فهرست مطالب

زمین شناسی محیط زیست - پیاپی 32 (پاییز 1394)

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 32 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد دردی محمودی *، جمیل روز رخ، حامد جهانی مقدم، علیرضا مرادیان هره دشت صفحات 1-13
    کیفیت و کمیت آب در مصارف مختلف از جمله شرب، کشاورزی، صنعت و بهداشت مهم می باشد، از این رو بررسی کیفیت آن از نظر هیدروژئوشیمیایی ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش از داده های مربوط به 38 نمونه ی شهرستان گنبد و حومه آن استفاده شد. داده های هیدروشیمیایی حاصل با استفاده از دیاگرام های گرافیکی (دیاگرام پایپر، ویلکوکس و شولر) و تحلیل آماری چندمتغیره (تحلیل مولفه های اصلی و خوشه بندی) به همراه نرم افزار Arc GIS تفسیر شد. بر اساس دیاگرام پایپر بیشتر نمونه ها در بخش 5 ( ناحیه اختلاط) و بخش 3 (سولفات-کلر و سدیم- پتاسیم) قرار داشتند. از نظر دیاگرام ویلکوکس (ارزیابی کیفیت آب برای مصارف کشاورزی) نمونه وابسته به بخش غربی دشت گنبد کاووس کیفیت متوسط و بد را نشان دادند. بیشتر مناطق غربی دشت گنبد کاووس از نظر دیاگرام شولر (ارزیابی کیفیت آب برای شرب) دارای کیفیت نامناسب و کاملا نامطبوع بودند. تحلیل خوشه بندی منجر به استخراج 4 خوشه شد، دو خوشه اول بیشتر در بخش شرقی دشت گنبد قرار داشته و نسبت به خوشه های 3 و 4 کیفیت مناسب تری را دارا می باشند. خوشه های 3 و 4 در قسمت های میانی غربی دشت پایین ترین کیفیت را دارا بودند. با توجه به مشکلات مشاهده شده بخصوص در بخش غربی دشت، ضرورت مطالعه ای مفصل جهت مدیریت بهتر کیفیت و کمیت منابع آب در روستاهای بخش غربی دشت گنبد کاووس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، کیفیت آب، GIS، روش های گرافیکی، تحلیل آماری چند متغیره، هیدروشیمی
  • محمود ذاکری نیری*، سید عرفان حسینی، سید عماد حسینی، عطاالله نجفی جیلانی صفحات 15-30
    یک سیستم بهره برداری تلفیقی منابع آب مشتمل بر زیر سیستم آب سطحی و زیر سیستم آب زیرزمینی می باشد که به منظور برآورده کردن نیازهای آبی این دو زیر سیستم با یکدیگر درتعامل می باشند. در این مقاله یک مدل شبیه ساز بهینه ساز جهت طراحی ابعاد وهمچنین توده ای در نظر گرفته شده است. مدل های شبیه سازی درون مدل بهینه سازی قرار گرفته و تشکیل یک مدل شبیه ساز- بهینه ساز را داده اند و نتایج حل مدل نشان می دهد که در شرایط بهره برداری تلفیقی، رهاسازی از مخزن سد الزاما شبیه به حالت غیر تلفیقی نخواهد بود. همچنین طراحی بهینه اجزای مدل مانند سد و چاه ها ودستور بهره برداری بهینه استفاده از آنها ازنتایج دیگرحل مدل بوده است.
    کلیدواژگان: منابع آب سطحی و زیرزمینی، بهره برداری تلفیقی، شبیه سازی، بهینه سازی
  • طلیعه عبدالخانی نژاد*، سید مسعود منوری، مرتضی سیاوشی، سعید زارعی صفحات 31-36
    هدف اساسی و نهایی از بررسی تحلیل ارزشیابی لندفیل شهری با رویکرد بر زمین شناسی در سیستم اطلاعات جغرافیایی مرحله شناخت و مکان یابی طرح های کلان لندفیل شهری در شهر بوشهر، دستیابی به اطلاعات لازم و دقیق است که بر اساس آنها اولا، انجام مطالعات با مکان یابی، گزینه های احداث طرح های کلان لندفیل شهری در سطح استان، معرفی شده و در درجه بعدی با انجام مطالعات تفصیلی اقدام به مشخصات فنی مربوطه به گزینه برتر در مطالعه حاضر با هدف توسعه و احیا منابع مد نظر قرار گرفته است. بررسی ها نشان داد محل دفن پسماند فعلی شهر بوشهر رخساره های سیلابی که در منطقه مورد مطالعه گسترش متوسطی دارد. ضریب نفوذپذیری4-10سانتی متر بر ثانیه می باشد که نفوذ پذیری نسبتا خوبی است. طبقه بندی فرسایش محدوده مطالعاتی محل دفن در فاصله نامناسب و فرسایش در منطقه بسیار بالا می باشد. نهشته های کواترنر حاصل فرسایش سازند های ارتفاعات منطقه و حمل آن توسط جریانهای سیلابی می باشد. این نهشته ها گسترش وسیعی در منطقه مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، زمین شناسی، لندفیل، سیستم اطلاعات جغرافیایی، بوشهر
  • محمد یزدی *، سارا رضا حاجی، پدرام ناوی صفحات 37-47
    چشمه های آبگرم ورتون که شامل دو چشمه آب گرم، مراد و امام رضا و یک چشمه آب سرد می باشد،در 12 کیلومتری روستای ورتون از شهرستان کوهپایه و درحدود70 کیلومتری شمال خاوری اصفهان قرار دارد.مطالعات صحرائی و پتروگرافی نشان دهنده آن است که سنگ های میزبان این چشمه ها از نوع سنگ آهک های ائوسن با ترکیب کانی شناسی کربنات هایی مثل کلسیت و آراگونیت همراه کانی های اکسید و هیدروکسید آهن و کانی های رسی است. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه های هیدروژئوشیمیایی، آب هر 3 چشمه منطقه جز گروه آب های خیلی شور هستند. دیاگرام شولر نشان می دهد املاح آب های منطقه بالاتر از حد طبیعی و غیر قابل شرب است. همچنین براساس دیاگرام پاپیر تیپ آب های هر سه چشمه، از نوع سولفاته و رخساره آن ها از نوع کلسیک می باشد. اندازه گیری های ژئوشیمیایی، مشخص کردن تیپ آب و مقایسه ی مقادیر بدست آمده با استانداردهای ملی و بین المللی نشان داد که مقادیر ترکیبات شیمیایی آب این چشمه ها نسبت به استانداردهای اعلام شده بیش از حد مجاز سلامتی و محیط زیست نمی باشد. این مطالعه نشان داد اگرچه این آب ها برای کشاورزی و شرب نامناسب هستند اما می توانند برای آب درمانی مفید باشند.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، زیست محیطی، چشمه آب گرم، ورتون، ایران مرکزی
  • زهرا فرزانه دیزج*، زهرا زنگنه سیردری، تورج نصرآبادی، مجتبی صیادی صفحات 49-66
    منابع آب زیرزمینی، در بسیاری از مناطق جهان مهم ترین عامل به وجود آمدن شهرها بودند و حیات بسیاری از مناطق به این آب ها بستگی دارد.در شرایط اقلیم خشک و نیمه خشک کشور و کمبود منابع آب شیرین، حساسیت نسبت به کیفیت آب زیرزمینی و عوامل موثر بر آن ضروری است. در شهرستان اسلامشهر نیز، منبع تامین کننده آب مورد نیاز مردم منطقه آب زیرزمینی است. از میان 26 حلقه چاه فعال در روستاهای شهرستان، با توجه به پراکنش مناطق کشاورزی و مسکونی و صنعتی، شیب زمین (شمال غربی به جنوب شرقی)، پراکندگی چاه ها، موجود بودن اطلاعات چاه ها در بازه زمانی 10 ساله و در نظر گرفتن کل منطقه اسلامشهر، 14 حلقه چاه جهت مطالعه و بررسی انتخاب شد. هدف از این تحقیق ارزیابی تاثیر کاربری اراضی بر روی کیفیت آب و بررسی روند تغییرات پارامترهای کیفی آب شرب منطقه با استفاده از نرم افزار AqQaو سامانه اطلاعات جغرافیایی در بازه زمانی ده ساله (1394-1385) می باشد. پس از بررسی عناصر و مولفه های مختلف آب و تهیه نقشه های کیفی از آن ها و مشخص شدن روند کلی تغییرات، مشخص گردید که در ناحیه شمال غربی، جنوب غربی و جنوب اکثر پارامترهای شیمیایی آب دارای بیشترین غلظت بوده که در مواردی نیز این مقادیر بیشتر از حد مجاز تعیین شده می باشد. این موضوع به خصوص برای برخی عناصر از جمله ECوTDS ملموس تر است. در نهایت مطالعه انجام شده نشان داد ساختار زمین شناسی، فعالیت های کشاورزی، توسعه شهری و تراکم جمعیت مهم ترین منابع تاثیر گذار بر کیفیت آب زیرزمینی شهرستان اسلامشهر می باشند.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، کیفیت آب، شوری، کاربری اراضی، اسلامشهر
  • آرش ابراهیم ابادی* صفحات 67-79
    از مهم ترین اثرات سوء زیست محیطی ناشی از معدن کاری، تخریب منطقه معدنی حاصل از فعالیت های استخراجی و تحت تاثیر قرارگرفتن اکوسیستم منطقه است. وسعت زمین های تحت تاثیر فعالیت های معدن کاری به ویژه محل های انباشت باطله نیز روز به روز افزایش می یابد. درنتیجه مدیریت این اثرات و بازسازی زمین ها پس از معدن کاری، نقش مهمی در کاهش اثرات سوء زیست محیطی ایفا می کند. انتخاب گونه گیاهی مناسب و کاشت آن به منظور حفظ محیط زیست منطقه و بازسازی معدن از مهم ترین اقدامات در جهت محافظت از محیط منطقه معدن کاری شده است. در این راستا در این پژوهش به انتخاب گونه گیاهی برای بازسازی معدن سنگ آهن چادرملو یزد پرداخته شد. برای انتخاب گیاهان مناسب برای بازسازی معدن و کاشت گیاهان در این منطقه، ابتدا براساس نوع گیاهکاری، سازگاری گیاهان باشرایط اقلیمی و آب و هوا و خاک ناحیه، چند گونه گیاهی، انتخاب شد و سپس براساس معیارهای چشم انداز منطقه، مقاومت در برابر بیماری و حشرات، قدرت و نحوه رشد، دسترسی به گونه گیاهی، بازدهی اقتصادی، حفاظت از خاک و ذخیره آب، جلوگیری از انواع آلودگی ها، مناسب ترین گونه ها انتخاب شدند. ماتریس های تصمیم گیری بر اساس پرسشنامه های اهمیت معیارها و گزینه ها که توسط کارشناسان تکمیل گردیده، به دست آمدند و گونه های گیاهی بر اساس عوامل ثانویه (معیارها)، با روش های TOPSIS فازی و AHP فازی، اولویت بندی شدند. در نهایت، مناسب ترین گونه های گیاهی در محدوده معدن کاری در هر دو روش، درمنه دشتی رتبه اول و سالسولای یزدی و انواع شور امتیازات تقریبا برابر و قیچ کمترین امتیاز را به دست آورده اند. در این پژوهش، نتایج یکسانی با هر دو روش به دست آمد.
    کلیدواژگان: اثرات سوء زیست محیطی، فعالیت های معدن کاری، روش های تصمیم گیری چند معیاره، معدن چادرملو، درمنه دشتی
  • مهدی صانعی آرانی*، میثم حکیمیان بیدگلی، محمد امین وشادی آرانی صفحات 81-93
    منابع آب کشور ایران به طور عمده در مناطق غرب، جنوب غربی و شمال ایران جریان دارد و مناطق مرکزی، شرقی و جنوب شرقی ایران از این منبع حیاتی بهره ی چندانی ندارند. کمبود آب آشامیدنی مناسب همواره از مسائل عمده ی شهرهای ایران مرکزی و شرق کشور است. به همین دلیل لزوم مطالعات طرح های انتقال آب بین حوزه ای مطرح می شود که برطرف کردن این نیاز با استفاده از روش های سنتی بسیار مشکل، زمان بر و پرهزینه است و در نتیجه از حفاری مکانیزه ی تونل و پوشش سگمنتی برای نگهداری استفاده می شود. از نظر زیست محیطی اگر قرار است آبی توسط لوله منتقل شود، به میزان قابل توجهی تخریب سطحی دارد و این مسئله، بیش از انتقال آب از طریق لوله، مشکلات زیست محیطی را به دنبال دارد. همچنین هزینه های زیست محیطی انتقال آب از طریق لوله، بیشتر از تونل است.در این مقاله پس از معرفی تمامی روش های طراحی سگمنت، پوشش سگمنتی تونل انتقال آب گلاب با استفاده از روش المان یکپارچه مدل سازی شد. ابتدا بارهای وارده بر پوشش سگمنتی پس از نصب در تونل توسط نرم افزار UDEC تعیین شد و این مقادیر بار بر روی سگمنت های مدل سازی شده در نرم افزار ABAQUSاعمال گردید. نتایج نشان داد که بیش ترین مقدار جابه جایی در سگمنت ها در شرایط مختلف تنش مربوط به سگمنت کف می باشد. بر اساس مدل سازی های انجام شده و معیارهای شکست، به دلیل بالا بودن تنش فشاری، احتمال ترک خوردگی در بتن سگمنت در مدل ، قابل پیش بینی است که این نتایج کاملا با مشاهدات در سگمنت های تونل گلاب انطباق دارد.
    کلیدواژگان: زیست محیطی، انتقال آب، پوشش سگمنتی، مدل سازی سه بعدی، روش عددی، تونل گلاب
|
  • Mohmmad Dordi Mahmoodi*, Jamil Rozrikh, Hamed Jahanimoghadam, Alireza Moradineharehdasht Pages 1-13
    Water is one the most important resource used by human in the daily life. Iran due to locating in the arid and semi-arid area has a limited water resource. Quality and quantity of water is important in various consumption among drinking, agricultural, industry and sanitation, therefor studying its quality seems essential from a hydrogeochemical viewpoint. In this study data of 38 samples of Gonbad Kavoos and its surrounding has used. The obtained hydrochemical data using graphical diagrams (Piper, Wilcox and scholler diagram) and multivariate statistical analysis (Principal components analysis and clustering analysis) interpreted along the Arc GIS software. Based on Piper diagram most of samples fallen in section 5 (mixing zone) and section 3 (sulfate-chloride and sodium-potassium (saline)). From Wilcox viewpoint (assessment of water quality for agriculture) samples related with west part of Gonbad Kavoos showed the moderate and bad quality. Most of samples related with western part of Gonbad Kavoos from scholler diagram viewpoint (investigation of water quality for drinking) were with inappropriate and completely unpleasant. Clustering analysis led to extraction of two cluster, two first cluster mainly located in eastern part of Gonbad plain with better quality rather than cluster 3 and 4. Cluster 3 and 4 in western part of plain having the worst quality. With regarding observed problems especially in western part of plain, it is recommended a detailed study to improving the management of quality and quantity of water resources in the villages located west part of Gonbad Kavoos.
    Keywords: Groundwater, Water quality, GIS, Graphical Methods, Multivariate statistical analysis, Hydrochemistry
  • Mahmood Zakeriniri *, Seyiderfan Hossini, Seyidemad Hossini, Ata Ollah Najafi Jeilani Pages 15-30
    A conjuctive operation system integrates a surface water subsystem with a groundwater subsystem in an interactive loop in order to satisfy demand.This thesis presents a simulation-optimization model for design and operation of mentioned system.The model includes interacting components of surface and groundwater subsystems with the objective of minimizing total system costs. Nonliner programing isused for solving optimization problem.Lumped transfers are considered to simulate the transferring water quantities. These simulation-optimization scheme.Application of the model shows that release from the reservoir does not necessarily follow a storage rule curve as might be expected in a non conjuctive operation system.solution to the developed model, in addition to the design parameters,provides the operation for the defined conjuctive operation system.
  • Talieh Abdolkhani Nezhad *, Seyid Masoud Monavari, Morteza Siyavashi, Saeeid Zareei Pages 31-36
    The main purpose of the analysis and final evaluation of urban geology landfill in geographic information systems to identify and locate the major projects of urban landfill in the city of Bushehr, access to the necessary information and accurate they primarily based on studies with selection options grand designs of city landfill in the province introduced And another group has performed detailed studies on the specification of the preferred option in this study is considered expansion and rehabilitation of to wind, flood storage areas, making the area susceptible to earthquakes and low depth to groundwater from shallow wells due to proximity to the sea has a great impact. Classification erosion study area are inadequate landfill and erosion in the region is very high. The results showed current landfill Bushehr flood facies in the study area expansion is moderate. Gas permeability of 4-10 cm per second permeability is relatively good. Categorizing erosion in the study area are inadequate landfill and erosion in the region is very high. Quaternary deposits Heights area of ​​erosion formations and carry it by its flood flows. These deposits are widely distributed in the study area.
    Keywords: evaluation, geology, landfill, GIS, Bushehr
  • Mohammad Yazdi *, Sara Rezahaji, Pedram Navi Pages 37-47
    Vartoun’s hot springs (Imam Reza and Morad) are located in 12Km from Vartoun Village and about 70 Km from the east of Esfahan. Petrographic and field studies show that most of the base rocks of these hot springs are Eocene limestone with composition of carbonate (calcite or aragonite), iron oxide and hydroxide and clay minerals. According to the Wilcox diagram it is recognized that the water of these springs are saline and not appropriate for agricultural purposes. The result of Schoeller diagram indicating the amount of salt of the water in this region is higher than drinking water standard and according to Piper-tip diagram, the water in these three springs is sulfated and high saline type. The geochemical data show that the chemical compositions of the spring are not harmful for environment according to internal and international standards. The results of the research show that these waters are not suitable for industrial and irrigation purposes, but can be utilized for water treatment
    Keywords: Geochemistry, environmental, hot springs, Vartoun, Central Iran
  • Zahra Farzanehdizaj*, Zahra Zanganesirdardi, Toraj Nasrabadi, Mojtaba Sayadi Pages 49-66
    Underground water resources in many regions of the world are the most important factor to create cities, and life in many areas depends on these waters. Also, in Islamshahr city, water supply of this area is ground water. Among 26 active wells in the rural part of city, by considering distribution of agricultural, residential and industrial areas, slope of the land (north west to south east), dispersion wells, having well’s information during 10 years and considering all Islamshar area, 14 wells were selected to study. The objective of this study is to evaluate the land use on the quality of water and study of process of changes on drinking water quality parameters in this area by using AqQa software, and GIS during 10 years (1385-1394). After study different elements and components of water and prepare their quality maps and determine the general trends of changes, it was known in the north west area, south west and south areas, most of chemical parameters of water have maximum concentration that in some cases these amounts are more than the limit set. Particularly for some elements like EC and TDS is more tangible. Finally, the study showed Geological structure, agricultural activities, Urban Development and population density are the most effective factors on the quality of ground water in Islamshahr city.
    Keywords: ground water, Water quality, salinity, land of use, Islamshahr
  • Arash Ebrahimabadi* Pages 67-79
    Destruction of area and changes in local ecosystem are viewed as the most important environmental impacts of mining operations in a region. Extents of disturbance area particularly waste dumps are also being increased as mining continues. Hence, environmental management and reclamation of mined lands play a major role in environmental protection in a specified mining region. With this respect, this paper describes optimum plant selection for reclamation process of mining in Chadormaloo mining complex as a case study. In all type of post mining land use such as Agriculture, Pasture, Forestry, Tourist attraction, Wild life creation, selection and planting the appropriate plant species is one the most essential requirements to successful implement the mine reclamation plan. The Research methodology is, Selecting of plant species that is on the basis of the primary factors that are: type of post mining land use, Climate, Nature­ of soil. Then priority is defined between the selected species, based on of the secondary factors by two Multiple Criteria Decision Making (MCDM) models that criteria are perspective of the region, resistance against disease and insects,­ strength and method of growth, availability of plant type, economic efficiency, protection of soil and storing water, prevention from pollution. These models are implemented by FUZZY AHP and FUZZY TOPSIS methods. The mentioned procedure was applied to Chadormaloo iron mine in Iran. Decision making was executed on the basis of oral judgments and experts’ opinions in the case study. Results showed that among candidate plants, Artemisia sieberi, Salsola yazdiana, Halophytes types, and Zygophyllum, respectively, are ranked and prioritized as optimum plants for reclamation process using two methods.
    Keywords: Environmental impacts, Mining operations, Fuzzy MCDM, Chadormaloo mining complex, Artemisia sieberi
  • Mehdi Saneiaraei *, Meisam Hakimianbidgoli, Mohamadamin Vashadi Araei Pages 81-93
    Lack of proper drinking water is a major problem in the Central and Eastern cities of the country. Therefore, the necessity of water transmission projects are posed and since meeting these needs using traditional methods are very difficult, time-consuming and costly; so the mechanized excavation of tunnels and segmental lining are used. The water transferred through the pipes has significant surface destruction. That would result in serious environmental problems. Also, transferring water through the pipes is more expensive than the tunnel. In this paper, after introducing all procedures of segments design, segmental lining of Golab water conveyance tunnel using finite element was modeled. Firstly, loads on segmental lining was determined by UDEC software after installation in tunnel. Then, these amounts of load on the segments used for modeling was applied in ABAQUS software. Results obtained by 3D modeling software showed that the greatest amount of displacement of segments under different stress conditions concerns to the bottom segment. Based on the performed modeling, due to the high compressive stress, the crack is only seen in segment concrete and these results are totally in compliance with Golab tunnel segments observations.
    Keywords: environmental, water conveyance, Segmental lining, 3D modeling, Numerical method, Golab tunnel