فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 20 (بهار 1391)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 20 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر کمال الدین رحمانی، دکتر نادر بهلولی، بهروز صادق زاده صفحات 7-34
    امروزه انتقال سیستماتیک خواست و نظر مشتریان و تبدیل آنها به اقدام عملی در راستای تغییر یا اصلاح محصول، به واسطه ضرورت کسب موفقیت و مزیت رقابتی، برای شرکت ها از اهمیت فوق العاده ای برخوردار شده است. در این راه شرکت ها به جستجوی سطوح بالاتری از کیفیت برای محصولات و خدماتشان و نیز بهبود مستمر برای حفظ گام های سریع پیشرفت و تغییر در سراسر جهان پرداخته اند. به همین منظور دراین تحقیق سعی شده است مدلی ریاضی برای گسترش عملکرد کیفیت با رویکرد فازی ارائه گردد که خواسته ها و نیازهای مشتریان را نیز در نظر گیرد. بدین منظور ابتدا با استفاده از روش QFD خواسته ها و ویژگی های فنی مورد نظر شناسایی شده و سپس با بکاربردن روش ANP، خواسته ها و همچنین ویژگی های فنی وزن دهی شده و میزان وابستگی بین خواسته ها و ویژگی های فنی مشخص گردد. در نهایت مدل برنامه ریزی آرمانی ارائه شده که در بر گیرنده سطوح اهمیت نیازهای فنی با استفاده از روش ANP فازی، محدودیت منابع مالی، میزان امکان پذیری و درجه رقابتی بودن یک نیاز به عنوان محدودیتهای آرمانی برای تعیین آن دسته از نیازهای فنی است که در فاز طراحی محصول باید مد نظر قرار گیرند. و در پایان برای تست مدل ارائه شده، نتایج حاصل از بکارگیری مدل در یک مطالعه موردی برای محصول اکسل شرکت صنعتی تولیدی X نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: گسترش عملکرد کیفیت (QFD)، فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)، برنامه ریزی آرمانی (ZOGP)، اکسل
  • دکتر غلامرضا معمارزاده، دکتر رضا نجف بیگی، یدالله عباسزاده صفحات 35-58
    امروزه، شایسته سالاری و استفاده از نیروهای کارآمد یکی از اصول اساسی و از عوامل موفقیت سازمانها در حرکت به سمت پویایی و تحول است. به عبارت دیگر شایسته سالاری به عنوان رمز پیروزی حرکتهای توسعه ای، در درون سازمانها می باشد؛ به شکلی که مدیران در هیچ شرایطی نباید خود را بی نیاز از توجه به مفاهیم و آموزه های آن بدانند. لذا در این راستا، پژوهش حاضر، با هدف ارائه مدل ارتقاء نظام شایسته سالاری در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، به روش توصیفی - پیمایشی و با ابزار پرسشنامه انجام شده است؛ این پژوهش دارای دو نوع پرسشنامه است. نتایج تحلیل انجام شده بر پاسخهای به دست آمده از پرسشنامه اول باعث شکل گیری مدل مفهومی گردید. از پرسشنامه دوم نیز به منظوراستخراج روابط بین متغیرها، تعیین ضرایب وزنی شاخص ها و ارائه مدل پژوهش استفاده شدکه در بین 54 نفر از خبرگان که با شرایط خاصی و به روش قضاوتی انتخاب شده بودند توزیع گردید. نتایج آن بر اساس روش لکسیکوگراف مورد تحلیل قرار گرفت که نتیجه آن نشان می دهد در سازمانهایی که نوع استراتژی آنها رقابتی؛ نوع سبک رهبری آنها مشارکتی؛ نوع فرهنگ سازمانی آنها از نوع فرهنگ سازمانی پاسخگو؛ هدف نظام مدیریت منابع انسانی آنها هدف سازمانی و نوع تصمیم گیری آنها نیمه متمرکز است زمینه ایده آل تری برای ارتقاء شایسته سالاری فراهم می باشد. همچنین سازمانهایی که مشارکت در فرایند تدوین ارزشها، پذیرش شایسته سالاری در افکار عمومی، شایستگی به عنوان معیار گزینش افراد و قوانین استخدامی با فرصت برابر را دیکته می کنند باعث ارتقاء شایسته سالاری می شوند.
    کلیدواژگان: شایسته سالاری، سازمانهای دولتی، عوامل درون سازمانی و عوامل برون سازمانی
  • حسین عماری، دکتر احمد زنده دل صفحات 59-78
    هدف اصلی این پژوهش ارزیابی تاثیر واسطه ای تصویر ذهنی برند بین شخصیت و نگرش به برند با ارزش ویژه برند می باشد. بعد از بررسی اثرات مستقیم، غیر مستقیم و اثر کل، تاثیر گذارترین متغیر برون زا در شکل گیری ارزش ویژه برند در صنعت شکلات ایران شناسایی می شود تا در آینده، شرکت های فعال در این صنعت بتوانند با سرمایه گذاری روی این عامل، ارزش ویژه برند خود را، که مهمترین دارایی نامشهودشان است، افزایش دهند. گرایش این پژوهش کاربردی، رویکرد آن استقرائی، استراتژی آن علی، هدف روش شناسی آن تبیین (آزمون فرضیات) ، و افق زمانی آن تک مقطعی می باشد. برای گردآوری داده ها در این پژوهش، از ابزار پرسشنامه استاندارد شده استفاده شده است. برای بررسی روابط علی بین ابعاد ارزش ویژه برند، مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل عامل تاییدی مورد استفاده قرار گرفته است. برای آزمون مدل طراحی شده، یک نمونه 432 نفری با روش نمونه گیری خوشه ای از بین مراجعین به فروشگاه های بزرگ محصول شکلات در ایران انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج حاصل از تست مدل حاکی از آن است که تصویر ذهنی برند مهمترین عامل تاثیرگذار در ایجاد ارزش ویژه برنددر صنعت شکلات می باشد. علاوه بر این، با استناد به داده های گردآوری شده ، تاثیر واسطه ای تصویر ذهنی برند، در شکل گیری ارزش ویژه برند، مورد تایید است. مزیت این مدل، در نظر گرفتن سازه شخصیت برند بعنوان یکی از ابعاد تاثیر گذار روی ارزش ویژه برند است که در مدل های ارائه شده در کشورمان کمتر مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین، این مدل بر اساس داده های گردآوری شده از صنعت شکلات ایران مورد آزمون قرار گرفته در صورتی که، اکثر مدل های ارائه شده در زمینه ارزش ویژه برند در کشورهای دیگری مثل آمریکا، کره و… مورد آزمون قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: نگرش به برند، شخصیت برند، ارزش ویژه برند، تصویر ذهنی برند، صنعت شکلات، تاثیر واسطه ای
  • دکتر یونس بادآور نهندی، مصطفی زارعی صفحات 79-100
    هدف اصلی این پژوهش بررسی و کشف ویژگی ها و مشخصات کارآفرینی در بین دانشجویان دانشگاه های ایران و ارزیابی گرایش کارآفرینی آنان از طریق مقایسه بین دانشجویان کارآفرین محور و دانشجویانی که میل کمتری به کارآفرینی دارند می باشد. نمونه این پژوهش به صورت تصادفی احتمالی ساده از بین دانشجویان کارشناسی سه دانشگاه ایران، انتخاب شده است. با تفکیک دانشجویان کارآفرین از غیرکارآفرین، ویژگی های کارآفرینی بین این دو گروه از دانشجویان بررسی و مقایسه شده است. نتایج حاکی از آن بود که به جز ویژگی های خوداتکایی و تحمل ابهام، در سایر ویژگی های ذکر شده، دانشجویان کارآفرین دارای سطوح بالاتری بودند. این پژوهش دیدگاه هایی در مورد آموزش و پرورش کارآفرینی ارائه می نماید، به عنوان نمونه، به منظور دستیابی به کارآفرینی بهتر، کدام ویژگی های کارآفرینی توسعه داده شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، خوداتکایی، آموزش، نوآوری
  • دکتر یدالله رجایی صفحات 101-126
    این مقاله با استفاده از تحلیل داده های تابلویی به بررسی تاثیر فناور ی اطلاعات و ارتباطات [1] (فاوا) بر تولید و بهره وری کل عوامل تولید پرداخته است. به این منظور تحلیل با استفاده از اطلاعات آمارگیری کارگاه های صنعتی مرکز آمار ایران با بکارگیری مدل داده های تابلویی در سطح بنگاه و بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده (سال های 1385 و 1386) انجام شده است. این مطالعه با دو رویکرد انجام شده است. در رویکرد اول به بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر تولید از طریق برآورد تابع گسترش یافته کاب داگلاس با درنظرگرفتن اندازه بنگاه و نوع صنعت با استفاده از 6 شاخص اندازه گیری بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در صنایع ایران در سطح بنگاه پرداخته و در رویکرد دوم با برآورد تابع تولید گسترش یافته کاب داگلاس برای دو گروه بنگاه ها، شامل بنگاه هایی که از رایانه در انجام فعالیت های بنگاه استفاده می کنند و بنگاه هایی که استفاده نمی کنند برآورد و مقادیر بهره وری کل عوامل تولید مقایسه شده است. بدین ترتیب، در رویکرد اول اثر فاوا بر تولید و در رویکرد دوم اثر آن بر بهره وری کل عوامل [2] (TFP) بررسی شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که اکثر شاخص های ICT اثر مثبت فناوری اطلاعات و ارتباطات بر تولید در سطح بنگاه را تائید می کنند. همچنین نتایج رویکرد دوم دال بر اثر انکار ناپذیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بهره وری کل عوامل تولید است.
    [1] -Information and Communication Technology
    [2] -Total Factor Productivity
    کلیدواژگان: حسابداری رشد، داده های تابلویی، صنعت، فناوری اطلاعات و ارتباطات، بهره وری کل عوامل تولید
  • صفحات 127-144
    هدف از این پژوهش شناسایی و ارزیابی برخی عوامل موثر بر توسعه بازاریابی ورزش بانوان استان آذربایجان غربی از دیدگاه مدیران باشگاه های ورزشی بانوان و مدیران و کارشناسان ادارات تربیت بدنی استان آذربایجان غربی بود. جامعه آماری این تحقیق را کلیه مدیران و مربیان باشگاه های ورزشی بانوان در سطح استان (60 نفر) و کارشناسان ادارات تربیت بدنی استان آذربایجان غربی (50 نفر) ، تشکیل دادند (N=110). ابزار تحقیق پرسشنامه ای شامل 45 پرسش بسته بود که پایایی و روایی آن قبلا تایید گردید (α =0. 95). نتایج حاصل از تحلیل عاملی داده ها نشان داد که 11 عامل (حمایت مالی، مدیریت مکان و کانال های توزیع، مدیریت محصول، مدیریت فرآیند، مدیریت قیمت گذاری، قدرت های حاکم بر بازار و رسانه ها، شواهد فیزیکی، مدیریت روابط عمومی، عوامل انگیزشی، انتظارات تماشاگران و طرفداران، ارزش گذاری تیم ها) مهمترین عوامل موثر بر توسعه بازاریابی ورزش بانوان استان آذربایجان غربی بودند که لازم است توجه و سرمایه گذاری اداره کل تربیت بدنی و مدیران باشگاه های ورزشی بانوان و بازاریابان ورزشی در سطح استان در این زمینه ها متمرکز گردد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی ورزشی، بازاریابی ورزشی بانوان، ورزش بانوان
  • دکترعلی سلمانپور، حسین علیی، محمدرضا افخم، مرتضی شکرزاده صفحات 145-164
    تحقیقات اولیه درباره مسیر شغلی و پیشرفت شغلی نوعا در ارتباط با بررسی ویژگی های جمعیت شناختی و عوامل شخصی و موفقیت شغلی بوده است. به عنوان مثال، عوامل جمعیت شناختی مانند سن، وضعیت تاهل و عوامل شخصی مانند تحصیلات و تجربه به عنوان تعیین کننده های قوی موفقیت شغلی شناخته شده بودند شواهد تجربی اخیر نیز از این ایده که ویژگی های اجتماعی-جمعیت شناختی (سن و جنسیت) به عنوان پیش گویی کننده های اساسی یا قوی موفقیت شغلی هستند، حمایت می کند. در این راستا موضوع هوش عاطفی نیز به عنوان عوامل دیگر در این زمینه شناسایی شده است. برای این منظور از پرسشنامه استفاده گردید و روایی و پایائی مقیاس ها احراز شد. یک نمونه 100 نفری از بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز را انتخاب کرده و میزان موفقیت شغلی عینی و ذهنی آنان را مورد بررسی قرار داده شد که نتایج بدست آمده عبارتند از: 1- بین هوش عاطفی و موفقیت شغلی ذهنی رابطه معنی دار و مستقیم وجود ندارد. 2- بین هوش عاطفی و موفقیت شغلی عینی رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد. 3- بین سن و موفقیت شغلی عینی رابطه معنی دار وجود ندارد. 4- بین سن و موفقیت شغلی ذهنی رابطه معنی داری وجود ندارد. 5- اختلاف نمره های موفقیت شغلی عینی براساس جنسیت معنی داراست. 6- اختلاف نمره های موفقیت شغلی ذهنی براساس جنسیت معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، موفقیت شغلی عینی، موفقیت شغلی ذهنی
  • صفحات 165-187
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین سبک های مدیریت تعارض و خلاقیت کارکنان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال 1391 می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و از حیث هدف کاربردی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش، مدیران دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز شامل (روسای دانشکده ها، معاونین دانشکده ها و روسای آموزش) به تعداد 32 نفر و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به تعداد 699 نفر می باشد. روش نمونه گیری در این مطالعه برای مدیران به صورت سرشماری بوده و برای کارکنان تصادفی ساده به تعداد 248 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسشنامه استاندارد و معتبر مدیریت تعارض که پرسشنامه مدیریت تعارض دارای 30 سوال مدیریت تعارض برای تعیین سبک های مدیریت تعارض مدیران (سبک اجبار، سبک سازش، سبک اجتناب، سبک همکاری، سبک مصالحه) و پرسشنامه خلاقیت دارای 50 سوال خلاقیت برای تعیین میزان خلاقیت کارکنان می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون وT مستقل استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین سبک اجبار مدیران و خلاقیت کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز همبستگی آماری معکوس و معنی داری وجود دارد. همچنین بین سبک سازش، سبک مصالحه، میزان تحصیلات و سابقه کاری مدیران و خلاقیت کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز همبستگی آماری مثبت و معنی داری وجود دارد. بین سبک اجتناب و سبک همکاری مدیران و خلاقیت کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز همبستگی معنی داری وجود ندارد. همچنین سبک های مدیریت تعارض مدیران دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به تفکیک جنسیت متفاوت نیستند.
    کلیدواژگان: سبک های مدیریت تعارض، خلاقیت کارکنان، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز
|
  • Pages 7-34
    Nowadays, the systematic transfer of customers, demands and comments and converting them to practical measures in line with the modification or correction of the product have become of immense importance for the companies in order to achieve success and competitive primacy . In this regard, companies have proceeded to seek higher levels of quality for their products and services as well as to improve them continually in order to keep up with the rapid pace of progress and change all over the world. The present survey attempts to present a mathematical model for quality function development (QFD) based on fuzzy approach which can consider customers demands and comments. For this purpose, first the demand and desired technical properties were identified by using QFD method. Then, by ANP method, we specified the demands and weighed technical properties as well as the rate of thecorrelation of demand and technical properties. Finally, the idealistic programming model was presented which includes different level of importance of technical needs through the use Fuzzy ANP method, such as limitation of financial resource, rate of feasibility, and degree of competitiveness, which should be considered in the designing phase. In conclusion, in order to test the presented model, we have shown the result of applying the model in a case study related to the production line of “Axel” in “X” industrial manufacturing company.
    Keywords: Quality function development (QFD), Network analysis process (ANP), Idealized programming(ZOGP), Axel
  • Pages 35-58
    Today, meritocracy, as well as employing efficient work forces, is one of the main principles and success factors of organizations for moving towards dynamism and evolution. It, on the one hand, is the requirement and success key of reformations and a condition of survival and durability of political systems and, on the other hand, is one of the basic elements of empowerment of governments, knowledge promotion and management proficiency of every country. The present study, which aims to present a meritocracy system promotion model for govermental organizations of Iran, has been conducted by a descriptive-survey method using questionnaires and semi-structured interview among managers and staff of the Ministry of Health and Medical Education. After studying theoretical fundamentals and getting acquainted with meritocracy subject, we prepared an open questionnaire in order to recognize government organizations with regard to meritocracy system situation and to identify its effective factors. The results of the conducted theme analysis with the obtained answers led to the formation of the conceptual model. In the next step, the second questionnaire was designed in order to extract relations among the variables, determine weight coefficients of indexes, and present the research model. After confirming the validity and reliability of the questionnaire, it was distributed among 54 experts who were chosen under certain conditions and through a judgmental method. The results were analyzed based on decision making structure with multiple criteria and lexicographic model. The results indicated that in organizations with a competitive strategy, partnership leadership style, responsive organizational culture, organizational goal of human resource management system, and a semi-centralized decision making method, a more ideal background is provided for the promotion of meritocracy system. Also, organizations that involve participation in the formulation of values and norms, accept meritocracy in public opinion, consider competence as the main standard for the selection of people and dictate employment terms with an equal opportunity will provide a better background for the promotion of meritocracy system.
    Keywords: meritocracy, governmental organizations, Intra, extra-organizational factors
  • Pages 59-78
    This study examined the underlying dimensions of brand equity in the chocolate industry. For this purpose, the researcher developed a model to identify which factors are influential in building brand equity. The second purpose was to assess the effect of brand image on mediating between brand attitudes, brand personality and brand equity. This research is an applied research and its strategy is causal. The standard questionnaire was used for collecting data. The study employed structural equation modeling to investigate the causal relationships between the dimensions of brand equity and brand equity itself. It specifically measured the way in which consumers’ perceptions of the dimensions of brand equity affected the overall brand equity evaluations. The data were collected from a sample of consumers of chocolate industry in Iran. The results of this empirical study indicate that brand image is an important component of brand equity in this industry. Moreover, the role of brand image as a mediating factor in the formation of brand equity is supported. The present research enriched brand equity building by incorporating the brand personality and brand image, as recommended by previous researchers. Moreover, creating the brand equity index particularly in the chocolate industry of Iran is novel.
    Keywords: brand equity, Brand Personality, Brand Attitude, brand image, Mediating Role, Chocolate Industry
  • Pages 79-100
    The main goal in this research is to study and discover the characteristics and features of job creativity among Iranian university students and to assess their tendency toward enterpreneurship through the comparison of the students with high tendency and the students with low tendency toward job creation. The research sample consists of the students of three universities in Iran, who were selected by simple random sampling technique. After isolating the creative students from the less creative ones, we studied the characteristics of the two groups and compared them. The results show that except for self-reliance and ambiguity tolerance, in all other characteristics, the students with job creation tendency had higher scores. This research provides some insight into enterpreneurship education, e.g., which characteristics should be developed to achieve better job creativity.
    Keywords: Entrepreneurship, Self-reliance, instruction, innovation
  • Pages 101-126
    This article has investigated the effect of information and communication technology (ICT) on the production and total factor productivity by using the analysis of the panel data. To perform this, the analysis was done through the application of the statistical data received from the industrial firms related to Iran's StatisticsCenter using a panel data model to the firm level, based on the latest published information (2006-2007). The study has been conducted with two approaches. In the first one, the effects of information and communication technology on the production through estimating the expanded function of Cobb Douglas, regarding the largeness of the agency and the type of the industry have been noted. Six measuring characteristics related to the amount of implementing information and communication technology in Iranian Industry, within the scope of agencies, have been taken into account. In the second approach, the extended production function of Cobb Douglas has been estimated for the two groups of agencies. The groups included those which applied computers in doing the tasks and those which did not. Then, the amounts of the productivity of total production factors were compared. Accordingly, the effect of ICT on production in the first approach, and its effect on total factor productivity in the second one have been considered. The results indicate that most ICT characteristics confirm the positive effects of the information and communication technology on the productivity to the firm level. Also, the results of the second approach validate the undeniable impact of the so-called technologies on the total factor productivity.
    Keywords: Growth accounting, Panel Data, Industry, Information, communication Technology, Total factor productivity
  • Pages 127-144
    The purpose of the present study was to identify and assess some factors affecting the development of Women's Sports marketing in WestAzerbaijanProvince from the viewpoint of the managers of Women's Sport clubs as well as the experts and managers of the physical education offices in WestAzarbaijanProvince.
    The statistical population consisted of the managers and coaches of Women's sports clubs (60 people) and managers and experts of the physical education offices in WestAzarbaijan Province(50 people), (N=110). The research tools was a questionnaire comprising 45 closed questions, the validity and reliability of which had already been confirmed (α=0.95). The results of factor analysis of the data indicated that 11 factors (sponsorship, place management and distribution channels, product management, process management, pricing management, the powers governing the markets and media, physical evidence, public relations management, motivational factors, the expectations of spectators and fans, and validation of teams) were the most important factors affecting the development of women's sports marketing in West Azerbaijan Province. It is necessary that the attention and investment of the head office of physical department as well as the managers of women's sports clubs and sports marketers of the province by focused on these areas.
    Keywords: Marketing, Sport marketing, Women's sports marketing, Women's sports
  • Pages 145-164
    Preliminary researche on job path and job progress has been typically in relation with examining demographic and individual factors and job achievement. For example, demographic factors like age and marital status, and individual factors like education and experience were recognized as strong job achievement determinants. Recent experimental evidence also supports that social-demographic features (age, gender) are the basic or strong predictors of job achievement.In this respect, the issue of emotional intelligence has also been recognized as another factor in this field. For this purpose, a questionnaire was used, whose validity and reliability were confirmed. A sample of 100 people from the. Staff of Islamic Azad University of Tabriz was selected, whose objective and subjective job achievements were examined. The results of these examinations were as follows: 1) There is no significant and direct correlation between emotional intelligence and subjective job achievement, 2)There is a significant and direct correlation between emotional intelligence and objective job achievement, 3)There is no significant correlation between age and objective job achievements, 4) There is no significant correlation between age and subjective job achievements, 5)Score difference of objective job achievement based on gender is significant, and 6) Score difference of subjective job achievement based on gender is insignificant.
    Keywords: Emotional Intelligence, Objective job achievement, Subjective job achievement
  • Pages 165-187
    This study tries to investigate the relationship between Conflicting Management Styles and the Personnel Preativity in the Islamic Azad University of Tabriz in the year 2012. It takes a descriptive and cooperative method of analysis aiming at the applicable aspects. The population of the present study includes administrators of Islamic Azad University of Tabriz, namely, faculty adminstrators, vice presidents and the heads of educational boards. This population covers 32 members of the mentioned adminstrators and 699 personnel of the university. The sampling method of the study for adminstrators is all-enclusive [32] while covering a number of 248 random personnels. The tools for the data analysis includes 2 standard and authentic questionnairs for conflicting management. The conflicting management questinnaire contains 30 questions to identify Conflicting Management Styles of the these adminstrators (competing style, accomodating style, avoiding style, cooperation style, and compromising style). İn addition, the creativity questionnaire includes 50 creativity questions to identify the creativity amount of the personnel. To analyze the data Pearson correlation test and T-test have been applied. The results indicate that there is a meaningful reverse statistical correlation between the adminstrators’ competeng style and the creativity of the personnel. There is also a meaningful positive correlation between accomodating style, compromising style, educational levels and the working experiences of the personnel. There is no meaningful correlation between avoiding style and cooperation style of the adminstrators and the creativity of the personnel. Moreover, conflicting management styles of the adminstrators of the Islamic Azad University of Tabriz are not different from each other based on the genders of the adminstrators.
    Keywords: Conflicting Management Styles, Creativity of the Personnel, Islamic Azad University of Tabriz