فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 63 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر اخگر، موسی حامد بابایی صفحه 5

    در این پژوهش تلاش شده‌است تا به نقش منابع غیر‌سازمانی در توسعه نیروی دریایی راهبردی پرداخته و مولفه‌ها و شاخص‌های توسعه احصاء گردد. جامعه آماری در این‌ تحقیق بالغ بر 75نفر از صاحب نظران در حوزه دریا و فرماندهان نیروهای مسلح. ج.ا. ایران‌ می‌باشد. روش تحقیق تحلیلی- توصیفی بوده، و با توجه به کیفی بودن پژوهش از تحقیقات سند پژوهشی، مشاهده میدانی، مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده‌است‌. یافته‌های تحقیق موید آن است که منابع غیر‌سازمانی‌تاثیر زیادی در توسعه نیروی دریایی راهبردی دارد، و برای توسعه نیروی دریایی راهبردی نیاز ویژه به مولفه‌های منابع غیر‌سازمانی (شامل‌منابع انسانی، عملیاتی، اطلاعاتی، حقوقی، آماد- پشتیبانی و صنعتی، مالی و بودجه، علمی و فناوری) است تا بستر‌های مناسب زیر ساخت‎ها در سواحل کشور که از ارکان توسعه همه جانبه است توسط ذینفان فراهم گردد.

    کلیدواژگان: منابع غیر سازمانی، توسعه نیروی دریایی راهبردی، مراکز دانشگاهی، صنایع دریایی
  • خسرو حسن لو صفحه 53

    ظهور مشکل عدم تناسب راهبردی میان نوع دفاع در برابر چالش‌ و جنگ‌های هوشمند و نوین امروزی، موجب بروز این مسئله شد که؛ «نظام دفاعی کشور نیازمند رهیافت های دفاعی هوشمندانه ای است که علاوه بر توانایی رویارویی با چالش های هوشمند، از برنامه های دشمنان نیز پیشی گیرد.» از این رو، هدف این پژوهش، «دست‌یابی به نگره ای (نظریه) است که توانایی تفسیر مفهوم هوشمندی دفاعی را در برابر طیف گسترده چالش‌های هوشمند داشته باشد.» روش پژوهش و شیوه پردازش داده ها «روش نظریه پردازی داده بنیاد» و استفاده از نرم‌افزار «ماکس کیودا» بوده و به پرسش اصلی ؛ نظریه ی «دفاع هوشمند» چیست؟ پاسخ داده شد. جامعه نمونه پژوهش تعداد 50 نفر خبرگان دفاعی است. بر اساس یافته‌های پژوهش، از ویژگی های مهم نظریه ی دفاع هوشمند؛ منظومه ای تبلوریافته از مفاهیم مشترک دفاعی برآمده از اندیشه دفاعی پیشوایان انقلاب اسلامی، دفاعی همه جانبه است که حاصل تلفیق امکانات مادی و قدرت معنوی بوده با هم‌افزایی توان و قدرت های مادی و معنوی (قدرت هوشمند معنوی) و همگرایی رهیافت های دفاعی، نسل نوین دفاعی را شکل می‌دهد. این نسل نوین دفاعی، فراگیر (چندبعدی، فراحوزه ای) و متعالی (معنوی، عادلانه، مشروع) بوده و به دنبال کسب بیش‌ترین تاثیر و نفوذ راهبردی و بازدارندگی از کمترین کنش‌ها در برابر چالش و جنگ‌های هوشمند می‌باشد. این نسل نوین از دفاع، دفاعی متعالی برآمده از هوش معنوی و آموزه‌های دینی (ایمان، تقوا، صدق، صبر، استقامت، توکل و نصرت الهی) و تجارب بومی کشور ما است.

    کلیدواژگان: قدرت هوشمند، تهدید هوشمند، جنگ هوشمند، دفاع هوشمند
  • سعید خزایی، حامد کاشانی صفحه 74

    در این مقاله نقاط آسیب و کاستی‌های روش و مدل‌های مختلف فرآیند ره نگاشت فناوری بررسی‌شده و پس از شناسایی،  به‌عنوان چالش‌های  این روش، معرفی و دسته‌بندی می‌گردند. روش ره نگاشت فناوری علی‌رغم کاربرد فراوان و توسعه کمی و کیفی در شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف ،دارای تنوع و گستردگی بسیار بالایی است. در این رابطه  چنین به نظر می‌رسد که توسعه و ایجاد روش‌ها و مدل‌های مختلف در تجارب شرکت‌ها و کشورها ناشی از متغیرهایی است که  از کاستی و یا نقاط قابل‌بهبود این روش  برمی‌خیزد. از این منظر بررسی نقاط قوت و کاستی آن‌ها می‌تواند نقش مهمی در ایجاد شناخت و استفاده بهتر روش ره نگاشت فناوری بازی نماید . در این مقاله ضمن مرور برخی مدل‌ها و کارکردهای مختلف روش ره نگاشت فناوری ، چالش‌های اصلی که به ایجاد هر یک از این مدل‌ها منجر شده شناسایی و دسته‌بندی‌شده و بر اساس آن توصیه نگاری برای بهبود این روش ارایه می‌گردد.همچنین به‌منظور تصدیق چالش‌های استخراج‌شده و رتبه‌بندی آن‌ها ، از خبرگان و صاحب‌نظران نیز نظرسنجی در قالب ارسال پرسشنامه به‌عمل‌آمده است.

    کلیدواژگان: نقشه راه، ره نگاشت فناوری، چالش های ره نگاشت فناوری
  • منوچهر منطقی، علی دلاور، جلال راعی * صفحه 99

    عوامل حاکم بر ساختار و بافت سازمان بر مدیریت کیفیت تاثیرگذار بوده لذا هدف از ارایه این مقاله احصای مولفه‌های کلان ساختاری، زمینه‌ایی و رفتاری موثر بر طراحی الگوی راهبردی مدیریت کیفیت در صنعت هوایی است. روش تحقیق با رویکرد کیفی از نظریه‌ داده بنیاد و تحلیل محتوا استفاده شده است و نوع آن توسعه‌ایی است. برای استخراج عوامل موثر بر الگوی راهبردی مدیریت کیفیت در صنعت هوایی از مبانی ارزشی و اسناد بالادستی، الگوهای مدیریت کیفیت، جوایز کیفیت، مطالعات تطبیقی و مصاحبه با صاحب‌نظران در این صنعت استفاده شده است. کلیه مولفه‌های استخراجی در بخش ادبیات نظری تحقیق و مصاحبه تجمیع گردید و برخی از آنها با توجه به زیست بوم صنعت هوایی ایران با اجماع نظرات ترکیب شده است. در پایان مولفه‌ها به شرح زیر استخراج شده‌اند: مولفه ساختاری شامل: سازه سازمان، سیستم کیفیت مبتنی بر ریسک، نظام ارزیابی و نظارت، نظام دانشی و آموزش، تضمین و بهبود کیفیت؛ مولفه‌ زمینه‌ایی شامل: فرهنگ سازمانی، ذینفعان، محیط اقتصاد، فناوری، دانش و اطلاعات، فرایند، مقررات و استانداردها، ارتباطات (درون و برون سازمانی)، طرح‌ریزی راهبردی و در مولفه رفتاری شامل: تعهد، انگیزش، مدیریت و رهبری و آموزش و یادگیری.

    کلیدواژگان: صنعت هوایی، مدیریت کیفیت و استاندارد، ایمنی، سازمان
  • علی مبینی دهکردی، مهران کشتکار * صفحه 119

    وقوع تغییرات بنیادی سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فناوری در عصر جدید، شیوه اعمال قدرت دولت‌ها را نیز در سطوح مختلف بین‌المللی، منطقه‌ای و ملی دگرگون نموده است. دیگر قدرت کشورها صرفا با میزان دارایی‌های مالی و توان نظامی آن‌ها سنجیده نمی‌شود، بلکه مولفه جدیدی با عنوان قدرت و توان علمی، بیش‌ازپیش نقش موثری نشان داده است. در این تحقیق که از نوع کاربردی و توسعه‌ای است پس از استخراج متغیرهای اصلی از اسناد و مدارک معتبر، برای بررسی و سنجش رابطه و نیز رتبه‌بندی آن‌ها به جامعه خبرگی مراجعه گردید. نتایج نشان می‌دهد اولا بین متغیرهای اصلی این تحقیق رابطه مثبت و معنادار وجود دارد؛ ثانیا در مقایسه بین متغیرها مشخص گردید رابطه بین اقتدار ملی و تولید تصمیم و الگو در میان شاخصه‌های اقتدار علمی با ضریب همبستگی 711/0 قوی‌ترین و همچنین رابطه بین اقتدار علمی با قدرت اقتصادی از ابعاد اقتدار ملی با ضریب همبستگی 704/0 بیشترین است.

    کلیدواژگان: اقتدار، اقتدار علمی، اقتدارملی، علم، قدرت
  • هادی جمشیدی، علیرضا بخش میدانی صفحه 141

    تقابل با جنگ نرم استکبار و دشمنان قسم خورده انقلاب اسلامی در حوزه های مختلف با بهره گیری از ظرفیت های قدرت نرم نظام(سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و...) در زمره مسایل مهم و مورد تاکید مسیولین به ویژه مقام معظم فرماندهی کل قوا حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای(مدظله العالی) عزیز می باشد که با اولویت بر امور اقتصادی، تمرکز دقیق کلیه ظرفیت ها و تفکرات راهبردی مسیولین سازمان های لشکری و کشوری را مطالبه می نماید. از این رو تحقیق حاضر با هدف دستیابی به موثرترین راهبردهای قدرت نرم اقتصادی نظام در مقابله با جنگ نرم استکبار با تاکید بر گفتمان و منویات معظم له در این خصوص تدوین شده است. این تحقیق از نوع کاربردی- توسعه ای است که با استفاده از روش تحقیق آمیخته و جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعه کتابخانه ای و میدانی، نسبت به تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصله به کمک مدل علمی S.W.O.T مبادرت و سپس با استفاده از تکنیک موقعیت یابی SPACE در جهت تعیین راهبردهای غالب، محاسبات لازم را انجام و با شناسایی راهبردهای مهم، بر اساس روش علمی Topsis راهبردهای بهینه و اثر بخش را نیز تدوین و ارایه نموده است. بنابراین نتایج حاصله از این تحقیق نشان دهنده 14راهبرد بهینه قدرت نرم اقتصادی نظام در تقابل با دسیسه های استکبار جهانی است، که اهم آن ها عبارت‌اند از: اشاعه و ترویج ایده تشکیل بازارهای مشترک اسلامی(در تقابل و بی اثر نمودن تحریم‌های اقتصادی)، جلب همدلی و همکاری مردمی در روند شتاب اقتصادی (در جهت تحقق دقیق برنامه‌های مندرج در سند چشم انداز)، تشویق و ترغیب به اشتغال حلال و مطابق با وجدان عمومی، اشاعه فرهنگ تشویق و حمایت از نخبگان و خلاقیت های انسانی و برخاسته از ایمان دینی(با تاکید بر سیاست های اقتصاد مقاومتی) و حمایت و تشویق مستمر از کار آفرینان جهادگر و هماهنگ با الگوهای اشتغال مشروع در سطح ملی است .

    کلیدواژگان: قدرت نرم، قدرت نرم اقتصادی، استکبار، راهبرد
|
  • Ali Akbar Akhgar, Mousa Hamid Babaei Page 5

    This research aims to study the role of non-institutional resources in the development of strategic Marine Corps, considering the components and indexes of development. The statistical society of the research is over 75 marine experts and commanders of the armed forces of the Islamic Republic of Iran. The method of the study is analytical research and due to the qualitative nature of the research, document study, field observation, interviews, and questionnaires have been utilized in the research. The findings depict that non-institutional resources have a great impact on the development of the strategic Marine Corps. Non-institutional resources – human and operational resources, intelligence, legal, logistics, industrial, financial and budgetary, and science and technology resources- are greatly required for strategic Marine Corps development. This will lead into the establishment of appropriate infrastructure by beneficiaries in coasts of the country, which are essential elements of comprehensive development.

    Keywords: non, institutional sources, the development of strategic naval forces, academia, Maritime
  • Khosroo Bolhassani, Iraj Bakhtiyari, Mohamad Sepehri Page 29

    Today, the development and improvement of defense technologies in various aspects as well as expand the scope of purely military threats to other spheres of economic , cultural , social and etc. has given a new form of patterns on comprehensive defense and all-out war. Iran's Islamic Revolution from the beginning has faced a wide range of threats and this breadth and intensity has grown along with increasing development of the country so that in recent years due to the development of military - defense capabilities and national power on the one hand and on the other hand the pervasive dimension of an unknown and incalculable costs of military invasion in Iran and in a word despair of achieving a tangible result of military action, the use of the economic capabilities of the enemies vision has more weight and important. The existence of insufficiencies in the country economic management arena, especially conomic components bottlenecks affecting on the comprehensive defense has provided the background for the enemy's use of this weaknesses and practical economic war. Achieving a stable component of economic defense against enemy economic threats requires a defined, representation and design tailored to the indigenous conditions. Therefore, the necessity of the effect of economic factors on the country total defense as a model and document for the operation in economic defense will be felt. In this research, by the content analysis and also with the use of questionnaires according to the guidelines of the Supreme Leader and the overall resistive economic policy , attempts to define the core elements of the economic defense that are important in the formation of a comprehensive defense and the effectiveness of some of them should be determined and while prioritizing component to the conclusion that the economic defense having a meaningful relationship with the total defense and significant impact on economic strength , has a decisive role in the total defense effectiveness against to enemy various threats .

    Keywords: economic defense, total defense, deterrence, capability, power deal
  • Khosro Hasanlou Page 53

    The World is a smart system and getting smarter as time goes on. In future, the spectrum of Challenges to be highly intelligent and formidable whole. In the field of defense, Lack of understanding of the new challenges, causing lack of strategic fit between defense and intelligence challenges now and in the future. Hence, the main problem is that "the system of defensive requires the recognition of smart defense approaches that in addition to the ability to face the challenges of smart, also overtaken enemies." This study, "The achievement of theory has the ability to interpret intelligence, defense against intelligent challenges to be whole. Data processing methods "grounded theory method" and to this question; theory of intelligent defense mean? Was answered. Based on the findings, theory smart defense "concept embodied joint defense and defense revolution leadership thought emerged; that synergies with material and spiritual powers (smart power) and the convergence of defensive strategies the new generation of defensive shape. This new generation of defense, general (multidimensional) and transcendent (spiritual, fair, legitimate) and is seeking more influence and deterrence strategy of least action to the challenge and smart wars."

    Keywords: Intelligent power, intelligent threat, smart wars, smart defense
  • Saeed Khazaei, Hamed Kashani Page 74

    Technology roadmapping is a useful and widely used method in technology planning field , that its considerable growth in the past two decades, shows the willingness of different firms and organizations for using it. But despite the benefits, capabilities and ongoing development, pathology and critical studies , suggests that this method has some shortcomings and challenges in implementation and emergence and development of modifications and multiple models, arises from weak points of this method. In this paper, the main objective is to improve the effectiveness and conceptual bases of technology roadmapping. So in the first step, reviewing recent resources in related literature, weaknesses, areas for improvement , the various models and functions from roadmapping, are introduced and its results is used in designing of Twenty- question questionnaire. In the next step , analyzing the results of surveys of experts and scholars ,and using comparing with average values, the main challenges , were classified , ranked and prioritized and according to this, are provided some recommendations for improvement of technology roadmapping by using conceptual and logical principles.

    Keywords: roadmap, roadmapping, technology roadmapping challenges
  • Manouchehr Mantegi, Ali Delavar, Jalal Raei * Page 99

    Factors governing the structure and organization of effective quality management is the aim of this paper reckon macro-structural, contextual and behavioral factors, effective strategic model design quality management in the aviation industry. Research with qualitative approach and content analysis was used information grounded theory and it is development. To extract the factors influencing the strategic model in the aviation industry quality management principles and values upstream of documents, models of quality management, quality awards, comparative studies and interviews with experts in the industry have been used. All components of aggregate extraction in the theoretical literature research and interviews, and some of them with respect to the environment with the agreement of the aviation industry combined. The factors have been derived as follows: The structural components include: organization structural, quality system based on risk assessment and monitoring system, the knowledge and training, quality assurance and improvement, contextual components, including: organizational culture, stakeholders, environment, economy, technology knowledge, information, processes, regulations and standards, communications (internal and external), strategic planning and behavioral factors include: commitment, motivation, leadership and management, teaching and learning.

    Keywords: aviation industry, quality management, standards, safety, organization
  • Ali Mobinidehkodi, Mehran Keshtkar Page 119

    The occurrence of a fundamental change in the political, social, economic and technology in the modern era, causes changes in the way power is exercised by governments at various levels, international, regional and national Power solely to the amount of financial assets and military power is not measured, and as a new element of strength and power, has shown increasingly important role The study is an applied research and development after the extraction of the main variables of valid documents, review and evaluate the relationship and the experts were ranking them by society. results show, First, there is a significant positive relationship between the variables of the study. Seconed,The relationship between national sovereignty and decision-making model with the strongest correlation coefficient ent 0/711 and 0/704 correlation between economic power is greatest scientific authority.

    Keywords: Authority, Scientific Authority, National Authority, Sience, Power
  • Hadi Jamshidiyan, Alireza Bakhsh Meydani Page 141

    Oppose to soft war of hauteur and swear enemies of Islamic revolution in different territory with exploitation of capacities of soft power of Regime (politic – economic – cultured and …) Are among of important affairs that mistress and the Great commander and leader of the Islamic Revolution Imam Khamenehee , emphatic on it. That by priority on economic affairs crave, close concentrate of all strategic capacities and idea of mistress of military and departmental organization. Thus this research by aim to achieve the most effective strategies of regimes economic soft power in oppose with hauteur’s soft war by emphatic on instruction of the Dignified leader is composited the present investigation is of applied and development type of research which has been carried out by employing mixed method and through collection of needed data from exterior and library study and analysis the information by Theo retied model of S.W.O.T then by positioning Technique space on order to determine dominate strategies accomplished, essential account and by definition of important – strategies based on theoretical method Tops is the best and most effective strategies are presented. Thus the result of this research indicative of the best economic soft power 14 strategies of regime for oppose to globed hauteur’s/machination that the most important of them are: Propagation of Islamic common Bazar converting’s Idea (in oppose and make ineffectual of economic boycott) concordance and cooperation to economic expedition (in order to achieve plans in feature Document) encourage to lawful job and according to common conscience – propagation the cultured of encourage and support of elite and human originality and based on religious belief (with emphasis on tenacity economics’ politics) and continuously support and encourage of job creative crusader and harmonic with lawful job role model in national level.

    Keywords: Soft Power, Economic Soft Power, Hauteur, Strategy