فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 382 (هفته دوم تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/13
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • فائزه دهقانی، آزاده رضایت، پروانه صانعی، عمار حسن زاده کشتلی، حامد دقاق زاده، احمد اسماعیل زاده، پیمان ادیبی صفحات 496-505
    مقدمه
    چاقی، یکی از عوامل مرتبط با اختلال رفلاکس معدی- مروی می باشد. با این حال، یافته های حاصل از مطالعات انجام شده در رابطه با چاقی و رفلاکس، ضد و نقیض هستند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ارتباط میان چاقی با رفلاکس در گروه بزرگی از جمعیت بزرگسال ایرانی بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی انجام شده روی 4457 بزرگسال، اطلاعات در مورد متغیرها با استفاده از پرسش نامه ی خود-اجرا به دست آمد. با استفاده از اندازه های تن سنجی برگرفته از این پرسش نامه ، افراد بر اساس شاخص توده ی بدنی به سه دسته افراد با وزن طبیعی، افراد با اضافه وزن و افراد چاق و بر اساس اندازه ی دور کمر به سه دسته افراد با دور کمر طبیعی، افراد دارای اضافه وزن شکمی و افراد با چاقی شکمی طبقه بندی شدند. شیوع رفلاکس با توجه به معیارهای III ROME مشخص شد.
    یافته ها
    شیوع رفلاکس معدی- مروی در بین افراد مورد مطالعه، 9/23 درصد بود. در مدل خام، افراد چاق در مقایسه با افراد با وزن طبیعی، 58 درصد شانس بیشتری برای ابتلا به رفلاکس داشتند (نسبت شانس = 58/1، 95 درصد فاصله ی اطمینان: 98/1-25/1)، اما با تعدیل اثر تمامی عوامل مخدوشگر، ارتباط بین چاقی و اندازه ی دور کمر از حالت معنی داری خارج شد (نسبت شانس = 06/1، 95 درصد فاصله ی اطمینان: 48/1-75/0). پس از تعدیل برای متغیرهای بالقوه از جمله رفتارهای تغذیه ای، افراد با چاقی شکمی 43 درصد شانس بیشتری برای ابتلا به رفلاکس داشتند (نسبت شانس = 43/1، 95 درصد فاصله ی اطمینان: 85/1-13/1)؛ با این وجود، وقتی متغیر وزن تعدیل شد، این ارتباط از حالت معنی داری خارج شد (نسبت شانس = 26/1، 95 درصد فاصله ی اطمینان: 65/1-96/0). آنالیزها به تفکیک جنس، نشان دهنده ی عدم وجود ارتباط بین چاقی و ابتلا به رفلاکس در مردان بود. زنان با چاقی عمومی 43 درصد و زنان با چاقی شکمی 51 درصد، شانس بیشتری برای ابتلا به رفلاکس داشتند؛ اما تعدیل بیشتر برای دور کمر و شاخص توده ی بدنی این ارتباط ها ناپدید شد. پس از تعدیل برای عوامل مخدوشگر بالقوه، ارتباط معنی داری بین چاقی و چاقی شکمی با تکرر و همچنین شدت علایم رفلاکس یافت نشد.
    نتیجه گیری
    ارتباط مثبت معنی داری بین چاقی عمومی و اختلال رفلاکس معدی- مروی مشاهده شد که پس از در نظر گرفتن رفتارهای تغذیه ای و اثرات متقابل دور کمر، از بین رفت. افراد با چاقی شکمی نیز نسبت به افراد با دور کمر طبیعی، شانس بالاتری برای ابتلا به رفلاکس داشتند.
    کلیدواژگان: رفلاکس معدی، مروی، شاخص توده ی بدنی، چاقی عمومی، چاقی شکمی
  • ابوالفضل شایان نوش آبادی، علیرضا صابری کاخکی، مهدی سهرابی، محمدعلی دولتی صفحات 506-514
    مقدمه
    عامل رشد عصبی مشتق شده از مغز (BDNF یا Brain-derived neurotrophic factor)، پروتئینی است که نقش مهمی در حفاظت نورونی، نورون زایی و شکل پذیری سیناپسی دارد و به واسطه ی آن، می تواند نقش مهمی در یادگیری حرکتی ایفا کند. وجود پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی val66met در یکی از نواحی ژن BDNF، منجر به اختلال در بیان این پروتئین می شود. هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی تاثیر این پلی مورفیسم بر یادگیری مهارت حرکتی پیچیده بود.
    روش ها
    100 دانشجو از دانشگاه های شهر کاشان (با میانگین سنی 20/2 ± 60/21) به صورت تصادفی انتخاب شدند و پس از انجام آزمایش های ژنتیک، 46 نفر فاقد پلی مورفیسم val66met و 54 نفر تحت تاثیر این پلی مورفیسم شناسایی شدند. 28 نفر از افراد هر دو گروه ژنتیک (56 نفر)، پس از اجرای پیش آزمون، به 10 جلسه تمرین دراپ کنترلی بدمینتون پرداختند و 72 ساعت پس از آخرین جلسه ی تمرین، پس آزمون اجرا شد. برای بررسی طبیعی بودن توزیع داده ها، از آزمون Kolmogorov–Smirnov و برای تحلیل داده ها، از آزمون های Independent t و Repeated masseurs ANOVA، در سطح معنی داری 05/0 = α استفاده شد.
    یافته ها
    هر چند هر دو گروه، پیشرفت قابل توجهی در اثر تمرین داشتند، تفاوت معنی داری در مراحل پیش و پس آزمون بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در کل، نتایج این تحقیق نشان از عدم تفاوت بین افراد دارای پلی مورفیسم val66met و افراد فاقد این پلی مورفیسم در یادگیری مهارت دراپ کنترلی بدمینتون بود. این عدم تفاوت، می تواند ناشی از عوامل بسیاری از جمله نوع تکلیف و شیوه نامه ی تمرینی مورد استفاده در این تحقیق باشد.
    کلیدواژگان: عامل رشد عصبی مشتق شده از مغز، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، یادگیری، مهارت حرکتی
  • فرزاد عالی زاده مفرد، مهدی دریکوند، فرید دولتشاهی، پارسا محمد جعفری، صابر آقامحمدی صفحات 515-520
    مقدمه
    لوسمی میلوئید مزمن (CML یا Chronic myeloid leukemia) یک بدخیمی کلونال سلول های بنیادی هماتوپتیک است. نوع فیوژن ها در بیماران CML اهمیت بالینی دارد و به درک بهتری در فهم پاتوژنز سلول های لوکمیک دارای (9:22)t کمک می کند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی شیوع موتاسیون های ABL-BCR و تعیین فراوانی فیوژن های گوناگون ژن ABL-BCR در بیماران مبتلا به CML با روش Reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) بود.
    روش ها
    با کسب اطمینان از مبتلا بودن بیماران و جلب رضایت ایشان، به روش آسپتیک، 8-5 میلی لیتر خون از بیماران گرفته شد. پس استخراج RNA از نمونه های خون، برای جداسازی سلول های تک هسته ای (MNCs یا Mononuclear cells) سانتریفیوژ انجام و RNA تام استخراج شد. واکنش Multiplex RT-PCR در 35 چرخه انجام شد.
    یافته ها
    از 40 بیمار مورد بررسی از نظر فیوژن های ABL-BCR همه مثبت بودند که 21 نفر (5/52 درصد) دارای فیوژن b3a2 و 16 نفر (8/38 درصد) دارای فیوژن b2a2 و 3 نفر (5/5 درصد) دارای فیوژن ale2 بودند.
    نتیجه گیری
    یکنواختی محصولات در واکنش و نتایج به دست آمده در این مطالعه، نشان داد که روش RT-PCR به عنوان روشی سریع، حساس و مطمئن برای بررسی شیوع فیوژن های ژن ABL-BCR در نمونه برداری از خون محیطی به آسانی قابل انجام است. همچنین، تفاوت در میزان شیوع فیوژن ها می تواند به دلیل تفاوت نژادی در جامعه ی مورد بررسی باشد
    کلیدواژگان: لوسمی میلوئید مزمن، واکنش زنجیره ی پلیمراز معکوس، فیوژن های ABL، BCR، ایران
  • رضا مهدوی زفرقندی، مجتبی عاملی، حامد معصومی، رحیم تقوی، محمود توکلی، بهنام شکیبا، لیلا غلامی مهتاج صفحات 521-525
    مقدمه
    مطالعات نشان داده اند که بقای پیوند کلیه از اهدا کننده ی زنده نسبت به اهدا کننده ی جسد بهتر است؛ در حالی که مطالعات دیگر، عملکرد خوب کلیه ی پیوندی و بقای مناسب آن را در اهدا کنندگان جسد ثابت کرده اند. این مطالعه، با هدف بررسی مقایسه ای بقای کلیه ی پیوندی و عوارض جراحی در دو گروه بیماران دریافت کننده از انسان زنده و جسد انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه ی هم گروهی تاریخی، دو گروه بیمار بررسی شدند. گروه یک، شامل 69 بیمار که کلیه ی پیوندی را از جسد دریافت کرده بودند و گروه دو، شامل 143 بیمار که از دهنده ی زنده کلیه دریافت کرده بودند.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در عوارض جراحی بین دو گروه مشاهده نشد. بقای کلیه ی پیوندی در گروه یک در پی گیری 1، 3 و 4 ساله 99 درصد، 85 درصد و 85 درصد بود و در گروه دو، 99 درصد، 96 درصد و 78 درصد بود. اختلاف معنی داری در میزان بقای کلیه ی پیوندی در دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    دریافت کلیه از دهنده ی جسد با بقای خوبی همراه است و عوارض جراحی کمی دارد. همچنین، این مزیت وجود دارد که دیگر اندام های جسد برای پیوند استفاده شود. بنا بر این، طبق یافته های این مطالعه، دهنده ی جسد یک انتخاب بسیار مناسب برای پیوند کلیه می باشد.
    کلیدواژگان: پیوند کلیه، دهنده ی زنده، جسد
  • مقاله مروری
  • معصومه فلاح، مسعود هوشمند، محمد فرهادی صفحات 526-535
    کاهش شنوایی حسی- عصبی پیش رونده در طی افزایش سن، پیرگوشی نامیده می شود. پیرگوشی، یکی از شایع ترین بیماری های مزمن کهن سالی است. این بیماری، به دلیل پیشرفت آرام و شیوع بالا، اغلب ناچیز شمرده می شود. همراهی عوامل محیطی با ژن های مستعد کننده از طریق آسیب به سلول های ناحیه ی حلزون گوش، مسوول ایجاد این بیماری هستند. این سلول ها، توانایی بازسازی را از دست داده اند. در نتیجه، پیرگوشی غیر قابل برگشت است و درمانی ندارد. پیرگوشی، به مرور بر روی ارتباطات افراد تاثیر می گذارد و ثمره ی آن وابستگی، انزوا، ناامیدی و در نهایت کاهش کیفیت زندگی فرد بیمار و اطرافیانش خواهد بود. این اختلال، بار اجتماعی- اقتصادی زیادی را بر سلامت عمومی دارد. تمرکز بر رویکردهای زیست پزشکی جدید از قبیل سلول و ژن درمانی و پزشکی بازساختی، امیدهای جدیدی را برای درمان این بیماری ایجاد کرده است. به دلیل روند رو به رشد جمعیت پیر، شیوع پیرگوشی نیز رو به افزایش است. از این رو، هم اکنون باید به فکر تصمیم گیری برای مواجهه با این امر بود. این تنها راه برای افزایش کیفیت زندگی جمعیت کهن سال آینده است که منجر به صرفه جویی اقتصادی و ارتقای سلامت گوش نیز می شود. در این مقاله، با هدف پررنگ کردن اهمیت بیماری و نشان دادن نیاز برای انجام تحقیقات منسجم بر روی مکانیسم های درون سلولی ایجاد بیماری، به منظورتشخیص به موقع، مداخله ی موثر و درمان بیماری، به جنبه های مختلف بیماری از علل ایجاد آن تا چشم اندازهای درمانی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: پیرگوشی، عامل خطر، درمان، مرگ سلولی
|
  • Faezeh Dehghani, Azadeh Rezayat, Parvaneh Saneei, Ammar Hassanzadeh, Keshteli, Hamed Daghaghzadeh, Ahmad Esmaillzadeh, Peyman Adibi Pages 496-505
    Background
    Obesity is among the factors that are linked with gastroesophageal reflux disease (GERD). However, findings of previous studies on the relationship between obesity and GERD were conflicting. We aimed to assess the relationship between obesity and GERD in a large group of Iranian adults.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 4457 adults. Anthropometric measures were obtained by the use a validated self-reported questionnaire. Subjects were classified into three categories based on their body mass index (BMI): normal weight, overweight and obese. Also they were classified into three categories based on their waist circumference: normal, abdominally overweight and abdominally obese. The prevalence of gastrointestinal reflux disease was assessed according to Rome III criteria. Additional information about other variables was obtained using a self-administered questionnaire.
    Findings: The prevalence of GERD among study population was 23.9%. In crude model, the obese individuals had a 58% greater chance for GERD [odds ratio (OR) = 1.58, 95% confidence interval (CI): 1.25-1.98), compared to those with normal weight. However, after adjustment for dietary habits and waist circumference, this association disappeared (OR = 1.06, 95%CI: 0.75-1.48). After adjustment for confounders, those with abdominal obesity had a 43% greater odd for GERD (OR = 1.43, 95%CI: 1.13-1.85). However further adjustment for weight interaction lead to a non-significance association (OR = 1.26, 95%CI: 0.96-1.65). Stratified analysis by gender revealed no significant association between obesity and GERG in men. But obese women had 43% increased odds of GERD and abdominally obese women had 51% higher odds of GERD; although adjustment for the mutual effects of waist circumference and weight disappeared these relations. There was no significant association between general or abdominal obesity and frequency or severity of GERD, after adjustment for all potential confounders.
    Conclusion
    General obesity was significantly associated with increased risk of GERD; however, this association disappeared after controlling for dietary habits and waist circumference. Abdominally obese individuals had higher odds of GERD, compared to those with normal waist circumference.
    Keywords: Gastrointestinal reflux disease, Body mass index (BMI), General obesity, Abdominal obesity
  • Abolfazl Shayan, Nooshabadi, Alireza Saberi, Kakhki, Mehdi Sohrabi, Mohammad Ali Dowlati Pages 506-514
    Background
    Brain-derived neurotrophic factor (BDNF), is a protein that plays an important role in neuroprotection, neurogenesis and synaptic plasticity, by which it plays an important role in motor learning. The presence of val66met single nucleotide polymorphism in one area of the BDNF gene Leads to disruption in the expression of this protein. The purpose of this study was to investigate whether this polymorphism can impair the learning of the complex motor skill.
    Methods
    100 students from different universities in Kashan, Iran, (mean age 21/60 ± 2/20) were randomly selected and after genetic test, we identified 46 people without val66met polymorphism, while the other 54 were affected. 28 people of both genetic group (56 people overall), after Pre-test, practiced badminton drop shot for
    10 sessions, and 72 hours after the last training session, the post-test had been done. Kolmogorov-Smirnov test was used to investigate the normality of data distribution, and independent t-test and repeated measures ANOVA were used for data analysis (α = 0.05).
    Findings: Results showed that, although both groups improved their performance through exercise, there was no significant difference between the groups in the pre and post-test.
    Conclusion
    Results of the study showed no significant differences between people with and without val66met polymorphism in the learning of badminton drop shot; however, this may be due to many factors including the type of task and the exercise protocol used in this study.
    Keywords: Brain derived neurotrophic factor (BDNF), Single nucleotide polymorphism, Learning, Motor Skill
  • Farzad Alizadeh, Mofrad, Mahdi Darikvand, Farid Dolatshahi, Parsa Mohammad, Jafari, Saber Agha, Mohammadi Pages 515-520
    Background
    Chronic myeloid leukemia (CML) is a clonal malignancy of hematopoietic stem cells. Type of fusion in these patients can be clinically significant and help to better understand the pathogenesis of leukemic cells with t (9:22). The aim of this study is to check BCR-ABL mutations and determine the prevalence of various gene fusions using reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) method in patients with CML.
    Methods
    After making sure of having the disease and signing the written consent, 5-8 ml blood was taken from patients with aseptic technique. After RNA extraction, blood samples were centrifuged to separate mononuclear cells (MNCs) and complete RNA was extracted. Multiplex reaction PCR was carried out in 35 cycles.
    Findings: All 40 patients were positive in terms of BCR-ABL fusions. Of them 21 persons (52.5%) had b3a2 fusion and 16 persons (38.88%) with b2a2 fusion and finally 3 persons with ale2 fusion.
    Conclusion
    Uniformity of reaction products and the results obtained in this study showed that RT-PCR method is feasible as a fast, sensitive and safe method to determine the prevalence of BCR-ABL genes in the sampling of peripheral blood. Also, the difference in the rate of fusion due to racial differences in the population can be studied.
    Keywords: Chronic myeloid Leukemia (CML), Reverse transcription polymerase chain reaction (RT, PCR), BCR, ABL ýfusion, Iran
  • Reza Mahdavi, Zafarghandi, Mojtaba Ameli, Hamed Masoumi, Rahim Taghavi, Mahmoud Tavakkoli, Behnam Shakiba, Leila Gholami, Mahtaj Pages 521-525
    Background
    Studies reported that graft survivals with living kidney donors (LKD) are better than cadaveric kidney donors (CKD), while, other studies confirm good graft function and satisfactory graft survival from CKD. This study sought to compare graft survival after kidney transplantation in patients received kidney from CKD and LKD and their surgical complications in a single center in Iran.
    Methods
    This historical cohort study involved two groups. Group1 included 69 kidney recipients who received their renal transplant from CKD. The group 2 consisted of 143 renal transplant recipients with kidneys coming from LKD.
    Findings: No significant differences existed in surgical complications between the two groups. Graft survival rates at 1, 3 and 4 years were 99, 85 and 85 percent in group1 and 99, 96 and 78 percent in group2. There was no significant difference in graft survival rates between the two groups.
    Conclusion
    Renal transplant from CKD is associated with good graft survival and low surgical complications. Also, it is possible to transplant other organs from a cadaveric. So, in our experience, CKD may be considered an optimal option for renal transplantation.
    Keywords: Kidney transplantation, Living donors, Cadaveric
  • Masoumeh Falah, Massoud Houshmand, Mohammad Farhadi Pages 526-535
    Presbycusis is the progressive sensorineural hearing loss during aging and is one of the most common chronic diseases of the elderly. Due to slow progress and high prevalence, it is usually underestimated. Collaboration of environmental factor and susceptibility genes by inducing cochlear cell death is responsible for it. These cells lose the ability of regeneration, so presbycusis is irreversible and doesn’t have a treatment. Presbycusis slowly affects communication skills, so may lead to dependency, isolation, and frustration and will reduce quality of life of patients and those surrounding them. It has a great social and economic impact on public health. Focus on new biomedical approaches such as cell and gene therapy and regenerative medicine created new hope for treatment. Because of the growing elderly population, the prevalence of presbycusis will raise higher. Right now we should make a decision to deal with this growing population. It’s the only way to increase the quality of life of future elderly and also lead to economic savings and promoting ear health. Here we review the different aspect of presbycusis from risk factors to future treatment view. With the aim of highlighting the importance of disease and demonstrating the need for research on intracellular mechanisms of presbycusis in order to finding early diagnosis, effective intervention and treatment.
    Keywords: Presbycusis, Risk factor, Treatment, Cell death