فهرست مطالب

نشریه توسعه پایدار جنگل
پیاپی 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید آریا، نصرت الله رافت نیا، اکبر نجفی، هاشم حبشی، نجیبه گیلانی پور صفحات 1-14
    بهره برداری همواره با اثرات تخریبی به بوم سامانه جنگلی از جمله تغییر در ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک و خسارت به تجدید حیات طبیعی و درختان باقیمانده همراه است. در این پژوهش میزان کوبیدگی خاک بر روی مسیرهای چوبکشی با اسکیدر چرخ زنجیری زتور با اندازه گیری وزن مخصوص ظاهری، درصد رطوبت و مجموع درصد پوکی خاک در دو جهت چوبکشی و در سه سطح تردد بررسی شده است. نمونه های خاک با استفاده از روش نمونه برداری با سیلندر (طول سیلندر 10 سانتی متر و قطر داخلی 5 سانتی متر) از عمق 10-0 سانتی متری خاک برداشت شده است. نتایج نشان داده است که با افزایش تعداد تردد اسکیدر بر روی مسیر چوبکشی میزان کوبیدگی خاک به طور معنی داری افزایش یافته است و بیشترین میزان کوبیدگی خاک در 2 تردد اولیه اسکیدر رخ داده است. همچنین میزان کوبیدگی خاک در جهت رو به بالا بیشتر از جهت رو به پایین است. بنابراین تا حد ممکن چوبکشی باید در جهت رو به پایین انجام شود و دپو در قسمت پایین هر پارسل احداث شود.
    کلیدواژگان: کوبیدگی خاک، تراکتور چرخ زنجیری زتور، جهت چوبکشی، جنگل سوردار واتاشان
  • جواد سوسنی، عصمت اوستاخ صفحات 15-27
    رویش درختان تحت تاثیر عوامل درونی آن ها و فاکتورهای مختلف بیرونی قرار دارد. در طول حیات، میزان رویش برحسب نحوه تاثیر عوامل مذکور متفاوت است. از آنجایی که روند رویش قطری در ارتفاعات مختلف ساقه دارای نوساناتی است. این پژوهش با هدف بررسی نوسانات رویش قطری گونه کاج بروسیا، در طول ساقه، انجام شده است. بدین منظور تعداد 31 اصله درخت کاج بروسیا به صورت تصادفی انتخاب و قطع شد. سپس از هر درخت تعداد 5 عدد دیسک از ارتفاعات مختلف ساقه هر درخت تهیه شد. پس از آماده سازی دیسک ها، پهنای دوایر سالیانه با استفاده از نرم‏ افزار COREL DRAW X5 و با دقت 001/0 میلی متر اندازه گیری شد. میانگین رویش قطری درختان مورد مطالعه در هر ارتفاع و در طول ساقه، با استفاده از آزمون چند دامنه دانکن بررسی شد. تحلیل واریانس داده ها نشان داد که میزان رویش قطری این گونه در ارتفاعات مختلف معنی دار است و در گروه بندی دانکن در یک گروه قرار نمی‏ گیرند. بیشترین مقدار رویش قطر و سطح مقطع در طول ساقه به ترتیب در 7/0 ارتفاع درخت از بن و ارتفاع کنده اندازه گیری شد. همچنین، بر اساس بررسی منحنی های رویش، سن آمادگی مطلق برای این توده، 20 سالگی تعیین شد.
    کلیدواژگان: کاج بروسیا، رویش قطری، طول ساقه
  • فاطمه برنجی تهرانی، باریس مجنونیان، احسان عبدی، قوام الدین زاهدی امیری صفحات 29-43
    جاده ها تاثیرات مثبت و منفی قابل توجهی بر محیط اطراف خود دارند که این تاثیرات در قالب علم بوم شناسی جاده بررسی می شود. در این پژوهش تاثیر جاده روی تنوع گونه های گیاهی، میزان ماده آلی و کربن آلی بررسی شد. اندازه گیری ها در 10 نقطه با فاصله 100 متر از یکدیگر در طول جاده در جنگل آموزشی-پژوهشی خیرود انجام گرفت. در هر نقطه در سمت ترانشه خاکبرداری و ترانشه خاکریزی خط نمونه 100متری عمود بر محور جاده پیاده شد و در طول هر خط نمونه 10 قطعه نمونه 10×10متر برای بررسی گونه های درختی، 10زیر قطعه نمونه 2×2 متر برای بررسی گونه های علفی و 10 زیر قطعه نمونه 5/0 × 5/0 متر برای نمونه های لاشبرگ پیاده شد. بر اساس نتایج بدست آمده جاده جنگلی خیرود از نظر آماری تاثیر معنی داری بر تنوع گونه های گیاهی، میزان ماده آلی و کربن آلی نداشت. تنها بین دو دامنه خاکبرداری و خاکریزی در برخی فواصل تفاوت تنوع گونه های درختی، میزان ماده آلی و کربن آلی از نظر آماری معنی دار بود. این نتایج بیانگر این مطلب است که جاده مورد مطالعه به دلیل محدود بودن ترافیک، عرض کم، طراحی و ساخت همخوان با طبیعت که توسط کارشناسان جنگل صورت گرفته و از خاکبرداری و خاکریزی های بی مورد اجتناب شده است اثر بوم شناختی کمتری نسبت به جاده های مطالعه شده در پژوهش های قبلی داشته است و پدیده جزیره ای شدن در این جاده آن چنان قابل توجه نیست.
    کلیدواژگان: بوم شناسی جاده، تنوع گونه های گیاهی، ماده آلی، کربن آلی، جزیره ای شدن
  • امیر صفری، هرمز سهرابی صفحات 45-56
    مطالعه الگوی مکانی برای بررسی ساختار و پویایی جوامع گیاهی ضروری است. با توجه به اهمیت درک الگوی مکانی درختان، بوم شناسان در سال های اخیر از روش های مختلفی برای مطالعه الگوی مکانی در جوامع جنگلی استفاده کرده اند. هدف این مقاله ارزیابی شاخص زاویه یکنواخت در تعیین الگوی مکانی درختان در جنگل های هیرکانی است. بدین منظور بخشی از ذخیره گاه جنگلی سفیدپلت در شهرستان نور به مساحت 18 هکتار انتخاب شد و مورد آماربرداری صددرصد قرار گرفت و نقشه مکانی سه گونه اصلی سفیدپلت، زبان گنجشک و لرگ تهیه شد. ابتدا الگوی مکانی سه گونه مورد بررسی توسط شاخص نزدیک ترین همسایه به عنوان روش مبنا تعیین شد. الگوی تعیین شده با این روش به عنوان الگوی مطلق لحاظ شد. برای بررسی دقت شاخص زاویه یکنواخت در هر نقطه نمونه برداری با در نظر گرفتن 3، 4 و 5 درخت همسایه در اطراف درخت مرکزی، زاویه های ایجاد شده اندازه گیری شد و شاخص زاویه یکنواخت برای هر سه گونه و در هر سه حالت از نظر تعداد درختان مورد بررسی محاسبه و با نتایج روش مبنا مقایسه شد. نتایج نشان داد که در تمامی حالات مورد بررسی از نظر تعداد درختان همسایه، شاخص زاویه یکنواخت الگوی مکانی را به درستی تعیین کرد. همچنین بنا بر نتایج این پژوهش، شاخص زاویه یکنواخت می تواند به عنوان یک روش سریع و کم هزینه برای تعیین الگوی پراکنش مکانی درختان برای ذخیره گاه های مشابه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الگوی مکانی، شاخص زاویه یکنواخت، شاخص نزدیک ترین همسایه، زبان گنجشک، سفید پلت، لرگ
  • مهناز کرمیان، وحید حسینی صفحات 57-71
    در شکل گیری، توسعه و پایداری جوامع گیاهی، عوامل بوم شناختی مختلفی نقش دارند که از مهم ترین آن ها می توان به عوامل فیزیوگرافیک اشاره کرد. مهم ترین عواملفیزیوگرافیک رویشگاه شامل ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت دامنه هستند که روی ویژگی های کمیو کیفی خاک ها تاثیر می گذارند. هدف از این مطالعه یافتن ارتباط بین ارتفاع از سطح دریا، میزان شیب و تاج پوشش بر برخی از ویژگی های شیمیایی خاک است. نمونه برداری از خاک در منطقه تنگ دالاب استان ایلام که بخشی از زاگرس جنوبی است روی یک دامنه با سه ترانسکت ارتفاعی زیرگونه بلوط ایرانی صورت گرفت. نمونه برداری روی هر ترانسکت به فواصل 50 متری از یکدیگر انجام شد. در هر ترانسکت و از عمق صفر تا 20 سانتی متری خاک، 10 نمونه از زیر تاج درخت و 10 نمونه از خارج تاج درخت و در مجموع 60 نمونه خاک در 3 ترانسکت برداشت شد. در هر محل نمونه برداری ارتفاع از سطح دریا و درصد شیب نیز ثبت شد. مطابق نتایج مقدار غلظت فسفر قابل جذب، درصد نیتروژن کل و درصد کربن آلی خاک با افزایش ارتفاع از سطح دریا و افزایش مقدار شیب دامنه، در هر دو موقعیت زیر و خارج تاج درختان کاهش یافت که نشان دهنده رابطه وارون بین غلظت این عناصر با ارتفاع از سطح دریا و مقدار شیب دامنه است. بیشترین همبستگی را غلظت فسفر قابل جذب خاک با ارتفاع از سطح دریا در زیر و خارج تاج و کمترین همبستگی را نیتروژن کل خاک با ارتفاع از سطح دریا و شیب دامنه در خارج تاج درختان نشان داد.
    کلیدواژگان: عناصر غذایی خاک، ارتفاع از سطح دریا، میزان شیب دامنه، تاج پوشش، تنگ دالاب ایلام
  • محمدهادی معتمدی، محمدرضا پورمجیدیان، حمید جلیلوند، سید محمد حجتی، محمدنقی عادل صفحات 73-85
    خاک جنگل از عوامل اصلی در بوم سامانه جنگلی است که در کنار سایر عوامل بوم شناختی الگوی پراکنش پوشش گیاهی را تعیین می کند. عرصه های طبیعی از جمله جنگل ها به دلایل مختلف در سال های گذشته مورد بهره برداری شدید قرار گرفته اند که این امر باعث کاهش حاصلخیزی خاک و عدم استمرار تولید شده است. هدف از این پژوهش ارزیابی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک در جنگل کاری توسکای ییلاقی در جنگل های شهرستان تنکابن است. بدین منظور ابتدا منطقه جنگل کاری شده با گونه توسکای ییلاقی خالص شناسایی شد. قطر برابرسینه و ارتفاع درختان توسکا و همچنین زادآوری در هر قطعه نمونه اندازه گیری شد. ضمن جداسازی لاشبرگ از سطح خاک، از دو عمق 10-0 و 20-10 سانتی متری نمونه برداری انجام شد. سپس نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شد و ویژگی های آن مانند شن، رس، سیلت، درصد رطوبت اشباع، رطوبت نسبی، کربن آلی، هدایت الکتریکی، اسیدیته، کربنات کلسیم، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، ازت و درصد ماده آلی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که رطوبت در جهت شرقی بیشتر از جهت غربی است. همچنین بین قطر برابرسینه، ارتفاع و زادآوری با رطوبت، ازت، فسفر و ماده آلی همبستگی مثبت و با درصد رس، درصد شن، هدایت الکتریکی، اسیدیته و کربنات کلسیم همبستگی منفی وجود داشت. از گونه توسکا می توان، در مکان هایی که دارای شرایط خاکی مشابه با منطقه مورد مطالعه هستند به عنوان یک گونه بومی برای جنگل کاری استفاده کرد که هم از نظر اقتصادی و هم از نظر زیست محیطی مناسب جنگل های شمال کشور است.
    کلیدواژگان: حاصلخیزی خاک، پراکنش، جهت، توسکای ییلاقی، تنکابن
  • ستار رشه شاعری، علی صالحی، حسن پوربابایی، جواد اسحاقی راد، صبریه مرادی صفحات 87-101
    حضور بیش از حد دام و همچنین جنگل نشینان روستاهای اطراف جنگل از مهم ترین عواملی هستند که روند تخریب بوم سامانه های جنگلی زاگرس را تسریع کرده اند. هدف از این تحقیق بررسی اثر 7 سال قرق بر تنوع گونه های چوبی و تغییر ویژگی های مختلف خاک در بخشی از جنگل های زاگرس شمالی بود. برای انجام این تحقیق دو منطقه قرق شده و قرق نشده انتخاب شد. نمونه برداری بر روی خط (ترانسکت) انجام شد. در هر منطقه 18 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 400 مترمربع پیاده و در هر قطعه نمونه نوع و تعداد گونه های چوبی شمارش شد و یک نمونه ترکیبی از خاک سطحی (عمق cm20-0) برای تجزیه برخی از مهم ترین ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک برداشت و به آزمایشگاه منتقل شد. نتایج حاصل از آزمون تی (t-test) نشان داد که شاخص های غنای تعداد گونه و مارگالف و شاخص های تنوع شانون- وینر و معکوس سیمپسون در منطقه قرق شده از وضعیت مطلوب تری نسبت به منطقه قرق نشده برخوردار است و شاخص های تنوع شانون و یکنواختی هیل اختلاف معنی داری را بین دو منطقه نشان دادند. همچنین نتایج حاصل از مقایسه میانگین ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک اختلاف معنی داری را در چگالی ظاهری، سیلت، شن، فسفر، اسیدیته و پتاسیم در بین دو منطقه نشان داد. برای دیگر ویژگی های خاکی اندازه گیری شده مانند چگالی حقیقی، تخلخل، درصد رطوبت اشباع، رس، کربن آلی، ازت و هدایت الکتریکی اختلاف معنی داری مشاهده نشد. طبق یافته های این پژوهش قرق موجب بهبود وضعیت تنوع گونه ای و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک در طی 7 سال مدت زمان قرق، شده است. اما برای بهبود وضعیت خاک و سیر تحول و بازسازی خاک در بوم سامانه های با مدیریت مبتنی بر حفاظت، برای بازگشت به حالت ایده آل به زمان های بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: تنوع، پوشش گیاهی، جنگل های غرب، چرا، دارمازو، وی ول
|
  • Hamid Arya, Nosratollah Rafatnia, Akbar Najafi, Hashem Habashi, Najibeh Gilanipoor Pages 1-14
    Forest utilization is mostly associated with the harmful effects to forest ecosystem and changes in physical and chemical properties of soil and damages to the revival of natural and remaining trees. In this study, the rate of soil compaction on the skidding trails with steel tracked skidder LTT-100A is investigated by measuring some physical properties of soil (e.g. bulk density, moisture content and total porosity) in three classes of traffic in two skidding directions. The soil samples were taken by cylinder sampling method (cylinder 10 cm in length and internal diameter 5 cm) from a depth of 0-10 cm. The results showed that with increase of traffic on the skidding trails, rate of compaction increased significantly and the most compaction occurred at the second traffic of skidder. The amount of soil compaction on upward skidding was the more than downward. Thus skidding should be done in a downward direction and the landing will be constructed on the bottom of each compartment.
    Keywords: soil compaction, steel tracked skidder LTT, 100A, skidding directions, Soordar Vatashan forest
  • Javad Soosani, Esmat Ostakh Pages 15-27
    Tree increment has been under the influence of internal factors and external different factors. Throughout life, growth rates will vary depending on how the impact of these factors. Because the diameter growth, has fluctuations, at different heights in the stem. The aim of this study is to investigate the fluctuations of Pinus brutia diameter growth during the stem is done. For this purpose, the number of 31 pine trees were randomly selected and cut. Then from each tree, 5discs, from the different heights of the tree stem were taken. After preparing disks, annual rings width, using software COREL DRAW X5 and the accuracy of 0.001mm was measured. The mean diameter growth of trees in each height and stem length was analyzed using ANOVA and Duncans. The multiple range tests showed that the amount of diameter growth of this species is meaningful at different altitude sand in the mean Duncan regimentation are not in a group. The maximum diameter and basal area increment, throughout the stem, respectively was measured by 0.7 of tree high (from the ground) and stump height. Also, based on the analysis of growth curves, absolute age for the utilization of this stand, at the age of 20, was determined.
    Keywords: Pinus brutia, diameter increment, stem length
  • Fatemeh Berenji Tehrani, Baris Majnounian, Ehsan Abdi, Ghavamodin Zahedi Amiri Pages 29-43
    Roads have different advantages and disadvantages and also various effects on their adjacent environment. All these effects are studied by the science of road ecology. In this study the impact of roads on species diversity, organic matter and Carbon content was investigated. The current research was carried out in Patom district of Educational and Experimental forest of Kheyroud. At 10 points along the road-with distance of 100 m from each other- toward fill slope and cut slope, we established a 100-meter- transect perpendicular to the road, within which we consider ten 10×10 m plots to record the tree species, ten 2×2 m plots to record the herbal species and ten 0.5×0.5 m plots to sample soil and tree litter. According to the results, the road did not have any significant impacts on species diversity, organic matter and carbon content. The comparison between fill slope and cut slope shows some significant differences just in some distances. To conclude, the studied road is almost narrow and has limited traffic. Moreover, given that this road is constructed by forest engineers, unnecessary cut and fill operations are avoided, so the road is in balance with nature as much as possible and the habitat fragmentation is not so considerable. All these items can be numerated as important factors of moderating the negative effects of this road compared to previous studies, in which the roads are wider and less in balance with nature.
    Keywords: road ecology, plant species diversity, Organic matter, carbon content, habitat fragmentation
  • Amir Safari, Hormoz Sohrabi Pages 45-56
    Spatial pattern is a key attribute of forest ecosystems. Recently, spatial distribution pattern of woody plants, especially trees, has gained many interest by plant ecologists which leads to introducing a large number of different methods for quantifying spatial patterns. In this topic, finding the easiest method for data collection and analysis has always been a major concern. The aim of this research is evaluating of Uniform Angle Indexability in determining spatial pattern of trees in a Hyrcanian forest. For this purpose, an area of 18 hectares in a forest reserve of Populus caspica was selected and surveyed by full callipering method, and stem-map of three major species including Fraxinus excelsiorsubsp, Populus caspica Born and Petrocarya fraxinifolia (Lam.) was prepared. At first, spatial pattern of all species was determined by Nearest Neighbor Index and the determined pattern was considered as an actual spatial pattern of the trees. For calculating Uniform Angle Index, 3, 4 and 5 neighbor trees around central randomly were chosen and the angles created between them was measured. Finally, obtained results of Uniform Angle Index were compared to the results of Nearest Neighbor Index. The results showed that in all cases, the determined spatial pattern Uniform Angle Indexwere similar to Nearest Neighbor Index. Based on the results of this study, Uniform Angle Index a quick and cost effective method which can be used for describing spatial pattern of trees in similar forests.
    Keywords: Spatial pattern, uniform angle index, nearest neighbor index, Fraxinus excelsior, Populus caspica Born, Petrocarya fraxinifolia (Lam.)
  • Mahnaz Karamian, Vahid Hosseini Pages 57-71
    Different ecological factors influence on forming, development and sustaining of plant communities, among which physiographic variables are the most important ones. Physiographic factors including altitude, slope and aspect can impact on qualitative and quantitative characteristics of soils. The purpose of this study was determination of relationship between slope, altitude and canopy on soil chemical properties. The study was carried out in Tang-e-Dalab in Ilam province which is situated in southern Zagros. Three transects were sampled in oak stand (Quercus brantii). In each transect, samples had 50 meters interval. Soil samples were collected from soil surface (0-20 cm). Ten samples separately were located inside and outside of canopy in each transect. Totally, the number of 60 samples were selected. In each sample, altitude and slope percent was recorded. The results showed concentration of absorbable P, total N and organic C were decreased by increasing of altitude and slope percent in both inside and outside of canopy. Cumulation of soil nutrient has inverse relationship with altitude and slope. Phosphorus accumulation in soil showed the most correlation with altitude in both inside and outside of canopy but amount of N showed the less correlation with altitude and slope outside of canopy.
    Keywords: soil nutrients, altitude, slope, tree canopy, tang, e, Dalab Ilam
  • Mohammad Hadi Motamedi, Mohammad Reza Pourmajidian, Hamid Jalilvand, Seyed Mohammad Hojjati, Mohammad Naghi Adel Pages 73-85
    Forest soil is one of the main factors in forest ecosystem that with other ecological components determines vegetation distribution pattern. Natural areas such as forests have been severely harvest for various reasons in the past years which it has been made soil fertility reduction and production discontinuity. The aim of this investigation was to evaluate the physical and chemical properties of soils in Alder (Alnus subcordata) plantation in Tonekabon forests/North of Iran. For this purpose, at first, forested areas by pure stands of alder were identified. DBH and height of alder trees and their regeneration in each plot was measured. After gathering litter from the soil surface, soil samples were taken from 0-10 and 10-20 cm depths. The soil samples were transferred to laboratory and some important soil properties were identified. The results showed that the moisture in east aspect is more than west aspect. Also, there was a positive correlation between diameter at breast height, height and regeneration with moisture, Nitrogen, Phosphorus and organic matter and a negative correlation with clay, sand, electrical conductivity, pH and neutral material. Alder species can be used as a native species for plantation in similar soil conditions that it is economically and environmentally appropriate for northern forests.
    Keywords: Soil fertility, Distribution, Aspect, Alder (Alnus subcordata), Tonekabon
  • Sattar Rashe Shaeri, Ali Salehi, Hassan Pourbabaei, Javad Eshaghi Rad, Sabriyeh Moradi Pages 87-101
    Excessive presence of forest dweller and their cattle are most important agents that accelerate destruction of Zagros forest ecosystems. The aim of this study is to investigate of 7 years enclosure on woody species diversity and changes of soil physical and chemical properties in a part of northern Zagros forests. Two grazed and ungrazed areas were selected. Based on the transect method of sampling, 18 circular sample plots with an area of 400m2 were taken. The type and number of woody species were recorded. To analyze soil physical and chemical properties, a combined surface soil (0-20cm depth) was sampled and transported to laboratory. Results the t-test showed that status of richness and evenness indices in ungrazed area was better than grazed area and Shannon index of richness and Hill index of evenness were significantly different in both areas. Also, results of mean comparisons of soil physical and chemical properties showed significant difference in bulk density, silt, sand, Phosphorus, pH and Potassium in two areas. There were no significant difference for variables such as particle density, porosity, percentage of moisture saturation, clay, organic Carbon, Nitrogen and electrical conductivity in both areas. According to this study, enclosure leads to improvement of species diversity and soil physical and chemical properties during 7 years. However, it seems to enhance soil status and reconstruction of it in the ecosystems managed for conversation, much more time is needed.
    Keywords: vegetation, west forest, grazing, Quercus infectoria, Diversity, Quercus libani