فهرست مطالب

فلسفه دین - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1395)

فصلنامه فلسفه دین
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالرزاق حسامی فر*، سید مسعود سیف صفحات 1-22
    اسپینوزا خدا را تنها جوهری می داند که وجود دارد و همه چیز تجلی اوست. از نظر او خدا به واسطه صفاتش که از حیث ذات و عدد نامتناهی و با ذات او متحدند، در عوالم نامتناهی تجلی می کند و البته در این عالم با دو صفت فکر و بعد تجلی کرده است. تصور اسپینوزا از خدا چندان شفاف نیست و شارحان فلسفه او را به چالش انداخته است؛ چنانکه پاره ای او را دئیست، پاره ای ملحد و پاره ای همه خدا انگار دانسته اند. این تفاسیر متعارض، تحلیل تلقی او از خدا را ضرورت می بخشد. در خصوص نسبت میان ذات و صفات خدا و در تفسیر تعریف 2 از بخش 2 اخلاق «2d2»، دو نظریه مهم وجود دارد: یکی نظریه مجموعه که بر طبق آن ذات خداوند مجموعه ای از صفات متمایز است و دیگری نظریه کلیت که بر اساس آن، ذات خداوند عین کلیت صفات غیرمنفصل خواهد بود. در این مقاله تفاسیر متفاوت در باب تصور اسپینوزا از خدا و تمایز میان ذات و صفات او بررسی شده است.
    کلیدواژگان: بعد، جوهر، ذات، صفت، فکر، کلیت، مجموعه
  • میرسعید موسوی کریمی، میلاد ربیعی* صفحات 23-42
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی نقادانه دیدگاه حکیم لاهیجی در باب حکمت خداوند است. بنا به نظر ایشان، حکمت خداوند به معنای هدفداری او خواهد بود؛ یعنی، خداوند حکیم، خداوندی است که همواره اهدافی بر افعالش مترتب هستند. اما این اهداف، متوجه مخلوقاتند، زیرا با تحقق هدف، نیازی از صاحب هدف رفع می شود، درحالی که خداوند بی نیاز مطلق است. لاهیجی بر این مدعای خود، دو استدلال نیز اقامه می کند؛ یکی مبتنی بر حسن و قبح عقلی و دیگری بر این اساس که خداوند فاعل مختار است. نوشتار حاضر، با بررسی نگاه لاهیجی به «هدفداری» آغاز می شود؛ نحوه پیوند آن با «اختیار» و «رفع نیاز از صاحب هدف» مشخص می شود و ماحصل آن چنین خواهد بود: 1. هدف صرفا از صاحب هدف رفع نیاز نمی کند، بلکه صاحب هدف می تواند با تحقق هدف خود، نیازی را از سایرین نیز مرتفع کند و 2. نباید سازوکار ایجاد هدف را به مقولات جبر یا اختیار پیوند زد. سپس دو استدلال لاهیجی به محک آزمون گذاشته می شوند. نتیجه این خواهد بود که بنیان هر دو استدلال چندان محکم نیست و نمی توانند در دفاع از حکمت خداوند استفاده شوند.
    کلیدواژگان: جبر و اختیار، حسن و قبح عقلی، حکمت خداوند، هدفداری
  • حسن یوسفیان* صفحات 43-60
    ابزارانگاری در علم به دیدگاهی اشاره دارد که نظریه های علمی را چیزی جز ابزاری برای پیش بینی نمی داند. برخی رد پای این دیدگاه را در آثار افلاطون و ارسطو جست وجو کرده اند؛ اما غالبا پیشگامان این نظریه را کشیشانی می دانند که برای دفاع از آموزه های دینی، به اندیشه فرضیه انگاری گزاره های علمی روی آوردند. جرج بارکلی و پی یر دوهم را می توان از مدافعان این دیدگاه به شمار آورد. بیشتر ابزارانگاران جدید تنها در واژه های نظری (ترم های تئوریک) این رویکرد را برمی گزینند و قانون های علمی را ابزاری نمی دانند. ابزارانگاری با بسیاری دیگر از مکاتب علمی فلسفی (مانند پوزیتیویسم، قراردادگرایی، پراگماتیسم و مکتب تحلیل زبانی) پیوند نزدیکی دارد و میان آنها دادوستد هایی برقرار است. برخی با تمسک به این نظریه، تعارض ظاهری میان علم و دین را به این گونه بر طرف می کنند که گزاره های علمی (برخلاف آموزه های دینی) اساسا از واقعیتی حکایت نمی کنند.
    کلیدواژگان: ابزارانگاری، ترم های تئوریک، تعارض علم و دین
  • علیرضا خواجه گیر *، سیامک قربانی پور صفحات 61-88
    سرگذشت خداباوری در تاریخ قوم یهود که در تقسیم بندی ادیان جزو ادیان توحیدی یا ابراهیمی محسوب می شود، مسیر پرفراز و نشیبی را طی کرده و از جان پرستی[1] و باور به ارواح طبیعت تا حل شدن همه خدایان در خدایی واحد را دربر می گیرد. این سیر خداگرایی در قوم یهود از مفهوم خداوند در اندیشه عبرانیان کوچ نشین آغاز شده و تا مرحله خدایی که حضرت موسی به قوم بنی اسرائیل معرفی کرد و سرانجام تا برداشت مفسران یهودی همچون ابن میمون[2] و اسپینوزا[3] ادامه پیدا می کند. بنا به همین دلایل است که داستان قوم بنی اسرائیل و سیر خداباوری آنان بخش بسیار مهمی را در آیات قرآن کریم به خود اختصاص داده است و خداوند در این کتاب مقدس نیز فراز و نشیب ها و انحراف های این قوم را در گرایش به خداباوری ایشان در ابعاد فردی و اجتماعی مورد توجه قرار می دهد و انسان ها را به پندپذیری از نقاط قوت و ضعف آن فرامی خواند. دستاورد اصلی این پژوهش بررسی عوامل درونی مانند اساطیر، باورهای قومی، تحریفات دینی و عوامل بیرونی مانند تاثیر ملت های دیگر بر فرایند خداباوری این دین بوده که در کتب مقدس یهود و قرآن کریم نیز منعکس شده است.
    کلیدواژگان: بنی اسرائیل، تورات، ده فرمان، قبالا، موسی، یهوه
  • رمضان علی تبار فیروزجایی* صفحات 89-112
    از مسائل مهم در دین پژوهی و فلسفه دین، جایگاه و منزلت عقل در فهم دین است. سوالات مختلفی در این زمینه مطرح می شود که عقل چه نقش و منزلتی در فهم دین و تحقق معرفت دینی دارد؟ آیا نقش و کارکرد آن تنها از سنخ ابزار فهم دین از سایر منابع است یا اینکه در کنار سایر منابع معرفتی دین، از جایگاه منبعیت نیز برخوردار است؟ در اندیشه غربی به ویژه مسیحیت، پاسخ های مختلفی در این باب داده شده است که با توجه به عنوان مقاله، از طرح آنها صرف نظر می کنیم. در اندیشه اسلامی چند دیدگاه مختلف مطرح است که از جمله آنها می توان به تفکر ظاهرگرایی، عقل گرایی اعتزالی و عقل متعالی (تفکر شیعی) اشاره کرد. ظاهرگرایان؛ اعم از اهل حدیث از اهل تسنن و اخباریون از شیعه بر ظواهر دینی جمود دارند و مخالف هر گونه تدبر عقلی در دین هستند. عقل گرایان اعتزالی (اعم از معتزله قدیم و جدید) معتقدند که عقل در فهم و درک تمامی معارف دینی تواناست. عقل گرایی اعتدالی (عقل شیعی یا عقل متعالی) به هماهنگی بین عقل و شریعت و عقل و نقل تاکید دارد و برای عقل در ساحات مختلف دین، هم نقش ابزاری قائل است و هم نقش و کارکرد منبعی. در مقاله حاضر می کوشیم به منزلت عقل (ابزاریت و منبعیت آن) در هر یک از ساحات مختلف دین (عقاید، احکام، اخلاق و...) بپردازیم.
    کلیدواژگان: دین، عقل، عقل متعالی، عقل معاش، معرفت دینی
  • وحیده فخار نوغانی* صفحات 113-138
    پدیده وحی و تبیین آن یکی از مهم ترین موضوعات در حوزه ادیان الهی محسوب می شود. ماهیت رازگونه و فراطبیعی این پدیده سبب شده است تا رویکردهای گوناگونی در این خصوص از سوی اندیشمندان دینی مطرح شود. در الهیات مسیحی دو رویکرد کلی گزاره ای و غیرگزاره ای در تبیین وحی وجود دارد. بر اساس رویکرد اول وحی عبارت از مجموعه آگاهی هایی است که در قالب عبارات و گزاره ها آشکار می شود، در حالی که بر اساس رویکرد دوم پدیده وحی نه از سنخ گزاره بلکه به معنای مکاشفه است. در این مقاله ضمن بررسی، تحلیل و نقد هر یک از دو رویکرد، تلاش شده است تا مهم ترین نقص ها و کاستی های موجود در هر یک از دیدگاه ها مطرح شود. فروکاهش وحی به ساحت گزاره ای صرف در رویکرد گزاره ای، عدم توجه به مبانی انسان شناسی و هستی شناسی و فروکاهش وحی به سطح نازلی از تجربیات بشری در رویکرد غیرگزاره ای و نیز غفلت از مبانی زبان شناسی در حوزه زبان دین، برخی از مهم ترین نقص های الهیات مسیحی در تبیین پدیده وحی هستند.
    کلیدواژگان: الگوهای مکاشفه، انکشاف، وحی غیرگزاره ای، وحی گزاره ای
  • حمیدرضا ورکشی* صفحات 139-160
    از آنجا که افلاطون اولین فیلسوف آغازگر تالیف در حوزه زیبایی و بر زیبایی شناسی هنری بعد از خود بسیار تاثیر گذار بوده است، بررسی دیدگاه وی در خصوص زیبایی های هنری اهمیت بسیاری دارد. البته هرچند هنرهای زیبا، به نحوی که در عصر حاضر مصطلح است، در دوران افلاطون مطرح نبوده، اما می توان از مطالب و آرایی که افلاطون به طور پراکنده در باب هنرهای زیبا بیان کرده است، نظر وی را کشف کرد. راجع به دیدگاه افلاطون پیرامون هنرهای زیبا دو نظر وجود دارد. برخی او را موافق هنر دانسته اند و در صدد توجیه مخالفت های صریح وی برآمده اند و برخی نیز او را ضد و مخالف هنر دانسته اند. در این پژوهش فارغ از نظر موافقان و مخالفان به بررسی هنر از دیدگاه افلاطون پرداخته می شود و نتیجه آنکه وی را نه می توان مخالف و نه موافق مطلق هنرهای زیبا دانست. بلکه افلاطون به دو نوع هنر معتقد است؛ هنر ارزشی و غیرارزشی و برای هر یک از این انواع ویژگی هایی ذکر می کند؛ که اساسی ترین وجه ممیزه این دو هنر، بهره مندی از زیبایی مطلق؛ یعنی منشا الهی داشتن است.
    کلیدواژگان: ارزشی، افلاطون، زیبایی مطلق، غیرارزشی، ویژگی ها، هنرهای زیبا
  • مهدی محمدرضایی، محمد محمدرضایی* صفحات 161-186
    در این مقاله مبانی فلسفی و کلامی مدیریت اجتماعی از دیدگاه اسلام بحث و بررسی می شود. از دیدگاه اسلام و عقل، انسان اجتماعی است و تنها در اجتماع می تواند به سعادت و کمالات نائل شود. در هر اجتماعی، از جمله اجتماع اسلامی نیاز به حکومت، یک ضرورت است و بدون آن، جامعه نظم و قوام پیدا نمی کند. هر حکومتی بر دو پایه اساسی استوار است: قانون و مدیران. از نظر مبانی عقلی و دینی، مدیر یک جامعه اسلامی باید از مدیریت و کمالات و فضایل لازم برخوردار باشد تا بتواند جامعه را به سعادت مطلوب برساند. در این مقاله درباره چهار مبنای عقلی و فلسفی مدیریت اجتماعی اسلام بحث شده است. سپس بر اساس آیات قرآنی و روایات معصومین به ویژگی های مدیر در اجتماع اسلامی اشاره خواهد شد که عبارتند از: 1. ایمان؛ 2. تقوا؛ 3. عدالت؛ 4. کمالات و فضایل اخلاقی؛ 5. مدیریت و توانایی اداره جامعه؛ 6. اهل مشورت بودن؛ 7. انتخاب او بر اساس رای مردم؛ 8. مدافع حق؛ 9. حافظ بیت المال و دور بودن از مال اندوزی؛ 10. زاهد و ساده زیست؛ 11. پاسدار کرامت انسانی.
    مدیریت اسلامی، با توجه به مبانی فلسفی و کلامی و به تبع آن ویژگی های مدیر و مدیران به گونه ای است که هر عاقلی اگر آن را تصور کند، می پذیرد.
    کلیدواژگان: اجتماع، حکومت اسلامی، مدیر، مدیر اسلامی، مدیریت اجتماعی، مبانی فلسفی، مبانی کلامی
|
  • Abdurrazzaq Hesamifar *, Seyyed Masoud Seyf Pages 1-22
    Spinoza thinks that God is the only existent substance and all things are manifestations of it. In his view the manifestations of God in all infinite worlds is by his attributes which are infinite numerally and by their natures and they are united with his nature. In this world his nature has manifested by two attributes: thought and extension. Spinoza’s conception of God is so ambiguous that about it too many discussions took place between his commentators. Because of this he was called deist by some, atheist by some and pantheism by some. These paradoxical interpretations made it important to analyze his conception of God. There are two important theories in regard to the relation between nature and attributes of God: the theory of collection, according to which God’s essence is a collection of distinct attributes, and the theory of totality according to which God’s essence is identical with totality of his non-discrete attributes. This article tries to assess these deferent interpretations of Spinoza’s conception of God.
    Keywords: substance, attribute, thought, extension, nature, collection, totality
  • Mirsaeid Mousavi Karimi, Milad Rabiee* Pages 23-42
    This paper examines Abd al-Razzaq Lahij's view on divine wisdom. According to him, divine wisdom is the same as divine purposefulness, that is, God's actions are always purposeful. But these purposes, in fact, belong to the creatures, since when a purpose is achieved, a need of the purpose-setter would be satisfied, but God is all-rich, i.e. God has no need at all. Lahiji presents two arguments in favor of his claim; one is based on intrinsic good or evil in actions, and the other is based on God's free will. This paper begins with assessment of Lahiji's perspective on "purposefulness", how it is connected to "free will" and "satisfying the needs of the purpose-setter", and the consequence would be that, 1) achieving a purpose does not satisfy only the needs of the purpose-setter, but might also do the other's needs, and 2) the mechanism of setting a purpose ought not to be tied to either free will or determinism. Then, Lahiji's two arguments are going to be analyzed. The result will be that both arguments are weak and cannot be used in defense of divine wisdom, and basically, such arguments are unnecessary to use to attribute wisdom to God.
    Keywords: Divine Wisdom, Purposefulness, Free Will, Determinism, Essential Good, Evil
  • Hasan Usofian* Pages 43-60
    Instrumentalism (in the science) refers to a view that considers scientific theories as nothing more than instruments for prediction. Sometimes the traces of this attitude have been searched in the writings of Plato and Aristotle; but mostly the pioneers of the theory have been thought to be the priests who regarded the scientific propositions as mere hypothesis, in order to defend religious doctrines. George Berkeley and Pierre Duhem, among others, can be accounted the defenders of this view. Most of the new instrumentalists choose this approach only in theoretical terms; they do not regard scientific laws as instrumental. Instrumentalism has close relationship with many other scientific schools of philosophy (like positivism, conventionalism, pragmatism, and linguistic analysis school) and they have bargain with each other. Some people resorting to this theory, resolve the apparent conflict between science and religion by saying that the scientific propositions (as opposed to religious doctrines) represent no reality at all.
    Keywords: Instrumentalism, Religion, science conflict, Theoretical terms
  • Alireza Khajegir *, Siamak Qhorbanipoor Pages 61-88
    Theistic Story in the history of the Jewish people who are categorized in the
    Abrahamic or monotheistic religions , is a path through the ups and downs that embrace from Animism and natural spirits belief until dissolve all the gods in one God. The history of the Jewish people of the God started of Deism thought nomadic Hebrews and continues to the God of Moses, the Israelites introduced and eventually picked up the Jewish commentators like Maimonides and Spinoza. For these reasons, the story of Israel and their theistic course a very important part in the verses of the holy Quran to be allocated and God in this Scripture vicissitudes and distortions of the people in his theistic trends in personal and social development is concerned as well as, and It invites people to learn from the strengths and weaknesses. The main result in this research is the survey of internal factors such as myths, ethnic believes , religious distortion and external factors such as other nations influence on the process of theistic in this religion and it's reflection in the Bible and the holy Quran .
    Keywords: Jehu, Israel, Kabbalah, Torah, The Ten Commandments, Moses
  • Ramadan Alitabar Firozjaei* Pages 89-112
    The role of reason in the understanding of the religion is one of the important issues in religious studies and philosophy of religion. There are many questions in this area, Such as: What is the role of reason in understanding religion? Is the reason only an instrument for understanding religion or source? In Islamic thought, there is a variety of Approaches, including the formalism, rationalism of the Mutazilites and transcendent reason (Shiism). Formalism, both from some Sunnis (Ahle-Hadith) and Shiite (Akhbaris), focus on the religious aspects and opposes any rational methods in the understanding of the religion. Rationalist Mutazilites (both old and new Mutazila) believe that reason itself can understand all the content of religion Moderate rationalism (Shiite reason or transcendental reason) believes that there is coordination and Compatibility between reason, religion and Sharia and Also believe that the reason is a source of understanding of the religion and the instrument to understand it This article attempts to shows the position of reason (as a tool and source) in each part of the religion (beliefs, laws, ethics, etc.).
    Keywords: Reason, Instrumental reason, Transcendental Reason, religion, religious knowledge, Understanding of Religion
  • Vahideh Fakhar Noghani* Pages 113-138
    The phenomenon of revelation and its explanation is one of the most important topics in the field of divine religions. The mysterious and supernatural nature of this phenomenon has led to various approaches being proposed by religious scholars. In Christian theology, there are two general approaches to explaining revelation: propositional and non-propositional. According to the first approach, the revelation includes the awareness that is manifested in the form of terms and propositions, while in the second approach revelation is not a kind of proposition but means disclosure. This paper aims to investigate, analyze and criticize both approaches in order to determine their defects and deficiencies. The reduction of revelation to the status of mere proposition in the propositional approach, disregarding the principles of anthropology and ontology, reduction of revelation to the low level of human experience in non-prepositional approach and neglecting linguistics in the realm of the religionlanguage are among the most important defects of Christian theology in explaining the phenomenon of revelation.
    Keywords: propositional revelation, non, propositional revelation, revelation, patterns of revelation
  • Hamidreza Varkeshi* Pages 139-160
    Since Plato is regarded as the first philosopher who started writing on aesthetics and impacted upon artistic aesthetics following him, a review of his perspective on artistic aesthetic is of crucial importance. Although fine arts in its current form have not existed at the time of Plato, his ideas could be discovered from what he has sporadically expressed on fine arts. There are two viewpoints on Plato's perspective on fine arts. Some believe he has been for arts and have tried to justify his explicit objections to art. Some others have known him against art. This study reviews Plato's ideas on art irrespective of the views of his opponents and proponents. The findings show he is neither an absolute proponent nor an absolute opponent of fine arts. That is, Plato believes in two types of art: Value art and non-value art. He expresses some features for each type and regards absolute aesthetic (i.e. having a divine origin) as the most distinctive feature differentiating these two types of art.
    Keywords: Fine arts, value art, non, value art, features, absolute aesthetic, Plato
  • Mahdi Mohammadrezaie, Mohammad Mohammad Rezaie* Pages 161-186
    This article investigates and analyses philosophical and theological foundations of social management in view of Islam. In view of Islam and reason, human being is social and only he attains to happiness and perfection in society. In every society, including Islamic one, decomposes without of government. Every government depends on two chief bases: law and management. In view of rational and religious foundations, manager or leader of islamic society, must have derisable management and perfections and virtues in order to can attain society to happiness this article discusses four rational and philosophical principles of islamic and social mangement. And then, it points to characteristics of Islamic manager in base of quranic verses and traditions of infaliable Imaws. They consist of: 1. Faith, 2. Piety, 3. Justice, 4. Ethical Perfections, 5. Management, 6. Taking Counsel with Persons, 7. Selecting him in Base of Votes Peples, 8. Defender of rights of human, 9. Keeper of Public treasury, 10. devout, 11. Keeper of human dignity. In attention to philosophical and theolpgical foundations of islamic management and characteristics of manager, every rational person has correct idea, he accepts it.
    Keywords: Social Management, Islamic Manager, Society, Islamic Government, Philosophical Foundation