فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، بهار 1395)

نشریه معرفت ادیان
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نوری سادات شاهنگیان، فهیمه ضامن سیاه اسطلخ* صفحه 7
    آفرینش از نگاه اسلام و هندوئیزم، نوعی ایجاد یا پدیدار شدن کثرت از وحدت است. قرآن این عمل را نتیجه امر الهی و سنت ودانته (اوپانیشادها)، آن را محصول نیروی مایای برهمن دانسته است. مفهوم امر الهی در قرآن و تفاسیر تشیع و تسنن بیان شده است. برخی محققان، با استناد به آثار اسماعیلیان، مفهوم قرآنی «امر الهی» را معادل مایا در سنت هندو دانسته اند. این پژوهش، با هدف ارزیابی این دیدگاه به مقایسه دو مفهوم «امر» و «مایا» پرداخته است. بدین منظور، شماری از اوپانیشادها و نیز آثار برجسته فرق اسلامی، از جمله اسماعیلیان مورد بررسی قرار گرفته است. حاصل یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که وجوه تمایز و افتراق امر و مایا بیش از آن است که بتوان بر این همانی دو مفهوم حکم کرد.
    کلیدواژگان: ودانته، مایا، اسماعیلیه، امر
  • جواد باغبانی* صفحه 23
    دانشمندان ادیان ابراهیمی، به دو موضوع «خطاناپذیری» و «حجیت» متون مقدس خویش توجه داشته اند. یکی از دلایل این توجه متن محور بودن اسلام، یهودیت و مسیحیت است. وقتی یک مسلمان، یهودی و مسیحی بداند که کتاب مقدسش خطا و اشتباهی ندارد، یا به گونه ای اطمینان یابد که خطاها و اشتباهات احتمالی کتابش، به اعتبار آن صدمه نمی زند، اندیشه ها و اعمالش را مستند به آن می کند و با آرامش زندگی دینی خویش را ادامه می دهد.
    خطاناپذیری قرآن کریم نزد مسلمانان و هر اندیشمند منصفی قطعی است؛ زیرا از سندی متواتر برخوردار است. تحدی می کند و فاقد اختلاف درونی است. قطعی بودن خطاناپذیری قرآن، مسلم بودن حجیت آن را به دنبال دارد.
    یهودیان عهد عتیق را مقدس و آسمانی می شمارند. البته تلقی آنان از تقدس عهد عتیق، با تلقی ما مسلمانان از تقدس قرآن کریم متفاوت است. آنان بر این باورند که نویسندگان بشری عهد عتیق، هنگام نگارش این کتاب ها، از عنایت و توجه خدا برخوردار بوده اند و این کتاب ها حجتند و می توان بر آنها اعتماد کرد.
    مسیحیان نیز مولف نهایی کتاب مقدس را خدا می دانند که این عمل را از طریق مولفان بشری به انجام رسانده است. ازاین رو، کتاب مقدس نزد آنان حجت است. اما این حجیت از طریق اثبات خطاناپذیری آن دو متن مقدس به دست نیامده است؛ زیرا عهد عتیق و عهد جدید، از سندی متواتر بهره نمی برند، تحدی نمی کنند و مشتمل بر اختلافات و تناقضات فراوان درونی اند.
    کلیدواژگان: قرآن، عهد عتیق، عهد جدید، خطاناپذیری، حجیت، عام و خاص مطلق
  • علیرضا کرمانی* صفحه 35
    آگوستین متالهی است دارای حالات عرفانی و عارفی است صاحب اندیشه های الهیاتی. عقل با عرفان و زهد با تصدی مناصب دینی و اجتماعی در عرفان وی جمع شده اند. در بعد عملی، محور اندیشه عرفانی وی عشق و محبت به خدا و مخلوقات اوست. از دید وی، برای رسیدن به کمال در عشق، شرط مهم فروتنی یعنی عدم رضایت به مقام فعلی و نیاز به حرکت به سمت کمال است. این امر از رهگذر تهذیب نفس، کسب فضایل دینی و دعا و نیایش قابل دستیابی است. سالک با این امور سه گانه، مراتب نفس را از مرتبه نباتی، حسی، عقلی (استدلالی)، آغاز کرده و با طی مرتبه اخلاق و طمانینه، به هدف نهایی، که مرحله تامل است، نائل می آید. آنان که این مراحل را طی کنند، در بعد ادراکی از ادراک حسی مادی و روحانی خیالی گذر کرده اند و با ادراکی عقلی، به معرفت نوری تغییرناپذیر دست یافته اند. در این مرحله، انسان خداوند را همه جا حاضر و ناظر می داند و می یابد که همه حقایق از او تغذیه می کنند.
    کلیدواژگان: آگوستین، عرفان، عرفان مسیحی، شهود، عشق و محبت، رهبانیت
  • مهدی قاسمی*، قربان علمی صفحه 53
    با ظهور اومانیسم و نهضت اصلاح دینی، آگاهی جدیدی درباره فردیت انسان به وجود آمد و نحوه ارتباط انسان با خدا و آمرزیدگی، کانون توجه الهیات لوتر قرار گرفت. لوتر با درک اوضاع جدید، پارادایمی نو در باب انسان، آزادی اراده، و نوع رابطه او با خدا و ایمان وضع کرد. پیش تر خدا در تلقی کلیسای قرون وسطایی، موجودی دور از دسترس بشر و هستی بود، اما وی با رد واسطگی کلیسا در همه شئون، به خدایی در دسترس انسان اشاره کرد که مجال گفت وگوی مستقیم دارد. تحول مفهومی لوتر در باب آمرزیدگی بر این اصل مبتنی بود که خداوند، انسان را گویی آمرزیده است و جایگاه آمرزیدگی خدا در خارج از وجود شخص گناهکار قرار دارد. بنابراین، آمرزیدگی، اکتسابی و نه اعطایی است. این پارادایم جدید، مخالف دیدگاه رایج آگوستینی در قرون وسطا مبنی بر جایگاه عدالت در درون انسان بود که راه ورود کلیسا برای هدایت انسان را باز می کرد. اما جوهره پارادایم لوتر در باب انسان ، آزادی او در برابر انسان اسیر کلیسا و شریعت بود. لذا بندگی آزادمنشانه انسان فقط در سایه اراده ای آزاد میسور است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی دینی، پارادایم دینی، مارتین لوتر، فیض، آمرزیدگی، انسان شناسی
  • محمدرضا اسدی*، محمد جعفری صفحه 69
    دیربازی است که مسیحیت شاهد بحث رابطه ایمان و عقلانیت و تبیین مرزهای میان این دو است؛ بحث مهمی که با باور دینی و مذهبی افراد سروکار دارد و اختلافات فراوانی در میان اندیشمندان بزرگ مسیحی به وجود آورده است. ازآنجاکه توماس آکوئیناس، یکی از بزرگ ترین الهی دانان کلیسای کاتولیک و مارتین لوتر، یکی از تاثیرگذارترین شخصیت های کلیسای پروتستان بوده و این دو فرقه تحت تاثیر فراوان اندیشه های آنان است، مقایسه اندیشه آنان در این مسئله می تواند بسیار حائز اهمیت باشد. این مقاله با رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی، درصدد واکاوی تطبیقی بحث ایمان و عقلانیت از دیدگاه این دو چهره شناخته شده مسیحی است. بی تردید فهم رویکرد آنان، برای شناخت دقیق تر این کلیساهای بزرگ و مهم مسیحی راه گشا خواهد بود. یافته های این مقاله، حاکی از این است که آکوئیناس یک عقل گرای غیرافراطی و لوتر یک ایمان گرای غیرافراطی است و به رغم پذیرش اجمالی دو عنصر ایمان و عقلانیت از جانب هر دو، اختلافاتی جدی در مبانی فکری آنان وجود دارد.
    کلیدواژگان: ایمان و عقل، عقل و دین، مارتین لوتر، پروتستان، ایمان گرایی، عقل گرایی، آکوئیناس
  • عبدالعلی شکر، سعدی مویدی صفحه 87
    کتاب جامعه سلیمان، منسوب به حضرت سلیمان علیه السلام است. بنا بر شهادت کتاب مقدس، خداوند به وی حکمت افاضه می کرد. با وجود این، دیدگاه های غیرحکیمانه ای نظیر جبرگرایی، پوچ گرایی، لذت گرایی و چهره بدبینانه و مایوسانه ای در این کتاب به سلیمان نبی نسبت داده شده است. با بررسی و تحلیل معنایی اصطلاح «حکمت» و نیز الهام از فرهنگ ناب اسلامی، می توان با اضافه نمودن عنصر جمال، معنای دقیق تری از «حکمت» به دست آورد و بر اساس این تحول معنایی، کتاب جامعه سلیمان را غربالگری نمود، معنای حکمتی که سلیمان نبی از خداوند درخواست داشت را بازخوانی کرد. بدین ترتیب، حکمت که نوعی از آن، افاضه ای و نوع دیگرش تعلیمی است، مبدا جمال و جمال مظهر آن است. در حقیقت، حکیم واقعی به همه جهان هستی با دیده احترام نگریسته و سراسر نظام آفرینش را زیبا و احسن می بیند. بنابراین، نگرش های غیرحکیمانه ای که در این کتاب به حضرت سلیمان علیه السلام منسوب است، با فرض اینکه ایشان مشمول عنایت الهی در افاضه حکمت است، پذیرفتنی نیست.
    کلیدواژگان: کتاب مقدس، جامعه سلیمان، حکمت، جمال
  • سیدعلی حسنی صفحه 101
    الهیات فمینیستی، شاخه ای از الهیات مسیحی است که در واکنش به برخورد تبعیض آمیز الهیات سنتی مسیحی، نسبت به زنان شکل گرفته و با ارائه قرائت فمینیستی از الهیات مسیحی، تغییرات اساسی در آن ایجاد کرده است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، علاوه بر بیان تاریخچه، عوامل شکل گیری و ویژگی های الهیات فمینیستی، به تبیین آموزه های اصلی مسیحیت بر اساس این مکتب الهیاتی می پردازد. یافته ها حکایت از آن دارد که الهیات فمینیستی، به علت تاثیرپذیری شدید از جنبش فمینیستی و اقتضائات عصر جدید، به مسیری سوق یافت که هیچ گاه پیشگامان الهیات فمینیستی، تصوری از آن نداشته و شاید هم راضی به آن نبوده اند.
    کلیدواژگان: الهیات، فمینیست، الهیات فمینیست، جنبش فمینیستی، آموزهای فمینیستی
  • روح الله مهدوی حاجی، مهدی لک زایی صفحه 125
    فصل اول و دوم سفر پیدایش، یکی از چالش انگیزترین متون برای مفسران فمینیستی است. الیزابت کیدی استنتن، به عنوان نماینده مکتب تفسیری فمینیستی لیبرال و گیلبرت بایلزیکیان، به عنوان نماینده مکتب تفسیری فمینیستی انجیلی، به تفسیر این متن پرداخته اند. این مقاله به بررسی و مقایسه نقاط اشتراک و اختلاف این دو جریان، در تفسیر متن پیدایش می پردازد. هر دو مفسر سعی می کنند تا تعهد خود را به مسیحیت، در کنار اعتقاد به اصول فمینیستی حفظ نمایند. استنتن، با تقسیم داستان آفرینش به دو داستان و اثبات برابری در آفرینش از داستان اول و رد داستان دوم، به عنوان کلام خداوند، تعهد کمتری به متن دارد. در مقابل، بایلزیکیان به عنوان نماینده جریان انجیلی، با التزام به وحیانی بودن تمام کتاب مقدس، سعی در ارائه تفسیری مبتنی بر برابری زن و مرد و استفاده از تجربه زنان، مطابق با اصول فمینیستی دارد.
    کلیدواژگان: فمینیسم، تفاسیر فمینیستی لیبرال، تفاسیر فمینیستی انجیلی، آفرینش
|
  • Fahimeh Zamen Siyah Astalakh *, Nori Sadat Shahangiyan Page 7
    Creation, According to Islam and Hinduism, is a kind of originating plurality from unity. The holy Qur’an attributes this act to the divine command and Vedanta’s tradition (Upanishads’ tradition) considers it as a product of the Maya power of Brahman. The concept of divine command is defined in the holy Qur’an and Shia and Sunni commentaries. Referring to Ismaili works, some researchers consider the Qur’anic concept of ‘’divine command’’ as equivalent to Shakta and Maya in Hindu tradition. This research seeks to evaluate this view by comparing the two concepts of ‘’command’’ and ‘’Maya’’. It, therefore, reviews some of Upanishads and erudite works of Islamic sects including Ismailis. The research findings show that the differences between command and Maya are so broad that we cannot consider these two concepts to be identical.
    Keywords: Vedanta, Maya, Ismailian, command
  • Javad Baghbani Arani* Page 23
    The two topics of ‘’infallibility’’ and ‘authority of the holy texts of Ibrahimic religion have been the special concern of the scholars of these religions. One of the reasons behind their concern is that Islam, Judaism and Christianity are among the text-based religions. When a Muslim, Jewish or Christian knows that his holy Book has no error and becomes sure that there are no probable errors in his Book, which can impair its validity, he/she will base his thoughts and deeds on the Book and lead a peaceful religious life.
    Every Muslim and fair scholar absolutely agree that the holy Qur’an is impeccable because all agree about its authenticity. Also, it represents a great challenge and it is free from substantial differences. The certainty of the infallibility of the holy Qur’an’ dispels and doubts about its authenticity.
    The Christians and the Jews tried hard to buck this strong trend and verify the authenticity of their Books. The Jewis consider the Old Testament as holy and heavenly, but their perception of the holiness of the Old Testament is different from Muslim's perception of the holiness of the holy Quran. They believe that the scribes of the Old Testament received divine providence while writing these Books and that these Books are reliable authoritative sources.
    Likewise, the Christians believe that God is the author of the holy book and that this work was written by scribes. Accordingly, they consider the Bible to be authentic. However, this authenticity is not confirmed by evidence about the infallibility of the two holy texts. This is because the authenticity the Old Testament and the New Testament is not agreed upon by all authorities, these Books do not represent a challenge and they consist a lot of differences and contradictions.
    Keywords: the Quran, the Old Testament, the New Testament, infallibility, authenticity, absolute general, special
  • Ali Reza Kermani* Page 35
    Augustine is a theologian who has mystical states and a mystic who holds theological ideas. In his mysticism, wisdom is combined with mysticism, and asceticism with holding religious and social positions. Practically, love of God and His creatures constitutes the basis of his mystical thoughts. He considers humility as an important prerequisite for achieving perfection in love i.e. dissatisfaction with the current position and the need to move towards perfection. This objective can be accomplished through self-purification, and by having religious virtues and supplicating. With these three things, a mystic starts his mystical journey from the vegetative, sensory and cognitive (reasoning) stage, and passes through the stage of morality and serenity of mind to reach the ultimate goal, that is, the stage of contemplation. Those who pass through these stages have, in fact, passed imaginary, sensory, material and spiritual perception and have achieved an unchanging luminous knowledge through their intellectual perception. At this stage, man considers God as a ubiquitous viewer and as the source of all realities.
    Keywords: Augustine, mysticism, Christian mysticism, intuition, love, kindness, monasticism
  • Mahdi Ghasemi, * Qorban Elmi Page 53
    The emergence of humanism and reform movement which gave rise to a new perception of individualism of man and the kind of man's relationship with God and forgiveness is the focal point of Luther's theology. Considering the new circumstances, Luther offered a new paradigm about man, freedom of will, and the kind of man's relationship with God and faith. From early, the medieval church used to consider God as a being to whom man has no access. Rejecting the intermediary role of the church, Luther declares that it is possible for man to have access to God and he is allowed to have direct conversation with Him. The conceptual modification that Luther made to the concept of forgiveness is based on the principle that God has apparently forgiven man and God's forgiveness lies in outside the sinner's existence. Therefore, forgiveness is something acquired, not granted. This new paradigm opposes the common Augustinian view which was prevailing in the Middle Ages and which considers forgiveness lies within man; a view that the church adopted and used it for the guidance of man. However, the essence of Luther’s paradigm about man giving man the freedom of which the church and religious law deprived him; therefore, man cannot worship God freely when he has only free will.
    Keywords: religious anthropology, religious paradigm, Martin Luther, grace, forgiveness, anthropology
  • Mohammad Reza Asadi *, Mohammad Jafari Page 69
    The question of the relationship between faith and rationality and marking the boundaries between them has long been the subject of inquiry in Christianity; an important subject which is concerned with individual's religious beliefs and which has been a matter of serious dispute among great Christian scholars. Since Thomas Aquinas is among the greatest theologians of Catholic Church and Martin Luther is one of the most effective figures of the Protestant Church, and because they have exerted great influence on the thoughts of the followers of these two schools, it is necessary to make a comparison between the thoughts of each of them on this issue. Using an analytical approach and citing documentary proofs, this paper seeks to make a comparative study of the question of faith and rationality according to the views of each of these two distinguished Christian figures. Undoubtedly, understanding their approaches can contribute enormously to forming a very accurate picture of these eminent and important Christian Churches. The findings of this paper suggest that Aquinas is a non-extremist rationalist and Luther is a non-extremist fideist. Although in general they accept the two elements of faith and rationality, they have serious differences over the intellectual principles.
    Keywords: faith, intellect, intellect, religion, Martin Luther, Protestant, fideism, rationalism, Aquinas
  • Abdul Ali Shokr, Sadi Moayyedi Page 87
    “Solomon's Ecclesiastes” is attributed to Prophet Solomon. As the Bible testifies, Solomon’s theosophy was a God-given theosophy. However, unwise viewpoints, such as determinism, nihilism, hedonism, pessimism, and hopelessness are attributed to him in this book. By making a semantic review and analysis of the term "theosophy" together with the inspiration of pure Islamic culture and adding the element of beauty we can get a more precise meaning of “theosophy”. According to this semantic change, “Solomon's Ecclesiastes” can be screened and the meaning of the theosophy, which Prophet Solomon requested from God, can be reread. Thus, the two kinds of theosophy, i.e. emanating theosophy and instructive theosophy constitute the origin of beauty and beauty constitute the manifestation of theosophy. In fact a real theosopher views the whole universe with respect and the whole system of creation seems to him beautiful and best. Therefore, the idea of attributing unwise attitudes to Prophet Solomon in this book is unacceptable because it does not conform with the idea that theosophy was bestowed upon him through divine grace.
    Keywords: the Bible, Solomon's Ecclesiastes, theosophy, beauty
  • Seyyed Ali Hassani Page 101
    Feminist theology, which is a branch of Christian theology that took form in reaction to the discriminatory measures adopted by traditional Christian theology against women, has undergone fundamental changes. Using a descriptive-analytical method, the present paper gives an account of the history, causes of formation and characteristics of feminist theology, and elaborates on the main teachings of Christianity in the view of this theological school. The findings indicate that, due to the influence of feminist movement and requirements of modern age, feminist theology altered course in such a way that its pioneers had never imagined and they might not be pleased with it.
    Keywords: theology, feminist, feminist theology, feminist movement, feminist teachings
  • Mahdi Lakzaei, Rooh Allah Mahdavi Haji Page 125
    The first and second chapters of Genesis are among the most challenging texts for feminist commentators. Elizabeth Cady Stanton, the representative of the liberal school of feminist interpretation and Gilbert Bilezikian, the representative of the evangelical school of feminist interpretation have interpreted these two chapters. The present paper investigates the similarities and differences between the two commentator's interpretation of the text of Genesis. Both of them try to affirm their commitment to Christianity and feminism. Stanton who divides the story of creation into two parts, proves the idea of equality in creation as shown in the first part and rejects the second part about God's words, is less committed to the text. Bilezikian, the representative of the evangelical school, who believes that the entire Bible has been revealed, tries to interpret the Bible on the basis of equality between the sexes and use of women's experiences and in accordance with the principles of feminism.
    Keywords: feminism, liberal feminist interpretations, evangelical feminist interpretations, creation