فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال دهم شماره 1 (پاییز 1394)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال دهم شماره 1 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • جعفر هزارجریبی، حسن فراهانی صفحات 7-34
    اگر چه دین همیشه در اجتماع نقش انسجام بخشی بر عهده داشته و موجب همگرایی گروه ها و آحاد جامعه شده است، اما فرقه سازی های جدید موجب بوجود آمدن شکاف های مذهبی در جامعه و نیز تعمیق و تشدید شکاف های اجتماعی می شود. هدف از پژوهش حاضر «بررسی عوامل اجتماعی و سیاسی موثر بر گرایش به جنبش های نوپدید دینی » است. از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی بوده و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه ی آماری شامل پیروان و گروندگان فعال به جنبش های نوپدید دینی در سطح شهر تهران، است. گروه هدف پژوهش حاضر از میان طرفدران دو جنبش «اکنکار و ایلیا رام الله » انتخاب شد که بعنوان گروه تجربی محسوب می شوند که در مجموع این گروه به تعداد 44225 نفر است که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 400 نفر محاسبه شد. ابزار سنجش و اندازه گیری در تحقیق حاضر پرسشنامه بوده که جهت بررسی رابطه ها از ضرایب همبستگی پیرسون و جهت تبیین شدت تاثیر متغیرها، از آزمون رگرسیون تک و چند متغیره و نیز تحلیل مسیر استفاده گردید. خلاصه نتایج پژوهش مبین این نکته است که بین تغییر الگوی مرجع، هژمونیک شدن نظام سیاسی و گرایش به جنبش های نوپدید دینی رابطه معنادار است.
    کلیدواژگان: جنبش های نوپدید دینی، اعتماد، مشروعیت نظام سیاسی، هویت مقاومتی، الگوی مرجع
  • مهربان پارسامهر، سید پویا رسولی نژاد صفحات 35-66
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی سبک زندگی با سلامت اجتماعی در بین مردم شهر تالش بود. در این پژوهش که به روش پیمایش انجام شد، 380 نفر از ساکنان شهر تالش با استفاده از شیوه ی نمونه گیری خوشه ایمتناسب (PPS) انتخاب و با کمک ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، مقیاس سبک زندگی سلامت محور و سلامت اجتماعی کییز بود. اعتبار ابزار به شیوه ی محتوایی محرز شد و بالا بودن ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرها، حکایت از مطلوبیت پایایی ابزار پژوهش داشت. نتایح نشان داد میانگین سبک زندگی سلامت محور و نیز سلامت اجتماعی بطور معنی داری در بین مردان بیشتر از زنان و در بین افراد متاهل بیشتر از افراد مجرد بود (05/0 >P). بین سبک زندگی سلامت محور و ابعاد آن و سلامت اجتماعی رابطه ی مستقیم و معنی داری وجود داشت. بعبارت دیگر هر چه میزان سبک زندگی سلامت محور افراد بیشتر باشد، سلامت اجتماعی آنان نیز بالاتر خواهد بود. بر اساس نتایج پژوهش، تقویت و گسترش سبک زندگی سلامت محور در جامعه به افزایش سلامت اجتماعی منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی سلامت محور، سلامت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انطباق اجتماعی، تالش
  • علی روحانی، حبیب احمدی، محمدتقی ایمان، علی گلی صفحات 67-96
    این پژوهش از منظر جامعه شناسی عواطف، جهت گیری عاطفی ایرانیان نسبت به مهاجرین افغانستانی را به صورت علمی سنجیده است. بر این اساس هدف اصلی این تحقیق بررسی عواطف اجتماعی منفی ایرانیان نسبت به افغانستانی های مقیم شهر شیراز بوده است. در این مسیر بر اساس چارچوب نظری، قضایا و فرضیه های تحقیق شکل گرفت و 390 نفر از شهروندان شهر شیراز با استفاده از روش پیمایش، به شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای مورد مصاحبه قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان دادند که با افزایش سن، سطح تحصیلات، هویت / ارزش های جهانی، هویت / ارزش های ایرانی اسلامی، آگاهی و مراوده با افغانستانی ها از عاطفه ی اجتماعی منفی شهروندان کاسته می شود. از سوی دیگر با افزایش هویت / ارزش های محلی، عاطفه ی اجتماعی منفی شهروندان افزایش می یابد. نتایج رگرسیون چندگانه به شیوه ی گام به گام نیز نشان می دهد که در مجموع پنج متغیر مراوده با افغانستانی ها، تحصیلات، هویت / ارزش های ایرانی اسلامی، هویت / ارزش های محلی و هویت / ارزش های جهانی 9/31 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی عواطف، عواطف اجتماعی منفی، مهاجرین افغانستانی، مراوده با مهاجرین افغانستانی ها
  • خدابخش کرمی، کریم رضادوست، سیما عبدی زاده، فرات چبیشه صفحات 97-126
    در دو سه دهه ی گذشته، مفهوم سبک زندگی بطور عام و سبک زندگی سلامت محور به طور خاص، توجه ی بسیاری از متفکران اجتماعی، پژوهشگران سلامت و جامعه شناسان پزشکی را به خود جلب کرده است. در یک نگاه دقیق، سبک زندگی سلامت محور بعنوان پدیده ای چندعلیتی، چندبعدی و چند دلالتی به الگوهای جمعی رفتار مربوط می شود که به مسائل تهدیدکننده ی سلامت افراد می پردازد تا از این طریق بتواند تضمین کننده ی سلامت ایشان باشد. نگاهی دقیق به ادبیات موضوع نشان می دهد که برخی پژوهشگران در پی تبیین الگوهای رفتاری سلامت هستند، در حالی که بعضی دیگر در پی تبیین تعیین کننده هایی چون انتخاب های فردی برآمده اند. این انتخاب ها در یک خلاء اجتماعی، سیاسی و فرهنگی صورت نمی گیرد و انواع تعیین کننده های زمینه ای چون سن، جنس، قومیت، وضعیت تاهل بر آن تاثیر گذارند. با اتخاذ رویکردی مشابه و با اتکا به پیشینه ی جامعه شناسی پزشکی، این مقاله در پی مطالعه ی پیمایشی سبک زندگی سلامت محور و تعیین کننده ی سرمایه ای و زمینه ای در میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور و دانشگاه شهید چمران اهواز است. یافته های تحقیق نشان می دهد که سبک زندگی سلام محور دانشجویان بر حسب جنسیت، سن، قومیت، وضعیت تاهل و نوع دانشگاه آن ها متفاوت است و اشکال متفاوت سرمایه ی انسانی (اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی) با سبک زندگی سلامت محور دانشجویان رابطه ی معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی سلامت محور، رفتارهای مرتبط با سلامت، جامعه شناسی پزشکی
  • اکبر زارع شاه آبادی، مسعود حاجی زاده میمندی، حامد سیارخلج صفحات 127-156
    تولید نیروی محرکه ی اقتصاد هر کشوری است و باعث رشد و شکوفایی و توسعه ی کشور می شود. بخش تعاون بعنوان یکی از بخش های سه گانه ی اقتصاد کشور بر اساس اصل 44 قانون اساسی است. هدف کلی پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی فرهنگی مرتبط با موفقیت تعاونی های تولیدی شهر یزد است. پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. جامعه ی آماری تحقیق را همه ی اعضای تعاونی های تولیدی فعال شهر یزد تشکیل می دادند که 196 نفر از آنان با استفاده از فرمول کوکران بعنوان حجم نمونه تعیین شدند. برای گردآوری داده ها در تحقیق حاضر از پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شده است. اعتبار آن از نوع صوری و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ اندازه گیری شد. یافته های تحقیق نشان داد که میزان موفقیت تعاونی های تولیدی بالاتر از متوسط بوده است. بین تحصیلات، مشارکت، آموزش و سرمایه ی فرهنگی با موفقیت تعاونی های تولیدی رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره، متغیرهای مشارکت، تحصیلات، آموزش و سرمایه ی فرهنگی در مجموع توانستند 39 درصد از تغییرات موفقیت تعاونی های تولیدی را تبیین کنند. متغیر تحصیلات بیشترین اثر را بر روی موفقیت تعاونی های تولیدی داشته است؛ موفقیت تعاونی های تولیدی به عوامل متعددی وابسته است و بررسی آنها نیازمند اتخاذ رویکرد چندوجهی است.
    کلیدواژگان: آموزش، تعاونی های تولیدی، سرمایه ی فرهنگی، مشارکت، موفقیت
  • اکبر علیوردی نیا، ندا یوسفی صفحات 157-186
    امروزه خودکشی از جدی ترین و پرخطرترین آسیب های اجتماعی است که شاهد روند رو به رشد آن در میان نوجوانان و جوانان هستیم. با افزایش میزان این آسیب در میان قشر جوان جامعه ضرورت پژوهش و راهکارهای جدی جهت پیشگیری از آن بطور جدی احساس می شود. بر این اساس، هدف اصلی از تحقیق حاضر تبیین ایده پردازی خودکشی در میان دانشجویان دانشگاه مازندران بوده است. به همین منظور، از روش تحقیق پیمایشی و ابزار پرسش نامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. جمعیت تحقیق پژوهش حاضر را کلیه ی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه مازندران تشکیل داده اند که در مجموع تعداد 438 نفر از این دانشجویان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی متناسب انتخاب شدند. یافته های تحقیق بیانگر آن است که بین دختران و پسران در ایده پردازی خودکشی تفاوت معناداری وجود دارد و پسران نسبت به دختران میزان بیشتری از ایداه پردازی خودکشی را در زندگی خود تجربه کرده اند؛ همچنین حذف محرک مثبت، حضور محرک منفی، حالات عاطفی منفی و رفتارهای انحرافی با متغیر وابسته (ایده پردازی خودکشی) رابطه ی مثبت و معناداری داشته اند. نتایج تحلیل رگرسیونی چندگانه نیز نشان می دهد که متغیرهای حالات عاطفی منفی و حذف محرک مثبت به ترتیب از بیشترین و کمترین قدرت پیش بینی کننده گی ایده پردازی خودکشی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: ایده پردازی خودکشی، حذف محرک مثبت، حضور محرک منفی، حالات عاطفی منفی
  • لیلا بهمنی، داریوش بوستانی صفحات 187-212
    در عصری که فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی مرزهای ملی را درنوردیده، به موثرترین ابزار هدایت اندیشه ها بدل شده و قرار گرفتن در معرض انواع رسانه ها بصورت بخشی طبیعی و اجتناب ناپذیر از زندگی انسان درآمده است، چگونگی مواجهه با پیام های رسانه ای اهمیتی صد می یابد. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین سواد رسانه ای و مصرف گرایی است. بدین جهت، داده های مورد نیاز با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه و با انتخاب نمونه ای 410 نفری از زنان 29-18 ساله ی ساکن شیراز بدست آمد. روش نمونه گیری، خوشه های چند مرحله ای بوده و جهت تجزیه و تحلیل روابط از نظریه ی سرمایه ی فرهنگی بوردیو استفاده شده است. همچنین جهت تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها روش های آماری آزمونF ، آزمون T، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر مورد استفاده قرار گرفته است. یافته ها نشان دهنده ی وجود رابطه ی معنی دار بین هر 6 متغیر مستقل در نظر گرفته شده در این پژوهش یعنی سواد رسانه ای، تحصیلات، سن، اشتغال، طبقه ی اجتماعی و وضعیت تاهل با متغیر وابسته است.
    کلیدواژگان: رسانه، سواد رسانه ای، مصرف گرایی، زنان
|
  • Jafar Hezarjaribi, Hassan Farahani Pages 7-34
    Although religion has always played a part in the community cohesion and contributes to the convergence of groups and individuals¡ but the new cult of religious causes divisions in the community as well as deepening and intensification of social fissures. The aim of this study was to investigate the social and political factors affecting the trend in new religious movements. The procedure¡ cross-correlation and the target application. The population consisted of followers and converts the new religious movements in the city of Tehran. The target group of this study is among the supporters of the two movements «Eckankar and Elijah Ramallah» was chosen as the experimental group considered that the group''s total number of 44225 people¡ the sample size was calculated based on a sample of 400 people. Instruments measure in this study was a questionnaire designed to assess the relationship of Pearson correlation coefficients and variables to explain the impact of single and multi-variable regression analysis and path analysis were used. Summary results of the study suggest that the changing pattern of reference¡ the hegemonic political system and orientation of new religious movements is a significant relationship.
    Keywords: New Religious Movements, Confidence, Political Legitimacy, Identity Strength, Reference Pattern
  • Mehraban Parsamehr, Seyed Pouya Rasoulinezhad Pages 35-66
    The present study aims to examine the relationship between Lifestyle and Socila well-bing among people of Talesh city. In this research which done with Survey, 380 cases of residents of Talesh city selected by using Probability Proportional to Size (PPS) sampling and investigated by Questionnaire. Tool of data collection was Health-oriented lifestyle questionnairs (HPLPII) and Keyes Social well-being questionnairs (1998). Validity of tool found by Content validity and high of Cronbachs Coefficient Alpha was stating of utility of stability of research tool. Results showed that the average of Health-oriented lifestyle as well as Social well-being was among men more than women and among married more than singles (P >0/05). Also there is a meaningful and positive relationship between health oriented lifestyle and its dimensions and social well-bing. In other hand, with the increase in the level of health oriented lifestyle of Individuals, there is the hope of increasing the degree of their social well-being. According to results of research, Reinforcement and Spread of health oriented lifestyle in society bring social well-bing.
    Keywords: Health Oriented Lifestyle, Social Well, Bing, Social Participation, Social Adaptation, Talesh
  • Ali Rouhani, Habib Ahmadi, Mohammad Taghi Iman, Ali Goli Pages 67-96
    This study has been measured Iranian emotional orientation towards Afghans from sociology of emotion perspective. Therefore the main purpose of this research is studying Iranian negative social emotion's towards Afghan refugees in Shiraz. In this way, based on theoretical framework, propositions and hypothesis of study have been shaped and 390 Shirazi citizens have been interviewed by survey method and multistage cluster random sampling. The result have been shown that by increment of age, education level, identity/global values, identity/Islamic-Iranian values, awareness and interaction with Afghans, the level of negative social emotions will decrease. On the other hand, by increment of identity/local values, negative social emotions will increase. The results of multivariate step by step regression have shown that five variables of interaction with Afghans, education, identity/Islamic-Iranian values, identity/local values and identity/global values have explained 31.9 percent of variations of dependent variable in total.
    Keywords: Sociology of Emotion, Negative Social Emotion, Afghan Refugees, Interaction with Afghan Refugees
  • Khodabakhsh Karami, Karim Rezadoust, Sima Abdizadeh, Forat Chebisheh Pages 97-126
    In the past three decades, the concept of life style in general and health- oriented lifestyle, in particular, were considered by many social thinkers, health researchers and medical sociologists. In an exact glance, health-oriented lifestyle as a multi-dimensional phenomenon is related to patterns of people behavior .This is concerned health-threatening issues to ensure their health. Closer look at related literatures show that some researchers have sought to explain patterns of health behavior, while others seek to explain the determinants like individual choices. These choices could not take place in a social, cultural and political vacuum, but is influenced by determinants such as gender, social class and marital status. Adopting the same approach relying on medical sociology background, this paper aimed to evaluate health- oriented lifestyle and its determinants in students of Jundi Shapur University of Medical Sciences and Shahid Chamran University of Ahvaz. The results show a differentiation in student's health- oriented lifestyle based on gender, age, race, social class, marital status and variety of universities. This study also shows a significant relationship between different type of human investment "social, economic, cultural" and health- oriented lifestyle of students.
    Keywords: Health, Oriented Lifestyle, Health, Related Behaviors, Medical Sociology
  • Akbar Zare Shahabadi, Masoud Hajizadehmeymandi, Hamed Sayarkhalaj Pages 127-156
    Driving force of economic growth and prosperity of any nation and the country.Cooperative sector is one of the three main sectors of our economy, according to Principle 44 of the constitution. The overall objective of this project is to study the factors affecting the success of the productive cooperatives of Yazd.
    Method
    The study of application and survey methods. The study population include all members of active productive cooperatives in Yazd, where 196 of them were determined using Cochran's formula as the sample size. Data collected in this survey Investigated questionaire is used. Validity and reliability of the face and was confirmed using Cronbach's alpha.
    Results
    The results showed that OG production cooperatives city of Yazd have successfully are above middle. The positive and significant relationship between education, participation, learning and cultural capital with success of productive cooperatives. Multivariable regression analysis revealed that participation variables, education, training and cultural capital in total 39% of the variation can explain the success of productive cooperatives. Success of productive cooperatives assess their dependent on several factors requires a multifaceted approach.
    Keywords: Learning, Productive Cooperatives, Cultural Capital, Participation, Success
  • Akbar Aliverdinia, Neda Yousefi Pages 157-186
    Today, suicide is the most serious and the most dangerous social damage that we are witnessing a growing trend among teenagers and young adults. With increase rate this injury among young people society Necessity serious research and strategies to prevent it seriously will feel. The main objective of this study is a sociological explanation suicide ideation among students of Mazandaran University. Research method is survey and cross-sectional. The population consists of all girl and boy students (9940) Mazandaran University who were studying in school (academic) year of 2012-2013. A total of 438 subjects selected by random stratified sampling proportional. Research findings suggest that there were significant differences between girls and boys in ideation suicide. Also, removal of positive stimulus, the presence of negative stimuli, negative emotional states and deviant behaviors to the dependent variable (suicide ideation) there are direct and significant relationship. Multiple regression analysis results also show that Negative emotional states variable (beta coefficient=0/479) and removal of positive stimulus (beta coefficient=0/079) respectively are the strongest and lowest predictors of suicide ideation.
    Keywords: Suicide Ideation, Removal of Positive Stimulus, the Presentation of Negative Stimuli, Negative Emotional States
  • Leyla Bahmani, Daryoush Boustani Pages 187-212
    In the era where the communicative and informative technologies go beyond the national borders, and are becoming the most influential tool in directing the thoughts, being exposed to the types of media is a natural and inevitable part of the human being's life, so the way of facing the broadcasting messages is of more importance .The present study is based on the theory that unconscious dealing with the presented issues of the media- especially the ads-can increase the consumption inclination. For analyzing the above assumption, the required data was gathered by the survey methodology and questionnaire tool and by selecting a sample consisted of 410 young women of 18-29 years old inhabited in Shiraz. The sampling method was multistage random and random and the analysis was based on publishing innovation theory. For analyzing the data and testing the theories, the statistical methods of F-test, T-test, multivariable regression and path analysis were used. The findings show a meaningful relationship of the whole six independent variables of the study, media literacy, education, age, employment, social status, and marital status with the dependent variable.
    Keywords: Media, Media Literacy, Consumption, Women