فهرست مطالب

جستارهای زبانی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 30، خرداد و تیر 1395)

مجله جستار های زبانی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 30، خرداد و تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • اکرم آیتی، نجمه اکبری صفحات 1-17
    «طلب آمرزش» یکی از داستان های مجموعه سه قطره خون اثر صادق هدایت است. این داستان، روایت بخشی از زندگی زنی است که با حسادت ورزی خود، باعث مرگ اولین و دومین فرزند هوویش و سرانجام خود او می شود. داستان پر از ملامت و ناراحتی حاصل از احساس حسادت است. این پژوهش می کوشد با نگاهی به دیدگاه های لاندوفسکی پیرامون کلیت احساسات بشری و با پیروی از الگوهای منسجم ارائه شده توسط صاحب نظرانی همچون گرمس و فونتنی درباره چگونگی شکل گیری احساسات انسانی، «حسادت» را از دیدگاه نشانه معناشناسی عواطف و احساسات بررسی کند. در این راستا مشهود است که چگونه این احساس انسانی، عامل محرک تمامی کنش ها و واکنش ها در داستان بوده و به چه شکل، گفتمانی شده است و همچنین بررسی خواهد شد که جایگاه آن در داستان تا چه اندازه با الگوهای نظام مند مربوط بهنشانه معناشناسی عواطف و احساسات مطابقت دارد. این بررسی، برای نمونه، امکان ارزیابی و سنجش متون داستانی فارسی را براساس الگوهای یادشده، فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی عواطف و احساسات، حسادت، بعد احساسی گفتمان، طلب آمرزش، صادق هدایت
  • کاوه بهرامی صفحات 19-32
    مقاله پیش رو به بررسی تفاوت های موجود میان بندهای موصولی تحدیدی و توضیحی در زبان های فارسی و آلمانی از دیدگاه رده شناسی می پردازد. هدف از این پژوهش، نشان دادن ابزارهای متفاوتی است که در زبان های فارسی و آلمانی برای تمایز میان این دو گونه از بند موصولی به کار گرفته می شود. همچنین این پرسش مطرح است که در هر یک از این زبان ها، چه گروه های اسمی می توانند در جایگاه اسم هسته بند موصولی قرار گیرند؟ آیا نوع بند موصولی تحدیدی و توضیحی در انتخاب اسم هسته تعیین کننده است؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد، زبان فارسی همانند زبان انگلیسی، بمبا و عبری از ابزارها و نشانه های صوری برای تمایز میان این دو نوع از بند موصولی استفاده می کند. این در حالی است که در زبان آلمانی، ابزارها و فاکتورهای معناشناختی و کاربردشناختی در تعیین نوع بند موصولی دخیل هستند. این تحقیق همچنین نشان می دهد که در هر دو زبان، برای انتخاب گروه اسمی ای که بتواند در جایگاه اسم هسته بند موصولی قرار گیرد، با محدودیت هایی روبرو هستیم. از جمله نشان داده می شود که اسم شخص در زبان آلمانی برخلاف زبان فارسی نمی تواند در جایگاه اسم هسته بند موصولی تحدیدی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بند موصولی تحدیدی و توضیحی، رده شناسی، اسم هسته، معناشناسی، حرف ربط
  • فاطمه دانش پژوه، غلامحسین کریمی دوستان صفحه 49
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تطبیقی- تحلیلی ساختمجهولدر کردی سورانی و کردی کرمانجی است که بر اساس رویکرد «دستور نقش و ارجاع» تحلیل می شود. سورانی و کرمانجی به ترتیب مجهول تصریفی و ترکیبی را در نظام زبانی خود متجلی می سازند. این فرایند در سورانی گونه مهابادی از طریق افزودن تکواژ -rǎ/rě به ریشه فعلی و در کرمانجی از طریق فعل کمکی hǎtin «آمدن» و مصدر فعل حاصل می شود. برایند حاصل از داده ها نشان می دهد که علی رغم آنکه، کرمانجی و سورانی در بند متعدی گذشته به ترتیب نظام زبانی ارگتیو ساختواژی و غیرفاعلی-مفعولی را در نظام زبانی خود متجلی می سازند، مجهول زمان- مبنا نیست. بدان معنا که پدیده مجهول در هر دو گویش در زمان حال و گذشته، هر دو، از نظام زبانی فاعلی- مفعولی پیروی می کند. علاوه بر این، نشان داده می شود که مجهول هر دو مرحله مندرج در «اصل همگانی تقابل جهت» یعنی تغییر موضوع نحوی- ترجیحی (PSA) و تغییر موضوع را که ون ولین (2007) مطرح نموده است دربرمی گیرد، اما رویکرد دستور نقش و ارجاع تبیینی روشن برای ساخت های غیرمعلومی که از برخی افعال مرکب ناگذرا شکل می گیرد، ندارد.
    کلیدواژگان: مجهول، دستور نقش و ارجاع، موضوع نحوی، ترجیحی، کردی کرمانجی، کردی سورانی
  • علی درزی، زهرا لبافان خوش صفحات 73-86
    در زبان فارسی، برخی از قیدها که غالبا با عنوان افزوده اجباری از آن ها یاد شده است، کانون توجه شماری از زبان شناسان بوده است. در تحلیل های یادشده، بی آنکه تبیینی فراگیر در مورد جایگاه نحوی قیدهای گوناگون ارائه شود، قیدها تنها در دو گروه افزوده اختیاری و افزوده اجباری بررسی می گردد. در این میان، مقاله حاضر می کوشد تا در قالب دستور کمینه گرابه این پرسش پاسخ دهد که فصل ممیز قیدهای اجباری و غیر اجباری کدام است و جایگاه ساختاری قیدهایی که در تحلیل های پیشین با نام افزوده اجباری مورد بررسی قرار گرفته شده است کجاست. در تحلیل حاضر، علاوه بر وجود مشخصه [umanner] بر روی فعل، مشخصه واژگانی [+manner] برای قید اجباری پیشنهاد می شود . همچنین استدلال می شود که این دسته از قیدها، بر خلاف سایر قیدها، جایگاه مشخص گر فرافکن نقشی خاصی را اشغال نمی کنند و تولید پایه آن ها در جایگاه مشخص گر گروه فعلی بزرگ صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: تطابق موضعی، مشخص گر، قید اجباری، گروه فعلی، مشخصه تعبیرناپذیر
  • مهدی دهرامی صفحات 87-104
    نقش نما از انواع کلمه است که موجب تشخیص نقش کلمه ها در جمله می شود. شاید در نگاه اول، نقش نماها که وظیفه ای جز چفت و بست دادن بین واژگان ندارند در زمره واژگانی قرار نگیرند که شاعر با آن ها نیز رفتارهای ویژه ای داشته باشد اما بررسی آن ها در شعر نشان می دهد این نوع کلمات می تواند ابزار موثری باشد که شاعر از آن ها در ساخت زبان شعر خود بهره گیرد. آن چنان که یک شاعر با اشیا و اسامی و افعال برخورد خاصی دارد نسبت به حروف نیز می تواند برخورد تازه ای داشته باشد. هدف این مقاله بررسی کارکردهای زیباشناختی نقش نما در شعر معاصر است که با روش استقرایی نشان داده است اهمیت آن ها در ایجاد زبان شعر و تاثیر و برجستگی کلام از واژگان دیگر کمتر نیست. این نوع کلمات هم از نظر معنایی و هم از نظر لفظی و زبانی در برجستگی شعر نقش دارند و ابزاری برای تاکید و برجستگی معنا، عاطفه و اندیشه و عنصری برای ایجاد موسیقی، هنجارگریزی، ساخت فرم های تازه زبانی و خلاقیت و نوآوری در حوزه شعر به شمار می رود. خلاقیت هایی مانند شروع یا اتمام شعر و سطر با برخی از نقش نماهای پیوند و یا تعدد و حذف خلاقانه نقش نماها، تاکید بر معنا با کاربرد مناسب نقش نما در بافت نحوی شعر از جمله مهم ترین کارکردهای زیباشناختی این نوع کلمه در شعر معاصر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: نقش نما، کارکرد زیباشناختی، شعر معاصر، زبان شعر
  • رویا رضایی، محمد امیر مشهدی، عباس نیک بخت صفحات 105-121
    هر گفتمانی، عرصه ی فرایند تولید معناست و عناصر مختلفی در شکل گیری این فرایند دخیل هستند؛ استعاره یکی از عناصر معناساز در انواع گفتمان ها است. این مقاله با رویکرد نشانه- معناشناختی، نگاهی تازه به نقش پادگفتمانی استعاره در فرایند تولید معنا و چگونگی برقراری ارتباط در گفتمان نامه های نیما یوشیج دارد. منظور از نقش پادگفتمانی، به کارگیری استعاره به عنوان یک شگرد از جانب گفته پرداز در جهت برجسته سازی بخشی از گفته، تاثیرگذاری هرچه بیشتر بر مخاطب، حمایت از گفته، ترمیم روابط زخم خورده، سرپوش گذاشتن بر عواطف و احساسات، القای حسی خاص به مخاطب و... در گفتمان است. این پژوهش بر آن است تا نقش استعاره را در شکل گیری معنا و انسجام بخشی به گفتمان نشان دهد و نقش های پادگفتمانی استعاره را در ترمیم و بازسازی گفتمان بررسی کند. از این رو مهم ترین کارکردهای ارتباطی استعاره را در نامه های نیما دسته بندی کرده و مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
    کلیدواژگان: گفتمان، پادگفتمان، استعاره ی زبانی، فرایند ارتباطی، نامه های نیما یوشیج
  • راضیه سادات سادات الحسینی، عیسی متقی زاده، خلیل پروینی، ارسلان گلفام صفحات 123-142
    نظریه نظم عبدالقاهر جرجانی از جمله نظریات زبانی ارزشمند در میراث اسلامی ماست که در بسیاری از مبانی و مفاهیم، ارتباط تنگاتنگی با جدید ترین نظریات زبانی و نقدی معاصردارد. از جمله این نظریات، نظریه نقش گرای هلیدی می باشد آنجا که ما شاهد نقاط اشتراک فراوانی میان مفاهیم و اصول به کار رفته از جانب جرجانی و هلیدی می باشیم. پژوهش حاضر بر آن است تا با روشی توصیفی – تحلیلی، در سه بخش اساسی به بررسی برخی از این اشتراکات پرداخته تا با درنوردیدن بعد زمانی بین دو اندیشه زبانی متعلق به دوران قدیم و معاصر، برخی جوانب نقش گرایانه نظریه نظم را آشکار ساخته و ثابت کند زبان به مثابه پدیده ای بشری، زمان و مکان و قومیت خاصی نمی شناسد. این سه بخش عبارتند از: نظریه نظم و دستور نظام مند، نظریه نظم و بافت، نظریه نظم و ساخت متنی. از یافته های پژوهش می توان به موارد ذیل اشاره کرد: تقارب بین مفهوم نظم (اراده معانی نحوی) نزد عبدالقاهر و مفهوم دستور نظام مند نزد هلیدی، اهتمام هر دو نظریه پرداز به بافت (زبانی و غیر زبانی) و نقش ویژه آن در تبیین معنای متن، اتفاق نظر هر دو نظریه پرداز در نقش بی بدیل متکلم و مخاطب بر چینش کلمات و تاثیری که این چینش بر بار اطلاعاتی کلام دارد.
    کلیدواژگان: نظریه نظم، عبدالقاهر جرجانی، دستور نظام مند، بافت، مایکل هلیدی
  • ابراهیم صفری صفحات 143-163
    هدف از نگارش این مقاله، توصیف و تحلیل فرایندهای واجی کشش جبرانی، حذف، تضعیف، ارتقاء واکه ای و قلب در گویش گالشی اشکور است. چهارچوب نظری این پژوهش، واج شناسی بهینگی است. به همین منظور، با ده گویشور، هرکدام به مدت یک ساعت گفت وگو شده و داده ها گرد آوری شده اند. افزون بر این، نگارنده خود، گویشور بومی است. داده ها برمبنای الفبای آوانگار بین المللی IPA آوانویسی شده و روش تحقیق نیز توصیفی تحلیلی بوده است. در گویش گالشی، حذف همخوان های چاکنایی //h، ? در واژه های دو هجایی در ساخت های هجایی cvc.cv(c)رخ می دهد و منجربه کشش جبرانی واکه در هجای اول می شود. فرایند حذف همخوان /t/ و /d/ به عنوان عضو دوم خوشه یا توالی همخوان ها، حذف همخوان واک دار پایانی پس از واکه های کشیده رخ می دهد، در فرایند تضعیف تبدیل همخوان /b/ به [v] و/q/ به [X] رخ می دهد و در فرایند ارتقاء واکه ای، واکه افتاده /e/ به واکه افراشته] [i تبدیل می شود. در فرایند قلب نیز در واژه های «مدرسه، کبریت، تاکسی» دیده می شود. نتایج به دست آمده، حاکی از آن است که فرایند تضعیف و حذف در این گویش دارای بیشترین بسامد و فرایند قلب دارای کمترین بسامد است.
    کلیدواژگان: فرایندهای واجی، گویش گالشی اشکور، واج شناسی بهینگی، ارتقای واکه ای، فرایند قلب
  • امید طبیب زاده، زهرا لرستانی صفحات 165-185
    به کاربردهای متفاوت یک فعل یا ساخت واحد از حیث ظرفیت آن فعل یا ساخت، تناوب اطلاق می شود. تناوب ها به سه شکل واژگانی و صرفی و نحوی در زبان ها ظاهر می شوند (Comrie 1992). کاربرد ناگذرای فعل «شکستن» (مانند: مداد شکست) در مقابل کابرد گذرای آن (مانند: علی مداد را شکست) مثالی از یک تناوب واژگانی است؛ کاربرد فعل غیرسببی (علی غذا را خورد) در مقابل ساخت سببی آن (من غذا را به علی خوراندم) مثالی از یک تناوب صرفی است؛ و کاربرد ساخت معلوم (مانند: علی غذا را خورد) در مقابل کاربرد مجهول آن (مانند: غذا خورده شد) مثالی از یک تناوب اشتقاقی نحوی است. چنانکه مشاهده می شود، در تمام این مثال ها، ظرفیت فعل یا ساخت به نحوی تغییر کرده است. ما در این مقاله صرفا تناوب های واژگانی گذرایی در افعال فارسی را براساس آراء بت لوین (Levin 1993) معرفی می کنیم و متذکر تناوب های صرفی و نحوی و یا دیگر تناوب های بت لوین نمی شویم. به عبارت دیگر فقط آن دسته از تناوب های گذرایی را بررسی می کنیم که شکل یا صورت دو گونه تناوب یک فعل واحد هستند و هیچ فرایند اشتقاقی یا نحوی باعث افزوده شدن عنصری صرفی یا نحوی به فعل، یا کاسته شدن چنین عنصری از آن نشده است. این تناوب ها عبارت اند از انواع تناوب هایی که در آن ها متمم مستقیم فعل گذرا مساوی است با فاعل فعل ناگذرا، تناوب های با متمم مستقیم مستتر، تناوب های گرایشی، و تناوب های حذف حرف اضافه.
    کلیدواژگان: تناوب های فعلی، تناوب های متمم مستقیم فعل گذرا = فاعل فعل ناگذرا، تناوب های با متمم مستقیم مستتر، تناوب های گرایشی، تناوب های حذف حرف اضافه
  • بهروز محمودی بختیاری، مهسا معنوی صفحات 187-205
    در پژوهش حاضر، مقوله خشونت کلامی در نمایش نامه هاملت با سالاد فصل در چهارچوب نظریه گفتمانی مالکین (2004) مورد بررسی قرار گرفته است. مالکین در بررسی خشونت کلامی، شاخص هایی شش گانه معرفی می کند که به واسطه آن ها زبان کنش گری خشونت بار شناخته می شود. هدف اصلی این پژوهش، معرفی و کاربست نگره ای زبانشناختی در تحلیل گفتمان خشونت آمیز دراماتیک است. در متون نمایشی (همچون دیگر متون ادبی)، شخصیت ها توسط زبان خلق می شوند؛ تحت استیلای قوانین حاکم بر آن پرورش می یابند؛ گاهی توسط آن مورد تعرض قرار می گیرند و در نهایت دگرگون می شوند. نظر به این که شکل گیری شخصیت های نمایشی بر پایه دیالوگ هایشان شکل می گیرد، مطالعه علمی خشونت کلامی به عنوان یکی از مولفه های کلام دراماتیک در این نوع ادبی ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر بر پایه نظریه مالکین (2004) در مورد الگوهای خشونت کلامی در درام، با رویکردی گفتمانی به بررسی این الگوها در نمایش نامه هاملت با سالاد فصل اکبر رادی می پردازد، و تلاش می کند تا مولفه های غالب در گفتمان خشونت آمیز شخصیت های این نمایش را ارائه کند.
    کلیدواژگان: خشونت کلامی، گفتمان، مالکین، متون نمایشی، هاملت با سالاد فصل
  • بهرام مدرسی، نغمه ذوقی صفحات 207-222
    هدف از انجام این پژوهش بررسی این موضوع است که در زبان فارسی و در قالب برنامه ی کمینه گرا، کدامیک از مدل های گروه اسمی و گروه حرف تعریف توصیف دقیق تری از روابط هسته و وابسته ارائه می دهد. این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته است. این کار با استفاده از منابع انگلیسی و مقایسه آن با زبان فارسی انجام شده است. داده های فارسی را با استفاده از شم زبانی بدست آورده و نمونه هایی انتخاب شده اند که بتوان تفاوت بین دو مدل را در آنها نشان داد. در این تحقیق دو الگو، یکی به صورت طرح سنتی که در آن اسم هسته ی گروه اسمی فرض می شود و دیگری الگوی حرف تعریف که گروه اسمی را متمم حرف تعریف درنظر می گیرد، مورد استفاده واقع شده است. بر این اساس، عبارت های اسمی درقالب نمودارهای درختی ترسیم شده اند. و با مقایسه آنها در دو قالب گروه حرف تعریف و گروه اسمی مشاهده شد، که الگوی گروه حرف تعریف قادر به توصیف و بازنمایی دقیق تر عبارت های اسمی است، و در ترسیم روابط ساختاری جمله می تواند جایگزین مدل گروه اسمی شود.
    کلیدواژگان: ایکس تیره، برنامه کمینه گرا، ادغام، گروه اسمی، گروه حرف تعریف
  • نسا ء نبی فر صفحات 223-243
    این تحقیق توصیفی- تحلیلی بعد از گردآوری داده ها از زبان گفتاری آنها را واج نگاری و مورد تحلیل معنایی،نحوی و کاربرد شناختی قرارداد تا مشخص شود که آیا طبقه بندی ون ولین و مشخصه های مورد نظر وی در ترکی آذری وجود دارد یا نه.مهم ترین نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که سببی های گروه دوم وامری مورد نظر ون ولین در زبان ترکی آذری وجود دارند.همچنین ارتباط خاصی بین مشخصه های نحوی،معنایی و کاربرد شناختی سببی های فاعلی-فاعلی و فاعلی–مفعولی و سلسله مراتب معنای درون بندی وجود دارد.مقایسه سببی های مرکب شباهت ها و تفاوت هایی را نشان می دهند:همه گروه ها مورد بررسی دارای معنای سببی،تاکید محدود و برتری موضوع نحوی در همه آن ها کنش گر است.سببی فاعلی– فاعلی و فاعلی–مفعولی با واسطه رابطه ضعیف سببی را بیان می کنند،حال آنکه سببی های فاعلی–مفعولی بی واسطه مفهوم سببی قوی را نشان می دهند.
    هدف از این پژوهش بررسی شباهت ها و تفاوت های معنایی،نحوی وکاربرد شناختی سببی های مرکب فاعلی– فاعلی و فاعلی– مفعولی از دیدگاه دستور نقش و ارجاع ون ولین (2008) است تا با بررسی معنایی،نحوی و کاربردشناسی سببی های مرکب به تعیین و تبیین شباهت ها و تفاوت های سببی های مرکب بر اساس طبقه بندی ون ولین از سببی ها مرکب پر داخته شود.
    کلیدواژگان: سببی سازی، سببی های فاعلی، فاعلی، سببی های فاعلی، مفعولی، ارتباط، اتصال، روابط معنایی درون بندی
|
  • Akram Ayati, Najmeh Akbari Pages 1-17
    "Forgiveness" is a collection of stories of Sadegh Hedayat’s Three drops of blood. It narrates the story of a woman whose jealousy causes the death of the first and second children of his husband’s second wife and the latter. The history is full of sense of reproach and suffering of the feelings of jealousy. In this study, we try to analyze, following the theory of Landowski on the human feelings and the patterns provided by experts as Greimas, Fontanille and Landowski about the human emotions’s production, the "jealousy" through the perspective of semiotics of passion. The aim of this research is to show how this feeling takes the discursive properties. We will also examine how the status of emotion of jealousy in this story corresponds with the systematic patterns of semiotics of Paris school and its recent theories. This review will provide and assess the applicability of these models on the Persian literary products.
    Keywords: Semiotics of Passion, jealousy, Pat hemic dimension of discourse
  • Kaveh Bahrami Pages 19-32
    The present paper is a typological analysis of restrictive and non-restrictive relative clauses in Farsi and German. This study makes an attempt to determine the elements used in Farsi and German to differentiate restrictive relative clauses from non-restrictive ones. A second question that this study aims to answer is which noun phrases can serve as the head of relative clauses. The results show that Farsi as well as English¡ Bemba and Hebrew use formal elements to differentiate between the two types of relative clauses. In German¡ however¡ semantic and pragmatic elements are used for the same purpose. The results further show that in both languages¡ there are restrictions in the choice of referents for relative clauses. An example of such restriction is that in German¡ unlike in Farsi¡ a proper noun cannot serve as the head of a restrictive relative clause.
    Keywords: restrictive relative clause, non, restrictive relative clause, typology, semantics, conjunction
  • Fathemeh Daneshpazhouh, Gholamhosein Karimidustan Page 49
    The purpose of this study is to examine the passive in Sŏranī and Kurmanji Kurdish based on Role and Reference Grammar. The strategy of the research is analytic-comparative. Sŏranī and Kurmanji, respectively, manifest morphological and periphrastic passive voice. In Sŏranī (Mahǎbǎdi) passive is marked by suffix rǎ/rě attached to a verb and in Kurmanji by the auxiliary verb hǎtin "to come" along with infinitive. In this study, it is shown that despite the past transitive constructions in Kurmanji and Sŏranī, respectively, display ergative morphology and non-accusative (neither ergative nor accusative), the passive is insensitive to the tense, namely, passive in the past and present tenses follows the same pattern of accusative languages and it shows that passive construction canonically involve two phenomena of the universal formulation of basic voice oppositions in Van Valin (2007): privileged syntactic argument (PSA) modulation and argument modulation. Furthermore, this study shows that the Role and Reference Grammar approach cannot make a clear account about those non-active structures that form from intransitive complex verbs.
    Keywords: passive, Role, Reference Grammar, privileged syntactic argument (PSA), Sŏranī Kurdish, Kurmanji Kurdish
  • Ali Darzi, Zahra Labafan, Khosh Pages 73-86
    This paper scrutinizes the lexical feature and syntactic position of the so-called obligatory adverbs in Persian. Previous studies have viewed Persian adverbs under two classifications, namely obligatory adjuncts and optional adjuncts, with no account of their syntactic position. Within Minimalist theory, following the specifier treatment of adverbs, we propose that obligatory adverbs, in sharp contrast with other adverbs, occupy no specifier position of any dedicated functional projections, rather they are base generated in the specifier position of Verb Phrase.
    Keywords: locality matching, obligatory adverb, specifier, Verb Phrase, uninterpretable feature
  • Mahdi Dehrami Pages 87-104
    Grammatical markers are those types of words by which the function of other words in the sentence is recognized. At first glance, grammatical words have no task except linking other words together, and are not amongst words towards which poets have any special concern. But studying them in poetry shows that they have various artistic functions and can be counted as effective tools by poet for constructing the language of his poem. This study aims at analyzing the aesthetic functions of grammatical words in contemporary poetry, and with an inductive method delineates that they are as essential as other words in the structure of poetic language and the effectiveness and foregrounding of speech. This category words influence the foregrounding of poetry both semantically and syntactically, and are employed as instruments for the emphasizing and foregrounding meaning, emotion and thought, and also as elements in creating music, irregularity, building of new linguistic forms, creativity and innovation in the field of poetry. Beginning or ending poems or lines of poems by some of these conjunctions, creative clustering or omitting of these words, and emphasizing the meaning by the proper employment of these words in the syntactic context of the poems are examples of the most significant aesthetic functions of grammatical markers in contemporary poetry.
    Keywords: grammatical markers, aesthetic function, contemporary poetry, poetic language
  • Roya Rezaee, Mohammadamir Mashhadi, Abbas Nikbakht Pages 105-121
    Any discourse is the domain of producing and receiving the meaning and different factors involved in the formation of this process. Metaphor is considered as one of meaning creating elements in various types of discourses. This article has adopted a semiotic-semantic approach which takes a look at the function of discourse devices of metaphor in the production process of meaning and the way Nima Youshij communicates in discourse of his letters. By pro enunciative role we mean the use of metaphor as a technique employed by the speaker to highlight a part of the utterance, to impact further on the audience, to support the utterance, to repair the chaotic relations, to cover up emotions, to induce a certain sense to the audience in the discourse. This research is going to denote the role of metaphor in the formation of meaning and cohesion in the discourse; to evaluate the effectiveness of metaphor application and to investigate other functions of metaphor inn the discourse. Therefore, the most important communicative functions of metaphor in Nima's letters have been classified and analyzed.
    Keywords: Discourse, pro enunciation, Metaphor, communication process, Nima Youshi's letters
  • Razieh Sadat Sadatolhosseini, Issa Mottaqizadeh, Khalil Parvini, Arsalan Golfam Pages 123-142
    In our Iranian- Islamic heritage there are lots of luminous and valuable linguistic theories. Abdolghaher Jorjani`s theory of construction is an example of these endeavors in the Islamic linguistics area which has many close relations with western linguistic and critical theories such as Halliday functional theory. There are many common points between these two theoreticians` principles and concepts.
    This study tries to analyze some of this common points with a descriptive-analytical method in three basic sections: The first one deals with construction theory &systemic grammar.The second deals with construction theory &context.and the third deals with construction theory & textual structure.
    some of the conclusions of this research are: the convergence between the concept of construction and the concept of systemic grammar, the attention of two theoreticians with the context(linguistic and extralingustic) and its special function in the explanation of meaning of text , the convergence between two theoreticians in special function of speaker and listener in the word order.
    the present research is going to recognize functional features of Jorjani`s theory by filling the gaps between both theories which belong to old time and contemporary time.
    Keywords: construction theory, Abdolghaher Jorjani, systemic grammar, context, Micheal Halliday
  • Ebrahim Safari Pages 143-163
    The present research is aimed to analyze the phonological processes of Galeshi dialect such as; compensatory lengthening, deletion, lenition, raising and metathesis. The theoretical framework of the study is on optimality theory, and the dialectal data gathering has been via recording ten hours of speech together with the researcher's intuition as a native speaker. The data has been transcribed according to IPA (International Phonetic Alphabet) and the research method is descriptive- analytic. Accordingly, the phonological processes and compensatory deletion of /h/, /?/ in two- syllable words in CVC.CV (C) context leads to compensatory lengthening of vowel in first syllable; deletion of consonants /t/, /d/ as a second number of a consonant cluster or succession of consonants; deletion of coda voiced consonant after long vowels), lenition (change of /b/ to [v] and /Œ/ to [X] ; raising (change of /e/ as a low vowel to [i] as a high vowel; metathesis (substitution of /r/ replaces /d/and /b/ in "madrese" and "kebrit" words and /s/ replaces /k/ in "taksi' word.(have been exemplified within the tables and analyzed in tableaus by the use of the constraint rankings in OT.
    The results depict deletion and insertion as the highest processed and metathesis as the lowest.
    Keywords: Phonological Processes, Eshkevar Galeshi Dialect, optimality theory
  • Omid Tabibzadeh, Z. Lorestani Pages 165-185
    There are three kinds of changing valency processes in languages: lexical, morphological and syntactic. Transitive and intransitive alternation of verb "poxtan (cook)" is an example of lexical alternation; morphological causative "xordan/ xorandan" (to eat vs. make to eat) is an example of morphological alternation in Persian; and active/passive alternation is an example of syntactic alternation in Persian. This paper deals with all lexical transitivity alternations in Persian based on the model proposed by Beth Levin (1993). These alternations are introduced with the same order and numbers used by Levin in her work (1993). The alternations are as follows: complement of transitive verb = subject of intransitive verb, Unexpressed Object Alternation, Conative Alternation. There are some Persian alternations too which are not used in English. These alternations are introduced at the end of this paper. Beth Levin didnt discuss the alternations dealing with clausal complements. In this paper we didnt mention these alternations too.
    Keywords: Verb alternations_complement of transitive verb = subject of intransitive verb_Unexpressed Object Alternation_Conative Alternation
  • Behrooz Mahmoodi Bakhtiari, Mahsa Manavi Pages 187-205
    The present paper is considered with the issue of verbal violence in the language of drama. In evaluation of verbal violence, Jeanette Malkin (2004) proposes six maxims, through which language is known as an arrogant element. The characters in dramatic texts (as in other literary texts) are created, developed, evolved and in some cases destroyed by language. In considerable number of modern plays, language acts as an antagonist who is to destruct and demolish the personality of the other(s) in the play with violence and aggression; so, the theoretical study of dramatic verbal violence as a component of dramatic discourse is considered indispensable to critical discourse analysis of dramatic texts and the study of power relations as reflected in the dialogues.; Focusing on the patterns of dramatic verbal violence introduced by Malkin, this study aims to discuss the dominant patterns of verbal violence in Hamlet With Season Salad, a play by Akbar Radi, and investigates the role of language in shaping, and destroying of human identities.
    Keywords: Verbal Violence, discourse, Dramatic Texts, Malkin, Hamlet with Season Salad
  • Bahram Modarresi, Naghme Zoqi Pages 207-222
    This research seeks to find, which of NP and DP’s models may accurately describe the relationship between the head and its dependent(s), based on minimalism in Persian language. The method of study is descriptive-analytic. This study was performed by comparing English sources with Persian ones. The samples were selected by the intuition of the researcher in a way that aspects of differences between these two models can be shown. We contrasted the data based on two models, the traditional model which takes N as the head of the phrase and the new model in which the head of the phrase is a determiner and NP is a complement headed by “D”. By analyzing of NPs, tree diagrams were drawn by comparing the aforementioned models we concluded that DP model represent a better description of the head-dependent relations, and NP model can be replaced by the DP to draw structural relationships of sentences.
    Keywords: X, bar theory, Minimalism Program, Merge, Noun Phrase, Determiner Phrase
  • Nesa Nabifar Pages 223-243
    This research surveys similarities and differences of semantic, syntactic and pragmatic characteristics of subject-subject, subject -object causative construction in Azeri Turkish on the basis of Van Valin's (2008) Role and Reference Grammar, in order to characterize their semantic, syntactic and pragmatic features of complex causatives and to identify and explain their similarities and differences on basis of Van Valin's classification of complex causatives. This descriptive –analytic research, after collecting data from spoken language, transcribed and analyzed them semantically, syntactically and pragmatically in order to realize whether Van Valin's classification and his expected features exist in Azeri Turkish or not. The most important results of this study showed the second group of Van Valin’s classification of causatives and jussive exist in Azeri Turkish and also, there are specific relationships between semantic, syntactic and pragmatic characteristics of subject-subject and subject–object causatives and Inter clausal hierarchy of semantic relation and these two groups of causatives have some similarities and differences. All of the groups show causation meaning, narrow focus and PSA in all of them which is actor. Subject –Subject and subject –indirect causative show weak causation while subject- direct object causative shows strong causation.
    Keywords: Causavtization, Subject –Subject Causative, Subject, Object Causative, Nexis, Juncture