فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 19 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تورج اسکندری پور صفحات 7-23
    دانش موجود در حوزه مهندسی مجدد فرآیند کسب و کار عموما حاصل تجربیاتی است که از اجرای پروژه های مهندسی مجدد (مبتنی بر اصول و قواعد علمی) در بنگاه های خصوصی به دست آمده است. پاسخ منفی به این سوال که« آیا مهندسی مجدد وتکنیک های مربوطه صرفا مختص سازمان های تجاری است»را می توان نتیجه تلاش هایی دانست که تاکنون در این زمینه در حوزه سازمان های صنعتی، اداری، نظامی، پزشکی و... توسط محققین متعددی صورت پذیرفته است. در این مقاله تلاش می کنیم که ابتدا با توجه به تفاوت های ماهوی سازمان های نظامی با بخش های دولتی و خصوصی دریابیم که نحوه اجرا و اثربخشی یک پروژه مهندسی مجدد در سازمان های نظامی شامل چه ویژگی های شاخصی بوده و چه موانعی را پشت سر می گذارد. سپس به مصادیق عملی اجرای مهندسی مجدد در ارتش جمهوری اسلامی به صورت اجمالی و موردی اشاره می شود و به پیشنهادهای عملی که نشان می دهد با وجود دشواری ها و موانع ذکرشده چگونه می توان به تجربه موفق و موثری در زمینه مهندسی مجدد در آجا دست یافت.
    کلیدواژگان: سازمان های نظامی، آجا، مهندسی مجدد، عوامل موفقیت، عوامل شکست
  • میرعلی سیدی، شهاب بهجتی، حمیدرضا افشارراد صفحات 25-37
    در میان پیچیدگی شبکه فراگیر خدمات (GI&SG)، مسائل زیادی در حوزه امنیت نمایان می شود که عملکرد فعلی امنیت گرید نمی تواند نیازهای آن شبکه را تامین نماید. در نتیجه، مطالعه مسائل امنیتی شبکه مذکور را مهم، پیچیده و دشوار می سازد. در این تحقیق، ما جهت پوشش دادن نیازمندی های امنیتی شبکه فراگیر خدمات چارچوبی برای معماری امنیت ارائه کرده و مزایای آن را توضیح داده ایم. چارچوب ارائه شده برمبنای مدل مرجع معماری باز سرویس گرید بوده و دارای 2 بخش اصلی می باشد: مدیریت جامعیت امنیت و پیاده سازی سیاست امنیتی. مدیریت امنیت رویدادها، سیاست امنیتی، تضمین نرم افزار، سامانه و سرویس، اعمال قواعد امنیتی، مدیریت چرخه حیات دسترسی و شناسه، مدیریت تهدید و آسیب پذیری، الگوریتم های امنیتی، امنیت داده، زیرساخت گواهی، نظارت، و جامعیت امنیت از جمله خصوصیات کلان چارچوب معماری امنیت شبکه فراگیر خدمات به شمار می روند.عدم وجود چارچوبی که به طور کامل با نیازهای مشخص شده در طرح جامع فاوا منطبق باشد، سبب توجه به موضوع و بررسی آن در این مقاله شده است.
    کلیدواژگان: چارچوب امنیت، شبکه فراگیر خدمات، معماری سرویس گرا (S، O، A)، سرویس های توزیع شده، فناوری گرید
  • صمد آقامحمدی صفحات 39-52
    سامانه های خبره تصمیم گیری مبتنی بر قواعد فازی روشی برای پردازش وقایع غیر قطعی ارائه می کنند. این عمل دقیقا همان شرایطی است که در صحنه نبردهای آینده با آن روبرو هستیم. در این راستا حوزه های فرماندهی و کنترل نیز از این امر مستثنی نبوده و کشورهای پیشرفته توانسته اند با استفاده از سامانه های خبره مبتنی بر قواعد فازی، امکان تصمیم گیری صحیح و سریع را در شرایط بحران فراهم کنند. در سامانه های عملیاتی، اطلاعات مهم از دو منبع سرچشمه می گیرند. یکی از منابع، افراد خبره می باشند که دانش و اگاهی شان را در مورد سامانه با زبان طبیعی تعریف می کنند. منبع دیگر اندازه گیری ها و مدل های ریاضی هستند که از قواعد فیزیکی مشتق شده اند. بنابراین مساله مهم، ترکیب این دو نوع اطلاعات در طراحی سامانه ها است. برای انجام این ترکیب، سوال کلیدی این است که چگونه می توان دانش بشری را به یک فرمول ریاضی تبدیل کرد. اساسا آن چه که یک سامانه خبره مبتنی بر منطق فازی انجام می دهد همین تبدیل است. الگوی ارائه شده در این مقاله، پیشنهادی برای شروع تحقیقات متخصصین علوم مرتبط با حوزه فرماندهی و کنترل پدافند هوایی برای دستیابی به سامانه های هوشمند تصمیم گیری خبره مبتنی بر منطق فازی است.
    کلیدواژگان: سامانه های خبره، منطق فازی، پدافند هوایی، فرماندهی و کنترل
  • ایرج حاتمی، بهروز بهرام آبادی صفحات 53-68
    شرایط سخت نواحی بیابانی و کمبود منابع آب برای کسانی که در این نواحی سکونت دارند، طاقت فرسا و مشکل است. نیروهای نظامی با توجه به ماموریت های محوله و حضور در این مناطق با دشواری ها و مشکلاتی همچون کمبود منابع آب و گرمای شدید مواجه می باشند. با توجه به اینکه تامین آب مورد نیاز یگان ها در این نواحی دشوار است به عنوان یکی از مهمترین چالش های فرماندهان در پشتیبانی از نیروها محسوب می شود تا جایی که یک سیستم آمادی قوی با ترابری و قدرت تحرک بالا را با مشکل مواجه می کند. این مشکل در مواقعی که نیروها در تحرک و جابجایی هستند، دو چندان می شود و مدیریت و فرماندهی را با دغدغه خاطر مواجه می کند. در این پژوهش که مبتنی بر روش تحلیلی- توصیفی است و بر تلفیق دو بعد علمی و نظامی تاکید دارد. به بررسی و تحلیل اهمیت آب و کیفیت آن با توجه به نوع سازندهای زمین شناسی و شناخت بسترهای آبی و هم چنین مشکلات کمبود و شوری آب و اثراتی که بر نیروها و تجهیزات به دنبال دارد مورد بررسی قرار گرفته است. بدیهی است کیفیت پایین منابع آبی و کمبود آن در نواحی خشک و بیابانی، فرسایش و کاهش توان جسمی و روحی نیروها را در برداشته که فرسودگی و کاهش کارآیی آنها را تحت الشعاع قرار می دهد.
    کلیدواژگان: مناطق بیابانی، منابع آب، نیروهای نظامی، کیفیت آب
  • عباس زنوزی مشرفی صفحات 71-89
    ارتش جمهوری اسلامی در جهت انجام ماموریت ذاتی خود که همان حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور می باشد، نیازمند اطلاعات بوده و جمع آوری اطلاعات از طریق نیروی انسانی کارآمد و تجهیزات پیشرفته، نوین، میسر خواهد بود؛ امروزه برخورداری از اطلاعات و دانش روز آمد به موقعیتی استوار برای ادامه حیات فردی و اجتماعی و سازمانی تبدیل شده؛ حتی توان رقابت در محیط پیرامون منوط به کسب توسعه دانش فردی و سازمانی است تا جائی که دانش جزئی اساسی از سرمایه تلقی شده است. به منظور استفاده بهینه از سرمایه دانش در ارتش جمهوری اسلامی ایران، لازم است رشته جدیدی از مدیریت بنام مدیریت دانش پدید آید تا ضمن بهبود بخشیدن به فرآیندهای دانش و با پیوند بین راهبرد سازمان و راهبرد مدیریت دانش در تامین دانش افراد، متناسب با زمان و مکان به حفظ مزیت رقابتی آجا کمک نماید. اگرچه فرماندهان و مدیران آجا به خوبی به اهمیت دانش و مدیریت آن در آجا واقف شده و بسیاری از آنان به دنبال پیاده سازی سامانه مدیریت دانش در آجا هستند، ولی هنوز این مهم به طور مطلوب تحقق نیافته است و دارای چالش ها و موانعی است که مانع اجرایی شدن آن در آجا گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانش ضمنی، دانش نهان، آتی زدگی
  • حسین مینایی صفحات 91-114
    جمهوری اسلامی ایران دارای موقعیت ممتازی در خلیج فارس، دریای عمان است. این موقعیت ممتاز همواره مدنظر قدرت های بزرگ منظقه ای و فرامنطقه ای بوده است. نیروی دریایی ایران که با درایت فرماندهی معظم کل قوا به عنوان نیروی دریایی راهبردی مطرح گردید، در حال حاضر تا مدار 10 درجه شمالی و حضور در آب های آزاد اجرای ماموریت می نماید. از آن جایی که نیروی دریایی یکی از ابزارهای مهم قدرت نظامی است و قدرت نظامی یکی از مولفه های اصلی منافع ملی محسوب می گردد، می تواند در ماموریت های خود با عملیاتی سازی عملیات روانی استراتژیک، ضمن ایجاد زمینه قدرت در منطقه، منافع ملی کشور را نیز توسعه دهد. در این مطالعه سعی می شود فرصتها و چالش های جمهوری اسلامی ایران با مد نظر قرار دادن ماهیت نیروی دریایی مورد بررسی قرار گیرد بنابراین هرچند که قدرت های بزرگ فرامنطقه ای منافع ملی خود را در حضور قدرتمندانه در قلمرو نفوذ ایران دنبال می کنند، اما جمهوری اسلامی ایران می تواند با در اختیار داشتن دو گذرگاه استراتژیک جهان (تنگه هرمز حدفاصل جزیره ابوموسی و جزایر تنب بزرگ و کوچک) و دسترسی مناسب به دریا و نیز برخورداری از نیروی دریایی راهبردی و با اجرای عملیات روانی استراتژیک بسیاری از معادلات سیاسی، نظامی، امنیتی و اقتصادی در منطقه را به نفع خود رقم زند و اهداف ملی را محقق سازد.
    کلیدواژگان: نیروی دریایی، عملیات روانی استراتژیکی، قدرت، منافع ملی
|
  • Pages 7-23
    Current knowledge in the field of in business process reengineering, generally draws on experiences which are based on the execution of reengineering projects based on the scientific rules and principles in private agencies. Negative response to the question that “if reengineering and related techniques are simply especial for the business organizations” is a result of efforts which currently are being performed by many experts in industrial , administrational , military, medical and… organizations in this area. This paper by taking into accounts the natural differences between military organization from one side and civil and governmental organizations from the other side firstly tries to make clear the prominent characteristics of the way of execution and effects of reengineering in military organizations and what types of obstacles exist on its way, then briefly and by referring to some factual examples pays attention to the practical realities in execution of reengineering in Islamic Republic Army. After that it considers the practical suggestions about the ways of getting successful and effective experiences which could be found in Islamic Republic Army in addition of referred problems and obstacles.
    Keywords: Organization Army, Iran's Army, Reengineering, Success Factors
  • Pages 25-37
    Due to the complexity of Global Information & Service Grid (GI&SG), many new security problems have appeared in grid service. The traditional grid security practices can’t meet the security requirements of GI&SG. As a result, the study of security problems in GI&SG is important, complicated and arduous. In this research, we propose security architecture framework to cover GI&SG requirements and describe the advantages of new grid security system. Our grid security architecture framework is based on the Open Grid Service Architecture (OGSA) reference model. Based on our analysis, we conclude that a security architecture framework in grid should be composed of two components: security integrity management and security policy implementation. We also discuss the advantages of our new security architectureframework. The components of the security architecture framework are: (1)Event Security Management, (2)Security Policy, (3)Software, System & Service Assurance, (4)Security Rules, (5)Access & Identity Lifecycle Management,(6)Threat and Vulnerability Management, (7)Security Algorithm,(8)Data Security, (9)Certificate Infrastructure, (10)Governance, (11)Security Integrity.
    Keywords: Security Framework, Global Information, Service Grid (GI, SG), Service Oriented Architecture (S.O.A), Distributed Services, Grid Technology
  • Pages 39-52
    Expert Decision making systems are methods for processing uncertain evidences. This is exactly the same condition we are facing in future warfare. In this way military ranges are not exempt from this circumstance and advanced countries have been able to prepare possibility of quick and right decision making in crisis conditions with application of expert decision systems of air defense tactics. In operational systems important information emulates from two resources. The first one is expert people that their knowledge about systems is defined by natural language. The other resource is mathematical models and measurements that are derived from physical rules. So an important issue is merging two types of information in designing the systems. In this situation, the question is how the human knowledge can be converted to mathematical rules. Technically this is the way an expert system based on fuzzy logic is done. The presented approach in this article is a proposal for experts in air defense C4I Systems to achieve smart expert decision making system based fuzzy logic.
    Keywords: Expert Systems, Fuzzy logic, Air Defense, Command, Control
  • Pages 53-68
    Harsh conditions of desert areas and the shortage of water resources, are overwhelming and difficult for resident who live in these places. Due to the presence of military forces in these areas with specefic missions they faces defferent difficulty and problems such as shortage of water resources and are extreme heat. As one of the most important commanders is challenges supplying of water requied for troops that needs a high power lojestic unit and high mobility transportation system.when the troops are in Mobility, it becames more difficult for leadership management. this study is based on analytical- descriptive method and it focused on both scientific and military water importance and water supply quality.after that, in these work identification and recognition of land formation effect on forces and equipment were investigated. Obviously, poor quality and lack of water resources in desert, can reduce physical and mental ability there forces , they causes fatigue and decrease efficiency of military units and it makes achining this goals impossible.
    Keywords: arid zones, water resources, military forces, water quality
  • Pages 71-89
    For the purpose of conducting its inherent mission, which is to protect the country’s independence and territorial integrity, the Islamic Republic of Iran Army needs information. Collecting such information is possible through efficient man power and advanced, modern and updated equipment. Today, possessing current information and knowledge has turned into a solemn position for individual as well as social and organizational survival. Even the ability to compete around depends on expanding individual and organizational knowledge to the extent that knowledge is regarded part of one’s asset. In order to make efficient use of the current knowledge in the Army, a new branch of management called knowledge management ought to be commenced. This will contribute to improving knowledge processes and will keep the competitive advantage of the Army by creating links between the strategy of the organization and knowledge management in providing individuals’ knowledge. Although the Army commanders have decently perceived the importance of knowledge management and many of them are attempting to found it, KM is not yet fully established and suffers challenges and obstacles which hinder its execution.
    Keywords: Knowledge Management, tacit knowledge, implicit knowledge, futurism
  • Pages 91-114
    The Islamic republic of Iran has an excellent situation in Persian Gulf and Oman Sea.This golden situation was always looking for by regional and other powers.Iranian naval force which was called a strategic force by supreme leader, currently conducting missions up to 10 N in international seas.Since the naval force is an important tool gain military authority which is a main factor of national interests, it can develop national interests with operational strategic psychological operations, In addition to supplying a solid ground of power.This research tries to investigate opportunities and threats for Islamic republic of Iran considering the naval force characteristic.So al the theagh the trans regional powers follow their own interests in powerful presence in Iran’s under domination territory, Islamic republic of Iran can change political, military, security and economical equations in region by controlling two strategic passages (Hormoz strait, between Abumusa island and and tonb – e – koochak and tonb – e – Bozorg islands) and using its strategic naval force and conducting psychological strategic operations.
    Keywords: Navy, Strategic psychological operations, Power, National interests