فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 16 (زمستان 1394)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 16 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میرنجف موسوی، علی اکبر تقیلو، علی باقری کشکولی صفحه 7
    برنامه ریزی جمعیت به عامل اساسی در توسعه یافتگی و عدم توسعه یافتگی مطرح شده است. پدیده شهرنشینی به عنوان یکی از مهمترین پیامدهای رشد جمعیت در قرن 21 منجر شده است بحران های شهری و آسیب های جدی در روند توسعه یافتگی مناطق و شهرها به وجود آید و استان های کشور به لحاظ میزان توسعه یافتگی نابرابری شدیدی باهم داشته باشند. با توجه به ماهیت موضوع و مولفه های مورد بررسی، رویکرد حاکم برای این پژوهش توصیفی – تحلیلی است. شاخص های مورد بررسی حدود 7 شاخص جمعیتی و30 شاخص اقتصادی، فرهنگی، صنعتی و مسکن است که اطلاعات مورد نیاز از مرکز آمار ایران، سرشماری های عمومی نفوس و مسکن و سالنامه های آماری استان ها بر اساس آمار سال 1390 جمع آوری شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل Topsis و همچنین از آزمون های آماری ضریب همبستگی، رگرسیون، تحلیل واریانس و مدل تحلیل مسیر جهت سنجش ارتباط بین شاخص های جمعیتی و شاخص های توسعه و همچنین میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری استفاده شده است. برابر بررسی های صورت گرفته، استان تهران و البرز با میزان های توسعه به ترتیب 9861/0 و 9824/0 به عنوان توسعه یافته ترین استان ها و استان سیستان و بلوچیستان با میزان توسعه 0069/0 به عنوان محروم ترین استان شناخته شدند. همچنین ضریب همبستگی چندگانه با 901/0 رابطه بین شاخص های جمعیتی و میزان توسعه یافتگی استان های کشور را تایید می نماید. مقدار تبیین نشان می دهد که 5/76 درصد از تغییرات و توسعه یافتگی استان های کشور ناشی از شاخص های جمعیتی (تراکم جمعیت، میزان شهرنشینی، نرخ فعالیت، بارتکفل، میزان باسوادی، میزان مهاجرین وارد شده و نسبت جنسی است. همچنین مدل تحلیل مسیر نشان می دهد شاخص میزان باسوادی با ضریب 687/0 بیشترین تاثیر و میزان بارتکفل با ضریب 355/0- کمترین تاثیر به عبارتی دیگر تاثیر منفی بر روند توسعه یافتگی استان های کشور داشته است. در نهایت جهت رسیدن به توسعه یافتگی استان های محروم پیشنهاداتی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: شاخص های جمعیتی، شاخص های توسعه، توسعه یافتگی، استان های ایران
  • الهام ناظمی، فرح حبیب، حمید ماجدی صفحه 23
    با توجه به گسترش ابعاد گوناگون ارتباطات انسانی و تاثیرات آن بر اهداف توسعه شهری نقش پل ها به عنوان بخشی از کالبد شهر امروزی شکلی فراتر از ارتباط کالبدی صرف به خود گرفته و با توجه به نیاز پیوندهای اجتماعی، خلق خاطره ذهنی، هویت معنوی و کارکرد پویا برای پایداری شهرها، لزوم تعریف مفهوم و چارچوبی مناسب جهت دست یابی به اهداف ونیازهای ذکر شده اهمیت یافته است. بنابراین مفهوم پل- فضا که در گذشته جایگاه واجد ارزشی داشته می تواند در این رابطه مورد باز تعریف و تدقیق بیشتر قرار گیرد. لذا در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و مقایسه ای، و با بهره مندی از مطالعات اسنادی و متون موجود، به بررسی سیر شکل گیری و تغییرات مفهومی و کالبدی پل از زمان آغازین ایجاد آن تا تکامل امروزی آن پرداخته شده، و به روش تفسیری تاریخی اقدام به بازیابی ویژگی های برجسته و قابل سرمایه گذاری پل نظیر ویژگی های با ارزش کالبدی، اجتماعی، نمادی، کارکردی و هویتی نموده است. هم چنین در راستای دست یابی به ارتباطات مطلوب انسانی با توجه به مفاهیم مشترک پل با فضای شهری پویا؛ مفهوم پل- فضا معرفی گردیده است.
    کلیدواژگان: فضا، پل، فضای شهری، پل، فضا
  • پاکزاد آزادخانی، علی جاسمی، یونس آزادی صفحه 35
    مفهوم محیط شهری که از آن به تعابیر مختلفی همچون فضای شهری و چشم انداز شهری یاد می شود .چیزی بیشتر از محیط کالبدی و ساخته شده شهری است. شهر جهانی از سنت ها و آداب و رسوم و گرایش های سازمان یافته و عواطف و چیزهایی از این قبیل می باشد. هدف از این پژوهش،بررسی و تحلیل میزان رضایتمندی شهروندان از کیفیت محیط شهری در شهر ایوان می باشد. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی می باشد.جامعه آماری شامل تمامی شهروندان شهرایوان است. و روش گرداوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) است. و پرسشنامه با طیف 5 گزینه ای لیکرت تنظیم شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها وآزمون فرضیات پژوهش ازنرم افزار spss استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که سطح رضایتمندی شهروندان از شهر ایوان کمتر از حد متوسط است.لذا رضایتمندی شهروندان ایوانی از کیفیت محیط شهری در سطح پایینی قرار دارد. و بین تمام شاخص های کیفیت محیط شهری و رضایتمندی شهروندان ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین بین مشخصه های فردی و کیفیت زندگی شهری رابطه معناداری ومثبتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، کیفیت محیط شهری، کیفیت زندگی، شهر ایوان
  • مریم بیرانوند زاده، اکبر سلطان زاده، مهناز حیدری، نسرین میرزا محمدی صفحه 49
    امروزه گردشگری طبیعت بخش مهمی از فعالیت های جهانگردی در دنیا را به خود اختصاص داده است. از اینرو مسائل مربوط به اکوتوریسم و پایداری بیش از هر چیز نیازمند برنامه ریزی فضاهای گردشگری با استفاده از منابع موجود و بهره برداری بهینه از طریق شناسایی دقیق مناطق مستعد گردشگری می باشد. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی توانها و قابلیت های طبیعی شهرستان بروجرد و شناسایی فضاهای مستعد اکوتوریسم و تعیین راهبردهای توسعه آن می باشد. روش کار در این تحقیق روش توصیفی پیمایشی و تحلیلی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از نرم افزار GIS و مدل SWOT استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، پهنه های شرقی و غربی شهرستان دارای شرایط ایده آل برای توسعه اکوتوریسم بوده است. همچنین راهبردهای قابل قبول در برنامه ریزی اکوتوریسمی شهرستان بروجرد، راهبرد تهاجمی (SO) به عنوان اولویت اصلی تعیین گردیده است. در بین استراتژی های راهبرد تهاجمی، استراتژی 4SO با امتیاز 91/4 در اولویت اول قرار گرفت. برای دستیابی به تحقق اهدافو توسعه اکوتوریسمی با بهره گیری از این راهبرد، شناسایی محورهای اکوتوریسمی، تقویت و افزایش میزان ارائه تسهیلات و خدمات در این محورها، با هدف جذب و توسعه توریسم و ایجاد اشتغال و درآمد پایدار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، جاذبه های طبیعی، راهبردهای توسعه، SWOT، شهرستان بروجرد
  • ژیلا سجادی، پرویز آقایی، کبری مرادی صفحه 65
    جهانی شدن تاثیرات مختلفی را بر کلان شهرها بر جای نهاده است که از مهم ترین آن ها می توان به تغییر در شیوه مصرف اشاره کرد. تغییرات در شیوه مصرف موجب تغییر در کاربری اراضی (از شکل سنتی به مدرن) و بروز مشکلات فراوانی می شود. در همین راستا، پژوهش حاضر، محله سعادت آباد در منطقه 2 شهرداری تهران را به عنوان نمونه موردی برگزیده است تا عوامل تاثیرگذار بر تغییر در شیوه مصرف ساکنان را مورد بررسی قرار دهند. حجم جامعه آماری 30 هزار نفر است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 380 نمونه به صورت غیراحتمالی انتخاب شده اند. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی- عملی می باشد. داده ها و اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. در تحلیل داده ها علاوه بر مباحث کیفی و توصیفی از آزمون های استنباطی پیرسون و رگرسیون نیز استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که کاربری های با اولویت اول و ضروری (خرده فروشی ها، نانوایی ها، سوپری ها و...) کمترین سهم را در سال 1393 با مقدار 9.16 درصد به خود اختصاص داده اند درحالی که کاربری های با اولویت چهارم و کاربری های غیرضروری (پیتزافروشی، کافی شاپ و...) سهم خود را با 48 درصد، نسبت به سال 1385 و ماقبل افزایش داده اند. متغیرهای جهانی شدن، شیوه مصرف را تحت تاثیر قرار داده است؛ بطوریکه بیشترین ضریب همبستگی میان رفت وآمد به خارج از کشور و استفاده از کاربری های جدید با مقدار 0.527 مشاهده می شود. یعنی هر چه جهانی شدن فرهنگی بیشتر بر فرهنگ و زندگی ساکنان نفوذ کند به همان میزان شیوه مصرف ساکنان نیز تغییر می یابد. در کنار متغیرهای جهانی شدن می توان به تاثیرگذاری سن، تحصیلات، وضعیت اقتصادی ساکنان و سودآوری این کاربری ها اشاره نمود که موجبات گسترش کاربری های مدرن را فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، همگرایی جهانی، شهر پست مدرن، شیوه مصرف، سعادت آباد
  • محمدرضا حقی، حمیدرضا مصطفایی، حمیدرضا توسلی، علیرضا اختری صفحه 79
    پژوهش حاضر، مساله تبدیل خیابان امام در بافت مرکزی شهر گلپایگان به پیاده راه بر مبنای تحلیل یکپارچه مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش حاضر تحلیلی-تفسیری است و به منظور انجام تحلیل یکپارچه، در ابتدا مولفه های موثر در تبدیل خیابان به پیاده راه از متون معتبر داخلی و خارجی استخراج گردیده است. سپس وضعیت خیابان امام در ابعاد «کالبدی-عملکردی»، «حمل و نقل و ترافیک»، «اقتصادی»، «اجتماعی»، «زیست محیطی» و «مدیریتی» مورد ارزیابی قرار گرفته است و نقاط قوت، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای پیش رو مشخص شده اند. در ادامه با استفاده از ماتریس های عوامل داخلی و خارجی، به ارزیابی کمی وضعیت خیابان پرداخته شده است و به منظور وزن دهی به عوامل از روش دلفی (نظرات 30 کارشناس) استفاده شده است. در نهایت با ترسیم نمودار اولویت بندی راهبردها، مشخص گردید شرایط تبدیل خیابان امام به پیاده راه در موقعیت تهاجمی قرار دارد که بیانگر برتری نقاط قوت و فرصت ها نسبت به نقاط ضعف و تهدیدها و فراهم بودن شرایط برای تبدیل خیابان امام به پیاده راه است. با این وجود، پیشنهاد می شود به منظور کسب موفقیت حداکثری از اجرای طرح، راهبردهایی چون «تهیه طرح جامع حمل و نقل و ترافیک با رویکرد پیاده مداری»، «توجه به انعطاف پذیری و انطباق پذیری طرح»، «ارتقاء شبکه حمل و نقل عمومی»، «توجه به نظرات ساکنین و ذی نفعان» و... در اولویت قرار گیرند . همچنین اجرای چندمرحله ای طرح، ساماندهی وضعیت پیاده روهای بافت مرکزی شهر، حذف کاربری های ناسازگار از پیرامون پیاده راه و تقویت سامانه حمل و نقل عمومی از جمله پیشنهادات اولیه برای اجرای پیاده راه است.
    کلیدواژگان: خیابان تجاری، پیاده مداری، پیاده راه، بافت مرکزی شهر، خیابان امام خمینی گلپایگان
  • عطا غفاری گیلانده، ابراهیم فیروزی مجنده، سید میلاد حسینی، امیررضا خاوریان گرمسیر صفحه 93
    یکی از مسائل و مشکلات گردشگری در ایران از جمله استان اردبیل، عدم توازن در سازمان فضایی و عدم سلسله مراتب مبتنی بر رابطه تعاملی میان نواحی گردشگری است. رتبه بندی زیرساخت ها و جاذبه های گردشگری در نواحی مختلف یک استان و توزیع متعادل زیرساخت ها و تعدیل نابرابری در نواحی مختلف، یکی از اقدامات اساسی توسعه گردشگری است. بنابراین، در برنامه ریزی های آمایش سرزمین به منظور هدایت گردشگران با توجه به امکانات و زیرساخت های گردشگری و همچنین برای رفاه گردشگران رتبه بندی نواحی ضروری است. هدف پژوهش حاضر اولویت بندی شهرستان های استان اردبیل به لحاظ زیرساخت ها و جاذبه های گردشگری و بررسی عوامل موثر در جذب گردشگران و در راستای شناساندن پتانسیل های موجود در منطقه صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. معیارهای بکار رفته در پژوهش حاضر با استفاده از نظرات کارشناسان حوزه مربوطه و استفاده از مبانی نظری موجود انتخاب گردیده است. جهت تعیین اهمیت معیارهای بکاررفته در پژوهش از مدل AHP و جهت رتبه بندی شهرستان ها از مدل VIKOR استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که شهرستان های اردبیل، مشکین شهر و سرعین از لحاظ دارا بودن زیرساخت ها و جاذبه های گردشگری به ترتیب در رتبه اول تا سوم قرار گرفتند. نکته قابل توجه این است که در برخی شهرستان ها با وجود جاذبه های گردشگری تمایل زیادی به ایجاد زیرساخت های مربوطه دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: گردشگری، زیرساخت ها، جاذبه های گردشگری، مدل VIKOR، اردبیل
  • حمیدرضا وارثی، کیوان باقری، کیهان زندی، نعمت الله نادی پور صفحه 105
    توسعه متعادل و متوازن فضاهای جغرافیایی، مستلزم بررسی دقیق و همه جانبه مسایل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و شناخت بهتر نیازهای جامعه و بهبود آنهاست. بخش بهداشت و درمان به عنوان یکی از بخش های مهم اجتماعی کشور، نقش تعیین کننده ای در سلامت و تندرستی افراد جامعه دارد و دسترسی عادلانه همه افراد به خدمات بهداشتی و درمانی پیش زمینه ایجاد عدالت در جامعه و موجب ارتقای سطح سلامت و ایجاد فرصت های برابر در جامعه خواهد شد. در همین راستا در پژوهش حاضر به بررسی و سنجش میزان برخورداری شهرستان های استان فارس از شاخص های بهداشتی و درمانی متناسب با جمعیت هر یک از شهرستان ها پرداخته شده است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش آن توصیفی – تحلیلی است. پس از استخراج شاخص های بهداشتی و درمانی از سالنامه آماری 1390 استان فارس وزن دهی به شاخص ها با استفاده از روش آنتروپی صورت گرفته و سپس با استفاده از مدل های MORRIS و TOPSISشهرستان های استان رتبه بندی شده و رتبه نهایی هر شهرستان از روش ادغامی میانگین رتبه ها به دست آمده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که اختلاف زیادی بین شهرستان های استان در برخورداری از شاخص های بهداشتی و درمانی مشاهده می شود به طوری که شهرستان های جهرم، فسا، پاسارگاد و شیراز با اختلاف زیاد نسبت به سایر شهرستان ها در رتبه های نخست و شهرستان های خرامه، کوار، کازرون و رستم در رتبه آخر قرار گرفته اند. میزان ضریب پراکندگی محاسبه شده حاکی از عدم توزیع متعادل شاخص های بهداشتی و درمانی در سطح استان است. هم چنین نتیجه روش اسپیرمن 196/0 بدست آمده است نشان دهنده همبستگی ضعیف بین رتبه جمعیتی و رتبه برخورداری شهرستان ها استان فارس از شاخص های بهداشتی و درمانی است.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، شاخص های بهداشت و درمان، مدل TOPSIS، مدل MORRIS، استان فارس
|
  • Mirnajaf Mousavi, Aliakbar Taghilo, Ali Bagheri Kashkooli Page 7
    Today, population has become an important issue in development and lack of development. Phenomena of urbanization, as one of the most important consequences population growth in the 21st century, is that had the crisis and seriously damaged to development process areas and cities and led to has the development of severe inequality. The purpose of this study is the relationship analyzing between population and development in the provinces. The method of Research is, descriptive and analytical. Parameters studied is, 7 demographic indicators, and 30 indicators economic, cultural, industrial, and housing. To the data analysis, was used from TOPSIS model, statistical correlation, regression, analysis of variance. The results show that, Tehran and the Alborz were identified the most development respectively 0.9861 and 0.9824 and the provinces of Sistan and Blochestan with the development of the 0.0069 as undeveloped. Multiple correlation coefficients will confirm with the 0.901 relationship between population and development indicators. Regression coefficient indicates that is the 76.5% of the changes development province from indicators’ population (population density, urbanization rate, activity rate, Dependence coefficient, literacy rate, sex ratio of immigrants entered).
    Keywords: Demographic Indicators, Development Indicators, development, Provinces of Iran
  • Elham Nazemi, Farah Habib, Hamid Majedi Page 23
    According to expansion of human communication and impacts on urban development. The bridge will be role as part of a modern urban form beyond only physical contact and according to need for social connections, creating memories, mental, spiritual identity­­ and dynamic function of the sustainability urban, need to define the concept and framework for achieving the goals and needs noted is important. The concept of bridge space that previously had the value status can be redefined and be more clarification in the relationship. Therefore with analytical method and the benefit of documentary data and existing literature, study of the formation and changes to its conceptual and physical bridge to today's evolution of this ­and withinterpretation- historical techniques to recover important features, such as bridges physical, social, symbolic, functional and identity value attribute. In order to achieve humanities optimal communication, according to the common notions of bridge _space with dynamic urban, concept of bridge _space have been introduced. In more exact definition “bridge-space” as an urban stable space is a concept having the properties of making mental memory and spiritual identity and can meet personal needs of audience and provides functional dynamic ground in city bed by functional variety and representation of collective life. Among the functions we can refer to bridge museums, bridge galleries and bridge markets which are introduced as samples near to bridge-space and all must structurally have proper space for inducing sense of pause for making social link and mental memory, meeting individual needs and providing cultural- artistic hang out which are compatible with the main subject, all of which are important points in designing bridges.
    Keywords: Bridge, Urban space, Space
  • Pakzad Azadkhani, Ali Jasemi, Younes Azadi Page 35
    The concept of urban environment that is interpreted as urban space and city view is not anything more than body and structure environment of the city. City is world of traditions, customs and organized tendencies, emotions and so on. The aim of this study is analizing of citizens satisfaction of quality of Eivan city environment. In this study in terms of purpose a descriptive and analitic method has been applied.Statistic socity is all of eyvan citizens .data collected by librarign and qutstionnqire approach and the(qutstionnqire) was set by 5-choiees linkert spectrum.and to analyze hypothesizes the SPSS software was used. the results shows that level of Eyvan citizen satisfaction is lessthan average level.so,the quality of Eyvan citizen satisfaction is in a low level.and there is a significant relationship beyween all of indexes of urban environment quality and the rate of citizen satisfaction.and there is a significant relationship beyween individual charactrictics and life quality.
    Keywords: satisfaction – the quality of the urban environment_quality of life_Eyvan city
  • Maryam Beyranvandzadrh, Akbar Soltanzadeh, Mahnaz Heidari, Nasrin Mirzamohammadi Page 49
    Today Nature tourism is an important part of the tourismactivities in the world dedicated. Therefore, issues related to ecotourism and sustainable tourism spaces, more than anything requires planning and optimal utilization of available resources through accurate identification of proneareas for tourism. In this context, the aim of this study was to investigate the ability of natural features and to identify spaces prone township Boroojerd ecotourism and determine its development strategies. methods the study was a descriptive survey research and analysis. GIS software for data analysis and SWOT model is used. The results show that the eastern and western zones of the city has ideal conditions for the development of been ecotourism. It is also acceptable in planning strategies for ecotourism Boroojerdtownship, aggressive strategy (SO) has been designated as a priority. In the aggressive strategies, strategy SO4 with a score of 4/91 was the first priority. to achieve targets and develop ecotourism by taking advantage of this strategy, identify the ecotourism axes, the enhancement of facilities and services on the axes,with the aim of attracting and developing tourism and creating jobs and sustainable incomes recommended.
    Keywords: Ecotourism, Natural Attractions, Development Strategy, SWOT, Township Boroojerd
  • Jila Sajadi, Parviz Aghaei, Kobra Moradi Page 65
    Globalization has had various effects on metropolises, changes of expenditure patterns is one of the important ones. The changes of expenditure pattern have caused change of land application (from the traditional form to the modern form) and many problems. Consequently this study has been conducted in Saaadat Abaad quarter in district 2 of Tehran city in order to investigate effective factors in the changes of expenditure pattern. The volume of statistical community is 30 thousand people among whom 380 improbable sample have been chosen by Cochran formula. The study is conducted by descriptive-analytic research method and has a practical-applicable goal. The data and information have been gathered in both ways of desk study and field study. Data analyses have been done by inferential test, Pearson and Regression inferential, in addition to quantitative and descriptive subjects. The research results indicate that the first prior application (retailers, bakeries, supermarkets, and ...) have owned the least share of 9.16 % in 2013 while the fourth prior application and unnecessary applications ( pizza places, coffee shops,...) have enhanced their share by 48% from 2005 and the previous years. The globalization variables have affected the expenditure pattern as the highest correlation index of traveling abroad and using new applications of 0,527 can be observed. It means that as much as the globalization penetrates the society's culture, their expenditure pattern will change. In addition to the globalization variables, aging, education, economical condition of the residents and the income enhancement of these applications are also effective which will pave the way for using modern applications .
    Keywords: globalization, Global Convergence, Post, modern City, Expenditure Pattern, Saaadat Abaad
  • Mohammadreza Haghi, Hamidreza Mostafaee, Hamidreza Tavasoli, Alireza Akhtari Page 79
    Todays, a significant part of everyday life is spent in areas outside the central city street texture due to the connection between the user types, the presence of different classes of people. Therefore, the present study was to become the Imam Street in downtown Golpayegan of the Pedestrian-Street is based on an integrated analysis is studied. This is due to the particular situation in the city streets and commercial applications and services around their daily considerable amount of compression can be mounted and dismounted welcome, good capacity to become the Pedestrian-Street. To perform an integrated analysis of the factors influencing the street into the Pedestrian-Street interior and exterior have been extracted from authentic texts. Then the Imam in "physical-functional", "Transport and Traffic", "economy", "social", "ecological" and "management" is evaluated and the strengths, weaknesses, opportunities and future threats identified. Then, using a matrix of internal and external factors, the quantitative assessment of the situation of street is discussed. Finally, charting prioritize strategies, it was found that the conversion of Imam Street to Pedestrian-Street is located in an offensive position. This represents relative strengths and weaknesses and the opportunities and threats for conditions to become Imam Street to the Pedestrian-Street. Nevertheless, it is recommended to achieve maximum success of the plan is to adopt appropriate solutions to the weaknesses and threats. Implementation of the multi-stage plan, organize the sidewalks of downtown, remove incompatible applications from the Pedestrian-Street and strengthening of the public transport system, including the initial proposals for the Pedestrian-Street.
    Keywords: Commercial Street, Walkability, Pedestrian, Street, Central Fabric of City, Imam Khomeini St. in Golpayegan
  • Ata Ghafari, Ebrahim Firoozi, Seyad Milad Hosseini, Amirreza Khavian Page 93
    One of the problems of tourism in iran, such as Ardabil province is lack of balance in space organization and lack of hierarchy based on interactive relationship between tourism areas. Ranking of substructures and tourism attractions in different areas of a province and balanced distribution of substructures and balance of Inequality in different areas, is one of essential actions of tourism development. Therefore, ranking of areas is necessary for preparation programs of the land for guiding tourists based on possibilities, facilities and tourism substructures and for welfare of tourists and decreasing bioenvironment damages. The aim of present research is the ranking of cities in Ardabil province based on substructures and tourist attractions and studying the effective factors in attracting the tourists and identifying the existent potentials in the regions. The research method is descriptive - analytic and applicational method. The used measures in the present research have been selected by using views of specialists of related area and using the existent theoretical bases. AHP model has been used for determining the importance of the used measures in the research and VIKOR model has been used for ranking the cities of the province. The research results indicate that Ardabil, meshkinshahr, and sarein have been scored 1,2,3 for having substructures and tourist attractions, respectively. The considerable point is that, much tendency is not observed for making related substructures in some of the cities, although they have tourist attractions.
    Keywords: Tourism, Substructures, Tourism Attractions, VIKOR model, Ardabil
  • Hamidreza Varesi, Kayvan Bagheri, Kaihan Zandi, Nematollah Nadipoor Page 105
    Equal and equitable development of geographical spaces requires an accurate and comprehensive study of economic, social, cultural issues and better knowledge of the needs of a society and improving them. The healthcare section as one of the important social sections of Iran, has a determining role in the health and wellbeing of individuals and the society. Fair access of all individuals to healthcare services is a foreground for creating justice in the society which results in the promotion of health level as well as creating equal opportunities in the society. In this line, the present study is to investigate and evaluate the degree of enjoyment of townships of Fars Province from healthcare indices proportionate to the population of each township. The present study is an applied one which uses a descriptive-analytical method. After extracting healthcare indices from the annual statistic book of 2011 of Fars Province, weighting indices was conducted using entropy method and then, using models of topsisand morris, the townships of the province were ranked and the final rank of each township was obtained using an integration method mean ratings. The results of the present study indicate that there are significant differences among the townships of the province in terms of enjoying healthcare indices in such a way that Jahrom, Fasa, Pasargad and Shiraz, with great differences are in the first ranks and Kherameh, kavar, Kazeroon and Rostam are in the last ranks. The value of the calculated dispersion coefficient indicate the lack of equitable distribution of healthcare indices in Fars province. Further, the result of Spearman was obtained as 0.196 which indicates that there is a weak correlation between population rank and the rank of the enjoyment of townships from healthcare indices.
    Keywords: Spatial analysis, Health Indicators, TOPSIS Model, morris Model, Fars Province