فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناختی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1395)

مجله پژوهش های جامعه شناختی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن سرایی*، اردشیر آذرخش، باقر ساروخانی ساروخانی صفحه 7
    به باور بسیاری از اندیشمندان جامعه شناسی نبود یک شناخت علمی از گروه های مرجع و ابعاد کارکردی آن ها به ویژه از نظر جوانان دانشجو باعث بروز اشتباهات و لغزش های چشم گیر در مواجه با جوانان شده است. بنابراین هدف اصلی تحقیق حاضر، تحلیل جامعه شناختی رابطه بین هویت اجتماعی با نوع گزینش گروه مرجع دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه است. روش پژوهش کمی به شیوه ی پیمایشی بوده و اطلاعات 313 نفر از دانشجویان، از میان جامعه آماری 10015 نفری دانشگاه رازی کرمانشاه با روش نمونه گیری سهمیه ای غیر احتمالی جمع آوری و تحلیل گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی فی کرامر از طریق نرم افزار SPSS بهره گرفته شده است. گروه مرجع دانشجویان در سه بعد عضویت- غیر عضویت، خودی – غیر خود ی و متکثر و ترکیبی شاخص بندی شده که نتایج پژوهش حاکی است که رابطه ی همبستگی معناداری بین هویت اجتماعی در ابعاد (دینی، ملی و جهانی)، با گروه مرجع در ابعاد (عضویت-خودی، غیر عضویت- غیر خودی و متکثر و ترکیبی) وجود داشته، اما بین هویت قومی و نوع گروه مرجع عضویت رابطه ای وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: گروه مرجع دانشجویان، هویت اجتماعی دانشجویان، گروه مرجع عضویت و غیر عضویت، گروه مرجع خودی و غیر خودی، گروه مرجع ترکیبی
  • سهیلا صادقی فسایی*، زهرا میرحسینی صفحه 27
    از آنجا که بخش بزرگی از جمعیت زنان ایران را زنان خانه دار تشکیل می دهند و آنها نقش مهمی در نگه داشت ارکان خانواده و تربیت فرزندان ایفا می کنند، شناسایی کیفیت زندگی آنان از اهمیت خاصی برخوردار است، چرا که محصور بودن زنان در حوزه خصوصی باعث می شود، بسیاری از مسائل و مشکلات آنها مورد غفلت واقع شود. مسائلی که می تواند بر روی کیفیت زندگی خانوادگی و بروز آسیب های اجتماعی جامعه تاثیر بگذارد. در این پژوهش تلاش شده است، تا با بکارگیری روش تحقیق کیفی و انجام مصاحبه های عمیق کیفی با 26 زن خانه دار 23 تا 58 سال تهرانی که ویژگی مشترک آنها تاهل و خانه داری است، کیفیت زندگی زنان خانه دار بنا به روایت و تجربه زیسته ی آنان از خانه داری مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. نتایج این تحقیق نشان می دهد؛ سطح تحصیلات زنان، مادری و به تبع آن تعداد فرزندان، اعتقادات مذهبی و سنتی، میزان مشارکت و فعالیت اجتماعی، مناسبات قدرت در خانواده و میزان تسلط و استیلای مردانه و... در کیفیت زندگی زنان و مواجهه ی آنان با امور خانه داری تاثیر گذار است. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد، زنان استراتژی های متفاوتی را به منظور ارتقاء سطح کیفیت زندگیشان به کار می بندد که عبارتند از؛ شرکت در کلاس های ورزشی و تفریحی، عضویت در کانون های فرهنگی، برگزاری مراسم مذهبی و میهمانی های دوره ای زنانه.
    کلیدواژگان: زنان خانه دار، کیفیت زندگی، تجربه زیسته، روش کیفی
  • افسانه ادریسی *، فاطمه احمدی صفحه 41
    خشونت استفاده از زور فیزیکی به منظور قرار دادن دیگران در وضعیتی برخلاف خواسته شان می باشد خشونت موجب اضطراب مردم و احساس ناامنی آن ها به ویژه گروه های ضعیف و آسیب پذیر می شود. خشونت را رفتاری آگاهانه در نظر می گیرند که نتایج احتمالی آن ایجاد آسیب فیزیکی یا درد در فرد دیگری است. هدف از این پژوهش شناسایی تاثیر مسیرهای حمل و نقل درون شهری بر رفتارهای خشونت آمیز ترافیکی شهروندان است. به عبارت دیگر با اصولی سازی زیرساخت های شهری، مهندسی ترافیک، طراحی فضاهای شهری و اصلاح هندسی مسیرها میتوان بر عدم بروز رفتارهای خشونت آمیز ترافیکی موثر واقع شد. روش انجام این تحقیق علی – مقایسه ای تاثیر متغیر مستقل(مسیرهای حمل و نقل درون شهری) بر متغیر وابسته (رفتارهای خشونت آمیز ترافیکی شهروندان) با استفاده از تکنیک پیمایش و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. جامعه آماری شهروندان تهرانی مناطق 22و 6 بوده اند که با توجه به اصول شهرسازی دو منطقه فوق انتخاب گردیده اند (منطقه 22 به عنوان منطقه دارای اصول شهرسازی و مهندسی ترافیک و منطقه 6 به عنوان منطقه بدون رعایت اصول شهرسازی). شهروندان این مناطق با نمونه گیری خوشه ای– تصادفی و به تعداد 384 نفر انتخاب شده و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل اطلاعات انجام گرفته است. یافته های این تحقیق حاکی از آن است که میزان روئیت رفتارهای خشونت آمیز ترافیکی در منطقه ای که زیر ساخت های حمل و نقل (مسیرهای حمل و نقل درون شهری) آن اصولی سازی نگردیده (منطقه 6) بیشتر از منطقه ای است که مهندسی ترافیک در آن رعایت شده است (منطقه 22).
    کلیدواژگان: حمل و نقل، حمل و نقل درون شهری، رفتارهای خشونت آمیز ترافیکی، تهران
  • مهدی مختارپور* صفحه 73
    اعتماد اجتماعی هم به عنوان ویژگی افراد، ویژگی ارتباطات اجتماعی وهم ویژگی نظام اجتماعی با تاکید بر رفتار مبتنی برتعاملات و سوگیری ها در سطح فردی مفهوم سازی شده است. در این تحقیق نظریات و دیدگاه های مرتبط با اعتماد اجتماعی از صاحبنظرانی مانند گیدنز، لومان، باربر، آیزنشتاد، کلمن و فوکویاما مرور می شود. پس از بررسی وضعیت اعتماد اجتماعی، عمده ترین عوامل تاثیرگذار بر اعتماد اجتماعی در شهر تهران مشخص شده اند. این تحقیق به روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه انجام پذیرفته است. جامعه آماری این تحقیق را خانواده های شهر تهران (منطقه 7 شهرداری) تشکیل می دهد که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر می باشد. در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که پایگاه اقتصادی اجتماعی، احساس امنیت، استفاده از رسانه های جمعی، ارزش های مشترک و انسجام هنجاری با اعتماد اجتماعی رابطه مستقیم و معنی داری دارند و در نهایت می توان گفت که متغیر اعتماد اجتماعی توسط این متغیرها قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، احساس امنیت، ارزش های مشترک و انسجام هنجاری
  • وکیل حیدری ساربان*، سهیلا باختر صفحه 97
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعاونی های تولید روستایی در توانمندسازی اجتماعی کشاورزان گندم کار شهرستان اسلام آباد غرب به روش علی مقایسه ای انجام شده است که از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق را 1137 کشاورز عضو تعاونی تولید این شهرستان تشکیل می دهد که حجم نمونه آن بر اساس فرمول کوکران170 کشاورز عضو و 170 کشاورز غیر عضو انتخاب گردید. گردآوری داده ها به شیوه پیمایشی و کتابخانه ای می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری یومان ویتنی و کای اسکور استفاده گردید. میزان پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ 91/0 محاسبه گردید و روایی آن نیز بر اساس نظر اساتید دانشگاه محقق اردبیلی بسیار خوب ارزیابی گردید. در نهایت، از بین شاخص های 8گانه توانمندسازی اجتماعی در این پژوهش و با توجه به تفاوت نتایج بین دوگروه می توان گفت بین عضویت در تعاونی تولید و توانمندسازی اجتماعی رابطه معنی دار و مثبت وجود دارد و نتایج بیان گر این است که عضویت در تعاونی تولید بیش ترین تاثیر مثبت را بر مشارکت اجتماعی و کمترین تاثیر را بر شاخص انسجام اجتماعی اعضا داشته است و در نهایت پیشنهادهایی برای بهبود عملکرد تعاونی های تولید ارائه گردید.
    کلیدواژگان: تعاونی تولید روستایی، توانمندسازی، توانمندسازی اجتماعی، توسعه اجتماعی
  • مهرنوش جعفری*، فاطمه رضویان صفحه 117
    هدف
    هدف از انجام پژوهش تعیین عوامل موثر بر شاخص های توسعه پایدار در شهر صنعتی پرند و بررسی وضعیت توسعه پایدار در شهر صنعتی پرند می باشد. روش پژوهش پژوهش از نظر هدف کاربردی، و توصیفی -پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه ساکنین شهر پرند می باشد که تعداد آنها نامشخص و نامحدود است. نمونه پژوهش با کمک جدول کرجسی و مورگان عدد 384 و با روش نمونه گیری تصادفی ساده بدست آمد. داده های جمع آوری شده با کمک شاخص های آمار توصیفی و استنباطی مثل میانگین و میانه و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. همان گونه که یافته های پژوهش نشان داد، وضعیت شاخص های توسعه پایدار (اجتماعی) در شهر صنعتی جدید پرند، متوسط رو به بالا می باشد. نتایج پژوهش چنین نشان داد که : لازم است مدیران شهری و دست اندرکاران با توجه بیشتر به شاخص های مزبور در جهت ارتقا شاخص های توسعه در این شهر اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پرند، شهر، توسعه اجتماعی
  • ابراهیم شیخ زاده* صفحه 125
    هدف اصلی این تحقیق حاضر بررسی رابطه شبکه های اجتماعی مجازی با مولفه های سبک زندگی با استفاده از چارچوب نظری بوردیو ، گیدنز، زیمل و اینگلهارت طراحی و اجرا گردیده است. به منظور بررسی این رابطه در منطقه 3 شهر تهران، 384 نفر از خانواده های ساکن این منطقه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. این تحقیق به روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه انجام شده است که داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از روش های آماری در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی، مورد توصیف و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق، حاکی از وجود رابطه معنی دار بین سبک زندگی کاربران مرد و زن شبکه های اجتماعی، کاربران مجرد و متاهل شبکه های اجتماعی، میزان مصرف شبکه های اجتماعی، نوع شبکه های اجتماعی مجازی و دو گروه از جوانان (جوانانی که از شبکه های اجتماعی مجازی استفاده می کنند و جوانانی که از شبکه های اجتماعی مجازی استفاده نمی کنند) می باشد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، کاربران، سبک زندگی، شهر تهران
  • بررسی عوامل اجتماعی موثر بر رضایت شغلی دبیران زن مطالعه موردی (دبیرستانهای دخترانه ناحیه 4 شهر کرج)
    سروش فتحی*، مهناز آذرپیشه، معصومه رشاد صفحه 151
    هدف از این مطالعه شناخت تاثیر عوامل اجتماعی موثر بر رضایت شغلی دبیران شاغل در مراکز آموزشی دوره متوسطه ناحیه چهار شهر کرج می باشد. تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی بوده و روش استفاده شده در این مطالعه پیمایشی بوده است. جامعه آماری مورد مطالعه 420 نفر دبیرشاغل در دوره متوسطه بوده که در زمان انجام مطالعه (1391) درشهرکرج مشغول به کار بوده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 200 نفر تعیین گردید و از روش نمونه گیری تصادفی ( هدفمند ) انتخاب و داده های مورد نیاز با استفاده از تکنیک روایی صوری و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرو نباخ مورد تایید گردید . یافته های تحقیق نشان داد سطح رضایت از شغل معلمی متوسط و رو به پایین است. بین ماهیت کار وتعهد سازمانی با رضایت ازشغل رابطه قوی ومعنا دار وجود دارد .همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده این است که هرچه به نیازهای کارکنان توجه بیشتری شود وعدالت توزیعی سازمانی بیشتر باشد ،جوسازمان مثبت تر ودر نتیجه تعهد سازمانی در افراد پررنگ تر خواهد شدو درنهایت بازدهی کار بیشتر واحساس مسئولیت وتعهد به سازمان بیشتر می شود وهزینه های سازمان کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، انتظارات شغلی، بیگانگی شغلی، عدالت توزیعی سازمانی
|
  • Hasan Saraei *, Ardashir Azarakhsh, Bagher Saroukhani Page 7
    Many scholars believe that the absence of a scientific understanding of sociology Reference groups and students in particular in terms of their function leads to significant mistakes and lapses in dealing with youth. The purpose research is Sociological analysis going to investigate the relationship between social identity with the type of selection is the reference group Kermanshah Razi University students. The study was quantitative survey method and 313 students, the population of 10015 people Razi University in Kermanshah with non-probability quota sampling method collected and analyzed. For the analysis of data correlation test through SPSS statistical software have been used Cramer Fi. Registration- non-membership reference group of students in three dimensions, membership, insiders - outsiders, pluralist and combination indexed the results show that the correlation between social identity dimensions (religious, national and global), with the reference group dimensions (membership-insiders, non-Registration- outsiders diverse mixed) existed, but between ethnic identity and membership the reference group relationship existed
    Keywords: Reference group students, student's social identity, group membership, non, membership Reference, the reference group insiders, outsiders, mixed reference group
  • Sohila Sadeghi *, Zahra Mirhosseini Page 27
    Since a large part of the population of Iranian women are housewives and they play an important role in maintaining the foundations of the family and the upbringing of children to identify their quality of life is important, because being surrounded by women in the private sphere. Causes, many of the problems they are neglected. On quality of life issues that can affect family and social damage. In this study, we have tried to use qualitative research methods and qualitative in-depth interviews with 26 Housewife 23 to 58 Years common feature of marriage and housekeeping, quality of life, housewives, according to the narrative and the lived experience their housekeeping is studied. Qualitative research methods and in-depth interviews and revealing the hidden aspects of housework and housewives quality review helpful. The results show that the level of women's education, motherhood and consequently the number of children, religious and traditional beliefs, the participation and social activities, relations of power and hegemony in the family and the dominance of men's and women's quality of life and encounter the Home Affairs affect them. The findings also show that women use different strategies to improve their quality of life applies, namely, participation in sports and recreational classes, membership in associations, cultural, religious ceremony and party wear
    Keywords: housewives, quality of life, lived experience, qualitative method
  • Fsaneh Edrisi *, Fatemeh Ahmadi Page 41
    Violence is defined as using physical power to put others in a position contrary to their wants. Violence causes stress in people as well as their insecure feeling especially weak and vulnerable groups. Violence 13 normally considered as a conscious behavior possible consequences of which is causing physical damage or pain in others. This research aims to identify the effect of city transportation lines on the violent traffic behaviors of the citizens. In other words, these violent traffic behaviors can be prevented by organizing city infrastructures, traffic engineering, city environment design as well as geometrical reformation of the lines. The method employed for this research was causal - comparative effect of independent variable (city transportation lines) on the dependent variable (violent traffic behavior of the citizens) by means of measuring technique as well as questionnaire data collections tools. Our statistic population was Tehran citizens of districts 22 and 6 which have been selected according to their urbanization principles (district 22 as containing urbanization principles and traffics engineering and district 6 as not considering such principles in construction). Citizens living in these two distinct have been selected by random-clustered sampling with 384 subjects and employing copy 21 data analysis of SPSS software. Finding of this research indicate that the degree of exposure to violent traffic behavior in district where its transportation infra-structures (city transportation lines) havent been organized (district 6) is higher than the district in which traffic engineering have been considered in it (district 22).
    Keywords: transportation, city transportation, violent traffic behavior, Tehran
  • Mehdi Mokhtarpour * Page 73
    Social trust has been conceptualized both as individual and social communication features and as social system freature with an emphasis on behavior based on interactions and individual orientations. In this research theories and viewpoints of experts such as Gidnes, Luman, Barber, Eisenstad, Coleman, and Fokoyama about social trust would be reviewed. After analyzing the social trust status, the most effective factors on the social trust in Tehran have been clarified. This research has been conducted by means of measuring method as well as questionnaire tools. The statistic population of the research are Tehran citizens living in district 7 which has included 384 subjects and with Cokran Formula. In this research simple random sampling method has been employed. Results of the research indicate that social-economical base, feeling secure, using mass media, common values, and normative coherence bear a direct relationship with social trust. Finally, it can be said that social trust variable is predictable if such variables are employed.
    Keywords: social trust, feeling secure, common values, normative coherence
  • Vakil Vheidari *, Soheyla Bakhtar Page 97
    Present research has been conducted with the purpose of analyzing the role of rural production cooperatives in social empowerment of West Eslam Abad Wheat-planters in a comparative method, which is practiced in terms of purpose and analytic descriptive in terms of nature. The statistic population of the research includes 1137 farmers as members of production cooperative whose sample size has been selected according to Cokran Formula of 170 member farmers as well as 170 non-member farmers. Data collection is of measuring and library types
  • Mehrnoosh Jafari *, Fatemeh Razaviyan Page 117
    The purpose of this research determining effective factors on sustainable development indices in Parand Industrial city and analyzing sustainable development conditions in that city. Research method was practical and descriptive. Statistic population included all the Paran city residents with unspecified and unlimited number. Research sample included 384 subjects with the help of Corgi and Morgan Tables, and its sampling method was simply random. The collected data have been analyzed with the aid of descriptive and inferential statistic indices such as mean and median and T test. As the findings indicate, conditions of sustainable development indices in Parand Industrial city is high average. Results of the research showed that it is necessary that city managers and authorities proceed to work according to these found indices in order for up-grading development indices in this city.
    Keywords: sustainable development, Parand, city, social development
  • Ebrahim Shikhzadeh* Page 125
    The main purpose of the present research is analysis of the relationship between virtual social networks and lifestyle features designed and applied by means of the theoretical framework of Bordiv, Gidens, Zimel, Ingelheart. In order to analyze this relationship in district 3 Tehran, 384 subjects from the families living in this district were selected in a simply random sampling method. This research has been conducted by means of measuring and questionnaire tools. The data resulting from questionnaire have been analyzed through statistic methods in two descriptive and inferential types. The results show a meaningful relationship between the lifestyle of men and women users of social networks, single and married users of the social networks, the degree of such networks use, the type of virtual social networks and two groups of the youth (the youth using the social networks and the youth not using the social networks).
    Keywords: virtual social networks, users, lifestyle, Tehran City
  • Analyzing the Social Factors Affecting Job satisfaction of women teachers A case study (Girl's High Schools in District 4 of Karaj)
    Soroush Fathi *, Mahnaz Azarpisheh, Masomeh Reshad Page 151
    This research aim to identify the social factors affecting the job satisfaction of the teachers in educational centers especially secondary school in district 4 of Kara. This research follows a descriptive and measuring methods. The statistic population in this study includes 420 high school teachers who were at service while this research was being conducted. The sample size was determined 200 subjects by means of Cokran Formula, and random sampling method was selected and the needed data were verified by means of formal validity techniques and its stability was verified by means of cronback's Alpha coefficient. Findings of this research showed that teacher's job satisfaction is average and lower. There is a strong meaningful relationship betweeen the nature of the job as well as organizational commitment and job satisfaction. Likewise, the results indicate that the more attention is paid the the needs of the workers and the higher is distributional justice, the more positive the atmosphere of the organization. As a result, individual's organizational commitment will increase. Finally, work feedback, feeling responsibility as well as commitment to the organization will increase, and the organization costs will decrease.
    Keywords: organizational commitment, job expectation, job unfamiliarity, distributional justice