فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پریا الیاسی صفحات 7-28
    بهکتی نزد هندوان اصطلاح عامی است به معنی «ستایش عاشقانه» این اصطلاح با توجه به مفهوم گسترده اش، می تواند جزء جدایی ناپذیر هر دینی باشد، اما در سرزمین هند، اصطلاح بهکتی، به طور ویژه، از چند سده پیش از میلاد مسیح به تدریج با مجموعه ای از خدایان، باورها و اعمال دینی خاص ارتباط یافت، تا آنجا که امروزه مهمترین مولفه در مذاهب عمده هندویی به شمار می رود. هندشناسان اولیه همچون آلبرشت وبر و لورینزر دین مسحیت را در شکل گیری مفهوم بهکتی موثر می دانستند و به ریشه های بومی آن توجهی نداشتند، در حالیکه برخی دیگر همچون بهندرکار و رادهاکریشنان به جستجوی بهکتی در متون هندویی پرداختند و آن را مفهومی بومی دانستند. این تاکید بر متون هندویی در مطالعات بعدی نیز دنبال شد تا آنجا که تاثیر عناصر بیگانه را در شکل گیری مفهوم بهکتی به حاشیه راند و نقش این عناصر را به تحولات بعدی بهکتی، به ویژه در سده های میانه، محدود کرد. از این رو، برای یافتن ریشه های بهکتی در سنت هندویی پیش از هر چیز باید به متون هندویی پرداخت.
    کلیدواژگان: بهکتی، متون هندویی، مذاهب هندویی، ویشنو، کریشنا، یکتاپرستی
  • معصومه انصاری، فاطمه لاجوردی صفحات 29-46
    بسیاری از آئین های یهودی در طول تاریخ، همراه و همگام با پدیده های طبیعی شکل گرفته اند. برگزاری اعیاد یهودی در آستانه فصل بهار و پاییز از این گونه اند. میشنا و تلمود نیز آموزه های کتاب مقدس در ارتباط با طبیعت را در راستای حفظ محیط زیست شرح و بسط داده اند. یک یهودی باید با استفاده از دستورات تورات و استناد به آنها، راه هایی را برای زندگی در دنیا برگزیند که کمترین آسیب را به محیط زیست وارد سازد و با تغییر و تحولات طبیعی، همچون تغییر فصل ها، سازگار باشد. این نوشتار می کوشد دیدگاه های یهودیان را نسبت به خدا، انسان و طبیعت بازگو نماید و راه کارهای شرع یهود را در ارتباط با بحران های زیست محیطی بیان کند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، دین یهود، کتاب مقدس طبیعت، بحرانهای زیست محیطی
  • حبیب بشیرپور، طاهره حاج ابراهیمی صفحات 49-73
    مولوی تمام اجزای آفرینش را نمودی از جلوه های بی همتای خداوند می یابد، که خداوند در آن به اندازه و درخور استعداد خلایق، تظاهر به وجود نموده است. از این رو، در نظرگاه مولوی، هستی آیینه ای است که خداوند دائما در آن جلوه گری می کند. مولوی تمامی اجزای هستی را مملو از معنا می یابد و معنا را به تعبیر استاد خویش شمس تبریزی همان خدا می داند. او آدمیان را در این عرصه فرا می خواند که با فراست ذهن و طهارت باطن، معنا خوان جلوه های مختلف و متنوع هستی شوند. جهان دو قطبی در هستی شناسی مولوی گاهی جای خود را به یک هستی بسیط و ساده می دهد که نمی بیند و تمام پهنای هستی در «فصلی» از بطن های مختلف تشکیل شده است. مولوی در هستی با خداوند، و بنابراین، جای جای آن پر از معنا است. هستی در نگاه مولوی، از «وصل» نگاه او محل حیاتی آکنده از طراوت و حرارت برخوردار است و تمامی اجزای آن بر مبنای عشق، بر طریق کمالی خود طی طریق می کنند.
    کلیدواژگان: مولوی، هستی، عشق، خداوند، تجلی، حقیقت، وجود
  • انسیه شیخسفلی، شهرام پازوکی صفحات 75-90
    طریقه شاه نعمت الله ولی براساس آنچه در کرسی نامه ها آمده است به احمدغزالی (د 520 ق) ، از عرفای مکتب خراسان و قطب سلسله معروفیه، منتهی میشود. این طریقه در مغرب عالم اسلام گسترش یافته و با چند واسطه به ابومدین (د 594 ق) در تلمسان الجزایر رسیده و سپس تا شاه نعمت الله ولی (د 834 ق) امتداد پیدا کرده است. نام ابومدین بهعنوان شیخ ابنعربی به کرات در نوشته هایش مشاهده میشود. بنابراین با یافتن مستنداتی دال بر نسب طریقتی شاه نعمت الله ولی میتوان گسترش طریقت احمدغزالی را از ایران به مغرب عالم اسلام، به واسطه شیخ ابومدین، پی گرفت. نوشته حاضر به یکی از این زنجیره ها یعنی شیخ ابوالفضل بغدادی، جانشین احمد غزالی، پرداخته است. احتمال ها برای تعیین هویت حقیقی او بررسی شده و میزان اعتبار آنها با بیان دلایل مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: شجره نامه طریقی، احمدغزالی، ابوالفضل بغدادی، شاه نعمت الله ولی
  • فریبا طشت زر، حسین حیدری، جواد روحانی رصاف صفحات 91-116
    کلید فهم اندیشه های دینی گیدنز در نظریه «مدرنیته متاخر» انتقاد او از سنت جامعه شناسی کلاسیک است. از دید گیدنز، مدرنیته دارای دو مرحله اولیه و متاخر است و در هر یک از این دو مرحله تعامل دین و مدرنیته یکسان نبوده است. درک و تفسیر نادرست از ماهیت مدرنیته در مرحله نخست آن، باعث شکل گیری این اندیشه شد که نفوذ و جایگاه اجتماعی دین در جامعه مدرن، کاهش یافته است و سرانجام ناپدید خواهد شد. اما در مرحله دوم مدرنیته، نوعی احیای گرایش های دینی و معنوی پدید آمده است که ریشه در ویژگی های خاص این مرحله دارد. وی با بررسی پیامدهای مدرنیته و نقد اندیش ه های جامعه شناسان اولیه (کارل مارکس، امیل دورکیم و ماکس وبر) چنین نتیجه میگیرد که دین در آستانه نابودی نیست، اما احیای گرایش های دینی مدرنیته متاخر به معنای بازگشت به دینداری سنتی هم نیست؛ دین میتواند با مدرنیته هم زیستی داشته باشد، مشروط بر آن که تن به گفتگو و باز اندیشی بسپارد.
    کلیدواژگان: آنتونی گیدنز، مدرنیته اولیه، مدرنیته متاخر، دین، عرفی شدن، جنبش های دینی جدید، بنیادگرایی
  • مریم السادات نوابی، محمد ایلخانی صفحات 117-142
    یکی از موضوعات مهم فلسفه دین بحث از زبان دین و کلامی است که با آن می توان از خداوند سخن گفت. طرح این موضوع در کتب کلامی و عرفانی به دورانی بسیار پیش از طرح آن در فلسفه دین نوین باز می گردد. دیونیسیوس مجعول از جمله متقدمانی است که بحث زبان دین را بسیار نظام مند در مجموعه آثار خود مطرح کرده است. دیونیسیوس در سخن گفتن از خداوند و توصیف او کلام سلبی را به کلام ایجابی ترجیح می دهد. به عقیده دیونیسیوس زبان سلبی، زبان معقولات است و انسان زمانی که در سیر و سلوک معنوی و معرفتی خود به مرتبه معقولات برسد خداوند را با زبان سلب ستایش خواهد کرد. می توان گفت کلام سلبی که دیونیسیوس از آن سخن می گوید به مرتبه خاصی از معرفت انسان مربوط می شود. او زبان سلب را نه به ذات خداوند، بلکه به تجلیات معقول خداوند نسبت می دهد. دیونیسیوس تجلیات معقول و غیبی خداوند را با اصطلاحاتی مانند می ستاید. از نظر او، سزاوار نیست چیزی که مافوق و فراتر از هستی است با زبان «مافوق وجود» هستی ستایش شود. به همین دلیل کلام سلبی بهترین زبان در توصیف خداوند است.
    کلیدواژگان: دیونیسیوس مجعول، کلام سلبی، الوهیت، خیر، اسماء مطلق
  • محمدرضا وصفی، سید روح الله شفیعی صفحات 143-164
    ابراهیم (ع) پدر ادیان سه گانه سامی (یهودیت، مسیحیت و اسلام) است. دستور خدا به او برای قربانی کردن یکی از پسرانش، از داستا نهای مهم و مشترک متون مقدس ادیان ابراهیمی است. بااین همه، چالشی چشمگیر نیز در این میان وجود دارد، که به کیستی این قربانی باز می گردد. درحالی که یهودیان و مسیحیان، او را اسحاق (ع) می دانند، مسلمانان بدین سو گرایش دارند که او را اسماعیل (ع) بدانند. اما ب هراستی کیستی این قربانی، چه اهمیتی دارد؟ مگر هدف متون مقدس از بازگویی این داستان، توجه پیروان ادیان ابراهیمی به ایمان ابراهیم (ع) و تلاش برای دنباله روی از او نیست؟ پس چرا چنین چالشی سر برآورده است؟ این مقاله به دنبال یافتن پاسخی برای این پرسش، نخست گزارشی تطبیقی از داستان زندگی پسران ابراهیم (ع) در کتاب مقدس و قرآن به دست می دهد، در پدیدآمدن این چالش می پردازد. به باور نویسندگان «وراثت» و سپس به بازگویی جایگاه عنصر بررسی تاریخی برداشت های پیروان ادیان ابراهیمی از این داستان، نشان می دهد که آنان پسر آماده شده برای قربانی شدن را، وارث اصلی ابراهیم (ع) می دانسته اند.
    کلیدواژگان: ابراهیم (ع)، اسماعیل (ع)، اسحاق (ع)، قربانی، وراثت
|
  • Pages 7-28
    Bhakti ("loving devotion") is a general term in Indian culture. Considering its broad meaning this term could be an integral part of every religion; but in India, from a few centuries before Common Era, bhakti gradually has been associated with specific gods, religious beliefs and practices, in as much as today it is the most important component of Indian religions. According to early Indologists, such as Albrecht Weber and Friedrich Lorinser, the formation of bhakti was influenced by Christianity so they paid no heed to its Indian roots. However other scholars such as Bhandarkar and Radhakrishnan traced the roots of bhakti to the Hindu texts and considered it as an indigenous concept. The emphasis on Hindu texts was followed by later scholars in as much as it reduced the foreign influences to the secondary role and limited it to the later development of the concept in the medieval period. So in order to understand the concept of bhakti and to trace its roots, above all, it is necessary to study the Hindu texts.
    Keywords: Bhakti, Hindu Texts, Hindu Sects, Vishnu, Kishna, Monotheism
  • Pages 29-46
    Most of the Jewish rituals have been formed in connection with nature throughout history. Mishna and Talmud elaborated the nature-oriented teachings of the Bible in order to protect the environment. So Jews who behave in accordance with the teachings of Torah must choose the ways that are compatible with natural changes, such as the emergence of seasons, to cause the least damage to the environment. This article tries to describe the Jews’ view on God, man and nature and explain their solution to the environmental crisis.
    Keywords: the Environment, Judaism, Bible, Nature, environmental crisis
  • Pages 49-73
    For Rumi the entire world of creation is the manifestation of the unique glory of God, in which God has revealed Himself in accordance with the creatures’ capacities and faculties. Therefore, he describes the world as a mirror that constantly reflects the God’s face. For him whole parts of the realm of existence are full of meaning and following his master, Shams Tabrīzī, he believes that God is manifested in this very meaning. Rumi invites people to observe this meaning by purifying their minds and selves. Sometimes in Rumi’s ontology the bipolar world changes into an indivisible and simple existence consisted of different levels. He sees no “discord” in the realm of existence but he describes the world as the place of “union” with God so every bit of it is full of meaning. Therefore from Rumi’s viewpoint the realm of existence is full of joy and passion and every part of it goes through the way of perfection.
    Keywords: Rumi, realm of existence, love, God, manifestation, Truth, existence
  • Pages 75-90
    According to the Sufis’ chains of authorities, the tradition of Shāh Nimatullāh Valī (d. 1430 C.E.) goes back to Ahmad Ghazālī (d. 1126 C.E.), the head of the Marufī order and the brother of the famous Imām Muhammad Ghazālī. This chain was developed outside Iran by the unknown successor of Ahmad Ghazālī, mentioned as Abulfazl al- Baghdādī, and through some intermediaries reached Abu Madyan (d. 1198 C.E.), in Tlemcen (a town in Northwestern Algeria). The name of Abu Madyan is frequently mentioned in Ibn al-Arabi’s works as his master. This chain finally came up to Shāh Nimatullāh Valī, thus returned to Iran. This article tries to survey the real identity of Shaikh Abulfazl al-Baghdādī.
    Keywords: the Sufi's chains of authorities, Ahmad Ghazali, Abulfazl al Baghdadi, Shah Nimatullah Vali
  • Pages 91-116
    The theory of “late modernity” is the key to understand Giddens’ thought on religion and his critique of early sociologists. According to Giddens, religion has had two different phases in early and late modernity. The misunderstanding of the nature of the early modernity led to some wrong predictions about the future of religion as some sociologists claimed that religion would eventually disappear. However in late modernity, given its specific characteristics, appeal for religion and spirituality has increased. By surveying the outcomes of the modernity and criticizing the views of early sociologists (such as Marx, Durkheim and Weber) Giddens asserts that religion is not going to be abolish. Nevertheless, religious revival of late modernity does not indicate that religion will return to its traditional condition. A compromise between modernity and religion could be possible, provided that religion undergoes ongoing reflexivity and dialogue.
    Keywords: Anthony Giddens, early modernity, late modernity, Religion, secularization, new religious movements, religious fundamentalism
  • Pages 117-142
    One of the important subjects of the philosophy of religion is the religious language. This subject was introduced in the early theological and mystical books, prior to the modern works of the philosophy of religion. Pseudo-Dionysius is one of the early thinkers who has systematically surveyed the subject in his books. For talking about God he prefers the negative language to affirmative one. Pseudo-Dionysius believes that the negative language is the language of intelligiblerealities thus when a person, in his spiritual journey, comes up to the state of the intelligible realities he begins to pray God by negative language. Therefore for Pseudo-Dionysius the negative theology is related to a special stage of knowledge. However he ascribes negative language to intelligible manifestations of God, not to the God’s essence. He describes intelligible and hidden manifestations of God as "Super–existence" and for him it is not reasonable to talk about "Super–existence" in an earthy way. For this reason negative language is the best way to talk about God.
    Keywords: Pseudo, Dionysius, negative theology, Divinity, the Good, the absolute names
  • Pages 143-164
    Abraham is the father of the Semitic religions, i.e. Judaism, Christianity and Islam. According to the sacred books of these religions God commands Abraham to offer his son as a sacrifice. However, the true identity of this son is a matter of debate, Jews and Christians refer to Isaac while Muslims mention Ishmael. But the question is what is really important in this story? The true identity of the son or the faith of Abraham and his loyalty to God’s decree? If the story is told for drawing people’s attention to Abraham’s faith and persuading them to fallow his way, why such an argument has emerged? In an attempt to answer this question present article firstly presents a comparative account of the story according to the Bible and Qur’an. Then, it explains the role of “Inheritance” as the key feature of this disputation. Finally by a historical survey of various interpretations we come to the conclusion that these traditions think of the son offered as a sacrifice as the true heir to Abraham.
    Keywords: Abraham, Ishmael, Isaac, sacrifice, Inheritance