فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عاطفه حسینی یزدی*، علی مشهدی، علی کیمیایی، زهرا عاصمی صفحات 7-21
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثر بخشی برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق بر بهبود خودپنداره و تاب آوری کودکان بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری سه ماهه و گروه گواه و جامعه آماری 25 خانواده دارای کودک 10 تا12 ساله مراجعه کننده به دادگاه خانواده کاشمر در سه سال اخیر بود که از میان آن ها 143 زوج به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. معیار ورود آزمودنی زندگی کردن کودکان با یکی از والدین خود بود. 25 کودک واحد شرایط بودند. 13 کودک در گروه آزمایش قرار گرفتند و 15جلسه برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق را سه روز در هفته طی 5 هفته دریافت کرد و 12کودک گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسشنامه توانمندی های اجتماعی هیجانی و تاب آوری مرل، 2010 و پرسشنامه خودپنداره کودکان پیرز-هریس، 1969 بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد برنامه مداخله ای باعث ایجاد تغییر در خودپنداره کودکان نمی شود اما تاب آوری آن ها را افزایش می دهد. نتایج برنامه پیگیری سه ماهه نیز تداوم این اثر را نشان داد.
    نتیجه گیری
    برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق را می توان به عنوان روش موثری برای بهبود تاب آوری این کودکان تلقی کرد و در مراکز مشاوره و برنامه ریزی برای آموزش والدی که با کودک زندگی می کند از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: برنامه مداخله ای، تاب آوری، خودپنداره، کودکان طلاق
  • غفار نصیری، علی زاده محمدی*، شهریار شهیدی صفحات 23-40
    این پژوهش اثر شرکت در جلسه های آموزش مفاهیم روان شناسی وحدت مدار بر تنیدگی و رابطه مادر- کودک مادران کودکان اتیستیک را بررسی می کند.
    روش
    روش نیمه آزمایشی و طرح پیش-آزمون- پس آزمون با گروه گواه در این پژوهش بکار بسته شد. جامعه آماری پژوهش، 35 نفر از مادران تهرانی دارای کودکان اتیستیک مراجعه کننده به مرکز آموزشی- توانبخشی کودکان اتیستیک (به آرا) در سال 1393 بوده است. از میان این نمونه در دسترس، 16 نفر داوطلب به عنوان نمونه تحقیق در پژوهش، در دو گروه آزمایش وگواه گمارده شدند. اعضای گروه آزمایش در هشت جلسه مداخله روانشناسی وحدت مدار شرکت نموده و هشت جلسه تمرین در منزل را تجربه کردند و اعضای گروه گواه در لیست انتظار برای مداخلات آتی قرار گرفتند. پرسشنامه تنیدگی ادراک شده (PSS)، کوهن، کامارک و مرملستین (1983)، و مقیاس ارزیابی رابطه مادر- کودک(MCRE) ، راس (1961) ابزارهای این پژوهش بود، برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون غیرپارامتریک یومن ویتنی استفاده شد....
    کلیدواژگان: تنیدگی، درخودماندگی، رابطه مادر کودک، روانشناسی وحدت مدار
  • محمدرضا صیرفی*، حسن احدی، سعید صادقیان، حسن عشایری، مجتبی حبیبی عسگرآباد صفحات 41-61
    هدف
    تعیین نقش عوامل روان شناسی در بیماری عروق کرونر قلب با میانجی گری رفتارهای ناسالم بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری متشکل از بیماران مبتلا به عروق کرونر قلب مرکز قلب تهران و بیمارستان فجر تهران به تعداد 15000 نفر بود، که از میان آن ها 343 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس لاویبوند و لاویبوند (1995)، مقیاس چند وجهی حمایت ادراک شده زیمت، داهلم، زیمت و فارلی (1988)، ابراز خشم صفت- حالت-2 اسپیلبرگر (1999)، پرخاشگری باس و پری (1992)، تیپ شخصیتی D دنولت (1988) استفاده شد. رفتارهای ناسالم با استفاده از پرسشنامه تناوب غذایی و تعداد مصرف سیگار در طی روز ارزیابی شد. شدت بیماری عروق کرونر قلب نیز توسط آنژیوگرافی عروق کرونر اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رفتارهای ناسالم رابطه بین عوامل روان-شناسی و بیماری عروق کرونر قلب را میانجی گری می کنند.
    نتیجه گیری
    عوامل روان شناسی بر شدت بیماری عروق کرونر قلب اثر دارند و بخشی از تاثیر آن ها از طریق رفتارهای ناسالم اعمال می شود. از این رو پیشنهاد می شود به عوامل روان شناسی و رفتارهای ناسالم در بیماری عروق کرونر قلب در برنامه های درمانی توجه شود.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر قلب، رفتارهای ناسالم، عوامل روان شناسی
  • علی اکبر شریفی*، حسین زارع، جواد حاتمی صفحات 63-77
    هدف
    هدف پژوهش، تعیین اثربخشی توان بخشی شناختی رایانه ای بر عملکرد حافظه آینده نگر بیماران دچار آسیب مغزی بود.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه انتظار و جامعه آماری کلیه بیماران دچار آسیب مغزی مراجعه کننده به متخصصان مغز و اعصاب شهرکرد در پاییز 1393 به تعداد 150 نفر بود. 52 بیمار دچار آسیب مغزی پس از احراز ملاک های ورود به پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آزمایش و انتظارجایگزین شد. گروه آزمایش، 8 جلسه با استفاده از نرم افزار توان بخشی حافظه، آموزش دید و افراد گروه انتظار مداخله ای دریافت نکرد و آموزش این گروه به بعد از انجام پژوهش موکول شد. برای ارزیابی حافظه آینده نگر در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، از پرسشنامه حافظه آینده نگر و گذشته نگر کرافورد، اسمیت، مایلور، دلاسالا و لوجی (2003) استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنادار بین میانگین نمره های حافظه آینده نگر گروه آزمایش و گروه انتظار در پس آزمون، همچنین معنادار نبودن تفاوت بین نمره های پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش حاکی از ماندگاری تاثیر توان بخشی شناختی رایانه ای بر عملکرد حافظه آینده نگر بیماران دچار آسیب مغزی بود.
    نتیجه گیری
    توان بخشی شناختی رایانه ای اثر چشمگیری بر بهبود عملکرد حافظه آینده نگر بیماران آسیب مغزی دارد، بنابراین می توان از آن به عنوان روش موثر و مفیدی برای بهبود عملکرد حافظه این گونه بیماران سود جست.
    کلیدواژگان: آسیب مغزی، توان بخشی شناختی، حافظه آینده نگر
  • امید شکری*، نوشین تمیزی، محمد آزاد عبدالله پور، علی تقوایی نیا صفحات 79-101
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه سبک اسنادی در دانشجویان ایرانی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری 6000 دانشجوی مجتمع ولیعصر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز بود که از میان آن ها 270 دانشجوی کارشناسی به تعداد 93 پسر و 177 دختر با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و پرسشنامه سبک اسنادی پیترسون، سیمل، بی یر، آبرامسون، متالسکی و سلیگمن، (1982) و پرسشنامه هیجان های پیشرفت پکران، گوئتز و پری، 2005 در مورد آن ها اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد ساختار عاملی پرسشنامه سبک اسنادی برای موقعیت های مثبت و منفی شامل سه بعد درونی/ بیرونی، پایدار/ ناپایدار و فراگیر/ ویژه است. افزون بر این، همبستگی مثبت اسنادهای علی مثبت با هیجان های پیشرفت مثبت، در مقابل رابطه منفی اسنادهای علی مثبت با هیجان های پیشرفت منفی، و همبستگی مثبت اسنادهای علی منفی با هیجان های پیشرفت منفی، در مقابل همبستگی منفی بین اسنادهای علی منفی با هیجان های مثبت، حاکی از روایی همگرای پرسشنامه سبک اسنادی و مقادیر ضرایب همسانی درونی ابعاد مختلف اسنادهای علی مثبت و منفی در پرسشنامه سبک اسنادی قابل قبول بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان داد پرسشنامه سبک اسنادی برای سنجش مفهوم اسنادهای علی در دانشجویان ایرانی ابزاری روا و پایا است و در پژوهش های روان شناحتی می توان از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی، سبک اسنادی، روایی عاملی، ویژگی های روان سنجی
  • احمد کربلایی میگونی*، فاطمه عسگرپور، صادق تقی لو صفحات 103-121
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تبیین نقش میانجی گر آسیب کودکی در رابطه بین سبک های فرزندپروری و تنظیم شناختی انطباقی هیجان در کودکان کار بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری تمامی کودکان کار شهر تهران به تعداد 20000 نفر بود که با استفاده از روش نمونه برداری چند مرحله ای 317 نفر از کودکان کار 12تا 17 ساله انتخاب و داده ها با استفاده از پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون (2001)، پرسشنامه فرزند پروری آلاباما فرایک (1991) و نسخه کوتاه پرسشنامه آسیب کودکی برنستاین و فینک (1994 ) گردآوری شد.
    یافته ها
    اطلاعات گردآوری شده با استفاده از روش الگو یابی معادلات ساختاری تحلیل و نتایج نشان داد سبک های فرزندپروری و آسیب کودکی به صورت معناداری تنظیم شناختی انطباقی هیجان را پیش بینی می کند و همچنین آسیب کودکی رابطه بین سبک های فرزندپروری و تنظیم شناختی انطباقی هیجان را میانجی گری می کند.
    نتیجه گیری
    این یافته ها بیانگر اهمیت نقش متغیر آسیب کودکی در رابطه بین سبک های فرزندپروری و تنظیم شناختی انطباقی هیجان است و لازم است در جهت بهبود وضعیت زندگی کودکان کار برنامه آموزش سبک های فرزندپروری به والدین طرح ریزی شود.
    کلیدواژگان: آسیب کودکی، تنظیم شناختی انطباقی هیجان، سبک های فرزندپروری
  • علیرضا کاکاوند* صفحات 123-139
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده کمال گرایی (اجتماع مدار، خودمدار و دگرمدار) در ارتباط بین فشار فرهنگی _ اجتماعی ادراک شده و نارضایتی از تصویر بدنی در دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد.
    روش
    164 دانشجوی دختر مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج براساس نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای به تصادف انتخاب شدند و پرسش نامه کمال گرایی چندبعدی فلت و هویت، مقیاس روابط چندبعدی خودبدنی بارون و کش و مقیاس فشار فرهنگی _ اجتماعی ادراک شده استیس و بیرمن را تکمیل کردند. نتایج با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین فشار فرهنگی _ اجتماعی ادراک شده و نارضایتی از تصویر بدنی رابطه معنادار وجود داشت. متغیر کمال گرایی در دو بعد اجتماع مدار و خودمدار تغییرات معنی داری در نارضایتی از تصویر بدنی ایجاد کرد ولی کمال گرایی دگرمدار تغییر معنی دار ایجاد نکرد.
    نتیجه گیری
    فشار فرهنگی _ اجتماعی ادراک شده در مقایسه با کمال گرایی، مقدار بیشتری از تغییرات نارضایتی از تصویر بدنی دانشجویان را پیش بینی می کند و این یافته ها در تبیین نارضایتی از تصویر بدنی واجد اهمیت است.
    کلیدواژگان: دانشجویان دختر، فشار فرهنگی اجتماعی ادراک شده، کمال گرایی، نارضایتی از تصویر بدنی
|
  • Pages 7-21
    Aim: Purpose of this study was to investigate the effectiveness of an intervention program designed to improve self-concept and resilience in children of divorce.
    Method
    In this quasi experimental research with pre and posttest and a control group, 25 families who had 10-12 years old children were selected by convenience sampling. These families were selected from among 143 couples who had been referred to the family court branch in the city of Kashmar in Iran in 2012. A condition for participation in the study was that children of divorce had to live permanently with one of the parents. For 13 children in the experimental group, 15 sessions of the intervention program was administrated during a period of five weeks and three days per week. Twelve children were placed in a no intervention control group. The social emotional assets and resilience scale by Merrell, 2010 and the Piers-Harris’ children self-concept scale 1969 were used as research tools. ANOVA with repeated measures was used for analyzing the data.
    Result
    Result indicated that intervention program did not change children`s self-concept but increased their resilience. Results of a three follow-up showed that this effect remained constant.
    Conclusion
    Children of divorce intervention program can be considered as an effective way to improve resilience of children and can be used for teaching single parents whose child lives with them in counseling and planning centers.
    Keywords: children of divorce, intervention program, resilience, self, concept
  • Pages 23-40
    Purpose
    This study was conducted in order to investigate the effectiveness of participating in teaching sessions based on concepts on unity-oriented psychology on the level of stress and mother-child relationship in mothers of autistic children.
    Methods
    A quasi-experimental pre-post design with control group was applied in the current research. The statistical population included 35 mothers of autistic children who were referred to the Autistic Training and Rehabilitation Center (Behara) in Tehran in 2014. All participants were residents in the City of Tehran. Of these sixteen mothers were on convenience and were placed in either the experimental or the contril group. The experimental group participated in eight sessions of intervention based on unity-oriented psychology as well as eight home work sessions. The control group was placed on a waiting list. Perceived Stress Scale (PSS) by Cohen, Kamark and Mermelstein (1983) and Mother-Child Relationship Scale (MCRE) by Roth (1961) were administered to all participants. Mann- Whitney non-parametric test was used for data analysis.
    Results
    Statistical results indicated that intervention of unity-oriented psychology conceptions was effective in reducing the stress level and improving mother-child relationship in the experimental group as compared to the control group. A two month follow up... .
    Keywords: autism, mother child relationship, stress, unity oriented psychology
  • Pages 41-61
    Aim: The purpose was to determine the role of psychological factors on coronary heart disease severity with mediation role of unhealthy behaviors.
    Method
    This study utilized a descriptive correlational design. Statistical population of this study was included of patients with coronary heart disease of Tehran Heart Center and Fajr hospital with the quantity of 15000, of which 343 people were selected by convenience sampling. Research tools were depression, anxiety, stress scale (Lovibond & Lovibond, 1995), multidimensional scale of perceived social support (Zimet, Dahlen, Zimet, & Farly, 1988), state-trait anger expression inventory-2 (Spielberger, 1999), aggression questionnaire (Buss & Perry, 1992) and Type D Scale (Denollet, 1988). Unhealthy behaviors were assessed by using food frequency questionnaire and the number of cigarettes smoking per day. Structural equation modeling was used to analyze the data.
    Results
    The results showed that unhealthy behaviors mediate the relationship between psychological factors and coronary heart disease severity.
    Conclusion
    Psychological factors have an effect on the severity of coronary heart disease and part of this effect is related to the unhealthy behaviors. Therefore, it is recommended, psychological factors and unhealthy behaviors in coronary heart disease should be considered in the treatment programs.
    Keywords: coronary heart disease, psychological factors, unhealthy behaviors
  • Pages 63-77
    Aim: Purpose of this study was to investigate the impact of computerized cognitive rehabilitation on prospective memory performance in patients with traumatic brain injury.
    Methods
    Method was experimental with pretest & posttest design with waiting-list control. Study population included all patients with brain injury who referred to neurologists in the city of Shahrekord in Iran (N=150). 52 patients with traumatic brain injury, who met the inclusion criteria, were randomly assigned to experimental and waiting-list control groups. Experimental group trained for eight sessions with a memory rehabilitation software and waiting-list control group did not receive any intervention. Training for this group was postponed after the conclusion of training the experimental group. To assess prospective memory at pretest, posttest, and follow-up, the retrospective-prospective memory Scale Crawford, et al. (2003) was used.
    Results
    Findings showed a significant difference between the means of prospective memory in experimental and waiting-list control groups. Also, post-test and follow-up scores in the experimental group were not statistically different.
    Conclusion
    Computerized cognitive rehabilitation has a significant effect on prospective memory performance in patients with traumatic brain injury. Hence, it can be used as an effective and helpful method to improve memory performance of these patients.
    Keywords: brain injury, prospective memory, cognitive rehabilitation
  • Pages 79-101
    Aim: Purpose of study was to investigate the psychometric properties of the attribution style questionnaire among Iranian university students.
    Methods
    In this correlational study, 270 students (93 male, 177 female) were selected from among 6000 university students from the Islamic Azad University (Central Tehran branches). Selection was made using multistage sampling and participants completed attribution style questionnaire Peterson, Semel, Beayer, Abramson, Metalsky & Seligman (1982) and achievement emotions questionnaire Pekrun, Goetz & Perry, 2005. Confirmatory factor analysis was used to compute the attribution style questionnaire's factorial validity.
    Results
    Results of confirmatory factor analysis confirmed a three factor structure consisting of the internal/external, stable/unstable and specific/universal dimensions for positive and negative situations. A positive correlation between adaptive causal attributions with positive achievement emotions and a negative correlation between non-adaptive causal attributions with negative achievement emotions provided first hand evidence of the attribution Style questionnaire's convergent validity. Internal consistency for the scales of the attribution style questionnaire was acceptable.
    Conclusion
    In sum, these findings provide evidence for the validity and reliability of the attribution style questionnaire as an instrument to measure causal attributions among Iranian university students.
    Keywords: attributional style, confirmatory factor, factorial validity, psychometric properties
  • Pages 103-121
    Aim: Purpose of study was to explain the mediation role of childhood trauma in the relationship between parenting style and adaptive cognitive emotion regulation in child laborers.
    Methods
    Method was a descriptive correlational design, and the study population consisted of all child laborers in Tehran, N= 20,000 persons. 317 child laborers between the ages of 12 to 17 were selected via multistage sampling. Data was collected using the cognitive emotion regulation questionnaire of Garnefski, Kraaij, & Spinhoven (2001), the Alabama parenting questionnaire of Frick (1991) and the Childhood Trauma questionnaire, short-form Bernstein & Fink (1994).
    Results
    Data was analyzed using structural equation modeling techniques and results showed that parenting style and childhood trauma significantly predict adaptive cognitive emotion regulation. It was also found that childhood trauma mediates the relationship between parenting style and adaptive cognitive emotion regulation.
    Conclusion
    These results indicated the important role of childhood trauma in the relationship between parenting style and adaptive cognitive emotion regulation and it is necessary to plan training parenting style programs to improve the living conditions of child laborers.
    Keywords: adaptive cognitive emotion regulation, childhood trauma, parenting style
  • Pages 123-139
    Aim: The purpose of this study was to study the mediating role of perfectionism (socially prescribed, self – oriented and other oriented) in relation between perceived sociocultural pressure and body dissatisfaction in undergraduate student daughters of Islamic Azad university .
    Methods
    164 undergraduate student daughters in Islamic Azad university (Karaj Branch) selected randomly through multiphase cluster sampling. subjects completed multidimensional perfectionism scale (Hewitt, Flett), perceived sociocultural pressure scale (stice, Bearman) and multidimensional Body – self Relation questionnaire (Brown, Cash). Data analyzed with Hierarchical multiple Regression.
    Results
    There was a significant relation between perceived sociocultural pressure and body dissatisfaction. There was significant relation between self-oriented and socially prescribed perfection to body dissatisfaction. There was no significant relation between other-oriented perfectionism and body dissatisfaction.
    Conclusion
    In comparison with perfectionism, perceived sociocultural pressure is a good predictor of body dissatisfaction. The results are important for explaining body dissatisfaction.
    Keywords: body dissatisfaction, perceived sociocultural pressure, perfectionism, undergraduate student daughters