فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا ابراهیم صفحات 9-31
    دوران حد فاصل ترجمه هفتادی تا زمان نگارش عهد جدید، به دوره بین العهدین موسوم است. این دوره به سبب هم جواری یهودیان با اقوام دیگر، موجد ادبیات بسیار پرباری بود که گونه های ادبی متنوعی را در خود داشت. از جمله میتوان گونه ادبی مکاشفه را نام برد که به دلایلی همچون تاثیر اندیشه های ایرانی بر یهود، قوت فراوان گرفت. آزارهایی که یونانیان و رمیان بر این قوم روا داشتند، فرجام شناسی نوینی را در مکاشفات بین العهدین بنیان نهاد که هم در راستای تکمیل آموزه های عهد عتیق بود و هم دردهای تاریخی این قوم را مرهم می نهاد. ساختار این فرجام شناسی بر جبری تاریخی استوار بود که فسادهای موجود در جامعه انسانی را موجب فساد و کاستی در امور کی هانی می دانست و آن دو را زمینه ظهور مسیحا و اصلاحات او به شمار می آورد. فرجام شناسی مکاشفات با ارائه نگاهی فراتاریخی به رخدادهای آخرالزمان، دیدگاه های تاریخی فرجام شناسی عهد عتیق را به کلی دگرگون کرد، زیرا از دیدگاه مکاشف هگران دوره بین العهدین، عالم آخرت، به موازات همین عالم ماده در جریان بود و اورشلیم آسمانی که نماد ملکوت الهی به شمار می رفت، می توانست هر لحظه در قلب های آدمیان بر پا شود و محل استقرار خداوند باشد.
    کلیدواژگان: فرجام شناسی، آخرت شناسی یهودی، مکاشفات، بین العهدین، آخرالزمان، مسیحا
  • ابوالقاسم اسماعیل پور، مهدیه سید نورانی صفحات 33-53
    این مقاله در ابتدا به معرفی شخصیت های اصلی که در این اسطوره نقش اساسی و کلیدی را ایفا می کنند، می پردازد؛ شخصیت هایی همچون ایزد بانو دمتر، پرسفونه و ایزد جهان زیرین، هادس. پس از آن، داستان اصلی این اسطوره که ربوده شدن پرسفونه توسط ایزد دوزخ، هادس، است، بازگو می شود و در ضمن بیان ماجرای اصلی از ایزدان و شخصیت هایی فرعی تر نیز سخن به میان می آید. داستان تا جایی پیش میرود که بازگشت مجدد ایزد بانو پرسفونه به روی زمین، منجر به سرسبزی و جوان شدن دوباره زمین می شود، از این رو پس از آن به بررسی و تحلیل اسطوره و تطبیق نکات نمادین آن با تغییر فصول و چرخش حیات طبیعت و انسان پرداخته می شود. در آخر نیز به دلیل روی دادن این داستان در محلی به نام الئوسیس، سخن از آئین های الئوسیسی و نیز جشن های کشاورزی به میان می آید.
    کلیدواژگان: حاصلخیزی و باروری، دمتر یا سرس، پرسفونه، زئوس، هادس، هلیوس، الئوسیس، تریپتولموس
  • حسن جعفری صفحات 55-82
    یکی از متخصصان برجسته در حوزه تاریخ ادیان میرچا الیاده است، که در دهه های اخیر در فرانسه و امریکا زندگی کرد. از آثار وی در می یابیم که اسطوره همیشه گزارشی از آفرینش است و از چگونگی آفرینش و تکامل هستی سخن می گوید. هر چند اسطوره از نگاه اسطوره شناسان کارکردهای متعددی دارد، اما مطابق نظر الیاده، اسطوره مبتنی بر هستی شناسی است و تنها از حقایق، از اموری که واقعا حادث شده اند و از اموری که کاملا تجلی یا فته اند، سخن می گوید. او بر این باور است که حقیقت همان امر مقدس است که به طور شاخصی حقیقی است و تحلیلی مبتنی بر تمایز میان مقدس و نامقدس ارائه می دهد. این مقاله، به نقطه نظرهای میرچا الیاده همراه با تنوع حوزه های علمی که در برگیرنده اسطوره شناسی، فلسفه دین و مطالعه دینی است، می پردازد، از ارتباط دین و اسطوره سخن می گوید و در نهایت از ویژگی های اسطوره ای – نمادین ادیان بحث می کند.
    کلیدواژگان: اسطوره، نماد، فلسفه، مقدس، نامقدس، تجلی
  • علی صادقی شهپر صفحات 83-108
    روش شناسی عرفان تطبیقی به مقایسه و تطبیق ساختارها و پدیده های عرفانی در فرهنگ های متفاوت و یا مشابه می پردازد ، تا امکان ارزیابی و فهم بهتر ساختارها و پدیدارهای عرفانی و در نتیجه تفاهم میان فرهنگی فراهم گردد. در مقاله حاضر با طرح مشکلات و راهکارهای عرفان تطبیقی، به مسایلی چون دسته بندی منابع دست اول ، دوم و سوم، متون تفسیری و ترجمه ای، عدم دسترسی به منابع اصلی، ضعف در فهم متون دست اول به زبان اصلی، پرهیز از جزیی نگری و تطبیق لفظ به لفظ اصطلاحات عرفانی و اتخاذ رویکرد کارکردگرایانه در تطبیق پدیده های متفاوت، پرداخته شده است تا راهگشای تحقیقات عرفان تطبیقی باشد
    کلیدواژگان: روش شناسی، عرفان تطبیقی، مشکلات تطبیق، تشابه ها و تفاوت ها
  • محمدرضا عدلی صفحات 109-143
    در روزگار باستان آیین قربانی ، در هند و ایران ، مهمترین آیین دینی تلقی می شد. در هند آیین قربانی رفته رفته از آیینی ابتدایی به چنان نظام پیچیده ای بدل شد که در دوره ای برای برگزاری آن حضور چندین دین یار ضروری بود و نظام تمام کائنات وابسته به این عمل تصور می شد. شرح این آیین با جزئیات تمام در متونی موسوم به براهمنه ها نقل شده است. براهمنه ها در واقع بازتاب دوره ای از حیات دین هندوست که در آن آیین گرایی محض حکمفرما بود و د ین یاران هندو حاکمان مطلق جامعه بودند. در ایران باستان نیز این آیین از رونق زیادی برخوردار بود و دین زردشتی رسمی بر برگزاری این آیین بسیار تاکید می کرد که بازتاب آن در متن یسنه مشهود است. بررسی این دو سنت از وجود شباهت هایی قابل توجه خبر می دهد: نخست اینکه این رسم ریشه در پیشینه مشترک هندو -ایرانیان دارد. در ریگ ودا اگرچه به قربانی اشاره می شود اما تاکید بر عمل قربانی در دوره بعد (در براهمنه ها) صورت می گیرد. از سوی دیگر در گاهان زردشت به نظر می رسد قربانی چندان عمل خوشایندی نیست، اما در دوره بعد (در یسنه) آیین محوری دین زردشتی محسوب می شود. در هند این آیین به سبب باطن گرایی دوره های بعد افول کرد و در ایران نیز بر اثر عوامل خارجی (ظهور اسلام) از رونق افتاد.
    کلیدواژگان: یجنه، یسنه، سومه، هومه، مدهه، میزده، براهمنه ها، یسنه ها
  • مهدی لک زایی صفحات 145-159
    مطالعات علمی ادیان از قرن 19 میلادی و با کوشش های مکس مولر 1 آغاز شد و به لحاظ ماهیت کاملا با آنچه که دین داران و متکلمان درباره دین خود آموختند و یا آموزش می دادند، تفاوت داشت. از مکسمولر به عنوان بنیان گذار مطالعات علمی ادیان یا همان علم دین یاد می شود، اما در کنار او باید از کرنلیوسپترس تیله هم یاد کرد که کوشید رهیافتی متفاوت از متکلمان در زمینه پژوهش درباره پدیدارهای دینی ارائه دهد. انجامید. «علم دین» رهیافتی که در نهایت به پیدایش این مقاله بیشتر عهده دار بررسی نظریات و آثار مکس مولر است. او با تاکید بر رهیافت تجربی و غیرهنجاری در خصوص مطالعات ادیان، در صدد برآمد تا روش تطبیقی را در این حوزه به کار بندد. کار اصلی او بیشتر درباره ادیان هند است. او متخصص در حوزه زبان و ادبیات سنسکریت و اسطوره شناسی بود. هر چند که نظریات بدیع او در حوزه اسطوره شناسی و تعمیم آن به حوزه ادیان با اقبال دین پژوهان مواجه نشد، اما او را به عنوان پدر علم دین و یکی از چهره های سرشناس این حوزه بر سر زبان ها انداخت. نظریات علمی- تجربی او درباره اساطیر و پیدایش دین تا مدت ها ذهن محققان را به خود معطوف کرده بود. دیدگاه او درباره پیدایش دین هندویی از اسطوره به ویژه اسطوره شناسی خورشیدی موجب شد تا بسیاری از محققان علیه نظریه های او موضع گیری کنند.
    کلیدواژگان: مکس مولر، تیله، علم دین، مطالعات علمی ادیان، اسطوره، اسطوره شناسی خورشیدی، الوهیت
  • ابوالفضل محمودی، لیلا رضایی صفحات 161-192
    عشق الهی بن مایه عرفان یوحنا را شکل می دهد. شعله آتش عشق الهی چنان وجود او را فراگرفته که هیچ آموزه ای را نزد او بدون توجه به عنصر عشق الهی نمی توان یافت. به عقیده یوحنا، با استحاله روح در عشق الهی، روح به همه فضایل، کمالات و ارزش های الهی دست م ییابد و سزاوار تجلی خدواند م یشود. از سوی دیگر، گذر از مراحل سیروسلوک بی همرهی عشق ممکن نیست. پس عشق الهی هم علت و محرک سیر و سلوک است و هم مقصد و مقصود عارف. او از عشق به منزله عطیه الهی یاد می کند که هم درد و هم درمان است. بهجت ، معرفت بخشی، همانندی بین عاشق و معشوق، و حیات بخشی از مهم ترین ویژگی های آموزه عشق یوحنا است. یوحنا به محو و فنا شدن در مسیح به عنوان راهبر واقعی عشق تاکید و اصرار فراوان دارد و کسی را عاشق حقیقی می داند که در اختیار و تملک خداوند باشد.
    کلیدواژگان: عشق الهی، یوحنا صلیبی، عرفان مسیحی
|
  • Pages 9-31
    The period between composition of the last book of the Old Testament and the first book of the New Testament is called Intertestamental Period. Jewish literature in this era, because of the encounter of the Jews with other nations, flourished in various forms and genres. For example, the genre of apocalypse as a result of the Iranian influence on Judaism became prevalent in Jewish literature. The Greco-Roman persecutions brought about a new eschatology in the intertestamental apocalypses, which was on the one hand in accordance with the teachings of the Old Testament, and on the other, it consoled the historical sufferings of the Israelite nation. This eschatology depended on a historical determinism which observed the depravities of the human society as the cause of cosmic misfortunes, which in its turn was the prologue to the advent of the Messiah. The apocalypse's transhistorical approach to the end time events altered the historical views of the Old Testament. The apocalyptists of the intertestamental period believed that the hereafter was in motion parallel to this world and heavenly Jerusalem, which was the symbol of the kingdom of God, was established in the heart of the righteous men.
    Keywords: Eschatology, Jewish eschatology, apocalypses, intertestamen, end time, Messiah
  • Pages 33-53
    This article firstly embarks on introducing the leading characters of the myth; such as the goddesses Demeter and Persephone, and the god of the underworld, Hades. Afterwards the main story of the myth, which is the kidnapping of Persephone by Hades, is told; while the other gods and secondary characters are mentioned. The story goes on to the point where the return of the goddess Persephone to the earth brings prosperity and fertility back to it. So the article continues with analyzing the myth and comparing its symbolic elements with the changes of seasons and the cycle of the nature and human life. In the end, due to the setting of the myth, which is called Eleusis, the traditions and the rites of Eleusis are mentioned.
    Keywords: Fertility, Demeter or Ceres, Persephone, Zeus, Hades, Helios, Eleusis, Teriptolemos
  • Pages 55-82
    One of the leading scholars in the field of history of religions is Mircea Eliade, who lived in France and England for the last decade of his life. Although mythologists believe that myth has various functions, according to Eliade myth is always an account of creation. It tells how creation has begun and how it will accomplish. Therefore myth has a close relation with ontology. It speaks of primordial realities, of what really happened, and what was fully manifested. Eliade believes that the reality is the sacred, which pre-eminently is real. His analysis is based on the distinction between the sacred and the profane. This article mentions Eliade's perspectives within a variety of academic fields, including mythology, philosophy of religion, and religious study, and surveys the relation between religion and myth. Finally, it discusses about mythic- symbolic characteristics of religions.
    Keywords: Myth, Symbol, philosophy, sacred, profane, manifestation
  • Pages 83-108
    Comparative studies of mysticism tries to compare mystical phenomena in different cultures in order to bring about a better understanding of these cultures and make an intercultural relation between them. This article classifies the sources of the study into the first hand, second hand and third hand sources, and differentiate the translated sources from exegeses. It reviews the difficulties of the comparative method of research on mysticism, like: unavailability of the first hand sources, misunderstanding of the original sources by the foreign researchers, and word by word translation of mystical terms. It also suggests some resolutions for dealing with such problems (e. g. functionalist approach).
    Keywords: methodology, comparative mysticism, the problems of comparison, different, similarities
  • Pages 109-143
    In the ancient times, sacrifice was the most important rite in India and Iran. In India, sacrifice gradually became a sophisticated rite, to such a degree that its performance required the attendance of several priests. There was a rigid doctrine that the cosmic order was in accordance with the rite of sacrifice. The detailed description of the ritual was collected in several books which are called Brahmanas. In fact, Brahmanas reflect the age of ritualism, in which the priests were the most powerful men in India. In ancient Iran, for the orthodox Zoroastrianism, sacrifice was a religious obligation and its obligatory character is traceable from Yasna. Comparing the Indian and Iranian traditions, reveals many similarities: Firstly, in both traditions, sacrifice grew out of a common Indo-Iranian root. Although there are some references to the ritual in Rgveda, its full development occurred in the later scriptures (in Brahmanas). On the other side, in the Gathas of Zoroaster, sacrifice is described as an undesirable act, but later (in Yasna) it became the central rite of Zoroastrianism. In later periods, the glorious rite of sacrifice declined in both lands, in India because of esotericism and in Iran due to the external factors (i.e. the advent of Islam).
    Keywords: Yajna, Yasna, soma, haoma, medha, myazda, Brahmanas
  • Pages 145-159
    The scientific study of religions commenced with the attempts of the influential scholars of 19th century such as Max Müller. These studies were naturally different from what theologians said about religions. Max Müller can be regarded as one of the founding fathers of the "science of religion", but the science was also indebted to Cornelius Petrus Tiele, whose attempts brought about new outcomes in the studies of religious phenomena. This article surveys the viewpoints of Max Müller. By emphasizing the experimental approach in the study of religion, Müller decided to use comparative method in this field. Max Müller devoted his life to the study of classical Indian religious documents, the comparative study of religious history and myth, and the publication of the religious history of the world. He was an expert Sanskritist and mythologist; but his innovative theories about mythology have not been accepted by other scholars working on religions. Nevertheless, his scientific and experimental standpoints about myths and the origin of religion drew the attention of scholars for many years. His theory about origination of Hinduism from myth, particularly his solar mythology, was strongly criticized by many scholars.
    Keywords: Max Müller, Cornelius Petrus Tiele, science of religion, scientific study of religions, Myth, solar mythology, Divinity
  • Pages 161-192
    Divine love is the cornerstone of John's mystical life. His heart was surrounded by the flame of love, so much so that every teaching in his mind was strongly connected to it. He believed that by transformation of soul into the divine love, it achieves all virtues and could be able to receive God's epiphanies. On the other hand, the spiritual itinerary could not come to an end without love. Thus love is both the way and the goal of the mystical journey. For John, love is the bearer of bliss and knowledge and brings about the unity of the lover and the beloved. He emphasized the annihilation of oneself in Christ, so that the true lover for him is one who abandons his will to the Lord.
    Keywords: Divine Love, St. John of the Cross, Christian mysticism