فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 22 (پاییز 1394)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 22 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/19
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مهدی زارع، علی اشرف مهرابی صفحات 1-14
    تحمل گیاهان به کمبود آب متاثر از شرایط محیطی (اقلیمی)، ژنوتیپ گیاه و برهم کنش آنها است. از اینرو عملکرد گیاهان در شرایط تنش معیار مناسبی در گزینش ژنوتیپ های برتر نبوده است. برای معرفی شاخص های تحمل به تنش خشکی در گندم نان، از یک جمعیت دابلدهاپلوئید متشکل از 82 لاین و والدین آنها استفاده شد. آزمایشی کنترل شده در شرایط تنش خشکی و غیر تنش، در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تنش از مرحله ساقه دهی تا پایان دوره رشد اعمال شد. نتایج تجزیه مرکب داده های آزمایش حاکی از تنوع ژنتیکی لاین ها در تحمل به تنش و همچنین عدم وجود رابطه میان عملکرد آنها در دو شرایط تنش و غیر تنش بود. براساس نتایج حاصل از تجزیه همبستگی میان شاخص ها و عملکرد لاین ها، شاخص های میانگین هارمونیک، تحمل به تنش، میانگین هندسی بهره وری و میانگین حسابی بهره وری، همبستگی بالایی با عملکرد دانه در دو شرایط تنش و غیر تنش داشته و در گزینش ژنوتیپ ها بهتر عمل نمودند. تجزیه اطلاعات شاخص ها و عملکرد ژنوتیپ ها به مولفه های اصلی نشان داد که مولفه اول و دوم قادر به تبیین 20/96 درصد از کل تغییرات داده ها بود. با توجه به پراکنش ژنوتیپ ها در بای پلات ترسیم شده با اطلاعات مولفه های اول و دوم، ژنوتیپ های Pavon (رقم والدی)، DH4، DH70، DH71، DH34 وDH30 ، به عنوان ژنوتیپ هایی با عملکرد دانه بالا در هر دو شرایط مطلوب و تنش خشکی و لاین های DH و 26 DH75 ،DH53 ،DH82 ،DH 79 به عنوان ژنوتی پهای حساس به خشکی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، عملکرد دانه، لاین
  • سامان صدیق، محمد ضابط، محمدقادر قادری، علی رضا صمدزاده صفحات 15-30
    هدف از این تحقیق شناسایی مهمترین ویژگی های موثر بر عملکرد وش 14 ژنوتیپ پنبه در شرایط نرمال و اعمال تنش خشکی پس از مرحله گلدهی بود. دو آزمایش مجزا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 1392 به اجرا در آمد. نتایج همبستگی فنوتیپی ویژگی ها نشان داد در محیط نرمال عملکرد وش با ویژگی های وزن الیاف، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن هزار دانه، تعداد غوزه در بوته، تعداد روز تا چین دوم و درصد روغن و در محیط تنش نیز عملکرد وش با ویژگی های وزن الیاف، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن هزار دانه و تعداد غوزه در بوته همبستگی مثبت و معنی دار داشت. تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که در محیط نرمال ویژگی تعداد غوزه در بوته و در شرایط تنش ویژگی وزن الیاف بیشترین تغییرات عملکرد را توجیه نمود. نتایج تجزیه علیت نشان داد که در محیط نرمال ویژگی های وزن الیاف و عملکرد بیولوژیک و در محیط تنش ویژگی های عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت بیشترین اثر مستقیم مثبت را بر عملکرد داشتند. تجزیه خوشه ای نیز در هر دو محیط ژنوتیپ ها را در پنج گروه دسته بندی کرد. با انجام تجزیه به عامل ها، در محیط نرمال پنج عامل اول 03/90 درصد و در محیط تنش خشکی چهار عامل اول 28/81 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند. در شرایط نرمال و تنش عامل عملکرد به عنوان اولین و دومین عامل مهم انتخاب شد.
    کلیدواژگان: پنبه، تجزیه عامل ها، تجزیه علیت، تنش خشکی، رگرسیون گام به گام
  • سیروس منصوری فر، مسعود کرکه آبادی، عباس فلاح صفحات 31-39
    در این پژوهش عملکرد دانه و اجزای عملکرد ذرت دانه ای تحت شرایط رقابت با علف هرز تاج خروس از نظر فسفر در یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل سیستم کشت در سه سطح: ذرت خالص، ذرت با تاج خروس و تاج خروس خالص و سطوح فسفر در پنج سطح: صفر (به عنوان شاهد)، 80، 160، 240 و 320 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل بود. نتایج نشان داد که که کاربرد کود فسفر به میزان 320 کیلوگرم در هکتار نسبت به عدم کاربرد منجر به افزایش تعداد دانه در بلال (6/41%)، وزن هزار دانه (3/19%)، عملکرد دانه (4/33%) و عملکرد بیولوژیک ذرت (8/31%) و همچنین ارتفاع بوته (0/47%) و وزن خشک تاج خروس (3/34%) در کشت خالص گردید، ولی وزن هزار دانه ذرت در آخرین سطح فسفر (320 کیلوگرم در هکتار) و ارتفاع و وزن خشک تاج خروس در دو سطح آخر فسفر (240 و 320 کیلوگرم در هکتار) در کشت مخلوط کاهش یافت. کشت مخلوط تاج خروس تاثیر منفی بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت، به ویژه در سطوح پایین فسفر داشت؛ در حالی که در سطح بالای فسفر حضور تاج خروس تاثیر معنی داری بر عملکرد ذرت نداشت. این موضوع می تواند نشان دهنده تاثیر مثبت فسفر بر توان رقابتی ذرت با تاج خروس باشد. به طور کلی، برای برتری رقابتی ذرت با تاج خروس و با توجه به کاهش هزینه ها؛ تیمار 240 کیلوگرم در هکتار کود فسفره می تواند مورد بررسی بیشتری قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: رقابت، علف هرز، عملکرد، عناصر غذایی
  • جواد مومنی دمنه، فاطمه پناهی صفحات 40-49
    قدر این تحقیق تاثیر تنش قلیائیت بر ویژگی های فیزیولوژیک گیاه قره داغ در سال 1391 در شرایط گلخانه در دانشگاه کاشان مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. طرح مذکور حاوی 5 تیمار (هر تیمار شامل 4 تکرار) شامل شاهد و چهار سطح تنش: سطح اول شاهد (2/7 pH =)، قلیائیت کم (5/8pH = )، قلیائیت متوسط (9 pH =)، قلیائیت زیاد (5/9 pH =) و قلیائیت شدید (10 pH =) اجرا گردید. پارامتر های قندمحلول، محتوای نسبی آب، نیتروژن و بی کربنات در تیمارهای مختلف قلیائیت (برگ، ساقه و ریشه) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور آنالیز داده ها از نرم افزار Minitab نسخه 16استفاده شد. تجزیه واریانس با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه انجام شد. مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون توکی در سطح معنی داری 5 درصد انجام شد. از مقایسه میانگین ها می توان دریافت با افزایش قلیائیت تا تیمار 5/8، میزان پارامترهای قند محلول (برگ، ساقه و ریشه)، نیتروژن (برگ، ساقه و ریشه)، بی کربنات (برگ) و محتوای نسبی آب (برگ و ساقه) افزایش و در تیمار سوم و چهارم کاهش می یابد، این در حالی است که بیکربنات (ساقه و ریشه)، محتوای آب نسبی (ریشه)، وزن تازه گیاه (ساقه) با افزایش قلیائیت تا تیمار اول افزایش یافته و سپس روند تغییرات کاهشی بوده است. به طور کلی می توان بیان نمود که گیاه قره داغ در خاک های با قلیائیت 9، به خوبی رشد نموده و در اراضی خشک و نیمه خشک می توان از این گیاه به منظور احیاء پوشش گیاهی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تنش قلیائیت، نیتروژن، قند محلول، RWC، بی کربنات
  • محمود توحیدی صفحات 50-57
    به منظور بررسی تاثیر زمان مصرف کود کامل ریزمغذی ها بر عملکرد و اجزاء عملکرد ماش در شرایط تنش خشکی، آزمایشی در سال 1391 در شمال خوزستان(دزفول)، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجراء شد. تنش خشکی در سه سطح( S2=180 ،S1=120 و 240=S3 میلی متر تبخیراز تشتک کلاس A) بعنوان عامل اصلی و زمان محلول پاشی در چهار سطح بدون محلول پاشی(شاهد f1)،محلول پاشی در مرحله رویشی(f2)، محلول پاشی در مرحله گلدهی(f3) و محلول-پاشی در مرحله غلاف دهی(f4) به عنوان عامل فرعی در نظرگرفته شد. نتایج نشان داد که عملکرد دانه،-اجزای عملکرد دانه شامل تعداد غلاف در واحد سطح، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه و عملکرد زیستی و شاخص برداشت تحت تاثیر تیمار های تنش خشکی، زمان محلول پاشی و برهمکنش آنها قرار گرفت. محلول پاشی ریز مغذی، عملکرد دانه را در تمام تیمارهای تحت تنش خشکی افزایش داد بطوری که بیشترین میزان عملکرد دانه مربوط به تیمار تنش خشکی 120 میلی متر تبخیر و محلول پاشی در زمان رشد رویشی به مقدار 2304 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن مربوط به تنش خشکی 240 میلی متر تبخیر و شاهد (بدون محلول پاشی) به مقدار 521 کیلوگرم در هکتار بود.
    کلیدواژگان: پاشش ریزمغذی، تنش کم آبی، محصول، مرحله رشد
  • محمد دربانی، جعفر مسعود سینکی، علیرضا دشتبان صفحات 58-70
    این طرح به منظور بررسی اثر کود نیتروکسین تحت شرایط قطع آبیاری بر روی صفات فیزیولوژیک ارقام ارزن علوفه ای Pearl millet در منطقه دامغان در سال زراعی 1392_1391 به صورت طرح کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی اجراء شد. تیمارها شامل سه سطح آبیاری {شاهد (آبیاری کامل)، قطع آبیاری در مرحله ابتدای گلدهی و قطع آب در مرحله انتهای گلدهی} در کرت های اصلی و استفاده (+) و عدم استفاده (-) از کود نیتروکسین همچنین سه رقم ارزن علوفه ای (باستان، پیشاهنگ و اصفهان) نیز در کرت های فرعی قرار داشتند. نتایج نشان داد که حداکثر پروتئین در ارقام اصفهان و پیشاهنگ به ترتیب 31/24 درصد و 19/24درصد و بیشترین میزان خاکستر مربوط به رقم باستان با 22/8 درصد بود، حداکثر کلروفیل a (34/1میلی گرم بر گرم وزن تر) (قسمت برگ) تحت اثرات 3 جانبه و کلروفیل b (10/1 میلی گرم بر گرم وزن تر) در تیمار شاهد (آبیاری کامل) و رقم باستان و عدم استفاده از کود مشاهده شد. بیشترین کلروفیل کل (44/2 میلی گرم بر گرم وزن تر)، رقم باستان، در تیمار شاهد و عدم استفاده از کود بود، و نیز بیشترین مقدار علوفه تر (43/88 تن در هکتار) در تیمار شاهد و رقم باستان به دست آمد. گیاه ارزن سطوح بالایی از خشکی را در شرایط قطع آبیاری تحمل کرد و کود نیتروکسین جهت بهبود عملکرد مفید واقع شد، با توجه به رشد بسیار سریع ارزن و نیاز علوفه ای بالا کشت ارزن (رقم باستان) در منطقه دامغان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: قطع آب، کود بیولوژیک، صفات فیزیولوژیک، ارزن علوفه ای
  • امید صادقی پور صفحات 71-85
    به منظور بررسی تاثیر آب مغناطیسی بر فرآیندهای فیزیولوژیک ماش رقم پرتو تحت تاثیر تنش خشکی، آزمایشی گلدانی در سال 1392 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهر ری اجرا گردید. این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. عامل اول شامل دو سطح آبیاری (آبیاری پس از 50 و 100 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به ترتیب به عنوان شرایط عدم تنش و تنش خشکی) و عامل دوم شامل دو نوع آب (آب معمولی و آب مغناطیسی) بود. نتایج نشان داد که محتوی کلروفیل، هدایت روزنه ای، محتوی آب نسبی، سطح برگ و سرعت فتوسنتز خالص در اثر تنش خشکی در سطح معنی داری کاهش یافت. در صورتی که آبیاری با آب مغناطیسی از طریق بهبود تمامی صفات فوق، خسارات ناشی از تنش خشکی در ماش را کاهش داد. در تیمار آبیاری با آب معمولی، سرعت فتوسنتز خالص در شرایط عدم تنش و وجود تنش به ترتیب 8/70 و 5/60 میکرو مول بر متر مربع بر ثانیه بود در حالی که در اثر آبیاری با آب مغناطیسی این اعداد به ترتیب 10 و 6/29 میکرو مول بر متر مربع بر ثانیه ثبت گردید. بنابراین پس از انجام آزمایش های تکمیلی در مزرعه و مشاهده اثر آب مغناطیسی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه و انجام محاسبات اقتصادی از نظر مقرون به صرفه بودن روش، می تواند به عنوان روشی ساده، سالم و کاربردی در افزایش تحمل به تنش خشکی ماش مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آبیاری مغناطیسی، سطح برگ، فتوسنتز، کلروفیل، محتوی آب نسبی
  • ابوالفضل رنجبر، سید علی موسوی صفحات 86-97
    مطالعات بعمل آمده موید این است که گیاه قره داغ مورد تعذیه نشخوارکنندگان قرار می گیرد و بعنوان یک اندوخته قابل چرا به منظور تامین کمبود علوفه در دوره های خشک در نظر گرفته می شود. تنش های محیطی از جمله تنش خشکی، منجر به اثرات مستقیم و غیر مستقیم بر عملکرد دستگاه فتوسنتز کننده می شود. مطالعات بر مبنای ارزیابی پارامترهای بازپخش کلروفیل a نشان داده که فتوسیستم دو به تنش آبی کاملا مقاوم است، اما میزان انتقال الکترون به منظور بازدارندگی نوری و آسیب نرسیدن به دستگاه فتوسنتز کننده متوقف می شود. به منظور ارزیابی اثر تنش خشکی بر عملکرد دستگاه فتوسنتز کننده ی گیاه قره داغ، تیمار های خشکی بر اساس پتانسیل آب موجود در خاک درظرفیت مزرعه به پنج سطح شامل: بدون تنش خشکی (100% ظرفیت مزرعه)، خشکی ملایم (80% ظرفیت مزرعه)، خشکی متوسط (60% ظرفیت مزرعه)، خشکی زیاد ( 40% ظرفیت مزرعه) و خشکی شدید (20% ظرفیت مزرعه) تقسیم و اعمال گردید. با اندازه گیری پارامترهای بازپخش کلروفیل a (F0، Fm، Fv/Fm، ΦPSII، qP و NPQ) ، محتوی رنگدانه ها (کلروفیل های a، b و کاروتنوئید) و مقایسه ی میانگین پارامترها، اثر معنی دار تنش خشکی در سطح تیمار T4 آشکار و تا T5 ادامه داشت. بنابراین، نتیجه گیری مهمی که از داده های بدست آمده می توان کرد این است که گونه ی قره داغ یک گونه ی مقاوم به خشکی است. نتایج حاصله بیانگر آن است که این گونه توانایی حفظ عملکرد دستگاه فتوسنتز کننده را در سطوح نسبتا بالای خشکی دارد.
    کلیدواژگان: قره داغ، خشکی، فتوسنتز، بازپخش کلروفیل، رنگدانه
  • حمید رضا بوستانی، مصطفی چرم، عبدالامیر معزی، نجف علی کریمیان، نعیمه عنایتی ضمیر، مهدی زارعی صفحات 98-123
    شوری رشد گیاهان را از طریق کاهش جذب آب و عناصر غذایی و برهم زدن تعادل تغذیه ای محدود می سازد. به -منظور بررسی اثر قارچ میکوریز آرباسکولار و باکتری های محرک رشد گیاه بر جذب روی و برخی از شاخص-های رشد گیاه ذرت در سطوح مختلف شوری خاک، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. فاکتور اول سه سطح شوری (0 (S0)، 15 (S1) و 30 (S2) میلی-اکی والان نمک در کیلوگرم خاک) و فاکتور دوم چهار سطح تلقیح میکروبی ( قارچ گلوموس اینترادیسس (F)، باکتری سودوموناس (B)، تلقیح همزمان باکتری و قارچ (BF) و بدون تلقیح (C) ) بود. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری از S0 به S2، ماده خشک اندام هوایی و ریشه، درصد کلونیزاسیون ریشه، ارتفاع گیاه، سطح برگ، قطر ساقه و شاخص کلروفیل به طور معنی داری کاهش یافت. استفاده از تمام تیمار های میکروبی، در تمامی سطوح شوری سبب افزایش معنی دار شاخص های یاد شده در بالا گردید. به طور کلی تاثیر استفاده از تیمار های قارچ و قارچ-باکتری در افزایش شاخص های رشدی گیاه بیشتر از کاربرد تیمار مجزای باکتری بود. با افزایش سطوح شوری غلظت روی در اندام هوایی و ریشه افزایش یافت در حالی که جذب روی در اندام هوایی و ریشه به طور معنی داری کاهش نشان داد. همچنین با کاربرد تمامی تیمار های میکروبی غلظت و جذب روی در اندام هوایی و ریشه گیاه به طور معنی داری افزایش یافت و بیشترین افزایش مربوط به تیمار کاربرد توام باکتری و قارچ و کمترین میزان افزایش مربوط به تیمار مجزای باکتری بود.
    کلیدواژگان: قارچ میکوریز آرباسکولار، باکتری محرک رشد، کلروفیل، کلنیزاسیون ریشه، ماده خشک
  • مدینه بیژنی، پرویز یدالهی ده چشمه، مسلم حیدری، ملیحه لطیفی، محمد رضا اصغری پور، محمود رمرودی صفحات 124-141
    به منظور بررسی جذب عناصر غذایی و عملکرد زنیان در شرایط تنش شوری و کودهای شیمیایی و آلی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل، در سال 91-1390 انجام شد. تیمارها شامل شوری آب آبیاری در سه سطح: 1 (شاهد)، 8 و 13 دسی زیمنس بر متر و سیستم های مختلف کودی شامل: NPK به نسبت 80:40:30 کیلوگرم در هکتار، کود دامی به میزان 40 تن در هکتار، ترکیب کود شیمیایی و دامی به میزان نصف مقادیر یاد شده و تیمار عدم کود (شاهد) بود. نتایج نشان داد که افزایش شوری آب آبیاری سبب کاهش معنی دار جذب و تجمع عناصر فسفر، پتاسیم و منیزیم دانه گردید، گرچه تاثیر معنی داری بر غلظت کلسیم نداشت. با کاهش جذب عناصر، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، اسانس و میزان پروتئین کاهش یافت. این در حالی بود که در شرایط تنش شدید درصد اسانس نسبت به شاهد 12 درصد افزایش داشت. همچنین نتایج حاکی از آن بود که تیمارهای مختلف کود سبب افزایش معنی دار تمام صفات اندازه گیری شده به جز غلظت کلسیم شد. در این میان مصرف تلفیقی کود دامی و شمیایی در مقایسه با استفاده جداگانه اثربخش تر بود. به طوری که عملکرد دانه در تیمار کاربرد تلفیقی نسبت به شاهد 11 درصد افزایش داشت. باتوجه به نتایج حاصل از این بررسی می توان مصرف کود دامی و شیمیایی بصورت تلفیقی به میزان NPK به نسبت 40:20:15 کیلوگرم در هکتار، کود دامی به میزان 20 تن در هکتار را به منظور افزایش عملکرد زنیان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: زنیان، کود آلی، کود شیمیایی، قابلیت هدایت الکتریکی
  • علی اشرف مهرابی، منصور امیدی، بدرالدین طباطبایی، زینب صفری صفحات 142-160
    شوری از عوامل اصلی محدود کننده ی رشد و کاهش عملکرد گیاهان زراعی می باشد. این تحقیق به منظور بررسی اثرات اسید آبسزیک بر جوانه زنی دانه، رشد دانه رست ها و همچنین کشت زیرلپه سه ژنوتیپ کلزا در سطوح مختلف شوری انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. ژنوتیپ های مختلف در سه سطح، شوری در چهار سطح و اسید آبسزیک در سه سطح فاکتورهای مورد بررسی در این آزمایش بودند. همچنین در آزمایشی جداگانه جداکشت های محور زیرلپه، در محیط کشت MS به همراه دو میلی گرم در لیتر 6-بنزیل آمینوپورین و یک میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید در تیمارهای شوری و اسید آبسزیک ذکر شده در آزمایش جوانه زنی کشت شد. در بررسی جداگانه دو فاکتور، مشاهده شد که هر دو عامل نقش بازدارنده ای در جوانه زنی دانه، رشد دانه رست ها، پینه زایی و رشد پینه در تمامی ژنوتیپ ها داشتند. برهمکنش معنی دار دو فاکتور، بیانگر این است که در سطوح مختلف اسیدآبسزیک پاسخ ژنوتیپ ها به شوری متفاوت است. اکثر صفات جوانه زنی ارزیابی شده در سطوح مختلف اسیدآبسزیک و تحت تنش شوری دارای اختلاف معنی دار در سطح یک درصد بودند. به نحوی که دانه ها در سطح 10 میکرومول اسیدآبسزیک نسبت به 5 میکرومول، دارای وضعیت جوانه زنی بهتری در محیط های حاوی شوری بودند. مشاهده تغییرات پینه زایی و رشد پینه در اثر شوری در سطوح اسیدآبسزیک حاکی از پینه زایی و رشد بهتر پینه در 5 میکرومول اسیدآبسزیک در سطوح پایین شوری (60 و120 میلی مول) در مقایسه با همین مقادیر شوری در واحدهای آزمایشی بدون اسیدآبسزیک بود (در سطح یک درصد).
    کلیدواژگان: پینه زایی، تنظیم کننده رشد گیاهی، جداکشت، زیرلپه، کشت بافت
  • بابک دلنواز هاشملویان، عذرا عطایی عظیمی، مینا مژدهی صفحات 162-177
    سیاه گینه(Dendrostellera lessertii) گیاهی چند ساله و دارویی از تیره تیملاسه (Thymelaeaceae) با ویژگی ضد سرطان است. در این پژوهش، شناسایی و سنجش برخی از مواد موثره سیاه گینه مثل فنل ها، تانن ها و گروه های آلکالوئیدی اندام های ریشه، ساقه و برگ و سپس اثر دگرآسیبی عصاره الکلی در مقادیرمختلف روی گیاهان جو و ماش بررسی شد. تیمارها شامل نوع اندام(برگ، ریشه و ساقه)، غلظت عصاره(0، 50 و 100 میلی گرم بر میلی لیتر) و نوع بذر(جو و ماش) بود. آزمایش ها در آزمایشگاه های تحقیقاتی ساوه و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. در عصاره الکلی این گیاه با روش کروماتوگرافی لایه نازک و پاشیدن کلرید آهن، حضور تانن های متراکم و هیدرولیزی شناسایی شد. نتایج سنجش فنل ها، تانن ها و آلکالوئیدها نشان داد که همه اندام های این گیاه به ویژه ریشه و برگ سرشار از این مواد هستند. محتوای فنلی این گیاه بسیار بالا و تانن های هیدرولیزی آن از تانن های متراکم بیشتر بود. محتوای آلکالوئید این گیاه نیزدر مقایسه با گیاهان دیگر بالا ولی نسبت به فنل ها و تانن هیدرولیزی پایین تر بود. نتایج نشان داد عصاره الکلی سیاه گینه به ترتیب با کاهش 66درصدی و 33 درصدی جوانه زنی جو و ماش و کاهش رشد دانه رست آن ها، اثر دگرآسیبی داشته و اثر دگرآسیبی آن روی جو بیشتر از ماش است.
    کلیدواژگان: آلکالوئید، فنل، تانن هیدرولیزی، تانن متراکم، کلرید آهن
  • سید رضا جعفری، مجید نیکخواه، غلام رضا زارعی، عباس زارع زاده صفحات 178-189
    برازمبل(Perovskia abrotanoides L.) درختچه ای چند ساله متعلق به خانواده نعنائیان Lamiaceae)) است که کاربرد وسیعی در صنایع داروسازی و آرایشی دارد. به منظور بررسی سطوح مختلف عناصر فسفر و نیتروژن بر عملکرد و اسانس گیاه دارویی برازمبل آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در شهرستان تفت انجام شد. فاکتورهای شامل کود فسفاته درچهار سطح (0، 100، 150، 200 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل در هکتار) و کود نیتروژنه در چهار سطح (0، 200، 300، 400 کیلوگرم اوره در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که بهترین تیمار کودی جهت تولید بیشترین عملکرد رویشی (78/1770 کیلوگرم در هکتار) و میزان اسانس (65/17 کیلوگرم در هکتار ) با مصرف 300 کیلوگرم نیتروژن به همراه 200 کیلوگرم سوپر فسفات تریپل در هکتار بودو بالاترین عملکرد خشک برگ، سر شاخه گل دار و تعداد شاخه فرعی با مصرف 400 کیلوگرم نیتروژن به همراه 200 کیلوگرم فسفر بدست آمد. در مجموع بهترین تیمار کودی جهت تولید عملکرد رویشی و اسانس برازمبل مصرف 300 کیلوگرم نیتروژن به همراه 200 کیلوگرم فسفر در هکتاربود.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، فسفات، عملکرد، عصاره
  • پیام پزشک پور، محمد رضا اردکانی، فرزاد پاک نژاد، سعید وزان صفحات 190-204
    این آزمایش به صورت فاکتوریل با استفاده از فاکتورهای تلقیح میکوریزایی (تلقیح و عدم تلقیح) ، تلقیح فسفات زیستی(تلقیح و عدم تلقیح) و ورمی کمپوست(0،6 و 12 تن در هکتار) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 89-1388 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سراب چنگائی (وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان) به اجرا درآمد. مقایسه میانگین ها توسط آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال پنج درصد انجام گرفت. نتایج نشان دادکه بیشترین عملکرد دانه (2497 کیلوگرم در هکتار )، ارتفاع بوته (7/62 سانتی متر ) ، تعداد شاخه اولیه (8/3)، تعداد گره در ساقه اصلی (8/23)، شاخص سطح برگ در مرحله 50 درصد گلدهی (9/915) و درصد پروتئین دانه (2/22 درصد ) در تلقیح با میکوریزا حاصل شد. تلقیح فسفات زیستی تاثیر معنی داری بر روی عملکرد دانه و درصد پروتئین دانه نشان داد. همچنین فاکتور ورمی کمپوست اثر معنی داری بر روی عملکرد دانه، ارتفاع بوته ،تعداد شاخه اولیه ،تعداد گره در ساقه اصلی ، شاخص سطح برگ و درصد پروتئین دانه نشان داد و بیشترین عملکرد دانه (7/2373 کیلوگرم در هکتار)، ارتفاع بوته (6/62 سانتی متر) ،تعداد شاخه اولیه (3/4 ) تعداد گره در ساقه اصلی (3/25 ) ،شاخص سطح برگ (6/979 )و درصد پروتئین دانه (8/22 درصد ) در سطح سوم ورمی کمپوست (12 تن در هکتار) حاصل گردید. حداکثر عملکرد دانه(5/3882 کیلوگرم در هکتار) از تیمار تلقیح مایکوریزایی ، تلقیح فسفات زیستی و سطح سوم کود ورمی کمپوست (12 تن در هکتار ) بدست آمد.
    کلیدواژگان: کود های زیستی، عملکرد دانه، درصد پروتئین، تولید پایدار
  • سید محمد سیدی، پرویز رضوانی مقدم، محمد خواجه حسینی، حمید شاهنده صفحات 205-220
    به منظور بررسی نقش افزایش حلالیت فسفر در تولید دانه و کارایی مصرف فسفر در سیاهدانه (Nigella sativa L.) در خاک آهکی، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. هفت تیمار کودی (شاهد، ورمی کمپوست، گوگرد، ورمی کمپوست + گوگرد، ورمی کمپوست + باکتری تیوباسیلوس، گوگرد + باکتری تیوباسیلوس و ورمی کمپوست + گوگرد + باکتری تیوباسیلوس) و سه سطح کاربرد فسفر (صفر، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب عامل اول و دوم آزمایش بودند. بر اساس نتایج آزمایش، اکسایش گوگرد ناشی از تیمارهای گوگرد + باکتری تیوباسیلوس و نیز ورمی کمپوست + گوگرد + باکتری تیوباسیلوس نسبت به شاهد نقش موثری در کاهش معنی دار pH (به ترتیب تا 85/0 و 80/0 واحد)، افزایش معنی دار EC و فسفر قابل جذب خاک (تا بیش از 5/2 برابر) داشت. در شرایط عدم مصرف کود فسفر، کاربرد گوگرد یا گوگرد + باکتری تیوباسیلوس نقش موثری در افزایش فسفر قابل جذب خاک داشت. در تیمار ورمی کمپوست + گوگرد + باکتری تیوباسیلوس نیز بیش ترین افزایش وزن خشک بوته و وزن دانه در بوته مشاهده شد. با این وجود، بیشترین کارایی جذب فسفر سیاهدانه (معادل 31/15 درصد) در تیمار شاهد مشاهده شد. به نظر می رسد که در خاک های آهکی، کاربرد گوگرد به تنهایی و یا همراه با ورمی کمپوست می تواند به عنوان راه کاری جهت کاهش مشکلات ناشی از کاربرد کودهای شیمیایی فسفره شناخته شود.
    کلیدواژگان: اسیدیته خاک، اکسایش گوگرد، کارایی جذب فسفر، قابلیت الکتریکی
  • رویا رضوی زاده، زهرا طباطبایی پزوه، فاطمه رستمی صفحات 221-236
    اتیلن در طول کشت بافت گیاهی در شرایط داخل شیشه تولید شده و تجمع پیدا می کند. این امر باعث تاثیر منفی بر رشد گیاهان می شود. یون نقره به عنوان یک بازدارنده فعالیت اتیلن در شرایط درون شیشه شناخته شده است. در این مطالعه اثر نانو ذرات نقره (غلظت های 0، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم در لیتر) در محیط کشت درون شیشه بر گیاه کلزا بررسی شد. پس از 28 روز، اثر تیمار نانو ذرات نقره بر روی رشد، میزان رنگیزه های گیاهی و پرولین در ریشه و اندام هوایی مطالعه شد. درصد جوانه زنی بذور در غلظت 2 میلی گرم در لیتر نانو نقره در مقایسه با شاهد به میزان 40 درصد کاهش یافت. نانو نقره اثر معنی داری بر طول ریشه نداشت در حالیکه ارتفاع اندام هوایی را در همه غلظت ها در مقایسه با شاهد کاهش داد. افزایش وزن اندام هوایی، وزن ریشه و میزان کاروتنوئید در تیمار 5/1 میلی گرم در لیتر نانونقره به ترتیب برابر با 47، 73 و 76 درصد مشاهده شد. تیمار گیاهان با نانو نقره رنگیزه آنتوسیانین و برخی عناصر موجود در اندام هوایی را در تیمارهای 1 و 5/1 میلی گرم در لیتر به طور چشمگیری کاهش داد. محتوای پرولین اندام هوایی در کلیه تیمارهای نانو نقره کاهش یافت در صورتی که در ریشه تفاوت معنی داری نشان داده نشد. به نظر می رسد در این مطالعه، نانو نقره در غلظت 5/1 میلی گرم در لیتر به دلیل اثرات مثبت آن بر کاهش تنش اکسیداتیو و افزایش وزن اندام هوایی گیاهچه، بهترین تیمار به عنوان مهارکننده اتیلنی برای گیاه کلزا باشد.
    کلیدواژگان: اتیلن، کشت درون شیشه، کلزا، نانونقره
  • مهدی عقیقی شاهوردی، فریده عباسی شاهمرسی، بهنام ممیوند صفحات 237-250
    به منظور ارزیابی خصوصیات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های سویا، آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در شهرستان پارس آباد مغان در سال 91-1390 اجرا شد. در این آزمایش ژنوتیپ هایApollo،Zane،L.17،Williams،INA،Hsus-H116،Spry،Ks4895،Stressland،Rend، L.77-2061،Omaha،L.75-6141،Darby،NE3399 L.93-3312 وL.83-570 مورد بررسی بودند. ارتفاع گیاه،فاصله اولین انشعاب،تعداد شاخه،تعدادغلاف،وزن غلاف،وزن دانه،تعداد دانه،وزن هزار دانه،عملکرد دانه،درصد و عملکرد پروتئین مورد ارزیابی قرار گرفتند.نتایج نشان داد ارتفاع گیاه،تعداد شاخه، غلاف و دانه در بوته،وزن غلاف،وزن دانه،وزن هزار دانه،عملکرد دانه و درصد و عملکرد پروتئین تفاوت معنی داری داشتند. بطوری که ژنوتیپ Darby در بین دیگر ژنوتیپ ها بیشترین میانگین تعداد شاخه در بوته(55/6)،تعداد غلاف در بوته(89/119)، وزن غلاف در بوته(19/17 گرم)،وزن دانه در بوته(49/29 گرم)،تعداد دانه در بوته(06/246)،عملکرد دانه(5/72 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد پروتئین(3316 کیلوگرم در هکتار) را داشت.بیشترین میانگین درصد پروتئین(75/50) در ژنوتیپ L.75-6141 و بیشترین فاصله اولین انشعاب از طوقه(70/15 سانتی متر) در ژنوتیپ Ks4895 بودند. ژنوتیپ های Williams و Zane نیز به ترتیب بیشترین میانگین صفات ارتفاع گیاه(33/103 سانتی متر) و وزن هزار دانه(57/166 گرم) را به خود اختصاص دادند.تجزیه کلاستر ژنوتیپ های سویا را به سه گروه تقسیم بندی کرد، گروه اول، دوم و سوم به ترتیب 8،5 و4 ژنوتیپ را در خود جای دادند که در این بین، گروه دوم(شامل ژنوتیپ های Darby،Williams،Hsus H116،Apollo،L.93-3312) دارای میانگین صفات عملکردی و کیفی بالاتری نسبت به دو گروه دیگر بود.
    کلیدواژگان: پروتئین، دانه، غلاف
  • حسین کمایی، علیرضا ابدالی مشهدی، جعفر پوررضا، داود امیدی نسب صفحات 251-267
    به منظور برآورد ضریب خاموشی، کارایی مصرف تشعشع و ضرایب تولید ماده خشک گیاه کلزا (هایولا 401)، در تاریخ های مختلف کاشت و تراکم بوته، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1391-1390 انجام شد. تیمارها شامل سه تاریخ کاشت (8 آذر، 28 آذر و 18 دی) و چهار تراکم بوته (50، 70، 90 و 110 بوته در متر مربع) بودند. مقدار ضریب خاموشی به دست آمده برای گیاه کلزا در این آزمایش حدود 39/0 بود. مقدار کارایی مصرف تشعشع گیاه کلزا رقم هایولا 401 در تاریخ های کاشت مختلف 92/0 گرم بر مگاژول تشعشع فعال فتوسنتزی به دست آمد. بررسی حداکثر ماده خشک تولیدی در بین ترکیبات تیماری اختلاف معنی داری نشان داد (05/0>P)، به طوری که بیشترین و کمترین میزان ماده خشک تولیدی به ترتیب در تاریخ کاشت اول و تراکم چهارم (2/1125 گرم در متر مربع) و تاریخ کاشت سوم و تراکم اول (368 گرم در متر مربع) مشاهده شد. حداکثر سرعت رشد محصول در فاز خطی در بین ترکیبات تیماری معنی دار بود (05/0>P). بیشترین و کمترین سرعت رشد محصول به ترتیب در تاریخ کاشت اول و تراکم چهارم (88/28 گرم در متر مربع در روز) و تاریخ کاشت سوم و تراکم اول (98/9 گرم در متر مربع در روز) به دست آمد. همچنین بررسی شاخص برداشت غلاف در مقابل روز پس از گلدهی نشان داد که افزایش شاخص برداشت غلاف در گیاه کلزا به طولانی تر بودن زمان پایان فاز خطی افزایش شاخص برداشت وابسته می باشد.
    کلیدواژگان: زمان کاشت، تراکم، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ
  • سعید فیروزی، امین نیکخواه صفحات 268-279
    امروزه بررسی اثرات زیست محیطی نظام های مختلف کشت محصولات کشاورزی و تعیین مناسب ترین الگوی کشت آن ها، امری حائز اهمیت است. از این رو در این پژوهش، اثرات زیست محیطی نظام های تک کشتی بادام زمینی (.Arachis hypogaea L) و کشت مخلوط بادام زمینی با لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) با رهیافت ارزیابی چرخه حیات مورد مقایسه قرار گرفت. اطلاعات اولیه از طریق مصاحبه حضوری با 136 کشاورز در منطقه کیاشهر استان گیلان به دست آمد. گرمایش جهانی، اسیدیته، اوتریفیکاسیون خشکی، تغییر کاربری زمین، تخلیه منابع فسیلی، فسفات و پتاسیم هفت گروه تاثیر مورد مطالعه را تشکیل می دادند. نتایج نشان داد که آلاینده NH3 بیش ترین نقش را در قالب گروه های تاثیر اسیدیته و اوتریفیکاسیون در هر دو نظام کشت داشت. مقادیر شاخص زیست محیطی (EcoX) در دو نظام کشت بادام زمینی و کشت مخلوط بادام زمینی- لوبیا به ترتیب 68/0 و 42/0 محاسبه شدند. همچنین شاخص تخلیه منابع (RDI) به ترتیب 61/3 و 69/2 به دست آمد. تخلیه منابع فسیلی و اوتریفیکاسیون خشکی بیش ترین اثرات زیست محیطی را در قالب گروه های تاثیر زیست محیطی و تخلیه منابع در هر دو نظام کشت داشتند. به طور کلی اثرات مخرب زیست محیطی نظام کشت مخلوط بادام زمینی- لوبیا در هر هفت گروه تاثیر کم تر از کشت بادام زمینی به تنهایی بود.
    کلیدواژگان: اوتریفیکاسیون، آلایندگی، تخلیه منابع، زیست محیطی، گرمایش جهانی
  • سید مرتضی زاهدی، زینب ناظمی، زینب هوشمند پناه صفحات 279-292
    به منظور بررسی تاثیر تاریخ کشت و بوته بر خصوصیات مورفولوژیکی، کیفی و عملکرد توت فرنگی، آزمایش مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 93-1392 در منطقه هشتگرد استان البرز انجام شد. فاکتور اصلی شامل سه تاریخ کاشت یک اسفند، 20 اسفند و 20 فروردین و فاکتور فرعی شامل سه فاصله کشت بوته 20، 30 و 40 سانتی متر بود (توت فرنگی رقم کاماروزا). نتایج نشان داد که بهترین تاریخ کشت، 20 اسفند ماه با عملکرد 67/148 گرم در بوته در مقایسه با 20 فروردین ماه بود که باعث افزایش بیش از 30 درصد در عملکرد گردید ؛ علاوه براین این تاریخ بالاترین میزان ویتامین ث، آنتوسیانین، میزان مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر، شاخص طعم و سفتی بافت را دارا بود. از لحاظ تراکم نیز افزایش تراکم از 20 به 40 بوته در متر مربع سبب افزایش تقریبا 25 درصدی عملکرد گردید. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد 20 اسفند بهترین تاریخ کشت و فاصله بوته 40 سانتی متر مناسب ترین فاصله بوته جهت حصول عملکرد اقتصادی مناسب بود.
    کلیدواژگان: خصوصیات مورفولوژیکی، ویتامین ث، آنتوسیانین، کاماروزا
  • اسفندیار جهانتاب، عادل سپهری، منصور مصداقی، حسین بارانی، عباس باقری صفحات 293-302
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رویشگاه (فعلی و قبلی) کرفس کوهی بانام علمی Kelussia odoratissima Mozaff. و تعیین عوامل اکولوژیکی که پراکنش آن را در منطقه کهگیلویه محدود می کند، می باشد. ابتدا نقشه توپوگرافی منطقه تهیه و در محیط GIS وارد گردید. با استفاده از DEM نقشه ارتفاع، شیب و جهت تهیه شد. به طور مشابه نقشه های کاربری اراضی، ارزیابی اراضی، تبخیر، دما و بارندگی منطقه تهیه شد. 12 ترانسکت تصادفی (6 ترانسکت در رویشگاه فعلی(توده کرفس) و 6 ترانسکت در رویشگاه قبلی(زیستگاه) کرفس) مستقر گردید. 440 پلات 2 متر 2 متر در امتداد ترانسکت ها برداشت شد. درصد پوشش تاجی و تعداد پایه کرفس کوهی به همراه درصد تاج پوشش و تعداد پایه سایر گونه های همراه در هر پلات تعیین گردید. 12 نمونه خاک به طور تصادفی در عمق های مختلف در دو محل رویشی برداشت گردید تا پارامترهای خاک شامل کربن آلی، عمق و بافت خاک تعیین گردند. مقادیر متناظر هر پلات از نقشه های تهیه شده استخراج و به همراه سایر اطلاعات زمینی به محیط صفحه گسترده وارد شد. آنالیز رگرسیون نا پارامتری برای تعیین ارتباط بین پارامترهای بیوفیزیکی کرفس کوهی و پارامترهای محیطی انجام شد. آنالیز واریانس به منظور مشخص کردن تفاوت متغیرهای مورداندازه گیری بین محل رویش فعلی و قبلی کرفس صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد در خصوص پارامترهای محیطی دو محل توده کرفس و زیستگاه کرفس وجود ندارد. به نظر می رسد عواملی غیر از عوامل اکولوژیک و بیولوژیک (تاثیر گونه های همراه)، نظیر عوامل انسانی تاثیر بر حضور و عدم حضور کرفس کوهی داشته است.
    کلیدواژگان: کرفس کوهی، انقراض، رویشگاه، کهگیلویه
|
  • M. Zare, A. Ashraf Mehrabi Pages 1-14
    Plant tolerance to water stress is affected by environmental parameters, plant genotype and their interactions, hence yield under stress conditions may not be useful considence for screening of genotypes. To introduce efficient drought tolerant indices in bread wheat a double haploid population including 82 DH lines and their parents were studied in this research. A greanhouse experiment under two drought stress and optimum moisture conditions conducted using RCBD with three replications. Combined analyse of data showed variation among genotypes response to water stress and also there was no relationship between yield under stress and non stress conditions. HARM, STI, GMP and MP showed high and significant correlation with yield under both conditions and were efficient in screening of genotypes. Principal components analysis of the data revealed ability of this statistical procedure to reduce the size of large amount of data. The first and second component explained 96.2% of the total variation. Distribution of genotypes in biplot constructed by the first and the second principal components introduced Pavan, DH4, DH70, DH71, DH34 and DH30 as the tolerant genotypes with high grain yield under both conditions, also DH79, DH82, DH53, DH75 and DH26 as the susceptible genotypes to drought stress.
    Keywords: Genetic variability, grain yield, line
  • Saman Sedigh, Mohammad Zabed, M.Gh Ghaderi, A. Samadzadeh Pages 15-30
    The purpose of this study was to identify the most important traits affecting yield in 14 cotton genotypes in normal conditions and imposing drought after flowering. Two separate experiments were conducted in a randomized complete blocks design with three replicates at the Agriculture Research Farm, University of Birjand during 2013. Phenotypic correlation analysis showed that the correlation between cotton yield with fiber weight, biological yield, harvest index, 1000-seed weight, number of bolls per plant, days to second harvest, oil percent in normal conditions and with fiber weight, biological yield, harvest index, 1000-seed weight and number of bolls per plant in stress condition was positively significant. The stepwise regression analysis showed that the boll number per plant and fiber weight was the most important traits that affected the cotton yield in normal and stress conditions, respectively. The path analysis showed that the fiber weight and biological yield in normal and the biological yield and harvest index in stress conditions had the greatest positive impact on cotton yield. For two conditions the genotypes were grouped into five classes by cluster analysis. Factor analysis was detected that five factors in normal conditions and four factors in stress conditions, showed % 90.03 and % 81.28 of total of variations. In normal and stress conditions yield factor selected as the first and secend important factors, respectively.
    Keywords: Cotton, factor analysis, Path Analysis, Drought stress, Stepwise Regression
  • S. Mansourifar, M. Karkeabadi, A. Fallah Pages 31-39
    In this research grain yield and yield components of corn were examined under competition with pigweed on P in a factorial experiment based on completely randomized design (CRD) with four replicates. The treatments included planting
    Methods
    pure corn, corn /pigweed intercropping and pure pigweed; and P amount in five levels: 0 (as control), 80, 160, 240 and 320 kg ha-1 as triple superphosphate resource. The results showed that P fertilization as 320 kg ha-1 increased grain number in ear (41.6%), thousand grain weight (19.2%), grain yield (33.4%) and biological yield (31.8%) of corn, as well as, plant height (27.0%) and dry weight (34.3%) of pigweed in pure culture. However, thousand grain weight of corn in the last P level (320 kg ha-1) and plant height and dry weight of pigweed in last two levels of P (240 and 320 kg ha-1) in intercropping were reduced. Intercropping of pigweed had negative effect on yield and yield components of corn, especially in lower P levels; while there is no significant effect in highest P level. This means that P had positive effect on competitiveness of corn against pigweed. Overall, for achieving to greater competition ability of corn against weeds such as pigweed and lower cost, 240 kg ha-1 P fertilizer can be recommended for future investigations.
    Keywords: competition, weeds, yield, nutrient
  • J. Moemeni, F. Panahi Pages 40-49
    In this study the effect of alkalinity stress on physiological characteristics of plant Nitraria schoberi in 1391 under the terms of the greenhouse at the University of Kashan, were studied. Project consisting of 5 treatments (each treatment consisted of 4 replicates) and control, stress levels Four: The first level of control (pH = 7/2), Low alkalinity (pH = 8/5), Moderate alkalinity (pH = 9), High alkalinity (pH = 9/5) and extreme alkalinity (pH = 10) was conducted. Parameters of soluble sugars, Relative water content, Nitrogen and bicarbonate in different treatments Alkalinity (leaves, stems and roots) were examined. In order to analyze the data using Minitab software version 16 was used. Analysis of variance was performed using analysis of one way ANOVA. Compare averages with Tukey test at significance level was 5%.
    The mean comparison can be received by increasing the alkalinity of 8/5 treatments, Amount parameters of soluble sugars (leaves, stems and roots), Nitrogen (leaves, stems and roots), bicarbonate (leaves) and relative water content (leaves and stems) Increase and in third and fourth treatments reduced, While the bicarbonate (stems and roots), relative water content (root), fresh weight of the plant (stem) With increasing alkalinity Has increased first treatment and the trend of decline. In general it can be stated that the plant Nitraria schoberi in soils with alkalinity 9, and grows well in arid and semiarid areas of the plant can be be used to resuscitation vegetation cover.
    Keywords: Tension alkalinity, Nitrogen, Soluble sugars, RWC, Bicarbonate
  • Mahmood Tohidi Pages 50-57
    To study the effect of time of application of complete micro(micro-nutrient) fertilizer on mungbean with yield and yield components, an experiment was counducted under drought stress in north Khuzestan(Dezful)as split plots arranged an Randomized Complete Block Designs(RCBD) with three replicates in 2012. Experimental factors were drough stress in three leves(120, 180 and 240 mm evaporation) as the main-plot factors, and foliar time in four levels(non-foliar, foliar in vegetative phase, foliar in flowering phase, foliar in poding phase)as sub-plot. Results showed that the grain yield, yield components such as number of pods per unit of area, number grain per pod, grain thousand weight and biological yield and harvest index under drought stress treatments, foliar application time and were their interaction. Micro-nutrient foliar increased grain yield in all treatment under drough stress, so that the highest grain yield was for the stress 120mm evaporation and foliar in vegetative amount 2304 kg/ha and lowest grain yield the stress 240mm evaporation and non-foliar amount 521 kg/ha.
    Keywords: Spraying micronutrients, Water stress, product, growth stage
  • M. Darbani, J. Masoud Sinaki, A.R. Dashtban Pages 58-70
    In order to determine the effects of nitroxin fertilizer under limited irrigation a split-plot factorial experiment arranged in randomized complete block design was conducted at Damghan in cropping year 2012-2013. The treatments included three irrigation levels {control (full irrigation), irrigation cessation at start of flowering and completion of flowering} in main plots, and application of Nitroxin fertilizer, with () and without (-). and the three forage millet cultivars (Bastan, Pishahang, and Isfahan( in sub plots. Results indicated that the highest forage protein contents belonged to the cultivars Isfahan (24.31%) and Pishahang (24.19%) cultivars, the largest ash content (8.22%) to Bastan, and the highest chlorophyll a contents (1.34 mg/g fresh weight) (Party leaf) to the treatment of interactions between three factors. Moreover, the highest chlorophyll b contents (1.10 mg/g fresh weight) was observed in control treatment (full irrigation) of the Bastan cultivar without fertilizer application, and the highest total chlorophyll contents (2,44 mg/g fresh weight) in control treatment of cultivar Bastan without fertilizer application, and also the highest wet forage (88.43 t/h) is obtained in control treatment and bastan cultivar. The millet plant tolerated high levels of irrigation cessation, and Nitroxin was effective in increasing yield. Considering the very rapid growth of millet, and because of the great demand as a forage, we recommend Bastan cultivar plantation in the damghan region.
    Keywords: irrigation cessation, Biological fertilizer, physiological characteristics, forage millet
  • Omid Sadeghipour Pages 71-85
    In order to investigate the effect of magnetized water on drought tolerance of mung bean (Vigna radiata L.) Partow cultivar, a pot experiment was done in Yadegar-e-Imam Khomeini (RAH) Branch, Islamic Azad University at 2013. This experiment was conducted in factorial at the basis of completely randomized design with four replications. The first factor consisted of two irrigation levels including irrigation after 50 and 100 mm evaporation from class A evaporation pan as control and drought stress conditions, respectively. The second factor consisted of two types of water including tap water and magnetized water. Results showed that drought decreased chlorophyll content, stomatal conductance, relative water content, leaf area and net photosynthetic rate; nevertheless irrigation with magnetized water reduced drought damages via improving all of these traits. In irrigation with tap water, the higher and lower net photosynthetic rat were 8.70 and 5.60 µmol CO2 m-2 s-1 under normal and drought conditions, respectively. Nonetheless, in irrigation with magnetized water, the higher and lower net photosynthetic rat were 10 and 6.29 µmol CO2 m-2 s-1 under normal and drought conditions, respectively. Therefore, after supplementary field studies and observing magnetized water effect on yield and yield components and economical computing, this treatment, as simple, safe and practical method can use for improvement drought tolerance of mung bean.
    Keywords: Magnetic irrigation, leaf area, photosynthesis, Chlorophyll, Relative water content
  • Abolfazl Ranjbar Fordoei, Seyyed Ali Mousavi Pages 86-97
    Some authors distinguished that N. schoberi often used as ruminant feeding systems or used as drought reserve to fill annual feed shortages within grazing systems. Environmental stresses such as drought stress affect plants photosynthetic apparatus directly or indirectly. Several studies on chlorophyll a fluorescence yields base demonstrated that photosystem II (PSII) is highly drought resistance under water stress but photosynthetic, electron transport through PS II is inhibited. Several investigations have shown that the chlorophyll level decreases with aggravated drought stress. Drought stress treatments were prepared on base of soil water potential at field capacity (FC). The treatments were divided into five levels: T1 (FC = 100%), T2 (FC = 80%), T3 (FC = 60%), T4 (FC = 40%) and T5 (FC = 20%). In this study, photosynthetic apparatus of N. schobery, was damaged to a certain extent, as observed from leaf chlorophyll fluorescence parameters such as F0, Fm, Fv, qP and NPQ. A considerable decrease in pigment (Chl. a, Chl. b and carotenoids) content was observed at T4 and continued to T5. Thus, an important conclusion can be drawn from the results achieved through this study. Niter bush is considered to be a drought tolerant species. Our results indicate its ability to maintain high physiological activities when subjected to relatively high levels of drought.
    Keywords: Niter bush, Drought, photosynthesis, fluorescence, pigment
  • H.R. Bostani, Mostafa Chorom, Abdolamir Moezzi, Najafali Karimian, Naimeh Enayati Zamir, Mehdi Zarei Pages 98-123
    Salinity affects plant growth by decreasing the water and nutrients uptakes and disturbing the nutritional balance of plants. To investigate the effect of arbuscular mycorrhizae fungi (AMF) and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on Zinc (Zn) uptake and some of growth indices of Corn (Zea Mays L.) at different soil salinity levels, a factorial experiment as completely randomized design with 3 replications was conducted in greenhouse of Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran. Factors included three salinity levels (0 (S1), 15(S1) and 30 (S2) Meq salt kg-1 soil) and microbial inoculation (without inoculation (C), Glumus Intradices (F), Pesudomonas bacteria (B) and fungi bacteria (BF)). The results showed that dry matter of shoot and root, root colonization percentage, stem diameter, plant height, leaf area and chlorophyll index were significantly reduced by increasing of salinity levels from S0 to S2. Using all microbial treatments resulted in increasing of all the above mentioned growth indices at all salinity levels significantly. Generally, the use of fungi and fungi-bacterial treatments in enhancement of growth indices of plant were higher than bacterial treatment alone. Zn concentration in shoot and root was increased by increasing of salinity levels while Zn uptakes were significantly decreased. Also, Zn concentration and uptakes in shoot and root were significantly increased by application of all microbial treatments compared to control and the higher increase was related to fungi-bacterial treatment and the lowest increase observed in bacterial treatment.
    Keywords: Arbascular Mycorrhizae Fungi, Plant Growth Promoting Rhizobacteria, Chlorophyll, Root colonization, Dry matter
  • Madine Bizhani, Parviz Yadollahi Dehchechme, M. Heidari, M. Latifi, M.R. Asgharipor, M. Ramroodi Pages 124-141
    In order to evaluate nutrient uptake and yield of ajowan at saline conditions and application of inorganic and organic fertilizer an experiment was conducted as factorial randomized design with tree replications at Zabol University research greenhouse at 2011. Treatments included irrigation salinity at three levels: 1 (as control), 8 and 13 dS.m-1 and four fertilization systems including application of NPK at 80:40:30 kg ha-1, 40 ton of manure ha-1, NPK at 40:20:15 kg ha-1 plus 20 ton of manure ha-1 and no soil fertility. Results showed that the increase of dissolved salts decreases the uptake and concentrations of phosphorus, potassium and magnesium in the seed, however, had no significant effect on calcium concentration in plants. The reduced nutrient uptake in plants decreased 1000 seed weight, seed and essential oil yield and protein content. Although in severe stress conditions essential oil content increased by 12 percent compared to the control. As well as, results reveled that different fertilization systems significantly increased all measured traits except calcium concentration. Combination of organic and inorganic fertilizer was more effective from sole application, and combined application of organic and inorganic fertilizer increased seed yield by 11 percent compared with the control. Therefore it could be combined organic and inorganic fertilizer for improvement of ajowan cultivation.
    Keywords: Ajowan, Organic fertilizer, Chemical fertilizer, Electrical conductivity
  • Ali, Ashraf Mehrabi, Mansoor Omidi, Badredin Tabatabaei Pages 142-160
    Salinity is the one of the most important factors that limited growth and yield of crops. This study was developed to evaluate effects of abscisic acid (ABA) on seed germination, seedling growth and hypocotyl culture of rapeseed (Canola) genotypes at different levels of salinity. The research was arranged as a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications. Genotypes at three levels, salinity at four levels and three levels of ABA were tested in this experiment. In a separate experiment hypocotyl explants were cultured in MS medium complimented with 2 mg lit-1 BAP (6-Benzylaminopurine) and 1 mg lit-1 NAA (Naphthalene acetic acid), under salinity and ABA treatments that mentioned in germination test. In separate consideration of ABA and salinity effects, both treatments were inhibited seed germination, seedling growth, callus induction and calli growth in all genotypes. The significant interactions between two factors indicated that genotypes had different responses to salinity in different concentrations of ABA. Most of germination traits that evaluated under different levels of ABA and salt stress differences were significant at 1% probability level. So that seeds had higher germination rate in 10 µmol/L ABA than 5µmol/L ABA in saline environments. In low levels of salinity (60, 120 mmol/L), callus induction and calli growth were performed more efficient using 5µmol/L ABA in comparison with no ABA treatment (at 1% probability level).
    Keywords: Callus induction, explant, plant growth regulator, hypocotyl, Tissue culture
  • B. Delnavaz, O. Ataei, M. Mojdehi Pages 162-177
    Dendrostellera lessertii )Thymelaeaceae family) is one of the herb and medicinal plants with anti-cancer agents. In this study, active substance of roots, stems and leaves of D. lessertii was determined and assayed. Allelopathic effects of some concentration of alcoholic extract of D. lessertii were evaluated on barley (Hordeum vulgare L.) and mungbean(Vigna radiata L.). The treatments were include organs (leaves, root and stem), concentrations (0, 50 anf 100 mgml-1) and seeds (barley and mungbean). All experiments occurred in laboratories of Saveh University and in completely random blocks design.The present of effective compounds include dense tannins; hydrolyzed tannins and alkaloids identified using TLC analysis and the color reaction with Dragendorff and Ferro chloride reagents. The results showed all organs of D. lessertii are rich of phenols, tannins and alkaloids but in roots and leaves had the highest contents. Phenolic compounds of D. lessertii were very high and hydrolyzed tannins were more than dense tannins. To compare with other plants, alkaloids of D. lessertii organs were the high but phenols and hydrolyzed tannins were low. The results showed D. lessertii alcoholic extract reduce seedlings growth and 66% and 33% seeds germination of barely and mungbean sequentially. Alcoholic extract have allelopathic effects on seeds germination and seedlings growth of barley and mungbean but on barley was more inhibited.
    Keywords: alkaloid, phenols, hydrolyzed tannins, Dense tannins, ferro chloride
  • S.R. Jafari, M. Nikkhah, Gh.R. Zarei, A. Zarezadeh Pages 178-189
    Brazmbl, a perennial herbs, belonged to Lamiaceae family had wide applications in pharmaceuticals and cosmetics. To evaluate phosphate and nitrogen fertilizer levels on yields and essential oil of Brazmbl (Perovskia abrotanoides), a factorial experiment arranged as randomized complete blocks design with three replicates was conducted in 1391 in Taft, Iran. Treatments were phosphate fertilizers at four levels( control, 100, 150, 200 kg ha-1 ) as triple super phosphate and four nitrogen fertilizer levels( control, 400, 300, 200 kg ha-1 ) as urea. Results showed that the highest vegetative yield (1770.78 Kg ha-1) and essential oil (17.65 Kg ha-1) were achieved by using 300 and 200 kg ha-1 nitrogen and phosphate, respectively. Application of 400 kg N ha-1 and 200 kg P ha-1 produced the highest leaf dry matter, floret branches and sub-branches. In addition, the proper fertilizer treatment for the highest vegetative yield and essential of brazmble was application of 300 Kg N ha-1 and 200 kg P ha-1.
    Keywords: Pharmaceutical plants, phosphate, yield, extract
  • Payam Pezeshkpour, M.R. Ardakani, F. Paknejad, S. Vazan Pages 190-204
    This experiment was conducted at Research Station in khoramabad at 2009-2010.The treatment were mycorrhiza inoculation(inoculated and non inoculated), phosphate biofertilizer (inoculated and non inoculated) and Vermicompost (0,6 and 12 ton/ha ). The experiment design was factorial experiment in the base of randomized complete blocks design with four replication .Results showed that the highest seed yield (2497 kg/ha.),plant height (62.7 cm),number of primery branches (3.8),number of nodes per main stem(23.8),leaf area (915.9),seed protein percent(22.2%) were obtained with mycorrhiza inoculums. Phosphate biofertilizer showed significant effects on seed yield and seed protein percent. Also, vermicompost showed significant effects on seed yield ,plant height , number of primery branches, number of nodes per main stem and leaf area .The highest seed yield (2373.7 kg/ha ) seed protein percent (22.8%)were obtained with application of 12 ton /ha vermicompost. Thus it can be stated that the use of bio-fertilizers to improve grain quality, increase performance and reduce the use of chemical fertilizers and pea environmentally very useful.
    Keywords: Chickpea, Mycorrhiza, Phosphate biofertilizer, Vermicompost st
  • S.M. Seiedi, P. Rezvani Moghadam, M. Khaje Hosseini Pages 205-220
    In order to investigate the effects of increasing soluble phosphorus on seed production and phosphorus use efficiency of black seed (Nigella sativa L.) in a calcareous soil, a greenhouse experiment with three replications was conducted at Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2013. A complete randomized design was used based on factorial arrangement. The fertilizer resources (control, vermi compost, sulfur, vermicompost sulfur, vermicompost Thiobacilus bacteria, sulfur Thiobacilus bacteria and vermicompost sulfur Thiobacilus bacteria) and three levels of phosphorus (0, 30 and 60 kg.ha-1) were the first and second experimental factors, respectively. Sulfur Thiobacilus bacteria and vermicompost sulfur Thiobacilus bacteria significantly decreased soil pH (by 0.85 and 0.80) and increased EC and available phosphorus of soil (more than 2.5 times), respectively. in condition of no phosphorus application, sulfur or sulfur Thiobacilus bacteria had significantly effects on increasing the soil available phosphorus. Vermicompost sulfur Thiobacilus bacteria had the highest total plant dry weight and seed weight per plant. However, the lowest phosphorus uptake efficiency (15.31%) was observed in control treatment. In a calcareous soil, sulfur application individually or in combination with vermicompost treatment can be suitable approach in decreasing the problems caused by applying of chemical phosphorus fertilizers.
    Keywords: Electrical conductivity, Phosphorus uptake efficiency, Soil pH, Sulfur oxidation
  • R. Razavi Zadeh, Z. Tabatabaei, F. Rostami Pages 221-236
    Ethylene in plant tissue culture produces and accumulates under in vitro condition. It causes negative effects on growth of plants. Silver ion is known as an inhibitor of ethylene action under in vitro condition. In this study the effect of silver nanoparticle (0, 0.5, 1, 1.5 and 2 mg/L) was evaluated on canola under in vitro growth medium. After 28 days, the effects of silver nanoparticle were studied on growth, and content of photosynthetic pigments and proline in roots and shoots. The percentage of seed germination was decreased 40% at 2 mg/L of nanosilver concentration in comparison with the control. The nanosilver had significant effect on root height while decreased shoot height at all concentrations in comparison with the control. The enhancement of shoot weight, root weight and carotenoid content was 47, 73 and 76 percent under 1.5 mg/L of nanosilver treatment. The total chlorophyll and flavonoid content did not show any significant changes. Treatment of the plants with nanosilver decreased significantly anthocyanin pigment and some elements content in 1 and 1.5 mg/L of nanosilver in shoots. The proline content of shoot was decreased in all nanosilver treatments whereas did not show significant different in roots. In this study, it seems that nanosilver at 1.5 mg/L concentration was the best treatment as an ethylene inhibitor because of its positive effect on oxidative stress decrease and shoots weight increase in canola plant.
    Keywords: canola, ethylene, in vitro, nanosilver
  • Mehdi Aghighi Shahverdi, F. Abassi Shahmersi, B. Mamivand Pages 237-250
    To evaluate the morphological characteristics, yield and yield components of soybean genotypes, an experiment in randomized complete block design with 3 replications were conducted in Parsabade Moghan in 2011-12. Genotypes were evaluated in this experiment Apollo, Zane, L.17, Williams, INA, Hsus-H116, Spry, Ks4895, Stress land, Rend, L.77-2061, Omaha, L.75-6141, Darby, NE3399, L.93-3312 and L.83-570. Plant height, distance between the first split, number of branches, number of pods, pod weight, seed weight, number of seed, thousand seed weight, grain yield, protein content and yield were evaluated. The results showed had significant differences in plant height, number of branches, pods and seeds per plant, pod weight, 1000 seed weight, grain and protein yield. Among genotypes, Darby had the highest number of branches per plant 6.55, number of pods per plant 119.89, weight of pods per plant 17.19 g, 1000 seed weight 29.49 g, number of seeds per plant 246.06, grain yield 72.5 kg ha-1 and protein yield 3316 kg ha-1. The highest protein percentage (50.75) were observed at L.75-6141 and maximum distance from the first branching (15.70 cm) per Ks4895 genotype. The Williams and Zane 16 genotypes also were has highest average plant height (103.33 cm) and seed weight (166.57 g). Cluster analysis of soybean genotypes classified into three groups, Group I, II and III, were in their place, 8, 5 and 4 respectively genotypes, in this between, second group (including Darby, Williams, Hsus-H116, Apollo, L.93-3312 genotypes) had a mean yield and quality traits than the other two groups.
    Keywords: Protein, pod, seed yeild
  • H. Kamaei, A. Ebdalimashhadi, J. Pourreaza, D. Omidi Pages 251-267
    In order to estimate the extinction coefficient, radiation use efficiency and dry matter distribution coefficients of rapeseed plant (Hyola 401), at different planting dates and plant density a field experiment carried out in research station of Ramin Agricultural and Natural Resources University of Khouzestan in a factorial experiment based on randomized complete block design whit four replications in the 2011-2012. Treatments were three sowing dates (November 29 th, December 19 th and January 8 th) and four plant densities (50, 70, 90 and 110 plants per square meter). The extinction coefficient for canola in this trial was 0.39. Radiation use efficiency of canola growing on different dates obtained 0.92 g /MJ photosynthetically active radiation. the maximum dry matter production between treatment combinations showed significant differences (P
    Keywords: Planting time, density, Crop growth rate, Leaf area index
  • Saeed Firouzi, Amin Nikkhah Pages 268-279
    Today, investigation on the environmental impacts of different cultural systems and determining the optimum cultivation patterns are the noteworthy topics in agricultural sector. Therefore, the aim of this study was to assess and compare the environmental impacts of peanut) Arachis hypogaea L.( and peanut with bean )Phaseolus vulgaris L.) intercrop farming systems using the life cycle assessment (LCA) technique. Primary data were obtained through interviews with 136 farmers in Kiashahr region of Guilan province, Iran. Global warming, acidification, terrestrial eutrophication, land use, depletion of fossil resources, depletion of phosphate and potash resources were seven groups involved in this study. The results showed that the NH3 emission had the greatest impact in terms of the acidification and eutrophication in both peanut cultivation systems. The environmental index (EcoX) values of the peanut sole cropping and intercropping with bean were determined as 0.68 and 0.42, respectively. Resource depletion index (RDI) also were calculated as 3.61 and 2.69, for sole and intercropping systems, respectively. Depletion of fossil fuels and terrestrial eutrophication had the greatest environmental impacts in terms of categories and depletion of resources in both cultivation systems. Overall, the environmental impacts of peanut-bean intercropping were less than the peanut sole cropping system in all seven impact categories.
    Keywords: Emission, Environmental Impacts, Eutrophication, Global warming, Resource depletion
  • Seyed Morteza Zahedi, Zeinab Nazemi, Zeinab Houshmand Panah Pages 279-292
    In order to study the effects of planting date and plant density on morphological characteristics, quality as well as yield of strawberry, a split plot experiment was carried out based on randomized complete block design with three replications in Hashtgerd, Alborz Province, during 2013-2014. Main plots were three planting dates of February 20, March 11 and April 9 and sub-plots included three inter-row spacing of 20, 30 and 40 cm. The results indicated that planting date of March 11, as the best date, had the highest fruit yield by about 148.67 gr/plant which was above 30% increase of yield compared with April 9 . Moreover, the highest amount of vitamin C, anthocyanin, TSS, TA, TSS/TA and firmness were achieved in this time. As regards planting space, space increases from 20 to 40 cm increased yield by almost 25%. In general, the results showed that in Hashtgerd climate condition, the best planting date and space for strawberry, among experimented values, were March 11th and 40 cm respectively.
    Keywords: Morphological characteristics, Vitamin C, anthocyanin, Camarosa
  • E. Jahantab, A. Sepehri, M. Mesdaghi, A. Bagheri Pages 293-302
    The aim of this research was to study its habitat and to define main ecological factors that limit its distribution objective of this study was to examine Kelussia odoratissima Mozaff. habitat and to determine affecting ecological factors on its distribution in Kohgiluyeh region. Vector base topographic map of the area was acquired and interred into GIS program. Height, slope and aspect maps were generated by creating DEM image. Land use, land evaluation, evaporation, temperature and precipitation maps of the area were seemingly created. 12 random transects (six in present and six in previous habitats) of Kelussia were laid out. 440 quadrats with the size of two by two meters were systematically plotted along transects. Canopy cover percentage and the number of Kelussia along with total canopy cover of other accompanying species were estimated in each quaderats. 12 soil samples were gathered in two sites to define, soil parameters including organic carbon, texture and soil depth. The associated pixel values of each plot were extracted and added to prepare spread sheet of field data base. Non parametric regression analysis was performed to determine association between biophysical parameters of Kelussia and environmental parameters. Analysis of variance was performed to see if there exists any difference between present and previous sites of Kelussia in terms of their environmental parameters. Results show that there is no significant difference between environmental parameters of present and previous sites of Kelussia. Its seems that factors excepts ecological and biological, such as human factors is impact on Kelussia.
    Keywords: Kelussia odoratissima mozaff, extinction, Habitat, Kohgiluyeh