فهرست مطالب

فصلنامه انتظار موعود
سال هشتم شماره 25 (تابستان و پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
  • غلامرضا بهروزلک صفحه 3

    با وجود آن که دنیای مدرن غربی، با شعار انسان محوری تلاش کرده است کرامت انسانی را تامین نماید، تجربه چند سده حاکمیت تفکر مدرن غربی نشان داد چنین شعاری عملا به اسارت انسانی در عالم مادی انجامیده و عزت و کرامت واقعی انسانی را در دام هوس های زودگذر دنیوی به مخاطره انداخته است؛ از این رو لازم است با تبیین الگوی شهروندی و چگونگی تحقق عزت و کرامت انسانی در دولت مهدوی، راه حل نهایی و کامل برای ایفای نقش شهروندی با تاکید بر مدینه فاضله مهدوی برای جهان امروز و انسان بحران زده غربی ارائه شود، تا با درک مزایای چنین دولتی همگان اشتیاق لازم را برای چنین دولتی کسب کنند.

    کلیدواژگان: شهروندی، شهروندی متعهد، دولت کریمه، کرامت انسانی
  • مقالات
  • حجت الاسلام والمسلمین رحیم کارگر صفحه 43

    شکل گیری جامعه نمونه و کامل انسانی و تحقق برنامه ها و اهداف متعالی دینی، تنها در پرتو اصلاح و به سازی فراگیر و چند بعدی انسان و جامعه، امکان پذیر است. تا زمانی که بسترهای واقعی اصلاح و شکوفایی در اجتماع فراهم نشود و تغییرات بایسته و مثبت در آن صورت نگیرد، جامعه نمونه جهانی که مبتنی بر فطرت پاک و سالم انسانی و سرنوشت مشترک جمعی است به وجود نخواهد آمد و تا هنگامی که این جامعه واحد شکل نگیرد، جهان آکنده از چندپارگی، تباهی، بیدادگری، اضطراب و ناامنی، تجاوزگری و انحطاط خواهد بود. ویژگی اصلی این جامعه نمونه، اخلاقی و عقلانی کردن رفتار ها، گفتارها و پندارها است؛ یعنی، رسیدن انسان ها به بصیرت اخلاقی و تحقق جامعه سالم و فاضله که بر اساس منابع معتبر دینی، در عصر ظهور مصلح کل، امام مهدی علیه السلام صورت خواهد گرفت. دستیابی انسان به بصیرت اخلاقی، اوج شکوفایی او است تا بتواند بر ناراستی ها و کژی ها غلبه کند و راه درست و مستقیم الهی را بپیماید. برای تحقق این هدف و برنامه متعالی، سازکارها و مکانیسم هایی تربیتی و اخلاقی وجود دارد که این مقاله عهده دار تبیین و بررسی آنها است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازی، فراگیری تربیت، عقل فردی و جمعی، فکر قرآنی، نفوذ معنوی
  • غلامحسین زینلی صفحه 87

    اعتقاد به وجود دوازده امام در جایگاه جانشینان پیامبر و رهبران امت اسلامی، مساله ای است که سنگ بنای آن، توسط شخص رسول خدا صلی الله علیه و آله نهاده شده است.
    بدینسان مساله یاد شده دست کم از حیث نظر مساله ای است اسلامی نه مذهبی.
    نگارنده در این مقاله با تکیه بر احادیثی از کتب اهل سنت این مطلب را اثبات کرده است.

    کلیدواژگان: بخاری، مسلم، ترمذی، ابوداود سجستانی، احمدبن حنبل، اثنی عشر، قریش
  • حجت الاسلام والمسلمین محمدصابر جعفری صفحه 139

    با بررسی آیات قرآن و روایات، در می یابیم همیشه فراروی پیامبران و مصلحان، موانعی جدی بوده است. قرآن و روایات، در جایگاه آینه ای برای خردورزان و اهل بصیرت، نمایانگر رفتارها و واکنش های اصناف مختلف مخالفان، در رویارویی و در مقابل، عملکرد انبیا و مصلحان به ویژه حضرت مهدی علیه السلام است. در گذشته[1] از میان موانع متعدد، کفار، منافقان، مفسدان و متکبران بررسی شد. در این نوشتار، به بررسی دنیاطلبی و دنیازدگان می پردازیم.
    دنیاطلبی به معنای اسارت در دام دنیا، نه صرفا تعلق به آن است، و این، از موانعی است که به طور جدی فراروی حضرت مهدی علیه السلام و منتظرانش قد علم می کند. آن حضرت، با تغییر نگاه جامعه به مظاهر دنیایی، به صورت علمی و عملی، این موانع را از فرارو حذف می کند. همچنین منتظران نیز باید به حل تعامل خود با آن بپردازند.

    کلیدواژگان: دنیا، دنیا طلبی، مهدویت
  • حجت الاسلام والمسلمین محمد صادق ربانی صفحه 163

    انتظارامام زمان علیه السلام دارای کارکردها و پیامدهای مختلفی است . دراین مقاله، به کارکردکنترل اجتماعی می پردازیم.
    کارکردکنترل اجتماعی با دومکانیزم بح‍ث شده است؛ یکی مکانیزم درونی ودیگری مکانیزم بیرونی. در مکانیزم درونی، احساس حضورامام، در رفتار افراد منتظر تاثیرگذار است. در مکانیزم بیرونی، از جامعه پذیری و نظارت اجتماعی (امر به معروف و نهی از منکر) در جایگاه دوعامل بیرونی درکاهش ناهنجاری ها بحث شده است.

    کلیدواژگان: انتظارامام زمان، کارکرد، ناهنجاری، کنترل اجتماعی، جامعه پذیری، امربه معروف ونهی از منکر
  • علی نصیری صفحه 199

    عدالت، به تعبیر حضرت امیرالمومنین علیه السلام از مفاهیم نادری است که در توصیف آن، می توان فراوان سخن گفت؛ اما کمتر کسی در مقام عمل، می تواند آن را برتابد. با توجه به اهمیت عدالت در تعاملات اجتماعی، نگارنده در این مقاله، به بررسی این مساله پرداخته است. بدین منظور، پس از تبیین مفهوم عدالت، آن را به دو محور اصلی عدالت اجتماعی و عدالت داوری تقسیم کرده و عدالت اجتماعی را در دو بستر اجتماعی مورد بررسی قرار داده ایم که عبارتند از: عدالت در تعلیم و تربیت و عدالت در عرصه نهادهای اجرایی. عدالت در عرصه داوری نیز در دو ساحت مورد توجه قرار گرفته است: عدالت در عرصه داوری در مرافعات و مشاجرات و عدالت در داوری در ارزش گذاری مسابقات و کالاهای مادی و معنوی. هدف نگارنده از این مقاله، تذکر این نکته است که برخلاف اهمیت بیش از پیش عدالت گرایی در تعاملات اجتماعی، گاه از آن، غفلت داشته و چشم خود را از پیامدهای تلخ این غفلت، فرو می بندیم.

    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اجتماعی، عدالت داوری، تعلیم و تربیت، نهادهای اجتماعی
  • محمد باقر ربانی صفحه 231

    فرهنگ جهانی درعصر جهانی شدن، از مفاهیمی است که توجه بسیاری از اندیشوران را به خود جلب کرده است. در این نوشتار، در صددآنیم که با رویکرد اسلامی و با توجه به روایات عصر ظهور، فرهنگ جهانی را ترسیم کنیم؛ لذا ابتدا به توضیح مفاهیم پرداخته و سپس به سه استراتژی فرهنگی که عبارتند از: تنوع فرهنگی یا پلورالیسم فرهنگی، یکسان سازی یا امپریالیسم فرهنگی و وحدت در عین کثرت، اشاره خواهد شد و بر اساس استراتژی سوم که همان وحدت در عین کثرت است، به تبیین فرهنگ جهانی در عصر ظهور خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ، تنوع فرهنگی، وحدت فرهنگی، یکسان سازی، امپریالیسم فرهنگی، جامعه جهانی مهدوی، وحدت در عین کثرت
  • حجت الاسلام والمسلمین قنبرعلی صمدی صفحه 277

    مساله «انتظار ظهور» و «جهانی شدن» از موضوعاتی است که امروزه مورد توجه اندیشمندان درحوزه مطالعات دینی- سیاسی است؛ به همین دلیل، در فرهنگ و ادبیات معاصر، از این عصر، با عنوان «عصر انتظار» و «عصر جهانی شدن» تعبیر می شود.
    بررسی رابطه انتظار ظهور منجی موعود با مساله جهانی شدن، موضوعی است که این مقاله به طرح و بررسی آن پرداخته است. نگارنده، ضمن تبیین ماهیت، ویژگی ها و آثار کاربردی اندیشه انتظار، ضرورت جهانی سازی نظریه مهدویت و انتظار را مطرح کرده است. سپس با اشاره به بایسته های جهانی سازی اندیشه انتظار، به بررسی مقوله جهانی شدن و تعامل و همسازی آن با موضوع مهدویت پرداخته و برنقش راهبردی و بسترساز موضوع جهانی شدن در جهانی سازی نظریه مهدویت و انتظار، تاکید کرده است.

    کلیدواژگان: انتظار، ظهور، اندیشه انتظار، جهانی شدن، جهانی سازی، نظریه، راهبرد، گفتمان
  • سعیده معین نجف آبادی صفحه 313

    آرمان شهر یا مدینه فاضله، از مفاهیمی است که سال ها ذهن اندیشوران زیادی را به خود مشغول کرده است. شاید بتوان گفت از همان ابتدا که بشر توانست مفهوم جامعه بشری را درک کند، از پس سختی ها و مصائب، آرزوی چنین جامعه ای را با خود همراه کرده. این امید، همچنان تا به امروز ادامه یافته و تسکین دهنده بشر برای رهایی از مشکلات شده است.
    این آرزوی بشر، توسط ادیان به اوج خود می رسد و با ظهور مردی که منجی جهان است، حقیقت می یابد. البته باید گفت که مدینه فاضله پیامبران الهی در مقایسه با آرمان شهرهایی که اندیشه بشر، آن ها را طراحی کرده است، تفاوت ماهوی دارد؛ چرا که پیامبران الهی، به دنبال استقرار نظامی مطلوب برای زندگی بشر و سعادت او رفته اند که قانونگذار آن، خالق انسان ها است. البته تعبیر آن ها از آرمان شهر نیزجامعه ای است که اجرا کنندگان آن، پروا پیشگان وارسته ای هستند که خود را برابر خدا مسوول می دانند و آماده پاسخگویی از عملکرد خویش در روز واپسین هستند و در پی آن، هدایت مردمان را هدف نهایی خود قرار داده اند.
    این حکومت آرمانی، مورد توجه همه ادیان الهی قرار گرفته است. از جمله می توان به مکتب یهود اشاره کرد.تشکیل حکومت آرمانی ماشیح یا همان موعود یهود، موضوع بسیاری از متون عهد عتیق است که به شکلی مستقیم یا غیرمستقیم مورد اشاره قرار گرفته و آینده ای روشن را در پیش روی پیروان خود ترسیم کرده است. حال با بیان یک سلسله شرایط و ویژگی های چنین جامعه ای از منظر یهود، در صدد ترسیم آرمان شهر موعود یهود برآمدیم که عاملی در راستای بسیاری از اقدامات یهودیان است.

    کلیدواژگان: آرمان شهر، حکومت آرمانی، عهد عتیق، یهودیت، یهوه، ماشیح، کارویژه
|
  • Ghlamreza Behroozlak Page 3

    Although the modern society in the west tried to provide the greatness of human beings throught the motto of human centered activities, the so many experiences of such a thought governed in a western society practically which led the bravery of human being to secularism. This dangers the greatness of human beings and traps it in the trap of indulgencies. So it is necessary to illustrate the realized pattern of the citizen and also the realization of the greatness of human beings in Mahdaviat government which is considered as the last solution and completion for functiong such a citizen in Utopia of Mahdaviat. This would be usehil for the new world and the critical western men in order to acquire enthusiastically such a purified society.

    Keywords: citizen – The committed citizen – The generous government – The greatness of human being
  • Rahim Kargar Page 43

    The forming of the sample society, the human, perfection, the real programs and the religious elevated aims are possible under the radiation of reformation, the general improvements and the multilateral of human beings and society. When the basic and real reformation and its flowering and also its basic change and positive is not to be prepared in a society. we cannot have a sample society in the world which is based on the pure inborn and healthy of human beings and the general determination of people in a society.
    As long as this unified society isnot formed. Our world should be full of multilateral, corruption, tyramy, Anxiety, Unsafety, agression and decadence. The major characteristic of this sample society is to make moral and logic behaviors, the speech and advice. In this way for reading human beings to moral insights and the realization of a safe society, utopia and grace based on the religius valid sources are possible at the age of zohor-e-Mahdi, a great wholly reformer, Ahaining human beings to moral insights is its cultinated flowering for overcoming the dishonest things and finding the Allahs straight way. For realization this aim and the elevated program. There are moral and education mechanisms which are brought in to discussion in this paper.

    Keywords: culturalization – Training Acqusition – accumulated, individual mind – Quranic thought – Spiritual influence
  • Golamhossein Zeinali Page 87

    To believe in the existence of the 12th Imam at the position of the successors of prophets and the leaders of the Islamic nations is a problem which is basically came into appearance by the last prophet of Allah, Mohammad (P.B.U.H).
    Thus the said problem, at least at the point of a theory, is an Islamic problem not a religious one.
    In this paper, the writer approved such a claim concerning to Ahadithes from Sunnis book.

    Keywords: Bokhari, Moslem – Termezi, Abodavood, e, Sajestani, Ahmad ibne hanbal – Esna Ashar, Qoreish
  • Mohammad Saber Jafari Page 139

    By studying Quranic Ayees and the narratives, we find out there has always been many serious problems for the prophets and the reformers.
    Quran and the narratives are, at the position of a mirror for wisemen and of insights, the representation of behaviors and reactions of different opposed groups in facing of the approaches of prophets and the refermers specifically Hazarat-e-Mahdi (A.S.). In the past through the various problems. Inhidelers, hypoctoretic people, the computers were studied. In this paper, we deal with those who have the world indinations.
    The world indination means to be trapped in the trap of the world not merely depending on it. This is a serious problem in the presence of Hazrate-e-Mahdi (A.S.) and his adherents. He eliminates these problems scientifically and practically through changing at the view of a society toward the appearances of world. Also the waiters should process to solve their equivalence with it.

    Keywords: world – world inclination – Mahdaviiat
  • Mohammad Sadegh Rabbani Page 163

    The waiting of Imam-e-Zaman (A.S.) has different outputs and Consequences. Inthis paper, we study the output of the social control.
    It is under discussion with two mechanisms, internal and external ones. In internal one. The feeling of Imam-e-Zamans presence is more effective on the waitors behaviours. In external mechanism, social acceptance and its consideration (to do fames and not to do repudiation) are two important factors, on reducing of abnormality which are discussed in this paper.

    Keywords: The waiting of the promised (Mouod) – output – repudiation – social control – social acceptance – to do fames, not to do repudiation
  • Ali Nasir Page 199

    Justice, at the interpretation of magnificent Ali (A.S.) is one of the unique concept which can be described and discussed more. But a few could use it in practice, Because of the importance of justice in the social equilibrium, it is discussed in this paper. For this reason, after description of justice, I divide it in to two major axis of the social justice and the judicious justice. I also discuss the social justice through two majer issues in a society which are justice in education and justice in the field of execative organization. Justice in the field of judgement is considered in to major structures: In litigation, in dispute and in valuation of competition, material and spiritual things. The major purpose of this paper is to emphasize the significance of justice in social equilibrium and more to the ignorance of it and its consequences.

    Keywords: justice – social justice – justice judgment – education – social organization
  • Mohammad Bager Rabbani Page 231

    Universal culture, at the age of globalization, is one of the significant concept that attracts the majority of learned attention. In this paper, we are going to illustrate the universal culture with Islamic approaches and paying attention to the narratives of zohor era. Thus primarily we explain the technical concepts and then three cultural strategies which are: cultural variation or cultural pluralism. Equality or cultural imperialism, unity via pluralism (Multitudes) which well be discussed later. We will also process to the third strategy, that is, unity via Multitude which approves the universal culture at the age of zohor.

    Keywords: Globalization – culture – cultural – variation – cultural unity – equality – cultural imperialism – Mahdaviiat universal society – unity via Multitude
  • Ganbar Ali Samadi Page 277

    The problem of waiting of Maghi (A.S.) and its Globalization is one of the issue which attracts the attention of many scientists in the field of religious and political studies. This is why the age of waiting (Entezar) is interpreted as the age of globalization in the contemporary culture and literatan
    To study the relationship between the waiting of Mahdi, the promise with the problem of globalization is the subject which is under the process in this paper. The writer plans the necessity of globalizing of Mahdaviats theory and the waiting with presenting the nature, characteristics and the effeicient works of waiting thought. Pointing out the obligation of globizing the waiting thought, he has studied the relationship between two categories, i.e. the equality and assimilation of globlization and Mahdaviat and also emphasized the function of leading and bedding the globlization for globlizing the theory of Mahdaviat and Waiting.

    Keywords: waiting – appearance – waiting thought – globalizaing – globalization – theory – leading – dialogue
  • Saeideh Moein Najafabadi Page 313

    Utopia is the major concept which attracted the nuids of the learned to themselves. It is said since human beings could understand the concept of their society at the early ages, they were accompanied with such a society via afflictions and problems. This hope has been continued and made human beings tranquilled for releasing of such problems.
    This came in to its culimination by different religions. It will reach the truth by a man who will renew the world. It should be mentioned that Utopia of prophets in comparison with that made by human beings differs substantially, because te prophets have been gone to prepare an agreeable system of life for the happiness of a society which its law mater is the creator of human beings. Their interpretation of utopia is a society that its executors are virtuous and god-fearing who are resparsible in the presence of Allah. Prophets are also ready to answer their approaches in the Here after day.
    In following, the leading of human being is their utmost aim.
    This notion is attracted in to attention by we tueological religions. For example, the Jewish religion, the utopia of Mashih, that is, the promised Jew is the major subjects of the old testament which directly or indirectly pointed out it and planned the lightening future for his followers. Now, we present some characteristics of such a society such as Jew for illustrating their Utopia.

    Keywords: Utopia – Utopia government – old testament – Judaism – Jew – Mashih – special work