فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 23 (زمستان 1394)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 23 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 22
|
  • ماندانا آژند، سعید جلالی هنرمند، محسن سعیدی، مختار قبادی، کیانوش چقامیرزا، مجید عبدلی صفحات 1-16

    به منظور مطالعه تجمع ماده خشک و قندهای محلول و انتقال مجدد آنها به دانه های گندم تحت شرایط تنش خشکی آخر فصل، آزمایش مزرعه ای به صورت طرح کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال زراعی 89-1388 در دانشگاه رازی کرمانشاه اجرا شد. تیمارهای رطوبتی شامل: آبیاری کامل (شاهد) و قطع آبیاری در شروع مرحله پرشدن دانه تا زمان رسیدگی در کرت های اصلی و چهار ژنوتیپ گندم شامل: ارقام مرودشت و پیشتاز و لاین های 336 و DN-11 در کرت های فرعی قرار گرفتند. در شرایط شاهد و تنش خشکی، لاین DN-11 بیشترین و رقم مرودشت کمترین عملکرد دانه را داشتند. تنش خشکی موجب افزایش مقدار و کارآیی انتقال مجدد ماده خشک و قندهای محلول میانگره دم گل آذین در همه ژنوتیپ ها و میانگره ماقبل آخر در لاین های 336 و DN-11 شد. ظرفیت لاین های 336 و DN-11 برای استفاده از ذخایر ساقه و انتقال مجدد آنها در مقایسه با رقم حساس مرودشت به طور معنی داری بیشتر بود. در بین میانگره های مورد بررسی، میانگره های زیرین علاوه بر داشتن پتانسیل بالاتر برای تجمع مواد فتوسنتزی، میزان انتقال مجدد بالاتری نیز داشتند و میانگره های ماقبل آخر و دم گل آذین به ترتیب از این نظر در رتبه های بعدی قرار گرفتند. با توجه به نتایج به دست آمده، لاین DN-11 با افت کمتر عملکرد دانه تحت شرایط تنش خشکی در مرحله پرشدن دانه ها نسبت به سایر ژنوتیپ ها مقاومت بیشتری داشت.

    کلیدواژگان: گندم، تنش خشکی، انتقال مجدد، دم گل آذین، قندهای محلول
  • علیرضا نه بندانی، افشین سلطانی، پریسا درویشی راد صفحات 17-27
    اکثر کشورهای تولیدکننده نخود از جمله ایران در مناطق خشک و نیمه خشک قرار داشته و تنش خشکی در آخر فصل در زمان تشکیل غلاف و پر شدن دانه از مهم ترین عوامل محدودکننده عملکرد این گیاه است. به منظور بررسی تاثیر زمان شروع تنش خشکی انتهای فصل بر نخود، آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شامل دو تاریخ کشت 15 دی ماه و 27 بهمن ماه و سه سطح زمان شروع خشکی انتهای فصل در زمان گلدهی، 10 و 20 روز پس از شروع گلدهی و تیمار شاهد با آبیاری مناسب بودند. نتایج آزمایش نشان داد که وقوع خشکی انتهای فصل در مراحل گلدهی و 10 و 20 روز پس از گلدهی به ترتیب سبب کاهش 36، 24 و 15 درصد در آب مصرفی و 31، 23 و 10 درصد در ماده خشک تجمعی نسبت به تیمار شاهد شد. در مجموع در تاریخ کشت اول، وقوع خشکی انتهای فصل در مراحل گلدهی و 10 و 20 روز پس از گلدهی به ترتیب سبب کاهش 79، 71 و 7 درصد عملکرد دانه نسبت به شاهد شد و در تاریخ کشت دوم، وقوع خشکی انتهای فصل در مراحل گلدهی و 10 و 20 روز پس از گلدهی به ترتیب سبب کاهش 57، 57 و 42 درصد عملکرد دانه نسبت به شاهد شد. بنابراین، تاریخ کشت مطلوب و آبیاری تکمیلی در مراحل زایشی می تواند گزینه مدیریتی برای کاهش جنبه های منفی خشکی انتهای فصل باشد.
    کلیدواژگان: تاریخ کشت، تنش رطوبتی، سطح برگ، ماده خشک
  • حسین باقری، فرهاد فرح وش، مرتضی سام دلیری، مهرداد یارنیا، امیر حسین شیرانی راد صفحات 28-44
    به منظور بررسی اثر سوپر جاذب طبیعی زئولیت و منگنز بر صفات مورفوفیزیولوژیکی ارقام کلزا در رژیم های مختلف رطوبتی ، آزمایشی طی دو سال 91- 1390 و 92- 1391 به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه پژوهشی شهریار انجام شد. عامل آبیاری در 3 سطح شامل آبیاری بر اساس 40 (آبیاری معمولی)، 60 و 80 درصد تخلیه رطوبتی خاک، عامل زئولیت در دو سطح صفر و 15 تن در هکتار، عامل منگنز (از منبع سولفات منگنز) در دو سطح شامل صفر و 3 (گرم در هزار)، به صورت فاکتوریل در کرت های اصلی و عامل رقم در چهار سطح شامل SLM046، طلائیه ، مدنا و اپرا در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که کاربرد مقدار زئولیت در خاک و محلول پاشی منگنز و افزایش مقدار رطوبت خاک، سبب افزایش عملکرد دانه (6324 کیلوگرم درهکتار) و میزان روغن دانه (5/46 درصد) شد. بیشترین عملکرد دانه در شرایط آبیاری معمولی، با کاربرد زئولیت و محلول پاشی منگنز بدست آمد. کاربرد منگنز و زئولیت از مقدار گلوکوزینولات دانه در رژیم های مختلف آبیاری کاسته است. بیشترین مقدار گلوکوزینولات دانه در شرایط آبیاری معمولی (5/16 میلی گرم در گرم) را رقم اپرا بدست آورد. با توجه به عملکرد پایین در مناطق خشک و نیمه خشک، توصیه می شود در منطقه مورد آزمایش و مناطق مشابه برای بالا بردن عملکرد از زئولیت معدنی در خاک و محلول پاشی منگنز در ارقام مختلف به منظور بالا بردن راندمان آبیاری و عملکرد استفاده شود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، کلزا، رطوبت خاک، محلول پاشی، آلومینوسیلیکات ها
  • محمد خادم پیر، سرالله گالشی، افشین سلطانی، فرشید قادری فر صفحات 45-63
    به منظور بررسی اثر تنش غرقابی بر تجمع ماده خشک، سطح برگ، تعداد گره ها و قطرگره های تثبیت کننده نیتروژن در گیاه سویا (Glycine max (L.) Merr.) رقم DPX آزمایشی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل انجام شد. فاکتور ها شامل روش کود دهی در سه سطح (تلقیح با باکتری BradyRhizobium japonicum، عدم تلقیح به اضافه کود نیتروژنه (150 کیلوگرم اوره در هکتار) و عدم تلقیح بدون کود نیتروژنه) و فاکتور دوم دوره تنش غرقابی شامل0، 5، 10 و 15 روز بود، که در مرحله رشد زایشی (R2) اعمال گردید. نتایج این پژوهش نشان داد با افزایش طول دوره غرقابی صفات سطح برگ و وزن خشک برگ بطور متوسط 55 درصد نسبت به شاهد کاهش پیدا کردند و وزن خشک ریشه و حجم ریشه بطور متوسط 10 درصد نسبت به شاهد افزایش پیدا کردند. در تیمار تلقیح با باکتری بدون مصرف کود تشکیل گره مشاهده شد، که با افزایش مدت تنش غرقاب تعداد گره در بوته، قطر گره و وزن خشک گره روندی کاهشی داشتند. در بین سطوح تغذیه ای سطح عدم تلقیح به اضافه کود نیتروژنه کمترین آسیب را از تنش غرقاب پذیرفت و تنش غرقاب بیشترین تاثیر را روی سطح تغذیه ای عدم تلقیح بدون کود داشت. نتایج این پژوهش بیانگر این امر است که اگر سویا بوسیله کود نیتروژنه در حد مطلوب تغذیه شود خسارت کمتری را از دوره غرقابی می ببیند و همچنین نتایج نشان داد دوره غرقابی باعث کاهش معنی دار تعداد گره تثبیت کننده نیتروژن در سویا می شود.
    کلیدواژگان: تنش غرقاب، تغذیه نیتروژنی، تلقیح باکتری، سطح برگ، سویا
  • طیبه جعفریان، محمد جواد زارع صفحات 64-76
    گسترش شوری اراضی کشاورزی یکی از چالشهای مهم تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک است. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات پیش تیمار پراکسید هیدروژن بر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم تحت شوری بود. بدین منظور کشت گلخانه ای بصورت طرح فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و سه سطح تنش شوری(0، 80، 120 میلی مولار کلرید سدیم) و چهار سطح پراکسید هیدروژن(0،25، 50، 80 میلی مولار) انجام گرفت. . پراکسید هیدروژن موجب القاء آنزیم های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز تحت شوری گردید که در نتیجه این افزایش خسارت رادیکال های آزاد تولید شده در گندم کاهش یافت. گندم پیش تیمار شده با پراکسید هیدروژن از محتوای کلروفیل و آب نسبی بالاتری تحت شوری برخوردار بودند. همچنین پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن موجب کاهش اثر شوری بر جذب آب، طول و وزن خشک ریشه شد در حالی که بر نشت یونی تاثیر معنی دار نداشت. نتایج این آزمایش نشان داد که پیش تیمار بذر با پراکسیدهیدروژن از طریق تعدیل در ویژگی های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم می تواند در افزایش تحمل گیاه به شوری موثر باشد.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، ریشه، محتوای آب نسبی
  • سعید قائدی، پیمان افراسیاب صفحات 77-84
    باتوجه به محدودیت آب شیرین، کشاورزان مجبور به استفاده از آب های نامتعارف نظیر آب های شور خواهند بود. هدف از پژوهش حاضر ارائه ی راهکاری موثر در چگونگی استفاده از آب شور برای آبیاری سورگوم علوفه ای به-منظور ذخیره سازی هرچه بیشتر آب شیرین در منطقه سیستان می باشد. برای این منظور آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در بهار سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل انجام شد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از تیمار شاهد (100% آب شیرین)، دو سوم شور، یک دوم شور، یک سوم شور، نود درصد شور و صد در صد شور. صفات مورد بررسی شامل وزن خشک ساقه، برگ و اندام هوایی، ارتفاع گیاه و شاخص سطح برگ بود. نتایج نشان داد تیمار یک سوم شور در دو صفت وزن خشک برگ و شاخص سطح برگ با تیمار شاهد تفاوت معنی داری (p<.05) نشان نداد و در سایر صفات نیز حداقل افت محصول را نسبت به تیمار شاهد داشت. این تیمار در سه صفت وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه و وزن خشک اندام هوایی به ترتیب دارای 9/141، 7/147 و 4/156 درصد افزایش عملکرد نسبت به تیمار صد درصد شور بود. تیمارهای یک دوم شور و دوسوم شور نیز عملکرد قابل قبولی نشان دادند. به نظر می رسد این نوع تلفیق آب شور و شیرین با هر نسبتی کارایی بالایی در کاهش تنش شوری بر گیاه دارد.
    کلیدواژگان: تلفیق آب شور و غیرشور، عملکرد سورگوم، مدیریت آب شور
  • حسین صادقی، حسین حیدری شریف آباد، آیدین حمیدی، قربان نورمحمدی، حمید مدنی صفحات 85-94
    به منظور بررسی اثرات دمای پوشش گیاهی در مراحل رشد زایشی بر خصوصیات فیزیولوژیک و عملکرد دانه سویا از طریق تاریخ کاشت و تراکم های مختلف، آزمایشی با استفاده از کرت های خردشده به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مناطق مغان و کرج در سال زراعی 92-1391 انجام شد. تیمارها شامل سه تاریخ کاشت 15 اردیبهشت، 15 خرداد و 15 تیر، سه تراکم کاشت 300، 400 و 500 هزار بوته در هکتار و دو رقم ویلیامز و L17 بود. نتایج نشان داد که فتوسنتز خالص در منطقه کرج ( μmol CO2 m-2s-114/16) نسبت به منطقه مغان (μmol CO2 m-2s-1 51/18) کمتر بود. بیشترین هدایت روزنه ای(mmol m-2 s-1 6/330) و فتوسنتز خالص( μmol Co2 m-2s-113/19) مربوط به تاریخ کاشت 15 خرداد بود همچنین بیشترین هدایت روزنه ای (mmol m-2 s-1 325) در تراکم 400 هزار بوته مشاهده شد. شاخص کلروفیل برگ در تراکم های 300 و 400 هزار بوته در هکتار در مغان بیشتر از کرج بود. دومین تاریخ کاشت و دومین تراکم کاشت بیشترین عملکرد دانه را دارا بودند (به ترتیب 3142 و 3154 کیلوگرم در هکتار). به جز شاخص کلروفیل، سایر صفات در بین دو رقم با هم تفاوت معنی داری نداشتند و بیشترین شاخص کلروفیل (7/43) مربوط به رقم ویلیامز در منطقه کرج بود. با توجه به نتایج و به منظور جلوگیری از رویارویی مراحل غلاف بندی و پرشدن دانه سویا با دمای بالای پوشش گیاهی، بهتر است کاشت سویا در نیمه خرداد و با تراکم 400 هزار بوته صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: پرشدن دانه، پوشش گیاهی، تنش گرمایی، دما، رشد زایشی
  • حبیب الله رنجبر، محمدرضا شجاع، حسن سامعی، هادی پیرسته انوشه، محمودرضا سالار صفحات 95-103
    در پژوهش حاضر، اثر روش کاشت و تراکم بذر بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد روغن دانه کلزا، در سامانه های خاک ورزی در اراضی شالیزاری شهرستان آمل در استان مازندران در در سال زراعی 91-1390 بررسی شد. آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجراء گردید. سیستم خاک ورزی در سه سطح: بدون خاک ورزی، خاک ورزی حداقل و خاک ورزی متداول به عنوان فاکتور اصلی، روش کاشت در دو سطح: دست پاش و استفاده از ردیف کار به عنوان فاکتور فرعی و مقدار مصرف بذر در سه سطح: 6، 9 و 12 کیلوگرم در هکتار به عنوان فاکتور فرعی فرعی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روش خاک ورزی حداقل در همه شرایط تیماری دارای بیشترین میزان عملکرد دانه در واحد سطح بود، به طوری که عملکرد دانه در کرت های خاک ورزی حداقل به طور میانگین به ترتیب به میزان 8/20 و 4/96 درصد بیشتر از عملکرد دانه در کرت های خاک ورزی رایج و بدون خاک ورزی بود. در شرایط این آزمایش، روش کاشت به شیوه دست پاش و با استفاده از ردیف کار از نظر عملکرد دانه اختلاف آماری نشان ندادند. در خصوص صفات وزن هزار دانه و درصد روغن دانه، اثر هیچ یک از تیمارهای اعمال شده از لحاظ آماری معنی دار نشد، که بیانگر پایداری این صفات در ارتباط با تیمارهای مورد بررسی می باشد. با توجه به نتایج پژوهش، استفاده از تراکم کاشت 9 کیلوگرم در هکتار، به ویژه با استفاده از ردیفکار در سیستم های حفاظتی، برای دستیابی به بهترین نتیجه الزامی است.
    کلیدواژگان: تعداد غلاف در بوته، ردیف کار، بدون خاک ورزی، وزن هزار دانه
  • یدالله قادری، محمد مقدم صفحات 104-112
    این تحقیق به منظور بررسی اثر تراکم کاشت و سطوح مختلف کود نیتروژن بر رشد و عملکرد گیاه زیره سبز در سال 1391 در مزرعه آموزشی هنرستان کشاورزی نسر واقع در جلگ رخ شهرستان تربت حیدریه انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سه تراکم کاشت (50، 67 و 100 بوته در مترمربع) و چهار سطح کود نیتروژن (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تراکم کاشت و کود نیتروژن تاثیر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد زیره سبز داشت. بیشترین ارتفاع گیاه و تعداد دانه در بوته در تراکم کشت 67 بوته در مترمربع و کاربرد 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن مشاهده شد. در حالیکه بیشترین تعداد شاخه فرعی، تعداد چتر در بوته و وزن هزار دانه در تراکم کشت 50 بوته در مترمربع همراه با کاربرد 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن بدست آمد. بیشترین عملکرد دانه نیز در همین تراکم کشت و بدون کاربرد کود نیتروژن حاصل شد. نتایج این تحقیق نشان داد تراکم کشت 50 بوته در مترمربع به همراه کاربرد حداقل میزان کود نیتروژن یا بدون استفاده از آن برای حداکثر رشد و عملکرد دانه زیره سبز مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: زیره سبز، تعداد چتر، وزن هزار دانه، عملکرد دانه
  • علیرضا الازمنی، عباسعلی نوری نیا صفحات 113-122
    به منظور ارزیابی عملکرد گیاه جو در کشت دومنظوره، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در گرگان در دو سال زراعی (1391-1389) اجرا شد. میزان نیتروژن به عنوان کرت های اصلی شامل سه سطح 35، 70 و 105 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع کود اوره و زمان برش علوفه به عنوان کرت های فرعی شامل سه سطح عدم برش علوفه، برش اول علوفه در مرحله31 زادوکس، و برش دوم علوفه در مرحله 33 زادوکس بود. به طور کلی در برش علوفه مرحله 31 مقیاس زادوکس علوفه کمتر ولی دانه بیشتری تولید شد. برداشت علوفه در مرحله 33 زادوکس موجب شد، عملکرد دانه به طور قابل توجهی کاهش یابد به طوری که افزایش مقدار مصرف نیتروژن، تاخیر برداشت علوفه را جبران نکرد. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که بیشترین مقدار علوفه سبز و عملکرد دانه با مصرف 105 کیلوگرم نیتروژن و برداشت در مرحله 31 زادوکس به دست آمده است. پیشنهاد می شود برای کشت جو دو منظوره در منطقه گرگان زمان برداشت علوفه، مرحله تشکیل اولین گره و مقدارمصرف نیتروژن 105 کیلوگرم در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اوره، پروتئین، زیست توده، مرحله برداشت، مقیاس زادوکس
  • آرش روزبهانی، الهام محم خانی صفحات 123-131
    به منظور بررسی تاثیر مدیریت مصرف کود ورمی کمپوست و نانو کود آهن در بهبود عملکرد ذرت دانه ای آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصافی در سه تکرار در شهرستان دماوند در سال 1392 اجرا شد. عامل اول کود ورمی کمپوست در دو سطح شامل شاهد و مصرف پنج تن در هکتار ورمی کمپوست و عامل دوم نانوکود آهن درچهار سطح شاهد ، مصرف نانوکود آهن به صورت بذر مال، مصرف نانوکود آهن به صورت محلول پاشی( با غلظت سه درهزار) و مصرف نانوکود آهن به صورت بذر مال و محلول پاشی (با غلظت سه درهزار) بودند. نتایج نشان داد کاربرد ورمی کمپوست موجب افزایش معنی دار در ارتفاع بوته، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه و عملکرد دانه ، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت شد .کاربرد نانو کود آهن سبب افزایش تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه ، تعداد ردیف در بلال ، عملکرد بیولوژیک ، ارتفاع بوته، عملکرد دانه و شاخص برداشت شد . بنابراین با مصرف ورمی کمپوست و نانو کود آهن به صورت بذر مال به همراه محلول پاشی می توان عملکرد و اجزای عملکرد گیاه ذرت را افزایش داد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، ارتفاع بوته، کودآلی، نانو ذرات
  • الناز فرج زاده معماری تبریزی، رسول امامی صفحات 132-143
    در این بررسی تاثیر کاربرد سطوح مختلف کود نیتروژنه(شاهد، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) و فسفره(شاهد، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) بر رشد و تولید گیاه مرتعی چاودار وحشی مورد مطالعه قرار گرفت. در صورت کاربرد 100 کیلوگرم کود نیتروژنه ارتفاع، تعداد برگ، تعداد پنجه، وزن خشک ساقه، برگ به ترتیب 7/30 ، 4/63 ، 103 ، 82 ، 131 و 3/33 درصد افزایش داشت. در این بررسی در بین صفات ارتفاع، تعداد برگ، تعداد پنجه، وزن خشک ساقه و وزن خشک برگ چاودار وحشی، سطح 20 کیلوگرم کود نیتروژنه تنها در صفت وزن خشک ساقه افزایش معنی داری را باعث گردید. در صفات ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد پنجه، وزن خشک ساقه و وزن خشک برگ چاودار وحشی کاربرد 40 کیلوگرم در هکتار کود فسفره افزایشی به ترتیب 1/13 ، 3/25 ، 4/38 ، 7/29 و 6/47 درصدی را باعث گردید. شاخص سطح برگ چاودار وحشی با 112 درصد افزایش در تیمار کاربرد 40 کیلوگرم در هکتار کود فسفره و 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه به دست آمد. بیشترین بیوماس در واحد سطح چاودار وحشی با 430 گرم در متر مربع در دو تیمار کاربرد 20 و 40 کیلوگرم در هکتار کود فسفره همراه با 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه به دست آمد.
    کلیدواژگان: کود نیتروژنه، کود فسفره، چاودار وحشی، بیوماس
  • نرگس سادات رسولی فرد، حمید رضا میری، علیرضا باقری صفحات 144-155
    به منظور ارزیابی سطوح مختلف سیلیس به همراه کاربرد علف کش های انتخابی گندم بر کنترل علف هرز یولاف وحشی، عملکرد و اجزای عملکرد گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار در شهرستان اقلید در سال زراعی 1393 انجام گرفت. فاکتور اول شامل هفت تیمارکاربرد علف کش های تاپیک، پوماسوپر، آتلانتیس ،آپیروس ، سافیکس، شاهد با علف هرز و شاهد بدون علف هرز و فاکتور دوم دو سطح سیلیس(کاربرد و عدم کاربرد) بود. نتایج نشان داد که وزن خشک یولاف وحشی در شرایط کاربرد سیلیس نسبت به عدم کاربرد سیلیس 20% افزایش و اختلاف معنی داری داشت. بیشترین وزن خشک یولاف وحشی مربوط به دو علف کش تاپیکو پوماسوپربود که در کنترل علف هرز یولاف وحشی موفق نبودند. علف کش آتلانتیس و سافیکس دارای بیشترین کنترل بودند.نتایج عملکرد و اجزای عملکرد دانه نیز نشان داد که کاربرد سیلیس در تیمارهای شاهد با علف هرز، تاپیک و پوماسوپر منجر به کاهش صفات طول سنبله، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک گردید. در مورد دو علف کش آتلانتیس و آپیروس در شرایط عدم کاربرد سیلیس کاهش عملکرد و اجزای عملکرد مشاهده گردید. در تیمارهای کاربرد سیلیس در دو علف کش آتلاتتیس و آپیروس عملکرد دانه به طور چشمگیری افزایش پیدا کرد. در واقع نتایج نشان داد که سیلیس منجر به کاهش اثر گیاه سوزی دو علف کش آتلانتیس و آپیروس در شرایط آب و هوایی اقلید گردید.
    کلیدواژگان: یولاف وحشی، وزن خشک، عملکرد دانه، آتلانتیس، آپیروس
  • علی راحمی کاریزکی، عبدالخلیل حسن زاده، عباس بیابانی، عباس فروغی صفحات 156-164
    هدف از این مطالعه بدست آوردن روابط آلومتریک بین سطح برگ (سانتی متر مربع در بوته) با تعداد برگ در ساقه اصلی، وزن خشک برگ های سبز (گرم در بوته)، وزن خشک ساقه (گرم در بوته)، وزن خشک اجزای رویشی (گرم در بوته) و ارتفاع بوته (سانتی متر) در باقلا (Vicia faba) بود. بدین منظور آزمایشی بر روی رقم برکت باقلا به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو عامل تاریخ کاشت (در دو سطح 7 آذر و 24 آذر 1390) و تراکم (در چهار سطح 8، 12، 16 و 20 بوته در متر مربع) با چهار تکرار در سال زراعی 91- 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس اجرا شد. نمونه گیری تا ابتدای مرحله غلاف دهی، یعنی زمانی که تولید موثر برگ متوقف می شود، انجام شد. در هر نمونه گیری میزان سطح برگ، تعداد برگ در ساقه اصلی، وزن خشک برگ سبز، وزن خشک ساقه، وزن خشک اجزای رویشی و ارتفاع بوته اندازه گیری شد. برای توصیف رابطه سطح برگ با صفات ذکر شده برای هر تیمار از معادله توانی (Y= aXb) استفاده شد. نتایج نشان داد که به دلیل عدم تفاوت بین تیمارها، می توان از یک معادله برای بیان رابطه ی هر صفت با سطح برگ با ضریب تبیین (R2) بالای 98/0استفاده نمود.
    کلیدواژگان: باقلا، سطح برگ، روابط آلومتریک
  • بنیامین ترابی، ناصر دستفالی، اصغر رحیمی، افشین سلطانی صفحات 165-175
    به منظور یافتن روش سریع و مطمئن برای تخمین سطح برگ در گیاه گلرنگ رقم محلی اصفهان، آزمایش مزرعه ای با چهار تکرار و دو فاکتور شامل تاریخ کاشت (17 فروردین، 6 اردیبهشت و 29 اردیبهشت) و تراکم (15، 40، 65 و 90 بوته در متر مربع) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. در این مطالعه، از مدل های رگرسیونی مختلفی برای تخمین سطح برگ از طریق اندازه گیری های انجام شده برای تعداد برگ در ساقه اصلی، تعداد گره در ساقه اصلی، وزن خشک برگ و وزن خشک ساقه استفاده شد. بر اساس RMSE (جذر میانگین مربعات خطا) و R2 (ضریب تبیین) مدل های مورد مطالعه، وزن خشک برگ بهترین متغیر مستقل برای تخمین سطح برگ معرفی شد. رابطه بین سطح برگ و وزن خشک برگ توسط مدل خطی توصیف شد. مقادیر RMSE در تراکم های مختلف بین 39/24 تا 35/61 متغیر بود و مقدار R2 بیش از 96/0 بود که حاکی از دقت نسبتا خوب مدل در پیش بینی سطح برگ از طریق وزن خشک برگ است. شیب تغییرات سطح برگ در مقابل وزن خشک برگ بین 8/104 تا 7/116 سانتی متر مربع بر گرم متغیر بود. از آن جا که هیچ اختلاف معنی داری بین شیب افزایش سطح برگ در مقابل وزن خشک برگ در بین تراکم ها وجود نداشت، داده های مربوط به همه تراکم ها با هم ادغام شدند و یک مدل خطی کلی برای تخمین سطح برگ توسط وزن خشک برگ به دست آمد که ضرایب a و b آن به ترتیب برابر 7/9 و 7/108 تخمین زده شدند.
    کلیدواژگان: مدل، تعداد گره، تعداد برگ، وزن خشک ساقه و برگ
  • امین الله باقری فرد، یوسف حمیداوغلی صفحات 176-184
    کنگر فرنگی Cynara scolymus L. گیاهی است دارویی که نسبت به شوری سازگاری نسبی دارد. تحقیق حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار شوری آب آبیاری (صفر، 3 و 6 دسی زیمنس بر متر با استفاده از نمک کلرید سدیم) و چهار سطح آب مغناطیسی (صفر، 3000، 6000 و 10000 گوس) در 3 تکرار در گلخانه اجرا شد. پس از 120 روز از کاشت بذر، ارتفاع، وزن تر و خشک گیاه، غلظت سدیم و پتاسیم اندام هوایی گیاه اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که شوری و مغناطیس کردن آب، تاثیر معنی داری بر شاخص های رشد رویشی و غلظت پتاسیم دارند. شوری آب آبیاری (بدون مغناطیس کردن) باعث کاهش ارتفاع و افزایش خشک گیاه گردید. استفاده از آب شور مغناطیس شده باعث افزایش شاخص های رشد رویشی و میزان پتاسیم در گیاه شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که با افزایش میزان شوری آب آبیاری، مقدار پتاسیم در گیاه کاهش یافت اما اختلاف معنی داری در میزان سدیم مشاهده نشد. سطوح مختلف میدان مغناطیسی گرچه اثرات متفاوتی را بر میزان جذب پتاسیم نشان داد ولی در کل، سطح میدان 6000 گوس عملکرد بهتری را از نظر شاخص های اندازه گیری شده در همه تیمارها نشان داد.
    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، پتاسیم، سدیم، کنگر فرنگی
  • حسین گرگینی شبانکاره، محمد رضا اصغری پور، براتعلی فاخری صفحات 185-194
    یکی از ارکان اساسی در کشاورزی پایدار استفاده از کود های زیستی در اکوسیستم های زراعی با هدف حذف یا کاهش مصرف نهاده های شیمیایی است. بدین منظور آزمایشی بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی زابل در سال 91-92 اجرا شد. تیمار های تنش خشکی 40، 60، 80 و 100 درصد ظرفیت زراعی به عنوان کرت های اصلی و منابع کودی شامل بدون کود (شاهد)، نیتروکسین، سوپر نیتروپلاس و بیوفسفر به مقدار 2 لیتر در هکتار به صورت بذرمال عنوان کرت های فرعی بودند. نتایج نشان داد که گیاهان تحت تیمار نیتروکسین بیشترین محتوای نسبی آب برگ، ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، وزن تازه و خشک گیاه را دارا بودند و پس از آن گیاهان در تیمار نیتروپلاس و بیوفسفر قرار داشتند. گیاهان آبیاری شده در 80 درصد ظرفیت زراعی در مقایسه با سایر گیاهان ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، وزن تازه و خشک بیشتری داشتند. درحالی که بیشترین محتوای نسبی آب برگ از تیمار آبیاری در 100 درصد ظرفیت زراعی (شاهد) به دست آمد. گیاهان تحت تنش خشکی شدید (آبیاری در 60 درصد ظرفیت زراعی) و عدم مصرف کود بیشترین درصد اسانس را دارا بودند. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد که استفاده از کود زیستی نیتروکسین همراه با 80 درصد رطوبت ظرفیت زراعی می تواند در شرایط کمبود رطوبت برای غلبه بر اثرات منفی تنش خشکی مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: اسانس، تیره نعناع، خشکی، ظرفیت زراعی، محتوای نسبی آب
  • غلامرضا زارعی، ابوالفضل مروتی، سیدوحید میررکنی بنادکی، مریم دهستانی اردکانی صفحات 195-203
    گیاه ریواس با نام علمی Rheum ribes L.، گیاهی علفی و پایا است که در ایران به صورت خودرو می روید و تنها گونه ریواس است که در استان یزد رویش دارد. در تحقیق حاضر ویژگی های رویشگاهی شامل اقلیم، خاک و موقعیت جغرافیایی رویشگاه (شیب، ارتفاع و مساحت)، فنولوژی گیاه و میزان دو عنصر آهن و مس موجود در اندام های گیاه بررسی شد. جهت تعیین خصوصیات خاک از 6 پروفیل داخل رویشگاه و 3 پروفیل خارج از رویشگاه در 3 عمق، نمونه برداری گردید. مراحل فنولوژی گیاه با مراجعه هر دو هفته یکبار به منطقه ثبت گردید. اطلاعات حاصل از خصوصیات خاک در قالب طرح آماری آزمون t و داده های حاصل از اندازه گیری مس و آهن در اندام های گیاهی در قالب طرح کاملا تصادفی آنالیز شد. نتایج نشان داد که میزان اسیدیته ی خاک و بافت خاک بر رویش گیاه ریواس تاثیرگذار است، به گونه ای که این گیاه در خاک هایی با 7/6 =pH با بافت شنی لومی رویش دارد. میزان عناصر آهن و مس، در خاک مربوط به محدوده رویشگاه نسبت به منطقه خارج از آن، تفاوت معنی داری ندارد. بررسی های فنولوژیکی نشان داد که جوانه زنی گیاه در اواسط اسفندماه صورت می گیرد و تا آخر فروردین ادامه دارد. در اوایل اردیبهشت ماه گیاه وارد فاز زایشی شده و گل می دهد و در اواخر اردیبهشت تا اواسط خرداد میوه ها تشکیل می شود. با توجه به نتایج این تحقیق، مناطقی با خاک سبک، شیرین با واکنش خاک اسیدی، میزان بارندگی 106 میلی متر و حرارت متوسط 5/14 درجه سانتیگراد به عنوان یکی از رویشگاه های ریواس معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: ریواس، اکولوژی، خاک، ارچلان، یزد
  • آسیه قتالی، رامین بابادایی سامانی صفحات 204-215
    این آزمایش در شهرستان لامرد به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورها شامل دور آبیاری در سه سطح (3، 5 و 7 روز) و نوع خاکپوش در 4 سطح (پلی اتیلن تیره، پلی اتیلن روشن، چیپس چوب و بدون خاکپوش) بود. بیشترین قطر گل آهار مربوط به کاربرد خاکپوش چیپس چوب و فاصله آبیاری 3 روزه بود. همچنین استفاده از چیپس چوب و فاصله آبیاری 5 روزه تفاوت معنی داری با تیمار فوق نداشت و در یک گروه آماری قرار گرفتند. بیشترین ارتفاع گل آهار مربوط به کاربرد خاکپوش چیپس چوب و فاصله آبیاری 3 روزه بود. کمترین ارتفاع گل مربوط به عدم استفاده از خاکپوش و اعمال دور آبیاری با فاصله 5 و یا 7 روز بود. بیشترین انشعابات شاخه فرعی مربوط به کاربرد خاکپوش چیپس چوب و فاصله آبیاری 3 روزه بود. همچنین استفاده از پلی اتیلن روشن و فاصله آبیاری 3 روزه تفاوت معنی داری با تیمار فوق نداشت. وزن تر و خشک اندام هوایی گل هایی که با فاصله 3 روز آبیاری شدند، بیشتر از تیمارهای دیگر بود. بیشترین سطح برگ مربوط به کاربرد خاکپوش چیپس چوب و فاصله آبیاری 3 روزه و یا استفاده از پلی اتیلن روشن و فاصله آبیاری 3 روزه بود. به طور کلی، استفاده از خاکپوش با کاهش مصرف آب آبیاری می تواند باعث افزایش کیفیت گل آهار شود. بدین ترتیب، با توجه به نتایج این مطالعه و اینکه خاکپوش چیپس چوب اثر سوء محیطی ندارد، استفاده از آن را در فضای سبز می توان توصیه کرد.
    کلیدواژگان: پلی اتیلن، کم آبی، کیفیت، کمیت، چیپس چوب
  • رامین بابادایی سامانی، مهدیه سالاری صفحات 216-224
    امروزه از چمن ها به طور وسیعی در فضای سبز استفاده می شود از این رو شناخت میزان تحمل آنها به تنش های مختلف محیطی از جمله شوری، از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل جنس های مختلف چمن (فستوکا (Festuca rubra)، چمن هلندی (Poa pratensis)، چمن آفریقایی (Cynodon dactylon) و لولیوم (Lolium perenne)) و آب آبیاری حاوی غلظت های مختلف کلرید سدیم (صفر، 0/5، 1، 1/5 و 2 درصد معادل با قابلیت هدایت الکتریکی صفر، 6.25، 12/5، 18/75، 25 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد، کلیه شاخص های رشد گیاه شامل (وزن تر و خشک ساقه، ارتفاع ساقه، تعداد پنجه، طول و وزن ریشه) با افزایش شوری آب آبیاری کاهش یافته و در شوری 2 درصد، گیاهان کمترین رشد را داشتند. اثر سطوح شوری تا 0/5 درصد ناچیز و در بیشتر موارد اختلاف چندانی با گیاهان شاهد نداشت. ولی از شوری 1 درصد به بالا، کلیه شاخص ها به شدت تحت تنش شوری قرار گرفته و در مقایسه با غلظت صفر کاهش قابل توجهی داشتند. شاخص های رشد برای دو جنس هلندی و لولیوم در اکثر موارد معنی دار نبوده و تقریبا رشد یکسانی داشتند. مقایسه بین جنس های چمن در سطوح مختلف شوری از لحاظ شاخص های مورد بررسی در این آزمایش نشان داد که چمن آفریقایی نسبت به سه جنس دیگر در تمام سطوح مختلف شوری بیشترین مقدار شاخص های رشد را داشت.
    کلیدواژگان: شوری آب آبیاری، چمن هلندی، چمن آفریقایی، لولیوم، فستوکا
  • سعاد سعیدی، موسی موسوی، محمدهادی غفاریان مقرب صفحات 225-233
    کمبود آهن که بیشتر به صورت کلروز در برگ های جوان بروز می نماید، به عنوان یکی از نارسایی های مهم تغذیه ای در درختان مرکبات مطرح است و به شدت عملکرد و کیفیت محصول آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. گزینش ترکیبات آهن دار مناسب یکی از راهکارهای مهم برای جلوگیری از این مسئله تغذیه ای به شمار می رود. به همین منظور آزمایشی برای بررسی تاثیر نوع ترکیب آهن شامل FeEDTA، FeEDDHA و دو نوع نانو ذرات اکسید آهن بدون پوشش و با پوشش پلی اتیلن گلیکول در محیط کشت موراشیگی و اسکوگ ((MS بدون آهن برای جلوگیری از کم سبزینگی پایه نارنج (Citrus aurantium) در قالب طرح کاملا تصادفی در5 تکرار اجرا گردید. بذر پایه نارنج روی محیط کشت MS حاوی ترکیب آهن مختلف کشت گردید. در پایان آزمایش (2 ماه) صفات رویشی (طول شاخساره و ریشه، تعداد و سطح برگ)، وزن تر و خشک (گیاهچه، ریشه و شاخساره)، میزان ‍کلروفیل، میزان آهن در برگ و درصد کلروز برگ ملاک تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که محیط کشت MS حاوی نانو ذرات بدون پوشش دارای بیشترین اثر معنی دار در سطح آماری یک درصد بر افزایش میزان جذب آهن و کاهش میزان کلروز گیاهچه های نارنج رشد یافته در آن بودند. همچنین محیط کشت MS با نانو ذرات آهن دارای بیشترین اثر بر افزایش میزان صفات رویشی، وزن تر و خشک و میزان کلروفیل نسبت به شاهد (MS بدون کلات آهن) داشت.
    کلیدواژگان: کلات آهن، کمبود آهن، مرکبات، کشت بافت
  • میعاد کیا، نادعلی باباییان جلودار، نادعلی باقری صفحات 234-243

    به منظور بررسی تحمل به شوری 38 ژنوتیپ به دست آمده از پرتوتابی دزهای جذبی 80، 160، 240، 320 و 400 گری اشعه ی گاما در رقم 033 سویا (نسل M2)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، همراه با تیمار شوری با سه سطح30، 60 و 90 میلی مول کلرید سدیم در سه تکرار انجام شد. این آزمایش در محیط کشت شنی گلخانه در سال 1387 انجام گرفت. پس از 60 روز اعمال تیمار شوری، صفات طول ساقه، طول ریشه، تعداد گره ریشه، وزن تر گیاه، وزن خشک قسمت های هوایی گیاه، وزن خشک ریشه و توده ی زنده ی گیاه اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان دهنده ی وجود اختلاف معنی دار بین سطوح شوری، ژنوتیپ ها و اثر متقابل برای تمام صفات مورد مطالعه می باشد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت شوری، کاهش معنی داری در تمام صفات ایجاد شد. دز 320 گری اشعه ی گاما، بیشترین اختلاف معنی دار را بین ژنوتیپ ها در صفات مختلف ایجاد کرد. از بین ژنوتیپ های مورد مطالعه 13 ژنوتیپ به دست آمده از دز های مختلف اشعه ی گاما افزایش معنی داری را در اکثر صفات مورد بررسی نسبت به رقم شاهد دارا بودند. این ژنوتیپ ها پس از ارزیابی های دقیق تر در سال های آینده می توانند به عنوان لاین های امیدبخش جهت دستیابی به ارقام متحمل، مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سویا، شوری، اشعه گاما، تحمل، صفات مورفولوژیکی
|
  • Mandana Azhand, Saeid Jalali Honarmand, Mohsen Saeidi, Mokhtar Ghobadi, Kianosh Chaghamirza, Majid Abdoli Pages 1-16

    In order to evaluate the accumulation of dry matter and soluble sugars and their remobilization to the growing grains of wheat cultivars under terminal drought stress, a field experiment was carried out in a split-plot arrangement based on randomized complete block design with three replications during 2009-2010 in Razi University, Kermanshah, Iran. Water regime (includes: complete irrigation (control) and withholding irrigation from starting grain-filling stage till maturity) and wheat genotype (includes: Marvdasht and Pishtaz cultivars and DN-11 and 336 lines) were placed in main and sub-plots, respectively. Under control and drought stress treatments, DN-11 line and Marvdasht cultivar had the highest and the lowest grain yield. Drought stress significantly increased dry mater and soluble sugars remobilization of peduncle and penultimate internode in all genotypes and in 336 and DN-11 lines respectively. 336 and DN-11 lines significantly had higher capacity of stem reserves for remobilization from stem to the growing grains than Marvdasht cultivar (sensitive to drought stress). Among studied internodes, lower internodes in addition to having higher potential for accumulation of photosynthetic material also had higher remobilization rate than penultimate and the peduncle internodes. The evidence from this study suggests that DN-11 line with lower grain loss under terminal drought stress then had the highest drought stress resistance.

    Keywords: Wheat, Drought stress, Remobilization, Peduncle, Soluble sugars
  • A. Nehbandani, A. Soltani, P. Darvishirad Pages 17-27
    Most producing countries chickpea (Cicer arietinum L.), including Iran, are located in arid and semi-arid environments and terminal drought, drought stress in during pod formation and grain filling of the most important factors limiting the yield of the plant is considered. In order to examine the effect of the time of beginning terminal drought of chickpea, a factorial experiment based on randomized complete blocks design with four replication was conducted under greenhouse conditions at the Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran. Treatments consisted of two planting dates (5 Jan and 16 Feb 2004) and the time of beginning of terminal drought (at flowering and 10 and 20 days after flowering and a well-watered treatment (control). Occurrence of terminal drought at flowering and 10 and 20 days later reduced water use by 36, 24 and 15%, respectively, and dry matter production by 31, 23 and 10%, respectively. In the first sowing date, beginning terminal drought at flowering and 10 and 20 days later resulted in 79, 71 and 7% reduction in grain yield, respectively. In the second sowing date, the reductions were 57, 57 and 42%, respectively. So, optimal sowing date and supplementary irrigation at reproductive stages could be a great management option to decrease the negative aspects terminal drought stress.
    Keywords: Sowing date, Water stress, Area leaf, Total dry matter
  • Hossein Bagheri, Farhad Farahvash Pages 28-44
    In order to study the effect of zeolite super absorbent and manganese, on morpho-physiological traits of rapeseed cultivars in different irrigation treatment, an experiment was performed during two years of 2012-13 and 2013-14, as factorial split plot design on the base of completely randomized block design with three replicates in research farm of Shahryar. Irrigation factor was included three levels, irrigation on the base of 40, 60 and 80 % discharge of irrigation, zeolite factor was included two levels of zero and 15 (ton/ha), manganese factor (manganese sulfate) was included two levels of 0 and 3(g/1000), as factorial were set in the main plots and cultivar factor in four levels including SLM046, Talayeh, Modena and Opera were set in subsidiary plots. Results indicated that applying zeolite in the soil and foliar manganese and increasing the irrigation of the soil, lead to increase the grain yield (6324 kg.ha-1) and seed oil contect (46.5 %). Maximum amount of seed yield in normal irrigation was achieved by application of zeolite in the soil and foliar manganese. Applying manganese and zeolite decreases the amount of seed glucosinolate in different irrigation treatments. Maximum amount of the seed glucosinolate was achieved in normal irrigation condition (16.5 mg/g) by Opera cultivar. With the respect to the low yield in arid and semiarid areas , it is recommended that due to increasing the yield, mineral zeolite in the soil and foliar manganese in different cultivars be used in order to increasing efficiency of the irrigation and yield.
    Keywords: Yield component, Soil irrigation, Rapeseed cultivars, Foliar, Aluminumsilicates
  • M. Khadempir, S. Galeshi, A. Soltani, F. Ghaderifar Pages 45-63
    To study the effect of waterlogging stress on dry matter accumulation, leaf area, number and nodule diameter nitrogen fixation in soybean (Glycine max (L.) Merr.) cultivar DPX. Experiment was done at the University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Gorgan. The experiment was conducted in a completely randomized design in factorial with two factors. Factors included nutritional levels at three levels: (1 - inoculated with bacteria Japonicum bradyrhizobium 2 - non-inoculated plus nitrogen fertilizer (150 kg/ha urea) 3 - non-inoculated without nitrogen fertilizer) . The second factor was flooding stress periods (0, 5, 10 and 15 days). Flooding of soybean plants was in the reproductive growth stage (R2). The results showed duration flooding leaf surface and leaf dry weight were reduced by an average of 55% compared to control and root dry weight and root volume were increased by an average of 10 percent.Inoculation with bacteria form nodules were observed without fertilizer. With increasing duration of flooding stress nodes per plant, nodule diameter and nodule dry weight decreased. The nutritional levels of nitrogen fertilizer plus the non-inoculated into minimal impact from the flooding stress was . and nutritional parameters measured at the surface of the drop was less than control flooding stress have the greatest impact on nutritional levels had non-inoculated without fertilizerThe results indicate that it is desirable if soybean be fed by nitrogen fertilizer losses from the flooding will see fewer And the results showed a significant reduction of saturated nitrogen fixing nodules on soybean is .
    Keywords: stress flooding, nitrogen nutrition, inoculated with bacteria, leaf area, soybean
  • T. Jfarian, M.J. Zare Pages 64-76
    The purpose of this study was to investigate the effect of hydrogen peroxide pretreatment on morphological characteristics, physiological and biochemical ON wheat seedling under salt stress conditions. In this regards a greenhouse experimentation carried out as factorial based on randomized complete block design with three replications and three levels of salinity (0, 80 and 120 mM NaCl), and four levels of hydrogen peroxide ( 0, 25 , 50 , 80 mM). Hydrogen peroxide caused an increase of Catalase and ascorbate peroxidase in wheat seedling under salinity condition. This increase was associated with reducing the damage of free radicals in produced wheat. Under salinity stress pre-treated wheat with hydrogen peroxide had higher chlorophyll and relative water content. Also Hydrogen peroxide reduced the negative effect of salinity on water, height and root dry weight of wheat seedling. There was no significant effect of hydrogen peroxide on ionic leakage. Overall seed priming with hydrogen peroxide improves the physiological and biochemical characteristics of wheat and increase its resistance to salt stress conditions.
    Keywords: ascorbate peroxidase, catalase, roots, Relative water content
  • Saeed Ghaedi, Payman Afrasiab Pages 77-84
    Due to the limited freshwater, farmers have to use exotic water, such as saline water. The aim of the present study is to propose an effective way of how to use saline water for irrigation of forage sorghum in order to save more freshwater in Sistan region To do this, an experiment was performed as a randomized complete block design with six treatments and three replications in experiment field of Zabol University within 2013 spring. Treatments included: control treatment (100 % freshwater), treated with two-thirds of salty, one-half of salty, one-third of salty, 90% salty and 100% salty water. The investigated cropping indices were dry weight of stem, leaf and aerial organs of plant, plant height and leaf area index. The results indicated that one-third treatment was not significantly (p
    Keywords: Saline, non, saline water conjunction, Sorghum yield, Management of saline water
  • H. Sadeghi, H. Heidari Sharifabd, A. Hamidi, Gh. Noormohammadi, H. Madani Pages 85-94
    In order to study the effects of canopy temperature during reproductive growth stages on physiological characteristics and Soybean grain yield through different planting dates and plant densities, an experiment was conducted as split factorial based on Randomized Complete Block Design with three replications in Karaj and Moghan areas in 2011-2012. The factors included three planting dates, May 5th, June 5th and July 5th, three plant densities, 300, 400 and 500 thousand p/ha and two cultivars, Williams and L17. Results showed that the net photosynthesis in Karaj (16.14 µmol Co2 m-2s-1) was lower than Moghan area (19.13 µmol Co2 m-2s-1). The maximum stomatal conductance (330.6 mmol m-2 s-1) and net photosynthesis (19.13 µmol Co2 m-2s-1) were related to planting date at June 5th. The highest stomatal conductance (325 mmol m-2 s-1) was observed in 400000 p/ha. The leaf chlorophyll index at 300 and 400 thousand p/ha in Moghan region was more than Karaj. The second planting date and second plant density had the maximum rate of grain yield (3142 and 3154 kg/ha respectively). Except chlorophyll index, there was no significant difference in other traits between cultivars and the highest chlorophyll index was related to Williams cv. in Karaj area. According to the results and in order to prevention of encountering the pod set and grain filling stages with high canopy temperature, it is better that soybean planted in mid of June with 400000 p/ha.
    Keywords: Grain filling, Heat stress, Plant canopy, Reproductive growth, Temperature
  • H. Ranjbar, M.R. Shoja, H. Samei, H. Pirasteh, Anosheh, M.R. Salar Pages 95-103
    In current study, the effect of planting method and density was examined on yield, yield components as well as seed oil percentage of rapeseed (Hyola401) at three tillage systems in rice-field at Amol, Mazandaran during 2011-12. The treatments consisted of tillage systems at three levels: no-tillage, minimum tillage and conventional tillage as main factor, planting method at two levels: hand-sowing and row planter as sub factor and seeding density at three levels: 6, 9 and 12 kg ha-1 as sub-sub factor. The results showed that in all treatments the highest seed yield was obtained by applying minimum tillage method; so that grain yield at minimum tillage was greater by 20.8% and 96.4% compared to conventional and no tillage systems, respectively. The seeding methods (hand-sowing and row planter) had no significant effect on seed yield. The mean squares of oil seed percentage and 1000 seed weight in any of applied treatment were no significant suggesting the stability of these traits in relation to applied treatments. Overall, use of 9 kg ha-1 seed, especially by row planter under conservation systems was necessary for achieving the best result.
    Keywords: No, tillage, Pod number per plant, Row planter, Thousand grain weight
  • Y. Ghaderi, M. Moghaddam Pages 104-112
    This experiment was conducted to assay the effect of plant density and nitrogen fertilization on growth and yield of cumin during growing season 2012 at field experimental of Nasra conservatory in Golge Rokh Torbat Heydarei. The experiment was done as factorial based on randomized complete block design with three replications; which factors included four levels of nitrogen fertilization (0, 50, 100 and 150 kg/ha) and three levels of plant density (50, 67 and 100 plant/m2). The results variance analysis showed that the effect of nitrogen fertilization and planting density had significant effect on yield and yield components of cumin. The highest plant height and seed per plant were obtained from 67 plant/m2 with 50 kg/ha N treatment. While the highest number of primary shoot, number of umbel and 1000 seed weight were obtained from 50 plant/m2 with 50 kg/ha N treatment and the highest seed yield was obtained from 50 plant/m2 with 0 kg/ha N fertilizer. In conclusion, plant density of 50 plant/m2 and application of lower amount (50 kg/ha) or without N fertilizer is sutiable for the maximum of growth and seed yield of cumin.
    Keywords: Cuminum cyminum L, Number of umbel, Thousand seed weight, Seed yield
  • A. Alazmani, A. Nourinia Pages 113-122
    In order to evaluate the dual purpose barley cultivation, an experiment was conducted as split plot based on randomized complete blocks design (RCBD) at Agricultural Research Station of Gorgan, Iran. Three levels of nitrogen N; N1=35, N2=70 and N3=105 kg.ha-1 as main-plots and three cutting times C; C0=no-cutting, C1=first and C2=second harvest as sub-plots were studied with four replications. When forage harvested in 31 Zadox stage, generally less grain were produced than forage harvesting in 31 Zadox stage, were considerably reduced grain yield, as using more nitrogen could not recover postponement in harvesting for forage. According to the results generally, highest amount of forage and grain yield were obtained when 105 kg.ha-1 nitrogen applied in the 31 zadox stage. It could be suggested that, harvesting in the first node stage and application of 105 kg.ha-1 nitrogen should be considered for obtaining highest yield of forage and grain of barely in Gorgan region.
    Keywords: Biological yield, Harvesting stage, Protein, Urea, Zadox scale
  • Arash Roozbahani, E. Mohammadkhani Pages 123-131
    In order to investigate the effect of vermicompost and nano Iron Fertilizer on maximizing yield of grain corn (Zea mays L.) a farm experiment was conducted in a factorial based on completely randomized blocks design in three repetitions in 2013, in Damavand. The first factor of vermicompost in two levels including control and applying vermicompost (5 t.ha-1) and the second factor of nano fertilizer of iron levels including control, applying of fertilizer as seed covered, foliar application and seed covered and foliar application. The result showed that except the number of row per silk ,all traits significantly affected by applying Vermicompost and iron nano fertilizer. Means comparison showed that traits such as height of stem, the number of row per silk, the number of seed per row, seed1000 weight, grain yield, biological yield and harvest index significantly increased by applying vermicompost and iron nano-fertilizer. Interaction effects of vermicompost and iron nano fertilizer were significant for stem height, yield. Meaning comparisons showed that application of vermicompost caused to reach the best result for investigated traits with iron nano fertilizer as seed covered and foliar application.
    Keywords: Nano particles, Organic fertilizers, plant height, yield components
  • E. Farajzadeh, R. Emami Pages 132-143
    The Effect of different levels of nitrogen (control, 50 and 100 kg/ha) and phosphorus (control, 50 and 100 kg/ha) on the growth and production of wild rye species studied. Nitrogen Application of 100 kg/ha height, number of leaves, tiller, stem and leaf dry weight, 30/7, 63/4, 103, 82, 131, and 33.3 percent increased respectively. In this study, the height, number of leaves and tillers, stem dry weight and leaf dry weight by 20 kg of nitrogen fertilizer significant increase in stem dry weight caused. crop height, leaf number, tiller number, leaf dry weight and shoot dry weight of wild rye by application of 40 kg/ha phosphorus additive, 13/1, 25/3, 38/4, 29/7 and 47/6 percent , respectively increased. Leaf Area index treated with 112 percent increase in the application of 40 kg P ha and 100 kg N ha respectively. Maximum biomass per unit of 430 gr/m2 by application 20 and 40 kg/ha phosphorus with 100 kg/ha nitrogen was obtained.
    Keywords: nitrogen fertilizer, phosphate fertilizer, wild rye, Biomass
  • Narges Sadat Rasouly Fard, Hamid Reza Miri, Ali Reza Bagheri Pages 144-155
    to evaluate the different levels of silicon with the selective of wheat herbicides on control of wild oat, yield and yield components of wheat, was conducted a factorial experiment base on completed block randomized design with three replications in the city Eghlid in crop year 1393.The first factor consisted of seven treatments herbicide application topic , Puma super, Atlantiha, Aperous, Suffix , weedy and weed control, and the second factor has two levels of silicon (application and non-application). The results of dry weight wild oats showed that in terms of silicon utilization increased and were significantly different than the non-application of silicon. The height of dry weight wild oats was related to topic and pumasuper herbicides that in control wild oats weren’t succeeded. Herbicides Atlantis and Suffix herbicides had the height control of wild oats. The results of yield and components yield also showed that the use of silicon in herbicides Topic and Puma super were lead to reduction characteristics. In the case of herbicides Atlantis and Pumasuper in terms of the non-application of silica reduction yield and components yields were observed due to phytotoxicity the effects of herbicides on wheat plants. Silicon is used in treatments of herbicides Aperous and atlantis grain yield were significantly increased. The results showed that the silicon leads to reduce the phytotoxicity of herbicides aperous and Atlantis in weather condition Eghlid.
    Keywords: wild oats, dry weight, grain yield, phytotoxicity, Atlantis, Aperou
  • Ali Rahemi Karizaki, A. Biabani Pages 156-164
    The objective of this study was to obtain relationships between plant leaf area (cm2plant-1) with main stem leaf number, leaf dry weight (g plant-1), stem dry weight (g plant-1), vegetative dry weight (g plant-1) and plant height (cm) in vicia faba. An experimental design was conducted in the field at Agricultural Science Research Farm of the Gonbad University in 2011-2012. Experimental design was a factorial arrangement of treatments based on randomized complete block design with four replications. The treatments were combinations of two sowing dates and four plant densities. Sowing dates were 28 November 2011 and 15 December 2011. Plant densities were 8, 12, 16 and 20 plants m-2. Sample the beginning of pod formation stage, when it stops producing leaves work was done. At each sampling leaf area, main stem leaf number, leaf dry weight, vegetative dry weight and plant heights were measured. A power equation (y= axb ) was used to describe the relationship between leaf area and the mentioned characteristics. The results showed because of not significant between treatments can use from one power equation with R2≥0.98 for description of relationship among leaf area with other trait.
    Keywords: Vicia faba, leaf area, Allometric relationships
  • B. Torabi, N. Dastfali, Nejad, A. Rahimi, A. Soltani Pages 165-175
    To find a quick and reliable method to estimate leaf area in safflower cv 'Local Esfahan', a factorial experiment based on completely randomized block design was conducted with four replicates and two factors included sowing date (5 and 25 April and 18 May) and plant density (15, 40, 65 and 90 pl/m-2). In the present study, leaf area was estimated through leaf number on main stem, node number on main stem, leaf dry weight and stem dry weight by the different regression models. Based on RMSE (root mean squares of error) and R2 (determinant coefficient) estimated for studied models, leaf dry weight was the best independent variable to estimate the leaf area. The relationship between leaf area and leaf dry weight described by a linear model. The values of RMSE varied between 24.39 and 61.35 for different densities and the values of R2 was higher than 0.96. This indicates that model could predict leaf area by leaf dry weight. It was found no significant difference between the slopes of linear model fitted on leaf area data against leaf dry weight. Therefore, a general model was fitted on these data using all densities and the values of the a and b coefficients were estimated as 9.7 and 108.7, respectively.
    Keywords: model, Node Number, Leaf Number, Leaf, Stem Dry Weight
  • A. Bagherifard, U. Hamidoghli Pages 176-184
    Artichoke (Cynara Scolymus L.) is a medicinal plant that is relative adaptation to salinity. This experiment was conducted as a completely randomized factorial design with three salt irrigation treatments including 0 (control), 3, 6 dS/m NaCl and four magnetic water levels (Zero, 3000, 6000 and 10000 Gauses) with three replications in green house. Seeds were sown into round plastic pots. 120 days after planting, growth, dry weight and sodium and potassium concentration were measured. Analysis of variance showed that salt and magnetic stress had significant effects on morphological parameters and potassium concentration. Salinity (non-magnetic) reduced plant height and increased dry weight. The use of water magnetization increased growth parameters and amount of potassium. Salinity decreased plant height and increased fresh and dry weight of leaves. Statistical comparison showed that with increasing salinity, reduced amount of potassium but there was no significant difference in amount of sodium. Although, the levels of magnetic field had different effect on potassium absorption. But, generally, the field of 6000 gauss showed better performance than all of treatments.
    Keywords: Artichoke, Magnetic Water, Potassium, Sodium
  • H. Gorgini Shabankareh, M.R. Asgharipour, B.A. Fakheri Pages 185-194
    One of the fundamental pillars in sustainable agriculture is use of bio-fertilizers in agro-ecosystems in order to eliminate or reduce the use of chemical inputs. The experimental design was a split plot with four irrigation regimes: irrigation at 40 %, 60 %, 80 % and 100% FC (as control) comprising the main treatments, and four biological fertilizers including nitroxin, super nitroplas and biophosphor and non-fertilizer (as control) as the sub -treatments that were applied with three replications. The experiment was conducted in 2013 at the Zabol University research farm in Zabol, south Iran. Nitroxin treated plants had the highest leaf relative water content, plant height, number of lateral branches, fresh and dry weight and followed by nitroplas and biophosphor. Plants irrigated at 80 % FC had the higher plant height, number of lateral branches, fresh and dry weight. While the greatest relative water content was achieved at irrigation at 100 % of FC (control). The experimental results suggested that application of nitroxin along with irrigation at 80 % FC could be useful in drought conditions.
    Keywords: Drought, Essential oil, Field capacity, Lamiaceae, Relative water content
  • Gh. Zarei, A. Morovvati, S.V. Mirrokri Bonadaki, M. Dehestani Ardekani Pages 195-203
    Rhubarb (Rheum ribes L.) is a herbaceous and perennial plant that grows naturally in some regions of Iran. R. ribes is the only species of this genus that grows in Yazd province. In this research, habitat characteristics such as climate, soil properties and geographical situation (region slope, height and region area), plant phenology and levels of iron and copper in plant organs have been determined. To determine the characteristics of the soil, 6 profiles in habitat and 3 profiles out of habitat from different depths were sampled. The phenological stages were recorded fortnightly. Soil properties data on the t-test design and data obtained from copper and iron in plant organs were analyzed in completely randomized design (CRD). Results showed that soil pH and soil texture affects the rhubarb growth, so that the plant in a loamy sand soil with pH=6.7 grows. The amount of iron and copper in habitat soil and outside it doesn’t differ significantly. Phenological studies showed that germination and plant growth phase takes place in mid-March and continues until the end of April. In early May the reproductive phase starts and late May to mid-June, Plant seeds ripe fully and begin to fall. Accordingly to these survey results, where the soil is light, non-saline with acidic reaction, 106 mm rainfall and average temperature is 14.5° C will be introduced as a R. ribes habitat.
    Keywords: Rheum ribes, Ecology, Soil, Archalan, Yazd
  • Asiyeh Ghattaly, Ramin Babadaei Samani Pages 204-215
    Zinnia flowers have many usages in landscaping but because of the recent drought the quality and quantity of the flowers have reduced. So, the aim of the current research is to evaluate the effects of different mulches and irrigation intervals on some of the vegetative and reproductive features of the plant (Zinnia Elegans). This experiment was accomplished in the factorial basis and in the form of random block plan in three replications. Factors include three levels of irrigation (3, 5, and 7 days) and four types of mulches (Dark polyethylene, transparent polyethylene, woodchips and mulch less). The thickest diameter of Zinnia related to the usage of woodchips and 3-day irrigation. Using the same mulch and different irrigation (5-day) was not considerably different. The highest Zinnia was seen when the woodchips and 3-day irrigation applied. The lowest height was in the absence of mulches and 5/7-day irrigation. The branches increased mostly when woodchips and 3-day irrigation applied. The usage of polyethylene and 3-day irrigation was not considerably different. The heaviest dry/wet root related to the usage of woodchips and 3-day irrigation. The dry and wet weight of the root reduced considerably in the absence of mulches and 5/7-day irrigation. The heaviest dry and wet shoot flowers using 3-day irrigation was more than other treatments. The most leaf was seen when the woodchips or transparent polyethylene were applied with the 3-day irrigation. The chlorophyll content increased mostly when woodchips was applied with the 7-day irrigation.
    Keywords: polyethylene, draught, quality, quantity, woodchips
  • Ramin Babadaei Samani, Mahdie Salari Pages 216-224
    Today, grass is widely used in landscape. So, it is important to understand the various environmental stresses such as salinity. Thus an investigation was performed as factorial based on completely randomized design with three replications. The studied factors included four type of lawn, namely: Poa pratensis, Cynodon dactylon, Lolium perenne and Festuca rubra with different levels of sodium chloride (0, 0.5, 1, 1.5 and 2 percent equal to 0, 6.25, 12.5, 18.75 and 25 dS/m). The results showed that all plant growth indices (shoot fresh and dry weight. stem height, tiller number and root length and weight) were decreased by increasing salt concentration. In this case, plants had the lowest growth at 2% salinity. Salinity had minimal effect up to 0.5 % and in most cases, there was no significant difference compared with the control plants. But from 1% of salinity and above all indices were affected by salinity stress and were significantly decreased compared with 0%. In most cases, Poa and Lolium growth parameters were not significant and almost had the same growth. In all cases Cynodon had the highest growth parameters. In addition, it significantly differed from three other genera. Furthermore, the findings of this study showed that Cynodon had greater growth parameters rate than the other three lawns in all salinity levels.
    Keywords: Irrigation water salinity, Poa pratensis, Cynodon dactylon, Lolium perenne, Festuca rubra
  • Soad Saeedi, Mousa Mousavi, Mohamad Hadi Ghaffarian Mogharab Pages 225-233
    Iron deficiencies mostly appears as chlorosis in young leaves as one of the most important nutritional disorders is citrus trees and severely affect yield and quality of their crop. Suitable selection of iron composition is one of important solution ways for prevent of this nutritional question. For this purpose experiment to investigate the effect of iron composition type including of FeEDTA, FeEDDHA and two type of iron oxide nanoparticles uncoated and coated with polyethylene glycol for prevention iron chlorosis in sour orange (Citrus aurantium) rootstock on Murashige and Skoog (MS) medium without iron in completely randomized design with five replicates was followed. The sour orange seeds were cultivated on MS medium with different iron composition .At the end of experimental period (2 months) vegetative characteristics (root, shoot and seedling length, number and leave area), seedling, root and shoot dry and fresh weights, the amount of chlorophyll a, b and total, Leaf iron concentration and chlorosis percentage, were measured. The results indicated that MS culture medium with uncoated nanoparticles of iron oxide had highest significant effect at
    Keywords: Iron chelate, Iron deficiency, Citrus, Tissue culture
  • M. Kiae, N. Babaeian Jelodar, N. Bagheri Pages 234-243

    In order to study salt tolerance of 38 genotypes derived from gamma ray irradiation on 033 soybean cultivar (M2 generation), seeds of selected M1 genotypes were sown under greenhouse condition with 3 levels of sodium chloride (30, 60 and 90 mM) in sandy culture as a factorial experiment on the basis of randomized complete block design with 3 replications in 2008. After 60 days from imposing salinity treatment, the traits of stem length, root length, root node number, plant fresh weight, dry weight of aerial part of plant, root dry weight and plant biomass were recorded. Analysis of variance indicated that there were significant differences between salinity treatments, genotypes and their interaction. Moreover, results showed significant differences in morphological traits. The observations showed the most extensive variation range was belonging to 320 Gy dose of gamma ray. In this study, 13 genotypes were selected and they were tolerant to all salinity levels compare to control. These promising genotypes can be used as new germplasms to obtain new salt tolerant or resistant varieties in near future.

    Keywords: soybean, salinity, gamma ray, tolerance, morphological traits