فهرست مطالب

یافته های نوین در علوم زیستی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1395)

نشریه یافته های نوین در علوم زیستی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سمانه عطاران دوم *، پروانه ابریشم چی، جواد اصیلی صفحات 108-117
    گیاه نوروزک (Salvia leriifolia) گونه ای از تیره نعنائیان است که بومی ایران و افغانستان بوده و کاربردهای متعددی در صنایع پزشکی، دارویی و غذایی دارد. هدف از این مطالعه بررسی ترکیبات تشکیل دهنده و خاصیت آنتی اکسیدانی اسانس نوروزک بود که به صورت خودرو در نیشابور و بجستان (استان خراسان رضوی، شمال شرق ایران) می روید. استخراج اسانس از بخشهای هوایی این گیاه به روش تبخیر با بخار آب انجام و اسانس حاصل به روش GC/MS آنالیز شد. با توجه به نتایج، 1و8 سینئول (%27/21) و (%20/13) ، آلفاپینن (%11/11) و(%11/13) و بتاپینن (%21/11) و (%20/13) به ترتیب ترکیبات عمده اسانس این گیاه در منطقه بجستان و نیشابور بودند. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس به سه روش مختلف DPPH، TBARSو BCB مورد بررسی قرار گرفت. در همه سنجشها اسانس کل و سه استاندارد (آلفاپینن، بتاپینن و 1و8 سینئول) اثر آنتی اکسیدانی معنی داری (p<0.01) را نشان دادند. فعالیت آنتی اکسیدانی به دست آمده در روش های TBARS و BCB بیش تر از میزان اندازه گیری شده با روش DPPH بود. عالوه بر این، سنجش BCB به عنوان مناسب ترین روش برای اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس معرفی شد. اسانس گیاهان رشد یافته در منطقه نیشابور، دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری در مقایسه با اسانس گیاهان منطقه بجستان بود.
    کلیدواژگان: اسید تیوباربیتوریک، رنگ بری بتاکاروتن، روغن های فرار، سالویا، لاش خواری رادیکال
  • مصطفی اسدی *، مهین جانی قربان صفحات 118-122
    سرده سنجد (تیره سنجدیان) در ایران با یک یا دو گونه به نام های E. angustifolia و E. orientalis معرفی شده است. گونه های سنجد در ایران در سطح وسیعی کاشته شده و در عین حال رویشگاه های طبیعی محدودی نیز از آن دیده میشود. شکل برگ و میوه گوناگونی بسیار زیادی را نشان میدهد. شکل و طعم میوه تنوع زیادی دارد و مبین این موضوع است که پایه های مناسب در طول زمان دستخوش انتخاب قرار گرفته اند. در حال حاضر چندین رقم مشخص از این گونه در ایران انتشار دارد. گونه ها و ارقام آنها بر اساس نمونه های هرباریومی و مطالعات صحرائی مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت یک گونه برای ایران تشخیص داده میشود. از این گونه شش رقم به نام های شکری، عنابی، خرمائی، چوروک، کالهی و شورهای تشخیص داده شد که بر اساس مفاد کتاب« اصول نامگذاری گیاهان کاشته شده» معرفی میگردند.
    کلیدواژگان: ایران، توصیف، سنجد، معرفی رقم، نمونه های شاهد
  • هیوا فیضی *، نسترن حیدری، نصرالله رستگار پویانی، اسکندر رستگار پویانی صفحات 123-130
    روابط فیلوژنتیکی بین زیرگونه های Eumeces schneiderii princeps و Eumeces schneiderii pavimentatus با استفاده از 143 جفت باز از توالی ژن 16S میتوکندریایی مورد بررسی قرار گرفت. آنالیزها با استفاده از رویکرد حداکثر احتمال (ML) به کمک نرم افزار RAxML بر روی 12 نمونه جمع آوری شده از حدود 24 منطقه مجزا صورت گرفت. نتایج مطالعات مولکولی ما چهار کالد کامال مجزا و به خوبی حمایت شده ای از لحاظ موقعیت فیلوژنتیکی، تفاوت ژنتیکی و ویژگی های مشخص در مورفولوژی و ویژگی های زیستگاهی آنها تشخیص داد. این کالدها شامل گروه هایی از Scincus (3) Eurylepis (2) Eumeces schneiderii princeps+Eumeces schneideri pavimentatus (1) و Scincopus (4) هستند. همچنین، رابطه فیلوژنتیکی تاکسون ناشناخته Eumeces sp. با کالد Scincus بطور کامل مشخص و آشکار نیست. آنالیزهای فیلوژنتیکی صورت گرفته جنس Eurylepis را در کنار کالدهای حاوی جنس Eumeces قرار نداد. به عالوه، نتایج این آنالیزهای فیلوژنتیکی یک وضعیت مونوفایلتیک را برای گونه Eumeces schneiderii نشان داد.
    کلیدواژگان: ایران، بیوجغرافیایی، ژن میتوکندریایی، سینسیده، فیلوژنی، یومسس
  • احسان حسینی *، مصطفی اسدی صفحات 131-135
    در این مقاله Silene ghahremaninejadii از تیره میخکیان )Caryophyllaceae( به عنوان یک گونه جدید، بر اساس تفاوتهای چشمگیر در صفات رویشی و زایشی خود با نزدیکترین گونه های موجود، یعنی S. marschallii و S. ruprechtii شرح داده شده است. گونه جدید دارای قاعده فشرده، برگ ها و دمگل بدون کرک، کاسه استوانه ای فاقد کرک در سطح داخلی، گلبرگ شکافته به صورت عمیق و فاقد فلس های تاجی و میله پرچم بدون کرک است. در این مقاله همچنین فرضی های در مورد روند گونهزایی آن پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: سیلن، سیلن روپرختی، سیلن مارشالی، غرب آسیا، فلورا ایرانیکا، الزیوستمونه
  • رویا کرمیان *، زهرا حاج مرادی صفحات 136-144
    سرده شنبلیله یکی از سرده های مهم تیره حبوبات است که بسیاری از گونه های آن ارزش تغذیه ای و دارویی دارند. در این پژوهش ویژگی های ریخت شناسی سه گونه از سرده شنبلیله (T. disperma)، T. subenervis و (T. aphanoneura) مورد بررسی قرار گرفت. روغن های ضروری حاصل از بخش-های هوایی دو گونه T. aphanoneura و T. subenervis با استفاده از GC و GC/MS مورد بررسی قرار گرفت و با گونه T. disperma مقایسه شد. اسپاتولنول (%31/3) فراوانترین جزء موجود در روغن ضروری گونه T. subenervis بود. همچنین روغن این گونه دارای مقدار اندکی از ژرماکرن (%0) D بود. روغن گونه T. aphanoneura نیز غنی از اسپاتولنول (%36/1) بود. چهار ترکیب دیگر نیز کمتر از %3 روغن این گونه را به خود اختصاص دادند، لیکن -n اوکتیل استات کمترین مقدار را نشان داد. بر طبق نتایج این تحقیق، داده های مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی بهتر از داده های گرده، روابط گونه های مورد مطالعه را روشن میکند.
    کلیدواژگان: بقوالت، روغنهای ضروری، ریختشناسی، گرده
  • سعیده سادات میرزاده *، مصطفی اسدی، مسعود شیدایی صفحات 145-150

    نمونه هایی قابل توجه از مناطق جنگلی کجور، بین لشکناره و گندیس کالی استان مازندران جمع آوری گردید که شباهت های زیادی با گونه A. szowitsianum دارد، با این تفاوت که میوه آنها فاقد کرک است. مطالعات بیشتر نشان داد که این نمونه ها گون های جدید است، که A. mazandaranicum نامیده میشود. این گونه جدید از مناطق همپوشانی بین دو ناحیه اروپا-سیبری و ایرانی-تورانی جمع آوری شده است. جمعیت های دیگری نیز از این گونه با زیستگاه مشابه یافت گردید. در ا در این تحقیق به شرح گونه و مقایسه آن با گونه نزدیک به آن پرداخته شد.

    کلیدواژگان: استان مازندران، چلیپائیان، شمال ایران، گونه جدید
  • مریم خیاطی، منیژه پاکروان *، علی سنبلی صفحات 151-156
    Tripleurospermum transcaucasicum (Manden.) Pobed. )تیره کاسنیان و طایفه Anthemideae ( به عنوان گزارش جدیدی از استان آذربایجان شرقی در شمال غربی ایران گزارش میگردد. از نظر ریخت شناسی مشابه گونه های T. caucasicum (Willd.) Hayek و T. monticolum (Boiss. & A.Huet) Bornm است. ویژگی های متمابز کننده و تشریحی گونه گزارش شده با گونه های نزدیکش مقایسه شده است. پراکنش جغرافیایی گونه ی مذکور و گونه های نزدیک در ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آسیای جنوب غربی، تاکسونومی، تشریح، تیره کاسنیان، ریخت شناسی
  • باهره میرناطق، نادر شعبانی پور *، فاطمه اسمعیل کاویانی صفحات 157-162
    زنده زایی فرایند پیشرفته ای است که در برخی ماهیان استخوانی دیده میشود. تخمک ماهیان با پوشش های متفاوتی حفاظت می شود که اولین آنها پس از غشاء تخمک )اولما( زونا ردیاتا (ZR) با ساختاری فاقد سلول است. زونا ردیاتا تنوع زیادی در ضخامت، ساختار و احتمالا عملکرد در تخمک ماهیان متفاوت و همچنین مراحل مختلف رشد تخمک ها دارد. در تحقیق حاضر ریز ساختار زونا ردیاتا در اطراف تخمک ماهی گوپی (Poecilia reticulata) توسط میکروسکوپهای نوری و الکترونی روبشی در مراحل مختلف رشد مطالعه شده است. زونا ردیاتا در مراحل 1و 2رشد تخمک دیده نشد. در مرحله 3 زونا ردیاتا بصورت نواری نازک بدور تخمک یافته شد. ضخامت و پیچیدگی ساختاری در زونا ردیاتا تخمک مرحله 4 پیشرفت کرده ولی در مرحله 5 واجد ظاهری متفاوت و کاستی در ضخامت شد. مشخصه های سطح خارجی، ویژگی های منافذ و عملکرد احتمالی زونا ردیاتا در طول نمو تخمک بررسی شد.
    کلیدواژگان: تخمک، زونا ردیاتا، ساختار، عملکرد، ماهی گوپی
  • سعید شیرزادیان *، سمانه آخوندیان درزیکلایی صفحات 163-166
    دو گونه خزه جدید به نام های Grimmia dissimulata و Schistidium pruinosum متعلق به تیره Grimmiaceae برای فلور خزه ای ایران از استان خراسان رضوی گزارش می شوند. براساس تحقیقات انجام شده، تا کنون 16 گونه گریمیا و 13 گونه شیستیدیوم از ایران گزارش شده است. در این تحقیق، صفات کلیدی، پراکنش جغرافیایی و همچنین شکل های هر دو گونه آورده شده است.
    کلیدواژگان: استان خراسان رضوی، ایران، خزه گیان، گریمیا، شیستیدیوم
  • زهرا توکلی * صفحات 167-176
    در راستای بازنگری جنس Glaucium ، G. contortuplicatum var. hirsutum به عنوان واریته جدید معرفی میگردد. این واریته با داشتن موهای خوابیده و متراکم در سراسر طول تخمدان )یا سیلیک جوان( از واریته تیپ جدا می شود. این دو آرایه براساس ویژگی های اپیدرم برگ مقایسه شدند. در این مطالعه G. leiocarpum با G. flavum و G. elegans var. integerrima با G. elegans var. elegans مترادف می گردند. علاوه بر این، ویژگی های ریخت شناسی و پراکنش جغرافیایی آرایه های مطالعه شده در ایران و جهان بیان می شوند
    کلیدواژگان: آرایه شناسی، آناتومی برگ، مترادف های جدید، واریته جدید
  • منیژه پاکروان * صفحات 177-183
    دانه های گرده از 34 جمعیت متعلق به 16 گونه از زبان در قفاهای ایران توسط میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی نگاره مورد بررسی قرار گرفت. چهار ویژگی طول محور قطبی (P) ، طول محور استوایی (E) ، نسبت طول محور قطبی به محور استوایی) P/E ( اندازهگیری شدند. دانه های گرده پخت یا تقریبا پخت بوده کوتاه ترین محور قطبی متعلق به C. tehranica (Boiss.) Rech.f. بوده و بلند ترین آن به C. trigonelloides (Boiss.) Munz
    (28/15-37/3 میکرومتر) تعلق داشت. همچنین کوتاه ترین محور استوایی به C. stocksiana (Boiss.) Nevski. و بلندترین آن به C. orientalis Schrödinger
    (17/5-25/2 میکرومتر) تعلق داشت. بر اساس تزیینات اگزین که با میکروسکوپ الکترونی نگاره مشاهده شده دو نوع تیپ دانه گرده مشخص شده است. تیپ 1: اگزین به طور مشخص در قطبین ضخیم و برامده، شیار ها پهن و تزیینات با خارچه های متراکم. تیپ 7: اگزین در قطبین نوک کند، شیارها باریک و تزیینات خارچه های پراکنده. تصاویر تمام گونه ها و ویژگی های ساختار دانه گرده ارائه شده است. نتایج ما نشان داد که شکل دانه گرده و تزیینات آن ویژگی های متمایز کنندهای برای گونه ها هستند. اگر چه برای حل پیچیدگی های جنس کاقی نیستند اما نتایج این مطالعه قرار گیری گونه های Aconitella در Consolida را تایید کرد زیرا هر دو تیپ دانه گرده در گونه های Aconitella دیده می شود.
    کلیدواژگان: اگزین، ایران، خارچه، دانه گرده، میکروسکوپ الکترونی نگاره
|
  • Samane Attaran Dovvom *, Parvane Abrishamchi, Javad Assili Pages 108-117
    Salvia leriifolia Benth. from Lamiaceae family is a plant native to Iran and Afghanistan with significant applications in medical, pharmaceutical and food industries. The aim of current investigation was to evaluate the composition and antioxidant activity of essential oils (EOs) of S. leriifolia growing naturally in Neyshabur and Bajestan (Northeast of Iran). The aerial parts of the plant were subjected to hydro-distillation and the EOs were analyzed with GC/MS. According to the results, 1,8-cineole (20.24%, 26.39 %), α-pinene (15.14%, 14.39 %) and β-pinene (24.33%, 26.01%) were the main constituents of the EOs of the plant populations in Bajestan and Neyshabur, respectively. Antioxidant activity of the EOs was measured by three different methods, 2,2´-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), thiobarbituric acid reactive species (TBARS) and β-carotene bleaching (BCB). The total EO and three standards (α-pinene, β -pinene and 1,8-cineole) displayed a significant antioxidant effect in all assays. Antioxidant activities obtained by means of TBARS and BCB methods were higher than those measured by the DPPH assay. Moreover, BCB was proved to be the most appropriate method for measurement of antioxidant activity. The EOs of the plants grown in Neyshabur showed stronger antioxidant effects in comparison with those grown in Bajestan.
    Keywords: BCB, DPPH, sage, TBARS, volatile oil
  • Mostafa Asadi *, Mahin Janighorban Pages 118-122
    The genus Elaeagnus (Elaeagnaceae) has been introduced in Iran by one or two species, i. e. E. angustifolia and E. orientalis . The species are widely cultivated trees, but native in a few localities. They are extremely variable in shape of leaves and fruits. Fruits used to be eaten highly and as they have variable tastes, the preferred ones have been subject to selection in the course of time. Nowadays, several distinct cultivars are known in Iran. The species and cultivars were studied in the field and different herbaria in Iran. In this paper a single Shurei, are¡ Kolahi, and¡ Churuk,,¡ Khormai,,¡ Anabi,,¡ Shekari,,¡ species E. angustifolia and its six cultivars, i.e.introduced from Iran.
    Keywords: descriptions, Elaeagnales, new cultivars, nomenclatural standards, Senjed
  • Hiva Feizi *, Nastaran Heidari, Nasrollah Rastgar Pouyani, Eskandar Rastgar Pouyani Pages 123-130
    Phylogenetic relationships among the Eumeces schneiderii princeps and Eumeces schneiderii pavimentatus investigated using 509 bp partial sequences of 16S mitochondrial gene. Analyses were done by maximum-likelihood (RAxML) criteria on 52 specimens from over 20 geographically distinct localities. Our molecular results proposed two well-supported major clades by their phylogenetic positions, genetic differences and unique characterizations in their morphology and habitats including: (1) Eumeces schneiderii princeps Eumeces schneiderii pavimentatus (2) Eurylepis (3) Scincus and (4) Scincopus. However, the phylogenetic affinities of Eumeces sp. in the Scincus clade were not resolved. Phylogenetic analyses of the genus did not grouped Eurylepis with Eumeces and clustered it in a completely separate group . In addition, phylogenetic resultsrevealed a monophyletic status for Eumeces schneider.
    Keywords: Acanthodactylus, biogeography, cytochrome b, Iran, Lacertidae, mitochondrial genes, ND4, phylogeny
  • Ehsan Hosseini *, Mostafa Asadi Pages 131-135
    Silene ghahremaninejadii (Caryophyllaceae) is described as a new species to science in this article based on critical differences in certain characters of both vegetative and reproductive organs, compared with its closely related taxa, i.e. S. marschallii and S. ruprechtii. The new species has compact caudex, glabrous leaves and pedicles, cylindrical calyx without indumentums on its inner surface, deeply bifid petals without coronal scales and glabrousfilaments. In addition, a hypothesis about the speciation process of the species is proposed.
    Keywords: Flora Iranica, Lasiostemones, Sileneae, Silene marschallii, Silene ruprechtii
  • Roya Karamian *, Zahra Hajmoradi Pages 136-144
    Trigonella L. is one of the important genera of the family Fabaceae, many species of which have nutritional and medicinal properties. In this investigation, morphological characters related to habit and pollen grain of three Trigonella species i.e., T. disperma, T. subenervis and T. aphanoneura were studied. Oils from the aerial parts of two species were investigated by GC and GC/MS methods and compared with T. disperma, which had been studied in advance. T. subenervis represented oils rich in spathulenol (15.1%). It also contained a small amount of germacrene D (0.6%). T. aphanoneura also represented oils rich in spathulenol (10.4%). The amount of four compounds in this species was ≤1%, and n-octyl acetate was the lowest component in quantity. According what we found out, phytochemical and morphological data could clarify the relationships among the Trigonellaspecies better than pollen morphological data.
    Keywords: essential oil composition, Leguminosae, morphology, pollen, Trigonella
  • Mostafa Asadi, Masoud Sheidaee, Saeede Sadat Mirzadeh * Pages 145-150

    Specimens collected from the forest areas of Mazandaran Province (Iran), Kojour, between Lashkenareh and Gandis-Kala village showed significant characteristics. At first glance, these specimens looked similar to A. szowitsianum, but with no indumentum on fruit. Further studies showed that those specimens belong to a new species, Alyssum mazandaranicum Mirzadeh & Assadi sp. nov., which was confined to the ecotone area between Euro-Siberian and Irano -Turanian regions. More populations of this new species were also found in other localities with similar ecological circumstances. Here, the new species is described, illustrated and compared with the closest taxon.

    Keywords: Alyssum, Cruciferae, Mazandaran province, N. Iran, new species
  • Maryam Khayati, Maneezheh Pakravan*, Ali Sonboli Pages 151-156
    Tripleurospermum transcaucasicum (Manden.) Pobed (Asteraceae, Anthemideae) is newly recorded from East Azarbayejan Provice, NW Iran. It is morphologically similar to T. caucasicum (Willd.) Hayek and T. monticolum (Boiss. & A.Huet) Bornm. The morphological and anatomical diagnostic characters of new record are compared with closely related species. The geographical distribution of new records and related species in Iran are presented.
    Keywords: anatomy, Compositae, morphology, S.W. Asia, taxonomy
  • Bahereh Mirnategh, Nader Shabanipour*, Fatemeh Esmaeil Kaviani Pages 157-162
    Viviparity is an advanced reproducing process observed in certain bony fishes. Fish oocyte is protected by different coverings, the immediate one over oolemma being a non-cellular membrane known as Zona Radiata (ZR). ZR has shown variations in thickness, configuration and probably function at different fish oocyte and oocyte growth stages. In the present research work the ultrastructure of zona radiata around oocytes of guppy (Poecilia reticulata) has been studied by light and scanning electron microscopy methods concerning different oocyte growth stages. ZR was not observed at stages I and II. At stage III ZR was observed as a thin layer around the oocyte. It increased in thickness and complexity at stage IV (vitellogenesis) but showed different appearance and declined in thickness during the following stage. External surface characteristics, features of pore canals and probable function of ZR during oocyte development were also investigated.
    Keywords: function, guppy fish, oocyte, structure, zona radiate
  • Saeed Shirzadian*, Samaneh Akhoondi Darzikolaei Pages 163-166
    Two species of mosses, namely, Grimmia dissimulata and Schistidium pruinosum, belonging to the family Grimmiaceae collected from Khorassan Razavi province (NE Iran) are found new for the Iranian bryoflora. Based on the recent literature, 16 species of Grimmia and 13 species of Schistidium have been reported from Iran so far. Diagnostic characters, geographical distribution and illustrations are provided herewith.
    Keywords: bryophytes, Grimmia, Iran, Khorassan Razavi province, Schistidium
  • Zahra Tavakkoli* Pages 167-176
    During the taxonomic revision of the genus Glaucium, G. contortuplicatum var. hirsutum is described as a new variety. This taxon differs from the type variety by having dense and appressed trichomes all along ovary (or junior silique). Leaf epidermis micro-characters of these two taxa are also compared. G. leiocarpum and G. elegans var. integerrima are reduced to synonymy of G. flavum and G. elegans var. elegans, respectively. Additionally, morphological characters and geographical distribution of the taxa studied in the world and in Iran are presented.
    Keywords: leaf anatomy, new synonyms, new variety, taxonomy
  • Maneezheh Pakravan* Pages 177-183
    The pollen grains of 34 populations, representing 16 species of Consolida (DC.) Gray, have been examined by LM and SEM. The polar axis (P), equatorial diameter (E), P/E ratio and exine patterns were measured. The pollen grains were found out to be 3-zonocolpate, euprolate to subprolate. The shortest polar axis to belong to C. tehranica (Boiss.) Rech.f. and the longest to belong to C. trigonelloides (Boiss.) Munz (28.15-37.3 μm); the shortest equatorial axis to belong to C. stocksiana (Boiss.) Nevski. and the longest to C. orientalis Schrödinger (17.5-25.2 μm). Based on exine ornamentation observed under SEM, two types of pollen grains were recognized. Type I, exine distinctly thickened at poles with broad colpi and stronglymicro-echinate sculpturing, and type II, with exine obtuse at poles, narrow colpi and weekly micro-echinate sculpturing. Pictures of all species and characteristics of pollen grain structure were presented. Our results showed that pollen shape and sculpturing were diagnostic characters for distinguishing the species. Although they did not suffice enough to resolve taxonomic conflicts in the genus, our results confirmed embed of Aconitella in Consolida due to the occurrence of Aconitella species in two pollen groups.
    Keywords: exine, Iran, micro, echinate, pollen, SEM