فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 17 (تابستان 1390)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 17 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر جواد جاسبی، پیام مکوندی صفحات 7-32
    برنامه ریزی حمل و نقل درون شهری در دوره های اخیر همواره یکی از تصمیمات مهم در حوزه برنامه ریزی شهری در کلان شهرها بوده است. در این بین، پیش بینی حجم سفرهای آتی بین دو منطقه کلان شهر، کلید موفقیت در این امر برنامه ریزی صحیح حمل و نقل به شمار می رود. به دلیل اهمیت برنامه ریزی حمل و نقل درون شهری، مدل های مختلفی توسط محققین در این زمینه توسعه داده شده که بعضی از این مدل ها علیرغم قدمت زیاد، همچنان در حوزه های عملیاتی به کار گرفته می شوند. مساله اساسی در توسعه این مدل ها، پیچیدگی مساله است که از ماهیت رفتار انسانی در انتخاب ناشی می شود. این پیچیدگی سبب می شود تا همواره توسعه مدلی که خطای پیش بینی قابل قبولی داشته باشد، با مشکلات فراوان محاسباتی و عملیاتی روبرو باشد. این مساله در کشورهای در حال توسعه و یا توسعه نیافته که در آن ها داده های تاریخی به شکل مناسب در اختیار نیستند و ظرفیت های محاسباتی رایانه ای نیز به طور کامل در دسترس نمی باشد، از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است. در این پژوهش، یک مدل سه مرحله ای فازی برای مدل سازی فرایند سفر بین دو ناحیه مفروض از یک کلان شهر و در نهایت چارچوبی برای پیش بینی آتی این کمیت پیشنهاد شده است تا بر اساس آن بتوان برای نگاشت بین حجم سفرهای انجام شده بین دو ناحیه به عنوان متغیر خروجی و متغیرهای جمعیت شناختی و اجتماعی به عنوان متغیر ورودی، تابعی را تقریب زد که بتواند فرایند انجام سفر را مدل کند. در این مدل، پایگاه قواعد فازی در حقیقت در پی انتقال الگوی ذهنی متخصصین حمل و نقل به مدل ریاضی تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی حمل و نقل درون شهری، سیستم استنتاج فازی، پیش بینی سفر
  • حبیب الله آخوندی بناب، زهرا موسومی شجاعی، دکتر علیرضا پیرخائفی، مهدی مهدی پورمقدم صفحات 33-52
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین منبع کنترل مدیران با انگیزش شغلی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی در سال 89-88 انجام گرفته است و جامعه آماری این پژوهش متشکل از 22 واحد دانشگاه آزاد اسلامی در سطح استان آذربایجان شرقی که شامل کلیه واحدهای منطقه 13 دانشگاه آزاد اسلامی می شود که در این تعداد واحد کلا معاونین و مدیران شاغل در قسمت های اداری دانشگاه به تعداد 121 نفر بوده و کلیه کارکنان زن و مرد شاغل در دانشگاه و تحت مدیریت این مدیران به تعداد 2150 نفربود. نمونه آماری با استفاده از تعیین حجم نمونه مورگان برای مدیران به تعداد 93 نفر و برای کارکنان 326 نفر تعیین شد. روش تحقیق این پرسش نامه از نوع همبستگی است. برای آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی پیرسون و مجذور کای (2x) استفاده شد وفرایند تحلیل داده ها از طریق فنون آمار توصیفی و استنباطی و توسط نرم افزار SPSS انجام گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد چنانچه مدیران در سازمان ها دارای منبع کنترلی درونی باشند بر روی کارکنان تحت مدیریتی خود تاثیر مثبت تری را خواهند گذاشت. همچنین بدلیل معکوس بودن رابطه بین منبع کنترل بیرونی مدیران با انگیزش شغلی کارکنان، هر قدر مدیری دارای منبع کنترلی بیرونی باشد و بر اساس آن در سازمان رفتار نماید، انگیزش شغلی کارکنان آن مدیر تقلیل و کاهش پیدا خواهد نمود.
    کلیدواژگان: منبع کنترل، انگیزش شغلی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • دکتر سلیمان ایران زاده، داود باقری، اصغر آذرکسب صفحات 53-90
    در عصر پیشرفت های مداوم، دوران ارزش افزوده، عصر انجام فعالیت های زیاد با امکانات محدود و بالاخره دوران ارتقاء بهره وری، وجود یک نظام ارزیابی عملکرد نامناسب می تواند نارسایی مهمی محسوب شود. در این مقاله سعی شده است برای جلوگیری از تبعات ناشی از نظام ارزیابی نامطلوب در دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی، مدل درخت فازی را جهت بررسی روش های ارزیابی عملکرد کارکنان ارائه دهیم و بر اساس این مدل روش ارزیابی عملکرد مناسب برای هر یک از واحدها را انتخاب نمائیم. برای این کار ابتدا عوامل موثر در تعیین روش ارزیابی عملکرد را مشخص کردیم و با استفاده از این عوامل به بررسی روش های ارزیابی عملکرد کارکنان پرداختیم. در این رابطه از نظرات اساتید و خبرگان منابع انسانی استفاده کرده و با استفاده از دانش اخذ شده از خبرگان منابع انسانی، پایگاه دانش ایجاد شده و با استفاده از پایگاه دانش و الگوریتم و مجموعه های فازی، مدل درخت فازی ارائه گردیده است. سپس با توزیع پرسش نامه مقادیر هر یک از متغییرهای مورد بررسی (عوامل موثر در تعیین روش ارزیابی عملکرد) برای هر یک از واحدهای مورد مطالعه تعیین شده و در نهایت با استفاده از این مقادیر کسب شده اولویت روش های ارزیابی عملکرد برای هر یک از واحدها مشخص شده است. در مرحله بعد با استفاده از تصمیم گیری چند معیاره فازی اولویت انتخاب روش های ارزیابی برای هر یک از واحدها را بر اساس ارزش تصمیم (مقدار تامین اهداف) آنها مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، آنتروپی، الگوریتم، درخت تصمیم، پایگاه دانش
  • مریم بالاسیدقصیر، اسماعیل علیزاده صفحات 91-110
    مدل های تحلیل پوششی داده ها (DEA) ، برای اندازه گیری کارایی نسبی مجموعه ای از واحدهای تصمیم گیرنده با ورودی های مختلف برای به وجود آوردن خروجی های مختلف هستند. برای بحث در مورد داده های نادقیق، مفهوم فازی معرفی می شود. این مقاله روشی را برای اندازه گیری میزان کارایی واحدهای تصمیم گیرنده با توابع هدف فازی معرفی می کند. در این مقاله از اعداد فازی ذوزنقه ای استفاده می شود. هدف اصلی تبدیل مدل تحلیل پوششی داده های فازی به مدل های قطعی و دقیق DEAاست که به وسیلهبرش ها، صورت می گیرد. دسته ای از مسائل پارامتریک برای توضیح دسته ای از مدل های قطعی DEA فرمول بندی می شوند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارائی، توابع عضویت، برنامه ریزی پارامتریک
  • دکتر علی محمد امیرتاش، دکتر سید امیر احمد مظفری، کاظم مهری، دکتر حمید جنانی صفحات 111-130
    هدف از این تحقیق، مقایسه لنگرهای شغلی و تعهد سازمانی اعضای هیات علمی تربیت بدنی و غیرتربیت بدنی است. روش تحقیق نیمه تجربی و از نوع بعد از وقوع است. متغیر مستقل، دو جامعه تحت بررسی و متغیر تابع، لنگرهای شغلی و تعهد سازمانی است. آزمودنی ها عبارت بودند از 115 هیات علمی تربیت بدنی و 218 هیات علمی غیرتربیت بدنی دانشگاه های آزاد اسلامی مراکز استان های ایران، که بر اساس جدول مورگان و به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسش نامه های لنگرهای شغلی شاین و تعهد سازمانی میر و آلن که پس از اعتباریابی بین آزمودنی ها توزیع شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بین لنگرهای شغلی اعضای هیات علمی تربیت بدنی و غیرتربیت بدنی در برخی مولفه ها تفاوت معنی داری وجود دارد و در مورد تعهد سازمانی تفاوتی بین دو گروه مشاهده نشد. در بررسی ارتباط بین لنگرهای شغلی و تعهد سازمانی ارتباط معنی داری بین لنگرهای شغلی و تعهد سازمانی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: لنگرهای شغلی، تعهد سازمانی، هیات علمی تربیت بدنی و غیرتربیت بدنی
  • دکتر محمد فاریابی، رعنا تجویدی، مینا تجویدی صفحات 131-160
    بازارمحوری [1] و تاثیر آن بر مزیت رقابتی از جمله مباحث کلیدی و مهم در مدیریت بازاریابی است. هر چه سازمان بتواند شناخت بیش تری از نیازهای مشتریان و هم چنین فعالیت های رقبا و عوامل تاثیرگذار بر شرایط بازار به دست آورد و این اطلاعات را در کلیه سطوح سازمان پراکنده کند، از توانایی بیش تری برای بقا در بازار رقابتی برخوردار خواهد بود. شرکت های بازار محور، دارای مزیت رقابتی در سرعت پاسخ گویی به نیاز های بازار و مشتریان می باشند. هم چنین در پاسخ گویی به فرصت ها و تهدیدات بازار اثربخش عمل می کنند. بنابراین بازار محوری، می تواند تاثیر مهمی بر موفقیت سازمان که آن نیز در گرو کسب مزیت رقابتی است، داشته باشد. مقاله حاضر تحقیقی میدانی است که هدف از آن بررسی رابطه بازار محوری و مزیت رقابتی در گروه صنایع تراکتورسازی ایران می باشد. پژوهش حاضر به دنبال ارائه و آزمون مدلی در حوزه در این رابطه می باشد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، ابتدا به بررسی قابل قبول بودن مدل نظری از طریق نرم افزار لیزرل پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل برای جامعه آماری قابل استفاده می باشد. هم چنین ضرایب هر یک از متغیرهای تاثیرگذار بر آن با استفاده از معادلات ساختاری مشخص شده است. نتایج نشان می دهد که از بین سه متغیر فرهنگ بازاریابی، هوشمندی بازار و قابلیت های بازاریابی، هوشمندی بازار بیشترین تاثیر را بر بازار محوری دارند و از میان متغیرهای تاثیرگذار بر مزیت رقابتی استراتژی تمایز و حرکت پیشرو بیشترین ضرایب را به خود اختصاص داده اند که نشان از اهمیت این متغیرهاست. هم چنین طیق نتایج، رابطه بین بازار محوری و مزیت رقابتی مثبت و معنی دار و ضریب آن قابل توجه است. در واقع از نتایج این پژوهش می توان استنباط کرد که بازار محوری یکی از ارکان اصلی و مهم وجود مزیت رقابتی در سازمان هاست.
    [1] - Market Orientation
    کلیدواژگان: بازار محوری، مزیت رقابتی، معادلات ساختاری، لیزرل
  • محسن محمدلو، دکتر ناصر حمیدی، بابک حاج کریمی صفحات 161-190
    پدیده انتظار کشیدن در صف با افزایش تراکم جمعیت و شهری شدن روز افزون جامعه، بیش از پیش گسترش می یابد. تئوری صف به عنوان یک تکنیک آماری برای حل مسائل و تجزیه و تحلیل سیستمها از اهمیت به سزایی بر خوردار می باشد. بانک ها به عنوان یکی از شاخص ترین موسسات اقتصادی نقش مهمی را در راستای اجرای سیاست های پولی (انبساطی و انقباضی) دولت ایفا می کنند. در مقایسه با کشورهای پیشرفته بانک های ایران به شدت شلوغ هستند، شاید این مسئله از اولین چیزهایی باشد که توجه آدمی را در بدو حضور در خارج از کشور به خود جلب می کند. برای کاهش شلوغی بانک ها، می توان از ابزارهای خوبی مثل بانکداری الکترونیک استفاده نمود. بهره گیری از فن آوری های جدید در عرصه اقتصادی یکی از شاخص های استقرار دولت و بانکداری الکترونیک و تحول در تعریف جامعه و قدرت است. برای سنجش نقش بانکداری الکترونیک در کاهش تراکم صف پشت باجه های بانک ها، اطلاعاتی در مدت 6 روز کاری در دو سیستم بانکداری سنتی (قدیمی) و الکترونیک در بانک ملی ایران شعب استان زنجان (اداره امورشعب استان زنجان) جمع آوری گردید و بعد از تحلیل داده ها در قالب مدل های سیستم صف نتایجی مبنی بر نقش بانکداری الکترونیک در کاهش تراکم پشت باجه های بانک ملی، بعد از ارایه سئوالات تحقیق و محاسبات انجام شده، به دست آمد.
    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، تئوری صف، بانک ملی ایران، دولت الکترونیک
  • دکتر زهرا اباذری، سید رسول تودار، رسول عباسی، مجتبی نصیری صفحات 191-208
    هدف از این پژوهش دیدگاه مدیران نسبت به ایجاد مدیریت مکانیزاسیون آرشیو تصویری مرکزی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است. جامعه آماری این پژوهش را 156 نفر از مدیران آرشیو مرکزی سازمان صدا و سیما می باشد. بررسی آماری توسط نرم افزار و اکسل انجام گرفته و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مدیران معتقدند برای انتخاب نرم افزار آرشیو دیجیتال باید نرم افزاری انتخاب شود که توانای کلیه امور مربوط به خدمات آرشیو را داشته باشد. یعنی 6/27 درصد سپر راحتی استفاده از سیستم دیجیتال را داشته باشد. هم چنین 8/13 درصد نیز امکان استفاده از آرشیوهای دیگر سازمان را عنوان کرده اند 4/22 درصد نیز سازگاری با سخت افزار موجود در آرشیو دیجیتال و سازگاری با شبکه مخابراتی سازمان را ذکر کرده اند. هم چنین نتایج نشان می دهد که مدیران از راه اندازی سیستم مکانیزاسیون آرشیو دیجیتال تصویری استقبال می کنند اما باید توجه داشت که در آغاز آنها، نیاز به آموزش های ضروری پیرامون مفاهیم آرشیو دیجیتال و نحوه کار با سیستم مکانیزاسیون سیستم آرشیو را دارند.
    کلیدواژگان: آرشیو دیجیتال، آرشیو تصویری، مکانیزاسیون، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
|
  • Pages 7-32
    Urban Transportation Planning (UTP) has been one of the most important decisions in urban planning and development procedures in recent years. Meanwhile, accurate trip forecasting between two given regions of the city could be considered as the key success factor of urban transportation planning. Due to the importance of the problem, different models have been developed in the field. The overall problem of trip forecasting and transportation planning could be complicated because of its nature that results from the complicated nature of human behavior. Due to the complexity of the problem, it is always hard to develop forecasting models with acceptable forecasting errors and also low computational expenses particularly in developing countries in which historical data are not fully available.
    In this paper, a three phase fuzzy model is proposed to forecast trips flow between two given regions of a metropolitan based on mapping demographical and social variables to total number of trips flow. The overall model is to explore the subjective pattern of transportation experts and transfer the subjective model to a mathematical framework.
    Keywords: Urban Transportation Planning (UTP), Fuzzy Inference System (FIS), Trip Forecasting
  • Pages 33-52
    The present research has been carried out with the purpose of investigating the relationship between manager's locus of control and the job motivation of the staff of East Azarbaijan Islamic Azad Universities during the years 88-89 (2009-2010). The statistical population consists of 22 branches of Islamic Azad University throughout East Azarbaijan Province including all the branches of region 13 of Islamic Azad University. Within these branches the total number of administrative managers and deputies was 121, and the total number of the female and male staff working under these managers was 2150. Sampling was done using Morgan's sampling formula, according to which the sample size of managers was 93 and that of the staff was 326. The research method is correlational. In order to test the hypotheses, Pearson’s correlation coefficient and Qui square (X2) were used. The data analysis was corried out through the use of descriptive and inferential statistics and by using SPSS software. The findings indicate that if the managers of the organizations have internal locus of control, they will have a more positive effect on their personnel. Furthermore, due to the inverse relationship between the managers’ external locus of control and the staff’s job motivation, the more a manager has external locus of control and behaves according to it in the organization, the more his staff’s job motivation will decrease.
    Keywords: Locus of Control, job motivation, Islamic Azad University
  • Pages 53-90
    At the age of continuous advances, the times of value added, the age of numerous activities with limited facilities, and finally, the times of productivity enhancement, an improper system of performance appraisal could be an important deficiency. In this article, in order to prevent the cosequences of the unfavorable appraisal system in East Azerbaijan Branches of Islamic Azad University, we have tried to present a model of fuzzy tree to investigate the methods of the performance appraisal of the employees and to select, on the basis of this model, the right performance appraisal method for each branch. To do this, first the researchers recognized the effective factors in identifying the method of the performance appraisal, and then, by using these factors, the performance appraisal methods of employees was investigated. In this regard, the viewpoints of professors and the experts of human resources management have been used. By using the knowledge obtained from the experts of human resources management, a knowledge base was created, and through the use of the knowledge base and algorithm and fuzzy sets, the model of fuzzy tree was offered. Then by distributing the questionnaire, the values of each variable (the effective factors in identifying the performance appraisal method) for each branch were identified. Ultimately, by using these obtained values, the priority of the methods of performance appraisal for each branch were specified. Later, by applying the fuzzy multi-criterion decision making, the researchers identified the priority of selecting the appraisal methods for each of these branches on the basis of decision value.
    Keywords: performance appraisal, Antropy, Algorithm, decision tree, Knowledge base
  • Pages 91-110
    Data envelopment analysis (DEA) is used for measuring the relative efficiency of a group of decision-making units with various inputs in order to create various outputs. In order to discuss the inaccurate data, the fuzzy concept is introduced. In this research, we introduce a model for measuring the rate of efficiency with fuzzy main functions, using trapezoid fuzzy numbers. The main goal is to convert the fuzzy DEA model into absolute and accurate DEA models by applying. A set of parametric problems is formulated to describe a set of absolute DEA models.
    Keywords: data envelopment analysis, Membership functions, Efficiency, Parametric programming
  • Pages 111-130
    The purpose of this study was to compare career anchors and organizational commitment between Islamic Azad Universities PE and non-PE faculties. The research methodology was semi-experimental and the research type was Ex pose Facto. The independent variables, i.e., the two communities under investigation, and the dependent variable, i.e., career anchors and organizational commitment, were fully investigated. The research population includes118 PE and 360 non-PE faculty members of Islamic Azad Universities of Iran Provincial centers, from among whom 115 PE and 218 non-PE faculty members were selected according to Morgan's random stratified sampling table. The measurement tools were Schein's career anchors questionnaire and Meyer and Allen's organizational commitment questionnaire, which were used after confirming their reliability. The results indicated that there are significant differences regarding the subscales of career anchors between PE and non-PE faculty members. There was not a meaningful difference between the two groups regarding organizational commitment. Furthermore, a significant correlation was observed between career anchors and organizational commitment.
    Keywords: Career anchors, organizational commitment, Physical education, non-physical education faculty members
  • Pages 131-160
    Market orientation and its impact on competitive advantages is one of the important and key issues in marketing management. Market-oriented companies have a competitive advantage in quickly responding to market and customers’ needs. Also they act effectively in response to market opportunities and threats. This paper is a research that aims to investigate the relationship between market-orientation and competitive advantages in Iran Tractor Manufacturing Industrial Group. For this research a quantitative research methodology has been adopted. The primary data were collected from Iran Tractor Manufacturing Industrial Group. The data have been analyzed through using Lisrel software and structural equations methodologies. The results of this study indicate that among 3 variables of marketing culture, intellectual market and marketing capability, the intellectual market has the most effect on market orientation and among the variables effective on competitive advantage, differentiation strategy has the most coefficients, which shows the importance of these variables.
    Keywords: Market-Orientation, Competitive Advantages, Lisrel
  • Pages 161-190
    The phenomenon of waiting in queues, with the increase in population density and the increasing urbanization of societies, is expanding more than ever before. Queuing theory is of great importance as a statistical technique for problem solving and system analyzing. Banks, as one of the most significant economic institutions, play an important role in monetary policy implementation (expansion and contraction) of the government. Compared with developed countries, Iranian banks are extremely busy. This may be one of the first things that attracts one's attention on first arriving in a foreign country. In order to reduce crowdedness in the banks, useful instruments such as electronic banking can be used.
    Using new technologies in the field of economics is one of the indices of the establishment of the electronic government and banking as well as the change in defining the society and power. To assess the role of electronic banking in reducing the density of the bank counter queues, the data on two banking systems (traditional and electronic banking) were collected during six working days from the branches of Zanjan Melli Bank (Zanjan Branch office). Following the analysis of the data within the framework of queuing system models, the results indicating the role of electronic banking in reducing the density of Bank Melli counter queues were obtained.
    Keywords: Electronic banking, Queuing theory, Bank Melli Iran, Electronic government
  • Pages 191-208
    The purpose of this research is to study the viewpoints of managers on mechanization management for visual archive center in IRIB.The research method is a survey and data collection is carried out by using a questionnaire. The statistical population includes 156 managers of the central archive in IRIB, from among whom 33 managers were selected.
    In order to analyze the data, Excel and SPSS software are used. According to the findings, managers could use 36.3% speed for data retrieval, 22.1% easily searching pictures,21.1% high precision and 20.5% high quality pictures. Presentation of related services and informatics together with safety and maintenance of optimal sources will be available through development of digital archive mechanization. 80.6% of managers are not familiar with digital archive and 93.5% of managers haven’t passed training for mechanization system of central digital archive of IRIB. These results indicate that users don’t have enough knowledge about digital archive technology and they are required to pass training courses to work with mechanization system of central digital archive. Managers believe that there shall be chosen a software with ability to handle all tasks related to archive. Accordingly, 27.6% of mangers had announced the comfort to use digital system, 13.8% of managers explained the possibility to use organization’s other sources and 22.4% of managers also mentioned adaptation to current hardware in digital archive as well as adaptation to telecommunication network of the organization. Results indicate that managers have welcomed the exploitation of mechanization system for visual archive, but it is reminded that they need necessary training about digital archive to work with archive mechanization system.
    Keywords: Visual archive, Mechanization, Islamic Republic of Iran Broadcasting