فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 30 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن مرادیان، علیرضا شعبانی فرد، فتح الله کلانتری صفحات 5-20
    این تحقیق باهدف کمک به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به منظور به کارگیری صحیح فناوری اطلاعات در راستای توانمندسازی و افزایش بهره وری نیروی انسانی خود در مراکز آموزشی نظیر دانشگاه های افسری انجام شده است. مسئله تحقیق این است که مرز استفاده از فناوری اطلاعات و نحوه و میزان تاثیرگذاری آن در دانشگاه های افسری آجا، نامعلوم می باشد. تحقیق حاضر در صدد است تا به این سوال پاسخ دهد که به کارگیری فناوری اطلاعات چه تاثیری بر کنترل کارکنان داشته و آیا موجب از خودبیگانگی کارکنان این دانشگاه ها نمی شود؟ نتیجه تحقیق نشان می دهد که بین به کارگیری فناوری اطلاعات و کاهش نیروی انسانی رابطه معنادار وجود داشته و به کارگیری فناوری اطلاعات باعث کاهش نیروی انسانی در دانشگاه های افسری آجا می شود. همچنین بین به کارگیری فناوری اطلاعات و تخصصی شدن نیروی انسانی رابطه معنادار وجود دارد و بین به کارگیری فناوری اطلاعات و خودکنترلی افراد رابطه معنادار وجود دارد اما بین به کارگیری فناوری اطلاعات و ازخودبیگانگی، رابطه معنادار وجود ندارد و به کارگیری فناوری اطلاعات در این دانشگاه ها، باعث ایجاد ازخودبیگانگی در افراد نمی شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه های افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران، توانمندسازی، فناوری اطلاعات
  • نبی الله دهقانی، حسن علوی فر صفحات 21-38
    در سال های اخیر استفاده از قابلیت های رایانه در امر نگهداری، تعمیر، اورهال، سیستم های دارای قابلیت آزمون ذاتی، برنامه ریزی جهت انجام بازدیدهای زمان دار دوره ای، برنامه تعویض قطعات عمردار، کنترل تعمیرات بدون نیاز به صدور اسناد کاغذی[1]، asktهای دیجیتالی سبک به جای کتاب های قطور، انبارداری و زمینه های مرتبط به آن و شبکه های کنترل مراحل کار به طور گسترده، شبیه سازی های آموزشی و تعمیراتی و بسیاری موارد دیگر متداول شده و به سرعت در حال گسترش می باشد. با توجه به اینکه دنیای امروز، دنیای اطلاعات است و ابزار اصلی آن سیستم های رایانه هستند لذا لازم است تا چگونگی استفاده از این اطلاعات در تمام ابعاد کاری و وظیفه ای در نهاجا موردتوجه قرار گیرد و با عنایت به اهمیت نت در ابعاد امنیتی، اقتصادی و عدم وابستگی به بیگانگان و برخورداری از توجه ویژه، محقق را بر آن داشته تا موانع و مشکلات به کارگیری فناوری اطلاعات را در نت گردان های بوئینگ نهاجا مورد بررسی علمی قرار دهد. روش مورداستفاده در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و از نوع کاربردی است. در این تحقیق، جمع آوری داده ها از طریق روش های میدانی (پرسشنامه) جمع آوری سپس با استفاده از نرم افزار spss19 مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. جامعه آماری تحقیق مزبور، کلیه فرماندهان، مدیران و مسئولان گردان نگهداری و تعمیر بوئینگ و مدیران معاونت آماد و پشتیبانی از درجات سرهنگی دومی به بالا و کلیه کارکنان دارای رسته رایانه (از درجه سروانی به بالا) که در این دو قسمت انتصاب دارند، می باشد. تعداد کل آنان با ضرب در ضریبی 55[2] نفر است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، گردان های بوئینگ، موانع انسانی، موانع ساختاری، موانع بیولوژیک
  • حمید حسن پور صفحات 39-63
    هوانیروز یگان متحرک هوایی نیروی زمینی ارتش است که معمولا همراه با سایر نیروهای رزمی و پشتیبانی رزمی به کار می رود. و در ارتش های جهان اهمیت زیادی دارد. پس از تهاجم سراسری ارتش عراق به جمهوری اسلامی ایران ، هوانیروز ارتش به عنوان نیروی واکنش سریع ، نقش موثری در کندکردن پیش روی دشمن، انهدام تجهیزات، ادوات زرهی و تثبیت متجاوز ایفا نمود. بر این اساس نوشتار حاضر در صدد پاسخ به این پرسش است که نقش هوانیروز در عملیات واکنش سریع با تاکید بر عملکرد هوانیروز ارتش در جنگ ایران و عراق در سال اول جنگ تحمیلی در منطقه جنوب چگونه بوده است؟ برای تبیین این موضوع، اهداف تحقیق، که نقش هوانیروز ارتش در انهدام تجهیزات، ادوات زرهی و تثبیت متجاوز می باشد مورد بررسی قرار خواهد گرفت. روش تحقیق توصیفی بوده، و با بهره گیری از اسناد و مدارک، خاطرات رزمندگان و کتابخانه تخصصی اطلاعات لازم جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: جنگ تحمیلی، نیروی زمینی، هوانیروز، منطقه جنوب
  • علیرضا نریمانی، مجید رجب پور صفحات 65-86
    هم افزایی فراحوزه ای و فراسازمانی آحاد جامعه به ویژه نیروهای مسلح، یک جانشین مکمل برای به کارگیری توانمندی های بیشتر در حوزه های مختلف است، بطوریکه یکی از حوزه ها اثربخشی را ارتقاء می بخشد و آسیب پذیری حوزه های دیگر را جبران می نماید. در تحقیق انجام یافته ضمن استفاده از نوع تحقیق کاربردی، از روش تحقیق توصیفی بهره گرفته شده است؛ همچنین از روش های میدانی و کتابخانه ای با ملحوظ نظر قرار دادن ابزارهای مصاحبه با صاحب نظران، پرسشنامه و مطالعه اسناد و مدارک (مطالعه منابع) جهت جمع آوری و گردآوری اطلاعات استفاده شده است. اعتبار سوالات پرسشنامه با استفاده از روش تنصیف(دو نیمه کردن)، عدد 92% محاسبه گردید به طوری که این مطلب مبین آن است که سوالات پرسشنامه از اعتبار بالایی برخوردار می باشند. تحقیق حاضر ضمن بررسی اثر هم افزایی فراحوزه ای و فراسازمانی نیروهای مسلح ج . ا . ا بر امنیت ناشی از بازدارندگی، یک جامعه نمونه به تعداد 36 نفر از جامعه آماری مد نظر قرار داده است. در نهایت طی انجام روش های تحلیل آمار توصیفی و استنباطی و آزمون فرض هایی که روی اطلاعات حاصل از جمع آوری داده ها انجام گرفته است، هر سه فرضیه تحقیق مورد تایید قرار گرفته و بر اساس آراء موافق 8/82 درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی، مشخص شد با احتمال 95 درصد بیش از 60 درصد خبرگان و صاحب نظران نیروهای مسلح اعم از ارتش و سپاه موافقت خود را مبنی بر تاثیر مثبت هم افزایی فراحوزه ای و فراسازمانی نیروهای مسلح بر امنیت ناشی از بازدارندگی اعلام نموده اند
    کلیدواژگان: هم افزایی فراحوزه ای، فراسازمانی، طرح ریزی مشترک، فرماندهی مشترک، بازدارندگی
  • رضا سبزواری راد، فرشید آقارضایی صفحات 87-100
    بررسی تاثیر موسیقی انگیزاننده بر زمان رسیدن به خستگی، تغییرات لاکتات و شاخص درک فشار درسربازان ورزشکار طی یک آزمون فزاینده بود. در این پژوهش16سرباز ورزشکار مرکز آموزش تکاور نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران از رشته های مختلف ورزشی با میانگین سنی 16/3 ± 94/24 سال، قد 88/4 ± 44/179 سانتی متر، وزن 96/6 ± 38/72 کیلوگرم، شاخص توده بدن 30/1± 73/22 ، به صورت داوطلبانه در مطالعه حاضر شرکت کردند. این افراد به روش تعادل مخالف در 2 جلسه به انجام آزمون فزاینده رمپ پرداختند. نتایج تحقیق نشان داد گوش دادن به موسیقی انگیزاننده، حین فعالیت ورزشی پیشرونده موجب تغییر معنی داری در مدت زمان رسیدن به خستگی شد وباعث افزایش آن در گروه با موسیقی نسبت به گروه بدونه موسیقی گردید (05/≥p)؛ اما در تغییرات لاکتات خون تفاوت معنی داری دیده نشد، تاثیر موسیقی بر شاخص درک فشار در دقایق پانزده و هیجده به صورت معنی داری دیده شد و باعث کاهش فشار بر روی ورزشکاران گردید (05/≥p). مطالعه حاضر نشان داد گوش دادن به موسیقی انگیزاننده اجرای هوازی را بهبود بخشیده و ضمن افزایش زمان رسیدن به خستگی باعث کمتر شدن فشار بر روی سربازان ورزشکار می گردد.
    کلیدواژگان: موسیقی، تست فزاینده رمپ، لاکتات، درک فشار و واماندگی
  • عبدالله وثوقی، اکبر هوشیار، رسول کریمی طاهری صفحات 101-118
    رهبران تحول آفرین دارای رفتارهایی هستند که پیروان خود را بر می انگیزانند تا در راستای اهداف و علایق سازمانی تلاش نمایند و آنها را محقق سازند. همچنین این رهبران قابلیت تحریک کارکنان جهت عملکرد کاری فراتر از حد انتظار را نیز دارند. هدف از این تحقیق؛ تاثیر رهبری تحول آفرین و نوآوری سازمانی کارکنان (مطالعه موردی: شعبه مرکزی سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح شهر تهران) می باشد. جامعه آماری (نمونه آماری) تحقیق کلیه کارمندان (رئیس؛ معاون و کارکنان) واحدهای مختلف شعبه مرکزی سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح شهر تهران که تعداد 62 نفر برآورد گردیده اند؛ بوده است. به منظور بررسی ویژگی های جمعیت شناختی افراد نمونه در این تحقیق؛ از جداول و نمودارهای فراوانی؛ میانگین؛ انحراف معیار، و جهت تحلیل استنباطی داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون و جهت رتبه بندی متغیرها از آزمون اسمیرنوف و کلمروف استفاده شد. نهایتا پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS کلیه فرضیات تحقیقی به تایید رسیدند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش، نوآوری سازمانی
  • بهروز تسلیمی کار، کیوان سپاسی صفحات 119-139
    یکی از فراگردهایی که تمام فرماندهان به طور مداوم با آن سروکار دارند «تصمیم گیری» می باشد. تفکیک ناپذیری تصمیم گیری از مدیریت به حدی است که آن ها را مترادف یکدیگر دانسته اند. دو نکته حائز اهمیت در خصوص تصمیم گیری، در سطح سازمان های عمومی این است که «اغلب فرماندهان از تحلیل اینکه چگونه تصمیم بگیرند، ناتوانند» و دیگر اینکه «اغلب فرماندهان تصمیم گیری را به صورت فعالیتی نقطه ای می دانند و نگرش فرایندی به آن ندارند». در این مقاله سعی شده است با تشریح فرآیند تصمیم گیری، تهیه پرسش نامه و فرم مصاحبه با صاحب نظران نسبت به تبیین چگونگی تصمیم گیری در اخذ راه کار مناسب توسط فرماندهان در شرایط بحرانی و عادی پرداخته شود.محققین در این مقاله سعی دارند تا با تشریح ارائه تعریفی مناسب از نقش مدیران در تصمیم گیری و تشریح فرآیند تصمیم گیری، با تهیه پرسش نامه و فرم مصاحبه با صاحب نظرانی که از فرماندهان یگان ها و مدیران معاونت های مختلف فرماندهی قرارگاه پدافندهوایی خاتم الانبیاء(ص) آجا می باشند نسبت به تبیین چگونگی تصمیم گیری در اخذ راه کار مناسب توسط فرماندهان در شرایط بحرانی و عادی بپردازند. در این راستا از جامعه مطالعه که شامل اسناد و مدارک و صاحب نظران مرتبط با موضوع می باشند و به صورت هدفمند ساده تعیین گردیده اند، در خصوص «چگونگی تصمیم گیری» به عنوان یک متغیر مستقل کلان و «اخذ راه کار مناسب توسط فرماندهان» به عنوان یک متغیر تابع، تحقیقی از نوع کاربردی با روش توصیفی و رویکرد کیفی با روش های میدانی (مصاحبه و پرسش نامه) و کتابخانه ای (اسناد و مدارک و سایت های اینترنتی) صورت پذیرفته و نتایج حاصله به روش آمیخته (کمی/کیفی) مورد تجزیه وتحلیل و تبیین قرارگرفته است و در پایان الگوی مناسبی از تصمیم گیری برای مدیران و فرماندهان در محیط های نظامی که بتوان از آن بهره گرفت، به دست آمده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، فنون تصمیم گیری، تفکر خلاق، فرماندهان نظامی
|
  • Mohsen Moradiyan, Ali Reza Shabani Fard, Fathollah Kalantari Pages 5-20
    This study intends to assist IRI's Armed Forces to use Information Technology properly in empowering and promoting the productivity of their human resources at training centers including military universities. The research problem is that the boundary of using information technology and the process and degree of effectively is not clear in the AJA universities. The current study attempts to answer such questions as: Is there any relationship between using information technology at IRI's Army universities and the performance of military personnel working at those universities? The result shows that there is a significant relationship between using information technology and the decrease of human resources; also using information technology will result in the decline of human resources in the army universities. There is also a significant relationship between using information technology and specialization of human resources. There is also a significant relationship between using IT and self-controlling of army officers. However, there is not a significant relationship between using IT and self-alienation of army officers. Thus, using IT in these universities will not lead to the self-alienation of these officers.
    Keywords: AJA universities, information technology, empowermen
  • Nabiollah Dehghani, Hassan Alavi Far Pages 21-38
    In recent years, using computer capabilities in such cases as aircraft maintenance, overhauling the systems having testability nature, planning for periodical inspections, planning for replacing timed- parts, controlling repairs with no need to issue paper documents, light digital disks rather than thick books, store-keeping and relevant backgrounds, networks for controlling wide labor processes, training and repairing simulations and many other cases have become common and are expanding rapidly. Given that today is the world of information, and its main tools are computer systems; thus it is necessary to consider how to use this information across Air Force in all work and task dimensions; with regard to the importance of internet in security, economic, independence dimensions and enjoying special concern, the researcher seeks to investigate the obstacles and difficulties of using information technology (IT) in Air Force Boeing squadrons. This study employs analytic- descriptive method an is of applied type. In this research, data has been collected through questionnaires and analyzed by SPSS19 software. 455 people participated in the study including all the commanders, managers and people in charge of Boeing maintenance squadrons and all the managers of logistic deputy department ranging from second colonels upwards and all administrative computer specialists( from captains upwards).
    Keywords: information technology, identifying obstacles, Boeing squadrons, human obstacles, structural obstacles, biologic obstacles
  • Hamid Hassanpour Pages 39-63
    The army aviation is the air mobile unit for the Army that is used usually with the other combat troops and combat support units and is very important for the Armies. After the invasion of the Iraqi army, IRI's Army Aviation as a rapid reaction force had an effective role in slowing the enemy's onrush, destruction of equipment, armor gear and consolidation the aggression. Accordingly, the present article seeks to answer the question: how has the role of Army Aviation been in rapid response operations, emphasizing the performance of military aviation in the first year of Iran-Iraq war in the south? To illustrate this subject, research objectives including the role of military aviation in the destruction of equipment, armor and fixing is aggressor will be examined. The method of this study is descriptive (case study); using documents, memoirs of combatants and specialized library, necessary data was gathered.
    Keywords: Imposed war, south zone, air aviation, rapid reaction operation
  • Alireza Narimani, Majid Rajab Pour Pages 65-86
    Ultra-domain and ultra-organizational synergy of the entire society, especially in the armed forces, is a complimentary substitution or an alternative for using further capabilities in various` domains. In such a way that one of the domains promotes the effectivity and compensates vulnerabilities in others. In this research, the applied type of study has been used and the method is descriptive. Field and library techniques have been used; in addition, for data collection, instruments such as intertwining experts, questionnaires and official documents have been employed. The questionnaires have been validated by dividing them into two halves and resulted in 92% validity, showing a high validity of the questionnaire. The current research has examined the effect of ultra-domain and ultra-organizational synergy on the capabilities of armed resources influencing the security level by deterrent effects of armed forces.36 people participated in this research. The results of this study have been analyzed through using descriptive and inferential statistical analysis and all the three hypotheses were tested and confirmed.According to the opinions of the participants, %82.8 agreed and thus it was revealed that with %95 probability, more than %65 of military experts and veterans of armed forces, including army and revolutionary guard corps, agreed on positive influences of ultra-domain and ultra-organizational synergy of armed forces which promote security gained by deterrent capabilities of armed forces.
    Keywords: Synergy, ultra, domain, ultra, organizational, joined planning, joint command, joint staff, Deterrence
  • Reza Sabzevari Rad, Farshid Agharezaiee Pages 87-100
    the purpose of current study was the effect scrutiny of music(motivation) on time to exhaustion, blood lactate changes and perceived exertion of trained Soldiers at incremental test.In this research 16 athletes Soldiers of commando training center of ground force of Iran Islamic republic army with different sports, with an average age of 24.94 ± 3.16 years, height 179.44 ± 4.88 cm, weight 72.38 ± 6.96 kg, BMI 22.73 ±1.30, voluntarily participated in this study. They balance method against the second session to incremental ramp test. The results showed that listening to music (motivation), while progressive change during time to exhaustion was significantly increased in the group's music has been compared to the group without music (0.5 ≥ p) but there was no significant difference in blood lactate changes, the effect of music on perceived exertion in Fifteen and eighteen minutes was seen to significantly reduce pressure on the athletes (0.5 ≥ p).This study showed that listening to music (motivation) to improve aerobic performances and also increase the time to exhaustion is cause less pressure on athletes Soldiers.
    Keywords: music, incremental ramp tests, blood lactate, perceived exertion, time to exhaustion
  • Abdollah Vosoghi, Akbar Hoshyar, Rasool Karmi Taheri Pages 101-118
    Transformational leaders have such behaviors that could motivate their followers in the interests of organizational goals and achieve them. Such leaders can encourage employees to perform their tasks beyond what they are expected as well. The purpose of this study is to examine the relationship between transformational leadership and organizational innovation (Case Study: Central branch of the Armed Forces Social Security Organization of Tehran). The population of this study consisted 62 employees (including: director, deputy director and staff) of the Central Branch of the Social Security Organization for Armed Forced at Tehran. In order to examine the demographic characteristics of the sample in this study, the frequency tables and graphs, average, and standard deviation were used. To analyze data, Pearson correlation and regression test data, and to rank variables K-S test were used. Finally, after analysis through SPSS software, all hypotheses were confirmed.
    Keywords: transformational leadership, aspirational influence, intellectual stimulation, inspirational motivation, personal considerations, organizational innovation
  • Behrooz Taslimikar, Keyvan Sepasi Pages 119-139
    Decision making is one of the key issues which commanders have been dealing with. Since it is hard to separate it from management tasks, they can have the same meaning area. There are two important points in decision making at the level of general organization; 1. Most commanders cannot analyze how to decide. 2. They almost consider decision making as a sectional activity not as a process. This study tried to explain the role of managers in decision making and to define the decision making process. The present research used questionnaires, interviews of experts (from unit commanders and different deputies in Khatamol al Anbia air defense base, and documents to provide the best model and methodology for decision making under normal and critical conditions. In the present research, the manner of decision making and choosing the best choice by commanders have been considered as macro independent and dependent variables and the combination of quantitative and qualitative data were used for analysis, providing a suitable paradigm for decision making in military environments for commanders and managers.
    Keywords: decision, decision Technics, military comander