فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال بیست و سوم شماره 8 (پیاپی 149، آبان 1395)

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و سوم شماره 8 (پیاپی 149، آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فرین ملکی فرد، نوروز دلیرژ *، رحیم حب نقی، حسن ملکی نژاد صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    آل ترانس رتینوئیک اسید (ATRA) دارای فعالیت های بیولوژیکی مختلفی از جمله تعدیل گر ایمنی در تعدادی از بیماری های التهابی و خودایمن می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات آل ترانس رتینوئیک اسید در درمان دیابت خودایمن در موش و تاثیر آن در بیان ژن peroxisome proliferator- activated receptor gamma (PPARγ) بود.
    روش کار
    دیابت بوسیله چندین دوز متوالی و کم استرپتوزوتوسین (STZ) در موش های نر C57BL/6 القا شد (روزانه 40 میلی گرم به ازائ هر کیلوگرم وزن بدن برای 5 روز متوالی). بعد از القای دیابت، موش ها تحت درمان با ATRA به مدت 21 روز (روزانه 20 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و به صورت داخل پریتوئن) قرار گرفته و سطح قند خون در روز های 0، 7، 14 و 21 پس از ابتلا به دیابت حاصل از القائ STZ اندازه گیری شد. سلول های طحالی از نظر میزان تولید سایتوکاین ها بوسیله تست الایزا و تغییرات سیستم ایمنی در طحال توسط semi-quantitative RT-PCR مورد ارزیابی قرار گرفتند. از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی برای مقایسه بین گروه ها استفاده گردید. در تمام بررسی ها 05/0 p<به عنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    درمان توسط ATRA مانع از افزایش قند خون در موش های دیابتی شد. درمان با ATRA به طور قابل توجهی باعث مهار تولید سایتوکاین های پیش التهابی IL-17 و IFN-γگردید در حالی که باعث افزایش سطح سایتوکاین ضد التهابیIL- 10 و افزایش بیان ژن peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ) در طحال در مقایسه با گروه کنترل دیابتی شد.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهد که ATRA ممکن است اثر درمانی در برابر تخریب خودایمن سلول های بتا پانکراس در طی دیابت نوع 1 ناشی از القائ توسط STZ در موش داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 1، آل، ترانس رتینوئیک اسید، سایتوکاین، PPAR ?
  • سعیده دریازاده* صفحات 9-17
    زمینه و هدف
    امروزه آموزش الکترونیکی به بیماران به شکل آسان و گسترده و جذاب تر به همراه متن، صدا، تصویر و فیلم به صورت یک روش آموزشی نوین انجام می شود. ولی با وجود مزایای بی شمار اثر بخشی آموزش الکترونیک در خودمراقبتی بیماران، در عمل مشاهده می شود که در محیط های بالینی و حتی آموزشی، عملکرد افراد حرفه ای در زمینه آموزش به بیمار مناسب نیست و به دلیل عدم آگاهی بیماران از نوع بیماری و فرآیند آن، باعث بستری شدن مکرر آن ها می شود. این مطالعه با هدف مرور مطالعات در زمینه ضرورت کاربرد یادگیری الکترونیکی و اثربخشی آن در خودمراقبتی بیماران انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت مروری- روایتی بود و جستجوی متون از پایگاه های اطلاعاتی Iranmedex، (Scientific Information Database SID، Irandoc ،Pubmed، Eric، google scholar، Magiran،) و کلمات کلیدی آموزش، اثر بخشی، الکترونیک، بیمار، خود مراقبتی و توسط دو نفر ارزیاب، در فاصله سال های 2000 تا 2015 انجام شد. از میان 87 مقاله، 24 مقاله معتبر و مرتبط موضوع، وارد مطالعه شدند.
    یافته ها
    آموزش به بیماران به منظور استقلال هر چه بیشتر آنان در خودمراقبتی و با هدف اصلی کمک به بیماران باید انجام شود. عوامل مرتبط با بیماران از جمله انتخاب مکان و زمان آموزش، انگیزه و آمادگی برای یادگیری، شرایط فرهنگی، وضعیت اقتصادی- اجتماعی، میزان پذیرش، میزان درک و تحصیلات، تعامل آسان با مراقبت کننده خود و عوامل مرتبط با سیستم آموزشی از جمله عملکرد نظام های مراقبتی، اختصاص تسهیلات لازم، نیروی انسانی مناسب و کارآزموده، اختصاص وقت و امکانات، لزوم شناسایی مخاطبان و نیازهای خاص آن ها، جذابیت بیشتر با استفاده از آموزش های ترکیبی و چند رسانه ای، در اثر بخشی این نوع آموزش مورد تاکید است. ولی عواملی مانند حمایت ناکافی و سن بالای بیماران، کم سوادی در کشورهای در حال توسعه، آموزش ناکافی و پیگیری های نامنظم از اثر بخشی این روش می کاهد.
    نتیجه گیری
    آموزش پرسنل بهداشتی برای آموزش الکترونیکی بیماران و طراحی آموزشی و فراهم سازی امکانات، برای ارتباط تعاملی با بیماران و آموزش به بیماران برای استفاده از سیستم آموزش الکترونیکی به همراه ارائه محتوا ضروری است.
    کلیدواژگان: آموزش، اثر بخشی، الکترونیک، بیمار، خود مراقبتی
  • سید کمال سادات حسینی * صفحات 18-27
    زمینه و هدف
    شواهد نشان دهنده افزایش مشکلات خواب و کاهش کیفیت خواب در زنان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر یک دوره تمرین حرکات موزون هوازی بر کیفیت خواب زنان جوان غیر فعال اجرا گردید.
    روش کار
    24 زن جوان سالم غیر فعال به صورت تصادفی به دو گروه تمرین (12 نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. کیفیت خواب شرکت کنندگان با استفاده از پرسش نامه کیفیت خواب پیتزبورگ ارزیابی گردید. برنامه تمرینی شامل هشت هفته و هر هفته سه جلسه و هر جلسه بین 50 تا 60 دقیقه با شدت 60 تا 80 درصد حداکثر ضربان قلب بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های تی مستقل و زوجی مورد پردازش قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده افزایش معنی دار کیفیت کلی و کفایت خواب گروه تمرین بود (به ترتیب، 000/0 p=و 000/0p=). همچنین، میزان تاخیر در به خواب رفتن، اختلالات خواب و اختلال در عملکرد روزانه گروه تمرین، به طور معناداری کاهش یافت (به ترتیب، 032/0p=، 007/0 p=و 006/0p=). 8 هفته تمرینات هوازی موزون منجر به افزایش معنی دار کیفیت کلی و کفایت خواب و کاهش معنی دار اختلالات خواب و اختلال در عملکرد روزانه گروه تمرین نسبت به گروه کنترل شد (به ترتیب، 000/0p= و 000/0p=؛ 001/0p= و 029/0p=).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، شرکت منظم در تمرینات حرکات موزون هوازی، موجب بهبود کیفیت خواب و کاهش اختلالات خواب زنان جوان غیرفعال می شود. از این رو، پیشنهاد می شود انجام تمرینات حرکات موزون به عنوان راهبردی موثر جهت افزایش کیفیت خواب زنان جوان غیرفعال مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خواب، تمرین هوازی موزون، زنان غیرفعال
  • احمد غلامی، فاطمه روشن فرد، پروفسور یونس قاسمی* صفحات 28-45
    ژن درمانی به‏عنوان راهکاری نوید بخش برای درمان طیف گسترده‏ای از بیماری هایی غیر از اختلالات نادر وراثتی و تک‏ژنی توجه بسیاری را به‏خود جلب کرده است. بدین منظور می‏بایست اسیدهای نوکلئیک به سلول‏های هدف انسانی ارائه و بیان شود. این مقاله به مرور تاریخچه، مسائل پراهمیت، پیشرفت‏های اخیر و آینده‏ی ژن درمانی می‏پردازد.
    نخستین کارآزمایی بالینی موفق ژن درمانی در دهه 1990 میلادی برای درمان یک اختلال ژنتیکی ارثی به نام (Severe CombinedImmunodeficiency- SCID) انجام گرفت. در سال های بعد تعداد کارآزمایی ها فزونی یافت. بااین حال مطالعات اولیه انتظارات را برآورده نکرد. پیشرفت‏های اخیر در زمینه‏ی حامل‏های انتقال ژن موجب گردید رویای ژن درمانی بیماری های وخیم لاعلاج مجددا به واقعیت نزدیک شود.
    پیش از اینکه ژن درمانی بتواند به‏عنوان روشی مقبول جهت درمان بیماری ها عمومیت یابد ابتدا نیاز است برخی از موانع داخل سلولی و خارج سلولی برطرف شود. امروزه طیف وسیعی از حامل‏ها جهت انتقال ژن توسعه یافته‏اند. چندین وکتور ویروسی و غیرویروسی ایمن برای درمان موفقیت‏آمیز برخی بیماری های ارثی، نقص ایمنی، چشمی و سرطان ابداع و استفاده شده است. وکتورهای ویروسی برای ژن درمانی بیماری هایی که به بیان طولانی مدت ژن نیاز دارند مناسب است. اگرچه اثربخشی وکتورهای غیرویروسی کمتر از ویروسی هاست اما آن ها اختصاصیت بیشتر، ایمنی‏زایی کمتر و توانایی انتقال ژن های با طول بیشتر را دارند.
    در مجموع، پیشرفت‏های اخیر راهکارهای مختلف ژن درمانی توانسته است تاحدودی انتظاری که سال هاست از ژن درمانی می‏رود را به واقعیت نزدیک کند و امیدواری فراوانی را برای موفقیت‏های بیشتر آینده فراهم آورد. به نظر می‏رسد ژن درمانی راه‏حل نهایی قرن حاضر برای درمان بسیاری از بیماری های انسانی است.
    کلیدواژگان: ژن درمانی، وکتورهای ویروسی و غیرویروسی، بیماری های نقص ایمنی، سرطان
  • طاهره زندیه *، سلاله صمیمی، سید هادی موسوی، مریم رادمنش، اشکان مزدگیر، مرتضی ضرابی صفحات 46-52
    زمینه و هدف
    استفاده از سلول های بنیادی خون بند ناف بعنوان یکی از منابع سلولی جهت درمان بیماری های هماتولوژی و سایر بیماری ها مرتب رو به افزایش است. موفقیت پیوند و طول عمر بیمار بعد از دریافت سلول های خون بند ناف بستگی زیادی به تعداد کل سلول های تک هسته ای (TNCs) و درصد تعداد سلول های CD34 به ازای هر کیلوگرم وزن بدن گیرنده پیوند دارد. اجرای یک روش استاندارد برای جمع آوری و نگهداری خون بند ناف قبل و در طول مدت جداسازی سلول ها بسیار حیاتی و حساس می باشد. هدف این تحقیق تاثیر درجه حرارت و زمان های مختلف نگهداری خون بند ناف قبل از پروسه جدا سازی بر روی تعداد کل سلول ها و درصد زنده ماندن آن ها و امکان بروز لخته بود.
    روش کار
    در این آزمایش 30 نمونه خون بند ناف به صورت تصادفی از زایمان های انجام شده در بیمارستان های سطح تهران جمع آوری و به بانک خون بند ناف ارسال گردید. تعداد کل سلول ها و درصد سلول های زنده آن ها محاسبه و از نظر لخته به روش چشمی بررسی گردید و هر نمونه به 4 قسمت تقسیم و در درجه حرارت های 4، 12، 22 و 37 درجه نگهداری شد و بعد از 12، 24، 48 و 72 ساعت تعداد کل سلول ها، درصد زنده ماندن آن ها و بروز لخته بررسی گردید. جهت تحلیل تاثیر زمان و دماهای متفاوت بر روی کیفیت محصول نهایی و با توجه به در نظر گرفتن چندین زمان و دمای متفاوت از جداول آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA استفاده گردید.
    یافته ها
    تعداد کل سلول ها در شروع کار بین 10-5 میلیون در میلی لیتر بود و مشاهده گردید که درصد زنده بودن سلول ها در 4 درجه حرارت بعد از 24 ساعت کاهش یافت که از نظر آماری (005/0>p) معنی دار بود ولی در 12 درجه و 24 درجه حرارت پس از 24 ساعت کاهش مختصری داشت که از نظر آماری (005/0p) معنی دار بود در صد زنده بودن سلول ها در 37 درجه بعد از 24 ساعت کاهش شدید داشت که از نظر آماری (005/0>p) معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشاهده گردید درجه آسیب پذیری سلول ها درمحیط خارج از بدن در فاصله گرفتن خون تا جدا سازی و فریز ارتباط مستقیم با زمان نگهداری و درجه حرات آن دارد که از نظر آماری (005/0>p) معنی دار بود ولی تغییرات درجه حرارت و زمان نگهداری تاثیری در ایجاد لخته نداشت. نتایج ما پیشنهاد می کند بهترین درجه حرارت برای نگهداری خون بند ناف 22 -12 درجه تا زمان 48 ساعت می باشد.
    کلیدواژگان: خون بند ناف، رسوب سلولی، سلول بنیادی هماپوئتیک
  • محمدحسین حاتمیه *، محمد فیروزمند، افسانه علیخاصی صفحات 53-61
    زمینه و هدف
    به خوبی شناخته شده است که تفاوت در مصرف انرژی برای بافت های سالم و سرطانی وجود دارد. این تفاوت ها منجر به تغییرات کوچک ولی مشخص در دمای محلی می شود، به همین دلیل تصویر برداری حرارتی مادون قرمز (ترموگرافی) در تشخیص انواع مختلفی از سرطان از جمله سرطان پستان کاربرد دارد. در کشور ما به دلیل وجود برخی از مشکلات گوناگون از جمله مسائل فرهنگی و اعتقادی داشتن نمونه تصاویر حرارتی از پستان مشکل بوده و در حال حاضر رسیدن به داده های مناسب امری زمان بر خواهد بود. به منظور صحت سنجی الگوریتم های تشخیص سرطان از روی تصاویر ترموگرافی، نیاز به شبیه سازی پروفیل حرارتی فوق به عنوان یک پایگاه داده احساس می شود. یکی از راه ها جهت به دست آوردن پایگاه داده مطلوب استفاده از تصاویر حرارتی شبیه سازی شده از پستان به وسیله کامپیوتر است.
    روش کار
    روش انجام این کار به این صورت است که ابتدا با استفاده از نرم افزارهای آماری اطلاعات نقطه به نقطه از حجم پستان را به دست آورده، سپس به مش بندی آن با استفاده از نرم افزار گمبیت می پردازیم، پس از آن مش ایجاده شده را وارد نرم افزار فلوئنت کرده و به شبیه سازی پستان نرمال پرداخته می شود. سپس تومور با قطر مشخص 2 سانتی متر به شکل کره در عمق مشخص 6 سانتی متری قرار داده می شود و پروفیل حرارتی شبیه سازی شده از یک پستان سرطانی به دست خواهد آمد. همچنین این تومور را در عمق های مختلف قرار داده و تغییرات دمایی روی سطح پوست را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.
    یافته ها
    به وضوح مشخص می شود که وجود تومور تاثیر قابل ملاحظه ای بر روی پروفیل حرارتی شبیه سازی شده از پستان خواهد داشت. با این روش بدون داشتن تجهیزات پیشرفته حرارتی می توان انواع مختلفی از پستان های سرطانی را شبیه سازی کرده و جهت بهبود تجهیزات حرارتی، کالیبراسیون الگوریتم های تشخیصی و همچنین اعتبار سنجی از آن ها به کار برد.
    نتیجه گیری
    از روی پروفیل حرارتی شبیه سازی شده مشخص می شود که وجود تومور و عارضه، توزیع حرارتی بر روی سطح پستان را بر هم می زند.
    کلیدواژگان: مادون قرمز، ترموگرافی، سرطان پستان، پروفیل حرارتی
  • نوشین پیمان، الهام چارقچیان خراسانی *، محمد مقضی صفحات 62-72
    زمینه و هدف
    مصرف میان وعده های کم ارزش در میان دانش آموزان رواج دارد. از آنجا که این الگوی مصرف اغلب در بزرگسالی ادامه می یابد و با بروز بیماری های مزمن در ارتباط است، لذا این مطالعه با هدف تاثیر آموزش براساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر میزان مصرف میان وعده های کم ارزش در دانش آموزان پسر شهرستان چناران در سال 1393 انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی با شرکت 50 دانش آموز پسر سال هشتم شهرستان چناران که به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند، انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری گردیدند. متغیرهای مورد بررسی قبل، بلافاصله و یک ماه پس از مداخله ارزیابی شدند. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار 18SPSS و آزمون های آماری مجذور کای، آزمون T-test Paired، آزمون تی مستقل، آزمون من ویتنی و ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بعد از مداخله در مصرف میان وعده های کم ارزش در گروه آزمون کاهش دیده شد و تغییر معنادار در نمره آگاهی از 2.48 ± 4.72 به 2.29 ± 6.40، (001/0>p)، هنجار انتزاعی از 2.87 ± 10.56 به 3.98 ± 13.36، (0.001 =p)، کنترل رفتاری درک شده از 3.19 ± 14.88 به 3.13 ± 17.24، (0.001 =p) و قصد رفتاری از 1.42 ± 6.12 به 2.24 ± 7.24، (0.004 =p) در گروه آزمون دیده شد، اما در مورد نمره نگرش این تغییرات معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان می دهد که مداخله آموزشی بر مبنای سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده قادر است آگاهی، هنجار انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده دانش آموزان را درباره مصرف میان وعده های کم ارزش غذایی تغییر دهد و موجب کاهش مصرف آن ها گردد.
    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، میان وعده کم ارزش غذایی، دانش آموزان
  • علی حیدریان پور *، سمیرا نظری وثوق صفحات 73-81
    زمینه و هدف
    شواهد زیادی نشان داده است که تمرین ورزشی هوازی می تواند عمل و آزاد سازی برخی از انتقال دهنده های عصبی از جمله اپیوییدها را در مغز تغییر دهد. در این پژوهش تاثیر ورزش استقامتی (شش هفته دویدن روی تردمیل) و سولفات منیزیم خوراکی بر روی آستانه درد موش های معتاد در سندرم ترک بررسی شده است.
    روش کار
    موش های نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 20±250 گرم و تعداد 30 سر با سولفات مرفین با غلظت 4/0 گرم در لیتر آب آشامیدنی پس از 21 روز، معتاد به مرفین شدند. از تمرینات ورزشی استقامتی به مدت شش هفته به منظور تمرین دهی حیوانات استفاده شد. در پایان هفته های دوم، چهارم و ششم پروتکل تمرینی، نالوکسان هیدروکلراید به میزان 3 میلی گرم در کیلوگرم به حیوانات تزریق شد. سولفات منیزیم به مقدار 10 گرم به ازای هر لیتر آب به مدت شش هفته در آب آشامیدنی حیواناتی که سولفات منیزیم مصرف می کردند، حل شد. از دستگاه Tail-flick به منظور ارزیابی تاثیر تمرین و سولفات منیزیم بر روی آستانه درد استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که تمرین ورزشی دویدن روی تردمیل (05/0>p) و مصرف سولفات منیزیم (01/0>p) باعث افزایش معنی داری در آستانه درد در موش های معتاد در سندرم ترک شد. همچنین تاثیر همزمان تمرین ورزشی و مصرف سولفات منیزیم بر روی آستانه درد، بیشتر از تاثیر هر کدام به تنهایی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این تحقیق به نظر می رسد ورزش استقامتی همزمان با مصرف سولفات منیزیم می تواند در کاهش درد ناشی ازسندرم ترک مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: سندرم ترک اعتیاد، ورزش، آستانه درد، سولفات منیزیم
  • مهدی مقبولی *، نگار فرهودی، کامران آذرخیش صفحات 82-88
    آمیوتروفیک لترال اسکلروز (ALS-Amyotrophic Lateral Sclerosis) یک بیماری پپشرونده نورودژنراتیواست که در آن به علت تخریب نورون های حرکتی بیمار دچار ضعف و آتروفی عضلانی فزاینده و کاهش وزن می شود. در این بیماری علائم درگیری نورون محرکه فوقانی و هم تحتانی (Upper and Lower Motor Neuron) به شکل همزمان دیده می شود. طیف وسیع تظاهرات آتیپیک ALS می تواند منجر به بررسی های پرهزینه و تاخیر بیمورد در تشخیص گردد. گاها در MRI مغز بیماران ALS ضایعات متعدد ماده ی سفید (White matter) دیده می شود. در بعضی از موارد نیز الیگوکلونال باند (OCB- Oligoclonal Bands) در مایع مغزی نخاعی (CSF- Cerebrospinal Fluid) مثبت است. علائم Upper motor neuron، ضایعات ماده سفید مغز و الیگوکلونال باند مثبت در CSF می تواند باعث اشتباه گرفتن ALS با مالتیپل اسکلروز (Multiple Sclerosis- MS) شود. همچنین بعضی از علائم ALS مشابه واسکولیت های درگیر کننده ی سیستم مرکزی عصبی (CNS- Central Nervous System) است. ما یک مورد ALS در یک مرد 48 ساله را گزارش می کنیم که با علائم دی پارزی اسپاستیک پیشرونده ی تحت حاد و ضایعات White matter مغز با ظن اولیه ی MS و واسکولوپاتی CNS تحت پیگیری قرار گرفته بود.
    کلیدواژگان: آمیوتروفیک لترال اسکلروزیس، Magnetic Resonance Imaging، مالتیپل اسکلروزیس، واسکولوپاتی
  • محمدرضا رضوانی *، فرهاد ملک، عباس قوطاسلو، مریم کمالی صفحات 89-97
    زمینه و هدف
    فقر آهن از شایع ترین کمبود های تغذیه ای در دنیا است و کم خونی فقر آهن (IDA=Iron deficiency anemia) جزء شایع ترین بیماری خونی می باشد، به طوری که 15% از جمعیت کل جهان را درگیر کرده است. مطالعه حاضر جهت بررسی ارتباط بین کم خونی فقرآهن و هیپوتیروئیدی اولیه و نیز تعیین میزان شیوع هیپوتیروئیدی اولیه و کم خونی فقرآهن به ترتیب در بیماران مبتلا به کم خونی فقرآهن و هیپوتیروئیدی اولیه انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر بر روی 50 بیمار انجام شد. بیماران به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول بیمارانی که دچار IDA بوده و از لحاظ هیپوتیروئیدی مورد بررسی قرارگرفتند و گروه دوم بیمارانی مبتلا به هیپوتیروئیدی بوده و از لحاظ IDA مورد بررسی قرار گرفتند. از تمامی بیماران مذکور آزمون های آزمایشگاهی جهت اثبات هیپوتیروئیدی و کم خونی فقر آهن به عمل آمد.
    یافته ها
    از کل 24 بیمار منتخب مبتلا به هیپوتیروئیدی 12 مورد (50%) مبتلا به آنمی فقر آهن یافت شد که بیشتر از نرمال جامعه (15%) می باشد و از کل 26 بیمار منتخب مبتلا به آنمی فقر آهن 8 مورد (8/30%) مبتلا به هیپوتیروئیدی یافت شد که در افراد نرمال جامعه 5% می باشد و نشان می دهد که در هر دو گروه درگیری همزمانی این دو بیماری بیش از افراد نرمال جامعه است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه و شیوع بالای هیپو تیروئیدی اولیه در بیماران مبتلا به فقر آهن و همچنین شیوع بالای فقر آهن در بیماران مبتلا به هیپو تیروئیدی اولیه به نظر می رسد که هیپوتیروئیدی اولیه و فقر آهن دارای ارتباطی با یکدیگر باشند؛ بنابراین ریسک ابتلا همزمان به کم خونی فقر آهن و هیپوتیروییدی وجود دارد.
    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی اولیه، کم خونی فقرآهن، آنمی
  • زهرا کلانتر، مریم محمودی، گیتی ستوده، آناهیتا منصوری، محمود جلالی، محمدرضا اشراقیان، فریبا کوهدانی* صفحات 98-108
    زمینه و هدف
    اختلال لیپید از مشکلات اصلی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و از دلایل اصلی بیماری های قلبی و عروقی می باشد. در این مطالعه ارتباط بین پلی مورفیسم CETPTaq1Bو HDL-c در افراد دارای اختلال لیپیدی و طبیعی مبتلا به دیابت نوع 2 ساکن تهران با دریافت های مختلف چربی بررسی شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعیمقایسه ای 184 نفرمبتلا به دیابت نوع 2 بررسی شدند. اطلاعات از تکمیل پرسشنامهبسامد خوراک، انجام بررسی های تن سنجی و اندازه گیری سطوح لیپیدی سرمبدست آمد. پلی مورفیسم با روشPCR-RFLP بررسی شد. از آزمون هایChi-Square، ANOVA و ANCOVAجهت تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.
    یافته ها
    فراوانی ژنوتیپB1B1بر اساس وضعیت پروفایل لیپید افرادتفاوت معنی دار داشت( 0.01=P). بین پلی مورفیسم و سطح HDL-c ارتباط معنی داری دیده نشد. ارتباط متقابل بین پلی مورفیسم و مقدار مصرف چربی کل بر سطحHDL-c در افرادبدون اختلال لیپید وجود داشت (0.02 Pinteraction=)، اما در افراددارای اختلال لیپید ارتباط متقابلی دیده نشد. در افرادی که چربی کل پایین تری دریافت می کردند، در ژنوتیپ B2B2نسبت به ژنوتیپB1B1سطحHDL-c به طور معنی داری بالاتر بود(0.03 P=).
    نتیجه گیری
    ژنوتیپB1B1احتمال ابتلا به اختلال لیپید در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 را بالا می برد. دریافت چربی کل رژیم غذایی بر ارتباط بین پلی مورفیسمCETPTaq1B و سطح HDL-cدر بیماران بدون اختلال لیپید موثر است.
    کلیدواژگان: اختلال لیپید، پلی مورفیسمCETPTaq1B، چربی دریافتی از رژیم، HDLکلسترول، دیابت نوع 2
|
  • Farin Malekifard, Nowroz Delirezh *, Rahim Hobbenaghi, Hasan Malekinejad Pages 1-8
    Background
    All-trans retinoic acid (ATRA) has a variety of biological activities, including immunomodulatory action in a number of inflammatory and autoimmune diseases. The purpose of this study was to investigate the effects of all-trans retinoic acid on the treatment of autoimmune diabetes in mice and its effects on expressions of Peroxisome Proliferator-Activated Receptor gamma (PPARγ) gene.
    Methods
    Diabetes was induced by multiple low-dose of streptozotocin (MLDS) injection (40mg/kg/day for 5 consecutive days) in male C57BL/6 mice. After induction of diabetes, mice were treated with ATRA (20mg/kg/day i.p.) for 21 days. Blood glucose level was measured in 0, 7, 14 and 21 days after Streptozotocin induction induced diabetes. Splenocytes were tested for cytokines production by ELISA and Immune changes in spleens were tested by semi-quantitative RT-PCR. One-way analysis of variance (ANOVA) followed by Tukey’s test were used for comparisons between groups. P
    Results
    ATRA treatment prevented hyperglycemia in the diabetic mice. ATRA treatment also significantly inhibited the production of proinflammatory cytokines interleukin 17 (IL-7) as well as interferon gamma (IFN-γ) while increased the level of anti-inflammatory cytokine IL-10 and upregulation of peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ) gene expression in spleens as compared with those in diabetic control group.
    Conclusion
    In conclusion, these findings indicate that ATRA may have a therapeutic effect against the autoimmune destruction of the pancreatic beta-cells during the development of MLDS-induced type 1 diabetes in mice.
    Keywords: Type 1 diabetes_All_trans retinoic acid_Cytokine_PPAR ?
  • Saeideh Daryazadeh* Pages 9-17
    Background
    Today, e-learning to patients is done more easily and more attractive along with text, audio, image and video as a new training method. But despite of many advantages of e-learning effectiveness in self care, it is observed in practice that in clinical settings and even educational environment performance of professional individuals is not appropriate in patient education. And due to lack of awareness among patients of the disease and its process, leads to patient readmission. This study aimed to literature review the necessity of E-learning application and its effectiveness in self-patient's care.
    Methods
    This study is a narrative review and searching in ERIC, Pubmed, Irandoc, Iranmedex, SID (Scientific Information Database), Magiran databases and Google Scholar search engine, with the keywords of Education, Effectiveness, Electronic, Patient, self Care was performed by two evaluators between 2000 and 2015. Among 87 articles, 24 valid and related articles were enrolled.
    Results
    Patient education should be done with the aim of making them more independent in regarc to self-care. Patient related factors including choice of location and time of training, motivation and readiness for learning, cultural situation, socio-economic status, level of acceptance, level of understanding and education, easy interaction with their caregiver and factors related to the educational system, including the performance of-care systems, allocation of facilities, appropriate and skilled human resources, time and facilities allocation, necessity to identify audiences and their specific needs is emphasized. However, factors such as inadequate support and advanced age of patients, low literacy in developing countries, inadequate training and irregular follow up reduce the effectiveness of this method.
    Conclusion
    Training health personnel is essential for E-Learning. Also providing opportunities for interactive communication with patients and patient education for using e-learning system with content presentation is necessary.
    Keywords: Education, Effectiveness, Electronic, Patient, Self Care
  • Saied Kamal Sadat, Hoseini * Pages 18-27
    Background
    The evidence showed increased sleep problems and reduced sleep quality in women. This study aimed to investigate the effect of rhythmic aerobic exercises on sleep quality in sedentary young women.
    Methods
    24 sedentary healthy young women were randomly assigned in two exercise training (n=12) and control (n=12) groups. Participants sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). The training protocol includes sessions between 50 to 60 minutes at 60 to 80 percent of maximum heart rate, three sessions per week for eight weeks. The data was processed by using SPSS version 22 and Independent and dependent t-test.
    Results
    findings showed a significant increase in sleep quality and Sleep efficiency in training group (P=0.000, P=0.000; respectively). Also, Sleep latency, Sleep disturbances and Day time dysfunction decreased significantly in training group (P=0.032, P=0.007, P=0.006; respectively). Eight weeks rhythmic aerobic exercises led to significant increase in sleep quality and Sleep efficiency and significant decrease in Sleep disturbances and Day time dysfunction in training group as compared to control group (P=0.000, P=0.000; P=0.001, P=0.029; respectively).
    Conclusions
    according to the results of present study, Regular participation in rhythmic aerobic exercises, led to improve sleep quality and reduce sleep disturbances in sedentary young women. Hence, it is suggested rhythmic aerobic exercises as an effective strategy to improve sleep quality in sedentary young women to be used.
    Keywords: sleep, rhythmic aerobic exercises, sedentary women
  • Dr Ahmad Gholami, Fatemeh Roshanfard, Proff. Younes Ghasemi * Pages 28-45
    Human gene therapy has attracted increasing attention as a highly encouraging therapeutic approach to treat wide variety of diseases, other than genetically inherited and monogenic disorders. This approach entails the introduction and expression of a variety of nucleic acids into human target cells for therapeutic purposes. In this article, we review the history, highlights, recently progresses and future of gene therapy approaches.
    The first gene therapy clinical trial was successfully performed in 1990s for treating an inherited genetic disorder, Severe Combined Immunodeficiency (SCID). Subsequently, the number of gene therapy clinical trials was exponentially continued to increase over the years. However, the initial results of these trials did not meet expectations.
    In the last decade, due to improvements in the gene transfer vectors, the dreams of treating severe immunodeficiency and genetic disorders and cancer by gene therapy products is again closer to reality. Before gene therapy becomes an extensively accepted approach for treating wide range of diseases, some limitative intracellular and extracellular barriers need to be overcome. Currently, a wide range of gene delivery vectors have been developed to do this. A number of safe viral vectors and non-viral methods were innovated and used for successfully treatment of some inherited and immune deficiencies, ocular diseases and cancer. Viral gene delivery vectors are appropriate for gene therapy purposes which are based on long-term gene expression. Although, non-viral vectors are less efficient than former in gene transduction, they have utilities owing to their high target cell specificity, low immunogenicity and ability to transfer large size genes.
    In conclusion, recent progress in the gene therapy approaches is somewhat realizing expectancies made many years ago, providing bright hopefulness for further achievements in the next years. Gene therapy appears to be final selective approach for the treatment of many human diseases in this century.
    Keywords: Gene therapy, Viral, non, viral vectors, Immune deficiency diseases, Cancer
  • Tahereh Zandieh *, Solale Samimi, S.Hadi Mousavi, Maryam Radmanesh, Ashkan Mozdgir, Morteza Zarrabi Pages 46-52
    Background
    Umbilical cord blood has been increasingly used as an alternate source of hematopoietic stem cells in the treatment of Hematologic malignancies and life-threatening diseases. The success of engraftment and survival of patients after cord blood transplantation highly depend on either the number of infused total nucleated cells (TNCs) or the number of CD34 cells per kilogram of recipient body weight. A standardization procedure for cord blood (CB) storage before and during cryopreservation is critical. This work is concerned with the effect of CB storage temperature and storage duration through the stages before cryopreservation on cell recovery, viability, aggregation of cells.
    Methods
    Total of 30 CB samples were casual collected from Tehran hospitals and remittances to cord blood bank. Total cells and viability were calculated and aggregation was evaluated. Each sample divided to 4 sample and stored at 4ᵒC, 12 ᵒC, 22 ᵒC, and 37 ᵒC for different periods of time after 12, 24, 48 and 72 hours. Total cells and viability were calculated and aggregation was evaluated. Subsequently, these results were evaluated with ANOVA methods.
    Results
    At the beginning of the experiment, the total number of cells was 5-10 million/ml. All the specimens were investigated after 24 hours. At 4 cº a decrease in the number of viability cells was observed that was statistically significant with a p0.005). A significant drop (p
    Conclusion
    This study shows that the vulnerability level of cells outside the body from cord blood collection till separation and freezing is directly correlated with storage time and temperature, which is statistically significant with a p
    Keywords: Cord Blood, Cryopreservation, Hematopoietic
  • Mohammad Hossein Hatamieh *, Mohammad Firozmand, Afsaneh Alikhassi Pages 53-61
    Background
    It is well known that healthy and cancer cells are different in energy consumption. These differences lead to small changes in local temperature, so infrared thermal imaging (thermography) are applications for diagnosis of several types of cancer such as breast cancer. There are some problems in our country such as a variety of cultural and religious issues to take sample thermal images of the breast, so it is time consuming procedure to take samples. For verification of cancer detection algorithm from thermal images, its necessary to simulate the thermal profile of the breast as a database .One way to achieve optimal database is using thermal images of breast tissue that is simulated by computer.
    Methods
    Doing this needs some steps, first we used statistical software to achieve point of breast volume, and then we meshed this volume by using Gambit software. In the next step the volume that was created, was entered into the Fluent software in order to simulate normal breast, finally tumor with 2 cm diameter was put in certain depth (6 cm) with simulation thermal images of abnormal breast. Also, this tumor was put in different depth and evaluated the temperature changes on the surface.
    Results
    It clearly shows that the tumor had considerable influence on the simulated thermal profile of the breast. It is possible to simulate various types of breast without any modern heat equipment and verifying validation of diagnostic algorithms.
    Conclusion
    Simulations of thermal profiles show that tumor, disrupts the heat distribution on the surface of the breast.
    Keywords: Infrared, Thermography, Breast Cancer, Thermal profiles
  • Nooshin Peyman, Elham Charoghchian Khorasani *, Mohammad Moghzi Pages 62-72
    Background
    The junk food consumption is current between students. As this consumption pattern continue in adulthood and is related to appearance of chronic disease, so the present study examined the impact of education on the basis of the theory of planned behavior on junk food consumption among male students in level 8 in 2015 in Chenaran.
    Methods
    This survey was a quasi-experimental study with participating 50 male students in level 8 in Chenaran were randomly selected and divided in to control and test groups. Data were gathered through using a questionnaire. Variables were evaluated before and immediately and 1 months after intervention. Finally, the data were analyzed by spss statistical software (version 18)and descriptive and analytical tests.
    Results
    After intervention there was decrease in junk food consumption, there fore there was significant difference in control group before and after intervention. There fore before intervention 20% of students were in low- consumption group, 56% in middle- consumption group and 24% in high - consumption group, since after intervention 64% of students are in low- consumption group, 20% in middle- consumption group and 16% in high - consumption group. There were no significant differences between two group regarding constructs of TPB in the pretest period. However after intervention significant change in awareness score (from 4.72±2.48 to 6.40±2.29),(p‹0.001), subjective norms(from 10.56±2.87 to 13.36±3.98),(p=0.001), perceived behavioral control (from 14.88±3.19 to 17.24±3.13),(p=0.001) and intention(from 6.12±1.42 to 7.24±2.24),(p=0.004), was seen in intervention group. But there was no significant change in the attitude score.
    Conclusions
    Due to the high consumption of junk food in between students and effectiveness of educational interventions of this study in decrease junk food consumption , so implementing educational interventions based on theories especially of planned behavior is essential.
    Keywords: Cord Blood, Cryopreservation, Hematopoietic
  • Ali Heidarianpour *, Samira Nazarivosogh Pages 73-81
    Background
    Many evidences have shown that aerobic exercise can alter the function and release certain neurotransmitters such as opioids in the brain. In this research, the effect of endurance exercise (running on a treadmill for six weeks) and oral magnesium sulphate on pain threshold of addicted rats following withdrawal syndrome was investigated.
    Methods
    In this study male wistar rats weighting 250±20g were used. Morphine sulphate 0.4 grams per liter was added to the animal’s water and after 21 days they were addicted to morphine. Endurance exercise training was used to train animals for six weeks. At the end of the second, fourth and sixth weeks of exercise protocol, naloxone hydrochloride were injected at a rate of 3 mg/kg. Magnesium sulphate 10 grams/liter was dissolved for six weeks in drinking water of animals that were taking magnesium sulphate. A tail-flick apparatus were used to evaluate the effect of exercise and magnesium sulphate on pain threshold.
    Results
    Results showed that treadmill running exercise (p
    Conclusion
    According to the findings of this study, it seems that the effect of exercise can be potentiated with magnesium sulphate and may be helpful to ease the pain at withdrawal period.
    Keywords: Addiction, Withdrawal Syndrome, exercise, pain threshold, Magnesium Sulphate
  • Mehdi Maghbooli *, Negar Farhoudi, Kamran Azarkhish Pages 82-88
    Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) is a progressive neurodegenerative disease characterized by death of motor neurons leading to devastating muscle weakness and wasting and weight loss. It causes mixed picture of lower motor neuron (LMN) and upper motor neuron (UMN) dysfunction. The wide spectrums of atypical presentations can frequently lead to expensive work-up and undue delay in diagnosis of ALS. Occasionally, brain MRI of ALS patients shows some lesions in white matter. Moreover, cerebrospinal fluid (CSF) analysis demonstrates oligoclonal bands (OCB) in a few subjects. Because of the UMN signs, brain white matter lesions and presence of OCBs in CSF, ALS can be misdiagnosed as Multiple Sclerosis (MS).Also, some findings in ALS mimic central nervous system (CNS) vasculitis. We are reporting a case of ALS in a 48-year-old man presenting with subacute progressive spastic diparesis and brain white matter lesions which was initially misdiagnosed by MS and CNS vasculopathy.
    Keywords: Amyotrophic lateral sclerosis, Magnetic Resonance Imaging, Multiple Sclerosis, vasculopathy
  • Mohammad Reza Rezvani *, Farhad Malek, Abbas Ghotaslou, Maryam Kamali Pages 89-97
    Background
    Iron deficiency is the most common nutritional deficiencies in the world. So that 15% of the total world population is involved. The present study examined the association between iron deficiency anemia and primary hypothyroidism and the prevalence of iron deficiency anemia and primary hypothyroidism, respectively, in patients with iron deficiency anemia and primary hypothyroidism.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was done on 50 patients. The patients were divided in two groups. First group as iron deficiency anemia patients were tested for hypothyroidism. The Second group hypothyroidism patients were tested for iron deficiency anemia. For all the patients, laboratory tests were performed to confirm hypothyroidism and iron deficiency anemia.
    Results
    Total of 24 patients with hypothyroidism, 12 cases (50%) patients were found with iron deficiency. The rate of iron deficiency is 15% in normal population. Total of 26 patients with iron deficiency anemia 8 cases (30.8%) patients found with hypothyroidism. The rate of hypothyroidism is 5% in normal population. This study revealed that co-incidence of these two diseases in two groups of patients is higher than normal people.
    Conclusion
    According to the results obtained in this study high prevalence of primary hypothyroidism in patients with iron deficiency and the high prevalence of iron deficiency in patients with primary hypothyroidism were found. It seems that the primary hypothyroidism and iron deficiency are connected with each other. However, it is recommended to perform similar study in a larger scale in order to demonstrate the strong relationship between the two diseases.
    Keywords: IDA, primary hypothyroidism, anemia
  • Zahra Kalantar, Maryam Mahmoodi, Gity Sotodeh, Anahita Mansoori, Mahmoud Djalali, Mohammad Reza Eshraghian, Fariba Koohdani * Pages 98-108
    Background And Objectives
    Dyslipidemia is a major problem in T2DM causing atherosclerosis diseases. We investigated the relationship between CETP Taq1B polymorphism and HDL-c concentrationsconsidering dietary fat intake in Tehranian dyslipidemic and normolipidemic T2DM patients.
    Material and
    Methods
    In the presentcross-sectional study 184 T2DM patients were investigated. We used FFQ questionnaire, anthropometric measurements and biochemical tests. PCR-RFLP was used todetermine polymorphism. We performed Chi-square and ANOVA and ANCOVA for statistical analysis.
    Results
    The frequency of B1B1 genotype was significantly different according to patients’ lipid profile status (P=0.01). There was no significant relationship between genotype and HDL-c concentrations. The interaction between CETP Taq1B polymorphism and total fat intake was significant in normolipidemic patients (Pinteraction= 0.02). There were no such a relationship in dyslipidemic patients. In addition, patients with B2B2 genotype and low total fat intake had significantly higher HDL-c concentrations in comparison with B1B1 genotype (P=0.03).
    Conclusion
    Patients with B1B1 genotype were more likely to be dyslipidemic. The relationship between CETP Taq1B polymorphism and HDL-c concentrationswas affected by dietary total fat intake in normolipidemic T2DM patients.
    Keywords: lipid disorder_CETP Taq1B polymorphism_dietary fat intake_HDL_c_type 2 diabetes