فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، زمستان 1394)

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدیجه سفیری، سارا شهانواز صفحات 9-37
    با تغییرات اجتماعی اقتصادی رخ داده در دنیای مدرن، بسیاری از هنجارها و ارزش های اجتماعی تغییر شده اند. ازدواج و تشکیل خانواده نیز از آن جمله اند. با ایجاد فرصت هایی برای ورود زنان به اجتماع و امکلن تحصیل و اشتغال زنان تمایل به تاخیر در سن ازدواج دارند. زنان تمایل دارند تعریف جدیدی از هویت خود ارائه دهند. در این پژوهش تلاش بر این بود که تجربه زیسته دختران بالای 35 سال با روش زمینه ای بررسی شود. دختران مورد بررسی تلاش در تعریف هویت مستقل اجتماعی و فردی خود داشتند. آنها با وجود امکان تحصیل و اشتغال توانسته اند به تعریف جدیدی از هویت خود جدای از هویت زن وابسته به خانواده و همسر برسند. در این میان اما هنوز فشار هویت سنتی بر این دختران وجود دارد. جامعه و خانواده هنوز اهمیت زیادی برای ازدواج قائلند و از دختران می خواهند که به تجرد خود خاتمه داده و ازدواج کنند. گرچه دختران نیز نقش های سنتی را کامل کنار نگذاشته و تمایل به ازدواج دارند. در کل دختران در تعریف و ساخت هویت خود در تعارض بین هویت سنتی و هویت مدرن هستند.
    کلیدواژگان: تجرد، دختران مجرد، هویت، روش زمینه ای
  • ابراهیم صالحی عمران، سودابه حسن زاده بارانی کرد صفحات 39-58
    نظام اجتماعی و حیات سیاسی جامعه بشری به تعاون و مشارکت اعضای آن بستگی دارد. این امر از طریق همیاری های مردمی استوار می گردد و آموزش و پرورش به عنوان نظامی اجتماعی نیازمند مشارکت و همکاری همه مردم است. این نظام بدون مشارکت موثر مردم در ابعاد مختلف ان نمی تواند فرایند تعلیم و تربیت را به خوبی عملی سازد. پژوهش حاضر نیز به شکل توصیفی و با هدف بررسی دلایل مشارکت و همیاری مردم در جهت توسعه فضا های آموزشی استان مازندران انجام شده است. نمونه آماری این طرح به تعداد 143 نفر از کلیه خیرین مدرسه ساز و مدیران ،کارشناسان مسئول و کارشناسان مرتبط با فعالیت مدرسه سازی در سطح استان مازندران در سال 1392 بودند. برای محاسبه بهینه حجم نمونه نهایی از روش نمونه گیری بدون چارچوب و با استفاده از فرمول فاصله اطمینان استفاده شد. برای گرد آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. در بخش آمار توصیفی در این تحقیق؛ از جداول توزیع فراوانی، درصد فراوانی، و ترسیم نموداری و در بخش استنباطی به منظور استفاده از داده های حاصل از نمونه و مشخص ساختن معنی دار تفاوت های آماری بین نظرات، از آزمون های دوجمله ای و فریدمن استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده که دلایل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی بر مشارکت و همیاری مردم در جهت توسعه فضا های آموزشی موثر است، ولی نتایج آزمون رتبه بندی به ترتیب نشان از اولویت بعد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در مشارکت بود.
    کلیدواژگان: مشارکت، فضاهای آموزشی، جامعه شناختی
  • احمد بخارایی صفحات 59-82
    امروزه شاهد تغییر و تحولاتی در خواسته ها و نیازهای زنان جامعه هستیم که این خواسته ها در جهت احقاق حقوق از دست رفته ی آنها و دستیابی به عدالت جنسیتی است. تحقیق حاضر با هدف مطالعه ی عوامل فرهنگی- اجتماعی موثر بر نابرابری جنسیتی، انجام شده است و متغیرهایی مثل ایدئولوژی مردسالاری، باورهای قالبی جنسیتی، جامعه پذیری جنسیتی و… مورد بررسی قرارگرفته اند. در این تحقیق از نظریه های نابرابری جنسیتی فمنیستها، نظریه نابرابری جنسیتی چافتز، نظریه بوردیو استفاده شده است. جامعه ی آماری این تحقیق زنان متاهل 49-20 سال شهر اصفهان است که 385 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شده اند. روش نمونه گیری در این پژوهش سهمیه ای است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که میزان نابرابری جنسیتی به خصوص در ابعاد اقتصادی و فرهنگی به نفع مردان است، بین عقاید قالبی جنسیتی و نابرابری جنسیتی رابطه وجود ندارد، بین پایبندی به ایدئولوژی مردسالارانه و نابرابری جنسیتی رابطه وجود ندارد، بین شیوه ی جامعه پذیری و نابرابری جنسیتی رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی مردسالاری، جامعه پذیری جنسیتی، عقاید قالبی جنسیتی، نابرابری جنسیتی
  • هادی خانیکی، زهره شاه قاسمی صفحات 83-110
    تحول گفتمانی مبانی، متغیرها و عوامل تاثیرگذار در توسعه ، تحول مفهومی در نسبت میان «ارتباطات و توسعه» را به دنبال داشته است، به طوری که آثار آن در اسناد برنامه ریزی های توسعه نیز به چشم می خورد. مطالعه تاریخی این سیر تحول از سویی و شناخت وجوه اشتراک و تمایز برنامه-های مهم توسعه از سوی دیگر، فرایند برجسته شدن نقش ارتباطات را در این زمینه/ خصوص نشان می دهد. مطالعه تطبیقی ارتباطات در برنامه ششم توسعه (1355) که آخرین برنامه توسعه نظام گذشته است و برنامه چهارم توسعه (1383) که نخستین برنامه براساس سند چشم انداز 20 ساله توسعه جمهوری اسلامی ایران است، مشابهت ها و تفاوت های تاریخی را در برداشت از دو مفهوم توسعه و ارتباطات نشان می دهد. برنامه ششم پیشین به «ابعاد اطلاعاتی و ارتباطی برنامه ریزی توسعه ملی» بر پایه «گذار از جامعه سنتی به جامعه اطلاعاتی» در سال 1355 از سوی کمیته مشترک برنامه ریزی اطلاعات و ارتباط جمعی پرداخته و ماموریت برنامه چهارم جدید «رشد پایدار اقتصادی دانایی محور» بر پایه اهداف چشم انداز بیست ساله کشور تعریف گردیده است. این مقاله با تحلیل محتوای مستندات نظری دو برنامه یعنی گزارش کمیته مشترک برنامه ریزی اطلاعات و ارتباطات جمعی برنامه ششم« (1355) و »مبانی نظری و مستندات برنامه چهارم توسعه« (1383) به توصیف و تحلیل مفهوم »ارتباطات «و» توسعه« در آنها می پردازد. بر اساس این پژوهش در برنامه ششم (1355) ، »توسعه ملی «، به عنوان هدف توسعه ای و» گذار از جامعه سنتی به جامعه اطلاعاتی « مساله ارتباطات کشور است. این دو مضمون در برنامه چهارم (1383) با هدف »رشد پایدار اقتصادی «در توسعه و» جامعه دانایی محور« در ارتباطات دنبال شده اند.
    کلیدواژگان: ارتباطات، توسعه، برنامه ششم توسعه، برنامه چهارم توسعه، جامعه اطلاعاتی، جامعه دانایی محور
  • سعید مرتضوی، داوود خانی صفحات 111-132
    ارتباط میان فن آوری و بستر فرهنگی جامعه مورد توجه بسیار از اندیشمندان بوده است. از آنجا که مدیران به عنوان بخشی از وظایف خود به توسعه فناوری سازمانها می پردازند، تحلیل تغییرات محیطی می تواند به آنها در پیش بینی فناوری های غالب کمک کند. در این پژوهش، ضمن معرفی رویکردهای مختلف در خصوص ارتباط فناوری و فرهنگ، ابعاد گوناگون این ارتباط و پیچیدگی های این فرایند مورد بررسی کتابخانه ای قرار گرفته است. بررسی روندهای تاریخی نشان دهنده تعامل دوسویه فرهنگ و تحولات فناورانه است. تقابل عناصر فرهنگی «میراثی» و «فناورانه» در کانون این تعامل قرار دارد. نقش بارز تصمیمات دولت و سیاست ورزی های روشنفکران سنتی جامعه و نیز ایدئولوژی حاکم، در تعادل بخشی به این تقابل غیرقابل انکار است. در این پژوهش با ارائه مدلی، دروندادها و بروندادهای مساله توسعه فناوری در کوتاه مدت و بلندمدت مورد شناسایی قرار گرفته، و فرایند تولد تا زوال یک سبک فناورانه در بستر فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته است که می تواند در بهبود سیاست های فرهنگی و صنعتی کشور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فناوری، فرهنگ، فرهنگ میراث محور، فرهنگ فناوری محور، ریشه گیری، استقلال و تاثیرات انتقالی فناوری
  • امیر ملکی، پوران امیدوار صفحات 133-156
    این مطالعه به دنبال بررسی تاثیر اعتماد بر مشارکت اجتماعی است. بدین منظور با بررسی نظریه های مختلف در حوزه مشارکت و اعتماد اجتماعی به بیان نظری مسئله تحقیق پرداخته شده است. فرضیه های تحقیق از دیدگاه های نظری مرتبط با اعتماد اجتماعی و مشارکت استخراج شده اند و با روش تحلیل ثانویه و با استفاده از مجموعه داده های پیمایش جهانی (WVS) موج پیمایش سال های 2005 تا 2008 مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین اعتماد اجتماعی، اعتماد نهادی و اعتماد تعمیم یافته با مشارکت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد هر چند که میزان و تاثیرگذاری این رابطه ها در هر مورد متفاوت است. همچنین ضرایب رگرسیون چند متغیری نشان می دهد که از میان متغیرهای مورد بررسی اعتماد اجتماعی بهترین پیش بینی کننده برای مشارکت اجتماعی است. همچنین رابطه ی بین پایگاه اقتصادی-اجتماعی، سن و جنس با مشارکت اجتماعی تایید شد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، اعتماد تعمیم یافته، اعتماد نهادی، مشارکت اجتماعی، پایگاه اقتصادی، اجتماعی
  • علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 157-182
    جهت شفاف سازی مفاهیم نسبتا کلی و مبهم مدارس پژوهش محوربه عنوان متغیر ملاک، ابتدا سعی شده است بر مبنای تعاریف ساختاری و کنشی از مدارس پژوهش محور ، چارچوبی از یک نقشه مفهومی فراهم شده و سپس یک مفهوم چند بعدی انتخاب شود. این مفهوم، برای اندازه گیری این متغیر ملاک سه سطح فردی و بین فردی و ساختاری قایل است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات پیمایشی بود. جامعه آماری آنرا کلیه معلم های استان مازندران تشکیل می داده که برای نمونه گیری از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد و بنابراین 360 آزمودنی در پژوهش شرکت داده شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه پژوهشگر ساخته بر اساس یافته های مطالعه کیفی و مرور متون بوده است. برای تعیین اعتبار ابزار یادشده از شیوه های اعتبار محتوایی، و صوری استفاده گردید. بر این اساس میزان اعتبار محتوایی کلی آن بر اساس شاخص اعتبار محتوایی لاش (1999) ، 73/0 بوده است. همچنین برای تعیین میزان پایایی آن از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید. بر این اساس میزان پایایی محاسبه شده برای ابزار مذکور در سازه های ساختار درونی مدرسه و ساختار بیرونی مدرسه به ترتیب: 92/0 و 90/0 بود. تقلیل متغیر ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و روش آماری مورد استفاده مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی بود. یافته های تحقیق حاکی از آن است که براساس رابطه بین متغیرهااعم از آشکار و پنهان ومیزان تاثیرگذاری هر یک از متغیرها بر مدارس پژوهش محورو ضرایب بار عاملی و T-Value مربوط به روابط بین متغیرها ، به ترتیب حل مساله، کنجکاوی، تفکر انتقادی، تشریک مساعی، سواد اطلاعاتی، مهارت های شناختی و خود باوری دارای اولویت می باشد. نتایج برآوردهای نیکویی برازش مقیاس مدرسه پژوهش محور نشان دهنده برازش خوب داده های تحقیق حاضر بودو در نتیجه دارای اعتبار سازه می باشد.
    کلیدواژگان: پژوهش محور، حل مساله، کنجکاوی، تفکر انتقادی، تشریک مساعی، سواد اطلاعاتی، مهارت های شناختی و خود باوری
  • مصطفی عزیزی، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حمید رضا آراسته، محمد رضا بهرنگی صفحات 183-206
    هدف پژوهش حاضر بررسی محدودیت ها و فرصت های توسعه بازارگرایی در آموزش عالی در ایران بود. بدین منظور، از روش تحقیق آمیخته کیفی و کمی استفاده شد. نمونه ای هدفمند متشکل از 10 نفر متخصصان آموزش عالی، بازاریابی و روئسای موسسات آموزش عالی غیردولتی به عنوان مطلعین کلیدی انتخاب شدند. پس از پیاده سازی مصاحبه ها جهت تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده گردید. به منظور اعتباریابی مولفه ها و بر مبنای یافته های حاصل از مرحله پژوهش کیفی، پرسشنامه اولیه طراحی شد و پس از تایید پایایی و روایی آن؛ بر روی نمونه ای متشکل از 120 نفر از روئسای موسسات آموزش عالی غیر دولتی اجرا شد. اعتباریابی کمی مولفه ها به روش تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار PLS صورت پذیرفت و نهایتا هم با استفاده از آزمون فریدمن مولفه ها رتبه بندی شدند. نتایج نشان می دهد محدودیت های بازارگرایی آموزش عالی به ترتیب رتبه شامل محدودیت های اقتصادی، نهادی، مدیریتی، آموزشی، سیاسی و فرهنگی و اجتماعی و فرصت ها به ترتیب شامل کارایی درونی، اقتصادی، آموزشی.
    کلیدواژگان: توسعه بازارگرایی، آموزش عالی، محدودیت ها، فرصت ها
|
  • Khadije Safiri, Sara Shahanavaz Pages 9-37
    In the modern world, changed social norms and values with socio-economic changes. One of the most important changes is Marriage and the family structure. By creating opportunities for women in the community and access to education and employment for them has been created tendency to delay marriage age. Women tend to play a new role and redefine their identity. Purpose of this research, is studies the girls lived experience of over 35 years through the grounded theory approach. The girls emphasized on their independent social and individual identity. They have to redefine their identity. However there is a pressure of traditional identity on the girl. Family and community emphasized to their marriage. Girls also tend to marry. In addition some structural factors effect on increasing the age of marriage and be single in girls. The girls have conflict in definition and construction their traditional and modern identity. They try to that balanced between traditional and modern identity.
    Keywords: bachelorhood, single girls, identity, grounded theory
  • Dr Ebrahim Salehi Omran, Sodabeh Hasanzadeh Barani Kord Pages 39-58
    Social and political life of human society depends on the cooperation and participation of its members. It will be built through public contributions and education as a social system requires the participation and cooperation of all the people. The system can process without the effective participation of people in different aspects of their education as well as practical. This research is descriptive and to investigate the reasons for people's participation and contribution in the development of educational space is Mazandaran province. The sample of 143 participants from all donors school design and construction managers, officers and experts associated with the school activities in the province were in 1392. A questionnaire was used to collect data. The statistics in this study, the frequency table, frequency, and charting and analytical in order to use data from the sample and identify significant statistical differences between the views, binomial test and Friedman Used. The results show that for economic reasons, social, cultural participation and cooperation of the people in order to develop effective educational space, but the results were indicative of the priority ranking of the cultural, social and economic participation.
    Keywords: Sociological analysis, educational spaces, participation
  • Ahmad Bokharaee Pages 59-82
    Today, we observe changes in women demands and needs in society which they are aimed to realize their lost right, and achieve the gender equality. The present research has been done to study socio-cultural factors affecting the gender inequality, and variable, including democracy ideology, gender stereotyp beliefs and gender socialization have been researched. In this research, the gender inequality theories of feminists, Chafts gender inequalities views and Bordiew theory have been used. The statistical population of this research included women aged 20-49 of the Esfahan city that 385 of them were chosen as a sample. The sampling method is stratified in this research. The research findings indicated that the rate of gender inequality specially in cultural- economical dimentions is in favor of men. Also, there is no significant relationship between the gender streotypes beliefs and patriatich ideology and the gender inequality. However, the findings showed a significant relationship between the socialization style and gender inequality.
    Keywords: ideology of patriarchy, gender socialization, gender stereotype beliefs, gender inequality
  • Pages 83-110
    Discourse evolution of foundations, variables and influencing factors in development have led to conceptual evolution in the relation between " communication and development" , So that it's effects are also seen in development planning documents. Historical study of this evolution process in one hand, and recognition of both similarities and differences of important development plans on the other hand, present highlighting process of communication role in this field. Comparative study of communication in Sixth development plan(1355) that is the last development plan of prior regime and fourth development plan(1383) that is the first plan according to Iran's 20-year outlook plan presents historical similarities and differences from development and communication concepts. Prior sixth plan has studied " "informational and communicational aspects of national development planning" on the base of "transition from a traditional society to an information society" in 1355 by the Joint Committee on Information and communication planning, and the fourth development plan's mission is defined "knowledge-based sustainable economic growth "Based on Iran's 20-year outlook plan's goals. This paper describes and analyzes the concept of" communication "and" development" by content analysis of the theoretical documentations of tow plans (the report of planning Joint Committee of information and communication of sixth plan "(1355) and theoretical bases and documentation of fourth development plan "(1383) ) Based on this research, in sixth plan (1355), "national development" as developing aim and "transition from a traditional society to an information society" is problem of the country communication. These two concepts have been followed through Fourth plan (1383) with the goal of "sustainable economic growth" in development and "knowledge-based society" in communication.
    Keywords: communication, development, sixth development plan, fourth development plan, information society, knowledge, based society
  • Saieed Mortazavi, Davood Khani Pages 111-132
    The relationship between technology and cultural context is considered by many scholars. Whereas managers as part of their duties, develop organization's technology, analysis of environmental changes can help them predict the dominant technology. In this study, whilst introduce the different approaches of relationship between technology and culture, different aspects of this relationship and the intricacies of this process has been studied library. Historical trends indicate that the interaction of culture and technological developments. Opposition of Cultural elements of the "Heritage" and "technology" is at the heart of this interaction. Role of government decisions and policies of traditional intellectuals and ideology in the balance of this contrast is undeniable. In this study, in a model inputs and outputs of the technological development in the short and long term has been identified and "Birth to decline" process of a technological style in a cultural context has been studied Which can be used to improve the cultural policies of industrialized countries.
    Keywords: Technology, Culture, Heritage oriented culture, Technology oriented culture, Origination, independency, transposition effects of technology
  • Pages 157-182
    To clarify the rather general and indefinite concept of research-based schools as the criterion variable, an attempt was made based on structural and functional definitions of research-based schools to provide a framework of a conceptual map, so that a multi-dimensional concept could be selected. It considered personal, interpersonal, and structural dimensions for measuring the variable. The research method was descriptive utilizing a survey. The sampling population covered all teachers in Mazandaran province. A convenience sampling was employed to collect data from 360 testee using a researcher-made questionnaire, which was based on qualitative studies and literature reviews. To determine the validity of the technique, its content and face validities were measured. Accordingly, the content validity was 0.73 based on the Lash content validity index (1999). The Cronbach's alpha test was used to measure the reliability of the test. The reliability levels calculated for the internal and external structure of the school were 0.92 and 0.90 respectively. Reducing variables was applied utilizing the exploratory factor analysis and statistical method for modeling structural equations by partial least squares. Based on the relationships among observed variables and unobserved variables, the influence of each variable on research-based schools, and the factor loadings and T-Value between the variables, the results indicated that problem-solving, curiosity, critical thinking, collaboration, information literacy, cognitive skills and self-esteem were prioritized respectively. The results for the goodness of fit estimation regarding the scale of research-based school represented that the study enjoyed a construct validity.
    Keywords: research, based, problem, solving, curiosity, critical thinking, collaboration, information literacy, cognitive skills, self, esteem
  • Mostafa Azizi, Abdolrahim Naveh Ebrahim, Hamidreza Arasteh, Mohamad Reza Behrangi Pages 183-206
    The present paper aims to examine developing market orientation constraints and opportunities in Iranian higher education. In doing so, mix method was applied. A purposive sample of 10 informants consisting of higher education and marketing experts and deans was selected. After the implementation of interviews, to analyze data, open, axial, and selective coding system was applied. The initial questionnaire was designed, in order to validate components and Based on the findings of qualitative research phase. After verifying the reliability and validity, was conducted on the sample of 120 non-governmental deans of higher education institutions. A quantitative validation component was performed using the software PLS by factor analysis. And eventually, components were ranked using the Friedman test. Results show higher education market orientation constraints in order include economic constraints, institutional, administrative, educational, political, cultural and social; and Opportunities in order include internal efficiency, economic, educational and public.
    Keywords: Market orientation, higher education, constraints, opportunities