فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1395)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • ساسان مهرانی، غلامرضا کرمی، محمدرضا وطن پرست* صفحات 1-22
    در این مقاله ارتباط بین پوشش خبری اعلان سود سالانه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سوی مطبوعات و رسانه های تجاری با ارزشگذاری اطلاعات حسابداری مورد بررسی قرار میگیرد. نمونه ی آماری پژوهش شامل 147 شرکت در طی دوره ی زمانی 1390 الی1393 بوده است. از خبرهای کوتاه به عنوان جایگزینی برای نقش انتشاردهندگی و خبرهای کامل نیز به عنوان نقش ایجادکنندگی اطلاعات استفاده شد. نتایج حاکی از عدم وجود رابطه معنادار بین پوشش خبری اعلان سود توسط مطبوعات تجاری با ارزشگذاری اشتباه اقلام تعهدی و جریان های نقدی می باشد. همچنین عدم وجود رابطه معنادار بین ارزشگذاری اشتباه اقلام تعهدی با نقش انتشاردهندگی اطلاعات و وجود رابطه معنادار بین ارزشگذاری اشتباه جریان های نقدی با نقش انتشاردهندگی اطلاعات مشاهده شد. از سوی دیگر رابطه معنادار بین ارزش گذاری اشتباه اقلام تعهدی با نقش ایجاد کنندگی اطلاعات توسط مطبوعات تجاری حاصل نگردید اما وجود رابطه معنادار بین ارزش گذاری اشتباه جریان های نقدی با نقش ایجادکنندگی اطلاعات مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: پوشش خبری اعلان سود، اقلام تعهدی خلاف قاعده، ارزشگذاری گذاری اشتباه، خبرهای کامل، خبرهای کوتاه
  • شکرالله خواجوی*، علیرضا ممتازیان، علی اضغر دهقانی سعدی صفحات 23-45
    مدیران ارشد سازمان با درجه توانایی های مختلفی هستند. یکی از دارایی های نامشهود ارزشمند شرکت ها، قابلیت های مدیران بوده که توجه به آن باعث بهبود عملکرد سازمان و افزایش توان رقابت آن در بازار می شود. هم چنین، از آنجا که مالیات، سود شرکت را کاهش می دهد، بسیاری از شرکت ها به میزان زیادی فعالیت های اجتناب از پرداخت مالیات را با هدف کاهش درآمد مشمول مالیاتشان را به کار می برند. از این رو، هدف از پژوهش حاضر بررسی تجربی اثرگذاری قابلیت های مدیران بر فعالیت های اجتناب از پرداخت مالیات 145 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1383 تا 1392 است. در این راستا، یافته های پژوهش نشان می دهد که به طور کلی بین قابلیت مدیران و اجتناب مالیاتی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. به سخنی دیگر، مشاهده شد که مدیران باقابلیت بالا جهت افزایش سود خالص به سمت فعالیت های اجتناب از پرداخت مالیات کمتر سوق پیدا کرده و بیشتر به سمت وسوی سرمایه گذاری بلندمدت و فعالیت های مولد آتی حرکت می کنند.
    کلیدواژگان: قابلیت های مدیران، نرخ موثر مالیات، نرخ موثر نقدی مالیات، اختلاف مالیاتی، تحلیل پوششی داده ها
  • سید احمد موسوی*، فرزین رضایی، فرهاد شاه ویسی صفحات 47-74
    هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر و تبیین الگوی گزارشگری مسئولیت اجتماعی شرکت ها و تاثیر ایفای مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها بر ریسک سقوط قیمت سهام است. برای دستیابی به این هدف، با بکارگیری ابعاد مختلف مسئولیت اجتماعی مبتنی بر نظریه کارول، شاخص هایی برای ابعاد اقتصادی، قانونی، اخلاقی، محیطی و اجتماعی در نظرگرفته شد و با بکارگیری روش تحلیل عاملی تاییدی، شاخص های مناسب هر یک از ابعاد مذکور انتخاب گردید. با نمونه آماری مشتمل بر 86 شرکت طی دوره ی زمانی 1388 تا 1393 بر اساس روش تحلیل پوششی داده ها، میزان ایفای مسئولیت اجتماعی شرکت ها محاسبه شد. برای محاسبه ریسک سقوط قیمت سهام نیز از مدل ضریب منفی چولگی بازده سهام چن و همکاران (2001) استفاده گردید. جهت مطالعه تاثیر ضریب ایفای مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت بر ریسک سقوط قیمت سهام با بکارگیری روش داده های ترکیبی و رگرسیون خطی چند متغیره، یافته های پژوهش نشان داد که بین ایفای مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها و ریسک سقوط قیمت سهام، رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، ریسک سقوط قیمت سهام، ضریب منفی چولگی بازده سهام، تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل پوششی داده ها
  • حمید حقیقت، سعید شهسواریان* صفحات 75-95
    چالش عمده در مطالعات مربوط به مدیریت سود، یافتن معیاری است که مشخص کند شرکت ها به چه میزانی، سودهای خود را مدیریت کرده اند. فرض رایج این است که سودها از طریق اقلام تعهدی حسابداری، مدیریت می شوند. در اکثر پژوهش ها، کشف مدیریت سود، مبتنی بر مدل رگرسیون خطی که توسط جونز (1991) پیشنهاد شد، می باشد. هدف این پژوهش مقایسه کارایی مدل های مبتنی بر رگرسیون خطی فازی در کشف مدیریت سود در مقایسه با مدل های رگرسیون خطی حداقل مربعات معمولی است. مشکل عمده در مورد مدل جونز، نیاز به سری های زمانی طولانی از داده های صورت های مالی است. یک روش جایگزین برای برآورد ضرایب مدل رگرسیون خطی با حداقل مربعات معمولی، استفاده از رگرسیون خطی فازی می باشد. در این پژوهش 72 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1380 تا 1392 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد، در زمان مقایسه اقلام تعهدی اختیاری در طول دوره های مختلف زمانی، با کاهش طول سری زمانی هرچند که کارایی هر دو مدل کاسته می شود ولی کاهش کارایی رگرسیون فازی در تشخیص مدیریت سود در مقایسه با رگرسیون معمولی با شتاب کمتری رخ داده است و حتی در دوره 4 ساله کارایی روش فازی، بیش از روش رگرسیون معمولی می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، اقلام تعهدی اختیاری، رگرسیون خطی فازی
  • کیهان آزادی*، محمدرضا نیک بخت، موسی بزرگ اصل صفحات 97-116
    در این پژوهش به شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر قیمت گذاری خدمات حسابرسی با بکارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی فازی پرداخته شده است. برای این منظور ابتدا 17 عامل موثر بر قیمت گذاری با مطالعه پیشینه و ادبیات نظری حسابرسی مشخص شد و سپس با استفاده از پرسشنامه مقایسات زوجی، از 30 نفر از خبرگان حسابرسی که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، نظرخواهی شد و سپس شاخصهای کلامی به اعداد فازی تبدیل شد. در مرحله بعدی، فازی زدایی صورت گرفت و سپس با بکارگیری نرم افزار اکسپرت چویس، و نمودار پاره تو، 9 عامل از 17 عامل بعنوان مهمترین عوامل موثر بر قیمت گذاری خدمات حسابرسی تعیین شد. این عوامل به ترتیب وزن شامل: حجم عملیات، پیچیدگی عملیات، کیفیت کنترل های داخلی صاحبکار، پراکندگی جغرافیایی عملیات، اندازه واحد مورد رسیدگی، حسابرسی نخستین، نوع اظهارنظرهای سنوات قبل، سنوات تصدی مسئولیت حسابرسی یک شرکت می باشد. بر اساس نمودار پاره تو مشخص گردیدکه حق الزحمه حسابرسی حدود 80 درصد، تابع عوامل مذکور می باشد. لذا بر اساس یافته-های پژوهش، پیشنهاد می شود سازمان حسابرسی و موسسات در تعیین حق الزحمه حسابرسی به عوامل 9 گانه فوق بر اساس اهمیت و اولویت آن ها توجه نمایند.
    کلیدواژگان: اعداد فازی مثلثی، قیمت گذاری خدمات حسابرسی، مدل ای، اچ، پی فازی
  • محمد علی آقایی، حسین اعتمادی، حسن حسنی* صفحات 117-136
    چسبندگی هزینه ها زمانی روی می دهد که به هنگام کاهش تقاضا، مدیران برای اجتناب از هزینه های تعدیل، تصمیم به حفظ منابع بلا استفاده می گیرند، تصمیم مدیران به حفظ منابع بلااستفاده می تواند ناشی از ملاحظات شخصی باشد و نوعی هزینه های نمایندگی ایجاد کند. لذا در این پژوهش تاثیر مسئله نمایندگی بر شدت چسبندگی هزینه ها بررسی شد. از جریان نقد آزاد، دوره تصدی گری و افق دید مدیر عامل به عنوان متغیرهای مسئله نمایندگی استفاده شده و تعداد 135 شرکت در دوره زمانی 93-1383 به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند که مجموعا تعداد 1485 سال- شرکت را ایجاد می کردند. برای آزمون فرضیات پژوهش از رگرسیون لگاریتم خطی چند متغیره با استفاده از داده های تلفیقی به روش حداقل مربعات تعمیم یافته با وزن دهی به مقاطع استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین جریان های نقدی آزاد و چسبندگی بهای تمام شده کالای فروش رفته و هزینه های فروش، عمومی و اداری، رابطه مثبت و معنادار بین دوره تصدی گری مدیرعامل و چسبندگی بهای تمام شده کالای فروش رفته، و رابطه مثبت و معنادار بین افق دید مدیرعامل و چسبندگی هزینه های فروش، عمومی و اداری است؛ ولی بین افق دید مدیرعامل و چسبندگی بهای تمام شده کالای فروش رفته و دوره تصدی گری مدیرعامل و چسبندگی هزینه های فروش، عمومی و اداری رابطه معناداری یافت نشد. نتایج نشان می دهد که به طور کلی، رابطه مثبت و معناداری بین مسئله نمایندگی و شدت چسبندگی هزینه ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، مسئله نمایندگی، حمکرانی مدیران، جریان نقد آزاد، دوره تصدی گری مدیر عامل
  • آرش قربانی *، محمدرضا حسینی معصوم صفحات 137-158
    مدلهای اقلام تعهدی اختیاری که عموما توسط مطالعات تجربی برای اندازهگیری میزان مدیریت سود انجام شده در شرکت ها مورد استفاده قرار می گیرند ممکن است مبلغ مدیریت سود انجام شده را بیش نمایی کنند و در نتیجه خطای نوع اول را افزایش دهند. در مطالعه حاضر، با تاکید بر کشف مدیریت درآمد به جای کشف مدیریت سود، مدلی برای اندازه گیری نا اریب درآمدهای اختیاری، به عنوان سنجه ای بدیل برای مدیریت سود، به کار گرفته شد و بر این اساس مشاهده شد که اولا بازار سهام به اطلاعات درآمدهای اختیاری قیمت می دهد و ثانیا یک رابطه معکوس میان درآمدهای اختیاری و قیمت سهام وجود دارد. این شواهد که از برازش رگرسیون مدل آثار ثابت و داده های پانلی مربوط به 86 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره 10 ساله بین 1383 تا 1392 استخراج شد نشان می دهد درآمدهای غیر اختیاری دارای محتوای اطلاعاتی افزاینده است و همچنین مدیریت سود در شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران با هدف حداکثرسازی ارزش شرکت انجام نمی شود و یک گرایش فرصت طلبانه دارد. مقایسه دو مدل غیرآشیانی درآمدی و اقلام تعهدی با استفاده از ملاک اطلاع آکائیک و آزمون کاکس نشان می دهد که درآمدهای اختیاری به شکل قدرتمندتری در مقایسه با اقلام تعهدی اختیاری تغییرات قیمت سهام را توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: درآمدهای اختیاری، اقلام تعهدی اختیاری، قیمت سهام
|
  • Sasan Mehrani, Mohamadreza Vatanparast*, Gholamreza Karami Pages 1-22
    This study investigates the relationship between press coverage around of the annual earnings announcement and the pricing of accounting information among listed companies in Tehran Stock Exchange. Our Samples consisted of 147 companies during the period 1390 to 1393. We use the flash news as a proxy for the level of dissemination of firm-provided information by the press. We further use the full articles as a proxy for the level of the amount of new information provided by the press. The findings suggest that there is no significant relationship between the coverage of the annual earnings announcement with both accruals and cash flows mispricing. We also find that there is no significant relationship between the accruals mispricing and the role of information disseminating by the press. While the relationship between cash flows mispricing and the role of information disseminating was significant. On the other sight, we do not find any relationship between the accruals mispricing with the role of information creation by the press. Finally, the results show that there is a significant relationship between cash flows mispricing with the role of information creation by the press.
    Keywords: press coverage, accrual anomaly, cash flow anomaly, mispricing, flash news, full articles
  • Shokrolah Khajavi * Pages 23-45
    Senior managers are with various degrees of ability. It has been an important intangible asset that effect on the performance organization and increase. Also, Corporate Profits has been reduced by tax so, many Companies make choice Activities to Avoid Paying Taxes. Thus, the purpose of Present Study is to investigate the Empirical Relationship between Managers Abilities of and Activities Avoid Paying Taxes of the Listed Companies on the Tehran Stock Exchange. Data Envelopment Analysis has been used to measurement the ability of managers. Analysis and Research Sample Consisted of 145 Companies for the Years 2004 to 2013. The Multiple Linear Regression Analysis and Eviews Software used to the Test Hypothesis. Consequently, the Findings Show there is a Significant Negative Relationship between Ability Managers and Tax Avoidance. In other words, the Empowerment managers rather than other managers try to increase income by make long term investment and Generating Activities future, and they have Less tendency to Paying Taxes on the Activities.
    Keywords: Managers Ability, Effective Tax Rate, Cash Effective Tax Rate, Tax Disputes, DEA
  • Seyyed Ahmad Mousavi * Pages 47-74
    The purpose of research is to identify factors that explain the pattern of reporting and corporate social responsibility and corporate social responsibility influence on the Stock Price Crash Risk. to achieve this goal, Using various aspects of social responsibility theory based on Carroll, Indicators for economic, legal, ethical, environmental and social was considered and Using confirmatory factor analysis, appropriate indicators were selected each dimension. The sample consisted of 86 companies during the period 1388 to 1393 based on data envelopment analysis, the performance was calculated corporate social responsibility. To calculate the stock price crash risk models has a stock return negative coefficient of skewness Chen et al (2001) was used. The performance index of corporate social responsibility to check the effects on the Stock Price Crash Risk based on panel data and multivariate linear regression, the results showed that the fulfillment of corporate social responsibility and risk falling stock prices, there is not a significant relationship.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Stock price crash risk, Stock Return Negative Coefficient of Skewness, Factor analysis, Data envelopment analysis
  • Saeed Shahsavarian* Pages 75-95
    A major challenge in studies of earnings management in accounting, finding a measure that indicates how much the company, its profits have management. A common assumption is that the benefits of accrual accounting are managed. In most research, the discovery of earnings management, based on the linear regression model by Jones (1991) suggested, respectively.
    This study compared performance based on fuzzy linear regression models in detecting earnings management compared with the ordinary least squares linear regression models. A major problem in the Jones model, the need for long time series of data in the financial statements in companies. An alternative method for estimating the coefficients of the linear regression model with ordinary least squares linear regression fuzzy. In this study of 72 listed companies in Tehran Stock Exchange during the years 1380 to 1392 were studied. Even during the 4-year-old data and the performance of fuzzy, more conventional regression, respectively.
    Keywords: Earnings Management, discretionary accruals, Fuzzy Linear Regression
  • Keyhan Azadi * Pages 97-116
    How to determine the audit fees is one of the main challenges of auditing. Correct and logical pricing auditing services leads to better performance of auditing services and forms specialized audit services market. For this reason, identifying and ranking of the effective factors on the pricing of audit services have been considered by using fuzzy logic in this study. For data collection, audit experts was selected as statistical society and paired comparisons questionnaire was used. Using Expert Choice software, the weight of each factor identified and by using Pareto charts was determined that 80 percent of audit fees depend on 9 factors including volume of operations, complexity of operations, the quality of client's internal control, the geographical distribution of operation, the size of the entity, the premier audit, type of previous years comments and of experience to office audit in a company that necessary for auditing institutes and organizations in order to specify auditing fee, pay attention to above factors based on their value.
    Keywords: triangular fuzzy numbers, analetical hierarchical process, pricing audit services
  • Hassan Hassani * Pages 117-136
    Stickiness of costs occurs as declining of the demand, in order to avoid adjustment costs, managers decide to maintain the unutilized resources. Managerial decisions to maintain unutilized resources can also be caused by personal considerations and result in agency costs. In this study, the effect of the agency problem on degree of costs stickiness has been examined. Free cash flow, the CEO tenure and CEO horizon has been used as variables of the agency problem and the number of 135 firms were selected in the period of the years 1383 to 1393 as a statistical sample which totally created a number of 1485 firm-year. In order to test these hypotheses of the study, multiple log-linear regression, using pooled data through generalized least squares method with cross-sectional weighting, has been applied. The findings of this study indicate that there is a positive and significant correlation between the free cash flows and the cost stickiness of goods sold, the sales, general and administrative costs and furthermore, a positive and significant correlation between CEO tenure and the cost stickiness of goods sold, and moreover, a positive and significant correlation between CEO horizon and the cost stickiness of sales, general and administrative costs; by contrast, no significant correlation between CEO horizon and cost stickiness of goods sold, CEO tenure and cost stickiness of sales administration and general cost has not been found. Overall, the results indicate that there is positive and significant relation between the agency problem and degree of costs stickiness.
    Keywords: cost stickiness, agency problem, managerial empire building, free cash flow, CEO tenure
  • Arash Ghorbani * Pages 137-158
    Discretionary accruals models, which have been mostly used to measure magnitude of earnings management done by managers, might have overstated income manipulation and resulted in an increase in error type alpha in empirical studies. Emphasizing on detecting revenue management instead of earnings management, this study employs a model which provides an unbiased estimation of discretionary revenues, as an alternative proxy for earnings management. The findings, which are obtained by regression of a panel data sample including 860 firm-year observations, documents that (1) the stock market prices the information contained in discretionary revenues and (2) stock prices negatively response to the discretionary revenues. The findings suggest that the discretionary revenues have incremental information content, and consistent with opportunistic earnings management explanation manager’s engagement in income manipulation is not a wealth-maximizing approach which may benefit shareholders. Furthermore, the results of a comparison of two non-nested models, revenue and accrual model, using AIC and Cox’s Z test shows that the alternative proxy, discretionary revenues, gives a more realistic and powerful prediction of firm value.
    Keywords: discretionary revenues, discretionary accruals, stock price