فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 24 (بهار 1392)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 24 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر پرویز محمدزاده، دکتر حسین اکبری فرد، اکرم اکبری، سمیه عطاپور صفحات 15-34
    در این مقاله سعی شده است تا با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها و شاخص مالم کوئیست بهره وری کشورهای در حال توسعه منتخب طی دوره 1998-2007 مورد اندازه گیری و تجزیه و تحلیل قرار گیرد، و سپس رابطه بهره وری و رشد اقتصادی در کشورهای با رشد بهره وری بالا بررسی شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که تعداد 17 کشور دارای کارائی کمتر از 9/0 هستند و از نظر کارایی فنی، فقط کشور کویت روی تابع مرزی تولید قرار دارد. همچنین از نظر کارایی مدیریتی، کشورهای آذربایجان، بلغارستان، گرجستان، قزاقستان، کویت، قرقیزستان، لتونی، مغولستان، اوکراین و تونس بالاترین مقدار کارایی را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، رشد اقتصادی، تحلیل پوششی داده ها، شاخص مالم کوئیست
  • دکتر محسن گل پرور، زهرا جوادیان، مائده عابدینی، محمد رضا مصاحبی صفحات 35-48
    این پژوهش با هدف بررسی مدل ساختاری پیوند میان رشد حرفه ای، حمایت سرپرست و توانمندسازی با نگرشهای شغلی و رفتارهای مدنی سازمانی در ایران به مرحله اجرا درآمد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان سه مجموعه صنعتی از شهرهای اصفهان، دورود و شیراز بودند که از میان آنها 899 نفر بر مبنای شیوه ی طبقه ای و به روش تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه های رفتارهای مدنی سازمانی، نگرش های شغلی، رشد حرفه ای، توانمندسازی و حمایت سرپرست بر روی آنها اجرا شد. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش از طریق مدل سازی معادله ساختاری (SEM) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که: 1) رشد حرفه ای، توانمندسازی و حمایت سرپرست با نگرشهای شغلی (رضایت و تعهد) دارای رابطه معناداری است (01/0P<). 2) نگرشهای شغلی، رشد حرفه ای و حمایت سرپرست نیز با رفتارهای مدنی سازمانی دارای رابطه مستقیم معنادار بودند (01/0P<). مدل ساختاری نهایی پژوهش نشان داد که برای ارتقاء رفتارهای مدنی سازمانی باید نگرشهای شغلی، رشد حرفه ای و حمایت سرپرست مورد تقویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: رفتارهای مدنی - سازمانی، حمایت سرپرست، رشد حرفه ای، توانمندسازی، نگرشهای شغلی
  • دکتر سلیمان ایران زاده، قادر زمستانی، مهدی پاکدل بناب، صادق بابایی هروی صفحات 49-70
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین سلامت سازمانی و بهره وری کارکنان شاغل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال 1391 می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و از حیث هدف کاربردی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به تعداد 745 نفر می باشد. روش نمونه گیری در این مطالعه تصادفی طبقه ای بوده که از طریق جدول نمونه گیری مورگان به تعداد 254 نفر محاسبه شده است. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسشنامه بهره وری و سلامت سازمانی می باشد که پرسشنامه بهره وری به صورت محقق ساخته بوده، که بر اساس مدل اچیو طراحی شده و حاوی شاخص های (اعتبار تصمیمات، شناخت شغلی، بازخورد عملکرد، سازگاری با محیط، رضایت از محل کار و انگیزه) می باشد. و پرسشنامه سلامت سازمانی استاندارد بوده و برای سنجش ابعاد مختلف سلامت سازمانی از نظر پارسونز شامل: یگانگی نهادی، نفوذ مدیر، ملاحظه گری، ساخت دهی، پشتیبانی و حمایت منابع، روحیه و تاکید علمی با محیط می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها پس از تست نرمال بودن با استفاده از آزمون کلموگروف-اسمیرنف، از آزمون T تک گروهی و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که بهره وری کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در حد متوسط به بالا بوده و به عبارتی نسبتا مطلوب می باشد ولی سلامت سازمانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز پایین تر از حد متوسط بوده و به عبارتی نامطلوب می باشد. همچنین بین مولفه های سلامت سازمانی (یگانگی نهادی، نفوذ مدیر، ملاحظه گری، ساخت دهی، پشتیبانی و حمایت منابع، روحیه و تاکید علمی) و بهره وری کارکنان شاغل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، بهره وری کارکنان، دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمود دانیالی ده حوض، دکتر سعیده کتابی صفحات 71-94
    ارزیابی و سنجش کارآیی سازمان همواره یکی از دغدغه های محققان بوده است و از این رو روش ها و تکنیک های متعددی در طول سالیان متمادی برای انجام این مهم مطرح و مورد استفاده قرار گرفته است. یکی از این تکنیک ها که به وفور از آن استفاده و سهم بالایی در تحقیقات مختلف حوزه های علمی مرتبط با سنجش و ارزیابی دارد، تکنیک تحلیل پوششی داده ها [1] است. از طرف دیگر صنعت بیمه بعنوان یک صنعت رو به رشد در کشور، مورد توجه فراوان محققان و مدیران است. از بین مسایل مختلف و متنوع این حوزه از صنعت، همواره مساله سنجش و ارزیابی کارآیی و عملکرد واحدها و شعب آن مورد عنایت صاحبنظران این حوزه بوده، چرا که با تعیین میزان کارایی و تعیین مقدارکمی آن و مقایسه آن در شعب و واحدهای مختلفمی توان راهکارهای مختلف افزایش کارایی شعب بیمه را بررسی نموده و در جهت بهبود آن گام های موثری برداشت. مطالعه حاضر با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها به بررسی و سنجش کارآیی شعب بیمه (شعب شرکت بیمه ایران در استان های جنوبی کشور) پرداخته و پس از برشماری شعب کارا و ناکارا به کمک تکنیک های مربوطه، به معرفی عوامل ناکارا بودن شعب ناکارا و ارایه پیشنهادات و راهکارهای کاربردی برای بهبود عملکرد این واحدها اشاره نموده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار WINQSB استفاده شده است
    3- DEA
    کلیدواژگان: سنجش کارآیی، شعب بیمه ایران، تحلیل پوششی داده ها
  • عبدالناصر شجاعی، دکتر رضا شافعی، سامان رحمانی نوروزآباد، مجتبی رستمی نوروزآباد صفحات 95-117
    دولت ها همواره برای نیل به اهداف والای توسعه ای خود از برنامه های توسعه و استراتژی های تدوین سیاست ها استفاده می کنند. در ایران نیز به تبع دیگر کشورهای برنامه های متعددی ارائه شده است که اخیرا نیز سند چشم اندار کشور تدوین شده است. در این سند دانشگاه ها به عنوان کانون توسعه ی علمی و فناوری از جایگاه و وظایف ویژه ای برخوردار هستند. در شرایط حساس کنونی تنها در شرایطی که دانشگاه ها از عملکرد مناسب برخوردار باشند، می توانند رسالت خود را در راستای تحقق اهداف سندچشم انداز به درستی انجام دهند. در این مطالعه با تاکید بر دانشگاه های غیردولتی و با ارائه یک رویکرد جدید سیاست های ارتقاء اثربخشی دانشگاه های غیردولتی براساس استفاده بهینه از منابع شان تدوین و ارائه گردیده است. منابع دانشگاه ها در این مطالعه در سه حیطه ی انسانی، ارتباطی و ساختاری قرار گرفته اند و بر این اساس پرسشنامه ی مشتمل بر 37 پرسش طراحی شده است که تعداد 83 پرسشنامه که توسط کارمندان و اعضای هیات علمی دانشگاه های غیردولتی کشور عودت داده شدند. در این مطالعه ارتباط متغیرهای تحقیق با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری [1] ، مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه تا حد زیادی دیگر نارسائی های دانشگاه های غیردولتی را نیز روشن نموده است که به منظور رفع این مشکلات، پیشنهادهایی برای انجام تحقیقاتی در آینده ارائه گردیده است.
    [1] -Structural Equation Modeling
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه ارتباطی، عملکرد، اثربخشی منابع، مدل یابی معادلات ساختاری
  • دکتر احمد اسدزاده، مینا آسیابان رضایی، مهناز طاهونی صفحات 119-140
    جهانی سازی و رقابت در بازارهای بین المللی، شرکت ها را با چالشی جدید رو به رو کرده است، به طوری که سازمان ها برای موفقیت در بازارهای بین المللی نیاز به درک ویژگی های بازارهای جهانی و مشتریان و همچنین سازگاری برندهای خود با فرهنگ های مختلف، برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار دارند. بر این اساس درک رابطه میان بازار محوری و عملکرد برند می تواند سازمان ها را در رسیدن به مزیت رقابتی و دستیابی به موفقیت های بیشتر یاری رساند. به همین منظور، در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر مستقیم بازار محوری بر عملکرد بین المللی برند و همچنین تاثیر غیرمستقیم آن از طریق برند سازی بین المللی متشکل از دو عنصر جهت گیری برند و جایگاه یابی مجدد پرداخته می شود. این پژوهش در میان صد برند برتر ایران انجام گرفته و داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری گردیده است. در این تحقیق از روش تحلیل آماری، برآورد ضرایب همبستگی، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر استفاده می شود. نتایج به دست، بیانگر رابطه معنی دار و تاثیر مستقیم و همچنین غیرمستقیم بازار محوری بر عملکرد برند است. تاثیر معنی دار متغیر تعدیل کننده برند سازی نیز به اثبات رسیده است.
    کلیدواژگان: بازار محوری، برندسازی، جهت گیری برند، جایگاه یابی مجدد برند، عملکرد برند
  • دکتر محمد پاسبان، سعید زنجانی، لیلا فاتحی خشکناب صفحات 141-158
    در هزاره سوم آموزش عالی از تک نقشی و تک نهادی به سوی چند نقشی و چند بعدی در حرکت است. به همین دلیل چالش های جدیدی بروی آموزش عالی گشوده می گردد جهت مقابله با این چالش ها بهترین رهیافت ممکن کیفیت است. مدیریت کیفیت جامع با نتایج بسیار چشمگیر در صنعت و تجارت اکنون وارد نظام آموزش عالی می گردد. کیفیت آموزشی و پژوهشی ازجمله دغدغه هایی است که همیشه نظام های دانشگاهی برای دستیابی به آن تلاش می کنند. ارتقای مستمر کیفیت آموزش عالی مستلزم استفاده از ارزیابی آموزشی است. کوشش های قابل توجهی در دو دهه اخیرجهت ارتقای کیفیت آموزش عالی و دستیابی به هدف های نظام های دانشگاهی در بسیاری از کشورها به عمل آمده است. هدف اصلی این تحقیق تعیین میزان آمادگی مدیران دانشگاه برای استقرار مدیریت کیفیت و بهره وری جامع بوده است. در این تحقیق، شش اصل تعهد، مشتری گرایی (تامین رضایت ارباب رجوع) ، واقع گرایی، مشارکت و همکاری، آموزش و بهبود مستمر به عنوان اصول مدیریت کیفیت جامع در نظر گرفته شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاداسلامی واحد زنجان تشکیل می دهند که از بین آنها باروش نمونه گیری تصادفی تعداد 111 نفر انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است و داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد که آمادگی کارکنان دانشگاه برای استقرار مدیریت کیفیت جامع در حد مناسبی نیست.
    کلیدواژگان: آمادگی، اصول مدیریت کیفیت جامع، کارکنان دانشگاه، بهره وری
  • مهدی علی نژاد ساروکلایی، دکترحسین بیورانی، فروزان جانمردی صفحات 159-168
    هدف این پژوهش طراحی الگوریتم مدیریت هزینه بنگاه اقتصادی در گروه صنعتی ایران خودرو تبریز می باشد و مشتمل بر تلفیق دو روش بهایابی بر مبنای هدف و مهندسی ارزش است. بر این اساس، نمونه ای مشتمل بر 47 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت ایران خودرو تبریز انتخاب و پرسشنامه مابین آن ها توزیع شد. در این پژوهش برای آزمون فرضیه ها، از آزمون میانگین جامعه و آزمون آنالیز واریانس استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از این است که مدیریت کردن سود و نحوه ارتباط با تامین کنندگان مواد و قطعات برای گروه صنعتی ایران خودرو تبریز رابطه معناداری با مدیریت هزینه مشتمل بر بهایابی هدف و مهندسی ارزش دارد. اما کسب رضایت مشتریان و طراحی محصولات جدید برای شرکت فوق رابطه معناداری با مدیریت هزینه ندارد. از نظر پاسخ دهندگان استفاده از تکنیک مدیریت هزینه جایگزین مناسبی برای سیستم بهایابی سنتی ایران خودرو تبریز نیست. در نهایت نتایج تحقیق نشان می دهد که از نظر پاسخ دهندگان، بکارگیری تکنیک مدیریت هزینه در گروه صنعتی ایران خودرو تبریز امری ضروری محسوب نمی گردد.
    کلیدواژگان: ارزش، مدیریت هزینه، بهایابی برمبنای هدف، مهندسی ارزش
|
  • Pages 15-34
    The present article tries to measure and analyze the productivity of the selected developing countries during 1998-2007 through the use of data envelopment analysis method and Malmquist index, and then to examine the relationship between productivity and economic growth in the countries with high productivity growth. The results obtained from the study show that 17 countries have the efficiency rate under 0.9, and that from the viewpoint of technical efficiency, only Kuwait is placed on the boundary function of production. Also, from the viewpoint of management efficiency, countries such as Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Kazakhstan, Kuwait, Kyrgyz Republic, Lithuania, Mongolia, Ukraine, and Tunisia have the highest rate of efficiency.
    Keywords: Total factors productivity, Economic Growth, DEA, Malmquist index
  • Pages 35-48
    This research was carried out with the purpose of studying the structural model of the relationship of professional development, supervisor support and empowerment with job attitudes and organizational citizenship behaviors in Iran. The statistical population consisted of the employees of three industrial complexes in Esfahan, Dorrod and Shiraz, from among whom 899 were selected on the basis of stratified method and simple random sampling. Then, the research instruments, including Golparvar and Refiezadeh’s (2009/2010) organizational citizenship behaviors, job attitudes, professional development, empowerment, and supervisor support questionnaires, were administered to them. The data gathered from the research questionnaires were analyzed using structure equation modeling (SEM). The results revealed that: 1) There is a direct significant relationship between professional development, empowerment and supervisor support with job attitudes (P
    Keywords: Organizational citizenship behaviors, Supervisor support, Professional Development, Empowerment, Job attitudes
  • Pages 49-70
    The present study tries to investigate the relationship between organizational health and personnel productivity of the staff working at Islamic Azad University, Tabriz Branch, in the year 2012.The research method is of descriptive, correlational type, and from the viewpoint of objective,it is an applied study. The statistical poppopulation includes the personnel of Islamic Azad University, Tabriz Branch,totaling 745,from among whom a sample of 254 was selected by random-classified sampling method and through the use of Morgan’s table. The data collection tools include two questionnaires; i.e., organizational health questionnaire is a researcher-designed one based on ACHIEVE model, which includes such indices as decision credibility, vocational awareness, performance feedback, environment adaptability, work-place satisfaction, and motivation. The organizational health questionnaire is a standard one aiming at the assessment of the different dimensions of organizational health proposed by Parsons. These dimensions include institutional integrity, manager’s influence, considerateness, initiating structure, resource support, morale, and academic emphasis. For data analysis, after testing the normality of the data through the use of Kolmogorov-Smirnov test, the researchers applied single-group t-test and Pearson’s correlation test. The results indicated that the productivity of the personnel at Islamic Azad University of Tabriz is higher than average; that is, it can be considered desirable. However, the organizational health is lower than average, or at an undesirable level. Moreover, the results showed that there is a relationship between the dimensions of organizational health (institutional integrity, manager’s influence, considerateness, initiating structure, resource support, morale, and academic emphasis) and the productivity of the personnel.
    Keywords: Organizational Health, Personnel productivity, Islamic Azad University
  • Pages 71-94
    Evaluation of the effectiveness of organizations has always been the concern of researchers. Hence, over the years numerous techniques for doing this have been proposed and used. One of the techniques that is widely used in various research areas and a high proportion of related scientific evaluation is data envelopment analysis (DEA). Besides, the insurance industry as a growing industry in the country has attracted the attention of researchers and administrators. Among the various issues in this area is the problem of performance evaluation and performance indicator. Because of the small amount of performance and its comparison in various branches and units, we can investigate different procedures in increasing the efficiency of the insurance branches and the steps taken to improve it. This study uses data envelopment analysis to measure the efficiency of insurance branches and after recognizing the efficient and inefficient offices by using technical tools, we have introduced the factors that are responsible for inefficiency of ineffective branches and finally we have presented some practical solutions to improve the performance of the insurance units.
    Keywords: performance measurement, Iran insurance branches, DEA
  • Pages 95-117
    Governments always use development programs and policy-making strategies in order to achieve their goals for development. In Iran, too, following the policies of other countries, several programs have been presented, and the prospective plan of the country has recently been compiled. In this model, universities have their special place as the center for scientific and technological development. In the current sensitive situation, universities can truly perform their mission in realizing the goals of the prospective plan only if they have proper performance. In the present study, by taking non-governmental universities into account and proposing a new approach, the researchers have compiled the promotion policies for the effectiveness of non-governmental universities based on the optimal use of their resources. The university resources have been considered in the three fields of human capital, relational capital, and structural capital in the research at hand, and accordingly, a questionnaire including 37 questions has been designed and distributed among the samples. Of the distributed questionnaires, 83 which had been filled out by university personnel and academic staff of the non-governmental universities of the country were returned. In this research, the relationship of the research variables has been studied through the use of structural equation modeling. The research has also revealed to some extent the other shortcomings of the non-governmental universities, and some suggestions have been presented for future researches in order to obviate them.
    Keywords: Human capital, structural capital, relational capital, performance, Resources allocation, structural equation modeling
  • Pages 119-140
    Globalization and competitiveness in the international markets have urged companies to encounter new challenges. Now, it is necessary that organizations understand the characteristics of global markets and customers. They also need to adapt their brands to different cultures in order to achieve sustainable competitive advantage. On this basis, understanding the relationship between market orientation and brand performance helps achieve greater competitive advantage and success. The present paper investigates the direct effect of market orientation on international brand performance. It also studies the indirect effect on international branding through brand oriention and brand repositioning. To this end, the top 100 branded manufacturing companies in Iran have been surveyed. The results of the Spearman correlation, multiple regressions and path analysis indicate a significant and direct as well as indirect effect of market orientation on the brand performance. Also, the significant effect of international branding as the intermediate variable was confirmed.
    Keywords: Market Orientation, Branding, Brand-oriention, Brand repositioning, Brand performance
  • Pages 141-158
    In the third millennium, higher education is moving from a single-function and single-institution entity toward the multi-function and multi-dimensional one. Therefore, it is confronting new challenges. The best possible safeguard against these challenges is quality. Thus, total quality management (TQM), with its considerable results in industry and business, is now entering the higher education system. Educational and research quality is one of the concerns of higher education systems, and universities have always struggled to attain it. The constant promotion of higher education quality requires educational assessment. During the past two decades noticeable attempts have been made in many countries to enhance higher education quality and to attain the objectives of higher education systems. The main objective of the present research is to determine the rate of university chancellors’ readiness to establish comprehensive quality and productivity management. In this study, the six principles of commitment, customer orientation, realism, collaboration, training, and continuous improvement have been considered as the TQM principles. The statistical population consisted of all the personnel of Islamic Azad University, Zanjan Branch, from among whom 111people were selected as the research sample through the use of random sampling method. For data analysis, Spss software was used, and the data were analyzed both descriptively and inferentially. The results indicated that the readiness of the personnel of the university under study to establish total quality management is not at a desirable level.
    Keywords: Readiness, Total quality management principles, University personnel, Productivity
  • Pages 159-168
    The aim of the present research is to design the algorithm of the cost management of a business entity in Tabriz Iran Khodro Industrial Group, and it involves the integration of the two methods of target based costing and value engineering. To do so, first a sample including 47 managers and specialists of Tabriz Iran Khodro Company were selected and a questionnaire was distributed among them. To test the hypotheses of the research, we used average population and ANOVA test. The results of the research showed that profit management and the type of relationship with materials and machinery suppliers for Tabriz Iran Khodro Company have a meaningful relationship with cost management including target costing and value engineering. But customer satisfaction and designing new products didnt have a meaningful relationship with cost management. Also, the results showed that regarding the respondent's viewpoints, using cost management technique cannot be a suitable alternative for the traditional costing system in Tabriz Iran Khodro Company. Finally, the research results showed that regarding the respondent's viewpoints, using cost management technique is not considered to be a necessity in Tabriz Iran Khodro Industrial Group.
    Keywords: Cost management, Target costing, value, Value engineering