فهرست مطالب

تاریخ نگری و تاریخ نگاری - سال بیست و پنجم شماره 15 (بهار و تابستان 1394)

مجله تاریخ نگری و تاریخ نگاری
سال بیست و پنجم شماره 15 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد امیر احمدزاده صفحات 5-34
    یکی از مباحث مطرح در پژوهش های تاریخی دوره معاصر، غفلت از منابع سندی و مراجعه اغلب محققان به منابع تالیفی است. حوزه مطالعات تاریخی، به دلیل تنوع و تکثر منابع معرفتی (نوشتاری) از یک سو و تغییر بینش مورخانه از رویکرد ادیب- مورخان به رویکردهای بینارشته ای ازسوی دیگر، نوعی فاصله گرفتن محققان در توجه به منابع تاریخی (ازجمله اسناد تاریخی) را درپی داشته است. با توجه به این دغدغه ماخذشناختی، طرح این مسئله که اسناد، همچون متون و منابع نوشته شده در تاریخ، چه استفاده و کاربردی در تحقیقات تاریخی داشته و دارند و چه الگوهای روش شناسی ای می تواند در تفسیر و تحلیل محتوای آن ها موثر باشد، نقطه کانونی بحث در نوشتار حاضر است. روش بررسی، برمبنای الگوی تحلیل تاریخی و کاربرد روش های مطالعات بینارشته ای در تفسیر است.
    الگوی روش شناسی نوشتار حاضر به بحث با رویکردی تحلیلی و کلان نگر درباره «تاریخ سندی» متمرکز است و نگرش خرد و جزءنگر -که از«محتوای اسناد» برای تبیین تاریخ جرم، سخن می گوید- موضوع بحث نخواهد بود. دستاورد کار نشان می دهد که استفاده از محتوای اسناد تاریخی در قالب شناسایی و کاربست الگوهای روشی متناسب، می تواند به تداوم و آفرینش الگوی تاریخ نگاری سندی در مطالعات تاریخی منجر شود و می توان نتیجه آن را در بازگشت فاعلان شناسا (مورخان) هم در توجه به ضرورت اصالت متن در ارائه تحلیل و هم در تردید به علمی بودن مشهورات تاریخی و طرح روایتی دقیق تر از گزاره های تاریخی دریافت.
    کلیدواژگان: تاریخنگاری سندی، قاجاریه، روش تحلیل محتوا، جامعه شناسی زبان
  • علی سالاری شادی صفحات 35-60
    دو دهه از اواخر عمر ابن اثیر مورخ مشهور وصاحب کتاب الکامل مقارن ومعاصر با حمله مغول گذشت واو شاید نخستین گزارشگر حمله دهشتناک مغول در همان عصر بود .گزارش های او از حمله مغول گذشته از اصالت خاص آن،توام با ارزیابی وتحلیل هایی است که با شکوه نامه ای مملواز درد مندی وناخرسندی همراه است.از طرفی نوشته ابن اثیر هم بعنوان یک منبع مهم ونزدیک به عصرمغول و ایلخانی وهمچنین برای حمله مغول می توانست منبع مورخان ایلخانی باشد، در حالیکه مورخان ایلخانی بی رغبتی وبی اعتنایی خاصی نسبت به او از خود نشان داده اند.حال این نوشته بنا دارد تا ضمن بررسی گزارش نخستین ابن اثیر از حمله مغول وارزیابی های او از آن ، به موضعگیری، اقبال ویاعدم اقبال مورخان ایلخانی در قبال او به پردازد واینکه مورخان ایلخانی علی رغم نزدیکی زمانی وآشنایی با وی ،بر خلاف سایر مورخان معاصر ومتاخر (غیر ایلخانی) ازابن اثیر دوری گزیدند.با این وصف این نوشته بنا دارد تاچرایی وچگونگی مناسبات نسبتا پیچیده مورخان ایلخانی با ابن اثیر وجوانب آن را به بحث گذارد.
    کلیدواژگان: ابن اثیر، حمله مغول، مورخان ایلخانی، جوینی، رشیدالدین فضل الله
  • محمدرضا طالبان صفحات 61-87
    مطالعه علل وقایع و رخدادهای تاریخی یکی از اهداف اصلی و مهم مطالعات تاریخی است. با وجود این، وقتی دانش پژوهان در مطالعات تاریخی شان مدعی می شوند که فلان عامل «علت» یک رخداد یا نتیجه خاص می باشد، دقیقا روشن نیست که مدلول و منظورشان از واژه علت چیست. در مقاله حاضر تلاش شده است تا ضمن معناشناسی علیت در علوم اجتماعی نشان داده شود که محققان تاریخی معمولا علیت را به معنای شرط لازم/کافی برای نتایج مورد مطالعه شان در نظر می گیرند. استدلال شده است، هنگامی که فرد بدنبال تبیین تاریخی یا تبیین حوادث خاص و وقایع منفرد است، تقریبا بطور طبیعی به سمت علل لازم و/یا کافی سوق پیدا می کند، حتی اگر بدان خودآگاهی نداشته باشد. لذا، تاکید مقاله حاضر بر پنداشت علیت بر اساس علل لازم و/ یا کافی و مشتقات آنها است؛ چون، آنها پیوند تنگاتنگی با مطالعات تبیینی در تاریخ دارند. این نوع علل، به چهار دسته عمده تقسیم شده اند: شرط لازم و غیرکافی، شرط کافی و غیرلازم، شرط لازم و کافی، و شرط ناکازم؛ که به نظر نگارنده می توانند پوشش نسبتا کاملی برای بحث علیت در مطالعات تاریخی باشند. در این مقاله، همچنین با ذکر مثال های متعدد؛ کاربرد هر یک از این علل را در مطالعات تاریخی و تبیین های زنجیره ای یا روایت های تاریخی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: علیت، مطالعات تاریخی، شرط لازم، شرط کافی
  • سمیه عباسی، سیمین فصیحی صفحات 87-115
    فاصله گرفتن از تاریخ و پرسش از آن یا به عبارتی، معرفت سوژه به سوژه را می توان، ویژگی برجسته مورخان عصر جدید دانست و سرچشمه این تحول را آگاهی از فردیت و التفات به شان تاریخیت انسان قلمداد کرد. انتقال شمه ای از این تحول فکری به ایران، برای نخستین بار در دوره ناصری ذیل نهضت ترجمه صورت گرفت و باعث آشنایی با آثار فلسفی و علمی دانشمندان و فلاسفه اروپایی شد. تحول تفکر و اندیشه و تحول ذهنی و عقلی در میان نخبگان ایرانی و آگاهی از فردیت، زمینه جریان انتقادی نسبت به باورها و اعتقادات سنتی کهن از جمله انتقاد در حوزه انسان گرایی و تاریخ و تاریخ نگاری را به وجود آورد. در این نوشتار، تحول و جایگاه «من فردی»در تاریخ نگاری نوین ایران با شیوه تحلیل متن و با تکیه بر خاطرات عصر قاجار مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش درباره این مسئله با ارجاع به 42 اثر خاطره نگاری در دوره قبل و بعد از مشروطه، نشان از تاثیر مستقیم «من فردی» در شکل گیری تاریخ نگاری نوین ایران در پوشش خاطره نگاری دارد؛ همچنین می توان تحول فردیت رابا تبلورآن در خودآگاهی جمعی و التفات به شان تاریخیت انسان با وقوع انقلاب مشروطه و نیاز به ثبت آن،در این آثار ردیابی کرد.
    کلیدواژگان: من فردی، سوژه، خاطره نگاری، تاریخ نگاری نوین، عصر قاجار
  • محمدرضا قلی زاده، علی شهوند صفحات 115-141
    با طبقه بندی علوم در اثر وسعت اندیشه و دامنه دانش مسلمانان طی قرون اولیه هجری بود که پایه شکل گیری دانشی به نام دایره المعارف نویسی فراهم آمد. دایره المعارف ها با اهداف و انگیزه های مختلف و گاه مشابه، متضمن تعریف و شرح خلاصه ای از علوم شناخته شده هر عصر هستند. محتوای علم یا علوم مندرج در دایره المعارف ها می تواند مبنایی برای تقسیم بندی این دست از آثار در دو دسته «عمومی» یا چند علمی و «تخصصی» یا تک علمی باشد. در این میان ساختار و محتوای عجایب نامه ها آنها را به عنوان نوع سومی از دایره المعارف ها مطرح می نماید که وجه غالب عجایب علوم ویژگی بارز دانش های مطروحه در آنها است. اگرچه تاثیر نگرش یونانی در نخستین طبقه بندی ها از علوم و در دایره المعارف ها، موجب نادیده انگاشته شدن تاریخ در زمره علوم گردیده؛ اما علم تاریخ به عنوان یکی از نخستین علوم مورد توجه مسلمانان از همان آغاز جای خود را در میان دیگر علوم یافت لذا بدیهی به نظر می رسید که به موازات ارج و اهمیت یافتن هرچه بیشتر تاریخ؛ این علم جایگاه و موقعیت مهم تری در طبقه بندی عرضه شده از جانب دایره المعارف نویسان را بدست آورد. در این مقاله تلاش بر آن است تا با طرح سولات و ارائه فرضیاتی چگونگی جایگاه تاریخ و تاریخ نگاری در دایره المعارف ها مورد تبیین قرار گرفته و نسبت عجایب نامه ها با دایره المعارف ها نیز تشریح گردد.
    کلیدواژگان: تقسیم بندی علوم، دایره المعارف ها، عجایب نامه ها، علم تاریخ، تاریخ نگاری
  • علیرضا ملایی توانی صفحات 141-167
    در 21 فروردین سال 1344 شاه از سوی یکی از سربازان گارد سلطنتی مورد سوءقصد قرار گرفت. این حادثه در محافل خبری داخلی و رسانه های خارجی به صورت های گوناگون مورد تفسیر و ارزیابی قرار گرفت. مساله این است که مجلس شورای ملی نسبت به این حادثه چه واکنشی نشان داد. نظر به اهمیت و حساسیت این حادثه، مجلس در چند نوبت به این موضوع پرداخت و نمایندگان مجلس واکنش های مهمی نسبت به این رخداد نشان دادند که در نوع خود منحصر به فرد بود. متن مذاکرات نمایندگان مجلس از منظر تحلیل گفتمانی به ویژه از لحاظ نوع تعبیرهای ایدئولوژیک به کار رفته در آن بسیار حائز اهمیت است. این مقاله قصد دارد با روش تحلیل گفتمانی مواضع نمایندگان مجلس را مورد ارزیابی قرار دهد و پیش فرض ها، ایدئولوژی پنهان و کارکرد اجتماعی آن را آشکار سازد و پیوند آن را با نهاد قدرت بررسی کند. مقاله سرانجام به این نتیجه می رسد که در متن این مذاکرات، نظام سلطنت و شخص شاه راز اصلی سربلندی ایران و علت ثبات و پایداری کشور شمرده شدند و این سخنان درحقیقت چکیده گفتمان رسمی حکومت پهلوی در عرصه سیاسی بود که اینک بر زبان نمایندگان مجلس جاری می شد.
    کلیدواژگان: ترور شاه، مجلس، گفتمان تقدس شاه، بقای ایران
  • علی ناظمیان فرد صفحات 167-175
    رویداد صفین به مثابه یکی از عمده ترین چالش های فرا روی حکومت امام علی، از دیر باز موضوع تاملات مورخان و تاریخ پژوهان بوده است. این واقعه که در زمره «فتن» شمرده شده، در تاریخ نگاری اسلامی- بویژه مکتب شام و عراق- بازتاب های متفاوت یافته است.این که ابن ابی الحدید چگونه به این حادثه پرداخته و زمینه ها و فرایند آن را چگونه مورد کاوش قرار داده، عمده ترین پرسشی است که این مقاله می کوشد با تکیه بر شرح نهج البلاغه و رجوع به سایر منابع تاریخی در جهت تایید و تطبیق مدعیات ابن ابی الحدید،برای آن پاسخی جستجو کند.
    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که ابن ابی الحدید،انگشت اتهام را متوجه معاویه نموده و او را عامل بحران در روابط شام و عراق به شمار آورده است.او حتی در یک موضع گیری ایدئولوژیک،معاویه را به سبب تمرد از فرمان امام مسلمین و به هدر دادن خون مسلمانان،زندیق و مخلد در آتش می داند.
    کلیدواژگان: علی، معاویه، تمرد، صفین، حکمیت
|
  • Mohammad Amir Ahmadzadeh Pages 5-34
    One of the issues which concerned in contemporary historical research is neglect of researchers in documental resources and reference. Qajar historical studies because of diversity of sources on the one hand, and changing from dominance of Literary-Historical approach toward interdisciplinary approaches in other side, have been followed to an abduction researchers in historical sources (including historical documents). The problem of this study is to show; what and which are uses of documents as texts and resources for applying in historical research and what methodology patterns can be interpreted for effective analysis in its content? . Method of research is based on historical analysis and practice of interdisciplinary studies for interpreting of documents.
    The results of my paper show that, using of historical documents in terms of content identification and application of appropriate patterns can be perpetuated and created a document in historical studies and lead to documental historiography. Thus, It is possible that, historians as the subjects and agents of historical research return to needs analysis and originality of the text. This approach would be effective either in scientific doubt about the dates is known and, or lead to plan more accurately than statements of historical narrative.
    Keywords: documental, historiography, literary, historical
  • Ali Salarishadi Pages 35-60
    Ibn al-Athir al-Kamil renowned historian and author book al-Kamil ,two decades since the end of his life were spent and contemporary with the Mongol invasion. He is perhaps the first reporter horrendous attack Mogul was at the same age. His report of the Mongol invasion of its own originality, combined with a topping of assessment and analysis that is fraught with pain database. However, Ibn al-Athir both as an important source closer, as well as for historians of the Ilkhanid and Mongol invasion could be, While historians Ilkhanid certain reluctance about him However, it plans to investigate reports by Ibn al-Athir first Mongol invasion of his evaluation of the position, for he's the historians Ilkhanid Historians do not like his.. And that in spite historians Ilkhanid near the Ibn al-Athir when he describes how to avoid this type of relationship is relatively complex Gzydnd.ba patriarch historians as well as their reluctance to Ibn al-Athir will be discussed. The purpose of this paper is to discuss it
    Keywords: Ibn al Athir, Mongol invasion, Ilkanids historians, Juwayni, Rashid al Din Fadlallah
  • Pages 61-87
    One of the main objectives of the study of the causes of historical events and important historical studies. In the present article in the first place, the four kinds of causalities that are used for historical explanation, that is, necessary and insufficient condition, sufficient and unnecessary condition, necessary and sufficient condition, and unnecessary and insufficient condition, are explained.History-based researchers of social sciences mainly search for specific results in one or few cases. Attempts have been made in the preset study to show that such historical analyses normally rely on counterfactual analysis. In other words, it is argued that if one tries to conduct a causal study of the past or evaluate a historical explanation, there is no other option than relying on counterfactual analysis. In the next step, the relationship between causal analysis with historical chain explanations has been studied. These analyses refer to the sequence or interconnected causal factors and explain historical events through interconnected events that unfold in the process of time.
    Keywords: causality, historical studies, necessary condition, sufficient condition
  • Somayeh Abbasi, Simin Fasihi Pages 87-115
    Taking distance from the history and questioning it, in other words, subject to subject knowledge, can be considered as the prominent feature of modern historians and find the source of this transformation in awareness of individuality and knowledge of the place of historicity of human beings. For the first time, in the Naseri era, a glimpse of this intellectual development transferred to Iran, following the translation movement, and acquainted the people with the philosophical and scientific works of scientists and philosophers of Europe. Development in thoughts and mental power among the Iranian elite and awareness of individuality, created the context of critical flow against the old traditional beliefs as well as criticism in the field of humanism, history and historiography. In this article, the evolution and position of “personal self” in modern historiography of Iran is studied using the descriptive-analytic method, and relying on memories of the Qajar era. Research on this issue by referring to 42 memories during the periods both before and after the constitutional revelation, shows the direct impact of “personal self” in the formation of Iranian modern history in the guise of memoires; also can be traced by expression of individuality in the collective consciousness and awareness of the place of historicity of human kind, with the happening of constitutional revolution and the need to register it.
    Keywords: personal self, subject, memoires, modern historiography, Qajar era
  • Ali Shahvand Pages 115-141
    With classification of sciences according to Muslim’s extent of thought and scope of knowledge in the early AH centuries the basis for the formation of encyclopedia writing knowledge was provided. Encyclopedias with different and sometimes the same aims and intentions define and explain a summary of known sciences of each era. Encyclopedias contents which are about a science or sciences can be a base to classify these works in two categories “general” or several sciences and “professional” or a science. In the meantime structure and content of Ajayebnameh claim them as the third kind of encyclopedias in which dominant form of wonders of sciences are the main feature of including sciences. Although the impact of the Greek attitude in the first classification of sciences and in encyclopedias led to ignoring history as a science but science of history was Muslims of the first important sciences and found his position among other sciences. So it was obvious that as the importance of history increased this science gained a new and more important position in classification for encyclopedia writers. This article tries to explain, question and give assumptions about the position of history and historiography in encyclopedias and to explain the relation between Ajayebnamehs with encyclopedias.
    Keywords: classification of sciences, encyclopedias, Ajayebnameh (wonderbooks), science of history, historiography
  • Pages 141-167
    In April 10 occurred an important event in Iran that astonished Iranian’s government and court. Because Shah’s terror occurred by a loyal grads soldiers at same day. This news secreted for one day. But Iranian’s Medias announced and interoperated this event. This question discussed in Iranian’ Senate and national conical parliament. Some agents of national conical parliament condemned this terror and another’s speech about this event was very wonderful from Discourse analyze. Because some agents of national conical parliament spoke about Shah’s place and kingdom rank and praised them. They tolled the Shah and kingdom place are cause of Iran’ continuity, constancy and pride. This speech was the abstract of official discourse of Pahlavi’s state. This article attempted analyzed this discourse by discourse analyzing method. Because this question is very important in Iranian’s thought. This research tray to reveals the hidden ideology and social practice at this discourse and review relations between power and ideology.
    Keywords: Shah's terror, parliament, discourse of Shah's holy, Iran continuity
  • Pages 167-175
    The event of Seffin as a main challenge in the front of Imam Ali's state, has been a topic for historian and researchers. This event which has been counted as Fitna (civil war),has been reflected variousely in the Islamic historiography,especially in Iraqi and Syrian schools. The main question which the current article tries to find an answer to it, is: How the Seffin event( with its backgrounds and aftermaths)has been reflected in the Ibn Abi al-Hadid's Interpretation?
    The findings of this study – which is upon the Ibn Abi al-Hadid's Interpretation and historical sources- show that Ibn Abi al_Hadid accuses Muawiya as an agent of crisis in the Iraq and Syria relations. He declares- on the idealogical stand-that Muawiya disobeyed the orders of his superior and he caused muslims to be killed .Thus he will be in the hell eternally as a Zindiq.Thus he will be in the hell eternally as a Zindiq.
    Keywords: Imam Ali, Muawiya, Seffin, Arbiteration