فهرست مطالب

فلسفه دین - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1394)

فصلنامه فلسفه دین
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین کلباسی اشتری *، سارا قزلباش صفحات 653-686
    ظهور پدیده ای به نام «شوراهای کلیسایی» در تاریخ مسیحیت، تماما یا عمدتا به منظور مقابله با بدعت ها و ایجاد وحدتی نسبی در پیکره جوان جامعه مسیحی بوده است؛ به ویژه آنکه در سده های اولیه میلادی، مجموعه متنوعی از اقوام و به تناسب آن، مجموعه ای از گرایش ها و فرقه های دینی و شبه دینی وجود داشته اند. مطالعه و تحلیل زمینه ها و اسباب شکل گیری نخستین شورای کلیسایی در تاریخ مسیحیت موسوم به شورای نیقیه از مهم ترین ابواب و مقاطع تاریخ و الهیات مسیحی به شمار می رود؛ شورایی که هم ناظر به حل منازعات و مناقشات پایه در اعتقادات مسیحی بود و هم خود زمینه تکوین تحولات بعدی در این سنت را رقم زد. به منظور حفظ وحدت دینی و سیاسی امپراتوری روم شرقی در سده چهارم، هرچند اعلام موضع در خصوص آرا و عقاید آریوس (256 - 336م) و اعلام بدعت آمیز بودن عقاید وی، تنها یکی از مقاصد شورای نیقیه به حساب می آمد، در عین حال مهم ترین آنها نیز محسوب می شد، به گونه ای که پس از انتشار «اعتقادنامه آتاناسیوس» و موضع گیری صریح شورا علیه آریوس، جنبش موسوم به «آریانیسم» به مثابه رخداد مهمی در تاریخ مسیحیت آثار و تبعات خود را بر جای گذاشت. در این مقاله، ضمن بررسی عقاید آریوس- به ویژه بر محور چیستی و ماهیت شخص دوم تثلیث - واکنش دیگر جریان های نافذ آن دوره به ویژه دیدگاه رسمی کلیسای ارتدوکس شرق را تحلیل و ضمن آن تحولات پیرامونی و بعدی این جریان را نیز بازگو خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: آریانیسم، تثلیث، خلقت پسر، شورای نیقیه، کتاب مقدس، هم ذاتی
  • محمدحسین منتظری*، یحیی کبیر صفحات 687-720
    دو ساحتی بودن انسان و دارا بودن دو نشئه جسمانی و روحانی از امور پذیرفته شده نزد ارباب ادیان و فیلسوفان الهی است. فلاسفه مسلمان، با وجود اختلاف در نوع حدوث نفس، درباره اصل «حدوث نفس و عدم تقدم آن بر بدن» اتفاق نظر داشته اند. در این بین ابن سینا و ملاصدرا در نگاشته های خود دلایل متعددی را به نفع «حدوث نفس و عدم تقدم آن بر بدن» ذکر می کنند. از سوی دیگر بی تردید، بسیاری از ادله نقلی، در «حدوث نفس پیش از بدن» ظهور دارند. مقاله حاضر با ارزیابی و بیان اشکال های دلایل ملاصدرا بر این اندیشه، نشان می دهد که تعارض میان عقل و ظاهر نقل، تعارضی ادعایی است و به سبب نبود دلیل عقلی قطعی بر خلاف ظاهر ادله نقلی، دلیل محکمی برای صرف نظر از ظواهر ادله نقلی نداریم.
    کلیدواژگان: ادله نقلی، تقارن، تقدم، حدوث نفس، دلیل عقلی
  • حسن قنبری صفحات 721-736
    در این مقاله عقلانیت خداباوری را در سه اثر مهم پلانتینگا دنبال کرده ایم؛ سه اثری که نویسنده در آنها توانسته است ضمن پاسخ دادن به ایراد های منتقدان، دیدگاه خود را بیان کند. ما در این نوشتار سیر بحث پلانتینگا در این کتاب ها را دنبال کرده و پس از تبیین دیدگاه وی، به نقد و بررسی آن پرداخته ایم. بر این اساس ابتدا به نقد و بررسی برهان تمثیلی وی پرداخته می شود و در ادامه بیان خواهد شد که در نقد های وی به قرینه گرایی و مبناگرایی نوعی تهافت دیده می شود. در پایان نیز گفته خواهد شد که این دیدگاه وی که باور به خدا نیازی به قرینه ندارد، به نوعی ایمان گرایی نزدیک است.
    کلیدواژگان: ایمان گرایی، پلانتینگا، تضمین، عقلانیت، قرینه گرایی
  • فرح رامین صفحات 737-768
    تحقیق حاضر، کوشش بدیعی در راستای بررسی تاثیر نظریه تکامل در قلمرو اخلاق تجربی است. اخلاق تکاملی در دوره معاصر در سه شاخه توصیفی، تجویزی و فرااخلاق قرار دارد. اخلاق تکاملی توصیفی می کوشد باورهای اخلاقی انسان را از منظر تکاملی توصیف کند و بیشترین توفیق را در این زمینه نسبت به دو قسم دیگر دارد. اخلاق تکاملی تجویزی و فرااخلاق برخلاف اخلاق تکاملی توصیفی با اخلاق هنجاری سروکار دارند.
    در این مقاله، با بررسی سه شاخه اخلاق تکاملی و تفکیک اخلاق تجربی از اخلاق در معنای هنجاری، معتقدیم که باوجود پذیرش تاثیر بیولوژی بر اخلاق، چالش های جدی در برابر اخلاق تکاملی توصیفی وجود دارد و به نظر می رسد که این فرضیه در برابر نظریه های رقیب توانمندی مانند «تفکر اخلاقی مستقل» تاب مقاومت ندارد. از طرفی این نظریه در تعارض بسیار جدی با مبانی اخلاق دینی است.
    کلیدواژگان: اخلاق تجربی، اخلاق دینی، اخلاق هنجاری، نظریه تکامل
  • علی راد صفحات 769-794
    میرایی موجودات یکی از آموزه های مسلم قرآنی است که در آیات متعددی دیده می شود. آیه «کل نفس ذائقه الموت» مستند نظریه قرآنی در تبیین مولفه های این آموزه اعتقادی است و شایستگی استناد و ارجاع در فرجام شناسی قرآنی را دارد. تبیین دقیق این نظریه، مستلزم پاسخ به پرسش هایی چون ماهیت مرگ چیست؟ گستره مرگ کدام است؟ متعلق و فرایند مرگ چیست؟ بر پایه این آیه و آیات هم مضمون آن است. برایند بررسی تفاسیر فریقین نشان داد که قرائت واحدی از این آموزه میان مفسران وجود ندارد. دلیل این اختلاف قرائت، اثرگذاری پیش فرض های فلسفی، انسان شناختی، ادبی و روش آنان در تفسیر آیات است. نگارنده در پاسخ به پرسش های مذکور، رهیافت عدم انگاری در تبیین ماهیت مرگ، عدم شمول نفس بر خداوند و اختصاص آن به انسان در تحلیل گستره مرگ، تعلق آن فقط به جسم و بدن انسانی و ساکت بودن قرآن درباره فرایند مرگ را دیدگاه مقبولی دانسته است.
    کلیدواژگان: فرایند مرگ، فرجام شناسی قرآنی، گستره مرگ، ماهیت مرگ، متعلق مرگ، نفس
  • ذبیح مطهری خواه صفحات 795-830
    کارکرد دین، اثر و تحولی است که دین در انسان یا جامعه ایفا می کند. دین در قلمرو فردی دو کارکرد مهم دارد: اول. معرفت زایی. ابن سینا بر این باور است که تنها پیامبران می توانند بدون تعلیم به صورت خازن حقایق درآیند؛ دوم. آرامش بخشی. ابن سینا عقاید صحیح را عامل سلامت می داند. مهم ترین کارکرد دین در قلمرو اجتماعی وضع قانون است. ابن سینا دین را در امر قانونگذاری و سامان دادن به اجتماع ضروری دانسته است. کارکرد دیگر دین در اجتماع، ایجاد همبستگی و اتحاد است؛ ابن سینا، آنچه را که منجر به تضعیف رکن بزرگ مدنیت می شود، تحریم می کند. از دیدگاه اندیشمندان برخی از کارکردهای دین انحصاری است و جایگزینی در علم، فلسفه و عرفان ندارد.
    کلیدواژگان: اخلاق فردی و اجتماعی، دین، کارکرد
  • عبدالله نصری، حمزه نادعلی زاده* صفحات 831-854
    شاید بتوان مهم ترین بحث از مباحث کلام، فلسفه و عرفان نظری را، بحث درباره توحید و حقیقت آن دانست. در این بین دیدگاه ها و اختلاف نظرهای بسیاری بین اهل کلام و فلاسفه و عرفا وجود دارد که کتاب های بسیاری در این عرصه به آنها اختصاص داده شده است. اهل کلام و فلاسفه مشاء، به بینونت خالق و مخلوق رای داده اند؛ متفکران اشراقی به نوعی وحدت معتقدند که کثرت را شامل می شود. موسس حکمت متعالیه به تبع فهلویون، وحدت تشکیکی و سپس به تبع اهل عرفان، نوعی از وحدت شخصی وجود را مطرح کرد. عرفا نیز وحدت شخصی وجود را رای ادق می دانند. یکی از متفکران معاصر، یعنی استاد محمدتقی جعفری نیز در آثار خود به طور پراکنده به این مسئله پرداخته و در ظاهر امر به مخالفت های بسیار و اشکال های متعددی در مقابل دیدگاه وحدت وجود همت گمارده است. ما در این مقاله، ضمن طرح اشکال های ایشان، به بازسازی دیدگاه وی در زمینه «ارتباط خالق و مخلوق» پرداخته ایم و به این نتیجه رسیده ایم که باید به نظریات استاد جعفری در دو مقام توجه کرد. ایشان در مقام نخست با نگاه پانته ایستی به نقد «وحدت وجود» عرفا می پردازد، حال آنکه در ایستار دوم از حیات علمی خویش، به دیدگاه عارفان نزدیک شدند و وحدت شخصی وجود را پذیرفتند.
    کلیدواژگان: رابطه خالق و مخلوق، سنخیت، علامه جعفری، وحدت شخصی وجود
  • ابوالفضل مزینانی*، حوران اکبرزاده صفحات 855-884
    در زمینه روش فلسفه صدرالمتالهین تاکنون نظریات مختلفی از سوی صدراپژوهان بیان شده که هر یک یا ناظر به بخشی از روش فلسفی صدراست یا آنکه به کلی مسیری را طی کرده که با روش صدرا و تقریرات شارحان حکمت متعالیه، متفاوت و حتی گاهی مخالف است. در این نوشتار با تحلیل نگرش صدرا به منابع معرفتی مختلف و بررسی ابعاد مختلف مواجهه صدرا با مسائل فلسفی، چهار اصل روش شناختی وی یعنی تلفیق هدفمند سه منبع معرفتی عرفان، قرآن و برهان در یک ایستار، استفاده از منابع معرفتی فوق در مقام گردآوری و داوری، استفاده روشمند و کثرت گرایانه از آرای اندیشمندان سلف و استفاده نظام مند از سه مبنای نظر قوم، وحدت تشکیکی وجود و وحدت شخصی وجود، تدقیق و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، رابطه عرفان، قرآن و برهان، ملاصدرا
|
  • Hossain Kalbasi Ashtari *, Hossain Kalbasi Ashtari Pages 653-686
    The appearance of religious Phenomena namely "The Synods" in the history of Christianity ,have been frequently in order to opposition to innovations and creation of relative unity in the young statue of Christian society. Especially that the Christian primal centuries experiments various assortment of nations and according to it, assortment of attitudes and communicators and religious and sub religious sects. Research and analyze of the bases and the causes of shape the first synod in Christian history – namely “The Council of Nicaea” – contemplates as the greatest modes and segments of the Christian history and theology. The Council of Nicaea both intendant to resolve of the basis debates in Christian believes and developments the ground of genesis of afterward mutations. Although in order to protection of religious and political unity of The East Rome Caesarean in fourth century, opine about ideas of Arius (256-336) and predication of innovatory of his ideas was only one of the purposes of The Council of Nicaea, but yet it was also the greatest, as after publication of the Declaration of Athanasius and clear attachment of council against Arius .The Arianism movement as important occurrence in Christian history effect on it. In this paper, whilst we analysis the ideas of Arius especially his ideas about the essence of Trinity¢s second person, also will research concerning of reaction of other sects in that age especially formality viewpoint of the East Orthodox Church and ingeminate it¢s peripheral circumestances.
    Keywords: Trinity, homosius, Creation of Son, Bible, Arianism, The Council of Nicae a
  • Mhammad Hossein Montazeri *, Yahya Kabir Pages 687-720
    The dual nature of human existence, and having both physical and spiritual affairs have been accepted by religious scholars and divine philosophers . Most philosophers, especially Muslim philosophers, despite the disagreement on the way of soul creation have agreed About the soul creation itself and lack of its precedence over body .at least we can prove this idea with two arguments from Ebnesina in particular in SHIFA. Molla sadra has brought different arguments in favor of this idea. He accepted some of them and rejected others critics and likely questions. No doubt on the other hand, many evidences prove soul creation before body. This article takes care about the idea of coincidence of soul creation and body on which most Muslim philosophers agree. The author with regard for evaluation of philosopher's arguments who believe the thought and for criticism of their argument shows that the conflict between intellect and appearance of quotation is just a clammed conflict.
    Keywords: Soul(mind) creation, coincidence, precedence
  • Hasan Ghanbari Pages 721-736
    In this article the rationality of faith in Plantinga's three major works is studied – the three works in which the author, while responding to the critiques, presents his viewpoints. In this contribution, Plantinga's line of argumentation in these books is sought and then, having explained his views, they are being analyzed. Hence, first his analogical argument is criticized and then it will be discussed that there is incoherence in his critiques of the evidentialism and foundationalism. It will be mentioned also, in the end, that his idea that the belief in God needs no evidence is a kind of fideism.
    Keywords: Rationality, Plantinga, warrant, evidentialism, foundationalism, fideism
  • Farah Ramin Pages 737-768
    This research is a new attempt in order to study the effect of evolution theory in the dimension of empirical ethics. In the contemporary area the evolutionary ethics is in the three branches: descriptive, prescriptive and meta-ethics. The descriptive evolutionary ethics tries to modify human’s ethical believes in the evolutionary aspect and achieves more share from two others part in this ground. Despite the descriptive evolutionary ethics, the prescriptive evolutionary ethics and meta-ethics deal with normative ethics.
    In this article, with the study of the three branches of evolutionary ethics and the separation of empirical ethics of ethics in the normative sense, we believe that despite accepting the biological effects on ethics, there are serious challenges to descriptive evolutionary ethics and it seems that this theory beside potential competitor theories, such as the independent moral thinking could survive. However, this theory is very seriously in conflict with the principles of religious morality.
    Keywords: Empirical Ethics, Evolution Theory, Normative Ethics, Religious Morality
  • Ali Rad Pages 769-794
    Attenuation being one of the definitive teachings of the Quran in many verses are addressed.Verse "breath of Alamut taste" of Quranic gharar component in explaining the doctrine of faith and merit citations and references at the end of the Quran. A detailed explanation of the doctrine requires a response to at least four the nature¡ scope¡ and the process of death¡ based on the verse and the statement it is homogeneous. Outcome study showed that the two sects interpretations of the doctrine of the commentators¡ there is no single reading.The reason for this difference in interpretation of the impact of the default of the philosophical¡ anthropological¡ and literary interpretation of Scripture comes their way.I mentioned in response to questions¡ knowing the nature of death and destruction approach sees fit.AL-nafs In verse dont contains God' and man is just. It's just human body is death.Quran is silent about the death process.
    Keywords: The end of the Quran, oneself, the nature of death, the scope of the death of death, the death process
  • Zabih Motaharikhah Pages 795-830
    The function of religion, is an effect and developments that religion plays in human society. Religion has two important functions in the individual domain. First: Increase knowledge, Ibn Sina believes that only the prophets can come without training as a capacitor of facts. Second: soothing, Ibn sina belives that correct ideas are the agent of health.The most important social function of religion in the territory of the state is making law. Avicenna knows that religion is necessary for operation, legislation and solidity of society. Another function of religion is the alliance of society also. Ibn sina sancts what led to weakening the base of society. From the perspective of thinkers, some of the functions of religion are proprietary and do not have any replacing choice in science, philosophy and mysticism.
  • Abdollah Nasri, Hamzeh Nadalizadeh* Pages 831-854
    Perhaps, “unity” and “truth” can be regarded as the most controversial topics in the area of theology, philosophy and theoretical mysticism. Meanwhile, there are lots of views and differences of opinion between theologians, philosophers and mystics to which many literatures are dedicated. Theologians and Peripatetic philosophers have voted separation (Beynoonat) of Creator and Creature; Eastern visionaries believe in some kinds of unity including multiplicity. By following Fahlavyoon and mystics, the founder of “Transcendental Wisdom” (Hekmat e Motalie) propounded the Tshkiki unity and then a kind of hypostatic unity of beings (vahdat e shakhsi), respectively. Mystics also regard the hypostatic unity of beings as the most accurate vote. One of the contemporary thinkers, Professor Mohammad TaqiJafari, has also discussed this subject anywhere in his books, and apparently is in opposition to the hypostatic unity of being. In this article, we bring up and review his points of view as well as recognize his prospective on the "relationship between Creator and creature". We concluded that Professor Jafari's views have to be considered in two aspects. He cash the "Unity of Being" by pantheism looking in first position, while in the second perspective view of his scientific life accept the Personal unity of being.
    Keywords: The hypostatic unity of being(vahdat e shakhsi)_Congruity_Separation_Professor Jafari
  • Abolfazl Mazinani *, Hooran Akbarzadeh Pages 855-884
    Regarding Sadr-ol-Moteallehin philosophical method, various opinions have been proposed from Sadra researchers, each of which monitors a part of Sadra’s philosophical method or it has paved a way which is different from Sadra’s method and transcendent theosophy orators expositions and it is sometimes converse. His four methodological principles, i.e. purposeful combination of three mystical resources of theosophy, Quran and the argument in one direction, using the above mystical sources in judgment and collection position, systematic and pluralistic using of predecessor thinkers opinions and the systematic using of three foundations: the nation’s opinion, the unity of skepticism existence and personal unity of the existence have been analyzed in this script by analyzing Sadra attitudes toward different mystical resources and investigating different aspects of Sadra dealing with philosophical issues.
    Keywords: transcendent theosophy, relationship between theosophy, Quran, the argument, Mulla Sadra