فهرست مطالب

جستارهای زبانی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 29، فروردین و اردیبهشت 1395)

مجله جستار های زبانی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 29، فروردین و اردیبهشت 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا جلالی طحان*، شهلا خلیل اللهی صفحات 1-17
    زاویه دید، یکی از عناصر اصلی داستان است که روش نویسنده یا گفته پرداز، در جهت مندی ارائه اطلاعات به گفته یاب است، منظور از جهت مندی، مسیر توجه و سیر نگاه به سوی کسی یا چیزی است و زمانی آن ارزشمند است که غایت و هدفی را در متن دنبال کند. در نشانه معناشناسی مکتب پاریس، مطابق با نظریه ژاک فونتنی، زاویه های دید به چهار گروه تقسیم می شود.
    هدف این پژوهش، بررسی انواعزاویه های دید در داستان «صلح» اثر مجید قیصری، بر اساس نظریه ژاک فونتنی است. مساله اصلی آن پاسخ به این پرسش است که کاربرد هر یک از این زوایا برای ایجاد شناخت از شخصیت ها، زمان و مکان در گفته یاب چگونه است. این پژوهش با فیش برداری از کتاب ها، به روش توصیفی و تحلیل محتوا انجام شده است. بررسی ها نشان می دهد که گفته پرداز از هر چهار زاویه دید برای ایجاد شناخت بهره برده است، به گونه ای که انتخاب نوع زاویه دید با هدف گفته پرداز و تاثیری که گفتمان بر دریافت کننده متن (گفته یاب) دارد، مرتبط است.
    کلیدواژگان: زاویه دید، فونتنی، صلح، جهت مندی، شناخت
  • سید محمد حسینی معصوم *، مریم سادات غیاثیان، بلقیس روشن، اشرف سادات شهیدی صفحات 17-38
    فرایند تغییر زبان بخشی جدایی ناپذیر از ماهیت ذاتی آن است و به آرامی و با ظرافت انجام می شود؛ و گاه چنان پنهان و نامحسوس است که تنها پس از گذر زمان و در مقایسه با گذشته برای اهل زبان ملموس خواهد شد. پژوهش حاضر در پی بررسی پدیده ی تغییر و تحول طنین معنایی (مثبت یا منفی) مربوط به برخی از ترکیبات فعلی خنثای کنونی فارسی به معنای ضمنی در آن ها است. بدین منظور، ضمن بررسی پژوهش های متعدد پیرامون طنین معنایی و معنای ضمنی و بررسی تحول و تبدیل این دو به یکدیگر در زبان های مختلف بویژه انگلیسی، همین سیر تحول را در برخی ترکیبهای فعلی زبان فارسی نشان می دهیم. به همین منظور، دو پیکره از دو مقطع تاریخی (قرن هفتم هجری و دوران معاصر) زبان فارسی تهیه و طنین معنایی چند ترکیب فعلی در آن ها تعیین شد. نتایج نشان می دهد که طنین معنایی برخی از این عبارت ها از مثبت به منفی تغییر کرده و این طنین معنایی منفی در برخی از ترکیبات بویژه «موجب شدن» در حال تبدیل به معنای ضمنی منفی است.
    کلیدواژگان: طنین معنایی، معنای ضمنی، زبان شناسی پیکره، زبان فارسی، زبان شناسی درزمانی
  • سعیده دست آموز *، محمدرضا محمدی صفحات 39-57
    در این پژوهش به بررسی تاثیر کنش های گفتاری غیر مستقیم با ساختار پرسشی بر روند گفت وگو خواهیم پرداخت. گفت وگوی موفق نیازمند تطابق مقاصد گفتاری دو طرف است، به نحوی که هر کدام به نیت مورد نظر خود از بیان گفته برسند. در این میان گفته های مخاطب، کنش های وابسته ای هستند که بطور کامل تحت تاثیر گفته های گوینده قرار می گیرند. اما در گفت وگوها گاهی اوقات ساختارهایی استفاده می شوند، که ویژگی کاربردی آنها ایجاد تغییر در روند گفت وگو است. جملات پرسشی بطور گسترده در جایگاه پاسخ در گفت وگوها بکار می روند. در این حالت آنها کنش های گفتاری غیر مستقیم هستند، زیرا در کابرد مستقیم خود که همان طرح سوال است بکار نرفته اند. اما آیا این جملات می توانند روند گفت وگو را تغییر دهند ویا نشانگرشکست ارتباطی باشند؟ در این جستار نمونه هایی از کنش های گفتاری غیر مستقیم با ساختار پرسشی که از سایت ملی زبان روسی و نیز متون ادبی گرد آوری شده اند، در روند دیالوگ ها مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند. در این پژوهش که رویکرد کاربردشناسی و توصیفی دارد، از تئوری کنش گفتاری به عنوان ابزاری برای تحلیل گفت وگوها استفاده شده است. نتایج تحلیل حاکی از آن است که برخی از کنش های گفتاری غیر مستقیم در زبان روسی نماد شکست ارتباطی هستند وبرخی می توانند نشانگر تغییر روند گفت وگو باشند. از نتایج این تحقیق می توان برای ترجمه کنش های گفتاری غیرمستقیم از زبان روسی به فارسی وبالعکس استفاده کرد.
    کلیدواژگان: گفت وگو، کنش گفتاری غیر مستقیم با ساختار پرسشی، شکست در گفت وگو، تغییر روند گفت وگو، زبان روسی
  • آتوسا رستم بیک تفرشی صفحات 59-58
    هدف پژوهش حاضر ارائه نمونه ای از اطلس گویشی بر مبنای اصول جغرافیای گویشی و اندازه گیری فاصله های گویشی بر مبنای اصول گویش سنجی در نیمه جنوبی استان همدان است.
    روش
    در این پژوهش که از نوع توصیفی-تحلیلی است، از پرسشنامه ای متشکل از 149 واژه و عبارت و 44 جمله پایه مبتنی بر فهرست واژه های سوادش استفاده شده است. گردآوری داده ها به روش میدانی از 15 جایگاه در شهرستان های اسدآباد، تویسرکان، ملایر، نهاوند و همدان که به روش تصادفی نظام مند انتخاب شده اند، صورت گرفته است. چهار مقوله کلی تحت عناوین واژه های مربوط به « طبیعت» (10 واژه)، «زمان»، «نسبت خانوادگی» و «اسامی حیوانات» (هر یک 5 واژه) به روش تصادفی برای تهیه اطلس و انجام محاسبات انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    تنوع و پراکندگی واژگانی در این مقولات در قالب 5 اطلس گویشی متنی-نمادی نشان داده شده است. درصد فراوانی هر گونه تلفظی در جایگاه های مختلف و نیز بیشترین و کم ترین درصد شباهت بین جایگاه ها بر مبنای اصول گویش سنجی و ارائه دندروگرام (نمودار درختی) محاسبه شده است.
    نتیجه گیری
    گویش های مورد بررسی در 9 خوشه طبقه بندی می شوند. کمترین فاصله گویشی بین دو جایگاه 14 و 15 در شهرستان همدان گزارش می شود. شباهت واژگانی بین این دو جایگاه برابر با 60 درصد است. بعد از آن بیشترین شباهت واژگانی برابر با 56 درصد بین دو جایگاه 8 و 9 در ملایر دیده می شود. شباهت گویشی بین ملایر و نهاوند بیشتر از سایر شهرستان ها است. تنوع واژگانی در مقوله «طبیعت» بیشترین حد و در «اسامی حیوانات» کمترین حد است.
    کلیدواژگان: اطلس گویشی، گویش سنجی، فاصله گویشی، تنوع واژگانی، استان همدان
  • عالیه کرد زعفرانلوکامبوزیا*، فرزانه تاج آبادی، زهرا اسماعیلی متین، سارا خوردبین صفحات 81-107
    موضوعات مربوط به ساختار هجا و همچنین سازماندهی واحدهای واجی در درون هجا و فراتر از آن یعنی در مرز بین دو هجا، از جمله مباحث مطرح حوزه واج شناسی محسوب می شوند. در این مقاله تلاش شده است تا با تکیه بر زبان فارسی، با نگاهی نو به موضوع ساخت هجا و واج آرایی پرداخته شود. زبان فارسی دارای ساختار هجایی (C)V(C)(C) است. هدف کلی مقاله حاضر این است که نشان دهد اولا آیا تفاوتی میان واج آرایی یک هجا به صورت مستقل و واج آرایی همان ساختار هجایی در ترکیب با هجاهای دیگر وجود دارد، و ثانیا آیا می توان به وجود یک رابطه معنادار بین واج آرایی کلمات از یک سو و نوع و مقوله واژگانی آنها از سوی دیگر قائل بود؟ به منظور پاسخگویی به سوالات فوق، مجموعا 4075 واژه دوهجایی با ساختار هجایی (C)V.CVC(C)، از دو فرهنگ لغت زبان فارسی یعنی فرهنگ الفبایی- قیاسی زبان فارسی (شامل40000 واژه) و لغت نامه متوسط دهخدا (شامل60000 واژه) استخراج و نوع (بسیط، مشتق، مرکب، مشتق-مرکب) و مقوله واژگانی هر واژه (اسم، فعل، صفت، قید، حرف) و همچنین واج آرایی آن تعیین شد. نتایج این تحقیق به طور کلی بیانگر آن است که عوامل متعددی از جمله نوع واکه هسته و همخوان های پایانه یک هجا می تواند بر روی واج آرایی هجای مجاور تاثیرگذار باشد. همچنین به نظر می رسد رابطه مشخصی بین ساختار هجایی کلمات با نوع و مقوله واژگانی آنها وجود دارد.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، واج آرایی، میزان رسایی، هجا، مقوله واژگانی
  • مهناز کربلایی صادق*، ارسلان گلفام صفحات 109-128
    در مقاله حاضر نگارندگان با توجه به نزدیکی زبان فارسی به زبان عربی و مناسبات فرهنگی و تاریخی مشترک میان آنها در طول ادوار مختلف و نیز وامگیری واژه های بسیار از این زبان در زبان فارسی معاصر ، به گونه ای که بخش چشمگیری از واژگان فارسی امروز به ویژه جزء غیرفعلی در افعال مرکب به واژه های قرضی از این زبان اختصاص یافته است ، به بررسی افعال مرکب ساخته شده با مصادر عربی و مشتقات آنها می پردازند. با توجه به توسعه و زایایی فرایند ترکیب به عنوان یک فرایند واژه سازی فعال در زبان فارسی که به لحاظ رده شناختی یک ویژگی شاخص محسوب می شود ؛ همواره این فرایند از رویکردهای مختلف مورد توجه زبان شناسان ایرانی و غیر ایرانی قرار گرفته است. لذا ، هدف از پژوهش حاضر در گام نخست ، بررسی و توصیف روند شکل گیری افعال مرکب فارسی برگرفته از مصادر عربی و اشتقاق های آنها با بهره گیری از دستاوردهای زبان شناسی شناختی است و سپس بررسی ساختار و محدودیت های حاکم بر ساخت چنین ترکیب هایی می باشد. شایان ذکراست که افعال منتخب مورد بررسی، مبتنی بر سه نظریه مقوله بندی ، حوزه سازی و مفهوم سازی که از مبانی نظری صرف شناختی مطرح شده از سوی هماوند (2011) هستند ، مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: قرض گیری، ترکیب، فعل مرکب، مصدر، مشتق
  • بهروز محمودی بختیاری، سمیه سلیمیان* صفحات 129-149
    پدیده ادب یکی از مقولاتی است که همواره مورد توجه پژوهشگران رشته های مختلف همچون روان شناسی و جامعه شناسی و مردم شناسی قرار گرفته است. در حوزه مطالعات کاربردشناسی زبان نیز به مقوله ادب کلامی پرداخته می شود. یکی از مفاهیمی که به دنبال ادب در زبان شناسی مطرح می شود بی ادبی کلامی است. افراد مختلفی همچون گافمن(1967)، براون ولوینسون (1987)، بوسفیلد (2008)، کالپپر (1996،2003،2011)، یوهانی رودانکو (1996) به بررسی مقوله ادب/ بی ادبی کلامی پرداخته اند. علیرغم مطالعات فراوانی که در زمینه الگوهای بی ادبی در فرهنگ غرب انجام شده است، این مفهوم در زبان فارسی چندان مورد کاوش قرار نگرفته است. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی کارکرد این پدیده در زبان فارسی از طریق توصیف آن در نمایش نامه «صیادان» برگرفته از مجموعه نمایش نامه روی صحنه آبی نوشته اکبر رادی است. علت انتخاب متون نمایشی نیز آن است که این متون بی شک بازتابی از زندگی روزمره مردم و محاورات آن ها هستند. الگوی نظری ای که در بررسی داده های این پژوهش استفاده شد الگوی ارائه شده از سوی کالپپر (1996؛2003؛2011) است؛ یعنی ترکیبی از الگوهای بی ادبی (1996؛2003) و عواملی همچون هنجارهای اجتماعی، بافت و احساسات (2011). پرسش های این پژوهش عبارتند از: 1. کدام یک از راهکارهای پیشنهاد شده از سوی کالپپر در نمایشنامه صیادان به کار رفته است؟ و 2.کدام راهکار بیش از بقیه از سوی تعامل کنندگان به کار گرفته شده است؟ نتیجه آنکه پرکاربردترین راهکار در صیادان بی ادبی ایجابی و کم کاربردترین راهکار مربوط به کنایه نیش دار بود. راهکارهایی که مرکب از چند راهکار بودند در مرتبه دوم و بی ادبی سلبی در مرتبه چهارم قرار گرفت. ادب کنایه دار نیز در میان داده ها یافت نشد. علاوه بر این، موارد جدید نیز معرفی شدند.
    کلیدواژگان: ادب کلامی، بی ادبی کلامی، تحلیل گفتمان، ادبیات نمایشی، اکبر رادی
  • سید مهدی مسبوق*، شهرام دلشاد صفحات 151-172
    نظریه مایکل هلیدی تحت عنوان «زبان شناسی سیستمی- نقشی» از مهم ترین نظریات زبان شناسی است که در چارچوب نقش گرایی به شکلی سازمان یافته و منظم به تحلیل متون مختلف ادبی می پردازد. او در بخشی از این نظریه از مولفه هایی سخن می گوید که یک متن منسجم بایستی از آنها برخودار باشد. سپس رقیه حسن در یک نظریه جداگانه تکمیل کننده نظریه همسرش مایکل هلیدی با عنوان نظریه هماهنگی انسجامی به شمار می رود.
    برخی منتقدان - همچون زکی مبارک، موسی سلیمان و ابن طقطقی- بر این باورند که مقامات به عنوان یکی از کهن ترین انواع روایی از انسجام لازم برخوردار نیست. گرچه این نظر تاحدودی صحیح است و هدف آموزش زبان از سوی مقامه نویسان تا حدودی باعث شده که به انسجام و پیوستگی متنی و معنایی چندان وقعی ننهند؛ اما در میان انبوه مقامات برخی ها از چنان انسجامی برخوردارند که با آثار روایی منسجم و در هم تنیده معاصر برابری می کنند. از آن جمله است مقامه مضیریه بدیع الزمان همدانی که در این نوشتار می کوشیم در پرتو نظریه هلیدی و نظریه تکمیلی رقیه حسن عوامل انسجام و هماهنگی انسجامی را در آن مورد بررسی قرار دهیم. برآیند این پژوهش نشان می دهد که مجموعه عوامل انسجام از قبیل دستوری، واژگانی و پیوندی به همراه سایر ویژگی های هماهنگی انسجامی مانند زنجیره ها و تعامل بین زنجیره ها باعث انسجام اجزای این مقامه شده اند.
    کلیدواژگان: انسجام، هلیدی و حسن، مقامه، مقامه مضیریه، بدیع الزمان همدانی
  • معصومه مهرابی *، ارمان ذاکر صفحات 173-196
    در این مقاله با به کاربستن رویکرد نقشگرای نظام مندی هالیدی بر داده های زبانی چند حکایت از گلستان سعدی سعی شده است که به این پرسش ها پاسخ داده شود: در سبک شناسی حکایات مورد نظر (که به طور اتفاقی انتخاب شده اند) چه عناصر زبانی برجسته شده اند و از چه فرایند تجربی در هر حکایت بیشتر استفاده شده است؟ دلیل کاربرد آن فرانقش در آن داستان چیست و آیا نوع فرانقش تجربی مضمون مطرح را برجسته سازی می کند؟ فرضیه این پژوهش نیز این بوده است که مضامین مطرح در این حکایت ارتباط نزدیک با صورت زبانی به کار گرفته شده در آن ها دارد. به بیان دیگر، مضامین مورد نظر نویسنده در صورت زبانی برجسته سازی شده اند. پس از تحلیل آماری داده ها این نتیجه حاصل شد که مضمون مورد نظر نویسنده در حکایتها با نوع فرآیند تجربی و فرانقش ارتباطی متبلور در افعال جملات از نظر بسامدی ارتباط دارد، اما تفاوت معنی دار میان فرایندهایی که مستقیما به مضمون مرتبطند و دیگر انواع فرایندها تنها در نمونه های بزرگی که تعداد افعال در آن ها بیشتر است قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: دستور نقشگرای نظام مند، فرانقش، مضمون، سبک، داستانهای گلستان
  • مهین ناز میردهقان*، وحید نجاتی، گلناز گنجیان صفحات 197-213
    پژوهش حاضر به منظور بررسی چگونگی عملکرد حافظه کاری و سوگیری توجه در واژگان زبان فارسی به عنوان زبان دوم و در مقایسه با واژگان زبان مادری انجام گردیده است. مسئله پژوهش ترسیم چگونگی عملکرد این دو در یادگیری واژگان زبان فارسی به عنوان زبان دوم است. آزمودنی های تحقیق 30 نفر از فارسی آموزان چینی زبان در موسسه دهخدا بوده اند، که در آزمون ان-بک به منظور ارزیابی حافظه کاری و آزمون استروپ در ارزیابی توجه انتخابی شرکت کردند. طی آزمون ان-بک آزمودنی ها در صورت تشابه هر محرک با محرک قبل کلید مشابه و در صورت عدم تشابه کلید غیرمشابه را فشار می دادند. در آزمایش استروپ شرکت کنندگان باید رنگ کلمه نوشته شده با رنگ های مختلف را بیان می کردند. توجه انتخابی از طریق زمان بیشتر برای نامیدن رنگ کلمات تهدید کننده مشخص می شود. تکلیف آزمودنی این است که بر مشکل محرک رنگ فایق بیاید. به منظور تحلیل داده های پژوهش عملکرد شرکت کنندگان در زبان چینی (مادری) و زبان فارسی (زبان دوم)، نمره حافظه کاری آنان (دقت) و نیز میانگین زمان پاسخگویی (سرعت حافظه کاری) به محرک های دو زبان، همچنین نمره سوگیری توجه (دقت) و میانگین زمان پاسخگویی (سرعت) در دو زبان محاسبه و با آزمون تی وابسته مقایسه شد. یافته های پژوهش نمایانگرآن بود که دقت و سرعت حافظه کاری و سرعت سوگیری توجه آزمودنی ها نسبت به واژگان زبان مادری بسیار بیشتر از هر یک از موارد فوق در زبان فارسی می باشد، اما دقت سوگیری توجه آن ها در دو زبان تفاوت معناداری نداشت.
    کلیدواژگان: دقت حافظه کاری، سرعت سوگیری توجه، تکلیف ان، بک، آزمون استروپ، فارسی آموزان چینی زبان
  • هنگامه واعظی صفحات 215-235
    در این مقاله (عدم) حضور‘افزوده های اجباری’ در عبارت های اسنادی و وصفی در زبان فارسی مورد مطالعه قرار می گیرد. با این بررسی نشان می دهیم که افزوده ها بر خلاف ایده های پیشین سازه های اختیاری نیستند و می توانند در برخی پاره گفتارها نقش بسزایی داشته باشند. فرضیه مقاله این است که ساخت های اسنادی و وصفی با پیروی از ملاحظات کاربردی و نیازهای بافتی و کلامی بهتر توجیه می گردند؛ لیکن چنین تبیین جامعی در تحلیل های دستوری و معنایی مشاهده نمی شود. در چنین ساخت هایی ، حضور افزوده ها برای اغنای نیاز کانونی الزامی است. بر اساس نیاز کانونی ، هر پاره گفتار باید حاوی کانون باشد و در بافت کلامی اطلاع جدیدی را به شنونده انتقال دهد. حضور افزوده های اجباری صرفا یکی از شیوه های مرتفع سازی چنین نیازی است. این نیاز کلامی از یکی از اصول همکاری گرایس به نام ،‘ اصل کمیت’ یا ‘اصل-آر هورن’ سرچشمه می گیرد. مرور شواهد نشان می دهد که نیاز کانونی و توجه به ملاحظات کاربردی انگیزه اصلی حضور افزوده ها در پاره گفتارها می باشد. بنابراین هر پاره گفتار در بافت کلامی و طبیعی خود باید برای مخاطب اطلاع دهنده باشد. از این رو عبارت های اسنادی (مانندجملات مجهول کوتاه) و وصفی در زبان فارسی با حضور افزوده اجباری بهتر درک می گردند و دلیل حضور آن ها نیاز کانونی تلقی می شود.
    کلیدواژگان: افزوده اجباری، ساخت رویدادی، نیاز کانونی، اصل کمیت، اصل، آر هورن
  • مهربان هماوندی، غلامرضا کیانی*، رضا غفارثمر، رامین اکبری صفحات 237-251
    می توان مدعی بود که سنجش توانایی زبان انگلیسی داوطلبان ورود به مقاطع تحصیلات تکمیلی، به ویژه دوره دکتری اهمیت چشمگیری دارد. آزمونی که تحت عنوان آزمون زبان انگلیسی کنکور دکتری در حال حاضر توسط سازمان سنجش و آموزش کشور در حال برگزاری است موافقان و منتقدان بسیاری دارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان روایی آزمون فوق الذکر با استفاده از چارچوب ارزشیابی استدلال محور می باشد. بدین منظور، از گروه های مختلف ذی نفع در آزمون من جمله داوطلبان آزمون دکتری، مدرسین دوره های آمادگی آزمون زبان دکتری، استادان رشته تعلیم و تربیت و آزمون سازی زبان با استفاده از روش کیفی و ابزارهای مصاحبه ( گروهی و فردی) جمع آوری داده شد. بر پایه روش کیفی تحلیل محتوا، الگوهای یافت شده در مجموعه داده ها بر اساس قواعد از پیش تعیین شده بررسی محتوا و با رعایت ویژگی های پژوهش ارائه می گردند. یافته های پژوهش نشان داد که آزمون فعلی، از نظر شرکت کنند گان، نیازمند دگرگونی های گاه اساسی در ابعاد محتوا، شیوه برگزاری و ضریب اختصاصی آزمون می باشد. علاوه بر ارائه نتایج به دست آمده، در پایان پیشنهاداتی نیز ارائه و دلالت ها ، چالش ها و ملزومات اجرایی سازی آن ها بیان شده اند.
    کلیدواژگان: آزمون زبان دکتری، بررسی روایی آزمون، ارزشیابی استدلال محور
|
  • Zahra Jalali Tahan*, Shahla Khalilollahi Pages 1-17
    One of the main characteristics of the story in data direction is Speaker/writer method which is known as “viewpoint “. Data direction is the perspective to an object or person to become efficient by perusing a specific purpose. In semantics school of Paris based on Jacques fontanill theorem point views consists of four classes.
    The purpose of this research is to investigate a variety of viewpoints in the short story "peace" written by Majid Gheissari and its main issue is to answer the question “what is the application of each viewpoint for the recognition of characters, time and place in the enunciate which is done by taking notes and content analysis based on Jacques fontanill theorem.
    In this research we have presented how the enunciator has used all four viewpoints for identification and selecting view point according to the enunciator purpose is related to the Impact on enunciated.
    Keywords: viewpoint, Fontanill, “Peace”, Directed, cognition
  • Seyed Mohammad Hosseini, Maasoum*, Maryam Ghiasian, Belgheis Roshan, Ashraf Sadat Shahidi Pages 17-38
    The process of language change is an inseparable feature of the inherent nature of every language. This change is so slow and delicate that it will be tangible for the native speakers only after a long time and in comparison with the past. A diachronic outlook of the language is especially beneficial here. The present research seeks to examine the transition process of (negative or positive) semantic prosody of some presently neutral Persian verb compounds into connotation. To this end, different researches on semantic prosody, connotation and their transformation in different languages and especially in English are reviewed and the same trend is traced in some verb compounds in Persian. Two corpora from two different historical periods (12th century and modern Persian) of language data were compiled and the semantic prosody of seven verb compound was established in the two. The results show that the semantic prosody of some of these compounds have changed from positive to negative over time and this negative semantic prosody in some of the compounds especially mojeb shodan (cause) is changing to negative connotation.
    Keywords: Semantic prosody, connotative meaning, corpus linguistics, Persian, synchronic linguistics
  • Saeide Dastamooz*, Mohammadraza Mohammadi Pages 39-57
    This study explained the impact of indirect speech acts with interrogative constructions on the course of dialogue from the perspective of the Russian language. Successful dialogue requires matching the intentions of communicants, that each of them has made its communicative purpose. Meanwhile addressee's statements are related speech acts, located entirely under the influence of the speaker's remarks. But sometimes, in the structure of the dialogue text are used constructions having a special purpose - to carry out the impact on the course of the dialogue. Interrogative sentences are actively used as a response cues in the dialogue, in this case they are indirect speech acts, since they were not used in their intended purpose - to ask a question. But are these proposals affect the course of the dialogue, or serve as a signal of communication failure? In this study indirect speech acts that have interrogative constructions assembled from National Corpus of Russian language and literature are analyzed in the course of the dialogue. In this research, which has functional descriptive approach, as a tool for discourse analysis was used the theory of Speech acts. The results of this study can be used to translate of indirect speech acts from Russian into Persian and vice versa.
    Keywords: dialogue, indirect speech act with interrogative construction, communication failure, changing the course of the dialogue, Russian language
  • Atoosa Rostambeik Tafreshi Pages 59-58
    This article aims at preparing the dialect atlas for southern half of Hamedan province and measuring the distance between dialects according to principles of dialectometry.
    Method
    descriptive-analytic method is used. The data has been gathered from 15 locations through systematic random sampling, in 5 counties of Hamedan, using a questionnaire consisted of 149 words and phrases and 44 basic sentences derived from Swadesh basic concepts list.. 25 words claasified in four main catheories(nature, family, animals, time) have been chosen using random sampling method for this study. Findings: lexical varieties and their distributions have been shown in 5 location symbol Dialect Atlases. The degree of similarity and distance between different locations, the least and most frequent word forms, and the degree of lexical variation in all categories and all locations have been measured.
    Results
    according to distance matrix and the resulted dendogram, the dialects have been classified into 9 groups. The dialect distance between locations 14 & 15 in Hamedan County is the least with lexical similarity of 60 percent. Locations 8 & 9 in Malayer County have also shown great amount of lexical similarity about 56 percent. Lexical similarity between dialects in Malayer and Nahavand are more than other counties. Lexical variation in “nature” category is the highest and in “animals” is the lowest.
    Keywords: Key words: Dialect Atlas, dialectometry, dialect distance, lexical variation, Hamedan
  • Aliyeh Kord, E. Zafaranlu Kambuziya*, Farzaneh Tajabadi, Zahra Esmailimatin, Sara Khordbin Pages 81-107
    Issues concerning syllable structure, as well as the arrangement and configuration of the phonological units inside a syllable or out of it (i.e. the border of two syllables), are basically discussed within the domain of phonology. This article tries to shed a new light on the issue of syllable structure and phonotactics, on the basis of data from Persian Language. Given the fact that the structure of syllable in Persian is (C)V(C)(C), the present article tries to show if there is any difference between the phonotactics of an individual syllable with that of the same syllable when combined with other syllables, and also tries to find out if there is a significant relationship between the phonotactics of words and their parts of speech. In order to do so, 4075 bisyllabic words with the syllable structure (C)V.CVC(C) were collected from two Persian dictionaries were collected, and were tagged in terms of their types as well as their parts of speech; and the phonotactics of each were determined. The results of this research show reveal that several factors such as the type of syllable nucleus and the coda of the syllable may turn out to be effective on the phonotactics of the adjacent syllable. Also, there seems to be a specific relationship between the syllabic structures of the words with their types and parts of speech.
    Keywords: Key Words: Persian, Phonotactics, Sonority, Syllable, Part of speech
  • Mahnaz Karbalaei Sadegh*, Arsalan Golfam Pages 109-128
    In the present research the authors attempt to study the complex predicates derived from the Arabic infinitives and their derivatives by taking into consideration: the closeness of Persian to Arabic, their joint cultural and historical backgrounds in different eras and the borrowing of many words from Arabic in modern Persian to such an extent that today an outstanding part of many Persian words specially non-verbal particles in complex predicates are dedicated to the Arabic loanwords.
    Regarding the development and productivity of compounding as an active word formation process in Persian, which is considered as a salient typological property, this process has constantly been regarded from different approaches by Iranian and foreign linguists. Therefore, the purpose of this research is initially to investigate and delineate the formation process of the complex predicates which are derived from the Arabic infinitives and their derivatives, using the achievements of cognitive linguistics. Moreover, it examines the dominant constraints on such compounds. It's worth mentioning here that the analysis of chosen investigated verbs is based on the three theories of categorization, configuration and conceptualization which are theoretical fundamentals of cognitive morphology proffered by Hamawand (2011).
    Keywords: borrowing, compounding, complex predicate, infinitive, derivative
  • Behrooz Mahmoodi Bakhtiari, Somayye Salimiyan* Pages 129-149
    Politeness phenomenon is one of the subjects which have been observed by researchers of different domains , e.g. psychology, sociology and anthropology. Politeness has also been investigated in the area of pragmatics. One of the concepts following politeness is linguistic impoliteness. Different people such as Goffman (1967), Brown and Levinson (1987), Bousfield (2008), Culpeper (1996;2003;2011) and Rudanko (1996) have worked on (im)politeness phenomenon. . In spite of the large amount of investigation on western culture, less research has been worked out on this notion in Persian. So, the aim of this study is investigating the function of this notion through describing it in Sayyadan drama of Ruye Sahneye Abi series written by Akbar Radi. The data was investigated through the five strategies proposed by Jonathan Culpeper (1996; 2003) on linguistic impoliteness and the notions, e.g context, social norms and emotions, he added later in 2011. The most frequently used strategy was positive impoliteness and the least used one was mock impoliteness. The synthetic ones were at the second level and negative impoliteness was at the fourth level. There was no withhold politeness among the data. Finally, new cases were introduced.
    Keywords: Linguistic politeness, Linguistic impoliteness, Discourse Analysis, Akbar Radi, Dramatic literature
  • Seyyed Mehdi Masboogh*, Shahram Delshad Pages 151-172
    With the development of modern linguistics courses High accuracy was outstanding literary studies. Writers on the theories of linguistics as a structured and systematic analysis of literary texts began. Halliday and Hassan's theory the theories of modern linguistics courses that fall within the role orientation. He speaks of the theory of integration of teaching should be a coherent text. R. Hassan" complete theory of Halliday and Hassan is an integrative theory of harmony.
    Authorities as one of the oldest forms of narrative some mythological stories and folklore, like other modern novel does not have the required consistency and form of writing is not organized. Although this is true to some extent and causes the target language to the people who did not pay attention to the consistency and coherence of the text. But amid some of the cohesion so that we are equal to the work of contemporary coherent narrative. This is the “Mqamh Mzyryh" Badiozaman Hamadan. In this paper, in light of the theory and the theory of R. Halliday and Hassan Hassan coherence and coordination of cohesion in Maqameh Mazyryeh be examined.
    Keywords: Solidarity, Maqameh Maziriyeh, Halliday, Hassan, R. Hassan, Badiozaman Hamadan
  • Masoume Mehrabi*, Arman Zaker Pages 173-196
    In this article Systemic Functional framework of Halliday has been used to investigate stylistically some of Golestan proses in order to answer these questions: What linguistic elements have been foregrounded in each story(chosen at random) and which experiential metafunction has been used in each one? What is the reason of its application and does the the metafunctions foreground the content of the story? The hypothesis is that the contents of the stories are in a close relation to the linguistic forms used in each story. In other words, the content has been forgrounded in the form. After analyzing the data results showed that the writer's intended content is in accordance with the communicative experiential metafunction in terms of frequency of occurance, but significant differences are recognizable only when the total number of verbs is bigger meaning that the story is longer.
    Keywords: Systemic Functional Grammar, metafunction, content, style, Golestan stories
  • Mahin, Naz Mirdehghan*, Vahid Nejati, Golnaz Ganjian Pages 197-213
    The present research is aimed to evaluate the working memory (WM) in Persian words (as a L2) in comparison to it in Chinese words (as L1) in Chinese Persian learners. Thirty learners at Dehkhoda institute were chosen as the study sample. Sampling has been relied on the available subjects who took part in the visual n-back task which was specifically designed to measure WM. The participants had to press the congruent key (predetermined number 1) if the stimulus was the same as the one presented just before, and pressed incongruent key (number 2) if it was not. Then they took part in the stroop test. In psychology, the Stroop effect is a demonstration of interference in the reaction time of a task. the stroop test here included 40 stimuli- a pseudorandom selection of 20 Persian words and 20 Chinese words, selected among four main color which was written with incongruent ink. The participants had to press the key predetermined the color of the word- not ink-. Accordingly, the score of their WM “accuracy”, WM “mean respond time”, attention bias “accuracy” and attention bias “mean respond time” have been calculated separately for both languages and compared with paired samples T test. Results illustrate a meaningful difference between L1 and L2 among the selective attention mean respond time, WM accuracy and WM mean respond time, and didn’t illustrate meaningful diference between L1 and L2 among selective attention accuracy.
    Keywords: Working memory accuracy, selective attention mean respond time, n, back task, stroop test, Chinese Persian learners
  • Hengameh Vaezi Pages 215-235
    This paper will examine (non) presence of obligatory adjuncts in predication and modification constructions in Persian language. The aim is to show that adjuncts are not optional as opposed to the previous thoughts. They are necessary for some conversational utterances The hypothesis is the predication and modifications following pragmatic considerations and focal requirement can be understood better. However, the comprehensive and uniform explanation is not achieved by grammatical and event-based analysis. The presense of obligatory adjuncts are necessary to satisfy focal requirement. On the basis of focal requirement, every utterance must contain a focus, and provide new information to the addressee in discourse context. This focal requirement can be satisfied through various factors; one of them is obligatory adjuncts. This pragmatic constraint derived from Grice's maxim of Quantity or Horn's R -principle. This study displays that the main motivation of the presence of obligatory adjuncts is focal requirement. So every utterance must be informative. Utterances normally need a successful focus that conveys something asserted. Thus the predications(short passives) and modifications with obligatory adjuncts can be understood better in discourse context.
    Keywords: Obligatory adjuncts, Accomplishments, Event structure, Focal requirement, Quantity principle
  • Mehraban Hamavandy, Gholam Reza Kiany*, Reza Ghafar Samar, Ramin Akbari Pages 237-251
    Assessment of the English proficiency of applicants of entry into postgraduate studies, undeniably, is of utmost importance. Nationally speaking, the current status of the English test administered by the National Organization of Educational Testing (NOET) in Iran has been a topic of heated contention in recent years. This study purports to investigate the validity of the Iranian English proficiency test for Ph.D. admission purposes adopting the assessment use argument as the main framework for its validation research. To this end, the required data were collected from the relevant stakeholders of the test, namely applicants of the test, experts in educational assessment and language testing, and test readiness instructors. Structured interviews and focus groups were conducted and the acquired data were analyzed using the qualitative content analysis approach. Most prominent themes that emerged from the data in addition to a number of relevant representative quotes constituted the major findings of this study. The results revealed that the test is in need of major revisions in some parts, and further modifications are deemed as necessary. In the final section, summary of the results along with suggestions for optimization of the test are put forth.
    Keywords: Keywords: Iranian Ph.D. admission English proficiency test, test validation, assessment use argument