فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 4-5 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین کفشگر*، محمد نقی نظر پور صفحات 7-38
    ابزارهای تامین مالی اسلامی براساس مطابقت با شریعت اسلام بنا شده و با قوانین محلی در کشورهای اسلامی سازگار می باشد. بدین ترتیب کشورها با اکثریت جمعیت مسلمان سعی در گسترش استفاده از آن دارند. این ابزارها در مدت زمان کوتاهی سرمایه گذاران و پس اندازکنندگان با سلایق متفاوت را به خود جلب نموده، به گونه ای که به عنوآنجایگزین ابزارهای مرسوم و متعارف تلقی شده و در این میان، عقد مرابحه نیز یکی از شیوه های تامین مالی بوده و این شیوه با رشدی معادل 67 درصد به عنوان برجسته ترین روش تامین مالی بین بانک های اسلامی شناخته شده است. عقد مرابحه در کشورما نیز در ماده 98 قانون برنامه توسعه سال 1389 به تصویب مجلس شورای اسلامی و سپس شورای نگهبان و آیین نامه های اجرایی آن در تاریخ 25/5/1390 به تصویب شورای پول و اعتبار رسید و به مدیران عامل بانک های دولتی، غیردولتی، شرکت دولتی پست بانک و موسسه اعتباری توسعه ابلاغ گردید. این روش تامین مالی در کنار مزیت هایی همچون کاربردی ترین روش تامین مالی، سهم بالای آن درمقایسه با دیگر عقود با بازدهی ثابت، تنوع متناسب با سلیقه سرمایه گذاران و ریسک کمتر نسبت به دیگر عقود، همچنان با انتقادهای زیادی از سوی برخی از فعالان اقتصادی مواجه است. من جمله اینکه این روش تامین مالی با روح کلی حاکم بر بانکداری اسلامی و به طور کل تامین مالی اسلامی منافات دارد. همچنین آنها منتقد گسترش این روش در بین تمامی عقود به کار رفته در تامین مالی هستند و شیوع این شیوه را یک خطر بزرگ برای دیگر عقود با بازدهی انتظاری می دانند. در این مقاله، با به کارگیری روش توصیفی و تحلیل محتوا با استفاده از منابع کتابخانه ای به دنبال اثبات این فرضیه هستیم که تامین مالی به روش عقد مرابحه، نه تنها منافات با روح حاکم بر اسلام ندارد بلکه به عنوان یکی از برجسته ترین روش تامین مالی اسلامی است و ضمن متناسب بودن با سلایق مختلف سرمایه گذاران، همسو با دیگر عقود، دارای بازدهی ثابت و انتظاری می باشد.
    کلیدواژگان: عقد مرابحه، فروش اقساطی، انعطاف پذیری، ریسک گریزی، بازدهی ثابت
  • سید محمد سیدحسینی*، تقی ابراهیمی سالاری، سید مهدی نریمان زمان آبادی صفحات 39-78
    چکیده نظام اعتبارات خرد یکی از راهکارهای مطرح شده در دو دهه اخیر به منظور تسریع فرایند سرمایه گذاری و تقویت بنیان مالی و پس انداز و نهایتا توانمندسازی جوامع روستایی و فقرزدایی بوده است. دریافت وام های خرد از بانک های تجاری متضمن وثایق و تضمین های بسیاری است که افراد فقیر و کم درآمد از تامین آن عاجزند. بنابراین ممکن است این افراد به ایجاد روابط مالی غیر رسمی و اخذ مبالغ ربوی از نزول خواران در شهرها و روستاها روی آورند. از این رو، ایجاد موسسات و شیوه های نوین اسلامی در تامین مالی خرد می تواند نیاز مالی نیازمندان را برطرف سازد تا، هم فرصت های لازم برای اشتغال، راه اندازی کسب و کارهای کوچک را به دنبال داشته باشد و هم، فقر را در جامعه ریشه کن نماید. از طرف دیگر، جنبه اسلامی این نوع اعتبارات (که در آن تاکید بر ساختار غیر ربوی می باشد) در حال گسترش است. هدف از این مقاله، بررسی وقف پول به عنوان یک منبع تامین مالی خرد اسلامی می باشد. برای رسیدن به این هدف، مبتنی بر روش تحلیلی- توصیفی، ضمن تبیین تجربیات برخی از کشورها، بویژه موسسات موفق و پیشرو در زمینه تامین مالی خرد، به شبیه سازی رفتار بالقوه وقف پول در تامین مالی خرد و پیامدهای مورد انتظار آن پرداخته می شود. براساس نتایج تحقیق، به نظر می رسد وقف پول این ظرفیت را داشته باشد تا در چارچوب تامین مالی خرد اسلامی مورد استفاده قرار گیرد تا، هم تامین مالی در سطح خرد با نظام مالی اسلامی بدون ربا تقویت شود و در عین حال، سطح کلان اقتصادی را نیز متحول سازد و گامی در جهت رفع مشکلات اقتصادی- اجتماعی جامعه باشد.
    کلیدواژگان: تامین مالی اسلامی، وقف پول، اعتبارات خرد، ایران
  • سید عباس موسویان*، حسن بهاری صفحات 79-122
    اقتصاد مقاومتی، به شکل بومی شده اقتصاد اسلامی نظر دارد که در آن، مولفه های اقتصاد اسلامی تبلور عینی و عملیاتی بیابد؛ از این رو، اقتصاد مقاومتی، قابل گسست از اقتصاد اسلامی نبوده و تحقق واقعی اقتصاد مقاومتی، منوط به شناخت ارکان و عناصر اقتصاد اسلامی و زمینه سازی برای اجرای آنها، متناسب با شرایط جامعه ایرانی است. از جمله مباحث اساسی اقتصاد اسلامی که در اقتصاد مقاومتی نمود عینی پیدا می کند، طراحی مدل تعیین قیمت کالاها و خدمات در اقتصاد می باشد که آثار متعددی روی متغیرهای اساسی چون سرمایه گذاری، اشتغال، تولید، عرضه کل و سطح عمومی قیمت ها برجای می گذارد. گرچه بعد از انقلاب به دلیل شرایط خاص اقتصادی بویژه در دوران دفاع مقدس، مسوولان نظام و متصدیان امور تعیین دستوری قیمت اکثر کالاها و خدمات ها توسط دولت را ترجیح می دادند اما غالب اندیشمندان اسلامی بویژه اقتصاددانان و فقی هان، با نگاه به ادله شرعی و توجه به آثار بلند مدت تعیین دستوری قیمت ها، آن را به ضرر اقتصاد دانسته و ممنوع شمرده اند. در این تحقیق به روش اجتهادی (تحلیلی توصیفی) و با مراجعه به ادله شرعی، موضوع قیمت گذاری از منظر فقه اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است و یافته های تحقیق نشان می دهد: در شرایط عادی اقتصاد هیچکس حق قیمت گذاری نداشته و قیمت توسط بازار تعیین می شود. در شرایط احتکار، انحصار و تبانی، ابتدا محتکر و انحصارگر موظف به عرضه کالا می شود. در صورت امتناع وی از قیمت عادلانه، مجبور به کاهش قیمت می گردد و در صورت امتناع از عرضه کالا به قیمت عادلانه، برای او قیمت خاصی تعیین می شود و در مواردی که نوبت به تعیین قیمت می رسد، حاکم شرع با مراجعه به دیدگاه کارشناسان، قیمت ها را به گونه ای (عادلانه) تعیین می کند که به ضررهیچیک از فروشنده و خریدار نباشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، اقتصاد اسلامی، تسعیر، قیمت گذاری، احتکار، تبانی
  • وحید ارشدی* صفحات 123-160
    سرمایه اجتماعی یکی از مهمترین سرمایه هایی که باعث تشکیل شبکه های افقی پایدار و نیز قدرتمندتر شدن تعاملات اجتماعی می شود. احکام و آموزه های اخلاقی اسلامی مربوط به آداب تجارت، بسترساز این روابط اعتماد آمیز و تشکیل سرمایه اجتماعی می شوند. در این مقاله به چند مورد از این آداب و اخلاقیات اشاره و با استفاده از قرآن و سنت، آموزه های دینی اعتمادساز در حوزه فعالیت های اقتصادی ارائه شده است. صداقت و راستی، انصاف در معاملات، مشارکت، تعاون و انفاق در معاملات تجاری، دخالت نکردن در معاملات دیگران، ثبت کردن معاملات، اعتدال و میانه روی در مخارج، مستحکم کار کردن و ارائه کالا و خدمات مناسب، خوش برخوردی، هشت آموزه دینی اعتمادساز است که منتهی به تشکیل شبکه های افقی پایدار خواهد شد و در کنار آسایش، آرامش را در فعالیت های اقتصادی حاکم می کند.
    کلیدواژگان: آموزه های اخلاقی اسلام، معاملات، سرمایه اجتماعی
  • معین اکبرزاده* صفحات 161-198
    در این مطالعه کوشش شده است تا با مقایسه دقیق عقود مشارکتی و مبادله ای در ابعاد مختلف، ماهیت و خصوصیات منحصر به فرد هر دسته از این عقود شفاف سازی شود و مشکلات و انحرافات به کارگیری آنها در بانکداری اسلامی ایران بررسی شود. ناآگاهی کارگزاران و مشتریان به شرایط قراردادها سبب کاهش کارآیی عقود بانکی و حتی در مواقعی موجب ربوی شدن معاملات می گردد. آشنایی هر چه بیشتر با عقود بانکی می تواند از آلوده شدن معاملات بانکی به این حرام الهی جلوگیری کند. پژوهش هایی که تا به حال در زمینه انجام گرفته به صورت جزئی و موردی درباره بعضی از عقود مانند مضاربه یا مشارکت بوده و یا عقود بانکی از جنبه ای خاص مورد مقایسه قرار گرفته است، اما در این تحقیق تمام عقود مبادله ای و مشارکتی شناسایی شده و مقایسه ای کامل در زمینه های مختلف (اقتصادی، حقوقی و...) بین آنها صورت گرفته است. همچنین مشکلات و فواید هر دسته از عقود نیز بیان شده است. روش های به کار گرفته شده در این پژوهش کتابخانه ای و تحلیل اسنادی می باشد.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، عقود مشارکتی، عقود مبادله ای، تسهیلات بانکی، مشکلات
  • محمد جواد رضایی*، مهدی موحدی صفحات 199-220
    اخذ مالیات و تخصیص آن به تدارک کالاهای عمومی از وظایف دولت ها است. دولت ها در چارچوب ویژگی های موجود در ساختارهای اداری و تصمیم گیری شان، سعی در انجام این وظیفه دارند. نظریه انتخاب عمومی با تمرکز بر شیوه تصمیم گیری عمومی و با درک موارد شکست دولت، فدرالیسم مالی را به عنوان یک راهکار مورد توجه قرار داده است. هدف اصلی این مقاله بررسی موضع اقتصاد اسلامی در برابر این پیشنهاد است. در راستای دستیابی به این هدف، موضوعاتی چون یکسان بودن ماهیت خمس، زکات و مالیات های متعارف و شواهدی از دخل و خرج منطقه ای مالیات -به معنای اعم آن- نیز مورد اشاره قرار گرفته است. در نهایت نیز این نتیجه ظاهر شد که با پذیرش برخی مفروضات، از نظر اسلامی، منعی در پیاده سازی سطوحی از فدرالیسم مالی در دولت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: عدم تمرکز مالی، خمس، زکات، مالیات ستانی، نظریه انتخاب عمومی، فدرالیسم
  • علیرضا جعفر زاده*، محمد جعفر اسماعیلی صفحات 221-244
    نگاه ابزاری به عقود شرعی از مسائل مهم در بحث ربا محسوب می شود که از گذشته های دور، تحت عنوان «حیله های ربا» مورد بررسی دانشمندان مذاهب مختلف قرار گرفته است. امروزه این گونه نظر و نگاه به عقود شرعی در ربا، اهمیت بیشتری نسبت به قبل پیدا کرده است، زیرا از دیدگاه بنیانگذاران طرح بانکداری بدون ربا، عقود شرعی پیکره اصلی این طرح را تشکیل می دهد. بر اساس همین عقود است که بهره های بانکی از ربویت خارج می گردد. آنچه در این نوشتار می آید، ارزیابی درستی و نادرستی نگاه ابزاری به عقود شرعی در بانکداری بدون ربا می باشد (حیله ربوی)، چرا که گونه پردازش به این مساله فقهی، از اهمیتی که در نتیجه بررسی خود این فرع دارد، نشانگر سبکی ویژه و نگاهی خاص در بررسی های فقهی و اقتصادی است. حقیقت این است که اگر دیدگاه ابزاری عقود شرعی را در سیستم بانکداری بدون ربا بپذیریم، در واقع ربا را به عنوان یک حقیقت موجود در ساختار اقتصادی جامعه پذیرفته ایم و این خود، سمت و سوی ویژه ای را در روند برنامه ریزی اقتصادی به دنبال دارد. به هر حال در این مقاله، سعی شده است نگاه ابزاری به عقود شرعی و دلایل رد آن با استفاده از آیات و روایات مطرح و بررسی گردد.
    کلیدواژگان: ربا، حیله ربوی، عقود شرعی در ربا، بانکداری بدون ربا
  • محمود فرخی کاشانی*، عباس عرب مازار صفحات 245-266
    قمار پدیده ای است که در دین اسلام از انجام آن نهی شده و در قرآن همراه شراب- یکی از حرام های مسلم- آورده شده است. در این نوشتار مفید بودن این نظر دین مبین اسلام برای جامعه انسانی را با استفاده از علم اقتصاد و به دور از هر گزاره ارزشی اثبات می کنیم. به علاوه نشان می دهیم قمار موجب کاهش رفاه فرد می شود. به این منظور از دو دید تئوری و تجربی به بررسی موضوع پرداخته، اثبات می کنیم از هر دو منظر، قمار موجب کاهش رفاه اقتصادی فرد شده و برای فرد و جامعه زیانبار می باشد.
    کلیدواژگان: قمار، رفاه اقتصادی، اقتصاد رفتاری، مطلوبیت
  • صفحه 266
|
  • Hossin Kafshgar *, Mohammadnaghi Nazarpour Pages 7-38
    Islamic financing instruments conform to Islamic law and the local rules of Islamic countries. Therefore, countries with Muslims as a majority try to spread their use. In a short time, they attracted the attentions of investors and savings account holders with different tastes so much so that it became an alternative to common financial instruments. Murabaha is an Islamic financing instrument. With a 67% growth rate, it is the most prominent and well-known financing instrument among Islamic banks. Murabaha was also approved by the Islamic Consultative Assembly of Iran in Article 98 of Development Plan Law in 2010. It was then approved by the Guardian Council. Its executive regulations were approved by the Money and Credit Council in August 16th, 2011. Later, the CEOs of governmental and non-governmental banks, the Post Bank of Iran, and financial institutions were notifed of the law. Despite its benefits, including being the most applicable financing method, having a higher contribution compared to other contracts with fixed returns, appropriate variety to fulfill the tastes of investors, and a lower risk compared to other contracts, it is criticized by some economic activists. For instance, it is criticized as being against the general spirit of Islamic banking and, generally, Islamic financing. Moreover, they object to spreading its use among all contracts used in financing. They consider it as a big risk for other contracts with expected returns. With a descriptive and content analytical method and using library resources, this paper aimed at proving that financing using murabaha contracts not only conforms to the general Islamic spirits, but also is one of the most prominent Islamic financing methods. It also fulfills the expectations of various investors and is in line with other contracts with fixed and expected returns.
    Keywords: Murabaha, murabaha contracts, installment sale, flexibility, avoiding risk, fixed returns
  • Seyyed Mohammad Seyyed Hosseini*, Taqi Ebrahimi Salari, Sayyed Mahdi Narimani Zaman Abadi Pages 39-78
    Microcredit system is one of proposed solution for accelerating the Investment process and reinforcement of financial foundation and savings in rural areas and rural communities poverty reduction in two past decade. Getting microcredit from commercial banks entails lots of pledges and assurance which poor and low-income people can’t afford them. Hence, these people may turn toward informal financing in the cities and villages. Therefore, establishing Islamic institutions and new methods on microcredit financing would resolve the financial needs of poor and have the shariah framework in financial activities due to making more opportunities for employment, running micro size business and eliminate the poverty in the society. The aim of this paper is to study the cash waqf as an Islamic micro finance source. For this purpose, experiences are provided, specially institutions in the field of providing micro finance. Then potential behavior of cash waqf in microfinance and its results are studied. The results of this research which are based on analytical-descriptive method, shows that there is a potential capacity that cash waqf can be used in the frame work of Islamic finance due to empowering the usury free micro finance and solve the socio-economical problems in society.
    Keywords: Islamic Financing, Cash waqf, Microcredit, Iran
  • Sayyed Abbas Mousavian*, Hasan Baharie Gharamalekie Pages 79-122
    Resistance economy focuses on the domesticated form of Islamic economy, in which its components get crystallized and operated. Resistance economy is, thus, inseparable from Islamic economy, and its actually being achieved depends on that the major components and elements of Islamic economy be known and that the scene be set for their being implemented in accordance with the Iranian society's situation. One of the fundamental topics of Islamic economy which crystallizes in resistance economy is designing a model for pricing goods and services, which has diverse effects on such basic parameters as investment, employment, output, total supply and general price level.
    Although, because of the special economic situation of the period after the 1979 revolution and specially that of the wartime, Iranian officials and statesmen used to prefer fixing most of the prices by state command, most Islamic theorists, specially the economists and jurists, considering the jurisprudential arguments and the long-run effects of price-fixing by command, have regarded it harmful to the economy and declared it forbidden.
    In this research, using the descriptive-analytical method and considering the jurisprudential arguments, we have examined the issue of price-fixing in the viewpoint of Islamic jurisprudence. The results show that in the usual economic circumstances no one has a right to fix the prices and they ought to be fixed by the market process. However, in the case of hoarding, monopoly and collusion, at first the hoarder or the monopoly gets required to supply the goods. But if it refuses to charge the fair price, it is forced to decrease the price, and if it refuses to supply the goods at the fair price, a particular price would be fixed for it to charge, and in such cases, the relevant jurisprudential official, considering the expert's view, fixes the prices so (just) that it neither harms the seller nor the buyer.
    Keywords: resistance economy, Islamic economy, exchange, price, fixing, hoarding, collusion
  • Vahid Arshadi* Pages 123-160
    Social Capital is the important capitals and has Capable of forming a stable horizontal networks and Leading to stronger social interactions. As religious capital Accumulation provides ground of Trustworthy relations and social capital, Because of the faith and practice of the moral teachings of Islam. Social capital in transactions can be the economic engine of the productive sector Due to the continuing stability and economic relations with other capitals. In this paper, using the analytical method Is investigated to Explain some teachings related to The rules and ethics of buy and sell (transactions) Based on Book (Quran) and the Sunnah.
    The findings of this study show that Important instructions of Islam Based on honesty and truth, equity in transaction, Severe prohibition of low sales, Participation, Not Greed to the property of other people and order to Contentment, Cooperation and spend in commercial transactions, Not interfere in other transactions, Recording of transactions, doing of Strong work and supply of quality goods and services, Well behaved are some Trustworthy Islamic teachings. Resulted in the formation of horizontal networks of sustainable economic cooperation between the parties to the transaction and will continue. Compliance of This Islamic teachings is created Peace between the distribution and consumption of Economics and provides their Spiritual and material interests.
    Keywords: Moral teachings of Islam, transaction, social, capital Continuation of Economic Relations
  • Moen Akbarzadeh* Pages 161-198
    This study attempts to compare between Exchange and Collaborative Contracts Accurately in various dimensions (economic, social and legal) and clarify the nature and the unique characteristics of each of these contracts (Exchange and Collaborative Contracts) and investigate Problems and deviations in the implementation of each of the contracts in Islamic banking of Iran. Ignorance parties (trade) brokers and clients to contract condition and the lack of information on the contents of the document signed contracts causes Reducing the efficiency of the banking contracts Even leads to interest and void Contracts. Greater familiarity with banking contracts can prevent to the improper use of these contracts and contaminate banking transactions to the unlawful God. Methods used in the research are the library, documentary analysis and These two contracts are compared from various aspects such as interest rates, costs, demand, and are described the advantages and limitations of each other.
    Keywords:
    Keywords: Islamic banking, Exchange Contracts, Collaborative Contracts, Banking Facilities Granted, problems
  • Mohammad Javad Rezaei*, Mahdi Movehdi Beknazar Pages 199-220
    Taxation and allocation of the budget for providing public goods is the responsibility of governments. Governments according to their administrative and decision-making structures, trying to perform this task. Public choice theory, by focuses on public decision-making and government failure, consider fiscal federalism as a solution. The main goal of this paper is to examine the Islamic economics counter to this proposal. In order to achieve this goal, topics such as similarities between natures of khums, zakat and conventional tax and Islamic evidence of regional budget expenditure has been mentioned. Finally, by assuming certain considerations, according to Islamic point of view, there is no obstacle to implementation of some level of fiscal federalism in the state.
    Keywords: Fiscal Decentralization, Khoms, Zakat, Taxation, Public choice Theory, Federalism
  • Alireza Jafarzadeh Kochaki*, Mohammadjafar Esmaeli Pages 221-244
    Looking legal instrument contracts is important in the interest of the distant past, as the "tricks of interest" has been studied by scientists of different religions. The look of these terms and legal contracts on interest, has become more important than ever before, because of the vision of the founders of interest-free banking, legal contracts, the main body of the form. According to the contract, the bank interest from Rbvyt out. What is in this article, look right and wrong assessment tool legal contracts are interest free banking (usury gimmick), because this type of legal process, the importance of this branch is the result of its review, the indicator light special and at certain legal and economic studies. there.
    Keywords: Usury_Usury Tricks_Shariah Contracts_Usury – Free Banking
  • Mahmoud Farrokhi*, Abbas Arabmazar Pages 245-266
    Gambling is forbidden in Islam and in Quran it has been named besides drinking alcohol which is one of the strongest forbidden behaviors in Islam. In this paper we explore the effects of this rule of Islam on human society which has found in economics so far. In addition we show that gambling reduces the welfare of individuals and society. To do this, we explore the topic via two theoretical and experimental views and we found that from both views, gambling reduces the welfare of a society.
    Keywords: Gambling, welfare, behavioral economics, utility