فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میترا بهرامی *، فایق یوسفی، افشین بهرامی، عرفان فراضی، علی بهرامی صفحات 1-11
    مقدمه و هدف
    اختلال بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD) از شایع ترین اختلال های رفتاری در دوران کودکی است. هدف این پژوهش بررسی میزان شیوع اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی در دانش آموزان دبستانی شهر کامیاران بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوعمطالعه توصیفی - مقطعی بود و حجم نمونه 384 نفر بود. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ایبود. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه علایم مرضی کودکان بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 16SPSS و آزمون های آماری t-test و کای اسکویر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج
    شیوع کلی ADHD در بین دانش آموزان شرکت کننده در این مطالعه 6.7% ، شیوع اختلال HD ، 9.8% و شیوعاختلال AD ، 8.3% می باشد. بین جنسیت، پایه ی تحصیلی و سطح تحصیلات پدر و مادر با اختلال ADHD ، AD و HD ارتباط معنی داری وجود داشت(P<0/05). بین شغل پدر، شغل مادر، چندمین فرزند خانواده بودن و سابقه ی اعتیاد در خانواده و وجود اختلال های ADHD ، AD و HD رابطه ی معنی داری وجود نداشت(P>0/05).
    نتیجه گیری
    میزان این اختلال در این مطالعه در حد متوسط بود. با توجه به اهمیت سطح سلامت روانی دانش آموزان به عنوان آینده سازان کشور، ضرورت شناسایی دقیق تر، تشخیص به موقع و درمان و ارائه ی خدمات مشاوره ای در بین این دانش آموزان دیده می شود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، اختلال بیش فعالی - کمبود توجه، دبستان
  • جعفر شعبانی *، مریم مصدری صفحات 12-27
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برکاهش اختلال اضطراب اجتماعی دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهرستان گمیشان بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی دانش آموزان شهرستان گمیشان در سال تحصیلی 95-1394 تشکیل می دادند، که ابتدا از بین مدارس این منطقه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، دو مدرسه انتخاب شده و سپس از میان دانش آموزان این مدرسه، 40 نفر از دانش آموزانی که نمره های اضطراب اجتماعی بالایی داشتند (یک انحراف معیار بالاتر از میانگین گروه)، انتخاب گردیده و به صورت تصادفی درگروه آزمایش (20) نفر و گروه کنترل (20) نفر جایگزین گشتند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 8 جلسه تحت برنامه ی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب اجتماعی استفاده و داده های به دست آمده از طریق تحلیل کواریانس یک راهه (آنکوا) محاسبه شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده تاثیر آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش نمرات اختلال اضطراب اجتماعی و مولفه های آن (ترس، اجتناب و فیزیولوژی) درگروه آزمایشی را تایید می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله، آموزش های شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی جهت کاهش علائم اختلال اضطراب اجتماعی در دانش آموزان با نمره های اضطراب اجتماعی بالا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: روانشناسی، اختلال اضطراب اجتماعی، شناخت درمانی، ذهن آگاهی، دانش آموزان دختر متوسطه
  • مائده بحری *، غلامرضا چلبیانلو، رضا عبدی، مریم بحری صفحات 28-39
    مقدمه
    حافظه آینده نگر یک پیش ساز مهم برای زندگی مستقل نوجوانان محسوب می شود و می تواند به سایر کارکردهای اجرایی وابسته باشد.
    هدف
    لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کارکردهای اجرایی(حافظه فعال و بازداری) در پیش بینی حافظه ی آینده نگر رویدادمحور و زمان محور نوجوانان انجام شد.
    روش
    این پژوهش در قالب یک طرح همبستگی صورت گرفت. جامعه آماری این مطالعه شامل دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان آذر شهر در سال 94-1393می باشد. در این پژوهش مجموعا 150 دانش آموز (67 = پسر و 83 = دختر) با میانگین سنی 05/16 سال به صورت نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از آزمون حافظه آینده نگر، حافظه فعال و آزمون عملکرد پیوسته استفاده شد. داده ها با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون چندمتغیری(همزمان) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کارکرد های اجرایی(حافظه فعال و بازداری) با ضریب همبستگی 52/0 توانستند حدود 27/0 درصد تغییرات مربوط به حافظه آینده نگر رویدادمحور و با ضریب همبستگی 32/0 توانستند حدود 10/0 درصد تغییرات مربوط به حافظه آینده نگر زمان محور را تبیین نمایند. در این بین تنها حافظه فعال و انحراف معیار زمان واکنش آزمون دیداری عملکرد پیوسته توانستند حافظه آینده نگر رویدادمحور را به صورت مثبت پیش بینی کنند. همچنین تنها حافظه فعال توانست حافظه آینده نگر زمان محور را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    در نتیجه می توان گفت حافظه فعال به عنوان یک مکانیسم زیر بنایی در بهبود عملکرد حافظه آینده نگر عمل می کند.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، حافظه ی فعال، بازداری، حافظه ی آینده نگر رویدادمحور، حافظه ی آینده نگر زمان محور
  • مژده تعجبی* صفحات 40-48
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه باورهای فراشناختی و تنظیم هیجان در بین نوجوانان سیگاری و غیرسیگاری شهر سنندج می- باشد.
    روش بررسی
    روش پژوهش از حیث هدف کاربردی و از لحاظ روش اجرا از نوع توصیفی مقایسه ای است. جامعه آماری - شامل کلیه نوجوانان دختر و پسر شهرستان سنندج در نیمه دوم سال 94 بود که تعداد 100 نفر از نوجوانان عادی و سیگاری (هرگروه 50 نفر) از طریق شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه های استاندارد تنظیم هیجان گراس و جان (2003) و باورهای فراشناختی ولز (1997) میباشد.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیل لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان دهنده تفاوت معنی داری بین تنظیم هیجان و باورهای فراشناختی در نوجوانان عادی و سیگاری بود (P<0/05). در آزمون خرده مقیاس- های تنظیم هیجان نیز تفاوت معنی داری بین خرده مقیاس سرکوبی نوجوانان عادی و سیگاری وجود داشت (P<0/05 ). همچنین باورهای نگرانی مثبت، باورهای فراشناختی منفی، کارآمدی شناختی پایین، باورهای فراشناختی منفی در مورد افکار و خودآگاهی شناختی در نوجوانان عادی و سیگاری تفاوت معنی داری داشت (P<0/05).
    نتیجه گیری
    از یافته های پژوهش میتوان استنباط کرد که تعدیل و اصلاح باورهای فراشناختی نوجوانان و آموزش راهبردهای خود تنظیمی می تواند از طریق کاهش هیجانات منفی بر کاهش قابل ملاحظه مصرف سیگار تاثیر به سزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، تنظیم هیجان، نوجوانان عادی و سیگاری
  • وحید همتی ثابت *، فایق یوسفی، اکبر همتی ثابت صفحات 49-59
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش شناختی گروهی بر کاهش افسردگی، اضطراب و استرس ادراک شده دانشجویان دانشگاه فرهنگیان همدان بود.
    روش
    این پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش که جامعه ی آماری آن کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان همدان بود، انجام شد. روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای بود. در این پژوهش ابتدا از بین 2 دانشگاه فرهنگیان، به طور تصادفی یک دانشگاه انتخاب و یک رشته در این واحد به صورت تصادفی انتخاب گردید، که شامل 300 نفر از دانشجویان بود. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 169 نفر از دانشجویان به طور تصادفی انتخاب گردیدند سپس مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس DASS اجرا شد. 85 نفر از دانشجویان دارای افسردگی، اضطراب و استرس ادراک شده بودند که از این میان 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه 15 نفری که شامل گروه آزمایش و گروه کنترل بود تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت 12 جلسه آموزش شناختی گروهی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون بین میانگین نمرات دو گروه در پس آزمون F(3،23 ) = 208/321 ، P < 0/01 تفاوت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که آموزش شناختی گروهی بر افسردگی، اضطراب و استرس ادراک شده دانشجویان موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش شناختی گروهی، افسردگی، اضطراب، استرس ادراک شده
  • زهرا جعفری ندوشن*، رضا بیدکی، علی جعفری، حمید میرحسینی، مصطفی صابری حسین آباد، مریم کریمی صفحات 60-68
    هدف
    در این تحقیق تاثیر نوروتراپی بر اختلالات یادگیری خواندن و نوشتن دانش آموزان مبتلا به اختلال نارسایی توجه / بیش فعال بررسی شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های شبه آزمایشی وطرح تحقیق شامل پیش آزمون - پس آزمون با یک گروه بود. نمونه تحقیق شامل 5 نفر از دانش آموزان اختلال نارسایی توجه بیش فعال بود که در مقطع دبستان مشغول به تحصیل بودند. ابزارهای بکار رفته در تحقیق شامل تست کانرز والدین که شامل فرم کوتاه 27سوالی و تست ریون کودکان و تست خواندن و املاء بود. تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تی زوجی) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام گرفت و داده های الکتروانسفالوگرافی جهت تحلیل به نرم افزار نوروگاید وارد و تفاصل امواج به دست آمد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد نوروتراپی بر کاهش نشانه با توجه به سطح معنی داری آزمون t زوجی (P<0/003) از 05/0 کمتر است از این رو می توان گفت بعد از اجرای نوروتراپی میزان نارسایی توجه دانش آموزان به طور معنی داری کاهش یافته است. همچنین سطح معناداری آزمون t زوجی آزمون هوش(P<0/005) کوچکتر از 05/0 است می توان گفت بعد از اجرای نوروتراپی میزان تفاوت بین متغیر هوش کودکان نارسایی توجه / بیش فعال در پیش آزمون - پس آزمون دارای تفاوت معنادار می باشد. آزمون t زوجی آزمون خواندن (000/0 P=) از 05/0 کمتر است از این رو می توان گفت بعد از اجرای نوروتراپی میزان بهره خواندن دانش آموزان به طور معنی داری افزایش یافته است. آزمون t زوجی آزمون املاء (001/0P=) از 05/0 کمتر است از این رو می توان گفت بعد از اجرای نوروتراپی میزان توانایی املاء دانش آموزان به طور معنی داری افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق، نوروتراپی برای افزایش ظرفیت های ذهنی و هوشی کاهش مشکلات خواندن و املاء دانش آموزان نارسایی توجه / بیش فعال و کاهش نشانه ها و علائم این اختلال مناسب است.
    کلیدواژگان: نوروتراپی، کاهش نشانه ها، هوش، اختلال خواندن، اختلال املاء
  • مهدی مدنی فرد*، محمد مهدی نمایی، وحید جعفرنیا صفحات 69-80
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تنظیم شناختی هیجان و شیوه های حل مساله در افراد معتاد و عادی انجام پذیرفت.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه علی - مقایسه ای می باشد که بر روی دو گروه 30نفره (معتاد و عادی)، به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. اطلاعات با پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان و شیوه های حل مساله گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با شاخص های توصیفی و آزمون تی مستقل انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد افراد معتاد از قابلیت تنظیم شناختی هیجان کمتری نسبت به افراد عادی برخوردارند و در مقایسه با افراد عادی کمتر از شیوه های سازنده در حل مساله استفاده می کنند.
    نتیجه گیری
    افراد معتاد نقائصی را در راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و شیوه های حل مساله نشان می دهند که در افراد عادی دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، تنظیم شناختی هیجان، شیوه های حل مساله
  • نگین روشن، یحیی یار احمدی*، باران پرهیزکار صفحات 80-88
    مقدمه
    یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی سندرم روده تحریک پذیر است. شدت این بیماری با متغیرهای روانشناختی رابطه دارد.
    هدف
    این پژوهش به منظور مقایسه تاب آوری در مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر و افراد عادی شهرستان سنندج انجام شد.
    روش
    نوع مطالعه این پژوهش علی مقایسه ایی بوده است. بدین منظور از جامعه مذکور تعداد 100 نفر (50 مورد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر که به متخصصین داخلی مراجعه نموده اند و به همان 50 شاهد افراد سالم) به روش در دسترس انتخاب شدند. سپس تاب آوری آزمودنی ها با مقیاس تاب آوری کانر- دیویدسون مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته
    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمونهای آماری T مستقل نشان داد که بین دو گروه از لحاظ تاب آوری تفاوت معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    درنتیجه هرچه شخص قدرت بیشتری در تاب آوری، مقابله با مشکلات و استرس زندگی داشته باشد کم تر در معرض آشفتگی های روانی و هیجانی قرار می گیرد و از سلامت جسمی و روانی بالاتر بهره مند می شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر
|
  • Mitra Bahrami*, Fayegh Yousefi, Afshin Bahrami, Erfan Farazi, Ali Bahrami Pages 1-11
    Introduction
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is the most common behavioral disorder in childhood. The aim of this study was to investigate the prevalence of ADHD among elementary school student in the Kamyaran.
    Methods
    The study was a cross – sectional and the sample size was 384.The method sampling was stratified random.Child Symptom Inventory were used to collect information.Data was analyzed by SPSS16 software and T-test and Chi-square test.
    Results
    The overall prevalence of ADHD among students was (6.7%), HD was 9.8% and AD was 8.3%.There was a significant relationship between Gender, Grade, and Education level of Father and Mother with ADHD, AD and HD (P0/05).
    Conclusion
    The rate of disorder in this study was moderate. Given the importance of students mental health as theBuilding future of the country isnecessary to more precise identification, early detection, Treatment and providing consulting services among the students.
    Keywords: students, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, primary school
  • Jafar Shabani*, Maryam Masdari Pages 12-27
    Introduction
    This study examined the effectiveness of training mindfulness-based cognitive therapy in reducing social anxiety disorder among first high school female students in Gomishan city.
    Method
    the research included a quasi-experimental method with the pretest-posttest design and the control group. The study population consisted of all students in the academic year 2015-16 in Gomishan city. First, using a convenience sampling method, two schools were selected among the schools of the area. Next, the lessons were selected, and then, of all students, 40 with high social anxiety scores (one standard deviation above the mean) were selected and were randomly assigned to the experimental group (20 people) and the control group (20 people). Participants in the experimental group, they were treated for 8 sessions with the mindfulness-based cognitive therapy program. The social anxiety scale was used to collect data and the data obtained were calculated through one-way analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    The results approved the effect of mindfulness-based cognitive therapy on reducing social anxiety disorder scores and its components (fear, avoidance, and physiology) in the pilot group.
    Discussion and
    Conclusion
    According to the results, the mindfulness-based cognitive training is recommended to reduce the symptoms of social anxiety disorder in students with high social anxiety scores.
    Keywords: Psychology, social anxiety disorder, cognitive therapy, mindfulness, high school female students
  • Maede Bahri*, Gholamreza Chalabianloo, Reza Abdi, Maryam Bahri Pages 28-39
    Introduction
    Prospective memory is an important precursor for independent living adolescents and can dependent on other executive functions.
    Purpose
    To this end, this study aims to investigate the role of executive functions (working memory and inhibition) in predicting the event- based and time-based prospective memory of the adolescents.
    Methods
    This study was conducted in the form of a correlation pattern. The study population consists of high school students in Azarshahr city in the academic year 1393-94. In this study, 150 students (male=67 and female=83) with a mean age of 16.5 year were selected by multistage cluster sampling. Prospective memory testing, working memory and continuous performance testing was used in order to collect data. Then, data were analyzed by Pearson correlations and multi-variable regression.
    Results
    The results showed that the executive functions (working memory and inhibition) with a correlation coefficient of about 0/52 could define 0/27 percentage changes of event- based prospective memory and with a correlation coefficient 0/37 could only define 0/13 percentage changes related to time-based prospective memory. Meanwhile, only working memory and standard deviation of reaction time of visual continuous performance testing could predict event- based prospective memory positively. Furthermore, only working memory could predict time-based prospective memory.
    Conclusion
    As a result, we can say that working memory operates as an underlying mechanism in the improvement of prospective memory.
    Keywords: Executive function, Working memory, Inhibition, Event, based prospective memory, Time, based prospective memory
  • Mozhdeh Taajobi* Pages 40-48
    Introduction
    The present study aims to compare metacognition beliefs and emotional regulation and Smoking among adolescents ordinary in Sanandaj.
    Method
    The research method in terms of purpose is comparative and in terms of implementation method is descriptive comparative. The study population consists of all adolescent girls and boys in Sanandaj in the second half of 1394 normal adolescents and 100 cigarettes (each n=50) were selected through purposive sampling method. The Standard data collection tools in this research are emotion regulation questionnaire Gross and John (2003) and metacognitive beliefs Wells (1997).
    Results
    Statistical data analysis using logistic analysis was used. The results show no significant difference between emotion regulation and cognitive beliefs in normal adolescents and smokers (PConclution: From the results, it could be deduced that modifying the metacognitive beliefs and teaching young people self-regulation strategies can substantially reduce smoking by reducing the negative emotionsand can have a significant impact.
    Keywords: Metacognition, Emotion regulation, Normal adolescent smokers
  • Vahid Hemmati Sabet*, Dr Fayegh Yousefi, Dr Akbar Hemmati Sabet Pages 49-59
    Aim: The aim of this study was the investigation of the effect of group cognitive training on reducing depression, anxiety and perceived stress in Hamadan’s Farhangian University students
    Method
    This study was done as a quasi-experimental study with design of pretest - posttest with control and test group. The population of this study was all Hamadan’s Farhangian University students. The method of sampling was multistage cluster sampling. In this study, first, an university was randomly selected from two Farhangian universities and a discipline was randomly selected in this unit, which included 300 students. Using Morgan table 169 students were randomly selected then depression, anxiety and stress Scale (DASS) was conducted on them. 85 students were suffering from depression, anxiety and perceived stress which were randomly selected 30 people among them and were divided into two 15-member groups including the experimental group and the control group. The experimental group received 12 sessions of group cognitive training.
    Findings: The results of analysis of covariance showed that after adjusting pretest scores between the means of two groups’ scores in post-test (P
    Conclusion
    The results showed that cognitive training group on depression, anxiety and perceived stress was effective students.
    Keywords: group cognitive training, depression, anxiety, perceived stress
  • Zahra Jafari Nodoushan*, Reza Bidaki, Ali Jafari, Hamid Mirhousayni, Mostafa Sab, Maryam Karimi Pages 60-68
    Objective
    This study investigated the effect of neuro feedback on reducing dyslexia and dictation disorder with comorbid attention deficit hyperactivity disorder.
    Method
    This research including pretest - posttest with a group and quasi-experimental research design. The samples consisted of 5 student's dyslexia and dictation disorder With Comorbid ADHD disorder who were studying in third grade primary school. The research tools, were included 27short item form of Conner’s parent's questionnaire, reading and dictation tests. Data analysis Was performed in two statistical levels of descriptive (Mean and standard deviation) and Inferential (Paired t-test), using SPSS software version of 20 and EEG data imported to Neuro guide software for analysis of wave differences.
    Results
    According to the significant level of paired t test (P
    Conclusion
    According to the results, neuro feedback for reducing the severity of the dyslexia and dictation disorders was effective.
    Keywords: neuro feedback, dyslexia disorder, dictation disorder, ADHD
  • Mehdi Madanifard, Mohammad Mehdi Namaei, Vahid Jafarnia Pages 69-80
    Introduction
    The aims of this study were to compare the cognitive emotion regulation and Problem-Solving Strategies in patients with substance abuse and normal individuals.
    Method
    This was a causal-comparative (ex post facto) research that evaluated using cognitive emotion regulation and Problem-Solving Strategies questionnaires. patients (n=30 ) and normal subjects (n=30) selected with available sampling method. Data analysis was performed using independent t-test and descriptive indicators.
    Results
    these results showed that drug-dependent individuals had poorer cognitive emotion regulation and Problem solving strategies than normal subjects.
    Conclusions
    substance abuse individuals have shown deficits in cognitive emotion regulation and efficient Problem-Solving Strategies while this deficits have not seen in group normal individuals.
    Keywords: Addiction, cognitive emotion regulation, Problem solving
  • Negin Roshan, Yahya Yarahmadi, Baran Parhizkar Pages 80-88
    Introduction
    One of the most common digestive disease, irritable bowel syndrome. The severity of this disease associated with psychological variables.
    Purpose
    This study aimed to compare resilience in patients with irritable bowel syndrome and normal individuals in Sanandaj city.
    Method
    Design of this study was case-control. The samples of this study were100 respondents (50 cases with irritable bowel syndrome who referred to internal experts as case and 50 healthy respondents as control group). Also, the sampling method of this study was convenience sampling method. The instruments of the study was Kanr- Davidson Resilience Scale were evaluated.
    Results
    Analysis of data using independent T test showed that there was a significant difference between the two groups in terms of resiliency.
    Conclusion
    As a result of the more powerful person in resiliency, coping with problems and life stress have been less exposed to mental and emotional disturbances and physical and psychological health benefit is higher.
    Keywords: Resiliency, Irritable bowel syndrome