فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 24 (تابستان 1393)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 24 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا بختیاری صفحه 4
    انجمن دیابت امریکا هر ساله آخرین معیارهای تشخیص دیابت را بصورت بخشی از بیانیه استانداردهای طبقه بندی و تشخیص دیابت اعلام می کند که در ژورنال Diabetes Care به چاپ می رسد. بر این اساس نگارنده قبلا آخرین معیارهای تشخیص دیابت مربوط به سال 2011 را در مجله «آزمایشگاه و تشخیص» ارگان انجمن علمی دکتری علوم آزمایشگاهی منتشر کرد. معیارهای تشخیص دیابت در 2012 و 2013 تغییر چندانی نداشتند تا این که در معیارهای 2014 انجمن دیابت امریکا تغییراتی بخصوص در تشخیص دیابت بارداری ایجاد شد. لذا شایسته است مجددا بر آخرین معیارهای تشخیص دیابت ملیتوس اعلام شده توسط ADA مرروی صورت گیرد تا اطلاعات همکاران محترم بروزتر شود.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، پیش دیابت، دیابت بارداری
  • حبیب ضیغمی، غزال نادری، فخری حقی صفحه 9
    برای مدت ها باکتری ها به عنوان سلول های منفردی در نظر گرفته می شدند که اساسا در حال تغذیه و تکثیر هستند. شناسایی ارتباط بین سلولی در میان باکتری ها، منجر به فهم این واقعیت شد که عملکرد های هماهنگ با یکدیگر، منحصر به ارگانیسم های یوکاریوتی نبوده و در باکتری ها نیز وجود دارد. به فرآیند هماهنگی و ارتباط بین سلولی که شامل تولید مولکول های خارج سلولی و قابل انتشار (خود القاگرها) و در پی آن تنظیم بیان ژن ها، از جمله ژن های ویرولانس، کوئوروم سنسینگ اطلاق می گردد. از آنجا که فرآیند کوئوروم سنسینگ در تنظیم بیان ژن های ویرولانس دخیل است، هدف مناسبی برای توسعه تکنیک های آنتی کوئوروم سنسینگ تراپی، بدون وابستگی به استفاده از آنتی بیوتیک ها، قرار گرفته است. آنتی کوئوروم سنسینگ تراپی به عنوان استراتژی کارآمدی در مبارزه یا عفونت های باکتریایی در نظر گرفته می شود و از آنجا که هیچ گونه فشار انتخابی اعمال نمی نماید، مقاوم شدن پاتوژن های مقاوم به چند دارو به این تکنیک غیر محتمل است. چالش آینده پزشکان در این مورد، به کار گرفتن این سیستم سیگنالینگ وابسته به خود القاگرها به منظور توسعه عوامل درمانی موثر یا تکنیک های پیشگیری کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: باکتری، کوئوروم سنسینگ، آنتی کوئوروم سنسینگ تراپی
  • محمود جاوید، فریبا قدیانی، ارجاسب احمدی صفحه 23
    در دنیای رقابتی امروز آزمایشگاه هایی که از منظر سنتی به مفاهیم مشتری، کیفیت، رقابت، تبلیغات، تنوع آزمایش ها و... می نگرند، علاوه بر عدم کسب موفقیت، سرمایه های خود را هم از دست می دهند. امروزه «مشتری» هدف خدمات آزمایشگاه و «مشتری مداری» پایه و اساس فعالیت آزمایشگاه ها تلقی می شود به طوری که کیفیت ارایه خدمات بر اساس بر آورده ساختن نیازها و انتظارات مشتری تعریف می گردد. آزمایشگاه ها با هر هدفی که تشکیل شده باشند، ملزم به جلب رضایت مشتریان و مدیریت نمودن ارتباط خود با آنان هستند. این الزام از دستورات الهی در حفظ کرامت انسان ها، قانون، انگیزه های اجتماعی، حفظ و تامین منافع آزمایشگاه به منظور کسب سود مناسب ناشی می شود. مشتری مداری در بازار رقابت، الزامی برای بقاء آزمایشگاه های پزشکی، ارزش نهادن به انسان، تامین خواست ها و نیاز های اوست. از طرفی این الزام درباره آزمایشگاه هایی که به گونه انحصاری در بازار حضور دارند همچنان به قوت خود باقی می ماند. در این بحث در خصوص انواع مشتری، نیاز ها و انتظارات مشتریان (نظیر: رفتار مناسب، سرعت ارایه خدمات، اجرای قوانین، صحت و اعتبار خدمات آزمایشگاهی و زیبا سازی محیط)، رضایت مشتری و تاثیر رضایت مشتری بر فرآیند های آزمایشگاه و بالاخره تاثیر وفاداری مشتری در بقای یک آزمایشگاه پزشکی می پردازیم.
    کلیدواژگان: مشتری مداری، آزمایشگاه پزشکی، رضایت مشتری، نیاز مشتری
  • ناهید خادمی، کیوان خاصی صفحه 32
    زمینه و هدف
    درحال حاضر بیماری سرطان بعد از بیماری های قلبی و عروقی و حوادث، سومین علت اول مرگ و میر در جهان و ایران می باشند. درچنین شرایطی برنامه ریزی جهت کنترل سرطان ها یک ضرورت محسوب می شود. جزء اساسی در برنامه کنترل سرطان ها نظام جمع آوری و ثبت سرطان ها است، این داده ها می تواند درحوزه های مختلف از جمله بررسی های اتیولوژیک، برنامه ریزی های بهداشتی برای پیشگیری و مراقبت از بیماران موثر واقع شود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی آمار سرطان های مختلف براساس گزارش کشوری ثبت سرطان ها درسال های 1389-1388 درزنان استان کرمانشاه مورد بررسی قرارگرفت. داده ها از مرکز بهداشت استان جمع آوری و بعد از کنترل مورد آنالیز قرار گرفت. در این بررسی شاخص های مختلف از جمله بروز سرطان ها، سرطان های شایع در زنان، شیوع سرطان در گروه های مختلف سنی و... بررسی و تعیین گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه میزان بروز کل سرطان ها در سال 1388 و سال 1389 به ترتیب برابر 103 و 115 در یکصد هزار نفر در سال بود. 1/45 درصد سرطان ها در زنان و 9/54 درصد در مردان گزارش شد. شایع ترین سرطان ها در زنان در سال 1388 به ترتیب شامل: پستان(5/23%) با میزان بروز 5/22 در یکصد هزار نفر سرطان پوست (2/11%) با میزان بروز 7/10 در یکصد هزار نفر، کولورکتال (2/8%) با میزان بروز 8/7 در یکصد هزار نفر، مری (8/6%) با میزان بروز 5/6 در یکصد هزار نفر، معده (1/6%) با میزان بروز 8/5 در یکصد هزار نفر بود شایع ترین سرطان ها در 1389 به ترتیب شامل: سرطان پستان (4/22%) با میزان بروز 5/20 در یکصد هزار نفر، پوست (5/11%) با میزان بروز 9/10 در یکصد هزار نفر، کولورکتال (7/10%) با میزان بروز 7/8 در یکصد هزار نفر، مری (7/5%) با میزان بروز 3/6 در یکصد هزار نفر، معده (3/5%) با میزان بروز 8/5 در یکصد هزار نفر بود.
    نتیجه گیری
    سرطان های پستان، پوست، کولورکتال، مری و معده شایع ترین سرطان در زنان طی دو سال بررسی می باشند که این مسئله نشان دهنده بالا بودن عوامل خطر مرتبط با این سرطان ها می باشد که نیازمند اقدامات پیشگیرانه و شناسایی عوامل خطر مرتبط، غربالگری، تشخیص زودرس، درمان، اطلاع رسانی و آموزش می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان، بروز، مطالعات اپیدمیولوژیک، نظام ثبت سرطان
  • علی مرادی، ندا عیوضی اروانق، آرزو چاکرزهی، مهدیه همتی، حمیدرضا شاه مرادی صفحه 40
    زمینه و
    هدف بررسی
    در ایران٬ سرطان دهانه رحم پس از سرطان پستان شایع ترین سرطان بوده و پس از سرطان تخمدان دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان می باشد. مهاجرت سلولی نقش مهمی در بسیاری از فرآیند های بیولوژیک و پاتولوژیک از جمله رشد جنینی٬ ترمیمی زخم٬ پاسخ های التهابی٬ متاستاز تومور و عقب ماندگی ذهنی ایفا می کند. یکی از عوامل تنظیم کننده مهاجرت سلولی٬ اعضای خانواده Rho GTPase می باشند. Rac1 یکی از اعضای این خانواده می باشد که نقش مهمی در مهاجرت سلولی ایفا می کند. سم زنبور حاوی پپتیدهای فعال بیولوژیک متعددی شامل ملیتین(ترکیب اصلی موجود در سم زنبور)٬ آپامین٬ آدولاپین٬ پپتید دگرانوله کننده ماست سل ها و آنزیم های فسفولیپاز A2 و هیالورونیداز و همچنین ترکیبات غیر پپتیدی همانند هیستامین٬ دوپامین و نوراپی نفرین می باشد. ملیتین اثرات ضد متاستازی خود را در سرطان کبد از طریق مهار Rac1 اعمال می کند.
    روش بررسی
    سلول های hela بعد از رشد و رسیدن به تراکم بیش از 80 درصد، به مدت 12 ساعت با غلظت های0(به عنوان کنترل)٬ 5/0 و 1 میکروگرم بر میلی لیتر ملیتین تیمار شدند. پس از جمع آوری ولیزسلول ها با بافر لیز، میزان بیان پروتئینRac1 در مقایسه با کنترل به روش وسترن بلاتینگ سنجش شد. اطلاعات به دست آمده با کنترل β-Actin مقایسه و به صورت درصد محاسبه گردید.
    یافته ها
    درصد بیان پروتئین Rac1 در حضور غلظت های 5/0 (2/0±34/0) و 1 (1/0±24/0) میکروگرم بر میلی لیتر ملیتین نسبت به کنترل (100) کاهش یافته و این کاهش با توجه به (05/0>p) معنی دار می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده نشان داده شد که ملیتین در این مطالعه باعث مهار بیان Rac1 در سلول های سرطانی گردن رحم hela می شود.
    کلیدواژگان: ملیتین٬Rac1٬ متاستاز٬ سرطان گردن رحم
  • محمد صالحی، مسعود مبینی، مریم اصغر حیدری صفحه 46
    زمینه و هدف
    پروتئین فاز حاد C (CRP) میزان پاسخ مرحله حاد را انعکاس می دهد. هدف این مطالعه ارزیابی پدیده پروزون می باشد که سبب نتایج منفی کاذب در تشخیص CRP به روش آگلوتیناسیون می شود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 600 مراجعه کننده انجام شد. در این مطالعه 4 مورد را که نتیجه منفی کاذب داشتند به روش آگلوتیناسیون و کدورت سنجی مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    تمامی موارد در رقت 8/1 مثبت شدند اما مورد اول تا رقت 16/1 نیز مثبت شد. نتایج حاصل از روش کدورت سنجی نیز حاکی از مثبت بودن تست بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های آزمایشگاهی دیگر نمونه های سرم مشکوک به CRP بالا بایستی در آزمایشگاه هایی که از روش آگلوتیناسیون استفاده می کنند به منظور رفع منفی کاذب تا رقت های بالاتر رقیق گردند.
    کلیدواژگان: پروتئین فاز حاد C، پدیده پروزون، روش آگلوتیناسیون
|
  • Dr Mohammad Reza Bakhtiari Page 4
    Diabetes mellitus (DM) is the most prevalent metabolic disease with mild to severe complications dependent on the early or late diagnosis of the disease. According to the World Health Organization, diabetes is a major threat to global public health that is rapidly getting worse. American Diabetes Association (ADA) is one of the most updated references for determining the criteria for laboratory diagnosis of DM. In my previous review article published in current journal, the 2011 ADA criteria for diagnosing DM were elaborated. Since that time this standards have undergone some modifications relevant to diagnostic criteria. However, in the latest issue of Diabetes Care Journal published by ADA in 2014, some standards of diagnosis have been modified, especially those related to gestational diabetes mellitus. The general purpose of this review article is to underline the new changes of diagnostic protocols for DM and gestational DM.
    Keywords: diabetes mellitus, pre, diabetes, gestational diabetes
  • Dr Habib Zeighami Ghazal Naderi, Dr Fakhri Haghi Page 9
    Bacteria were for a long time believed to exist as individual cells that sought primarily to find nutrients and multiply. The discovery of intercellular communication among bacteria has led to the realization that bacteria are capable of coordinated activity that was once believed to be restricted to multicellular organisms. The process of communication is termed “quorum sensing (QS)” it is a density-dependent process that involves the production of extracellular, diffusible signal molecules (Autoinducers) that coordinate gene expression including virulence determinants. As quorum sensing controls virulence, has been an attractive target for the development of novel anti quorum sensing therapy measures that do not rely on the use of antibiotics. Anti quorum sensing therapy has been a promising strategy to combat bacterial infections as it is unlikely to develop multidrug resistant pathogens since it does not impose any selection pressure. The challenge for the future will be for clinicians to apply their understanding of autoinducer-based signaling to the development of effective therapeutic agents or prevention strategies.
    Keywords: Bacteria, quorum sensing, anti quorum sensing therapy
  • Dr Mahmoud Javid Fariba Ghadyani, Mr Arjasb Ahmadi Page 23
    In today's competitive world, laboratories with traditional perspective to concepts of customer, quality, competition, advertising, and diversity of tests, not only have made no success but also have had a plethora waste of time, finance, and energy. Today, "customer" is considered as a primary goal of laboratory services and "customer-centeredness" is remained to be the crucial cornerstone of laboratory activities, that is, the quality of lab services is defined based on customer's needs and expectations. Medical laboratories are obliged to satisfy their customers and to manage relationships with them, regardless of any of their own aims. This necessity is arisen from factors including divine orders related to observing human dignity, social rules, individual's incentives(demands desires), as well as requirements of fulfilling profits of medical laboratories. Customer-centeredness is a must for survival of a medical laboratory in a competitive market that requires valuing humanity and providing customers as human beings with their demands. The present study aims to examine types of customers, a variety of customer's needs and expectations (as appropriate behavior, speed of services, implementation of the rules, reliability and validity of tests, decorations done on physical environment), customer satisfaction and its impact on laboratory processes, as well as impression of winning customer's support on survival of medical laboratories.
    Keywords: customer, centeredness, medical laboratory, satisfaction, demand
  • Dr Nahid Khdemi, Mr Keyvan Khassi Page 32
    Introduction
    Based on statistical and epidemiological studies, cancer is the third most common cause of death after heart diseases and accidents, therefore planning to control cancer is essential for public health. Cancer registration is an important part of cancer control,and the collected data could be useful in etiological studies, and health programming to prevent and treat the disease. In this study cancer incidence and cancer registration in kermanshah province investigated.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, data related to cancer were collected from the health center of kermanshah province, from 2009 to 2010. Then the age group and incidence of different kind of cancer in women were determined.
    Results
    Results showed that the top ten cancers among women were in2009: 1-Breast 23.5-22.5 percent incidence rate per 100,000 2- skin 11.2 percent, 10.7 the rate per 100,000 3-The the incidence rate per 100.000 5- stomach 6.1 percent 5.8 of the incidence rate per 100,000. in2009: 1-Breast 22.4percent 20.5 incidence rate per 100,000 2- skin 11.5 percent 10.9 the rate per 100,000 3-The colon,rectum 10.7 percent 8.7of the incidence rate per 100,000 4- Esphagous 5.7 percent 6.3of the incidence rate per 100,000 5- stomach 5.3 percent 5.8of the incidence rate per 100,000.
    Conclusion
    In this investigation we also compared cancer incidence and distribution in kermanshah province with national rates and our results showed that in two years, cancer Breast, skin, cancer colon,rectum and cancer Esphagous, stomach were common in women in kermanshah province So it is neccesary to design preventive program. This planning need screening intervention, early identification, treatment, education and information.
    Keywords: Cancer, incidence, epidemiological studies, cancer registration
  • Dr Ali Moradi Neda Eivazi Arvanagh Arezou Chekerzehi Mahdieh Hemmati, Mr Hamid Reza Shahmoradi Page 40
    Introduction
    In Iran, cervical cancer is the 2nd common gynecologic cancer following breast cancer and 2nd common cause of cancer death following ovarian cancer. Cell migration plays a principal role in many biological and pathological processes, including embryonic development, wound repair, the inflammatory response, tumor metastasis and mental retardation. It is already well known that members of the Rho family of small GTPases is key regulators of the actin cytoskeleton in diverse cellular functions including cell migration. Rac1 is one member of this family that play important role in cell migration. Bee venom contains several biologically active peptides, including melittin (a major component of BV), apamin, adolapin, mast cell degranulating peptide, and enzymes (phospholipase A2, and hyaluronidase) as well as non-peptide components, such as histamine, dopamine, and norepinephrine. Melittin inhibit cell migration in hepato cellular carcinoma via Rac1 suppression.
    Material And Methods
    Following treatment hela cells for 12h with melittin in several concentration (0(control group), 0. 5, 1μg/ml), cells were lysed with lysis buffer. So amount of Rac1 expression was determined with western blot technique. Outcomes compare with Actin as internal control, and results were displayed by percentage.
    Results
    Expression of Rac1 was obtained, 100±0, 0. 34±0. 2, 0. 28±0. 1٪ in control group, 0. 5 and 1μg/ml, respectively.
    Conclusion
    Melittininhibits Rac1 expression in hela cell, suggesting that melittin is a potential therapeutic agent for cervical cancer.
    Keywords: melittin, metastasis, Rac1, cervical cancer
  • Mr Mohammad Salehi, Mr Masoud Mobini, Mr Maryam Asghar Heydari Page 46
    Objectives
    C-reactive protein (CRP) reflects measure of response acute phase. We aimed to assess prozone phenomenon that causes false negativity in serological diag‌nosis of CRP.
    Materials And Methods
    In this study the tests of four cases of 600 participants that have false negative serological results were evaluated by agglutination and turbidometry methods.
    Findings
    CRP test was positive in titer of 1/8 in all cases but the first case remains positive to titer of 1/16.the results of turbidometry method demonstrated be positivity all samples.
    Conclusion
    By regarded to other laboratory findings, in the laboratories that used agglutination method, samples that suggested high CRP in order to exclude false sero-negativity must be diluted to upper titers.
    Keywords: C, reactive protein (CRP), prozone phenomenon, agglutination method