فهرست مطالب

زمین شناسی محیط زیست - پیاپی 33 (زمستان 1394)

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 33 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حمیدرضا میراحمدی*، میرحسین بانگیان تبریزی صفحات 1-11
    ازجمله مسائل زیست محیطی در معادن روباز مسئله تفکیک و ارسال باطله های معدنی با عیار متفاوت به مقصد انباشتگاه های متفاوت باطله است. در این مقاله از این منظر به برنامه ریزی تولید کوتاه مدت پرداخته می شود. در برنامه ریزی تولید کوتاه مدت مرز دقیق کانسنگ و باطله، بهینه سازی عیار کانسنگ استخراجی، ترتیب استخراج بلوک های کانسنگ و باطله و درنهایت تعیین مقصد آن ها دنبال می شود. یکی از ساده ترین راه های تخمین عیار درپل هاستخراجی استفاده از داده های چال های انفجاری یکی ادوپله بالاتر از پله موردنظراست. به منظور اعتبار سنجی مدل ارائه شده از داده های معدن سنگ آهن چادرملو استفاده می شود. در این معدن پله واقع در تراز 1465 متری به عنوان پله هدف برنامه ریزی تولید تعیین گردید. متوسط و کمترین عیار آهن در این پله به ترتیب 57٫08 و 53٫62 درصد برآورد شده است. بنابراین درصورتی که فقط به عیار تخمین زده شده در مرحله تخمین ذخیره جهت برنامه ریزی تولید کوتاه مدت توجه شود بیش از 30% ذخیره به دپوی باطله منتقل می شود. مدل ارائه شده برای انباشتگاه های باطله با عیار متفاوت سنگ آهن برای کاربردهای بالقوه آینده برنامه ریزی می شود.
    کلیدواژگان: چال های انفجاری، مشکلات زیست محیطی، برنامه ریزی تولید کوتاه مدت، انباشتگاه های باطله، معدن سنگ آهن چادرملو
  • مجتبی رحیمی شهید *، نیما رحیمی صفحات 13-30
    زمین لغزش از جمله بلایای طبیعی به شمار می رود که هر ساله خسارت جانی و مالی فراوانی را به همراه دارد. امروزه با پیشرفت علم و فناوری، زمینه های مناسبی برای شناخت و کاهش این خطرات طبیعی فراهم شده است. در این راستا می توان اطلاعات جغرافیایی را همگام با ابزار پشتیبانی تصمیم به منظور ارزیابی خطر وقوع زمین لغزش به کار برد. لذا این پژوهش به منظور بررسی میزان تاثیر عوامل مختلف در ایجاد پدیده زمین لغزش و پهنه بندی خطر وقوع زمین لغزش در بخش مرکزی شهرستان سمیرم انجام گرفت. برای این هدف با به کارگیری روش تحلیلسلسله مراتبی عوامل موردبررسی به صورت زوجی مقایسه و وزن هر یک از عوامل که مبین میزانتاثیر آن ها است محاسبه شده است. با توجه به مقادیر کمی وزن هر یک از عوامل، نقشه وزنی هرعامل تهیه و در نهایت اقدام به تهیه نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش با استفاده از لایه های وزنی وضریب وزنی مربوط به هر یک از عوامل شده است. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر این است کهروش تحلیل سلسله مراتبی به دلیل استوار بودن بر مبنای مقایسه های زوجی موجب سهولت و دقتدر انجام محاسبه های لازم و ارائه نتایج به دلیل دخالت دادن تعداد زیادی از عوامل در مقایسه باسایر روش های پهنه بندی خطر زمین لغزش است. نتایج نشان داد که در مدل تحلیل سلسله مراتبی حدود 98/40 درصد حوضه در پهنه های با خطر بالا و خیلی بالا قرار می گیرد. همچنین جنس مواد و شیب به عنوان مهم ترین عوامل موثر در وقوع لغزش در منطقه مشخص گردید.
    کلیدواژگان: بخش مرکزی شهرستان سمیرم، پهنه بندی، تحلیل سلسله مراتبی، زمین لغزش، سنجش از دور
  • علی نوحی*، افشار ضیاء ظریفی صفحات 31-45
    امروزه اطلاعات حاصل از عملیات ژئوفیزیک هوابردی اهمیت فراوانی در اکتشاف مواد رادیواکتیو دارند. در حقیقت این داده ها پایه اصلی برای اکتشاف عنصر اورانیوم در مناطق مختلف هستند. در این نوشتار با تجزیه و تحلیل داده های حاصل از ژئوفیزیک هوایی شمال غربی ایران در برگه 1:100000 سراسکندر بهشماره 5464 محدوده های امیدبخش برای عناصر اورانیوم، توریوم و پتاسیم مشخص شده و همبستگی بین عناصر رادیواکتیو شناسایی شده اند. نخست با استفاده از روش آمار کلاسیک، محاسبه پارامترهای آماری و رسم هیستوگرام های عناصر رادیواکتیو، در منطقه مورد مطالعه صورت گرفت و همچنین نقشه های امیدبخش براساس پراکندگی حول میانگین ترسیم شد. در ادامه بر اساس روش فرکتال نمودارهای تمام لگاریتمی عیار_مساحت از داده های رقومی منطقه ترسیم شد و سپس با استفاده از جدایش پله ای محیط های متفاوت (زمینه، حدآستانه، آنومالی) با توجه به ضریب زاویه منحنی عیار _ مساحت، نقشه های مربوط به مناطق آنومالی اورانیوم، توریوم و پتاسیم تهیه شد. سپس با ترسیم نمودارهای پراکنش داده ها، ضرایب همبستگی این عناصر مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه تصویر رادی و المانی مثلثی منطقه در فضایرنگی GRB بدست آورده شد و در نهایت به پردازش این تصاویر و استخراج اشکال مهم و مشخص شدن مناطق داغ ناهنجاری های اورانیوم و معرفی اندیسه ای معدنی امیدبخش کانسارهای پرتو زابرایسیر مراحل اکتشافی پرداخته شد.
    کلیدواژگان: عناصر رادیواکتیو، روش فرکتال، ضرایب همبستگی، رادیوالمانی مثلثی
  • رضا خواجوند* صفحات 47-61
    منطقه کوهستانی کجور، واقع در استان مازندران به علت ارتفاع زیاد، وجود لایه های مارنی، رسی و شیلی، فعالیت لرزه خیزی بالا، توپوگرافی عمدتا کوهستانی و بارندگی زیاد؛ شرایط مناسبی را برای زمین لغزش فراهم می آورد. مسیر جاده نیز با توجه به شرایط زمین شناسی و آب و هوایی از مناطق مستعد برای وقوع حرکات دامنه ای می باشد، تجربه لغزش های متعدد در سال های پس از بهره برداری موید این موضوع است. در پژوهش حاضر علت وقوع زمین لغزش در کیلومتر 27 محور مواصلاتی کجور، در غرب روستای گت کش به طور موردی تحت مطالعه و بررسی قرار گرفته است. به این منظور با استفاده از بازدیدهای صحرایی، بررسی نقشه های زمین شناسی، عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای؛ عوامل اصلی ناپایدارسازی در ناحیه مورد نظر مورد شناسایی و مطالعه قرار گرفت. بر اساس مطالعات، لغزش از نوع انتقالی شناخته شد و هفت عامل لیتولوژی، توپوگرافی، فاصله از گسل، زمین شناسی مهندسی توده لغزشی، هیدرولوژی و هیدروژئولوژی، اقلیم و کاربری اراضی به عنوان عوامل اصلی و موثر در وقوع لغزش تعیین و مورد بحث و تحلیل قرار گرفتند. ضریب اطمینان به دست آمده طی تحلیل پایداری به روش تعادل حدی بیانگر پایداری شیروانی در شرایط فعلی می باشد، اما با تغییر عوامل موثر در پایداری، لغزش مجدد محتمل می باشد. طی بررسی ها، بخش های با پتانسیل لغزش بالا شناسایی شدند و از این رو پیشنهاداتی در خصوص عملیات پایدار سازی مناسب در نواحی با خطر بالا ارائه شده است. نتایج ارزیابی کمی اثرات زیست محیطی و وزن دهی به متغیرهای متاثر از لغزش به همراه آنالیز خوشه ای، نشانگر اثرات منفی این لغزش بر محیط زیست منطقه و ارتباط معنادار این پارامترها می باشد
    کلیدواژگان: کجور، گت کش، ناپایداری دامنه ای، زمین لغزش
  • سیامک بهاروند *، سلمان سوری، مریم قاسمی صفحات 63-75
    این پژوهش با هدف شناسایی و استخراج شکستگی ها و گسل های تاقدیس خویز در شمال بهبهان با استفاده از تصاویر ماهواره ای ETM+ و مدل رقومی ارتفاع (DEM) در محیط نرم افزارهای ENVI 4.8 و ArcGISصورت گرفته است. در این تحقیق با اعمال فیلترهای خطی در جهات مختلف و ساختن HillShadeاز مدل رقومی ارتفاع؛ خطواره های منطقه شناسایی شدند. سپس با مقایسه خطواره ها با ترکیبات باندی ساخته شده و نقشه زمین شناسی منطقه، شکستگی ها و گسل ها جدا و نقشه آنها تهیه گردیده است. بر اساس نتایج به دست آمده جهت غالب شکستگی ها و گسل های منطقه با روند شمال غرب-جنوب شرق از امتداد تاقدیس خویز پیروی می کنند. همچنین نتایج به دست آمده از تهیه نقشه ISODENSITYگسل ها و شکستگی های منطقه نشان می دهد که بیشترین تراکم گسل و شکستگی در یال جنوبی تاقدیس خویز می باشد، لذا با توجه به نقش مهم و انکارناپذیر شکستگی ها و گسل ها در خواص و مهاجرت هیدروکربورها، یال جنوبی تاقدیس می تواند بستری برای تجمع هیدروکربورها باشد.
    کلیدواژگان: تاقدیس خویز، ETM+، مدل رقومی ارتفاع، شکستگی، گسل
  • طیبه کارخانه*، رامین ساریخانی، آرتیمس قاسمی دهنوی صفحات 77-92
    هدف اصلی این تحقیق بررسی آب زیرزمینی شهرستان دلفان در شمال استان لرستان از نظر ویژگی های ژئوشیمیایی با استفاده از شاخص های اشباع و تحلیل عاملی است. برای این منظور از آنالیز عناصراصلی آب زیرزمینی منطقه در 40 نقطه استفاده شده است.نتایج حاصل نشان میدهد همه ی متغیرها دارای غلظت مناسب و پایین تر از حد مجاز استانداردجهانی بوده اند.ازآنجا که شاخص اشباع می تواندعامل مهمی در درک فرایند انحلال_ته نشینی کانی ها موجود درآب زیرزمینی باشد،به محاسبه شاخص اشباع با استفاده ازمدل هیدروشیمیایی نرم افزار Phreeqc پرداخته شده است.شاخص اشباع کانی های مورد بررسی در همه ی نمونه های آب کمتر از صفر بود و کانی های بررسی شده می توانند درحال انحلال در آب زیرزمینی باشند.همچنین براساس نمودارهای تبادل یونی،سدیم وکلر دارای دو منشا متفاوت بوده و انحلال کلسیت،دولومیت و ژیپس در اکثرنمونه ها رخ داده است.براساس خوشه بندی سلسله مراتبی(HCA)،نمونه ها در دو خوشه ی اصلی قراردارند که خوشه ی یک دارای غلظت آنیونی-کاتیونی بیشتری نسبت به خوشه دو می باشد.مطابق نمودار استیف رسم شده برای هر خوشه،تیپ آب منطقه بیکربناته-کلسیک می باشد. به منظور یافتن عوامل اصلی کنترل کننده شیمی آب زیرزمینی از روش واریمکس چرخشی که عمومی ترین نوع PCA است،به این دلیل که مولفه های قابل تفسیر بیشتری ارائه میدهد، استفاده شده است. مطابق این روش انحلال سنگ های آهکی و دولومیتی و تعامل آب-سنگ مهمترین عوامل کنترل کننده ی شیمی آب زیرزمینی منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: خوشه بندی سلسله مراتبی، شاخص اشباع، تبادل یونی، تحلیل عاملی، واریمکس چرخشی
  • هادی سالاری* صفحات 93-103
    دشت بم در حدود 207 کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان کرمان و در حاشیه کویر لوت واقع شده که جزء مناطق خشک کشور محسوب می شود. در این تحقیق کلیه متغیرهای هیدرولیکی آبخوان شامل هدایت هیدرولیکی(K)، ضریب آبگذری (T) و ضخامت آبخوان (b) مورد بررسی قرار گرفته شده است. با اجرای آزمایش پمپاژ در چاه های مشاهده ای ضریب قابلیت انتقال آبخوان اندازه گیری شده و ضخامت آبخوان با روش ژئوفیزیک در جهات مختلف دشت تخمین زده شد. میزان هدایت هیدرولیکی از طریق فرمول دارسی محاسبه شده و کلیه داده ها جهت پردازش به نرم افزار اکسل، سرفر و جی آی اس داده شده است. تغییرات متغیرهای هیدرولیکی، ضریب قابلیت انتقال و ضخامت آبخوان بصورت نقشه هایی پهنه بندی شده و نتایج حاصله مورد تفسیر قرار گرفته شده است. نتایج نشان می دهد میزان ضریب آبگذری در بخشهای شرقی و جنوب شرقی دشت بیشتر از سایر قسمتهای دشت بوده است. همچنین میزان ضریب قابلیت انتقال آبخوان از سمت شمال غربی به سمت جنوب شرقی رو به افزایش می باشد. بطور کلی ضخامت آبخوان از سمت شمال غربی و جنوب شرقی به سمت مرکزی دشت رو به افزایش است. بنابراین اگر چاه و یا قناتی جهت بهره برداری از منابع آب زیرزمینی در بخش های شرقی و جنوب شرقی دشت حفر گردد دارای آبدهی خوبی نسبت به سایر قسمتهای دشت خواهد بود. زیرا به دلیل وجود رسوبات با نفوذپذیری بالا در بخش های فوق الذکر ضریب قابلیت انتقال آبخوان بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: خواص هیدرولیکی، آبخوان، دشت بم، آبدهی، منابع، آب زیرزمینی
|
  • Seyed Hamid Reza Mirahmadi *, Amir Hossien Bangian Tabrizi Pages 1-11
    One of environmental issues in open pit mining is to separate and send of mine wastes with different grade to different waste dumps. In this paper the mentioned subject of short-term production planning is presented. In short-term production planning the subjects of exact contact boundaries between ore and waste, optimizing of extracting ore grade, the sequence of ore blocks’ exploitation and waste blocks’ removal are considered. Using of boreholes’ data of one or two higher working benches is one of the easiest ways of grade estimating in mining bench. For evaluating of presented model in this research, Chadormalu iron ore mine data is used as a case study. In the case study, the place of the bench in elevation of 1465 m is determined as the target bench of production planning. Average and least of iron grade were estimated respectively 57.08% and 53.62%. So, if only estimated grade in reserve estimating step is considered in short-term production planning more than 30% of the ore block’s reserve is transferred to the waste dump. So, the presented model waste dumps with different iron ore grade is planned for potentially future uses.
    Keywords: borehole, environmental impact, short, term production planning, waste dump, Chadormalu iron ore mine
  • Mojtaba Rahimi Shahid *, Nima Rahimi Pages 13-30
    Natural hazards such as Landslide is as the nature disasters that have many financial and human losses every year. Today advances in science and technology, provided appropriate fields for the study and reduce these natural hazards. In this respect, the geographic information along with decision support tool used to assess the risk of landslides. The aim of this study was to investigate the effects of different factors in the creation and landslide hazard zonation of landslides in Central part of the Semirom city. For this purpose affecting factors were binary compared using analytical method by indicating the weight of each factor as indicator for their effects in occurrence of landslide. Accordingly, the landslide regionalization hazard map was prepared to the use of weighed information layer and weighted coefficient of each factor. Results of this study show that the analytical hierarchy method is precise method for evaluation of landslide potential due to the use of binary comparison affecting factors and considering numerous factors for landslide evaluation at the same time in comparison to the other prevalent method. The results indicates that the percentage of high and very high hazard class is 40.98 percent in AHP method. As well as material and slope were identified as the most important factors in landslide occurrence in the region.
    Keywords: Central part of the Semirom city, Zoning, Analytic Hierarchy Process, Landslide, Remote sensing
  • Ali Nouhi *, Afshar Zia Zarifi Pages 31-45
    Nowadays geophysical airborne data have high importance for radioactive mineral exploration. In fact these data is major base for radioactive elements exploration. In this study by airborne radiometric data interpretation collected from Hashtrod 1:100000 sheet no. 5464 situated in north Iran expectation areas for uranium, thorium and potassium were recognized. Firstly, statistical parameters were calculated and radiometric element's histograms of the area were drawn using conventional statistics. Moreover, promising maps were drawn based on the dispersion around the mean. Then, concentration- area full logarithm plots were drawn by using fractal method and digit data collected in the area. Next, plots associated uranium, thorium and potassium anomalous areas were prepared after step separation of different environments (background, threshold, anomaly) had been done based on C-A angular coefficient curve. The correlation coefficients between These elements were determined after some tables of data scattering were drawn. The image Ternary radioelement map color space GRB earns in the region and finally to process the images and extract the most important forms of uranium anomalies identified hot area and the introduction of promising deposits of radioactive minerals indexes were examined for discovery proceedings
    Keywords: radioactive elements, fractal method, correlation coefficients, Ternary map
  • Reza Khajevand* Pages 47-61
    Kojour mountainous region, located in Mazandaran province due to high altitude, existence marl, lay and shale layers, high seismic activity, dominantly Mountainous topography and high rainfall; available appropriate condition for land slide. Pathway as for geological condition and climate is capable for mass wasting. Experience of many slides after operation subsidiary this subject. In this paper reason of occurrence land slide on 27th kilometer of Kojour pathway, in west of Gateh Kash village survey and studied. For this reason, beneficial of field revisions, study geological maps, aerial photograph and satellite images; basic ingredient in instability at slightly zone survey and studied. According to study this slide is transitional slide and seven factor include lithology, topography, distance of fault, engineering geology of sliding mass, hydrology and hydrogeology, climate and land usage effective and essential in occurrence this slide determine, recognize and analyzed. Obtained safety factor during stability analysis by limit equilibrium indicating slope stability in present condition, but changing in stability effective factor, again sliding is probable. During surveying parts by high potential to sliding recognize, hence for appropriate stabilization operation for hazardous zone offering. Quantities assessment conclusion of environmental effective and weighting on affected parameter of slide with cluster analysis, showed negative impact on environment and meaningful relationship between this parameter.
    Keywords: Kojour, Gateh Kash, Slope instability, Land slide
  • Siamak Baharvand *, Salman Soori, Maryam Ghasemi Pages 63-75
    In this study, we tried to dentify the fractures and faults of Khaviz Anticline, north of Behbahan, by using the ETM satellite images and the Digital Elevation Model (DEM) in the ENVI 4.8 and Arc GIS software environments. Therefore, the lineaments were identified using the linear filters in different directions and the hillShade map constructed from the DEM. Subsequently, the lineaments were compared with the constructed band combinations and the geological map to separate the fractures and faults. Based on the findings, the dominant direction of the fractures and faults follow the northwest-southeast (NW-SE) trend along Khaviz Anticline. Assessment the ISODENSITY map of the faults and fractures indicates that there is the utmost accumulation of the fault and fractures is in the south limb of Khaviz Anticline, Then by considering the important role of fractures and faults in migration of hydrocarbons, the southern flank of this anticline can acts as a suitable area for accumulation of hydrocarbons
    Keywords: Khaviz Anticline, ETM+, Digital Elevation Model, fracture, fault
  • Tayebeh Karkhaneh *, Ramin Sarikhani, Artims Ghasemi Pages 77-92
    This research aims to examine underground water of delfan city in terms of geochemical characteristicsTo this end,the main elements of underground water were analyzed.Based on which all parameters were lower than allowed limit.As the saturation index can be an important factor to understand solvation –setllement of mineral available in underground water ,the saturation index was calculated using computerized code phreeqc.The saturation index of the studied minerals in all water specimens was negative and all considered minerals can be solving.Also ,based on ionic exchange diagrams,sodium and cholor have two different origins and Calcite,Dolomit and Gypsum solvations have occurred from which Calcite and Dolomit solvations were higher.According to the HCA,samples are in two main clusters which Anions-Kations concentration in one cluster samples were higher .According to the clusters stiff diagram the region water type is Bicarbonate –Casic .To find main factor of underground water chemistry ,rotational Varimax method has been used which is the most common PCA,because it gives more interpretable elements.By this method,the limestones and Dolomit,s solvation and rock-water interaction are the most important factors of the region,s underground water chemistry
    Keywords: Hierarchical Cluster Analyze, Saturation Index, ionic exchange, Factorial analysis, Rotation Varimax
  • Hadi Salari * Pages 93-103
    Bam plain in Kerman province, about 207 kilometers Southeast of the center is located at edge of Lut Desert is an arid country. In this study, all the hydraulic parameters of the aquifer including hydraulic conductivity(K), transmissivity (T) and the thickness of the aquifer (b) has been studied. With the implementation of aquifer pumping test wells observational transfer coefficient is measured and the thickness of the aquifer was estimated using geophysical plain in different directions. The hydraulic conductivity calculated by the formula Darcy and all data processing software for Excel, Surfer and GIS data. Hydraulic parameters, transmissivity coefficient and the thickness of aquifer as zoning plans and results have been interpreted. The results show t
    Bam plain in Kerman province, about 207 kilometers Southeast of the center is located at edge of Lut Desert is an arid country. In this study, all the hydraulic parameters of the aquifer including hydraulic conductivity(K), transmissivity (T) and the thickness of the aquifer (b) has been studied. With the implementation of aquifer pumping test wells observational transfer coefficient is measured and the thickness of the aquifer was estimated using geophysical plain in different directions. The hydraulic conductivity calculated by the formula Darcy and all data processing software for Excel, Surfer and GIS data. Hydraulic parameters, transmissivity coefficient and the thickness of aquifer as zoning plans and results have been interpreted. The results show that hydraulic conductivity in parts of eastern and south-eastern lowland plains has been higher that other parts. As well as the ability to transfer coefficient of the aquifer from the northwest to southeast is rising. In general, the thickness of aquifer from the southeast to the northwest and central plains are on the rise. So if a well or aqueduct to exploit groundwater resources in eastern and southeastern plains discharge dig a well than other areas will be plain. Because due to the high permeability sediments above the aquifer transfer coefficient is higher.
    hat hydraulic conductivity in parts of eastern and south-eastern lowland plains has been higher that other parts. As well as the ability to transfer coefficient of the aquifer from the northwest to southeast is rising. In general, the thickness of aquifer from the southeast to the northwest and central plains are on the rise. So if a well or aqueduct to exploit groundwater resources in eastern and southeastern plains discharge dig a well than other areas will be plain. Because due to the high permeability sediments above the aquifer transfer coefficient is higher.
    Keywords: hydraulic properties, aquifer, Bam plain, discharge, resources, groundwater