فهرست مطالب

حکمت صدرایی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1394)

نشریه حکمت صدرایی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریبرز احمدی نژاد، مرضیه اخلاقی، سیدعلی علم الهدی، افلاطون صادقی صفحات 7-27
    پیامبر شناسی در حکمت متعالیه متمایز از دیگر نظر ها و مکاتب است. ملاصدرا هم بسان سایر متفکران پیامبر را از نوع بشر می داند اما سوال اصلی نگارنده این است که پیامبر اسلام (ص) که از نوع بشر است چگونه با سایر ابناء بشر از جهت معرفتی و وجودی متمایز می گردد؟ ملاصدرا با استفاده از اصول فلسفی خود نظیر: اصالت وجود، تشکیک وجود، حرکت جوهری و اتحاد عاقل و معقول ثابت می کند که پیامبر از جهت وجودی در قوس نزول، صادر اول است و در قوس صعود نیز همه مراتب هستی به او ختم می گردد. هر چند او در تعین اولیه با سایر ابناء بشر در طبیعت انسانی مشترک است اما با علم و عمل مراتب تکامل را یکی پس از دیگری طی می کند بطوریکه با صعود به مرحله ای، آن مرحله جزء ذات او می گردد و نهایتا او در جمیع مراتب سه گانه عقلی و نفسی و حسی به کمال می رسد و مجمع انوار عقلیه و نفسیه و حسیه می گردد. و از جهت تعین ثانی با دیگر انسان ها متخالف الحقیقه می گردد البته این تفاوت آنقدر زیاد است که گویی اساسا وجود بر انسان عادی و انسان کامل که مصداق اتم آن نبی اسلام (ص) می باشد به اشتراک لفظ است.
    کلیدواژگان: پیامبر، تفاوت، شباهت، معرفت شناختی، هستی شناختی، انسان
  • ولی الله خوش طینت، شبنم صفوی زاده صفحات 25-36
    این تحقیق بر آن است که ماهیت زمان را در آرای ملاصدرا و نظریات نسبیتی موجود در قالب نسبیت خاص و نسبیت عام مورد مداقه قرار داده، به نقاط اشتراک و افتراق میان آنها بپردازد. مساله زمان همواره از منظر وجود مورد اختلاف میان فلاسفه و متکلمین متعددی بوده است. چنانچه عده ای زمان را امری موهومی دانسته و عده ای دیگر رای به وجود زمان داده و به تبع آن خصوصیاتی را برای ماهیت زمان در نظر گرفته اند. به موازات اندیشه های فلسفی محض، رویکرد مشابه ی نسبت به خوانش فلسفی زمان مطرح شده در چارچوب نظریه های فیزیکی، به خصوص فیزیک نسبیتی، به چشم می خورد که این مقاله در صدد است با رویکردی تحلیلی، همچون پلی میان اندیشه فلسفی محض و خوانش فلسفی آراء فیزیکی عمل کرده و به اشتراکات و نقاط افتراق موجود میان دو حوزه بپردازد. هر دو رویکرد به جای ارئه زمان و مکان به عنوان موجوداتی مستقل و مطلق، با یکسان در نظر گرفتن مفهوم امتداد و بعد، به وجود ساختاری واحد که در برگیرنده هر دوی فضا و زمان است، اذعان دارند. اما دیدگاه ملاصدرا در مورد ماهیت زمان، با آنچه دیدگاه نسبی گرایانه برامده از تفسیر فلسفی نسبیت ارائه می دهد مغایر است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، زمان، فیزیک نسبیتی، نسبیت، حرکت
  • حسن رهبر*، شمس الله سراج صفحات 37-53

    معرفت شناسان معرفت را به «باور صادق موجه» تعریف می کنند. در تارخ اندیشه های فلسفی همواره پیرامون معیار صدق و توجیه معرفت به عنوان دو شرط اساسی و مهم در تعریف معرفت نظریه پردازی هایی وجود داشته است. فیلسوفان حکمت متعالیه و حکمت اشراق نیز از این قاعده مستثنی نبوده اند. اگرچه هر دو مکتب معیار صدق را مطابقت و معیار توجیه معرفت را مبناگرایی می دانند اما در این میان اختلاف نظرهای مهمی نیز میان دو مکتب وجود دارد که نظرات آنها را از یکدیگر متمایز و متفاوت می سازد. چنانکه صدرائیان میان حق و صادق تفاوت قائل اند و لحاظ قضیه با واقع و تقدم و تاخر آن را باعث تفکیک مفهوم حق با صادق می دانند اما در مقابل اشراقیان این تفاوت را غیر حقیقی می دانند. همچنین اشراقیان مطابقت را صرفا تطابق با خارج می دانند برخلاف صدرائیان که معتقدند ملاک مطابقت، تطابق با واقع اعم از ذهن و عین است. در سوی دیگر، از وجوه مشابهت دو مکتب می توان به این نکته اشاره کرد که هر دو از اشراقات و شهودات نفسانی به عنوان معارف بدیهی و مبنایی در معرفت نام می برند که می تواند نقش پایه ای در معرفت بشر ایفا نماید و بنابراین نوعی «مبناگرایی نوین» را پیشنهاد می دهند.

    کلیدواژگان: معرفت، صدق، توجیه، مطابقت، مبناگرایی، مکتب صدرایی، مکتب اشراقی
  • فاطمه سلگی صفحات 55-68
    نظریه ادراکات اعتباری علامه طباطبایی رحمه الله که یکی از اندیشه های کانونی و محوری ایشان است همواره به عنوان نظریه ای معرفت شناختی تحلیل و بررسی شده اس، اما نگاهی جامع به آثار علامه طباطبایی (ره) جهت واکاوی موارد استفاده و بهره برداری از این نظریه توسط ایشان، نشان می دهد که علامه به این نظریه نگاه وجود شناختی نیز داشته اند. از این زاویه، نشئه دنیا، نشئه اعتباریات است که مابین دو نشئه بدء و عود (قوس نزول و قوس صعود) قرار گرفته است و همچنان که نسبت زندگی دنیا به عوالم قبل و بعد از آن، نسبت ظاهر به باطن است؛ به همین ترتیب نسبت اعتباریات به حقایق هم نسبت ظاهر به باطن خواهد بود. از نظر علامه طباطبایی (ره) محصور و محدود شدن انسان به معانی وهمی و پنداری ظاهر حیات دنیا همان گرفتار شدن وی در خدعه اعتباریات و غفلت از حقیقت باطنی واقعی آنها خواهد بود.
    کلیدواژگان: ادراکات اعتباری، هستی شناسی اعتباریات، معرفت شناسی اعتباریات، کارکرد قوه واهمه، علامه طباطبایی
  • منیره سید مظهری صفحات 69-79
    بنابر عقیده حکمای اسلامی، جهان هستی بر اساس یک نظام معقول و منطقی پایه گذاری شده و از لحاظ متافیزیکی دارای مراتب یا عوالمی است. این عوالم در یک خط ارتباطی عمودی - متافیزیکی- قرار دارند. به عبارت دیگر در یک ترتب طولی به نحو علت و معلولی با هم مرتبطند. اما تبیین این ارتباط بین مبدا اول و معلول اول با یک شبهه فلسفی – کلامی مواجه است: ضرورت پیوند معلول به علت، ایجاب می کند که عالم هستی با مبدا عالم، معیت داشته باشد؛ در صورتی که لزوم تمایز و تقدم واجب تعالی بر ممکنات اقتضا می کند که عالم ممکنات از واجب تعالی، تاخر و انفکاک عینی داشته باشد. برای حل این معضل میرداماد به تناسب نظام فلسفی خود، موضوع حدوث در دهر را مطرح نمود. تاسیس این نظریه با استفاده از تقابل دو اصطلاح دهر و سرمد با زمان و زمانیات، اگر چه در سایه نبوغ فکری و قدرت اعجاب انگیز اندیشه میرداماد قابل تحسین است اما از نظر فیلسوفان صدرایی، طرقی که وی برای تایید و اثبات نظریه خود دنبال کرده است قابل مناقشه اند.
    کلیدواژگان: میرداماد، حدوث، قدم، سرمد، دهر، زمان
  • فهیمه شریعتی، کبری افشار صفحات 81-96
    بررسی ویژگی های انسان خودشکوفای مازلو با اوصاف انسان در حکمت متعالیه به طور تطبیقی، دربردارنده اشتراکاتی است که دید مازلو و ملاصدرا را بیش از پیش به هم نزدیک می کند. برخی از جهات اشتراک ملاصدرا و مازلو در مسئله را می توان در طبقه بندی نیازها، اعتقاد به شهود، زاویه نگاه، معناداری زندگی، فارغ بودن از قشر و طبقه، اعتقاد به خود حقیقی، تغییر در ملاک لذت و توجه به استعدادهای ذاتی دانست. همچنین، این تطبیق نشان دهنده تفاوت هایی از جمله اختلاف روش ملاصدرا و مازلو، کل نگری ملاصدرا و جزء نگری مازلو، توجه ویژه ملاصدرا به عوالم برتر و فاصله نقطه اوج انسان در نظر ملاصدرا با انسان خودشکوفا است که ریشه در دیدگاه روان شناسانه مازلو و دیدگاه فلسفی وحدت وجودی حکمت متعالیه ملاصدرا دارد.
    کلیدواژگان: خودشکوفایی، مازلو، صدرالمتالهین(ملاصدرا)، انسان، روانشناسی، حکمت متعالیه
  • محمدحسن صانعی پور صفحات 97-111
    اندیشمندان اسلامی؛ از فقها و متکلمان گرفته تا حکما و عرفا، توجه ویژه به آیات قرآنی داشته و هر کدام به قدر توان خود و با تکیه بر معارف و مبانی علوم تخصصی خود به تفسیر کلام الهی پرداخته و متون تفسیری گرانقدر و مختلفی را نگاشته اند. اختلاف موجود ریشه در تعریف متفاوت آنان از تفسیر صحیح و معیار دارد. ملاصدرا به عنوان بنیانگذار مکتب فلسفی حکمت متعالیه نیز با تکیه بر دو مشرب مشائی و اشراقی تفسیر قرآن کریم نگاشته است. این مقاله بر آن است تا تبیین ملاصدرا از تفسیر صحیح و مفسر معیار را استخراج نماید. وی در قرآن پژوهی خود بر این باور است که مفسر با تکیه بر استدلال و برهان عقلانی از یک طرف و بهره گیری از مجاهدات نفسانی و اشراقات قلبی می تواند به ملکوت و غیب الهی متصل شود و اشارات عرشی و فیوضات ربانی را در آیینه قلب خود مشاهده کند و به مرتبه مکاشفه و رسوخ در علم برسد و معانی آیات الهی را دریافت کند. این دو مقوله در متن تفسیر ملاصدرا با تعبیر «هدایه عقلیه» و «لمعه اشراقیه» بیان شده اند. وی معتقد است که نفس مفسر قرآن با گذر از قوه فکر و مجهز شدن به قوه حدس و سپس با شدت در قوه حدس می تواند به مدارج بالاتری از قوا دست یازد؛ قوه ای که در نوع کمالی آن قوه قدسیه نامیده می شود. ملاصدرا شدت در حدس و قوه قدسیه را علاوه بر نفس شریف انبیاء علیهم السلام برای مفسران غیر نبی -به شرط مواظبت از نفس و رفع موانع و حجابهای نفسانی و اشتعال کبریت نفس به انوار ملکوتی- نیز قائل است. وی تفسیر خود را محصول چنین فرآیندی و فیوضات ربانی بر قلب خودش می داند.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، حکمت متعالیه، تفسیر قرآن، حدس شدید، قوه قدسیه
  • رضا کایدخورده، قاسمعلی کوچنانی صفحات 113-128
    نظریه ادراکات اعتباری یکی از نظریات ابتکاری علامه طباطبایی است که امروزه مورد نیاز فضای علمی کشور خصوصا حوزه علوم انسانی است. این نظریه ابعاد گوناگونی دارد. معناشناسی ادراکات اعتباری یکی از ابعاد این نظریه است که مقدمه لازم جهت ورود به هر بعد دیگر این نظریه است. برای فهم دقیق معنای این اصطلاح بایستی ابهامات سه گانه زبانی، معنایی و مصداقی آن برطرف شود. با بررسی جایگاه اعتباریات در میان سایر ادراکات، ابهام زبانی برطرف می شود و روشن می شود که اعتباریات، معقول ثانی فلسفی نیستند. رفع ابهام معنایی از طریق تعریف صورت می پذیرد و روشن می شود که اعتباریات، دادن حد چیزی به چیز دیگر یا اطلاق یک مفهوم بر مصداقی غیر از مصداق خود است، به منظور ترتیب آثاری که ارتباط با عوامل احساسی خود دارند. اعتباریات فقط از سنخ گزاره های إنشائی هستند. ملاک تشخیص مصادیق آن نیز این است که بتوان در آن نسبت باید إنشائی فرض نمود. در نهایت روشن می شود که این ادراکات از سنخ مشهورات صرفه هستند، نه یقینیات. علامه طباطبایی در تمامی موارد فوق با بسیاری از اندیشمندان معاصر اختلاف نظر دارد.
    کلیدواژگان: ادراکات اعتباری، اعتبار عملی، باید إنشائی، علامه طباطبایی، گزاره إنشائی، مشهورات صرفه، معناشناسی
  • علیرضا موفق، محمدحسین مهدوی نژاد، محمدرضا ضمیری صفحات 129-141
    حقیقت مرگ و معاد از مسائل بنیادین فلسفه صدرالمتالهین است. مرگ از نگاه او دارای سه ویژگی اصلی است: اولین ویژگی مرگ، عدمی نبودن آن است. این ویژگی با نگرش های مادی که بر اساس آن مرگ پایان حیات، اتمام زحمات آدمی و در نتیجه سبب پوچ بودن زندگی تلقی می شود، متفاوت است. با توجه به مشرب فلسفی صدرالمتالهین می توان فهمید که این ویژگی هیچگاه از روی مصلحت جویی مطرح نشده؛ بلکه نوعی تبیین واقعیت به شمار می آید. ویژگی دیگر مرگ از نگاه صدرایی امکان آفرینی آن برای زندگی دنیوی است که با لحاظ غایت در آن سوی نشئه دنیوی تحقق می یابد. از این رو دنیا از نظر وی و برخلاف نگاه های الحادی، هیچگاه ارزش غایت بودن را ندارد و تنها محلی برای دست یابی به غایتی برتر است. همچنین مرگ از نظر صدرالمتالهین حتی سبب سکون و توقف نیست، بلکه ارمغان آور تکاملی است که از ارتقاء معرفتی و وجودی شروع و تا وصول به کمال مطلق حق، استمرار می یابد. این سه عنصر نمای مرگ را نه تنها از صورتی دهشت زا و رعب آور خارج می کند، بلکه ارمغان آور معنا و ارزش برای زندگی است.
    کلیدواژگان: مرگ، معنای زندگی، تکامل، غایت نهایی، ملاصدرا
  • محمدهادی امین ناجی، علیرضا دل افکار، محمدولی اسدی، محمدکاظم میرحسینی صفحات 141-155
    درقرآن،آیات متعددی هست که مساله خلود بهشتیان وجهنمیان راگوشزد می کند،عده ای راسعادتمندومخلددربهشت ومتنعم ازنعمتهای آن، ودسته دیگر راشقاوتمندومعذب به انواع عذاب معرفی می کند.دراین مقاله، سخن درمعنای«خلود» درآیات105تا108هود متمرکزاست؛ وبه واکاوی میزان وقلمرو آن ازمنظر ملاصدرا وعلامه طباطبایی می پردازد؛ دراینکه مراد ازخلودچیست وآیا بین خلوداهل بهشت وجهنم تفاوتی هست یانه؟ بین مفسرین ومتکلمین اختلاف نظروجوددارد اکثرا آنهارایکی دانسته اندوبه معنای بقا وجاودانگی اهل بهشت برای همیشه، وماندگاری اهل جهنم درجهنم به صورت دائمی ونامحدودمی دانند. دراین عرصه دیدگاه مفسرمطرح معاصر، علامه طباطبایی(ره) ومیزان هماهنگی بین نظرایشان وملاصدرا حا ئز اهمیت است. مساله به روش تحلیل محتوا براساس داده ها و اطلاعات گردآوری شده است. ازآنجاکه قرآن درآیات هود خلودبهشتیان وجهنمیان را به دوام آسمانهاوزمین معلق دانسته؛ ابتدا مرادازآسمان وزمین ومیزان دوام آنهابررسی وسپس مساله خلود، موردکنکاش ومداقه قرارگرفت. ازنتایج به دست آمده اینکه؛ عده ای آسمان وزمین را دنیایی؛ اماعلامه وملاصدرااخروی می دانند، علامه خلود رادائمی، ملاصدرا آن رابسته به نوع عقیده،کمیت،کیفیت وموجبات عذاب می داند. آنچه حاصل شداینکه قرآن طبق عدل الهی محدودیت خلودجهنمیان، ومطابق فضل الهی بقای اهل بهشت رابیان می نماید.
    کلیدواژگان: خالدین، خلودبهشتیان، خلودجهنمیان، ملاصدرا، علامه طباطبایی
|
  • Fariborz Ahmadinezhad Pages 7-27
    In transcendent theosophy, the science of knowledge of prophet of Islam (PBUH) is different from other schools. Although Mulla Sadra, just like the other thinkers, considers the prophet of Islam like an ordinary human being, but on the base of substantial motion theory, suggests that he has a unique status. Therefore, the main question of this paper is: how we can explain differences and similarities of the prophet of Islam with other human beings from epistemological and ontological point of view? Using his philosophical principles such as the Originality of existence, graduation of the existence, substantial motion and union of knower and Knowledge, Mulla Sadra proves that from ontological perspective, the prophet of Islam is the initial creation in the curve of descent and also all the degrees of existence leads to him in the curve of ascent. Although in the primary determinations, he has the same human nature as other human beings, he traverses the degrees of perfection by knowledge and practice, so that by ascending to each level, that level becomes a part of his essence and eventually he reaches perfection in all triple degrees of reason, soul and sense; and becomes the centralization of intellectual, spiritual and Sensory lights. In the secondary personal qualities, he is completely different comparing to other human beings. Of course, this difference is so deep as if the similarity between the existence of an ordinary human being and a perfect human being, whose best example is the prophet of Islam (PBUH), is just share literal.
    Keywords: Prophet of Islam (PBUH)_Difference – Similarity_Epistemology –Ontology_Human being
  • Valiollah Khoshtinat, Shabnam Safavizadeh Pages 25-36
    The purpose of this essay is studying of time’s nature in Mulla Sadra’s perspective and current relativistic theories, including special and general relativity, and proceeding similarities and differences between them. From ontological point of view, the problem of time has been a controversial problem between philosophers and theologians. Some of them consider the time as an illusionary concept and the others as a real existence; and therefore, this later group attribute some properties to the nature of time according to their own viewpoints. In parallel to pure philosophical viewpoints, a similar philosophical interpretation for time that was introduced by physical theories, especially relativistic physics, has been expressed. This essay with an analytical approach tries to be a bridge between pure philosophical viewpoints and philosophical interpretations of physical theories and illustrate the similarities and differences between them. Through considering a same concept for length and dimension, both approaches instead to introducing an independent and absolute concept of space and time, introduced a unit structure which has in itself both space and time. But Mulla Sadra' s view about the nature of time, has differences with what the philosophical interpretation of relativistic theories offers.
    Keywords: Mulla Sadra, Time, Relativistic Physics, Relativity, Motion
  • Hassan Rahbar *, Shamsolah Seraj Pages 37-53

    Epistemologists define knowledge as "justified true belief”. In the history of philosophy, concerning the measure of truth and justification, as the basic elements of the theory of knowledge, there were several theories. This is true concerning Sadraian and Suhrawardian schools. Although both schools take foundationalism about justification and correspondence concerning truth, but there are important differences between them. Sadraians distinguish between right and true on the base of the relation between proposition and the fact, and its priority and posterity. But the Suhrawardians don’t take this difference serious. Also, Suhrawardians consider correspondence merely conformity with the external world, while for Sadraians, correspondence consists in conformity with both internal and external world. On the other hand, these two schools have similarities, such as for both of them illumination and intuition are evident and fundamental knowledge, which can serve as the basis of human knowledge. Thus, they introduce a new version of foundationalism.

    Keywords: Knowledge_Truth_Justification_Correspondence_New Foundationalism_Sadraian school – Suhrawardian school
  • Fatemeh Solgi Pages 55-68
    Allameh Tabatabai’s constructional perception theory, as one of his outstanding thoughts, has often considered as an epistemological theory, so that it is merely studied and applied in this viewpoint. But comprehensive look at the Tabatabai’s literature, in order to find different usages of this theory, shows that it has bold ontological aspect in Tabatabai’s thought. In this viewpoint, the world, as the material realm of reality, has a virtual construction of reality, so that it is between two real worlds: the prior and posterior esoteric actual worlds. Just as the relationship between the material world and the two other prior and posterior real worlds is exoteric/ esoteric relation, the relationship between the constructional realities and actual realities is exoteric/ esoteric one. Tabatabai believes that human confining to imaginary concepts of material life is as same as falling in constructional realm and neglecting of their esoteric truth.
    Keywords: Constructional perception – Ontology of constructional realm_Epistemology of constructional realm_Function of estimative faculty_Tabatabai
  • Pages 69-79
    According to the opinion of the Muslim theosophers, world is founded upon a logical and intelligible system, and from a metaphysical point of view, it encompasses hierarchical degrees or worlds. These worlds are positioned in vertical - metaphysical relation. In other words, they are interconnected in a longitudinal order on the base of causality relation. Nevertheless, illuminating this relation between the first cause and the first effect, one encounter with philosophical – theological doubt, that is, the necessity of joining the effect to the cause necessitates the coexistence of the world with its origin. Nevertheless, the necessity of differentiation and priority of the transcendental Being to the contingent beings requires the world of contingent beings have belated and objective separation from the Transcendental Necessary Being. In order to solve this problem, according to his philosophical system, Mir Damad has suggested the idea of createdness at the level of perpetual duration. Mir Damad’s amazing thought in foundation of this theory by taking benefit from the contrast between the terms of perpetual duration (Dahr) and eternity versus time and temporal beings is praise worthy. However, from Sadraian philosopher's point of view, the paths he has followed to prove and confirm his own theory could be still subject to controversy.
    Keywords: Mir Damad, Createdness, uncreatablenss, Eternity, Perpetual duration, Time
  • Pages 81-96
    The comparative study of the characteristics of Maslow's self-actualized human beings with that of human in Transcendental Philosophy shows that there are commonalities between them that imply the similarity of Maslow and Mulla Sadra’s viewpoints. These similar views can be classified in terms of needs, belief in intuition, the viewpoint, life meaningfulness, indifference to the sector or class, belief in the true self, change in the criterion of pleasure, and attention to potential talents. In spite of the commonalities, some differences were found between them. Among the differences, reference can be made to their methods, Mulla Sadra holistic view and Maselow’s atomistic view, Mulla Sadra’s special attention to the superior world and the distance between the human’s ideal self and the self-actualized human, which is rooted in psychological view of Maslow and Mulls Sadra’s transcendental pantheistic philosophy.
    Keywords: Self_actualization_Maslow – Mulla Sadra – Human_Psychology_Transcendental theosophy
  • Pages 97-111
    Islamic scholars, including authorities, theologians, philosophers and mystics, pay attention to the Quran and attempt to interpret it based on their knowledge and expertise and to produce many exegetical works. This difference stems from their different definitions and criteria of correct and standard interpretation. As the founder of the philosophical school of Transcendental Wisdom, Mulla Sadra interprets Quran in the base of the Peripatetic and illumination schools. This article indicates correct interpretation and standard commentator from point of view of Mulla Sadra. According to his Quranology, in the one hand, commentator through rational arguing, and on the other hand, by intuition, connects to God's kingdom and the unseen universe and perceives the meanings of Quranic verses. In his terminology, these are called rational guidance (Hidayah alaqliyya) and illuminative brightness (Lomeye Eshraghiyye). The commentor of Quran by passing from understanding and reasoning and then depending to the talent of opinion and then insisting on that talent, he elevates to supreme talents, which its final degree is sacred talent (Quvveye Qodsiyye). In his view, such as the prophets, commentator too has the ability of gaining sacred talent, provided that he observe the purity of soul, remove veils of soul and transfigure soul with Divine lights. He says that his interpretation is the result of Divine hints to his heart.
    Keywords: Mulla Sadra, Transcendental Wisdom, Quran Interpretation, Vigorous Intuition, sacred talent
  • Reza Kayedkhorde, Ghasemali Kouchnani Pages 113-128
    Constructional perception theory is one of the innovative ideas of Allame Tabatabai, which is helpful in the contemporary scientific atmosphere, especially in the field of Humanities. This theory has several aspects. Semantics of constructional perception is one of them, which is prior to other aspects and serves as introduction to others. To understand this term, it is necessary to illustrate semantic, linguistic and intentional ambiguities. To resolve lingusitic ambiguities, it is sufficient to survey the status of constructional perception among other perceptions. By this means, we find that constructional perception are not secondary philosophical intelligible. To eliminate semantic ambiguity realizes through definition; and we show that constructional perception consists in referring the definition of something to other thing, or giving some concept to the intention other than its own, in order to construct the results related to its sensitive causes. Constructional perceptions are just from the creative propositions. Our criterion to identify them is that they can be assumed as some kind of creative must. Finally, it will be clear that these perceptions are some kind of the famaliar types, not certainties. In all of these cases, Allameh Tabatabai's opinion is different from many contemporary thinkers.
    Keywords: Itebariat's Perceptions, practical Itebar, must order, Allameh Tabatabai, ordering Proposition, only familiar, semantics
  • Pages 129-141
    The death and resurrection are among the fundamental problems of the philosophy of Mullā Sadrā. His view about the death has three important aspects. The first point is that the death is not same as nothing. This attitude is the important opposite view toward the view of material thinkers, who consider death as the end of life and action. Thus, accorrding to them, the life is absurd. In Sadra’s approach, this theory is not a pragmatic answer, but is a factual explanation. Another feature of his theory is that, it presents new possibilities in this life, because considers the end of this life in the life after death. Therefore, unlike the materialist approaches, he never considers this life as end, but regards as a means for suprior end. Also, in Mulla Sadra, death is not the cause of stoping, but serves as a means to development. The development starts from the growth of knowledge to attain the presence of God. These three elements not draw the picture of death as a terrible event, but as containing the meaning and the value of life.
    Keywords: Death, Meaning of life, Evolution, Ultimate goal, Mullā Sadrā
  • Pages 141-155
    There are several verses in Quran regarding the issue of Permanent residence of people of hell and heaven. According to those verses, some people have permanent residence in the heaven and enjoy its pleasers, while others endure tortures of hell. In this paper, we will concentrate on the meaning of permanent residence in the Hood chapter of Quran, verses 105- 108, and will analyze the range of permanent residence from the viewpoint of Mulla Sadra and Allameh Tabatabai. There are debates and controversies between theologians about the purpose of permanent residence and permanent residence of people of hell and heaven. Mostly, they are regarded same as each other. Thus, it means endless residence of people in heaven and endless residence of people of hell in hell. In this context, the viewpoint of Allameh Tabatabaei and the extent of conformity between him and Molla sadra is of importance, since in some verses, permanent residence of people of hell and heaven are related to the persistence of the earth and the sky. Therefore, firstly, the meaning of earth, sky and their persistence is investigated and afterwards, the issue of permanent residence was scrutinized. We found that some people regard the sky and the earth as material, but Tabatabaei and Molla Sadra consider them as matters of the hereafter. ‌Allameh considers permanent residence as a endless one, but Molla Sadra believes that it is depended to what people believe, and to the quality and quantity of their tortures. According to the verses of Quran, because of divine justice, the permanent residence of people in the hell is limited and, on the other hand, because of divine grace, survival of people in heaven is permanent.
    Keywords: Permanent residence_Permanent residence of people of hell_Permanent residence of people of heaven_Mulla Sadra – Allameh Tabatabai