فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 11 (زمستان 1388)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 11 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقصود سلیمان پور، امین زینال زاده صفحات 7-30
    خطوط مونتاژ به عنوان یکی از رویکردهای مهم در تولید انبوه محصولات صنعتی می باشند. امروزه این خطوط در تولید محصولات سفارشی با نرخ کم نیز مورد استفاده قرار می گیرد. عدم بالانس خطوط مونتاژ باعث افزایش زمان سیکل و زمانهای بیکاری و در نتیجه کاهش نرخ تولید، کارایی خط و افزایش هزینه های سیستم می شود که این عوامل در نهایت باعث بهره وری پایین در سازمان می گردد. این مساله باعث شده است که پژوهشگران و شاغلین در زمینه تولید و عملیات توجه ویژه ای به مساله متعادل سازی خط مونتاژ داشته باشند. در این مقاله، در بخش اول مبانی نظری و طرح دسته بندی بویسن و همکارانش در خصوص مسائل متعادل سازی مطالعه شده است. در بخش دوم وضعیت موجود یک شرکت نمونه مورد تحلیل قرار گرفته و سپس با توجه به معیار بهینگی و محدودیت های شرکت، یک روش ریاضی مناسب برای متعادل سازی خط انتخاب شده است. این مدل در نرم افزار LINGO توسط روش شاخه و کران حل شده و جواب بهینه سراسری آن به دست آمده است. به منظور ارزیابی تاثیر متعادل سازی، شاخص های مناسب برای دو وضعیت موجود و پیشنهادی محاسبه شده اند. در نهایت با مقایسه این شاخص ها برای دو حالت، نتیجه گیری های لازم در خصوص بهبود عملکرد سیستم بعمل آمده است.
    کلیدواژگان: متعادل سازی خط مونتاژ، مدل ریاضی، تولید انبوه
  • میر حسین سیدی، نیما قاسم نژاد مقدم، دکترغلامرضا رحیمی صفحات 31-58
    در محیط دگرگون و پرپیچیده امروزی کیفیت، واژه ای استراتژیکی برای تمامی سازمانها اعم از دولتی، غیر دولتی، خدماتی، تولیدی و… می باشد و پرداختن به این مبحث برای سازمانها امری حیاتی است. استراتژی کیفیت و کیفیت استراتژی با توجه به مقوله مفهوم نوین کیفیت در حال حاضر از ضروریات و مباحث نوین مدیریتی برای هر سازمانی به سبب موفقیت و رقابت نمودن می باشند. تعاریف و توصیفات زیادی از کیفیت شده است ولی یکی از مهمترین مشکلات و مسائل مدیریتی این است که بتواند این متد (و سایر متدهای کیفی) را به کمی تبدیل نموده و قابل اندازه گیری نماید. تئوری و منطق فازی تا حدودی این مشکل را توانسته است حل نماید و با کمک متغیرهای زبانی و به اصطلاح زبان طبیعی، فرمول بندی متدهای کیفی را به انجام رساند. منطق فازی که توسط پروفسور لطفی زاده راه به عرصه علم گذاشته در کمی نمودن مسائل و متدهای کیفی کمک شایانی مخصوصا به مدیران سازمانها نموده است.
    حال در این تحقیق سعی داریم با استفاده از تئوری فازی، مقوله کیفیت را با توجه به مفهوم نوین کیفیت و چهار شاخص موجود در آن یعنی: 1- ویژگی ها و شرایط فیزیکی، 2- هزینه و ارزش، 3- تحویل بموقع و 4- خدمات بعد از عرضه، و با کمک نرم افزار MATLAB مدل بندی نماییم، و در نهایت مثالی برای درک بهتر ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت، تئوری فازی، مفهوم نوین کیفیت
  • دکترسهند دانشور، سحر خوش فطرت صفحات 59-76
    در این مقاله روشی برای یافتن جواب بهینه مدل انتخاب تکنولوژی با داده های فازی معرفی می شود. مقاله یک روش ساده محاسباتی برای یافتن جواب بهینه مساله برنامه ریزی خطی فازی مدل انتخاب تکنولوژی پیشنهاد می کند که درآن نیاز به حل هیچ LP فازی نیست. این تحقیق از پیچیدگی محاسبات داده های فازی می کاهد و زمانیکه پیچیدگی بیشتری مطرح می شود اهمیت این روش نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی تولید پیشرفته، انتخاب تکنولوژی، تحلیل پوششی داده ها، تحلیل پوششی داده های فازی، پیچیدگی محاسباتی
  • صفحات 77-101
    امروزه بسیاری از سازمانها دستخوش تغییرند وهرگونه تغییر نیازمند کارکنان ومدیران است که انطباق پذیر بوده و با تغییرات سازگار شوند. در این میان تعامل اجتماعی به شیوه ای شایسته و ثمربخش برای بیشتر مدیران به عنوان عنصر کلیدی در مدیریت تغییر سازمانی، اهمیت فزاینده ای دارد. توسعه و رقابت بین سازمانها را در آینده مدیرانی خواهند برد که بتوانند بطور اثر بخش با منابع انسانی خود ارتباط برقرار کنند. در این زمینه هوش EQ می تواند به میزان زیادی، در روابط مدیران با اعضای سازمان نقش مهمی ایفا کند. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران ارشد سازمانهای دولتی و صنعتی استانهای آذربایجان شرقی و اصفهان می باشد. در این پژوهش با جمع آوری اطلاعات مربوط به هوش هیجانی مدیران از طریق پرسش نامه وتعیین شاخص های توسعه یافتگی هر یک از استانها با استفاده از نرم افزار spss14 به تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداخته شده است. نتایج بدست آمده بیانگر تفاوت جزئی بین هوش هیجانی مدیران دو استان و عدم وجود رابطه بین هوش هیجانی مدیران و توسعه یافتگی استان اصفهان نسبت به استان آذربایجان شرقی می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت، هوش هیجانی، توسعه یافتگی
  • دکتر شهرام گیلانی نیا، سید جواد موسویان صفحات 103-133
    امروزه صنعت خدمات در دنیا در حال تغییر است. فناوری های جدید، روش ارایه خدمت به مشتری را در بسیاری از سازمان های خدماتی دگرگون کرده است. خدمات رسانی بانک ها نیز تحت تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات دچار تحولات اساسی شده است. در این تحقیق تاثیر سطوح مختلف عوامل موثر بر گرایش مشتریان در استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک طبق مدل پذیرش فناوری دیویس در صنعت بانکداری مورد مطالعه قرار گرفته است. طبق این مدل سهولت ادراک شده، مفید بودن ادراک شده و یک عامل اضافی امنیت ادراک شده مورد بررسی، قرارگرفت. روش تحقیق علی - مقایسه ای و آزمون آماری، تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه جهت آزمون فرضیه ها مورد استفاده قرار گرفت. نتیجه تحقیق نشان داد تاثیر سطوح مختلف عوامل موثر بر گرایش مشتریان در استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی متفاوت است.
    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، دستگاه خودپرداز، پایانه فروش، مدل پذیرش فناوری، گرایش مشتریان
  • دکترجعفر برقی مقدم، دکتر بتول مشرف جوادی، دکتر سید امیر احمد مظفری، دکتر میر تقی گروسی فرشی صفحات 135-156
    هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط سبک های هویت با عوامل برانگیزاننده و احساس موفقیت در بین پسران نوجوان نخبه رشته های فوتبال و کاراته بود. نیز وضعیت متغیرهای فوق توصیف و مقایسه گردید. آزمودنی ها شامل 352 نفر از مسابقات نوجوانان کشوری کاراته و لیگ برتر نوجوانان فوتبال بود. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های وایریش برای تعیین سبک های هویت، SMS-6 جهت تعیین عوامل برانگیزاننده و رادسیپ جهت تعیین میزان احساس موفقیت بود. بیشترین میانگین سبک هویت، در هردو گروه سبک هویت اطلاعاتی- بیشترین میزان احساس موفقیت، در هردو گروه آرمان خواه- بیشترین میانگین عوامل برانگیزاننده، در فوتبال کنترل درون فکنی شده و در کاراته انگیزاننده های درونی بود. دو گروه در سبک های هویت هنجاری و سردرگم اجتنابی و درعوامل بی انگیزه و کنترل بیرونی اختلاف معنی داری با هم داشتند. ارتباط معنی داری بین سبک های هویت با برخی از عوامل برانگیزاننده و احساس موفقیت به صورت مثبت و منفی مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: سبک های هویت، عوامل برانگیزاننده، احساس موفقیت
  • دکترمحمد باقر بهشتی، محمد حسن خیرآور، محمد حسن قزوینیان صفحات 157-184
    امروزه کارآفرینی به عنوان ابزار مهم تولید شغل و کاهش میزان بیکاری نزد کارشناسان و سیاستگذاران کشوراهمیتی فزاینده یافته است. در خصوص چگونگی رابطه مذکور، ابهامات بسیاری در کشورهای در حال توسعه ظهور یافته است. نتایج حاصل ازمطالعات گروهی از اقتصاددانان نشانگر رابطه مثبت بین بیکاری و کارآفرینی است. به عبارت دیگراین عده مطرح می سازند بالا رفتن نرخ بیکاری منجر به افزایش کارافرینی می گردد. حال آنکه برخی دیگر رابطه عکس بین این دو متغیر را مطرح می سازند و مستندا بیان می دارند که افزایش فعالیتهای کارافرینی، نرخ بیکاری را کاهش می دهد. هدف از این مقاله، بررسی رابطه علی بین کارآفرینی - به مفهوم ایجاد کسب و کارهای جدید- در صنعت ایران و نرخ بیکاری می باشد. در این راستا، آزمون علیت هیسائو برای بررسی رابطه علی بین نرخ بیکاری و کارآفرینی در بخش صنعت کشور به کار گرفته شده است. نتایج این مقاله حاکی از آن است که در بخش صنعت کشور رابطه علی یک طرفه از کارآفرینی به نرخ بیکاری وجود دارد.
    کلیدواژگان: آزمون علیت هیسائو، بیکاری، کارآفرینی
  • دکتر رسول برادران حسن زاده، دکتر فرهاد نژاد ایرانی، ماهرخ لطف اللهی حقی صفحات 185-212
    مدیران وکارشناسان اعتباردهی بانکها دو گروهی هستند که اطلاعات مربوط به عملکرد مالی برای آنها اهمیت ویژه ای دارد. در این راستا،آنها با در نظر گرفتن اطلاعاتی همچون نسبتهای مالی، موقعیت شرکت را ارزیابی و بر اساس آن تصمیم مناسب را اتخاذ می کنند. ابتدا در این پژوهش با بررسی نظر خبرگان و کارشناسان مالی بانکها و با ازاستفاده از فرایند تکنیک تحلیل سلسله مراتبی وزن و اهمیت معیارهای عملکرد مالی مختلف در مقایسه با هم استخراج شد، سپس با اولویت بندی نسبتها و در نظر گرفتن چهار گروه اصلی آنها برای هر گروه از بانکهای دولتی و غیردولتی نرخ ناسازگاری محاسبه گردید. این تحقیق در صدد تبیین تفاوت بین معیارهای اصلی مربوط به عملکرد مالی در بین بانکهای دولتی و غیردولتی استانهای آذربایجان غربی و شرقی بوده و همچنین به تبیین وجود تفاوت معنی دار بین معیارهای اصلی عملکرد مالی از جمله نقدینگی، فعالیت یا کارائی، سرمایه گذاری و سودآوری می پردازد. با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس دو طرفه درون آزمودنی این نتیجه حاصل گردید که بین میزان تاثیر معیارهای عملکرد مالی بر تصمیم گیری مدیران بانکهای دولتی و غیردولتی استانهای آذربایجان غربی و شرقی تفاوت معنی داری وجود ندارد. در ادامه با استفاده از آزمون آماری T-testاین نتیجه حاصل شد که بین میزان تاثیر زیر معیارهای عملکرد مالی از جمله نقدینگی ،فعالیت یا کارائی ، سرمایه گذاری و سودآوری بر تصمیم گیری مدیران بانکهای دولتی و غیردولتی استانهای آذربایجان غربی و شرقی تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: معیارهای عملکرد، نسبتهای مالی، تصمیم گیری، بانکها
|
  • Pages 7-30
    Assembly lines are important approaches for mass production of industrial products. Nowadays, these lines are also used for producing customized products in low volume. Undesirable balancing increases the cycle time and idle time and subsequently decreases production rates and line efficiency while augmenting the cost of system. These factors ultimately reduce the productivity of manufacturing systems. For this reason, the researchers and practitioners of production and operation management take a deep concentration on assembly line balancing problem. In this paper, Boisen’s theoretic principles of line balancing are studied in the first section. In the second section, the current situation of a sample firm is analyzed and accordingly a suitable mathematical model is used for balancing with respect to the optimal standard and constraints of the firm. This model has been solved with a branch-and-bound procedure using LINGO Software and the global optimum solution has been found. In order to evaluate the effect of balancing, proper indices have been calculated for the current and proposed designs. Based on this comparison, some conclusions about the improvement of system’s performance have been pointed out.
    Keywords: Assembly line balancing, mathematical model, Mass Production
  • Pages 31-58
    In today's complex and changing environment, quality is a strategic word for all organizations, whether governmental, non-governmental, service-giving, manufacturing, etc., so a Hending to this topic is vital for organizations. At present, with regard to the new concept of quality, the quality strategy and strategy quality are considered crucial and modern managerial issues for competition and the success of every organization. There have been numerous definitions and descriptions of quality, but one of the most important problems of management is how this and other qualitative methods can become quantitative and thus be measurable. The fuzzy theory and logic has to some extent been able to solve this problem and formulate the qualitative methods with the help of linguistic variables, or the so-called natural language. The fuzzy logic, which has been interoduced to the field of science by Professor Lotfizadeh, has been of great assistance, especially to the organizational managers, by quantifying the qualitative issues and methods.
    In this study, we try to categorze quality with regard to the new concept of quality and its four indices: 1) Physical characteristics and condition, 2) Cost and Value, 3) on- time Delivery, 4) post-sale services, and by using MATLAB software. Finally, we offer an example for the better understanding of themodel.
    Keywords: Quality, fuzzy theory, New concept of quality
  • Pages 59-76
    This paper introduces a method to find the optimal solution of technology selection model with fuzzy data. The paper suggests a simple computational method to obtain the optimal solution of fuzzy linear programming (LP) problem used in technology selection without the need for solving any fuzzy LP. Clearly the contribution of this research is that it reduces the fuzzy computational complexity, which is significant when dealing with more complex computations.
    Keywords: Advanced manufacturing technology, Technology selection, data envelopment analysis, fuzzy data envelopment analysis, Computational complexity
  • Pages 77-101
    Nowadays, most of the organizations undergo changes and any change needs the staff and managers who are adaptable to changes. Meanwhile, the social interaction in a suitable and effective way has cumulative importance as a key element in the management of organizational change. In future development and competition between organizations would be won by managers who could interact with human resources effectively. In this regard, EQ intelligence could play a major role in the relations of management with the members of the organization. The statistical society of this research includes top managers of governmental and industrial organizations of East Azerbaijan and Isfahan. In this research, by collecting the related data of emotional intelligence of managers using questionnaire and determining the indices of development in each province, the data analysis was done using spss 14 software. The obtained results show minor difference between emotional intelligence of the managers in both provinces. Also, there is no relation between the emotional intelligence of managers and the development of Isfahan as compared to East Azerbaijan.
    Keywords: Management, Emotional Intelligence, Development
  • Pages 103-133
    Today, service industry is changing in the world. New technologies have changed the methods of the service-giving to customers in many organizations. Information and communication technology has also affected bank services. In this research, we study the effect of different levels of factors affecting the customer tendency to use electronic banking services based on Davis’s technology acceptance model in banking industry. According to this model, the perceived ease, the perceived usefulness and an additional factor, the perceived security, were studied. The research method was causal-comparative, and in order to test the hypothesis, the ANOVA model was used. The results showed that the effect of different levels of factors affecting the customer tendency to use electronic banking services is different, and all research hypotheses were confirmed.
    Keywords: Electronic banking, Autamated teller machines, Point of sale, Technology acceptance model, Consumer tendency
  • Pages 135-156
    The purpose of this study was to determine the relationship between identity styles and motivation factors and success feeling in the elite teenager male soccer and karate players. The condition of the variable were also described and compared.
    Method
    352 individuals were selected randomly (176 persons from 1387 national adolescent championship competitions). Identity styles were measured by ISI-6G test (White et al., 1998), and motivation factors were measured by SMS-6 questionnaire (Mallet et al., 2007), and success feeling was measured by Raudseep (1984) test. In both groups, the highest mean score in identity styles belonged to informative style; the highest mean scores in success feeling belonged to idealist; and the highest mean score in motivational factors in soccer belonged to introjected regulation and in karate to intrinsic motivation. In both groups, there was significant difference in normative, diffuse-avoidant identities and amotivational and external regulation. There was no significant difference in success feeling in both groups.There was a significant relationship between identity styles and motivation factors and feeling of success as follows: -Between informative identity style with external regulation factor, identified regulation factor is positive.-Between informative identity styles with introjected regulation factor, integrated regulation factor, intrinsic motivation is positive.
    -Between normative identity styles with introjected regulation factor, integrated regulation factor, intrinsic motivation is positive.
    -Between diffuse-avoidant identity style with amotivation factor is positive.
    -Between diffuse-avoidant identity style with introjected regulation is negative.
    -Between informative identity style and normative identity style with Success feeling is positive.
    -Between diffuse- avoidant identity style with Success feeling is negative.
    -Between amotivation factor with Success feeling is negative.
    -Between intrinsic motivation factor with Success feeling is positive.
    Keywords: Identity style, Motivation factors, Success feeling
  • Pages 157-184
    Today, entrepreneurship is increasingly considered as an important tool of employment creation and unemployment reduction by economists and policymakers. Regarding the quality of this relationship, many ambiguities have become apparent in developed countries. Some studies indicate that there is a positive relationship between unemployment and entrepreneurship. In other words, this group of studies states that any increase in unemployment will lead to increase in entrepreneurial activities. However, other studies support the presence of a negative relationship between variables and state that any increase in entrepreneurial activities will reduce the unemployment rate. This paper investigates the relationship between unemployment and entrepreneurship in the manufacturing sector of the country. The empirical results indicate the existence of one distinct relationship between these two variables in which entrepreneurship negatively affects unemployment.
    Keywords: Hissao's Causality Test, Unemployment, Entrepreneurship
  • Pages 185-212
    The managers and the experts who give credit to the customers are the two groups for whom the financial information relavent to performance is so important. Accordingly, they consider some information like financial ratios to investigate the status of the company on the basis of which they make the appropriate decision. Analyzing the financial ratios has been done since a long time ago. In this study, at first, the importance of the different financial performance criteria was investigated by considering the ideas of the bank experts and by using the technique of AHP. After that, the ratios were put in order of priority and the four main groups were considered in order to get the ideas of the experts and the managers ofthebanks(public and private),therateofincompatibilitywas computed.It is clear that ordering in priority could be used as a suitable guide for the experts and the managers of both private and public banks, according to which they can consider the financial ratios to give credit to their customers and compare it with the ranking technique of horizontal ordering. This study was done to find the difference between the main changes of financial performance, and tried to find a sound relationship between liquidity, efficiency, investment, and profitability among the public and private banks. By using the statistical ways of computing the analysis of variance tow-way within-subjects (ANOVA), it was found that there is no difference between the general financial operations and the decision of the managers of the private and public banks of the two provinces; West Azerbaijan and East Azerbaijan. Then,By using the T-test it was found that there is no difference between the sub financial operations (such as liquidity, profitability, efficiency and investment) that may affect the decision making process of the bank managers of the private and public banks of the two provinces;West Azerbaijan and East Azerbaijan.
    Keywords: Performance criteria, Financial Ratios, Decision Making, banks