فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، بهار 1395)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل صابر کیوج صفحه 5
    پیدایش و بقاء جامعه و مسائل پیرامونی آن، یکی از مباحث مهم جهان غرب در قرون وسطی تا عصر روشنگری است. تحول در پاسخ به این مسئله، یکی از مهم ترین بنیادهای مدرنیته و علوم انسانی و اجتماعی است. پایه این تحول، مربوط به کنار گذاشته شدن نظریه «خلق جامعه توسط خداوند» و «طبیعت اجتماعی بشر»، می باشد و اینکه انسان به عنوان «موجودی طبیعتا غیراجتماعی» و جامعه به عنوان «مصنوع بشر» در نظر گرفته شد. این تحقیق، به پاسخ این مسائل از دیدگاه علامه طباطبائی در تفسیر المیزان می پردازد. انسان از منظر علامه طباطبائی، بالطبع موجودی اجتماعی نیست، اما به دلیل گستره نیازها و...، به ناچار و بالاضطرار رو به زندگی اجتماعی آورده است. زندگی اجتماعی و جامعه برای بقا و استمرار خود، نیازمند وجود قانون هستند که موافق فطرت و نظام خلقت باشد. این قانون، فقط از جانب خداوند متعال و در قالب هدایت تشریعی الهی قابل دستیابی است. عقل و فطرت بشر برای تنظیم و تهیه چنین قانونی، ناکافی و نارسا هستند.
    کلیدواژگان: جامعه، قانون، فطرت، دین
  • محمدرضا قائمی نیک صفحه 23
    علم عمران ابن خلدون، نوعی اندیشه اجتماعی است. گاهی هم از سنخ دیگر نظریات جامعه شناسی مدرن درک می شود. با این حال، اگر پاسخ نظریات جامعه شناسی مدرن به مسئله نظم اجتماعی مطلوب را در نظر بگیریم، آنگاه به تفاوت ماهوی پاسخ ابن خلدون به مسئله نظم اجتماعی نسبت به جامعه شناسان مدرن پی خواهیم برد. این مقاله ابتدا نشان داده است که نظریات جامعه شناسی مدرن، به دلیل اینکه تمامی مبادی دینی یا متافیزیکی را کنار می گذارند، ماهیت سکولار دارند. با بررسی منطق علم عمران و جایگاه آن در تمدن اسلامی، پاسخ آن به مسئله نظم اجتماعی را با پاسخ نظریات جامعه شناسی به این مسئله مقایسه کرده است. در نهایت، به این نتیجه رهنمون شده است که هرچند ابن خلدون، عقل را همچون جامعه شناسان مدرنی مانند کنت، تجربی- تاریخی می پندارد و از این رو، علم عمران او از حکمت عملی فیلسوفان مسلمان متمایز می شود، اما هستی شناسی و انسان شناسی او مانع از این می شود که علم عمران، نوعی از نظریات جامعه شناسی مدرن تلقی شود.
    کلیدواژگان: ابن خلدون، جامعه شناسی، نظم اجتماعی، علم عمران، حکمت عملی
  • حسین مهربانی فر، محمدحسین شعاعی صفحه 43
    اعتباریات و نقش آن در زندگی اجتماعی انسان مورد مطالعه رویکردهای گوناگون حوزه علوم انسانی و اجتماعی واقع شده است. رویکرد توحیدی سنت اسلامی و رویکرد تفسیری در علوم اجتماعی نوین غربی، از جمله این رویکردهاست. این پژوهش، با بررسی نظرات ابتکاری و تفصیلی علامه طباطبائی در اعتباریات اجتماعی، به عنوان حکیمی توحیدگرا و رویکرد تفسیرگرایانه پیتر وینچ، به دنبال شناخت کیفیت توجه به اعتباریات در این دو رویکرد و وجوه تشابه و تمایز آن می باشد. مطالعه مبانی روش شناختی این دو اندیشمند، واکاوی رویکرد ایشان به اعتباریات اجتماعی و مقایسه آن با یکدیگر، این نتیجه به دست می آید که با توجه به مبانی و مبادی هستی شناسی، معرفت شناسی و انسان شناسی این دو متفکر، می توان تفاوت های عمیقی از قبیل توجه مبنایی به فطرت و کمال فطری در بحث اعتباریات علامه طباطبائی، در مقابل بازی های زبانی وینچ و نسبی گرایی مورد نظر وی، مطرح کرد.
    کلیدواژگان: اعتباریات، وینچ، علامه طباطبائی
  • حمید پارسانیا، ابراهیم عباسپور* صفحه 65
    در دنیای اسلام، نظام خلافت با استفاده از صبغه الهی و قدسی در عرصه سیاسی- اجتماعی مسلمانان وارد شد. علمای اهل سنت برای رهایی از تنگناهای موجود در جامعه در ذیل این نظام، از ظرفیت فقه و کلام استفاده کرده، این نظام را توجیه کردند. ولی توجیه فقهی کلامی، به تنهایی کافی نیست، بلکه تداوم و استمرار این نظام نیازمند تبیین جامعه شناختی است؛ چراکه اگر ابعاد تئوریک آن بازکاوی نشود، باید بساط آن برچیده شود. ازاین رو، آسیب شناسی اجتماعی این نظام می تواند چگونگی استمرار آن را تبیین کند. لذا ابن خلدون از ظرفیت های فقه و کلام اشعری استفاده می کند و نظام خلافت را بر مدار نظریه عصبیت به لحاظ جامعه شناختی تبیین می کند. این مقاله، چگونگی تبیین ابن خلدون از نظام خلافت و ظرفیت های موجود در جوامع اسلامی را از منظر جامعه شناختی بررسی می کند و با تمرکز به مفهوم «عصبیت» و رویکرد مقبولیت در اندیشه ابن خلدون، که مبتنی بر عصبیت و شوکت است، اصطکاک مبنایی او با مقوله مشروعیت را به نقد کشیده است.
    کلیدواژگان: خلافت، تبیین، عصبیت، مشروعیت، مقبولیت، قبیله
  • سید حسین شرف الدین صفحه 87
    فراغت اغلب به دو معنای «زمان فارغ از هر نوع وظایف الزامی» و «مجموعه ای از فعالیت ها و اشتغالات سرگرم کننده، تفریحی و تفننی که در این ظرف زمانی کانون توجه قرار می گیرند»، به کار می رود. «فراغت» در هر دو معنا، به دلیل تنوع ابعاد از زوایای مختلفی مطالعه و بررسی شده یا سزاوار بررسی است. ادیان الهی از جمله اسلام به اقتضای جایگاه ارزشی، ظرفیت های آموزه ای، رسالت و ماموریت، به جنبه های تجویزی، دستوری و هنجاری آن عطف توجه کرده اند. یکی از مجاری فهم مواضع درون متنی اسلام، رجوع به دیدگاه های اندیشمندانی است که در مقام تشریع و تفسیر مواضع دین در نسبت با این مقوله و احکام مربوط سخن گفته اند. این نوشتار درصدد است تا با تتبع در آثار و مکتوبات متفکران مسلمان از حوزه های مختلف، رئوس کلی این مواضع را استخراج و دسته بندی کند. روش این مطالعه در مقام گردآوری اطلاعات، اسنادی و در مقام تحلیل یافته ها، تفهمی، تفسیری و اجتهادی است.
    کلیدواژگان: فراغت، تفریح، سرگرمی، تفنن، لهو و لعب، کارکرد، کار، اسلام
  • رفیع الدین اسماعیلی صفحه 109
    دین و هنر از آغاز تاریخ همراه و هم عنان هم بوده اند. هنر را با محتوای فرامادی و هویت آسمانی آن، نمی توان جدای از دین فرض نمود. به همین دلیل، رابطه میان آن دو همواره چالش برانگیز بوده است. اندیشمندان و متفکران مسلمان، تلاش زیادی برای بررسی ارتباط میان این دو انجام داده اند. هدف از این مقاله بررسی و مقایسه رابطه دین و هنر از منظر سیدحسین نصر و شهید آوینی می باشد. این مقاله تلاش دارد با بررسی مبانی این دو اندیشمند، دیدگاه های آنان را در این موضوع بیان کند. سیدحسین نصر، با توجه به تعریفی که از سنت و حکمت خالده دارد، تلاش کرده است منشا هنر اسلامی را مطابق با تعریف سنت، ریشه در آموزه های وحیانی بداند. بر همین اساس، به هنر قدسی اعتقاد دارد که درون هنر سنتی است. شهید آوینی نیز با تاثیرپذیری از فردید و هایدگر، مکتب انتقادی فرانکفورت و به طور جدی تر نگاه حکمی و عرفانی امام خمینی ره، رویکرد جدیدی را در عرصه هنر در ایران پایه ریزی می کند.
    کلیدواژگان: هنر، دین، حسین نصر، مرتضی آوینی، هنر دینی
  • محمدعلی میرعلی صفحه 133
    رویکرد علمی غالب الازهر، از زمان تسلط ایوبیان رفته رفته نقلی و مبتنی بر تفسیرهای ظاهرگرایانه بوده است. سیدجمال، از بدو ورود به مصر، علوم عقلی را با هدف، تغییر نگرش و موضع علمای الازهر نسبت به پدیده های اجتماعی، از طریق تحول نظام آموزشی آن نهاد وارد الازهر کرد. سیدجمال، همواره نظام آموزشی قدیم را به چالش می کشید و از نظام آموزشی جدید در الازهر دفاع و خواهان اصلاح روش های آموزشی آن بود. وی فلسفه علوم اسلامی و دانشگاه الازهر را منحصر به تئوری پردازی صرف نمی دانست، بلکه معتقد بود باید الازهر بتواند در عمل نیز مسائل و نظریه های فقهی را جامه عمل بپوشاند. وی معتقد بود که چرا فقهای الازهر نمی توانند فقه را در عرصه سیاسی و اجتماعی به کار بندند. وی به دنبال نظام آموزشی ای بود که بتواند تحول سیاسی اجتماعی به همراه داشته باشد و منجر به پایان استعمار و نظام استبدادی و سلطنتی گردد. این نوشتار با رویکرد نظری و تحلیلی درصدد است که نقش سیدجمال را در تغییر نظام آموزشی الازهر، واکاوی کند و تاثیرات آن را بر جامعه مصر مورد ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: سیدجمال، تحولات سیاسی اجتماعی، نظام آموزشی الازهر
|
  • Ismaeil Saber Kiyoj Page 5
    The genesis and survival of society and the relevant issues are among the main debates in the Western world during the Middle Ages up to Enlightenment Era. The change in the way of answering this question is one of the most important foundations of modernity, humanities and social sciences. The basis of this change is ascribed to abandoning the theory of ‘’ the creation of society by God’’ and’’ the social nature of man’’, and due to considering man as ‘’ a naturally unsocial creature’’ and society as ‘’ as something created by man’’. This research seeks to answer these questions in the light of Allameh Tabatabaei’s views reflected in Al Mizan Commentary. Allameh Tabatabaei thinks that man is not a social creature by nature, but because in order to fulfill his needs and so on, he inevitably and forcibly resorts to social life. Social life and society are in need of a kind of law which is consistent with nature and the system of creation to ensure their survival. There is no such a law except that which is enforced by God Almighty in the form of divine legislative guidance. Man’s intellect and innate disposition lack efficiency and capacity in this regard.
    Keywords: society, law, innate disposition, religion
  • Mohammad Reza Ghaeminik Page 23
    The sociology science of Ibn Khaldun is a kind of social thought. Sometimes, it is viewed as another type of modern social theory. If, however, we consider the answer offered by modern social theories to the question about social discipline as sensible, we will perceive the essential difference between Ibn Khaldun’s answer to the question about social discipline and that of modern sociologists. This paper first shows that, due to their aloofness from all religious and metaphysical principles, the theories about modern sociology have a secular identity. After investigating the logic of sociology science and its status in Islamic civilization, the answer which is gives to the question about social discipline is compared with the answer offered by social theories about it. It is concluded that, although Ibn Khaldun, like modern sociologist, Comte (Count), considers intellect to be practical and historical, and therefore, his sociology science differs from the practical philosophy of Muslim philosophers, his ontology and anthropology prevent us from considering sociology science as a kind of modern sociological theory.
    Keywords: Ibn Khaldun, sociology, social discipline, sociology science, practical philosophy
  • Hossein Mehrabanifar*, Mohammad Hossein Shoai Page 43
    Conventionalities and the role they play in man’s social life are considered in the different approaches used in the field of human and social sciences. Among these approaches are the monotheistic approach used in Islamic tradition and the interpretive approach used in the new Western social sciences. Examining the creative and descriptive views about social conventionalities presented by Allamah Tabatabai, a monotheistic philosopher, and the interpretive approach of Pitter Vinch, this research seeks to make explicit the way conventionalities are viewed by each of these two approaches and the similarities and diffrences between their approaches. A study of the methodological principles of these two philosophers, an analysis of their approaches to social conventionalities and a comparison between them show that, when we consider the ontological, epistemological and anthropological principles of these two thinkers, we notice that there are deep differences between them, represented in the fundamental attention given to the nature and natural perfection in Allameh Tabatabaei’s discussion about conventionalities, and in the verbal games of Vinch and the relativism adopted by him.
    Keywords: conventionalities, Vinch, Allameh Tabatabaei
  • Hamid Parsania, Ibrahim Abbaspur* Page 65
    In Islamic world, the system of caliphate has entered Muslims’ socio-political life with a sacred divine hue. In order to escape the difficulties which encounter the society caused by this system Sunni scholars have refer to fiqh and theology in order to justify this system. But the fiqhi-theological justification is not sufficient per se, and the stability and continuity of this system needs sociological explanation, for without analyzing its theoretical dimensions, it will become groundless. Hence, the social pathology of this system can explain how this system survives. Therefore, Ibn-Khaldun makes use of the capacity of Asharite fiqh and theology and gives a sociological explanation of the system of caliphate basing his view on the theory of fanaticism. This paper investigates the way Ibn-Khaldun explains caliphate system and the sociological view about the existing capacities in the Islamic communities. Then, concentrating on the concept of ‘fanaticism and the approach of acceptability in Ibn-Khaldun’s thought which is based on fanaticism and splendor, the paper criticizes the friction of his fundamentals with the category of legitimacy.
    Keywords: caliphate, explanation, fanaticism, legitimacy, acceptability, tribe
  • Seyyed Hossein Sharaf Al Din Page 87
    Leisure is often used to mean either ‘’ time free from any kind of work or other duties’’ or ‘’a range of recreational and intellectual activities which are taken into consideration in this period of time’’. Due to the various dimensions of this word, the two meanings of leisure have been studied or its different aspects are worth investigating. Owing to their axiological status, educational capacities and mission, divine religions, including Islam pay attention to the prescriptive, contingent and normative aspects of the word. One of the ways of understanding the positions of Islamic texts is to refer to the views of the thinkers who have dealt with the position of religion on this topic and the related injunctions according to Islamic law and commentary of the Qur’an. Referring to the works of Muslim thinkers on different fields, this paper seeks to make explicit and classify the general topics about these positions. This research uses a categorical method in gathering the information and an explanatory, interpretative and independent reasoning-based method in analyzing the findings.
    Keywords: leisure, recreation, amusement, hobby, a sport, a diversion, function, work, Islam
  • Rafial, Din Ismaeili Page 109
    Since the beginning of history religion and art have existed side by side. Art with its meta-material content and divine identity cannot be considered as separate from religion. For this reason the relationship between them has always been challenging. Muslim scientists and thinkers have made great efforts to investigate the relationship between them. The aim of this paper is to investigate and compare the relationship between religion and art in the light of Seyyed Hossein Nasr and Seyyed Morteza Avini’s views. This paper seeks to explain the views of these two thinkers by investigating the principles to which they adhere. Given his definition of Perennial Philosophy and Sunnah, Seyyed Hossein Nasr tends to consider the root of divine doctrines as the source of Islamic art, basing his view on the definition of Sunnah. Therefore, he supports the idea of divine art which is detected in traditional art. Impressed by Fardid, Heidegger, the critical school of Frankfurt and, deeply by Imam Khomeini’s philosophical and mystical view, Shahid Avini establishes a new approach in the field of the art in Iran.
    Keywords: art, religion, Hossein Nasr, Morteza Avini, religious art
  • Mohammad Ali Mirali Page 133
    Since the period of Auobiyan’s rule, the dominant scientific approach of Al-Azhar, had been based on transmitted knowledge and exoteric interpretation. At the beginning of his arrival in Egypt Seyyed Jamal introduced intellectual knowledge into Al-Azhar with the aim of changing the views and position of Al-Azhar’s scholars about social phenomena by changing the education system of that institute. Seyyed Jamal always challenged the previous education system and supported the new education system in Al-Azhar. Also, he sought to reform its education policy. He believed that philosophy of Islamic sciences and Al-Azhar University should not be limited to mere theorizations, and that Al-Azhar needed to put the fiqhi issues and theories into practice. He thought of creating an education system which could bring about a socio-political change in an attempt of putting an end to colonialism and dictatorial and imperial system. Using a theoretical and analytical approach, this paper seeks to analyze the role of Seyyed Jamal in changing the educational system of Al-Azhar and evaluate its effect on the Egyptian society.
    Keywords: Seyyed Jamal, socio, political evolutions, the education system of Al Azhar University