فهرست مطالب

روابط خاک و گیاه - پیاپی 25 (بهار 1395)

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 25 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/17
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فاطمه مردانی، ریحانه عموآقایی صفحات 1-13
    در این پژوهش، ابتدا آزمایشی جهت بررسی تاثیر غلظت های مختلف عصاره ورمی کمپوست (20، 40، 60، 80 و 100 درصد) روی شاخص های جوانه زنی بذر و رشد دانه رست اسفرزه در ظروف پتری انجام شد. در آزمایش دوم، اثر ورمی کمپوست جامد در چهار سطح (صفر، 25، 50 و 75 درصد حجمی) روی شاخص های ظهور و رشد گیاهچه در یک آزمایش گلدانی در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش اول نشان داد که 20 و 40 درصد عصاره ورمی کمپوست سبب افزایش ظرفیت جوانه زنی، شاخص جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه و بنیه طولی اسفرزه شد و میانگین زمان ظهور و زمان رسیدن به 50% جوانه زنی را کاهش داد. در آزمایش دوم، تیمار با 25% ورمی کمپوست جامدباعث افزایش شاخص های ظهور گیاهچه (انرژی، نرخ، شاخص و ضریب ظهور) و بنیه وزنی تر گردید و میانگین زمان ظهور را کاهش داد. از طرفی، 25 و 50 درصد ورمی کمپوست جامد باعث افزایش معنی دار کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید گیاهچه های سه ماهه و شاخص های رشد گیاهچه های سه ماهه نسبت به شاهد شد. غلظت های زیاد ورمی کمپوست جامد و یا عصاره آن موجب کاهش این پارامترها گردید. از نتایج حاصل از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که اثر ورمی کمپوست بر جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه اسفرزه وابسته به غلظت آن می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص جوانه زنی، شاخص های ظهور، کاروتنوئید
  • هادی قربانی، مصطفی حیدری، محدثه غفاری صفحات 15-24
    فلزات سنگین از آلاینده های خطرناک زیستمحیطی هستند که از طریق ورود به زنجیره غذایی موجب بروز خطرات زیان باری برای انسان ها، گیاهان و سایر موجودات می شوند. به منظور بررسی اثرهای تنش شوری و عناصر سنگین سرب و کادمیوم بر گیاه اسفناج، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح شوری (صفر، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) به عنوان فاکتور A و تیمار عنصر سنگین در چهار سطح (شاهد، کادمیوم، سرب و سرب+کادمیوم) به عنوان فاکتور B بودند. نتایج نشان داد که شوری تاثیر معنی داری بر وزن تر و خشک اسفناج نداشت؛ اما تیمار عنصر سنگین سبب تغییرات معنی داری در آنها گردید. کمترین و بیشترین وزن تر و خشک به ترتیب از تیمار کادمیوم و کادمیوم + سرب حاصل شد. بجز رنگدانه های فتوسنتزی فلاونوئید و آنتوسیانین، شوری تنها تاثیر معنی داری بر مقادیر کلروفیل a، کلروفیل b و کارتنوئید داشت و سبب کاهش آنها در سطح شوری 8 دسی زیمنس بر متر شد. تیمار شوری بدون تاثیر بر مقدار پتاسیم، منجر به افزایش مقادیر سدیم و کربوهیدرات محلول در برگ های گیاه اسفناج گردید. اثر متقابل شوری و عنصر سنگین تنها در مورد کربوهیدرات، مقادیر کلروفیل a و کلروفیل b معنی دار بود. بیشترین میزان کربوهیدرات از تیمار ترکیبی کادمیوم + سرب و سطح شوری 8 دسی زیمنس بر متر و نیز بیشترین میزان کلروفیل a وb از تیمار بدون استفاده از شوری (شاهد) و عنصر سنگین سرب حاصل شد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، صفات فیزیولوژیک، عناصر سنگین
  • مرضیه اسدی، مرتضی زاهدی، محمدحسین اهتمام، امیرحسین خوشگفتارمنش صفحات 25-34
    به منظور بررسی تاثیر شکل معمول و نانوذرات اکسید روی بر رشد و محتوای یونی چهار رقم گندم (نیک نژاد، اینیا، روشن و مغان2)، در سه سطح شوری (صفر، 75 و 150 میلی مولار کلرید سدیم) آزمایشی گلدانی در مهر ماه 1391 در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اجرا گردید. در این آزمایش، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و غلظت عناصر سدیم، پتاسیم و روی در اندام هوایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و غلظت عناصر پتاسیم و روی در اندام هوایی کاهش اما نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه، غلظت سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم در اندام هوایی افزایش یافت. غلظت روی در اندام هوایی گیاهانی که با شکل نانوذرات اکسید روی تغذیه شده بودند در مقایسه با غلظت این عنصر در گیاهانی که با شکل معمول اکسید روی تغذیه شده بودند، بیشتر بود. تغذیه گیاهان با شکل نانوذرات اکسید روی موجب کاهش معنی دار نسبت سدیم به پتاسیم در اندام هوایی گردید.در اثر کاربرد اکسید روی به شکل نانو، وزن خشک اندام هوایی در ارقام نیک نژاد و اینیا افزایش، ولی در ارقام روشن و مغان2 کاهش یافت. نتایج این آزمایش نشان داد که ارقام مختلف گندم نسبت به تغذیه شکل نانوذرات اکسید روی واکنش متفاوتی دارند.
    کلیدواژگان: تغذیه گیاه، نسبت سدیم به پتاسیم، تنش شوری، واکنش گیاه
  • نادر آدمی پور، محمد باقر حیدریان پور، مهدی زارعی صفحات 35-47
    مشکلات شوری در مناطق خشک و نیمه خشک وجود دارد و می تواند رشد و بازده گیاه را شدیدا محدود سازد. ورمی کمپوست ها دارای تخلخل، تهویه، زهکشی و ظرفیت نگهداری آب زیاد هستند و شامل مواد مغذی می باشند که به سهولت توسط گیاه جذب می شوند. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر نسبت های مختلف ورمی کمپوست (صفر، 100، 200 و 300 گرم) در مخلوط با خاک زراعی، روی فعالیت آنزیم های کاتالاز (CAT) و آسکوربات پراکسیداز (APX) و برخی صفات مورفولوژیک گیاه چمانواش بلند، رقم Queen، تحت شرایط تنش شوری (صفر، 3، 6 و 12 دسی زیمنس بر متر) انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنزیم های CAT (U/g FW 47/50) وAPX (U/g FW 53/715) در شوری با هدایت الکتریکیdS/m 12 و تیمار با 300 گرم ورمی کمپوستبه دست آمد. بیشترین مقادیر سطح برگ (41/10 سانتی متر مربع)، ارتفاع شاخساره (28 سانتی متر) و وزن خشک شاخساره (07/46 گرم) برای گیاهانی به دست آمد که در تیمار 300 گرم ورمی کمپوست کاشته شده بودند. یافته های تحقیق حاضر مشخص کرد که شوری (کلرید سدیم) و استفاده از ورمی کمپوست منجر به راه اندازی یک پاسخ آنتی اکسیدانی در گیاه Festuca arundinacea شد. بنابراین، استفاده از ورمی کمپوست، علاوه بر افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و شاخص های رشدی، می تواند روش مناسبی در جهت کاهش اثرهای غلظت زیاد کلرید سدیم بر رشد این گیاه در خاک های شور باشد.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، پاسخ آنتی اکسیدانی، ویژگی های مورفولوژیک
  • محمود عطارزاده، عبدالحسین ابوطالبی، مصطفی عطارزاده صفحات 49-58
    پژوهش حاضر به منظور یافتن روشی مناسب جهت افزایش ریشه زایی قلمه های سخت ریشه زای زیتون انجام شده است. این آزمایش با 15 تیمار و 2 رقم (فیشومی و شیراز) به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نوع رقم به عنوان فاکتور اصلی و تیمار های هورمونی به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. تیمارها شامل استفاده از هورمون اسید ایندول بوتیریک (IBA) با غلظت های 2000، 4000 و 6000 میلی گرم در لیتر و اسید نفتالین استیک (NAA) با غلظت 2000 میلی گرم در لیتر به تنهایی و یا همراه با آسکوربیک اسید با غلظت 2% و پر اکسید هیدروژن (H2O2) با غلظت 5/3 درصد استفاده گردید. همچنین، از آب مقطر به عنوان تیمار شاهد استفاده شد. پس از گذشت 110 روز، تعداد قلمه های ریشه دار شده، تعداد قلمه های جوانه زده، تعداد ریشه در هر قلمه و متوسط طول ریشه در هر قلمه ثبت گردید. نتایج نشان داد که میزان ریشه زاییدر رقم شیراز بیشتر از رقم فیشومی بود. تیمار های هورمونی در تمام شاخص های مورد اندازه گیری در سطح 1% آزمون دانکن اختلاف معنی دار داشتند. ترکیب هورمون IBA با غلظت 4000 میلی گرم در لیتر به مدت 5 ثانیه به همراه پر اکسید هیدروژن با غلظت 5/3 درصد به مدت 30 ثانیه بیشترین تاثیر در افزایش ریشه زاییقلمه های زیتونرا داشت. همچنین، بعد از تیمارفوق، ترکیب هورمون IBA با غلظت 4000 میلی گرم در لیتر به مدت 5 ثانیه به همراه آسکوربیک اسید با غلظت 2% به مدت 15 دقیقه تاثیر بیشتری بر افزایش ریشه زاییداشت. بنابراین، با توجه به نتایج این آزمایش می توان گفت که استفاده از مواد کمک ریشه زا به همراه هورمون های ریشه زایی، تاثیر مثبتی بر بهبود ریشه زایی قلمه های ارقام سخت ریشه زای زیتون داشته است.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده های رشد گیاهی، تیمارهای هورمونی، آسکوربیک اسید، پراکسید هیدروژن
  • داود مومنی، احمد بناکار، برات قبادیان، سعید مینایی صفحات 59-70
    کشت های گلخانه ای به دلیل ماهیت تولید خارج از فصل، یکی از پرمصرف ترین بخش های مصرف کننده انرژی در بخش کشاورزی می باشند که منبع عمده تامین کننده انرژی آنها، سوخت های فسیلی است. با توجه به معایب مصرف سوخت های فسیلی و قوانین بازدارنده مصرف آن در سال های آینده، بایستی در خصوص جایگزینی تدریجی آنها با انرژی های تجدیدپذیر مطالعات لازم صورت گیرد. در این تحقیق، یک سامانه گرمایش خورشیدی مجهز به متمرکزکننده از نوع عدسی فرسنل خطی با قابلیت تنظیم برای کل مناطق ایران، در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس طراحی و ساخته شد. بدین منظور، در ابتدا نیاز گرمایشی یک واحد گلخانه خیار محاسبه شده و با توجه به آن، سامانه گرمایش خورشیدی و سیستم ذخیره حرارت برای تامین گرمای مورد نیاز داخل گلخانه طراحی و ساخته شد. به منظور ذخیره انرژی بیشتر، از مخزن عایق بندی شده با عایق الاستومریک و لوله های مسی حاوی پارافین داخل مخزن استفاده شد. سپس، عملکرد سامانه در سه محدوده دمایی 35، 50 و 65 درجه سلسیوس پایش گردید. بررسی روند تغییرات دمای آب مخزن نشان داد که میانگین آهنگ کاهش دما در مخزن با دمای اولیه بیشتر نسبت به مخزن با دمای کمتر، سریع تر است. ولی با حجم و عایق بندی مناسب و استفاده از مواد تغییرفاز دهنده، بخصوص در محدوده ذوب پارافین، دما در مخزن ثابت تر باقی مانده و روند سرد شدن آن کندتر شد. لذا، سامانه گرمایش خورشیدی و مخزن ذخیره حرارت با حجم و عایق بندی مناسب می تواند در گرمایش گلخانه ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، سیستم ذخیره حرارت، مواد تغییرفاز دهنده
  • نفیسه دولتیان، امیر لکزیان، امیر فتوت، علی تهرانی فر صفحات 71-84
    افزایش عملکرد گیاهان گلخانه ایبه علت محدودیت های فراوان در استفاده از منابع آب و خاک اهمیت دارد. به منظور بررسی تاثیر اسید هومیک بر برخی صفاترویشی و فیزیولوژیک توت فرنگی رقم سلوا، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل نوع اسید هومیک (اسید هومیک عصاره گیری شده از ورمی کمپوست، اسید هومیک عصاره گیری شده از ورمی کمپوست به همراه10 میلی گرم ایندول استیک اسید و اسید هومیک تجاری)، سه غلظت اسید هومیک (صفر، 15 و 30 میلی گرم در لیتر) و دو روش مصرف (برگ پاشی و محلولغذایی) بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد محصول، کلروفیل و مواد جامد محلول از تیمار برگ پاشی با غلظت 15 میلی گرم در لیتر اسید هومیک عصاره گیری شده، بیشترین نشت یونی از تیمار برگ پاشی با غلظت 30 میلی گرم در لیتر اسید هومیک عصاره گیری شده به همراه 10 میلی گرم ایندول استیک اسید و بیشترین وزن خشک ریشه از تیمار غلظت 30 میلی گرم در لیتر اسید هومیک عصاره گیری شده به همراه 10 میلی گرم ایندول استیک اسید و مصرف در محلول غذایی به دست آمد. در مجموع، مصرف 15 میلی گرم در لیتر اسید هومیک عصاره گیری شده از ورمی کمپوست به صورت برگ پاشی در بیشتر صفات مورد مطالعه موفق تر عمل کرد.
    کلیدواژگان: برگ پاشی، ورمی کمپوست، کشت گلخانه ای، ایندول استیک اسید
  • سید محمد سیدی، محمد خواجه حسینی، پرویز رضوانی مقدم، حمید شاهنده صفحات 85-98
    به منظور بررسی نقش تغذیه فسفر گیاه مادری بر کیفیت بذرهای تولیدی سیاهدانه (Nigella sativa L.) در خاک آهکی، سه آزمایش در سال های 1391 و 1392 در گلخانه تحقیقاتیدانشگاه فردوسی مشهد اجرا گردید. آزمایش های اول و دوم به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 21 تیمار طراحی شد. هفت تیمار شاهد، ورمی کمپوست، گوگرد، ورمی کمپوست+ گوگرد، ورمی کمپوست+ باکتری تیوباسیلوس، گوگرد+ باکتری تیوباسیلوس و ورمی کمپوست+ گوگرد+ باکتری تیوباسیلوس و سه سطح کاربرد فسفر (صفر، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار از منبع دی فسفات آمونیوم) به ترتیب عامل اول و دوم بودند. آزمایش اول شامل یک دوره 63 روزه به منظور اعمال اکسیداسیون بیولوژیک گوگرد بود و در پایان این دوره، کشت بذرهای سیاهدانه انجام گرفت. پس از تعیین درصد سبز شدن در آزمایش دوم، آزمایش سوم اجرا شد. در آزمایش سوم، اعمال پرایمینگ (آب مقطر، محلول 500 میلی مولار فسفات دی هیدروژن پتاسیم و عدم پرایمینگ) در تیمارهای با درصد سبز شدن کمتر از 60%، همراه با تیمار شاهد (تیماری که در آزمایش دوم از بیشترین درصد سبز شدن برخوردار بود) به عنوان تیمارهای آزمایش در نظر گرفته شدند. بر اساس نتایج آزمایش های اول و دوم، کاربرد ورمی کمپوست+ باکتری تیوباسیلوس و نیز ورمی کمپوست+ گوگرد+ باکتری تیوباسیلوس اثرمعنی داری در بهبود وزن دانه در بوته و شاخص های کیفی بذر مانند درصد سبز شدن و بنیه بذر داشتند. همبستگی مثبت و معنی داری بین شاخص های کیفی بذر سیاهدانه با مقدار فسفر قابل جذب در خاک و فسفر بوته مادری مشاهده شد. در آزمایش سوم نیز تیمار پرایمینگ با محلول 500 میلی مولار فسفات دی هیدروژن پتاسیم منجر به افزایش معنی دار درصد و کاهش متوسط زمان سبز شدن بذرها شد.
    کلیدواژگان: پرایمینگ عناصر غذایی، بنیه بذر، آزمون RE، متوسط زمان سبز شدن
  • مهدی سرچشمه پور، مجید حجازی مهریزی، زهرا ابراهیمی صفحات 99-110
    کمبود آهن و روی به عنوان یکی از عوامل اصلی کاهش تولید در خاک های آهکی مناطق خشک و نیمه خشک شناخته شده است.از آنجا که اجزای مواد آلی بر قابلیت جذب آهن و روی موثر می باشند، این مطالعه با هدف بررسی اثرات مواد هومیک (اسید هومیک، اسید فولویک، ورمی کمپوست، اسید هومیک+ اسید فولویک و اسید هومیک+ اسید فولویک+ ورمی کمپوست) در حضور و عدم حضور قارچ میکوریز بر برخی خصوصیات رشدی و جذب آهن و روی توسط سویا در شرایط گلخانه صورت گرفت. نتایج نشان داد که تنها اثرهای اصلی مواد هومیک و قارچ میکوریز بر رشد سویا و جذب آهن و روی معنی دار شد. پاسخ گیاه سویا به کاربرد مواد هومیک متفاوت بود. اسید هومیک بیشترین تاثیر را بر ارتفاع شاخسار، وزن تر و خشک شاخسار و ریشه سویا داشت؛ به طوری که کاربرد آن سبب افزایش 9/0 برابری ارتفاع بوته، 37/2 برابری وزن تر شاخسار، 11/6 برابری وزن خشک شاخسار، 54/3 برابری وزن تر ریشه و 5/5 برابری وزن خشک ریشه سویا در مقایسه با تیمار شاهد شد. تلقیح گیاه با میکوریز نیز توانست خصوصیات رشدی سویا را بهبود بخشد. بجز تیمارهای اسید هومیک و ورمی کمپوست، سایر تیمارهای هومیک سبب افزایش غلظت آهن و روی در شاخسار سویا شد. بیشترین غلظت آهن (3/657 میلی گرم بر کیلوگرم) و روی (4/87 میلی گرم بر کیلوگرم) در بوته های رشد یافته در تیمار اسید فولویک اندازه گیری شد. تلقیح سویا با میکوریز سبب افزایش 10 درصد آهن و 64 درصد روی در مقایسه با گیاهان شاهد شد. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد اسید هومیک و میکوریز می تواند از طریق افزایش جذب آهن و روی سبب بهبود خصوصیات رشدی سویا گردد.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، کودهای بیولوژیک، جذب عناصر غذایی، کلات ها
  • رحیم برزگر، سعید ریزی، مریم خسروی صفحات 111-120
    کشت شناور کاهو، به دلیل افزایش کارایی مصرف آب و کودهای شیمیایی، در حال توسعه است. به منظور بررسی اثر زمان تعویض محلول غذایی و غلظت محلول پرکننده بر رشد و عملکرد کاهوی باترهد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. هر واحد آزمایشی، جعبه ای پلاستیکی با ابعاد 60×40×15 سانتی متر (حجم 36 لیتر) بود و چهار گیاه با فاصله 20×25 سانتی متر روی ورق های پلی استر کشت شدند. محلول های غذایی هر 3، 4 و 5 هفته یکبار تعویض شدند و برای جبران کاهش حجم آب و عناصر تخلیه شده، از محلول غذایی پرکننده 1⁄3 یا 2⁄3 غلظت استفاده شد. بوته ها 35 روز بعد از نشا، برداشت شدند. نتایج نشان داد که در صفات وزن سر، محیط سر، تعداد برگ، وزن خشک برگ، وزن ریشه و ارتفاع و قطر ساقه اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود نداشت. اثر متقابل زمان تعویض محلول غذایی × غلظت محلول پرکننده در هیچیک از پارامترهای رشد معنی دار نبود. وزن سر و تعداد برگ در بوته به ترتیب بین 312-256 گرم (میانگین 286 گرم) و 37-32 برگ متغیر بود. تجزیه برگ نشان داد که در همه تیمارها، غلظت عناصر پرمصرف و کم مصرف در محدوده غلظت بهینه قرار داشت. همبستگی مثبت و معنی داری بین وزن سر با تعداد برگ، وزن ریشه، قطر ساقه و محیط سر مشاهده شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که با استفاده از محلول پرکننده 1⁄3 غلظت و بدون تعویض محلول غذایی می توان پرورش کاهو و عناصر محلول غذایی را به خوبی مدیریت نمود.
    کلیدواژگان: کاهوی باترهد، تغذیه، کشت بدون خاک، کشت شناور
  • جمال جوانمردی، حسن ستار صفحات 121-130
    مصرف بی رویه کودها و سموم شیمیایی در فرایند تولید محصولات، نگرانی جامعه جهانی را از نظر اثرهای آنها بر سلامتی برانگیخته است. این امر باعث شده تا حرکت هایی در جهت کاهش مصرف یا جایگزین نمودن مواد شیمیایی با مواد سازگار با محیط زیست، طی فرایند تولید، انجام شود. در این راستا، آزمایشی برای بررسی اثر کودهای با منشا بیولوژیک شامل عصاره جلبک دریایی، کودهای حاوی اسیدآمینه و مخلوط آنها، بر پنج رقم گوجه فرنگی گلخانه ای شامل: Sweet million، Golden cherry، M09، EDU و Guizaدر کشت خاکی درون گلخانه انجام شد. نتایج نشان داد که به طور کلی، کاربرد کودهای حاوی اسیدآمینه اثرهای مثبت بیشتری را نسبت به عصاره جلبک دریایی بر میزان عملکرد گیاه گوجه فرنگی دارد. نوع رقم گوجه فرنگی نیز بر نحوه واکنش گیاه به کود مورد استفاده تاثیرگذار بود؛ به طوری که میانگین طول و قطر و وزن میوه در ارقام گوجه فرنگی با میوه های ریز (Sweet million، Golden cherry وM09) در مقایسه با گوجه فرنگی های با اندازه میوه درشت (EDU و Guiza) تحت تاثیر کاربرد کودهای حاوی اسیدآمینه و عصاره جلبک دریایی قرار نگرفته، یا بسیار کم تحت تاثیر قرار گرفتند. در اثر کاربرد کودهای حاوی اسیدآمینه، ویژگی های کیفی میوه (درصد اسیدیته قابل تیتراسیون، میزان مواد جامد محلول در آب و ویتامین ث) در اغلب حالات بیشترین مقادیر را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: کودهای بیولوژیک، گوجه فرنگی گیلاسی، اجزای عملکرد، کشاورزی پایدار
  • فاطمه سلیمی، فرید شکاری، جواد حمزه ئی صفحات 131-141
    متیل جاسمونات یک تنظیم کننده گیاهی است که نقش مهمی در مسیر علامت دهی و راه اندازی بیان ژن های تدافعی گیاهان در واکنش به تنش های محیطی ایفا می کند. از این رو، اثر متیل جاسمونات بر کمیت و کیفیت گل های بابونه تحت تنش شوری به صورت یک آزمایش فاکتوریل، در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زنجان مطالعه شد. متیل جاسموناتبا پنج غلظت (صفر، 75، 150 ، 225و 300 میکرومولار) روی گیاهان بابونه ای که تحت غلظت های مختلف کلرید سدیم(2، 6، 10 و 14 دسی زیمنس برمتر) در حال رشد بودند، پاشیده شد. نتایج نشان داد که اثر متیل جاسمونات و شوری بر تمامی صفات معنی دار شد. بیشترین مقادیر ارتفاع بوته، وزن خشک کل در گلدان، تعداد و وزن خشک گل در گلدان و فلاونول-o-گلیکوزید در تیمار 75 میکرومولار متیل جاسمونات و سطح شوری 6 دسی زیمنس بر متر حاصل شد. با افزایش شوری و غلظت متیل جاسمونات به حد بیشتر از 6 دسی زیمنس بر متر و 75میکرومولار، عملکرد گل و مقدار فلاونول-o-گلیکوزید کاهش یافت. بین تمام صفات و وزن خشک گل همبستگی مثبت و معنی دار مشاهده شد. همچنین، فلاونول-o-گلیکوزید با وزن خشک کل در گلدان و وزن خشک گل همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد. در مجموع، غلظت 75 میکرومولار متیل جاسمونات و شوری 6 دسی زیمنس بر متر، تولید فلاونول-o-گلیکوزید را در بابونه افزایش داد.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد گیاهی، بیان ژن، عملکرد گل، کیفیت گل
  • فاطمه فهیمی، محمد کاظم سوری، فرزانه یعقوبی صفحات 143-152
    خیار از مهمترین سبزی های میوه ای در سراسر دنیاست که نقش مهمی در تغذیه انسان و مخصوصا رژیم های غذایی گیاهی دارد. از این نظر، تولید کمی و کیفی این محصول از اهمیت زیادی برخوردار است. این تحقیق به منظور بررسی اثر محلول پاشی برخی کودهای شیمیایی در مقایسه با کاربرد خاکی آنها بر رشد و نمو خیار گلخانه ای، به صورت طرح کاملا تصادفی، با 6 تیمار و 6 تکرار در سال 1393 اجرا شد. تیمارها در این پژوهش شامل: شاهد (بدون کاربرد کود)، کاربرد خاکی NPK، کاربرد خاکی آمینوکلات بیومین، کاربرد برگی آمینوکلات بیومین، کاربرد خاکی هیومی فولین و کاربرد برگی هیومی فولین بودند. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که تیمارهای کودی تاثیر معنی داری بر صفات رشد رویشی و زایشی گیاه خیار گلخانه ای داشتند. تیمار های کاربرد خاکی هیومی فولین، در مرحله بعد کاربرد خاکی NPK و سپس کاربرد خاکی بیومین باعث بیشترین میزان سبزینگی، تعداد شاخه جانبی، وزن تر شاخساره، عملکرد کل میوه، درصد وزن خشک میوه و مواد جامد محلول در گیاه شدند. کاربرد برگی بیومین بر اساس غلظت های توصیه شده (2 در هزار) منجر به کلروز برگ ها و کاهش رشد و نمو و تولید گیاه در مقایسه با دیگر تیمارها گردید. در حالی که تیمار کاربرد برگی هیومی فولین باعث رشد و نمو بهتر گیاه شد. به طور کلی، در این پژوهش، تیمار های کاربرد خاکی نسبت به تیمار های کاربرد برگی، مخصوصا در مورد آمینوکلات بیومین، بهتر بود.
    کلیدواژگان: سبزی های میوه ای، کودهای شیمیایی، رشد سبزینه ای
  • شیدالله کاظمی، حمیدرضا عشقی زاده، مرتضی زاهدی صفحات 153-164
    این مطالعه به منظور تعیین حساسیت 27 ژنوتیپ برنج محلیو اصلاح شده ایرانی نسبت به تنش شوری ناشی از کلرید سدیم به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در دو سطح شوری صفر و 100 میلی مولار وسه تکراردر گلخانه تحقیقاتی مرکز پژوهشی کشت بدون خاک دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های برنج ایرانی از نظر ویژگی های اگرومورفولوژیک مورد مطالعه در شرایط شور و غیر شور تنوع ژنتیکی قابل توجهی با یکدیگر داشتند. همچنین، در بین ژنوتیپ های محلی شمال، اصلاح شده شمال و مرکزی ایران نیز تنوع چشمگیری در پاسخ به تنش شوری مشاهده شد. در مقایسه با اندام هوایی، ریشه گیاه برنج به تنش شوری حساس تر بوده و با سرعت بیشتری به تنش پاسخ داد. حفظ سطح برگ سبز یا سبزبمان گیاه از عوامل موثر در تحمل به شوری ژنوتیپ های برنج بود. میانگین وزن خشک کل در ژنوتیپ های محلی شمال، اصلاح شده شمال و مرکزی در تیمار غیر شور به ترتیب 94/0، 09/1 و 38/1 گرم در هر بوته بود، که در شوری 100 میلی مولار کلرید سدیم به ترتیب به 46/0، 59/0 و 58/0 گرم در بوته کاهش یافت. در بین ژنوتیپ های محلی شمال، اصلاحی شمال و مرکزی ایران به ترتیب دیلمانی، ندا و جوزدان بیشترین تحمل و ژنوتیپ های دم سرخ، شیرودی و زاینده رود کمترین تحمل به شوری ناشی از 100 میلی مولار کلرید سدیم را نشان دادند. از تنوع ژنتیکی ارقام برنج ایرانی در تحمل به شوری می توان در توسعه تحمل به شوری و نیز در راستای مدیریت زراعی تولید برنج در شرایط شور بهره برداری کرد.
    کلیدواژگان: تحمل به شوری، تنوع ژنتیکی، مدیریت زراعی، سبزبمان
  • حسن موسی پور یحیی آبادی، محمدرضا اصغری پور، محبوبه بصیری صفحات 165-175
    شوری خاک یک مسئله محیطی جدی است که آثار منفی بر رشد و تولید گیاهان دارد. از سوی دیگر، اخیرا کاربرد کیتوزان، در افزایش مقاومت به تنش هایی همچون شوری زیاد شده است. بدین منظور، آزمایشی با هدف بررسیتاثیرپیش تیماربذر کیتوزان بر کاهش اثر تنش شوری درشنبلیله، به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل در سال 1393 انجام شد. عامل اول، پیش تیمارکیتوزان در سه سطح (5/0 و 1 گرم در لیتر و عدم کاربرد کیتوزان) و عامل دوم محلول کلرید سدیم در چهار سطح (50، 150 و 250 میلی مولار و عدم کاربرد کلرید سدیم) در نظر گرفته شد. قبل از کاشت، بذرها به مدت شش ساعت در محلول های کیتوزان قرار داده شدند. کلرید سدیم نیز به صورت خاکی و از طریق آبیاری (بعد از مرحله دو برگی)، با فواصل سه روزه، به گیاهان اعمال شد. نتایجنشان داد که افزایش شدت تنش شوری باعث کاهش خصوصیات رشد، محتوای رنگیزه های فتوسنتزی، محتواینسبیآببرگ، شاخص سبزینگی و افزایش میزان آنتوسیانین و پرولین شد. پیش تیمار5/0 گرم در لیتر کیتوزان موجب افزایشوزنخشک گیاه، طول ساقه و ریشه و محتواینسبیآببرگ در شرایط تنش شوری، نسبت به شاهد گردید. همچنین، کاربرد یک گرم در لیتر کیتوزان، میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئیدها را در سطحشوری 250 میلی مولار به ترتیب به میزان 7/43، 4/65 و 0/28 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. بیشترین میزان آنتوسیانین در تیمار یک گرم در لیتر کیتوزان به دست آمد. به طورکلی، نتایج نشان داد که در مناطق تحت تنش شوری، کاربرد کیتوزانمی تواند از طریق حفظ محتواینسبیآببرگ و ازدیاد رنگیزه هایفتوسنتزی، مقاومت گیاه را افزایش داده و در نتیجه باعث رشد و استقرار مطلوب تر گیاهشنبلیله شود.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، پرولین، کلروفیل کل، گیاهان دارویی
|
  • F. Mardani, R. Amooaghaie Pages 1-13
    The first experiment was performed to evaluate the effect of vermicompost extract (20, 40, 60, 80, 100%) on seed germination and seedling growth of Plantago psyllium. In second experiment, the effect of solid vermicompost with 4 levels (0, 25, 50, 75) on the emergence and subsequent growth of plantlets was investigated. The 20 and 40% increased germination capacity, germination index, and length of root, shoot, vigor index and decreased mean germination time and T50. In second experiment 25% increased emergence energy, emergence rate, emergence index and emergence cofficiennt and decreased mean emergence time. 25% and 50% treatments increased the diameter, length, dry and fresh weight of root and aerial parts and length and width of leaves, and a, b, total chlorophyll and carotenoid in 3 old months's plant. But high concentrations were decreased these parameters. Thus, the effect of vermicompost on seed germination and subsequent growth of plantlets is dependent on concentration.
    Keywords: Plantago psyllium, Growth, Emergence, Chlorophyll, Vermicompost
  • H. Ghorbani, M. Heidari, M. Ghafari Pages 15-24
    Heavy metals (HMs) are hazardous environmental pollutants which by entering the food chain cause harm to humans, plants and other organisms. In order to study the effects of salinity and lead (Pb) and cadmium (Cd) HMs on spinach plant, a factorial, pot experiment, based on complete randomized blocks design, was carried out in 2013 in College of Agriculture, Shahrood University of Technology. Treatments consisted of three levels of salinity (0, 4 and 8 dS/m) as factor A and HMs at four levels (control, Cd, Pb and Cd) as Factor B. results revealed that salinity had no significant effect on fresh and dry weight of spinach; but HMs treatment caused significant changes in these traits. Minimum and maximum fresh and dry weights were obtained in the Cd and Cd treatments, respectively. Besides photosynthetic pigments of flavonoids and anthocyanin, salinity had significant effect only on chlorophyll a, chlorophyll b, cartenoid contents and reduced them at 8 dS/m level. Salinity treatment, without affecting potassium content, increased sodium and soluble carbohydrates in spinach leaves. Interaction between salinity and HMs was only significant for carbohydrate, chlorophyll a and chlorophyll b. The highest amount of carbohydrate was obtained in the Cd and 8 dS/m treatment and the highest amount of chlorophyll a and chlorophyll b was obtained in the no salinity (control) and Pb treatment.
    Keywords: Salinity stress, Physiological traits, Heavy metals
  • M. Asadi, M. Zahedi, M.H. Ehtemam, A.H. Khoshgoftarmanesh Pages 25-34
    This pot experiment was conducted to investigate the effects of ordinary and nano forms of zinc oxide on growth and ion content of four wheat cultivars (Niknejad, Iniya, Rowshan and Moghan2) under three salinity levels (0, 75 and 150 mM NaCl). In this experiment, shoot and root dry weight, and concentration of potassium, sodium and zinc in shoots were measured. Results showed that with an increase in salinity level, the shoot and root dry weight and concentration of potassium and zinc in shoot was decreased, but shoot/root dry weight ratio, sodium concentration and sodium/potassium ratio in shoots were increased. Plants provided with nano zinc oxide had higher concentration of zinc, as compared to the ordinary form of zinc oxide. Significant reduction of sodium/potassium ratio in shoots occurred due to plant nutrition of nano zinc oxide. As a result of application of nano zinc oxide, shoot dry weight was increased in Niknejad and Iniya wheat cultivars, but it was decreased in Rowshan and Moghan2 cultivars. The results of this experiment showed that there was significant variation among wheat cultivars in response to the application of nano zinc oxide.
    Keywords: Plant nutrition, Sodium to potassium ratio, Salinity stress, Plant response
  • N. Adamipour, M. B. Heiderianpour, M. Zarei Pages 35-47
    Salt problems are of great concern in arid and semi-arid regions and can severely limit plant growth and yield. Vermicomposts have high porosity, aeration, drainage, and water-holding capacity and contain nutrients in forms readily taken up by plants. This research was conducted to investigate the effect of different rates of vermicompost (0, 100, 200 and 300 g), mixed with farm soil, on catalase (CAT) and ascorbate peroxidase (APX) enzymes and some of the morphological traits of Festuca arundinacea cv Queen, under salinity stress (0, 3, 6 and 12 dS/m) conditions. Results showed that the highest activities of CAT (50.47 Ug/FW) and APX (715.53 Ug/FW) was obtained at NaCl concentrations of 12 dS/m with 300 g vermicompost. The highest values of leaf area (10.41 cm2), shoot length (28 cm) and dry shoot weight (46.07 g) were obtained when plants were grown in soil with 300 g vermicompost. The present findings revealed that salinity (NaCl) and application of vermicompost triggered an antioxidant response in Festuca arundinacea. Therefore, application of vermicompost not only can increase plant growth and anti-oxidant enzymes activity, but also could be an effective solution to reduce the effects of high concentrations of sodium chloride on growth of Festuca arundinacea cv Queen in saline soils.
    Keywords: Ascorbate peroxidase, Catalase, Antioxidant responses, morphological traits
  • M. Attarzadeh, A. Aboutalebi, M. Attarzadeh Pages 49-58
    This research was conducted to find an appropriate method to increase rooting percentage in difficult to root olive cultivars. This experiment, with 15 treatments and 2 cultivars (Fishomi and Shiraz) was arranged as a split-plot based on completely randomized design and four replications. The main factor was cultivar and the sub-main factor was hormonal treatments. Treatments consisted of indole-3-butyric acid) IBA ((concentrations of 2000, 4000 and 6000 mg/L) and naphthalene acetic acid )NAA( with concentration of 2000 mg/L alone or with 2% ascorbic acid and 3.5% H2O2. Meanwhile, distilled water was taken as control treatment. After 110 days, number of rooted cutting, number of cuttings with buds, number of roots per cutting and root length in each cutting. Results showed that rooting percentage in Shiraz cultivar was more than Fishomi cultivar. Hormonal treatments had significant difference in all the measured traits (P≤0.01). Combination of 4000 mg/L IBA for 5 seconds plus 3.5% H2O2 for 30 seconds was the most effective treatment in rooting of the olive cuttings. Also, the next effective treatment on rooting of the cuttings was 4000 mg/L IBA for 5 seconds plus 2% ascorbic acid for 15 minutes. Therefore, with regards to the results of this research, it could be stated that using cofactors plus rooting hormones, has had positive effects on improving the rooting in difficult to root olive cultivars.
    Keywords: Plant growth regulators, Hormonal treatments, Ascorbic acid, H2O2
  • D. Momeni, A. Banakar, B. Ghobadian, S. Minaei Pages 59-70
    Energy consumption is very high in greenhouses mainly due to off-season production. The main source of its energy supply is fossil fuels. Due to the disadvantages of fossil fuels consumption and preventive laws in the incoming years, study on reducing consumption and replacing a part of them with renewable energy is essential. In this research, a solar heating system, equipped with a concentrator and Fresnel lens, adjustable to all regions in Iran, was designed and manufactured in Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University. Thermal heating requirement of a cucumber greenhouse was calculated and then solar heating system and thermal storage system were designed and manufactured. For more energy saving, besides insulation of the reservoir tank with an elastomeric layer, cupper tubes and paraffin was used. Then, behavior of the system was evaluated under three thermal conditions of 35, 50 and 65°C. The results of variations of water temperature in the tank showed that mean descending rate of temperature, with a higher initial temperature, has been faster in the tank as compared to the tank with lower initial temperature. But, with proper volume and insulation and use of phase-change materials, particularly in the melting point range of paraffin, temperature in the tank remains constant and the cooling process is slower. Therefore solar heating system and thermal tank with suitable volume and insulation can be used for heating the greenhouses.
    Keywords: Solar energy, Heat, saving system, Phase, changing materials
  • N. Dolatiyan, A. L. Akzian, A. Fotowat, A. Tehranifar Pages 71-84
    Due to the many restrictions on the use of soil and water resources, increasing greenhouse plants’ yield is important. In order to study the effect of humic acid (HA) on some growth and physiological traits of strawberry (Fragaria ananassa var: Selva), an experiment was conducted as a completely randomized design with factorial arrangement with three replications. The experimental factors included HA type (HA extracted from vermicompost, HA extracted from vermicompost in combination with 10 mg indole acetic acid, and commercial HA), three different concentrations of HA (0, 15 and 30 mg/L) and two methods of HA application (foliar and nutrient solution). The results showed that the highest yield, chlorophyll and total soluble solids was obtained from foliar application of 15 mg/L extracted HA, the highest ion leakage was achieved from foliar application of 30 mg/L extracted HA from vermicompost in combination with 10 mg indole acetic acid, and the highest dry weight of roots was obtained from nutrient solution application of 30 mg/L HA extracted from vermicompost in combination with 10 mg indole acetic acid. In general, 15 mg/L HA, extracted from vermicompost, sprayed as foliar application, was more successful in most studied traits.
    Keywords: Foliar spray, Vermicompost, Greenhouse culture, Indole acetic acid
  • S. M. Seyyedi, M. Khajeh Hossieni, P. Rezvani Moghaddam, H. Shahandeh Pages 85-98
    In order to investigate the effects of nutritional role of maternal-plant phosphorus (P) on seed production and quality of black seed (Nigella sativa L.) in a calcareous soil, three experiments were conducted at research greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2012 and 2013. The first and the second experiments were conducted as a complete randomized design based on factorial arrangement. Seven fertilizer treatments (‍control, vermicompost, sulfur, vermicompost sulfur, vermicompost Thiobacillus bacteria, sulfur Thiobacillus and vermicompost sulfur Thiobacillus) and three levels of P (0, 30 and 60 kg/ha) were the first and the second experimental factors, respectively. The first experiment lasted 63 days, to biologically oxidize the sulfur, and at the end of this period, black seeds were sown. After determining the emergence percentage, the third experiment was conducted. In the third experiment, seed priming (distilled water, solution of 500 mM KH2PO4 and unprimed) was applied in the treatments with seed emergence of less than 60%, and a control treatment (selected treatment with the highest emergence from the second experiment) were considered. Based on the results of the first and the second experiments, application of vermi-compost Thiobacillus bacteria and vermicompost sulfur Thiobacillus bacteria had significant effects on increasing seed weight per plant and qualitative traits such as emergence percentage and seed vigor. In addition, a significant positive correlation was observed between qualitative traits of seeds and soil available P and P content of maternal plant. In the third experiment, P-priming with 500 mM KH2PO4 solution had significant effects on increasing emergence percentage and decreasing mean emergence time.
    Keywords: Nutrient priming, Seed vigor, Radicle emergence (RE) test, Mean emergence time
  • M. Sarcheshmehpour, M. Hejazi Mehrizi, Z. Ebrahimi Pages 99-110
    Iron (Fe) and zinc (Zn) deficiency has been known as a key factor in limiting crop production in calcareous soils of arid and semi-arid regions. Since the components of organic matter can change Fe and Zn availability, this study was conducted to investigate the effects of humic treatments including humic acid (HA), fulvic acid (FA), vermicompost (Verm), HA and HAᐏ镺 and mycorhiza inoculation on some growth characteristics of soybean and Fe and Zn uptake under greenhouse conditions. Results showed that significant differences among humic substances and mycorrhiza were recorded for soybean growth and Fe and Zn uptake. The response of soybean plants to humic substances was different. The largest increases in plant height, shoot fresh weight, shoot dry weight, root fresh weight and root dry weight were found in humic acid amended soil, being 0.9 fold, 2.37 fold, 6.11 fold, 3.54 fold and 5.5 fold, respectively, as compared to the control. Mycorrhiza also improved soybean growth characteristics. Humic treatments (with an exception for humic acid and vermicompost) increased Fe and Zn content of soybean aerial parts. The highest Fe content (657.3 mg/kg) and Zn content (87.4 mg/kg) was measured in plants treated with fulvic acid. Mycorrhizal inoculation resulted in 10% increase in Fe and 64% in Zn content of soybean as compared to control plants. The results of this research revealed that application of humic acid and mycorrhiza can improve soybean growth by increasing the uptake of Fe and Zn.
    Keywords: Sustainable agriculture, Bio, fertilizers, Nutrients uptake, Chelates
  • R. Barzegar, S. Rizi, M. Khosravi Pages 111-120
    Floating culture of lettuce is developing because of the increase in water use efficiency and chemical fertilizers. In order to assess replacement time of nutrient solution and concentration of replenishment solution on growth and yield of Butterhead lettuce, a factorial experiment was conducted through completely randomized design with three replications. Each experimental unit was a 60×40×15 cm (36 L) plastic box, and four plants were grown in a spacing of 20×25 cm apart on polyester sheets. The nutrient solutions were replaced with new solutions once every 3, 4 and 5 weeks. For compensating the removed water and depleted nutrients from the solution, replenishment solutions with ⅓ and ⅔ strength were added to the tank once a week. Plants were harvested 35 days after transplanting. Results showed that there was no significant difference in fresh head weight, head periphery, number of leaves per plant, leaf dry weight, root weight, and stem length and diameter among treatments. The interaction effects between replacement time × concentration of replenishment solution was not significant for none of the growth parameters. Fresh head weight and number of leaves per plant were 265-312 g (mean 286 g) and 32-37 leaves, respectively. Chemical analysis of lettuce-head tissue indicated that concentration of macro-and-micronutrients was in optimum range in all the treatments. Head weight per plant was found significantly and positively correlated with number of leaves/plant, root weight, stem diameter and head periphery. Results of the present experiment indicated that lettuce growth and nutrients could be managed well by adding replenishment solution with ⅓ strength, without replacing the nutrients solution.
    Keywords: Butterhead lettuce, Nutrition, Soilless culture, Floating culture
  • J. Javanmardi, H. Sattar Pages 121-130
    Extensive use of chemicals in crop production has attracted global public concerns in terms of their effects on human health. The issue has led to movement toward reducing chemicals and replacing with environmentally-friendly compounds during production processes of agricultural crops. An experiment was carried out to evaluate the effects of fertilizers with biologic origin, including seaweed extract and amino acids and their combination, on five cultivars of greenhouse tomatoes (Sweet million, Golden cherry, M09, EDU and Guiza) in soil culture system under greenhouse conditions. The results showed that the use of fertilizers containing amino acid has generally more positive effects than seaweed extract on tomato plant yield. The impact of tomato cultivar on response to fertilizers showed that fruit length, diameter and weight of cherry tomatoes (Sweet million, Golden cherry, M09) were not affected as much as large tomatoes (EDU and Guiza) by fertilizers containing amino acids or seaweed extract. In most cases, fruit quality characteristics including percentage of titratable acidity, soluble solids content and vitamin C were greater when fertilizers containing amino acids were used.
    Keywords: Biological fertilizers, Cherry tomatoes, Yield components, Sustainable agriculture
  • Fateme Salimi, Farid Shekari, Javad Hamzeiee Pages 131-141
    Jasmonate is a plant regulator that plays an essential role in signaling pathway and triggering the expression of plant defense-genes in response to abiotic stresses. Hence, the effect of methyl jasmonate on quantity and quality of chamomile flowers under salinity stress was investigated with a factorial experiment, based on a randomized complete blocks design with three replications, in the research greenhouse of University of Zanjan. Five concentrations of Methyl jasmonate (0, 75, 150, 225 and 300 µM) was sprayed on chamomile plants which were growing under different concentrations of NaCl (2, 6, 10 and 14 dS/m). Results showed that the effects of methyl jasmonate and salinity were significant on all the traits. The highest values for plant height, total dry matter per pot, number and flower dry weight per pot and Flavonol-O-glycoside were obtained at 75 µM methyl jasmonate and salinity level of 6 dS/m. Flower yield and the amount of Flavonol-O-glycoside were decreased by increasing the salinity and methyl jasmonate concentrations over 6 dS/m and 75 µM, respectively. A significant positive correlation was revealed among all traits and dry weight of flower. Also, Flavonol-o-glycoside showed a positive and significant relationship with total dry matter per pot and flower dry weight. In general, concentration of 75 µM methyl jasmonate and salinity of 6 dS/m increased Flavonol-O-glycoside production of chamomile.
    Keywords: Plant growth regulator, Gene expression, Flower yield, Flower quality
  • F. Fahimi, M. K. Souri, F. Yaghobi Pages 143-152
    Cucumber represents one of the most important fruit vegetables in the world which has an undeniable role in human nutrition and especially vegetarian nutritional diets. Therefore, yield and quality improvement of this crop is very important. This study was carried out during 2014 to evaluate the effects of foliar application of some chemical fertilizers compared to their soil application on greenhouse cucumber growth and development. The experimental design was completely randomized design with 6 treatments and 6 replications. Treatments were control (without fertilizer application), soil application of NPK, soil application of Biomin amino-chelate, foliar application of Biomin amino-chelate, soil application of Humifolin and foliar application of Humifolin. The results of means comparison showed that fertilizer treatments had significant effect on vegetative and reproductive growth of greenhouse cucumber. Soil-applied Humifolin, soil-applied NPK and then soil-applied Biomin treatments resulted in higher chlorophyll index, number of lateral shoots, shoot fresh weight, total fruit yield, fruit dry weight percentage and fruit soluble solids. Foliar application of Biomin in recommended concentration (0.2 %) resulted in leaf chlorosis and reduced plant growth and yield. While, foliar application of Humifolin caused better growth and development of the plants. In general, in this study, soil-applied treatments, especially Biomin amino-chelate, led to better plant performance, as compared to foliar application treatments.
    Keywords: Fruit vegetables, Chemical Fertilizers, Vegetative growth
  • Sh. Kazemi, H. R. Eshghizadeh, M. Zahedi Pages 153-164
    An experiment was conducted to determine the responses of 27 Iranian local and improved rice genotypes to two salinity levels (0 and 100 Mm NaCl) at Soilless Culture Research Center of Isfahan University of Technology. The treatments were arranged as factorial in a completely randomized design with three replications. The results showed that there was considerable variation in agro-morphological characters among Iranian rice genotypes under saline and non-saline conditions. A great variation in salt tolerance was observed among local genotypes of north, improved genotypes of north and local genotypes of center of Iran. Root growth was more sensitive to salt stress than shoot growth and responds more quickly to the stress. The salt-tolerant rice genotypes had more green leaf area duration as a major factor for salinity tolerance. Average total biomass of local genotypes of north, improved genotypes of north and local genotypes of center of Iran under non-saline conditions were 0.94, 1.09 and 1.38 and under saline conditions were 0.46, 0.59 and 0.58 g/plant, respectively. The highest and lowest tolerance to 100 mM NaCl salinity among local genotypes of north were observed in Daylamani and Domsorkh, among improved genotypes of north in Neda and Shiroodi, and among local genotypes of center of Iran in Jozdan and Zayandehrood, respectively. The genetic variation for salinity tolerance in Iranian rice genotypes may improve salt tolerance and increase rice production under saline conditions.
    Keywords: Salinity tolerance, Genetic diversity, Agronomic management, Green leaf area duration
  • H. Mosapour Yahyaabadi, M.R. Asgharipour, M. Basiri Pages 165-175
    Soil salinity is a serious environmental problem that has negative impacts on growth and production of plants. On the other hand, application of chitosan has recently been increased to enhance the resistance to different stresses, such as salinity. In order to study the effect of chitosan seed-priming on alleviation of salinity stress in fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) a factorial experiment, based on completely randomized design with three replications, was conducted in 2014 in the Research Greenhouse of University of Zabol. Chitosan pretreatment, taken as the first factor, was applied at three levels (0, 0.5 and 1 g/l) and sodium chloride (NaCl) was the second factor at four levels (0, 50, 150 and 250 mM). Before planting, the seeds were soaked for 6 hours in the chitosan solutions. NaCl was applied to the plants by irrigation water (after 2-leaf stage), with 3-day intervals. Results indicated that increasing salinity stress reduced growth characteristics, content of photosynthetic pigments, leaf relative water content, chlorophyll index and increased the amount of anthocyanin and proline. Seed-pretreatment by application of 0.5 mg/L chitosan, under salinity stress, increased plant dry weight, length of stem and roots, and leaf relative water content, as compared to the control treatment. In addition, under the salinity level of 250 mM, application of 1 g/L chitosan increased chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoids content by 43.7, 65.4 and 28 percent, respectively, as compared to the control treatment. The highest amount of anthocyanin was found in the 1 g/L chitosan treatment. In general, these results suggested that in salt-affected areas, seed pretreatment by application of chitosan could be utilized efficiently for reducing the salinity stress on leaf relative water content and photosynthetic pigments, and better growth and stablishment of fenugreek plant.
    Keywords: Anthocyanin, Proline, Total chlorophyll, Medicinal plants