فهرست مطالب

کاشان شناسی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1393)

مجله کاشان شناسی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول حیدری سورشجانی، زهرا سلیمی صفحات 3-31
    بازار سنتی ازجمله مهم ترین آثار تاریخی و دیدنی شهر کاشان است که به شکل خطی، فضای وسیعی از بافت تاریخی شهر کاشان را به خود اختصاص داده است. این بازار با عناصر مختلفی چون کاروانسرا، سرا، تیم، تیمچه، مسجد، مدرسه، حمام، آب انبار، زیارتگاه و... یکی از پر رونق ترین و باشکوه ترین بازارهای ایران به شمار می آید. تیمچه امین الدوله به عنوان یکی از اجزای اصلی این بازار، از زیباترین تیمچه هاست. زیبایی منحصر به فرد این تیمچه مدیون هنر و مهارت معماران و هنرمندان گذشته شهر کاشان است که امروزه به عنوان یک میراث باارزش برای هنر و معماری ایرانی باقی مانده است. هدف این پژوهش، توصیف مطلوبیت کالبدی کارکردی تیمچه امین الدوله است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است که با استفاده از داده های به دست آمده از برداشت های میدانی، کتابخانه ای، مصاحبه با خبرگان و مطلعین محلی در سازمان های مرتبط به انجام رسیده است. یافته های مطالعه نشان می دهد با تغییراتی کالبدی در فضاهای تیمچه، می توان به بهبود مطلوبیت کالبدی کارکردی تیمچه امین الدوله کمک کرد. ازجمله این اقدامات می توان به حذف عناصر زاید ازجمله حذف چایخانه، توجه به زیبایی و کیفیت تاسیسات تیمچه اشاره کرد.
    کلیدواژگان: کاربری تجاری، بازارهای سنتی، AHP، تیمچه امین الدوله، بافت تاریخی
  • سلمان نقره کار، افسانه آخوندزاده صفحات 32-65
    مستندنگاری میراث ارزشمند معماری به معنای جمع آوری و طبقه بندی مدارک مرتبط با این آثار، گام اول در تدارک مواد خام «تولید دانش» در این حوزه است که هم در آموزش معماران مفید بوده و هم برای نهادهای متولی مستندنگاری، همچون سازمان میراث فرهنگی یا شهرداری کاربرد دارد. این کار مستلزم صرف منابع مالی، انسانی و تجهیزاتی فراوان است که به دلیل محدودیت های معمول، یا امکان پذیر نیست یا با سرعت کم و کیفیت پایین انجام می شود. از سویی در دانشکده های معماری، یادگیری معماری در بسیاری از درس ها، از طریق بررسی نمونه آثار ارزشمند انجام می شود که خود نیازمند تهیه مستندات این بناها توسط دانشجو و با هدایت استاد است. به نظر می رسد بتوان ظرفیت های آموزش معماری را در جهت نیاز نهادهای مذکور شکوفا کرد تا این کار با کیفیتی مناسب تر و هزینه ای کمتر انجام شود. متن پیش رو، حاصل تحقیقی با هدف امکان سنجی «مستندنگاری میراث معماری ایران» با بهره گیری از «ظرفیت های آموزشی و پژوهشی دانشکده های معماری» است. در این جستار ابتدا «چیستی، چرایی و چگونگی مستندنگاری» پرداخته و با بهره گیری از اندیشه های پژوهشگران یا نهادهای مرتبط، چهارچوب مفهومی موضوع تبیین شده است. سپس ضمن بررسی درس های معماری (دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد) ظرفیت های هریک در مستندنگاری بررسی رابطه این دو مشخص شده و به عنوان نتیجه، راهکارهایی برای نیل به هدف مذکور، به همراه مسیر عملیاتی تحقق این هدف ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مستندنگاری معماری، آموزش معماری، مدیریت دانش، تولید دانش، چرخ تکمیل پژوهش
  • محسن شاطریان، محمد گنجی پور صفحات 66-83
    بسیاری از محققان توسعه بر این اعتقادند که صنعتی شدن موجب ایجاد اشتغال پویا، کاهش مهاجرت های روستایی، کاهش نابرابری های منطقه ای و استفاده از منابع محلی و رونق کشاورزی، افزایش رفاه روستایی و گسترش صادرات می شود. در این راستا صنعت فرش دستباف به عنوان مهم ترین صنعت از میان صنایع دستی روستایی کشور به ویژه در نواحی مرکزی ایران در تحقیق حاضر مد نظر قرار گرفته است، زیرا قالی بافی ازجمله صنایع کاربر و همچنین حرفه خانگی و عمدتا «خانگی روستایی» به شمار می رود و براساس بررسی های موجود، می توان گفت که بخش اعظم دست اندکاران تولید قالی در روستاها زندگی می کنند. بستر جغرافیایی این تحقیق، بخش ابوزیدآباد شهرستان آران و بیدگل است و با توجه به ماهیت موضوع تحقیق، این پژوهش با رویکرد پیمایشی و با استفاده از تنظیم و تکمیل پرسشنامه در بین روستائیان منطقه ابوزیدآباد انجام شده و با توجه به وجود 1791 خانوار موجود در روستاهای مورد مطالعه حجم نمونه 200 نفر تعیین گردیده است. یافته های حاصل از این تحقیق نشان می دهد که صنعت قالی بافی در توسعه اقتصادی خانواده های روستایی تاثیر مثبتی داشته است. با وجود این در وضع فعلی، مردم ناحیه به صنعت قالی بافی به عنوان یک شغل ثابت نگاه نمی کنند؛ درصورتی که صنعت قالی بافی در برابر سایر مشاغل به عنوان یک شغل بسیار خوب به ویژه برای زنان خانه دار به حساب می آید و باعث افزایش درآمد خانوارهای روستایی می شود که این امر موجب بهبود سطح زندگی روستائیان و درنهایت توسعه روستا می شود و از مهاجرت روستائیان به شهر جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: قالی بافی، ابوزیدآباد، توسعه روستایی، اقتصاد روستایی، صنایع دستی
  • نیایش پورحسن صفحات 84-113
    عبدالرحیم همایون فرخ و رکن الدین همایون فرخ دو نویسنده و ادیبی هستند که برای جامعه ادبی ایران در قرن اخیر چهره های چندان شناخته شده ای نیستند. مقاله پیش رو، واکاوی کوتاهی درباره شرح زندگانی، آثار و نمایشنامه های این دو نادره کار کاشانی است که در مسند پدر و پسر، نه تنها در حوزه های ادبی ایران آثار فراوانی را در قالب تحقیق و نگارش و تصحیح متون ادبی از خود بر جای گذاشته اند، بلکه هر دو این درگذشتگان نیز در حوزه نمایشنامه نویسی وارد شده و در ژانرهای مختلف چند نمایشنامه طبع آزمایی کرده اند. در مقاله پیش رو، ابتدا مقدمه ای درباره وضعیت نمایشنامه نویسی ایران در روزگاری آورده ایم که این پدر و پسر در آن به فعالیت پرداخته اند. سپس به زندگانی آن ها به صورت مستقل و گذرا پرداخته ایم و درنهایت، بدون هرگونه جانب داری، آثار نمایشی هریک از این دو ادیب را بررسی کرده ایم. پیش از ورود به مبحث اصلی، ذکر این نکته لازم است که این مقاله با رویکردی تاریخی و به روش مطالعات کتابخانه ای نگارش شده و تاکید اصلی آن بیشتر بر معرفی این دو ادیب یادشده و تحلیل آثار نمایشی آن ها که امروزه متاسفانه به دست فراموشی سپرده شده است.
    کلیدواژگان: عبدالرحیم همایون فرخ، رکن الدین همایون فرخ، اپرت نویسی، نمایشنامه نویسی
  • نرگس اکبری، علیرضا اشرفی صفحات 114-145
    غیاث الدین جمشید کاشانی آخرین ریاضیدان دوره باشکوه تمدن اسلامی است که تاثیر زیادی بر آموزش ریاضیات ، ریاضیات محاسباتی و به خصوص ریاضیات معماری گذاشته است. در این مقاله، روش کاشانی در محاسبه سینوس °1، محاسبه عدد π، استخراج ریشه nام و مقایسه آن با روش استوین، مسائل مرتبط با ارث مطابق شرع مقدس اسلام و قضیه اعداد متحابه در نوشته های او مورد بررسی قرار گرفته است. مهم ترین نکته مقاله، تاکید بر نقش پراهمیت کاشانی در آموزش ریاضیات و ریاضیات مجاسباتی است؛ چنان که وی را می توان اولین دانشمند تاریخ دانست که به طور منظم مسائل ریاضیات معماری را مورد مطالعه قرار داده است.
    کلیدواژگان: غیاث الدین جمشید کاشانی، مفتاح الحساب، رساله وتر و جیب، رساله محیطیه، عدد پی، استخراج ریشه
  • محسن مومن صفحات 146-163
    درویش محمد، معروف به میرزا محمد اردبیلی بیدگلی و متخلص به محقق از علما، عرفا و شاعران سده یازدهم هجری است. از وی چهار رساله و یک کتاب موسوم به ریاض العارفین و منهاج السالکین بر جای مانده است؛ تذکره الذاکرین یکی از این رساله هاست که پیش از کتاب یادشده نوشته شده است. از این رساله دو نسخه موجود است: یکی در کتابخانه مدرسه نمازی خوی و دیگری در کتابخانه مدرسه سلطانی کاشان. رساله تذکره الذاکرین به رسم معمول صوفیه و سایر آثار این نویسنده به درخواست «عزیزی از مشارکان ذوق ارباب معرفت و تجرید» و «پیشروان حلقه تصوف و توحید» نگارش یافته تا موجب منتفع گردیدن طالبان و سبب جد و سعی ذاکران گردد. این رساله مشتمل بر یک دیباچه، مقدمه، شش تذکره و خاتمه است و علاوه بر اشتمال بر اطلاعات ویژه زبانی و عرفانی، آمیخته به عواطف و احساسات شاعرانه نویسنده نیز هست که لحنی شخصی بدان بخشیده است. مقاله حاضر، افزون بر شناسایی و تحلیل نسخه ها، قدری نیز به احوال نویسنده و خصایص نویسندگی و شاعری او پرداخته است.
    کلیدواژگان: تذکره الذاکرین، محقق اردبیلی بیدگلی، عرفان شیعی، مراتب ذکر
  • حمیدرضا جوادی نوش آبادی، رضا شجری صفحات 164-182
    احسان الله صانعی از شاعران و سخنوران نامی و معاصر کاشان است که بیش از پنج دهه، به کار سرودن شعر و شاعری اشتغال دارد و اشعار زیادی در قالب ها و موضوعات مختلف از خویش به یادگار گذاشته است. شعر او آینه ایه ای از افکار، اندیشه ها، باورها و اعتقادات مذهبی، سیاسی و اجتماعی است. او توانسته است ضمن بازتاب بسیاری از مسائل و مشکلات اجتماعی و فرهنگی زمان خویش، احساسات پاک و شاعرانه و احیانا آرزوها و آمال خویش را در قالب شعر بیان کند. او شاعری شیعه مذهب و سرشار از اخلاص و ارادت به خاندان بزرگوار پیامبر(ص) است و توانسته با استقبال، اقتباس و تضمین شعر بعضی از شاعران بزرگ همچون سعدی، حافظ، سهراب سپهری و... و سرودن اشاری نغز و سرشار از اندیشه های ناب و مضامین تازه، توانایی ذهنی و زمانی خویش را به رخ دیگران بکشد. در این مقاله می کوشیم ضمن معرفی شاعر، پاره ای از ذوق های سبکی و توانمندی های فکری او را تبیین و تحلیل کنیم. استفاده از واژگان عامیانه و گاه کاشانی و همچنین بهره گیری از واژگان و ترکیبات زیبا و نو از ویژگی شعر او در سطح زبان است. شعر او متاثر از سبک ها و شیوه های مختلف و آمیزه ای از اندیشه ها و ذهنیات متنوع است که باید آن را «شعر روز» نامید. شعر روز شعری است واجد محسنات اشعار دوره های مختلف که گوینده با به کار گرفتن صنایع بدیعی به طور عادی و طبیعی و استفاده از صور خیال در حد اعتدال و بهره جستن از اصطلاحات و کنایات ظریف و تشبی هات و تمثیلات لطیف و متداول، سخن را تا مرز سهل و ممتنع پیش برده است. استفاده از انواع آرایه ها و شگرد های هنری او نشان می دهد که بلاغت و فنون آن را به خوبی می شناخته و در سروده ها خویش بسیار و بجا از آن بهره گرفته است. در بیان تشبیه و در بدیع لفظی واج آرایی، جناس و تکرار و در بدیع معنوی تلمیح و تضاد چشمگیرترین آرایه را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: کاشان، شعر، صانعی، سبک، فکر
|
  • Rasol Heidari Soreshjani, Zahra Salimi Pages 3-31
    Among the most important ancient monuments of Kashan is the traditional imposing market or the so-called Old Bazaar which has linearly spread across Kashan historical fabric. Encompassing various historical buildings such as inns, Timchehs, mosques, schools, baths, reservoirs, shrines, etc., this Bazaar is one of the most prosperous and magnificent markets in Iran. Amin od-Dowleh Timcheh as one of the main components of this market is among the most beautiful Timchehs. It owes its unique beauty to the artistic creativity and skills of Kashan past architects and artists who made this structure be a unique heritage for the Islamic art and architecture. This study aims to describe, introduce, and evaluate the physical-functional utility of Amin od-Dowleh Timcheh. This descriptive-analytic study used data obtained from fields, libraries, and interviews with experts and key informants of related organizations. Analytic Hierarchy Process (AHP) was employed in order to explore the strategies which help enhance the utility of this structure. Findings demonstrated that physical changes in this Timcheh would help improve the utility of this fabulous structure. Such changes would include the removal of unnecessary elements and places like teahouses, and paying serious attention to the beauty and quality of Timcheh facilities.
    Keywords: Commercial utility, Traditional markets, AHP, Amin od, Dowleh Timcheh, Historical fabric
  • Salman Noghrekar, Afsaneh Akhoundzadeh Akhoundzadeh Pages 32-65
    Documenting architectural heritage means collecting and classifying documents related to architectural masterpieces; this will be useful in educating the architects and also in helping documentation institutions such as Cultural Heritage Organization or the municipality. Fulfilling this task in documentation institutions requires financial and human resources as well as adequate facilities. This cannot usually be carried out because of potential limitations or, in some cases, is carried out poorly with low speed and inferior quality. Moreover, in most faculties of architecture, it is necessary to study architectural sample works which requires providing documentation of such buildings by students and with professors’ help. It seems that capacities in teaching architecture can be enhanced in order to meet the needs of the aforementioned institutions and help such studies be carried out more effectively. This paper aimed to study the “documenting architectural heritage of Iran” using “educational and research capacities of faculties of architecture”.
    The adopted research method reflected upon “what, why, and how questions on documentation” and used researchers’ ideas or related institutions to explain a conceptual framework. Then, architectural courses (BA and MA levels) as well as the capacities for each course were analyzed and finally the relationship between these two was discovered; and therefore strategies to achieve this goal were mapped out. Finally, as an example for the application of this proposal, the potential capacities of documenting architectural heritage in Kashan were analyzed in both scales, introducing “the campaign of documentation of Iran architectural heritage by faculties of architecture” as a national strategy.
    Keywords: Architectural documentation, Architectural education, Knowledge management, Research completion cycle
  • Mohsen Shaterian, Mahmood Ganjipour Pages 66-83
    Dynamic industrialization will reduce rural migration and regional disparities and will create jobs which all lead to enhancement of local resources and agricultural prosperity. In this regard, handmade carpet industry, as the most important industry among rural handicraft industries in central areas of Iran, has been the focus of this study. Carpet weaving industry is considered a “home – village” profession. Based on limited studies available, it can be said that a vast majority of those involved in handmade carpet weaving industry live in rural areas and regard this profession as a supplement to their agricultural work. This study was carried out in Abu Zeid Abad, a district of Aran and Bidgol. The population in this survey consisted of 1791 rural families and the sample size included 200 participants. The participants were asked to fill in a questionnaire. Findings revealed that handmade carpet weaving industry had a positive effect in the economic development of rural households. However, people of the region do not accept handmade carpet weaving industry as a steady job whereas it is a lucrative job especially for housewives compared with other professions in the area. Handmade carpet weaving industry has increased the households’ income and has improved rural living standards, resulting in a development of rural areas. It has also prevented rural-urban migration.
    Keywords: Weaving carpet, Abu Zeid Abad, Rural development, Rural economy, Handicrafts
  • Niyayesh Pourhassan Pages 84-113
    Kashan, the old city of culture and art, has introduced well-known men-of-letters to its land. It undoubtedly plays a significant role in the emergence and deployment of theater and dramatic literature in Iran. Great dramatists have emerged from this city since the advent of theater in Iran by Mirza Ali Akbar Khan Mozzayen Al-dowleh Kashani and Seyyed Ali Khan Nasr. Among the educated personalities who rose up in Kashan and added some drama to the treasures of dramatic literature in Iran are a father and his son from the Humayoon Farrokhs. Unfortunately, there is a dearth of information about these two dramatists in the history of Persian dramatic literature. This paper studies the life and dramatic works and career of these son and father and adopts a historical and documentary approach to investigate the dark corners of their lives and their impacts on the Persian drama.
    Keywords: Abdul Rahim Humayoon Farrokh, Ruk Al ddin Humayoon Farrokh, Playwriting
  • Narges Akbari, Ali Reza Ashrafi Pages 114-145
    Ghiyāth al-Dīn Jamshīd Kashani is the last mathematician in the period of glorious Islamic civilization has a strong influence on mathematics education, computational mathematics and especially mathematical architecture. In this article, the method of Kashani in computing Sin 1°, the calculation of p, the extraction of nth root and its comparison with Stevin’s method, problems related to inheritance under Islamic law and theorem of amicable numbers in Kashani’s works are investigated. The most emphasis of this paper is the important role of Kashani in mathematics education and computational mathematics such that we believe that he is the first scientist of the history of science that considered into account the problems of mathematical architecture.
    Keywords: Ghiyāth al Dīn Jamshīd Kashani, mathematics education, Sin 1°, p, mathematical architecture, computational mathematics
  • Mohsen Momen Pages 146-163
    Sufi works seem to mirror Iranians’ greatness of thought and mystical taste perfectly and are considered to be a unique spiritual heritage. Such works have come to us mainly in form of books or pieces of writing in verse or prose and are not similar in content due to their differences of time, era, writer, disciples, etc. Sifi works, therefore, have practiced different theoretical principles and practical traditions of Sufism. This paper aims to introduce the ideas and mystical views of Mirza Mohammad Bin Sultan Mohammad Ardebili— under a pseudonym of Mohaqeq Ardebili Bidgoli— who was an 11th century Shi’ite mystic and scholar. He was a disciple of Qazi Assad Qohpa-ee and seemed to have been a member of Noorbakhshiye sect. His works attest his superiority of his religious figure over his other traits. However, he did not avoid mentioning the principles and practices of Sufism during strict religious disputes. His Sufism includes reciting refreshing quatrains, and the poet has occasionally used philosophical terms to prove his ideas but he has had no philosophical methods.
    Keywords: Sharia, Tariqa, Haqiqa, Mohaqeq Ardebili Bidgoli
  • Hamidreza Javadi, Reza Shajari Pages 164-182
    Ehsanollah Sanei is among the well-known contemporary poets and orators of Kashan. He has been composing poetry for more than five decades. His poetry reflects religious, political, and social ideas, thoughts, and beliefs. He has been able to address social and cultural issues of his time and has expressed his nice and pleasant feelings and lofty aspirations in a poetic form. He is a Shi’ite poet full of devotion to the noble family of the Holy Prophet (pbuh). Adopting poems from great poets like Saadi, Hafiz, Sepehri, etc., Ehsanollah has framed new ideas and concepts and developed extraordinary mental ability to have his readers mesmerized. This paper tries to introduce this poet and some of his stylistic and intellectual capabilities. Using slang words and sometimes Kashani expressions along with taking advantage of new words and beautiful colorful phrases are among conspicuous features of his poetry.
    Keywords: Kashan, Poetry, Sanei, Style, Thought