فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 24 (بهار 1395)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 24 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ارزیابی روابط عملکرد دانه با صفات زراعی در ژنوتیپ های گندم دیم بهاره
    علی احمدی*، راضیه پور قاسمی، طهماسب حسین پور، سیده سمانه سهرابی صفحات 1-12
    به منظور بررسی ارتباط ویژگی های مختلف زراعی با عملکرد دانه گندم نان بهاره دیم، تعداد 18 ژنوتیپ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خرم آباد در سال زراعی 90-1391 مورد مطالعه قرار گرفتند و از نظر 14 صفت شامل عملکرد دانه و اجزای آن و خصوصیات مورفولوژیک ارزیابی شدند. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که عملکرد بیولوژیک دارای بیشترین ضریب همبستگی مثبت و معنی دار در سطح احتمال یک درصد (**79/0r=) با عملکرد دانه می باشد، و بعد از آن صفات عملکرد کاه، شاخص برداشت و تعداد سنبله به ترتیب با *56/0r=، *50/0r= و*49/0r= (معنی دار در سطح احتمال پنج درصد) قرار داشتند. بر اساس رگرسیون گام به گام تعداد سنبله، شاخص برداشت، وزن سنبله و ارتفاع بوته از مهمترین اجزای عملکرد بوده و سهم بیشتری در توجیه عملکرد دانه داشتند. تجزیه علیت نیز نشان داد که چهار صفت تعداد سنبله در متر مربع، شاخص برداشت، وزن سنبله و ارتفاع بوته مهمترین عوامل در افزایش عملکرد دانه بودند. بزرگترین اثرات مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه نیز مربوط به صفات تعداد سنبله و وزن سنبله بودند. نتایج حاصل از تجزیه به عامل ها نیز نشان داد که چهار عامل اصلی(عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد کاه و وزن هزار دانه) و مستقل از هم در مجموع 72 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه نمودند. عامل اول به عنوان عامل عملکرد با بیشترین واریانس مجددا نقش موثر سه صفت عملکرد بیولوژیک، عملکرد کاه و وزن هزار دانه را بر عملکرد دانه تایید نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه به عامل ها، تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام، همبستگی
  • تاثیر کم آبیاری بر فلورسانس کلرفیل، خصوصیات رویشی و عملکرد دانه هیبریدهای ذرت
    هومن همایونی *، ویکتوریا خازاریان، محسن سعیدی صفحات 13-24
    محدودیت رطوبت یکی از عوامل مهم محدود کننده تولید محصولات در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. به منظور بررسی تاثیر تیمارهای کم آبیاری بر فلورسانس کلرفیل، خصوصیات رویشی و عملکرد دانه ذرت، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در کرج در سال 1388 و 1389 اجرا شد. عامل اصلی آبیاری شامل آبیاری کامل (1I)، 5/12% (2I)، 25% (3I)، 5/37% (4I) و 50% (5I) کم آبیاری و عامل فرعی هیبریدهای ذرت شامل سینگل کراس 704، 500 و 301 بود. از نظر عوامل مرتبط با فلورسانس کلرفیل در مرحله 10برگی و ظهور گل آذین نر، بین هیبریدهای ذرت اختلاف معنی داری وجود داشت و در سایر موارد اختلاف معنی داری مشاهده نشد. شاخص سطح برگ، ارتفاع گیاه و عملکرد دانه با کاهش حجم آب در تیمارهای کم آبیاری کاهش یافت. البته کاهش آب تا 5/12% تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه نداشت. کمترین عملکرد دانه مربوط به تیمار 5I (با عملکرد 2497 کیلوگرم در هکتار) بود و در بین هیبریدها، سینگل کراس 704 (با عملکرد 4592 کیلوگرم در هکتار) بالاترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد. همزمان با تشدید کم آبیاری، کاهش سطح فتوسنتز کننده از طریق کاهش میزان سطح برگ نقش مهم تری نسبت به کارایی فتوسیستم II، در عملکرد دانه داشت. پراکندگی داده های بدست آمده مربوط به حداکثر عملکرد کوانتمی فتوسیستم II متاثر از شرایط محیطی بود.
    کلیدواژگان: ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ، عملکرد کوانتمی فتوسنتز، محدودیت رطوبت
  • تاثیر رژیم های آبیاری بر برخی ویژگی های کمی و کیفی سه رقم کندم در اصفهان
    حمید دهقان زاده* صفحات 25-34
    برای تعیین تاثیر رژیم های آبیاری بر برخی ویژگی های کمی و کیفی سه رقم گندم نان در اصفهان، دو آزمایش مزرعه ای یکساله در سال های زراعی 92-1391 و 93 - 1392 به صورت کرت های خرد شده، با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار به اجرا درآمد. کرت های اصلی شامل رژیم های آبیاری (آبیاری پس از 75 ، 95 و 115 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) و کرت های فرعی شامل ارقام گندم (سپاهان، قدس و پیشتاز) بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای آبیاری پس از 75 و 95 میلی متر تبخیر تجمعی، در صفات مورفولوژی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه تفاوت معنی داری نداشتند. تاخیر در آبیاری از 95 به 115 میلیمتر تبخیر تجمعی سبب کاهش معنی دار عملکرد دانه و اجزای آن و افزایش درصد پروتیین دانه شد. ارقام قدس و پیشتاز به ترتیب دارای بیشترین و کمترین تعداد دانه در سنبله و دارای کمترین و بیشترین وزن هزار دانه و کمترین و بیشترین عملکرد دانه بودند. نتیجه گرفته شد که با آبیاری گندم پس از 95 میلی متر تبخیر تجمعی، بدون کاهش معنی دار در عملکرد، در حالی که پروتئین دانه 77/1 درصد افزایش یافته است، می توان 22 درصد در آب صرفه جوئی کرد.
    کلیدواژگان: تنش رطوبتی، ماده خشک کل، درصد پروتئین، گلوتن مرطوب، ضریب رسوب
  • اثر روش های متفاوت آبیاری و پلیمر سوپر جاذب بر عملکرد و بهره وری آب ذرت (Zea mays L.)
    فیاض آقایاری*، فاطمه خلیلی، محمد رضا اردکانی صفحات 35-48
    به منظور بررسی اثر روش های متفاوت آبیاری و پلیمر سوپرجاذب بر عملکرد و بهره وری آب ذرت، آزمایشی بصورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 93-1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج انجام گرفت. کم آبیاری در سه سطح شامل آبیاری بر اساس 100، 75 و50 درصد نیاز آبی گیاه و روش های آبیاری جویچه ای در دو سطح شامل آبیاری جویچه ای یک در میان ثابت و آبیاری تمام جویچه ای بصورت فاکتوریل در کرتهای اصلی و کاربرد سوپرجاذب در دو سطح شامل عدم مصرف سوپرجاذب و مصرف سوپرجاذب به میزان 30 کیلوگرم در هکتار در کرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد برای حصول عملکرد دانه مطلوب در شرایط کم آبیاری، استفاده از روش آبیاری جویچه ای یک در میان به جای روش تمام جویچه ای میتواند سودمند باشد. بیشترین بهره وری آب برای تولید عملکرد دانه (2/06 کیلوگرم در متر مکعب) و عملکرد بیولوژیک (4/71 کیلوگرم در متر مکعب) در شرایط آبیاری با 75% نیاز آبی و روش جویچه ای یک در میان به دست آمد. کاربرد سوپرجاذب در روش آبیاری جویچه ای یک در میان باعث افزایش 26/6 درصدی بهره وری آب برای عملکرد دانه و افزایش 14/5 درصدی بهره وری آب برای عملکرد بیولوژیک شد. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، اعمال روش آبیاری جویچه ای یک در میان بر اساس 75% نیاز آبی گیاه و کاربرد سوپر جاذب به همراه آن، برای افزایش بهره وری آب و عملکرد ذرت پیشنهاد میگردد.
    کلیدواژگان: خشکی، آبیاری یک در میان ثابت، ذرت
  • ارزیابی شاخص های تحمل تنش گرما در ژنوتیپ های گندم نان
    حبیب الله سوقی*، نادعلی باباییان جلودار، غلامعلی رنجبر، محمد هادی پهلوانی صفحات 49-63
    تنش گرمایی یکی از عوامل مهم کاهش عملکرد گندم در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می شود که ایجاد ارقام متحمل به گرما را اجتناب ناپذیر نموده است. به منظور بررسی شاخص های تحمل گرما در گندم، 24 ژنوتیپ گندم نان در سال زراعی 92-1391 درقالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، در دو ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان و گنبد، در دو تاریخ کاشت طبیعی و تاخیری (تنش گرما) کشت شدند. هشت شاخص تحمل تنش، شامل شاخص حساسیت به تنش (SSI)، شاخص تحمل (TOL)، میانگین هندسی تولید (GMP)، میانگین حسابی(MP)، شاخص تحمل به تنش (STI)، شاخص پایداری عملکرد (YSI)، شاخص عملکرد (YI) و شاخص اندازه برتری (Pi) بر اساس عملکرد دانه، مورد محاسبه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه در کشت تاخیری به 8/39 و 5/34 درصد به ترتیب در گرگان و گنبد کاهش یافت. میانگین عملکرد دانه در کاشت به موقع و تاخیری در گرگان به ترتیب 2/499 و 8/198 گرم در متر مربع بود. این مقادیر در گنبد به ترتیب 4/391 و 0/135 گرم در متر مربع یودند. بر این اساس، شاخص های MP و STI قادر به تشخیص ژنوتیپ های با عملکرد بالا تحت هر دو شرایط طبیعی و تنش گرما بودند. به طور کلی، هر درجه سلسیوس افزایش میانگین دما از 20 تا 4/26 درجه سانتیگراد، در طول دوره پر شدن دانه، باعث کاهش حدود 10 درصدی عملکرد دانه شد. همچنین ژنوتیپ شماره 21 با توجه به نتایج حاصل از بررسی شاخص ها به عنوان ژنوتیپ برتر هم در شرایط طبیعی و تنش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارتفاع گیاه، عملکرد دانه، وزن هزار دانه
  • تاثیر سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی همیشه بهار (.Calendula officinalis L) تحت شرایط شوری
    مریم بنی یعقوب آبکنار، علیرضا پازکی* صفحات 64-77
    به منظور ارزیابی تاثیر غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید بر وزن خشک ریشه و اندام هوایی، مقادیر کلروفیل، کاروتنوئید، آنتوسیانین، میزان قندهای محلول، پرولین، مالون دی آلدئید، درصد و وزن عصاره گل همیشه بهار تحت تنش شوری، آزمایشی در سال 1393 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی شهر ری به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 سطح شوری با آب آبیاری (صفر، 25، 50 و 75 میلی مولار کلرید سدیم)، محلول پاشی سالیسیلیک اسید در دو سطح (صفر و 0/7 میلی مولار) و جاسمونیک اسید در دو سطح (صفر و 100 میکرومولار) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت شوری وزن خشک ریشه و اندام هوایی، مقادیر کلروفیل، کاروتنوئید، آنتوسیانین موجود در برگ و وزن عصاره گل به طور معنی داری کاهش و میزان قندهای محلول، پرولین، مالون دی آلدئید و درصد عصاره به طور معنی داری افزایش یافتند. در همین حال، کاربرد سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید سبب افزایش وزن خشک ریشه (72%)، وزن خشک اندام هوایی (59%) و وزن عصاره گل (43%) گردید که تا حدودی از اثرات منفی شوری می کاهد.
    کلیدواژگان: تنش، پرولین، مالون دی آلدئید، آنتوسیانین، عصاره
  • تاثیر قارچ میکوریزا و باکتری حل کننده فسفات برروی برخی خصوصیات گیاه دارویی مرزنگوش تر تحت شرایط تنش شوری
    مجتبی یوسفی راد *، ابوالفضل معصومی، محسن اصغری صفحات 78-90
    به منظور بررسی تاثیر قارچ میکوریزا و باکتری حل کننده فسفات بر گیاه دارویی مرزنگوش تر تحت شرایط تنش شوری آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه سلفچگان قم انجام شد. فاکتور اول سطوح شوری شامل صفر (شاهد)، 100 و 150 میلی مولار نمک کلرید سدیم در آب، فاکتور دوم قارچ میکوریزا در دو سطح عدم مصرف و مصرف سویه Glomus mosseae و فاکتور سوم باکتری حل کننده فسفات در دو سطح عدم مصرف و مصرف سویه Pseudomonas fluorescens بود. نتایج نشان داد اثرات اصلی شوری، میکوریزا و باکتری حل کننده فسفات بر صفات مطالعه شده در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود، همچنین اثر متقابل میکوریزا با شوری بر روی تعداد گل در بوته، تعداد شاخه، وزن خشک گیاه و درصد اسانس، اثر متقابل میکوریزا با باکتری حل کننده فسفات روی ارتفاع بوته، تعداد گل در بوته، تعداد برگ در بوته، تعداد شاخه و وزن خشک گیاه و اثر متقابل سه گانه تیمارهای آزمایشی روی تعداد برگ در بوته به طور معنی داری در سطح احتمال پنج درصد معنی دار شد. بر اساس نتایج آزمایش، با افزایش تنش شوری اصفات مورد مطالعه کاهش یافت به طوری که شوری 150 میلی مولار بیشترین تاثیر منفی را روی گیاه داشت. همچنین مشاهده شد کاربرد میکوریزا و باکتری حل کننده فسفات در شرایط مطلوب و همچنین تنش شوری صفات مورد مطالعه را افزایش داد. نتایج نشان داد که کاربرد توام میکوریزا و باکتری حل کننده فسفات نتیجه بهتری در مواجه با سطوح مختلف تنش شوری داشت.
    کلیدواژگان: سودوموناس فلورسنس، گلوموس موسا، درصد اسانس، کود های بیولوژیک
  • اثر شوری بر تجمع سدیم، پتاسیم و عملکرد اندام هوایی دو اکوتیپ تریتیکاله (Triticosecale wittmack X) در مراحل مختلف رشد
    صفورا فرهنگ مهر، شیوا اکبری*، شهرام رضوان بیدختی صفحات 91-99
    شوری یکی از عامل های مهم بوم شناختی است که پایداری مناطق خشک و نیمه خشک به ویژه مناطقی که تبخیر و تعرق بیشتر از میزان بارندگی است را تهدید می کند. به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر میزان تجمع سدیم و پتاسیم، عملکرد اندام هوایی و محتوی نسبی آب برگ در دو اکوتیپ تریتیکاله، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان اجرا گردید. فاکتور اول شامل سطوح مختلف شوری (صفر، 3، 6، 9، 11، 14 دسی زیمنس بر متر) حاصل از نمک کلرید سدیم خالص و فاکتور دوم شامل دو اکوتیپ تریتیکاله (ورزنه و اصفهان) بود. نتایج نشان داد که اعمال و تشدید تنش شوری در هر سه مرحله رشدی شامل قبل از گلدهی، ابتدای آبستنی و خمیری شدن بذر ها، باعث کاهش معنی دار عملکرد اندام هوایی و محتوی نسبی آب برگ شد. در هر سه مرحله رشدی در اثر تنش شوری، مقدار تجمع یون سدیم و پتاسیم در برگ های گیاه تریتیکاله به طور معنی داری افزایش یافت. اثر اکوتیپ و اثر متقابل شوری و اکوتیپ بر مقدار پتاسیم در هر سه مرحله رشدی معنی دار بود. اما اثر متقابل شوری و اکوتیپ بر مقدار سدیم تنها در مرحله خمیری شدن بذر ها معنی دار بود. مقدار تجمع یون پتاسیم در اکوتیپ اصفهان در هر سه مرحله رشدی بیشتر از اکوتیپ ورزنه بود و می توان چنین نتیجه گرفت که اکوتیپ اصفهان نسبت به اکوتیپ ورزنه در هر سه مرحله رشد گیاه می تواند مقاومت بیشتری را در برابر تنش شوری دارا باشد.
    کلیدواژگان: تجمع یون، تنش، کلرید سدیم، محتوی نسبی آب برگ
  • اثر شدت نور بر روند تغییرات مولفه های فلورسانس کلروفیل در گیاه دارویی استویا
    مهرانوش امامیان طبرستانی، اسفندیار فرهمندفر، همت الله پیردشتی*، یاسر یعقوبیان صفحات 100-111
    به منظور بررسی اثر شدت نور بر روند تغییرات پارامترهای فلورسانس کلروفیل تحت تنش سرما در گیاه دارویی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنج زمان تنش سرما (صفر، 4، 8، 12 و 16 روز) در دمای 2±6 درجه سانتی گراد و سه سطح شدت نور شامل نور معمولی، 50 درصد و 10 درصد نور معمولی (به ترتیب 240، 120 و 24 میکرومول بر مترمربع در ثانیه) بود که 30 روز پس از کشت اعمال و سپس پارامترهای فلورسانس کلروفیل انداز ه گیری گردید. نتایج نشان داد تغییرات Fv/Fm و Fv/Fo در پاسخ به تنش سرما به صورت کاهشی و از نوع معادله دو تکه ای بود، به طوری که تا روز دوازدهم با شیب ملایم (به ترتیب 0007/0 و 0149/0) و سپس با شیب زیاد (به ترتیب 0074/0 و 1098/0) کاهش یافتند. همچنین تغییرات مولفه های Fm، Fv، Ft و Fm در پاسخ به مدت زمان تنش سرما، در شدت نور 240 و 120 میکرومول همواره به صورت خطی و در 24 میکرومول به صورت معادله دو تکه ای بوده و با افزایش مدت زمان تنش سرما ابتدا روند کاهشی و سپس افزایشی داشتند. همچنین تغییرات Y(II)تحت تاثیر مدت زمان تنش سرما در سه شدت نور مذکور، به صورت کاهشی در حالی که تغییرات Y(NPQ) و Y(NO) به صورت افزایشی بود که بیشترین تغییر در شدت نور 240 میکرومول مشاهده شد. در مجموع، نتایج حاکی از افزایش حساسیت پارامترهای فلورسانس کلروفیل گیاه استویا به تنش سرما با افزایش مدت زمان وقوع آن، به ویژه در شدت نور بالا بود.
    کلیدواژگان: دمای پایین، صفات فیزیولوژیکی، فتوسیستم، کارایی کوانتومی
  • تاثیر روش های مختلف خاک ورزی بر ویژگی های خاک و عملکرد گندم آبی در اقلیم سرد
    صادق افضلی نیا *، سید ماشاء الله حسینی، کمیل ملایی، شاهرخ شجری صفحات 112-122
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر روش های خاک ورزی و کاشت حفاظتی بر عملکرد گندم (Triticum aestivum) در اقلیم سرد استان فارس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار به مدت دو سال در اقلید انجام شد. تیمارهای پژوهش عبارت بودند از خاک ورزی مرسوم (گاوآهن برگردان دار، دیسک و لولر) و کاشت به صورت بذرپاشی، کشت مستقیم با خطی کار اسفوجیا، کم خاک ورزی و کاشت با کمبینات، کشت مستقیم با خطی کار جیران صنعت و خاک ورزی مرسوم و کاشت با خطی کار ماشین برزگر. ویژگی های اندازه گیری شده شامل جرم ویژه ظاهری خاک، درصد ماده ی آلی خاک، مصرف سوخت، عملکرد و اجزای عملکرد گندم آبی (رقم الوند) بودند. نتایج نشان داد که بین تیمارهای مختلف از نظر فاکتورهای جرم ویژه ظاهری، ماده آلی خاک، عملکرد و اجزای عملکرد گندم در سطح 5%، اختلاف معنی داری وجود نداشت. تیمارهای کشت مستقیم مصرف سوخت در هکتار را حداقل به میزان 38% کاهش دادند و تیمار کشت مستقیم با خطی کار جیران صنعت با بیشترین نسبت منفعت به هزینه (95/0)، اقتصادی ترین تیمار بود. بنابراین استفاده از روش های خاک ورزی حفاظتی با رعایت مدیریت صحیح بقایای گیاهی در مناطق سرد استان (کاهش حجم بقایا در مقایسه با مناطق گرم) و تاریخ کاشت با توجه به کاهش مصرف سوخت، هزینه های تولید و عدم تاثیر منفی بر عملکرد محصول قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: خاک ورزی مرسوم، کم خاک ورزی، بی خاک ورزی، ویژگی های خاک، گندم
  • تاثیر سطوح مختلف نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد دو هیبرید ذرت شیرین در منطقه یاسوج
    عیسی افشار، محمود افشار، عیسی مقصودی *، محمدجواد فریدونی صفحات 123-134
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف نیتروژن و دو هیبرید زودرس و میان رس بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت شیرین، آزمایشی در سال 1390 در منطقه یاسوج اجرا گردید. آزمایش به صورت کرتهای خرد شده، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار انجام شد. عامل اصلی آزمایش شامل چهار سطح کود نیتروژن (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و عامل فرعی شامل دو هیبرید زودرس و میانرس بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش نیتروژن و هیبرید بر عملکرد بلال تر معنی دار گردید. مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در هیبرید میانرس، بالاترین عملکرد بلال تر (1892 گرم در متر مربع) تولید کرد که تفاوت معنی داری با سایر تیمارها داشت. تیمار 100 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بیشترین تاثیر را بر عملکرد دانه کنسروی (27/521 گرم در مترمربع) داشت و هیبرید میان رس با عملکرد دانه کنسروی معادل 57/498 گرم در مترمربع عملکرد بیشتری نسبت به هیبرید زودرس از خود نشان داد. بیشترین وزن هزار دانه (99/141 گرم) در تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. همچنین بیشترین عملکرد علوفه تر (8/2436 گرم در مترمربع) مربوط به تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن بود. به طورکلی به نظر میرسد که استفاده از هیبرید میان رس و مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار منجر به حصول حداکثر عملکرد میشود.
    کلیدواژگان: پروتئین، علوفه تر، کود شیمیایی و وزن هزار دانه
  • تاثیر کاربرد کودهای آلی و روی بر عملکرد و جذب عناصر نیتروژن و روی در کشت تناوبی کلزا و گندم
    روح الله نادری*، سمیه مرادنیا، احسان بیژن زاده صفحات 134-147
    به منظور بررسی تاثیر کودهای آلی و روی بر عملکرد دانه در کشت تناوبی کلزا (L. Brassica napus) و گندم (Triticum durum L.)، آزمایشی در دو سال (1393- 1391) در دانشکده کشاورزی داراب، دانشگاه شیراز انجام شد. تیمارها در سال اول شامل کود اوره، کمپوست ، ورمی کمپوست، کود های گوسفندی و گاوی و شاهد و سه میزان روی 0، 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم خاک و دو رقم کلزا (ساری گل و RGS) بودند. در سال دوم، دو رقم گندم دوروم (بهرنگ و یاواروس) در گلدانهای تیمار شده سال پیش کشت شدند. نتایج نشان داد که کود گوسفندی عملکرد دانه کلزا را بیشتر از سایر کودها افزایش داد. همچنین بین ارقام گندم دوروم، رقم یاواروس از نظر عملکرد دانه نسبت به رقم بهرنگ برتری داشت. بالاترین عملکرد دانه گندم (71/5 گرم در هر گلدان) با کود گوسفندی به دست آمد. اثر باقیمانده کود گوسفندی بر عملکرد گندم بیش از سایر کودهای آلی بود. کودهای آلی نیز به جز ورمی کمپوست میزان نیتروژن دانه را نسبت به شاهد به صورت معنی داری افزایش دادند و کود گوسفندی (37/2 درصد) بیشتر از بقیه بود. بیشترین مقدار روی دانه (39میلی گرم در کیلوگرم) در تیمار کود گوسفندی وجود داشت. نتایج نشان داد که ارقام کلزا و گندم در واکنش به افزودن کودهای آلی و شیمیایی متفاوت هستند و در توصیه کاربرد این کودها باید نوع رقم نیز در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: کمپوست ضایعات شهری، ورمی کمپوست، کود گاوی، کود گوسفندی، تناوب کلزا، گندم
  • تاثیر کاربرد تلفیقی کود های شیمیایی و زیستی بر کارایی مصرف فسفر و خصوصیات زراعی آفتابگردان
    محمد میرزاخانی*، نورعلی ساجدی صفحات 149-159
    به منظور مقایسه تاثیر کود های زیستی و شیمیایی بر خصوصیات زراعی آفتابگردان، آزمایشی در سال 1388 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک انجام شد. تیمار مصرف کود زیستی نیتروکسین در دو سطح شامل (عدم تلقیح و تلقیح با نیتروکسین)، تیمار مصرف کود زیستی بارور-2 در دو سطح شامل (عدم تلقیح و تلقیح با بارور-2) و تیمار مصرف کود های شیمیایی نیتروژن و فسفر در چهار سطح شامل عدم مصرف کود های شیمیایی نیتروژن و فسفر (شاهد)، 50 کیلوگرم نیتروژن + 25 کیلوگرم فسفر، 100 کیلوگرم نیتروژن + 50 کیلوگرم فسفر و 150 کیلوگرم نیتروژن + 75 کیلوگرم فسفر در هکتار بود. نتایج نشان داد که کاربرد کود زیستی نیتروکسین بر صفات تعداد دانه در متر مربع و وزن هکتولیتر دانه معنی دار بود. همچنین اثر کاربرد کود زیستی بارور2 بر صفت تعداد دانه در متر مربع معنی داربود. تاثیر تیمار مصرف ترکیبی کودهای شیمیایی نیتروژن و فسفر نیز بر صفات ارتفاع ساقه، تعداد برگ فعال در بوته، تعداد دانه در متر مربع، عملکرد بیولوژیکی، شاخص باروری گیاه، وزن هکتولیتر دانه و کارایی مصرف فسفر نیز معنی دار بود. به طوری که تیمار50 کیلوگرم نیتروژن + 25 کیلوگرم فسفر در هکتار با میانگین 32/51 درصد و تیمار150 کیلوگرم نیتروژن + 75 کیلوگرم فسفر در هکتار با میانگین 01/21 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار کارایی مصرف فسفر را به خود اختصاص دادند. بنابراین با افزایش مقادیر مصرف کودهای شیمیایی از طریق آبشویی و هدرروی موجب کاهش کارایی مصرف کود می شود.
    کلیدواژگان: شاخص باروری، عملکرد بیولوژیکی، نیتروکسین، وزن هکتولیتر دانه
  • اثر کودهای زیستی ورمی کمپوست و بارور2® بر برخی صفات کمی و میزان جذب عناصر در ریحان سبز (Ocimum basilicm L.) در منطقه گچساران
    مهدی حسینی فرهی*، مرضیه نوروزی نژاد صفحات 160-172
    به منظور بررسی اثر کودهای زیستی فسفات بارور2® و ورمی کمپوست بر ویژگی های کمی و میزان جذب عناصر معدنی در ریحان سبز در منطقه گچساران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در سال 1393 انجام گردید. فاکتور اول کود فسفات بارور2® در غلظت های صفر،50، 75 و 100 گرم در هکتار به صورت بذرمال و فاکتور دوم مقادیر حجمی ورمی کمپوست و خاک در پنج نسبت صفر به 100، 25 به 75، 50 به 50، 75 به 25، 100 به صفر درصد بود. صفاتی از قبیل ارتفاع بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، غلظت پتاسیم و نیتروژن برگ، شاخص سبزینگی برگ و تعداد برگ مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که برهم کنش ورمی کمپوست و کود فسفات بارور2® بر تمامی ویژگی ها به جز شاخص سبزینگی برگ ریحان سبز معنی دار بود (p<0.05). بیشترین میزان ارتفاع بوته، تعداد برگ و غلظت عناصر نیتروژن و پتاسیم در کاربرد 100 گرم در هکتار کود فسفات بارور2® و نسبت حجمی 50-50 خاک و ورمی-کمپوست بدست آمد. همچنین بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی درگیاهان کاشته شده در محیط کشت حاوی 100 درصد ورمی کمپوست و کاربرد 75 گرم در هکتار کود فسفات بارور2® در مقایسه با سایر تیمارها مشاهده گردید. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، کاربرد 100 گرم در هکتار کود فسفات بارور2® و نسبت حجمی 50-50 ورمی کمپوست و خاک به منظور بهبود ویژگی های کمی ریحان سبز درمنطقه گچساران مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، شاخص سبزینگی برگ، گیاه دارویی، نیتروژن
  • تاثیر کود ورمی کمپوست و سپراتور بر عملکرد گندم
    سید حسین محمودی نژاد دزفولی*، علیرضا پاک نژاد، سید احمد کلانتر احمدی صفحات 172-183
    به منظور بررسی تاثیر کود ورمی کمپوست و سپراتور بر عملکرد گندم، آزمایشی به صورت T- test در 6 تیمار و به مدت یک سال (1393-1392) در دو مکان (مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد و ایستگاه تحقیقات کشاورزی فدک دزفول) اجرا گردید. تیمارها شامل 1- کاربرد پنج تن در هکتار کود سپراتور + کود شیمیایی 2- کاربرد هشت تن در هکتار کود ورمی کمپوست 3- کاربرد سه تن در هکتار کود ورمی کمپوست + کود شیمیایی 4- کاربرد هفت تن در هکتار کود ورمی کمپوست + کود شیمیایی 5 - کاربرد سه و نیم تن در هکتار کود ورمی کمپوست + سه و نیم تن در هکتار کود سپراتور + کود شیمیایی 6- شاهد (کود شیمیایی) بود. با توجه به نتایج پروژه در مکان اول (مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد) می توان دریافت که عملکرد هیچ کدام از تیمارها با شاهد اختلاف معنی دار نداشت هر چند که تیمارهای 3 و 5 (به ترتیب 71/4 و 78/4 تن در هکتار عملکرد دانه) بیشترین عملکرد را به خود اختصاص دادند. در این آزمایش می توان تیمار شاهد را به عنوان بهترین تیمار به کشاورزان توصیه کرد. نتایج مکان دوم (ایستگاه تحقیقات کشاورزی فدک) نشان می دهد که تیمار 3 از نظر عملکرد در سطح 1 درصد با شاهد اختلاف معنی دار داشته و می توان آن را به عنوان تیمار برتر (8/19 درصد افزایش عملکرد نسبت به شاهد) انتخاب و به کشاورزان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: ورمی کمپوست، گندم، عملکرد
  • اثر محلول پاشی کود نانو کلات آهن بر عملکرد و صفات رشدی ارقام نخود دیم
    یونس میر*، ماشااله دانشور، فرهاد نظریان، حامد خسروی صفحات 183-195
    به منظور بررسی اثر تغذیه برگی آهن بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام نخود دیم آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو عامل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 92-91 در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا گردید. عامل اول رقم(آزاد، هاشم و لاین ILC482) و عامل دوم محلول پاشی کود نانو کلات آهن(عدم محلول پاشی، 1، 2 و 3 در هزار در هکتار) بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل رقم در کود آهن بر صفات ارتفاع بوته، طول غلاف، تعداد شاخه فرعی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و عملکرد دانه معنی دار شد و بر صفات درصد پوکی غلاف، وزن صد دانه و عملکرد بیولوژیک نخود تاثیر معنی داری نداشت. بالاترین تعداد شاخه فرعی، تعداد غلاف در بوته و عملکرد بیولوژیک از اثر متقابل لاین ILC482 در سطح 3 در هزار محلول پاشی نانو کودکلات آهن حاصل شد. بیشترین عملکرد دانه(به میزان 1296 و 1238 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب از اثر متقابل لاین ILC482 در سطح 3 و 2 در هزار محلول پاشی نانو کودکلات آهن حاصل شد، بنابراین به طورکلی با توجه به کاهش هزینه های تولید و ملاحظات زیست محیطی لاین ILC482 به همراه سطح 2 در هزار محلول پاشی نانوکودکلات آهن جهت کسب عملکرد دانه مناسب برای شرایط دیم منطقه آزمایش و مناطق اقلیمی مشابه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، بقولات، ریزمغذی، عملکرد دانه
  • بررسی اثر آرایش و تراکم کاشت بر عملکرد و اجزاء عملکرد دانه دو ژنوتیپ کنجد (Sesamum indicumL.)
    حسن قاسمیان، امیرحسین شیرانی راد، سمانه متقی، امید لطفی فر* صفحات 196-208
    با توجه به اهمیت آرایش کاشت و تاثیر غیرقابل انکار آن در حصول بهترین عملکرد دانه وروغن وعدم مطالعه کافی جهت معرفی بهترین آرایش کاشت گیاه کنجد به ویژه در مورد توده های بومی کشور،آزمایشی به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی، درسه تکرار درمزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی،واحد اردستان انجام شد.تیمارها شامل فاصله ردیف در سه سطح (60، 50 و 30 سانتی متر)به عنوان فاکتور اصلی وفاصله روی ردیف (5 و 10 سانتی متر) و ژنوتیپ(توده اردستان و رقم داراب 14) به عنوان عوامل فرعی درنظر گرفته شدند.نتایج آزمایش نشان داد که اثر ساده ی فاصله ردیف،فاصله بوته روی ردیف و ژنوتیپ،اثر متقابل ژنوتیپ و فاصله ردیف و اثر متقابل فاصله ردیف و فاصله بوته روی ردیف بر کلیه صفات معنی دارگردید.همچنین اثر متقابل سه عامل ژنوتیپ، فاصله ردیف و فاصله بوته روی ردیف بر کلیه صفات به جز درصد روغن معنی دار شد.اثر متقابل ژنوتیپ و فاصله بوته روی ردیف برتعداد کل کپسول، تعداد کپسول پوک و وزن هزار دانه معنی دارشد.افزایش تراکم بوته چه به صورت کاهش فاصله بوته روی ردیف وچه به صورت کاهش درفاصله روی ردیف ها،منجر به افزایش دوجزء عملکرد تاثیرگذار برعملکردشد که افزایش عملکرد دانه و روغن رادرپی داشت.بالاترین عملکرد دانه وروغن از آرایش کاشت 10(فاصله بوته روی ردیف)در30(فاصله ردیف کاشت)و پایین ترین آن ازآرایش 15×60 به دست آمد.بین دوژنوتیپ نیز توده اردستان نسبت به رقم داراب 14،در تمامی آرایش های کاشت،عملکردبالاتری داشت وتوصیه می گردد که ضمن بررسی این توده در شرایط و مناطق مختلف،نسبت به خلوص ژنتیکی این توده و معرفی رقم مناسب از نظر عملکرد اقدام شود.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، فاصله ردیف، عملکرد دانه و کنجد
  • جنبه های اکولوژیکی و ویژگی های فیتوشیمیایی برخی گیاهان دارویی خانواده نعنا در استان های خراسان
    پرویز رضوانی مقدم، حمیدرضا فلاحی*، احمد بالندری صفحات 209-222
    به منظور بررسی خصوصیات اکوفیتوشیمیایی برخی گونه های گیاهی خانواده نعنا در استان های خراسان، در پژوهشی تعداد 122 نمونه از 31 گونه گیاهی متعلق به 15 جنس جمع آوری شد. اطلاعات اکولوژیکی رویشگاه هر یک از نمونه ها از جمله ارتفاع از سطح دریا، درصد و جهت شیب، نوع خاک، درصد پوشش گیاهی، گونه-های گیاهی غالب و همراه و نیز خصوصیات فیتوشیمیایی شامل درصد اسانس و وجود یا عدم وجود موادی نظیر آلکالویید، ساپونین، فلاونویید، تانن و گلیکوزئیدهای سیانوژنیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 9/18 درصد از گونه های مورد مطالعه در ارتفاع کمتر از 1000 متر، 9/64 درصد در ارتفاعات بین 1000 تا 2000 متر و 2/16 درصد در ارتفاعات بیش از 2000 متر از سطح دریا می رویند. خاک رویشگاه گیاهان مورد مطالعه بیشتر از نوع سنگلاخی (57 درصد) بود، بیشتر گونه های گیاهی در شیب های 30 تا 50 درصد مشاهده شدند (54 درصد) و فراوانی حضور آن ها در شیب های شمالی بیشتر بود. میزان اسانس در نمونه های مورد مطالعه در دامنه ای بین 01/0 تا 5/2 درصد متغیر بود. افزون بر این، 7/13 درصد گیاهان دارای آلکالوئید، 2/90 درصد فلاونوئید، 3/33 درصد ساپونین، 4/78 درصد تاتن و 9/1 درصد حاوی گلیکوزئیدهای سیانوژنیک بودند. در مجموع نتایج نشان داد که پراکنش گیاهان دارویی خانواده نعنا تحت تاثیر عوامل اکولوژیکی قرار گرفته و بنابراین از طریق فراهم سازی شرایط مطلوب برای رشد این گونه ها می توان از فرسایش ژنتیکی آن ها جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: اسانس، آلکالوئید، فلاونوئید، ساپونین، تانن
  • پهنه بندی تعیین تاریخ کاشت، برداشت و طول دوره رشد مناسب جهت کاشت پاییزه چغندرقند در استان های خراسان رضوی و جنوبی
    محمد علی جواهری، محمدرضا اصغری پور *، محمود رمرودی، مهدی دهمرده، علیرضا قائمی صفحات 223-237
    در این مطالعه به این منظور ابتدا پایگاه داده های اقلیمی تشکیل گردید. سپس پهنه بندی تاریخ کاشت و برداشت بر اساس نتایج طرح های تحقیقاتی و همچنین احتمال وقوع دماهای آستانه در مراحل مختلف نموی، انجام پذیرفت. جهت محاسبه آستانه بهاره شدن، دماهای ساعتی روزانه و طول روز برای هر ایستگاه و سال های مختلف محاسبه گردید. به منظور تعیین بهترین روش درون یابی،مدل های رگرسیونی، وزن دهی معکوس فاصله، کریجینگ و کوکریجینگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس تحلیل داده ها و پهنه بندی هر لایه با نرم افزار10.2 ARC GIS انجام پذیرفت. نتایج نشان داد تاریخ کاشت مناسب در جنوب استان خراسان رضوی و در شهرستان بردسکن و غرب شهرستان سبزوار در این استان پنجم تا پانزدهم مهر ماه تعیین گردید. این تاریخ کاشت برای مناطق جنوبی و نواحی شرقی و غربی استان خراسان جنوبی نیز توصیه می گردد. همچنین تاریخ برداشت مناسب در قسمت های جنوبی این استان ها از پانزدهم اردیبهشت لغایت پانزدهم خرداد می باشد. این مناطق بدلیل محدودیت های دمایی از طول دوره رشد کمتری نسبت به نواحی مرکزی برخوردار هستند. با این حال این اراضی درصد روزهای مناسب رشد و همچنین درجه روز رشد بیشتری نسبت به نواحی مرکزی داشته اند. همچنین نتایج پهنه بندی نشان داد بیشتر مناطق جنوب غربی استان خراسان جنوبی مجموع دماهای بهاره شدن را دریافت نکرده و بوته ها بهاره نمی گردند. ولی در بسیاری از مناطق مورد مطالعه بهاره شدن بوته های چغندرقند انجام می پذیرد. لذا جهت کاشت پاییزه چغندرقند در این مناطق استفاده از ارقام بسیار مقاوم به ساقه دهی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بهاره شدن، پهنه بندی، تاریخ کاشت، چغندرقند، خراسان
  • پهنه بندی آگروکلیماتولوژی کشت گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum) در استان هرمزگان
    غلامحسین بیگی پور *، فرزین عبدالهی، ابراهیم شاکری زاده صفحات 238-247
    پهنه بندی آگروکلیماتولوژی از جمله روش هایی است که در طی سه دهه گذشته بمنظور تعیین پهنه ها و مناطقی که از نظر متغیرهای اقلیمی وضعیت مشابهی دارند مورد استفاده قرار گرفته است. با شناخت وضعیت اقلیمی مناطق علاوه بر آن که می توان مدیریت زراعی را در کاشت محصولات اعمال نمود تا حدودی از چالش کشاورزان در مواجهه با شرایط تغییرات اقلیمی خواهد کاست. تحقیق حاضر در زمینه پهنه بندی کشت گوجه فرنگی در استان هرمزگان انجام شده است. مطابق نقشه های توپوگرافی و خاکشناسی، بیش از 74 درصد از سطح این استان را مناطق کوهستانی دارای خاک ناچیز با عمق کم و یا کیفیت نامناسب برای کشاورزی تشکیل می دهد و بقیه نقاط استان دارای پتانسیل کشت محصولات مختلف می باشد. در مرحله اول، با حذف مناطق نامناسب، سطح دارای پتانسیل کشاورزی مشخص گردیده و در مرحله بعد، پهنه بندی آگروکلیماتولوژی برای کشت محصول گوجه فرنگی در مناطق مستعد کشاورزی استان با توجه به نیازهای این محصول شامل آب و هوا، و کیفیت آب و خاک مناسب با استفاده از داده های اقلیمی، آمار و اطلاعات هواشناسی، گزارش های توصیفی، تشریحی، نقشه های توپوگرافی با مقیاس 1:2350000 و بسته های نرم افزاری Ilwis و ArcGIS انجام گردید. با تلفیق نقشه های مختلف، مناطق مناسب برای کشت این محصول تعیین گردید و مشخص شد که از محدوده مساحت قابل کشت در استان، 5/78 درصد (41/20 درصد مساحت کل استان)، جزء مناطق بسیار مستعد تا مستعد است و 5/21 درصد مناطق قابل کشت را مناطق نامستعد برای کشت محصول گوجه فرنگی تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: استان هرمزگان، پهنه بندی آگروکلیماتولوژی، شوری آب، گوجه فرنگی
|
  • Assessment the relationship between grain yield and agronomic traits of spring wheat genotypes in dry land condition
    Ali Ahmadi *, R. Porghasemi, T. Hosseinpor, S. Sohrabi Pages 1-12
    To investigate the relationship between agronomic characteristics with 18 spring wheat genotypes, an experiment was carried out in a randomized complete block design indry land condition of Agriculture and Natural Resources Research Station in Khorramabad during 2011-2012. Fourteen traits including seed yield and their components and morphological characteristics were evaluated. Correlation analysis showed that biomass has the highest positive and significant correlation coefficient (r= 0.79**) with yield. And then straw yield, harvest index and spike r = 0.56*, r = 0.50* and r = 0.49* respectively. Based on stepwise regression spike, harvest index, weight and height of the main spike yield components and grain yield were greater share of justification. Path analysis showed that the number of spike per square meter, harvest index, spike weight and height were important factors in increasing yield. The highest positive direct effects on grain yield were also related to the number of spikes and spike weight. Factor analysis showed that four factors (yield, biological yield, straw yield and seed weight) and independent of the total 72% of total variance explained data. The first factor is the factor with the greatest variance function against three traits of effective biological yield, straw yield and grain weight on grain yield confirmed.
    Keywords: Factor Analysis, Path analysis, Stepwise regression, Correlation
  • The Effect of Water Deficit on Chlorophyll Fluorescence, Vegetative Characteristics and Grain Yield of Corn Hybrids
    Houman Homayouni *, Victoria Khazarian, Mohsen Saeidi Pages 13-24
    Restriction of humidity is one of the main factors limiting production in arid and semiarid regions. To evaluate the effects of water deficit on chlorophyll fluorescence, vegetative characteristics and grain yield of corn, an experiment was conducted a spilt plot plan in the form of a completely randomized block design in triplicate in Karaj in 2009 and 2010. The main plots consisted irrigation, including full irrigation (I1), 12.5 % (I2), 25 % (I3), 37.5 % (I4) and 50 % (I5) water deficit, and the subplot consisted corn hybrids including SC704, SC500 and SC301. In terms of fluorescence chlorophyll parameters, in the Leaf10 stage and tasseling stage, there was a meaningful difference among corn hybrids, while in other cases a meaningful difference was not observed. The leaf area index, plant height and grain yield decreased by decreasing the amount of water in water deficit treatments. However, decreasing water to 12.5 % did not have a meaningful effect on the grain yield. The lowest grain yield was related to I5 (with performance of 2497 kg/ha). Among hybrids, SC704 (with yield of 4592 kg/ha) accrued the highest grain yield to itself. At the same time as the intensification of deficit irrigation, the decrease in the level of photosynthesis that occurred through decrease of leaf area played a more important role compared to photosystem II efficiency in grain yield. Moreover, due to the scatted data of the quantum yield of photosystem II achieved, which are affected by the environmental conditions.
    Keywords: Leaf area index, plant height, Quantum yield of photosynthesis, Restriction of humidity
  • Effect of irrigation regimes on some quantity and quality traits of three bread wheat cultivars in Isfahan province
    H. Dehghanzadeh* Pages 25-34
    To determine the effect of irrigation regimes on some quantity and quality traits of three bread wheat cultivars in Isfahan, two one-year field experiments were carried out in a split plot layout arranged as randomized complete blocks design with four replicates in two consecutive growing seasons; 2012 - 2013 and 2013 - 2014. The main plots considered irrigation regimes (irrigation after 75, 95 and 115 mm cumulative evaporation from class A evaporation pan), and sub-plots considered three wheat cultivars (Sepahan, Ghods and Pishtazs).Results showed that irrigation after 75 and 95 mm cumulative evaporation did not differ significantly for morphological traits, yield and yield components. Delay in irrigation from 95 to 115 mm cumulative pan evaporation significantly reduced grain yield and its components and increased protein percent. Ghods and Pishtaz cultivars had the highest and the lowest number of grain per spike and the lowest and the highest thousand kernel weight and the lowest and the highest grain yield, respectively. It was concluded that by irrigation wheat after 95 mm cumulative pan evaporation, water could be saved by 22% with no significant loss in yield, while grain protein increased by 1.77 percent.
    Keywords: Drought stress, Total dry matter, protein percent, wet gluten percent, sediment coefficient
  • Effect of Different Irrigation Methods and Superabsorbent Polymer on Yield and Water Productivity of Corn
    Fayaz Aghayari *, Fatemeh Khalili, Mohammad Reza Ardakani Pages 35-48
    To study the effect of different irrigation methods and superabsorbent polymer on yield and water productivity of corn, a field experiment was carried out in factorial split plot arrangement using randomized complete block design with four replications at Research Farm of College of Agriculture, Islamic Azad University, Karaj, Iran, in 2013-2014 growing season. Deficit irrigation with three levels including irrigation with 100, 75 and 50 percent crop water requirement, furrow irrigation methods with two levels including fixed alternate furrow irrigation and conventional furrow irrigation that were located in the main plots and superabsorbent polymer with two levels including non-use superabsorbent polymer and used of superabsorbent (30kg/ha) that were located in the sub plots. The results showed that in condition of deficit irrigation for supply grain yield, we can use fixed alternate furrow irrigation method instead of the conventional furrow irrigation method. The highest water productivity for grain yield (2.06 kg.m-3) and biologic yield (4.71 kg.m-3) was achieved in condition of irrigation with 75% crop water requirement and fixed alternate furrow irrigation method. The use of superabsorbent in fixed alternate furrow irrigation method increased water productivity for grain yield and biologic yield (26.6 and 14.5 percent, respectively) as compared with non-use. In the context, application of fixed alternate furrow irrigation with 75% crop water requirement and superabsorbent increased significantly water productivity for corn yield.
    Keywords: Drought, Fixed alternate irrigation, Corn
  • Evaluation of Heat Stress Indices in Bread Wheat Genotypes
    H. Sooghi*, N. Babaeian, Gh. Ranjbar, M.H. Pahlevani Pages 49-63
    Heat stress is the most important factor that reducing wheat (Triticum aestivum L.) productionin in arid and semi-arid regions.Therefore, selecting heat tolerance cultivar is more neccessary. To evaluate indicators of heat tolerance in wheat, twenty four bread wheat genotypes were planted at two locations; Gorgan and Gonbad Agricultural Research Stations in two planting date (6th December and 6th March ) based on a randomized complete blocks design with three replicaties in 2012-13. To evaluate heat stress on grain yield traits, some indices such as stress sensitivity index (SSI), tolerance (TOL), geometric mean production (GMP), mean production (MP), stress tolerance index (STI), yield stability index (YSI), yield index (YI) and preference index (PI) were used. Results showed that grain yield in late planting date reduced by 39.8% and 34.5% in Gorgan and Gonbad, respectively. Mean grain yield in Gorgan for normal and late planting date were 499.2 and 198.8 gm-2,respectively. These values for Gonbad were 391.4 and 135.0 gm-2, respectively. Regarding to the fact that MP and STI indices are able to identify high yielding genotypes under both normal and stress conditions. in genral, grain yield decreased by 10% for every 1°C increase mean of temperature from 20°C to 26.4°C. According to result of current study, genotype 21 can be recommended as a desired genotype in normal and stress conditions.
    Keywords: Grain yield, plant height, thousand kernel weight
  • Effects of salicylic acid and jasmonic acid on some physiological and biochemical characteristics of marigold (Calendula officinalis L.) under salinity stress
    M. Baniyaghoub Abkenar, A. Pazoki* Pages 64-77
    In order to evaluate the effects of various concentrations of salicylic and jasmonic acid on root dry weight, shoot dry weight, contents of chlorophylls, carotenoids, anthocyanin, soluble sugars, proline, and malondialdehyde, percentage and weight of flower extract of marigold plants under salinity stress, a factorial experiment was conducted in completely randomized design with four replications at research greenhouse of Islamic Azad University, Shahre-Rey Branch. The treatments were salinity at four levels With irrigation water including (0, 25, 50 and 75 mM) NaCl, Spraying salicylic acid in two levels (0, 0.7 mM) and, jasmonic acid in two levels (0, 100 µM). The results showed that the root dry weight, aerial dry weight, contents of chlorophylls, carotenoids, anthocyanin in the leaves and weight of flower extract were significantly decreased by increasing the severity of salinity. It was also found that the levels of soluble sugars, proline, malondialdehyde and flower extract percentage were significantly increased by increase in salinity levels. It was also observed that application of salicylic and jasmonic acid led to increase in root dry weight (72%), shoot dry weight (59%) and weight of flower extract (43%) that Somewhat reduce the negative effects of salinity.
    Keywords: Stress, Proline, Malondialdehyde, Anthocyanin, Extract
  • The effect of mycorrhizal fungi and phosphate solubilizing bacteria on some traits of marjoram medicinal plant(Origanum majorana L.) under salinity stress
    M. Yosefirad *, A. Masoumi, M. Asghari Pages 78-90
    In order to investigate the effect of mycorrhizal fungi and phosphate solubilizing bacteria )PSB( on marjoram plant under salt stress condition, a greenhouse examination was done as factorial based on randomized complete blocks design with three replication in 2013 in Qom salafchegan region. The first factor, salinity levels including control, 100 and 150 mM NaCl salt , the second factor in two level of non use and use of mycorrhizal fungi (Glomus mosseae strains) and the third factor in two level of non use and the use of phosphate solubilizing bacteria (Pseudomonas fluorescens strain) was. Results of variance analysis showed that the main effects of salinity, mycorrhiza and PSB was significant on studied traits (P
    Keywords: Pseudomonas fluorescens, Glomus mosseae, Essential oil, Biological fertilizers
  • The Effect of Salinity on Potassium, Sodium Accumulation and Aerial Parts Yield of Two Triticale (Triticosecale wittmack X) Ecotypes during Different Growth Stages
    Safora Farhang Mehr, Shiva Akbari *, Shahram Rezvan Beidokhti Pages 91-99
    Salinity is one of the main ecological factors that threaten the stability in dry and semi-dry lands and specifically in the lands that evaporation and transpiration dominate rainfall. In order to study the effect of different salinity levels on sodium and potassium concentration, aerial yield and relative water content of two triticale ecotypes, an experiment was performed basis on a complete randomized design with two factors and three replications in research greenhouse of the Islamic Azad university of Damghan. The first factor consisted of different salinity levels (0, 3, 6, 9, 11, 14 ds/m) built-up with pure NaCl and the second factor was two triticale ecotypes (Esfahan and Varzaneh). The result showed that by increasing the salinity the aerial yield and relative water content significantly decreased at all three growth stages which were before flowering, start of pregnancy and seed fermentation. At all three growth stages, the salinity significantly increased the concentration of sodium and potassium ions in the leaves of plant. The effect of ecotype and the interaction effect of salinity and ecotype were also significant on content of potassium at all growth stages but the interaction effect of salinity and ecotype on the sodium content was significant only at seed fermentation stage. The concentration of potassium ions was higher in Esfahan ecotype in all growth stages in comparison with the other ecotype. Therefore, it can be concluded that Esfahan ecotype is more tolerant to salinity stress at all growth stages in comparison with Varzaneh ecotype.
    Keywords: Ions concentration, NaCl, Relative Water Content, Stress
  • Effect of light intensity on trend of chlorophyll fluorescence parameters changes in stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) medicinal plant under cold stress
    Mehranoosh Emamian Tabarestani, Esfandiar Farahmandfar, Hemmatollah Pirdashti*, Yasser Yaghoubian Pages 100-111
    In order to evaluate the joint effects of cold and light stresses on chlorophyll fluorescence parameters in stevia (Stevia rebaudiana Bertoni), an experiment was done in a factorial arrangement based on a completely randomized design with three replicates. Treatments were five levels of cold stress (0, 4, 8, 12 and 16 days) at 6±2 ᵒC and three light intensity levels of normal light, 50 and 10 % of normal light (240, 120 and 24 µm.m-2.s-1, respectively). Plants were kept in controlled conditions for 30 days then chlorophyll fluorescence parameters were measured. Results showed that Fv/Fm and Fv/Fo in response to cold stress changed in reduce trend and was described by a segmented model. Accordingly, these parameters increased linearly until twelfth day with a soft slope (0.0007 and 0.0149, respectively) and then decreased with a sharp slope (0.0074 and 0.1098, respectively). Also, Fm, Fv, Ft, Fm' only linearly respond to cold stress when stevia plant grown at 240 and 120 µm.m-2.s-1, while in 24 µm.m-2.s-1 the response of plant was fitted by a segmented model in which linearly decreased and then increased. Furthermore, Y(II) adversely affected by cold stress in all light intensity levels while Y(NPQ) and Y(NO) increased particularly in 240 µm.m-2.s-1. In conclusion, the results suggest that chlorophyll fluorescence parameters are sensitive to cold stress particularly when stevia plant exposed for a prolonged period of time and higher light intensity.
    Keywords: Low temperature, Physiological traits, Photosystem, Quantum yield
  • Effect of conservation tillage and planting methods on the soil properties and irrigated wheat yield in a cold climate condition
    S. Afzali Nia *, S. M. Hosaini, Komail Mollaei, S. Shajari Pages 112-122
    This research was conducted to evaluate the effect of tillage and planting methods on some soil properties, economic benefits, crop yield, and yield components in the irrigated wheat (Triticum aestivum) production. The research was performed in the form of a randomized complete block experimental design with five treatments and three replications in the permanent plots in Eghlid area for two years. Treatments were conventional tillage (moldboard plow, disk harrow, and land leveler) and seed broadcasting, direct planting by Sfoggia direct seeder, reduced tillage and planting with roto-seeder, direct planting by Jairan Sanaat direct seeder, and conventional tillage and planting with Machine Barzegar grain drill. Measured parameters were soil bulk density, soil organic carbon, fuel consumption, irrigated wheat (Alvand variety) yield, and yield components. Results showed that there was no significant difference (p
    Keywords: Conventional Tillage, Reduced Tillage, Zero Tillage, Soil Properties, Wheat
  • The Effect of Different Levels of Nitrogen on Yield and Yield Components of two Sweet Corn Varieties in Yasouj Region
    E. Afshar, M. Afshar, E. Maghsodi*, M.J. Fereidooni Pages 123-134
    In order to study the influence of different levels of nitrogen and early and medium maturity cultivars on yield and yield components of sweet corn, an experiment was conducted in Yasouj region during summer 2011. The experiment was arranged in split plots based on randomized complete block design with two factors and three replications. Main plot included four levels of nitrogen fertilizer (0, 50, 100, 150 Kg N ha-1) and sub plots included two early and medium maturity cultivars. Results showed that interaction of nitrogen and cultivar was significant on fresh ear yield. Application of 150 kg N ha-1 at medium maturity cultivar produced the highest fresh ear (1892 gr m-2) that was significant difference with other treatment. The treatment of 100 kg N ha-1 had the highest effect on grain yield (521.27 gr m-2) and medium maturity cultivar with of grain yield equals 498.57 gr m-2 was showed a higher yield than early cultivar. The highest thousand grain weight (141.99 gr) was obtained at 150 kg N ha-1 treatment. Also the highest fresh forage yield (2436.8 gr m-2) related to application of 150 kg N ha-1. Generally it seems that application of medium maturity cultivar and 150 kg N ha-1 due to maximum yield.
    Keywords: Fertilizer, Fresh Forage, Protein, Thousand Grain Weight
  • Effects of organic amendments and zinc application on yield, nitrogen and zinc uptake in a rapeseed-wheat rotation
    Ruhollah Naderi *, Somayeh Moradnia, E. Bijanzadeh Pages 134-147
    To investigate the effect of organic amendments and zinc on grain yield of rapeseed and wheat, nitrogen and zinc uptake of wheat in a rapeseed-wheat rotation, a two-year study was conducted at the Agricultural college of Darab, Shiraz University in 2012-2014.In the first year of the study, treatments consisted of nitrogen fertilizer, municipal waste compost, vermicompost, sheep manure, cattle manure, and control (no fertilizer) and zinc sulphate rates of 0, 10 and 20 mg kg-1 and two rapeseed cultivars (Sarigol and RGS). In the second year of the study, in the same pots as the last year two durum wheat cultivars (Behrang and Yavarus) were sown. Results showed that sheep manure increased rapeseed yield more than the other fertilizers. Also, grain yield of Yavarus was higher than that of Behrang. The greatest grain yield observed in sheep manure treatment (5.71 g pot-1). The residual effect of sheep manure on wheat yield was more than the other organic amendments. All organic amendments except vermicompost increased nitrogen content in wheat grain significantly compared to control and the highest amount of zinc in wheat grain obtained in sheep manure treatment (39 mg kg -1). Results showed that the different rapeseed and wheat cultivars showed various responses to organic amendments and chemical N fertilizers and the type of cultivars should be taken into account while recommending these fertilizers.
    Keywords: Municipal waste compost, vermicompost, Cattle manure, Sheep manure, Rapeseed, Wheat Rotation
  • Effect of integrated application of chemical and biological fertilizers on phosphorus use efficiency and the agronomic characteristics of sunflower
    M. Mirzakhani *, N. Sajedi Pages 149-159
    In order to the effect of integrated use of chemical and biological fertilizers on phosphorus use efficiency and some of agronomic characteristics in sunflower, this study was carried out in Markazi province in 2009. A factorial arrangement of treatment in a randomized complete block design with three replications was used. Inoculation with Nitroxin (N0= Control, N1= Inoculation), Inoculation with Barvar-2 (B0= Control, B1= Inoculation) and Application of chemical manure combination of Nitrogen and Phosphorus (C0= N0 P0, C1= N50 P25 , C2= N100 P50 , C3= N150 P75 kg ha-1). Results indicated that the effect of nitroxin on number of grain per m-2, hectoliter weight and inoculation with Barvar-2 biological manure on number of grain per m-2 were significant. Chemical manure combination of nitrogen and phosphorus on charecteritics such as: stem height, number of effective leaf, number of grain per m-2, biological yield, productivity index of plant, hectoliter weight and phosphorus use efficiency was significant, too. Among the different levels of combination application of chemical manure, that (50 kg ha-1 nitrogen 25 kg ha-1 phosphorus) with average of phosphorus use efficiency (51.32 %) and (150 kg ha-1 nitrogen 75 kg ha-1 phosphorus) treatment, with average of phosphorus use efficiency (21.01 %) were significantly superior to the other treatments. Therefore, it can be concluded that with increasing amounts of chemical fertilizers through leaching and waste to reduced fertilizer use efficiency
    Keywords: Biological yield, Hectoliter weight, Nitroxin, Productivity index
  • Effect of vermicompost and Phosphate Barvar-2® biofertilizers on some quantitative charactrestics and elements absorption in green basil (Ocimum basilicm L.) in Gachsaran region
    Mehdi Hosseini Farahi*, M. Norouzi Nejad Pages 160-172
    In order to evaluation the effect of biofertilizers Vermicompost and Phosphate Barvar-2® on quantitative charactrestics and yield of green Basil (Ocimum basilicm L.) in Gachsaran region, a factorial experiment based on randomized block design with three replications was conducted in 2014. The first factor was including Phosphate Barvar-2® in four levels (0, 50, 75 and 100 g/ha) and second factor was different ratios of vermicompost and soil (0-100, 25-75, 50-50, 75–25 and100–0). Traits such as height plant, fresh and dry weight of shoots, chlorophyll index (SPAD), number of leafs and concentration of potassium and nitrogen were measured. Results showed that interaction of vermicompost and Phosphate Barvar-2® have significant effect (p
    Keywords: Nitrogen, Potassium, medicinal plant, chlorophyll index
  • Effect of vermicompost and seprator fertilizer on yield of wheat
    Seyed Hossein Mahmoodi Nezhad Dezfully*, A. Paknejad, A. Kalantar Ahmadi Pages 172-183
    In order to study the effects of vermicompost and seprator fertilizer on yield of wheat, an experiment was conducted at Safiabad Agricultural Research Center and Fadak Agricultural Research Station with T-Test design and 6 treatments during 2013- 2014. The experiment included 6 treatments (5 tonha-1 seprator chemical fertilizer, 8 tonha-1 vermicompost, 3 tonha-1 vermicompost chemical fertilizer, 7 tonha-1 vermicompost chemical fertilizer, 3.5 tonha-1 vermicompost 3.5 tonha-1 seprator chemical fertilizer and Control (chemical fertilizer)). Results of the first experiment (Effect of vermicompost and seprator fertilizer on yield of wheat in Safiabad Agricultural Research Center) showed that any treatment were not significant difference with control treatment regarding to grain yield, although the third and the fifth treatments (4.71 and 4.78 ton. ha-1, respectively) had the highest grain yield. In this experiment, control treatment was the best treatment and it can be advised to the farmers. The results of second experiment (Effect of vermicompost and seprator fertilizer on yield of wheat in Fadak Agricultural Research Station) showed that the third treatment had significant difference at 1% probability level regarding to grain yield with control treatment and so it can be the best treatment (19.8% increase of yield than control).
    Keywords: vermicompost, Wheat, Yield
  • Effect of foliar application nano iron chelate on Yield and growth traits of chickpea cultivars
    Younes Mir*, Mashaalah Daneshvar, Farhad Nazarian, Hamed Khosravi Pages 183-195
    To evaluate the effect of iron foliar feeding of micronutrient on yield and yield components of chickpea, a factorial experiment with two factors in a randomized complete block design with three replications was conducted (crop season, 2012-2013). Factors were Azad, Hashem, ILC482 line as cultivar and iron chelated fertilizer foliar application(one, two and three part per thousand). The results of the study showed that the effect of iron fertilizer × cultivar on Plant height, pod length, number of secondary branches, number of pods per plant, number of seeds per pod and seed yield was significantly(p≤.05) and the characteristics of unfilled pods, seed weight and biological yield of peas had no significantly(p≤.05). The highest number of secondary branches, number of pods per plant and biological yield was obtained from combination ILC482 line in three per thousands foliar fertilizer iron nano chelate. ILC482 line Produced The highest grain yield (1296 and 1238 kg/ he-1) was obtained when both 2 and 3 part per thousand iron micronutrient was used, the interaction of. Due to lower production costs and environmental considerations, it is recomneded to apply two part per thousands of iron nano chelated foliar fertilizer (manufactured by issuing Ahrar East) ILC482 line to achieve reasonable yield for rainfed conditions in the region and other region with similar climates.
    Keywords: Fabaceae, Grain yield, Micronutrients, Yield components
  • Effect of Plant Density and Spacing on Yield and Yield Components of Sesame
    H. Ghasemian, S. Motaghi, O. Lotfifar* Pages 196-208
    According to importance of plant spacing and its effect on seed and oil yield and absence of adequate study to introduce the best spacing of sesame, especially in germplasm of Iran, an experiment was carried out to determine the effect of plant density and spacing on yield and yield components of sesame (Sesamum indicum L.) as split plot arranged in randomized complete blocks design with three replications in Field Research Center of Islamic Azad University of Ardestan. Treatments were row spacing (30, 50 and 60 cm) as main plots and intrarow spacing (5 and 10 cm) and genotypes (Ardestan and Darab 14) as subplots. Simple effect of row spacing, intra row spacing and genotype and interaction between genotype and row spacing and interaction between row spacing and intrarow spacing were significant on all traits. In addition, the interaction of genotype, row spacing and intrarow spacing were significant on all traits, except seed oil contents. Interaction between genotype and intrarow spacing was significant on number of pods per plant, number of unfilled pods per plant and 1000-seed weight. Generally, increased plant density increased two important yield components (seed and oil yields). Row spacing of 10 (intrarow) × 30 (row space) and 60×15 had the highest and lowest seed and oil yields, respectively. Ardestan had the highest yield in all row spacing. Therefore, it recommends that Ardestan would be studied in different sites and conditions and done genetic purity of Ardestan and introduced proper cultivar with high yields.
    Keywords: Harvest index, Row spacing, Seed yield, Sesame
  • Ecological aspects and phytochemical properties of some medicinal plants of Labiateae in Khorasan Province
    P. Rezvani Moghdam, H. R. Fallahi*, A. Balandari Pages 209-222
    In orde to study the ecological and phytochemical indices of some plant species of Labiateae in Khorasan provinces (Southern Khorasan, Northern Khorasan and Razavi Khorasan), 122 plant samples from 31 species belong to 15 genus were collected from 2000 - 2003. Ecological information including elevation, percentage of slope, slope direction, soil type, coverage percentage, canopy diameter, plant hight, dominat species and companion species for each plant sampel were recorded. Studied phytochemical indices were included of essence percentage, presence or absence of substances such as alkaloid, saponin, flavonoid, thannin, cyanogenic glycosides that were determined in 54 plant sampels. Results revealed that distribution of plant species in elevations of below 1000, 1000 - 2000 and above 2000 m, were 18.9%, 64.9% and 16.2%, respectively. The habitat soil type of more studied species was rocky (57%) and more of them were recorded in slope between 30-50% (54%) and in northe slopes. Percentage of essence in studied samples was 0.01-2.5%. Phytochemical experiments showed that the percentage of species containing alkaloied, flavonoid, saponin, thannin and sianogenic glycosides were 13.7%, 90.2%, 33.3%, 78.4% and 1.9%, respectively. Overall, results showed that the distribution of the labiateae family is influenced by ecological factors. Thus, by providing favorable conditions for the growth of these species can be prevented from their genetic erosion.
    Keywords: Essential oil, Alkaloid, Flavonoid, Saponin, thannin
  • Zoning determine the Sowing date, harvesting date and during the growing season for autumn sugar beet (Beta vulgaris) cultivation in Khorasan Razavi and South Khorasan Provinces
    M. A. Javaheri, M. R. Asgharipour*, M. Ramroudi, M. Dahmardeh, A. Ghaemi Pages 223-237
    To calculate the threshold spring, daily and hourly temperatures during the day and in different years was calculated for each station. In order to determine the best method of interpolation, regression models, inverse distance weighting, kriging and co-kriging were evaluated. The data analysis and zoning of each layer was performed using SPSS 10.2 ARC GIS. The Results showed suitable planting date for southern part of the Khorasan Razavi Province, in Bardaskan, and in the western part of Sabzevar in this province were determined to be from 27 September to 7 October. This planting date was also recommended for the southern, eastern, and western parts of the South Khorasan Province; and suitable harvesting date for the southern parts of these provinces was from 5 May to 5 June. Because of their temperature limitations, these regions have shorter growing seasons compared to the central areas; nevertheless, they enjoy a larger number of days that are suitable for crop growth, and a greater number of growing degree-days, compared to the central areas. Zoning results showed sugar beet vernalization took place in many of the studied regions, while most regions in the southwestern part of the South Khorasan Province did not receive the total growing degree-days for vernalization and sugar beet plants were not vernalized. In these areas autumn sugar beet cultivation could be recommended only for resistant varieties to bolting.
    Keywords: Sowing date, Vernalization, Zoning, Sugar beet, Khorasan
  • Agroclimatological zoning of Hormozgan province for tomato (Solanum lycopersicum) cultivation
    Gh. Beigipour*, F. Abdolahi, E. Shakerizadeh Pages 238-247
    Agroclimatology is among the methods having been in use in the last three decades for areas that have similar climate properties. By adhering to an awareness of climate properties, we will be able to not only manage agricultural affairs properly but also to reduce the farmers’ concerns in croping with climate change. This paper deals with soil structure arrangements in tomato planting in Hormozgan province, Iran. According to topographical and soil maps, more than 74 percent of the province consists of mountain areas with scant shallow soil or otherwise low quality soil for agriculture. The rest (i.e. nearly 26 percent) in the province has the potential for various products. At the first stage, the areas having the potential for agriculture were identified by eliminating unsuitable areas. At the next stage, agroclimatology for planting tomato in suitable areas was carried out according to the following elements: The product’s needs including climate, water quality, and suitable soil. It was done with the aid of climate data, statistics in meteorology, descriptive-explanatory reports, topographical maps with the scale of 1:2350000, and Ilwis and ArcGIS software. With combining different maps, suitable areas for planting the product were indentified. It was also revealed that among the areas used for agriculture, 78.5 percent (20.41 percent of the whole province) are suited and highly suited to tomato agriculture. However, 21.5 percent are not suited to planting tomato.
    Keywords: Hormozgan province, Agroclimatological zoning, Water salinity, Tomato