فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 8 (بهار 1388)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 8 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر مجید باقرزاده، غفار تاری، مسعود صفرزاده صفحات 7-33
    هدف این مقاله آسیب شناسی و تعیین موانع نهادینه سازی نظامهای مدیریتی، پس از استقرار آنها در سازمان ها می باشد. جامعه آماری این تحقیق شرکت پالایش نفت تبریز می باشد که نمونه ای مشتمل بر 94 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب گردیده است. موانع نهادینه سازی به دو گروه موانع انسانی و موانع سازمانی تقسیم شده و مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که اهمیت و تاثیر موانع انسانی در مقایسه با موانع سازمانی بیشتر است. همچنین در مجموعه موانع انسانی، عامل عدم جاری سازی بند رضایتمندی کارکنان در خط مشی نظامهای مدیریتی بعنوان مهمترین مانع شناخته شد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، نظام های مدیریتی، نهادینه سازی، موانع انسانی، موانع سازمانی
  • دکتر سلیمان ایران زاده، حسین عماری، سعید مستقیم بخشایش صفحات 35-50
    هدف اصلی این پژوهش تعیین ابعاد کیفیت خدمات در صنعت بانک داری ایران است. برای این منظور، مدل کیفیت خدمات گرونروز [1] با داده های جمع آوری شده از جامعه آماری پژوهش ، برازش داده شده است.
    گرایش اصلی این پژوهش، کاربردی [2] و استراتژی آن علی [3] است. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، مشتریان حساب های جاری بانک های پاسارگاد در شمال غرب کشور است که یک نمونه 278 نفری از مشتریان این بانک ها که بصورت خوشه ای [4] انتخاب شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند.
    بعد از انجام تحلیل عاملی تاییدی و رسم نمودار مسیر بوسیله نرم افزار لیزرل ، مشخص شد که متغیر کیفیت کارکردی خدمات روی تصویر ذهنی و ادراک کیفیت خدمات، تاثیر مستقیم معنی داری دارد. همچنین ، کیفیت فنی خدمات بر تصویر ذهنی و ادراک از کیفیت خدمات تاثیر مستقیم معنی داری دارد و نهایتا، تاثیر مستقیم ادراک کیفیت خدمات روی رضایت مشتری نیز به اثبات رسید.
    [1] -Gronroos
    [2] -Applied Research
    [3] -Casual
    [4] -Cluster Sampling
    کلیدواژگان: کیفیت کارکردی، کیفیت فنی، تصویر ذهنی، ادراک کیفیت خدمات، لیزرل
  • فرج الله رهنورد، فاطمه صدر صفحات 51-74
    امروزه تسهیم دانش به عنوان یکی از اجزای فرایند مدیریت دانش در بالندگی سازمانهای دولتی نقش تعیین کننده ای دارد. این مقاله به دنبال سنجش ادراک فرهنگ تسهیم دانش در سازمان های دولتی و بررسی رابطه آن با عوامل سازمانی در دستگاه های دولتی است. در این راستا با استفاده از ادبیات موضوعی، عوامل سازمانی مرتبط با ادراک فرهنگ تسهیم دانش احصاء و از طریق پرسشنامه به روش میدانی اطلاعات مورد نظر در سازمانهای دولتی دارای بودجه جاری استانی استان قزوین را جمع آوری و ارتباط آنها را با ادراک فرهنگ تسهیم دانش از طریق تحلیل همبستگی مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس یافته های این پژوهش تعهد مدیریت به تسهیم دانش، وجود تکنولوژی مناسب برای تسهیم دانش، اعتماد، اندازه سازمان، فضای تعامل اجتماعی، ساختار پاداش و تفاوت در موقعیت ارتباط رابطه معناداری با ادراک فرهنگ تسهیم دانش در دستگاه های دولتی دارای بودجه جاری استانی در استان قزوین دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، عوامل سازمانی، و ادراک فرهنگ تسهیم دانش
  • دکتر محمد نریمانی، مسلم عباسی صفحات 75-92
    هدف این پژوهش بررسی رابطه سرسختی روانشناختی و خودتاب آوری با فرسودگی شغلی در کارکنان زندان های استان اردبیل بود. نمونه این پژوهش شامل 100 نفر کارکنان زندان های استان اردبیل بود که از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سرسختی روانشناختی کوباسا، پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون (CD-RIS) و فرسودگی شغلی مسلش استفاده شده است. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین تاب آوری و سرسختی رابطه مستقیمی وجود دارد (409/0=r). بین تاب آوری و تحلیل عاطفی رابطه معکوس معناداری وجود دارد (386/0- =r). بین تاب آوری و مسخ شخصیت رابطه معکوس و معناداری وجود دارد (379/0- =r). بین سرسختی وتحلیل عاطفی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد (344/0- =r). بین سرسختی و مسخ شخصیت رابطه معکوس معناداری وجود دارد (438/0- =r). بین تاب آوری و سرسختی با فقدان موفقیت فردی رابطه معناداری وجود ندارد (083/0=r). نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که تاب آوری و سرسختی در پیش بینی فرسودگی شغلی کارکنان زندان های استان اردبیل سهم معناداری دارند. یعنی متغیرهای تاب آوری و سرسختی فرسودگی شغلی کارکنان زندان های استان اردبیل را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تاب آوری و سرسختی
  • حامد جعفر زنجانی، حسن اکبری، دکتر صادق حری صفحات 93-118
    محققان بزرگ دنیا (دراکر، تارو ، تافلر ، هندی و…) عمیقا براین باور هستند که رمز برتری در رقابت های قرن بیست و یکم و هزاره سوم، نوآوری های ارزش آفرینی است که پدیدآورندگان آن، نه فقط تعداد محدودی از نخبگان جوامع و سازمان ها بلکه توده وسیعی ازآحاد جامعه وکارکنان سازمان ها را نیز شامل می شوند. برآوردهای دقیق کارشناسی، نشان می دهندکه امروزه تا 60 درصد از درآمد و 90 درصد از سود برخی سازمان های بزرگ و پیشرو، ناشی از همین نوآوری ها است. اهمیت نقش سرمایه ی انسانی به عنوان مزیت رقابتی سازمان ها به اندازه ای است که سهم دارایی های نامشهود (که سرمایه های انسانی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده ی آن است) در ارزش بازار (ارزش سهام) سازمان ها، روندی فزاینده و مستمر را طی می کند.
    این مقاله در راستای یک طرح پژوهشی در سطح دانشگاه می باشد، که در آن سعی شده است پس از بیان نقش اساسی نیروی انسانی در محیط های آموزشی ، به تبیین شاخص های ارزشمندی برای ارزیابی افراد شاغل در دانشگاه پرداخته شود. در ادامه پس از ارائه چهارچوبی برای شاخص های تعالی برای هر یک از معاونین و سایر پرسنل، با استفاده از بهینه ترین روش ارزیابی فاکتورهای انسانی (روش 360 درجه) به بیان نقاط قوت و ضعف هر یک از پرسنل محترم دانشگاه اشاره خواهد داشت.
    کلیدواژگان: خلاقیت، شایستگی، شایستگی های مدیریتی، ارزیابی360 درجه
  • دکتر محمدعلی ربی پور، منوچهر صمد یوند صفحات 119-140
    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی سیاست مدیریت و ویژگی مدیران در اسلام است مساله مدیریت و رهبری مدیران از دیدگاه منابع معتبر اسلامی و آموزه های دینی، شرایط و اصولی دارد که مدیران را در امر مدیریت برای رسیدن به اهداف مدیریتی سازمان ها یاری می کند، در این میان نهج البلاغه که از متون معتبر اسلامی در زمینه های مختلف، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی و… می باشد به شناسایی شیوه های مدیریتی مدیران در سطوح مختلف جامه می پردازد؛ این مقاله که متاثر از دیدگاه امیر مومنان علی (ع) در مورد مدیریت می باشد به بررسی صفات مدیران و تعامل آنها با مردم و همکاران پرداخته و مهمترین ویژگی مدیریتی از جمله تقوی، عدالت اجتماعی، وفاداری، سعه ی صدر، شایستگی مدیریتی و… را از دیدگاه نهج البلاغه بیان می دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیر، ویژگی، نهج البلاغه
  • دکتر هاشم نیکو مرام، دکتر یونس با دآور نهندی صفحات 141-187
    این تحقیق عوامل موثر بر انتخاب کیفیت گزارشگری مالی در ایران را شناسایی و ارزیابی کرده است. جامعه آماری تحقیق، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و دوره تحقیق از سال 1378 تا 1385 می باشد. تحقیق حاضر جزء تحقیقات تجربی حسابداری است و برای انجام آن از روش های تحقیق علی- مقایسه ای و همبستگی استفاده شده است. در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از آزمون همبستگی، آزمون تفاوت میانگینها و الگوی رگرسیونی پروبیت استفاده گردیده است. نتایج آزمونهای تک متغیره فرضیه های تحقیق نشان می دهد کیفیت گزارشگری مالی با حاشیه سودآوری، و کارایی مدیریت شرکت رابطه مثبت و با رقابت در بازار محصول، محافظه کاری مدیریت، اندازه، سرمایه بر بودن فعالیت، چرخه عملیاتی و پیچیدگی محیط فعالیت شرکت رابطه منفی دارد. با این حال، بین کیفیت گزارشگری مالی با فرصتهای رشد، تمرکز مالکیت، ساختار هیئت مدیره، مالکیت اعضای هیئت مدیره، صداقت مدیریت، و اهرم مالی شرکت رابطه ای مشاهده نگردید. همچنین، برمبنای آزمونهای چند متغیره الگوهایی ارائه گردید که امکان پیش بینی کیفیت گزارشگری مالی برای دوره مالی آینده را فراهم می کند. این الگوها مبتنی بر توزیع احتمال نرمال استاندارد (CDF) است و احتمال گزارشگری مالی با کیفیت برای دوره مالی آینده را برآورد می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، اقلام تعهدی، جریانهای نقدی آتی، هزینه های محرمانه، عوامل مدیریتی، ویژگیهای شرکت
  • دکتر رسول برادران حسن زاده، دکتر ناصر پور صادق، لیلا شکوری ملکی صفحات 189-215
    این مقاله درصدد یافتن میزان تاثیر کارتهای بانکی در بهبود عملکرد بانک است. بانکداری الکترونیکی را می توان استفاده و نمایش تکنولوژی های گوناگون و متفاوت خدمات و گسترش ماشینهای خودپرداز و ارائه مستقیم صورت حساب پرداخت اتوماتیک و انتقال الکترونیکی وجوه و بانکداری خانگی تعریف کرد. یکی از ابزارهای انتقال الکترونیکی وجوه که در تجارت الکترونیکی از اهمیت خاصی برخوردار است،کارتهای بانکی می باشند. مقاله حاضر در جستجوی یافتن میزان تاثیر کارتهای بانکی در بهبود عملکرد بانک ملی استان آذربایجانشرقی است. که با استفاده از اسناد و مدارک و نظر سنجی از مشتریان (دارندگان ملی کارت) در استان آذربایجانشرقی صورت پذیرفت. برای مشخص شدن مسیر کار مبانی نظری مختلفی که می توانست در این تحقیق به ما کمک کند، مورد مطالعه قرار گرفت و در نهایت تاثیر کارتهای بانکی مورد بررسی قرار گرفت. و مشخص گردید که استفاده از کارتهای بانکی در افزایش رضایت و احساس امنیت مشتریان بانک و سودآوری بانک موثر می باشد. همچنین بین تعداد کارتهای بانکی و افزایش تراکنشهای انتقالی توسط پایانه های نقطه فروش و تراکنشهای اصلاحیه ، برداشت و انتقالی توسط خودپردازها ارتباط مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد بانک، بانکداری الکترونیکی کارتهای بانکی، کارتهای اعتباری
|
  • Pages 7-33
    The aim of this paper is the pathology and determining the constraints of stabilizing the management systems after implementing them in the organizations. The survey population is Tabriz Oil Refining Firm, from which 94 people have been selected randomly as the samples. The stabilizing constraints have been divided to human and organizational constraints. The results show that the human constraints have more effects and are more important in comparison with organizational constraints. Also, in human constraints group the factor of non-observation of incorporating employee's satisfaction in management system's policy have been determined as the most important constraint.
    Keywords: pathology, management systems, Stabilizing, Human Constraints, Organizational Constraints
  • Pages 35-50
    The main objective of this research is to determine the dimensions of service quality in the banking industry of Iran. For this purpose, we compared the Gronroos Services Quality Model with the data collected from the statistical population of the research.
    This research is an applied research and its strategy is casual. The standard questionnaire was used for collecting the data. The statistical population of the research included the customers of Pasargad banks of the Northwest who had current accounts at this bank. 287 customers of this bank were selected through cluster sampling and were studied.
    After confirmatory factor analysis and drawing the path diagram using Lisrel software, it became clear that the variable of functional quality of services has a direct significant effect on the mental image and perceived service quality. Also, the technical quality has a direct significant effect on the mental image and perceived service quality and finally the direct effect of perceived service quality on the customer satisfaction was proved.
    So, knowing the key dimensions of the quality of services in this industry and planning for their improvement can increase the satisfaction of customers and the productivity of this industry.
    Keywords: Functional Quality, Technical Quality, Mental Image, Perceived Service Quality, Lisrel
  • Pages 51-74
    Nowadays knowledge sharingas an element of knowledge management process has a key role in the development of public sector organizations. This article deals with measuring the perception of knowledge sharing culture in the public sector organizations, and investigates its relationship with organizational factors. In this regard, the relevant organizational factors were recognized using literature review on knowledge sharing culture. The data were gathered through survey method by distributing questionnaires among public sector agencies in Qazwin province.
    The findings of the present research indicate that there is a significant relationship between employee's perceptions of knowledge sharing culture and organizational factors as follows: management's support for knowledge sharing, organization's social interaction, organization's size, knowledge sharing technology, trust, reward structure, and status differences.
    Keywords: Knowledge management, knowledge sharing, Organizational factors, Perception of Knowledge Sharing Culture
  • Pages 75-92
    The objective of the current study is to survey the relationship between psychological hardiness and self-toleration, and vocational weariness among the personnel of Ardabil prisons. The survey population includes 100 of the personnel of Ardabil prisons that were selected by simple random sampling. The following tools were used for data collection: Kobasa’s psychological hardiness questionnaire, toleration questionnaire of Conover and Davidson and Meslash’s vocational weariness. The results of Pearson correlation coefficient showed that there is a direct relationship between toleration and psychological hardiness (r=0.409). There is a significant inverse relationship between toleration and emotional analysis (r=-0.386). There is also a significant inverse relationship between toleration and personality metamorphosis (r=-0.379). There is a significant inverse relationship between hardiness and emotional analysis (r=-0.344). There is a significant inverse relationship between hardiness and personality metamorphosis (r=-0.438). There isn’t a significant relationship between toleration and hardiness, and lack of personal successfulness (r=0.083). The results of multivariate regression analysis showed that toleration and hardiness have a significant role in the prediction of vocational weariness of the personnel of Ardabil prisons. It means that toleration and hardiness predict the vocational weariness of the prison personnel.
    Keywords: Vocational Weariness, Toleration, Hardiness
  • Pages 93-118
    The great researchers (Draker, Tarou, Taffler, …) believe that the key to superiority in the competitions of the 21st century and the 3rd millennium is the valuable innovationes whose creators are not just a small number of the elite of the societies and organizations, but they also include a great majority of the population and the organizations’ staff. Accurate expert estimates show that 60% of the income and 90% of the profit of some large companies result from such innovations. The importance of human resource as a factor of competitive superiority is so great that the contribution of the invisible assets (of which the human resource is one of the most important components) in the stock markets of the organizations is following a progressive and steady route.
    The present article is an academic research project which tries to show the important role of the man power in the educational environments and to determine the valuable indices in evaluating the university personnel, and ultimately, after presenting a framework of elevation indices for each vice-chancellor and other personnel, and by using the best methed for evaluating the human factors (360 degree method), it states the strong and weak points of each member of the personnel.
    Determining the framework for evaluation indices is the most important stage of this project which requires defining the comprehensive and all-embracing factors for evaluatig the personnel in such a way that no personality trait escapes notice.
    We hope that , by presenting the strong and weak points of the university personnel , it will be possible to take positive steps in elevating the educational and pedagogical level and providing better services for the university students in the future.
    Keywords: innovation, Sufficiency, Managerial Sufficiencies, 360 degree Evaluation
  • Pages 119-140
    The major purpose of this paper is to have a review of the management policy and the characteristics of managers in Islam. The issue of the management and the leadership of the managers from the viewpoint of the Islamic reliable sources and religious teachings does have some principles and requires some conditions which help the managers to achieve their organizational objectives. Nahjolbalaghae, being a reliable Islamic source in various ethical, social and political fields, deals with the managerial methods on different levels, This paper , influenced by the outlook of Hazrat Ali (peace Be Upon Him) on managements, reviews the qualities of managers and their interaction with the personnel and people. It also attempts to highlight the major underlying managerial qualities such as piety, social justice, loyalty, understanding others and managerial proficiency in the light of the teachings of Nahjobalaghae.
    Keywords: Management, Manager, characteristics, Nahjolbalaghae
  • Pages 141-187
    This research has determined and evaluated the factors that affect financial reporting quality choice in Iran. The statistical popultion of this research is companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE), and the research period is from 1378 to 1385. This research is considered as an empirical accounting research, and
    causal-comparative and correlation research methods have been used to do it. In this research, correlation test, mean-difference test, and probit regression model have been used to analyze the data and test the hypotheses. The results of unit-variable tests of hypotheses shows that, financial reporting quality is positively associated with the margin of profitability and managerial efficiency of the firm, and it is negatively associated with product market competition, managerial conservatism, size, capital intensity of business, operating cycle and complexity of the firm's operating environment. However, no association was found between financial reporting quality and growth opportunities, ownership concentration, board of directors structure, board of directors ownership, managerial integrity and financial leverage of the firm. Also, based on multi-variable tests, models were developed to predict the financial reporting quality of firms for the next financial period. These models are based on cumulative distribution function (CDF), and estimate the probability of high quality financial reporting for the next financial period.
    Keywords: Financial reporting quality, Accruals, Future Cash Flows, Proprietary Costs, Managerial Factors, Firm's Characteristics
  • Pages 189-215
    This article investigates the effect of bank cards on improving the bank performance. Electronic banking (e-banking) can be defind as the technology that represents a variety of different services, such as the common automatic teller machine (ATM) services, direct deposit, automatic bill payment (ABP), electronic transfer of funds (EFT), and computer banking (PC banking).
    One of the tools of electronic transfer of funds (EFT) that is of special importance in electronic commerce is bank cards.
    The present research investigates the effect of Bank cards on improving East Azerbaijan Melli Bank performance. This was carried out by using documents and surveying the viewpoints of customers (Melli Card Owners). To determine the method, various underlying theories in this research were used, and eventually the effects of using these cards were considered. It became clear that using bank cards increases the sense of security and satisfaction among customers and the bank’s profiting. Also there is a direct link between using bank cards and the increase of transfer by point of sales, improvement transactions, getting and transferring money by Automatic teller machines.
    Keywords: bank, Electronic banking, Bank Cards, Credit Cards