فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1395)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد یعقوبی فرانی، مرجان سپه پناه* صفحات 1-18
    این مطالعه باهدف بررسی قابلیت های کارآفرینی جوانان روستایی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 1453 نفر از جوانان روستایی ساکن در چهار روستای شهرستان گیلان غرب (میرزا آباد، کلاه دراز سفلا، علیا و وسطی) در استان کرمانشاه بود که از این تعداد 160 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد شده قابلیت کارآفرینی در طیف لیکرت پنج سطحی با ضریب آلفای کرونباخ 9/0 استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین و انحراف معیار و آزمون آماری t دو گروه مستقل دختر و پسر روستایی استفاده شد. به طورکلی نتایج نشان داد که قابلیت کارآفرینی جوانان روستایی در سطح بسیار ضعیفی است. همچنین نتایج نشان داد که بعد چالش طلبی آن ها بالاتر از نمره معیار است. علاوه بر این سایر یافته های به دست آمده از آزمون t میان دو گروه دختر و پسر روستایی نشان داد که تنها در بعد عمل گرایی تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، قابلیت کارآفرینی، جوانان روستایی
  • حسن مسعودی* صفحات 19-38
    با توسعه علم و فناوری در سال های اخیر ربات های گوناگونی برای انجام عملیات مختلف در بخش کشاورزی ساخته شده اند. زیربخش دامپروری نیز از این قاعده مستثنی نیست و ربات ها و تجهیزات خودکار در دامداری ها قابل استفاده اند. فناوری های نوین زمینه های مساعدی برای توسعه کارآفرینی در هر بخشی از جمله دامپروری می باشند. ماشین های خودکار شیردوشی، تجهیزات خودکار تغذیه علوفه و تمیزکننده اصطبل و سامانه های خودکار مراقبت از دام که در واقع ربات های دامداری می باشند، تولید شده و به دامپروری کشورهای توسعه یافته وارد شده اند و در آینده ای نزدیک در دامپروری کشور ما نیز استفاده خواهند شد. لذا آشنایی با ماشین های خودکار دامداری برای توسعه کارآفرینی در زمینه فناوری های نوین در بخش دامپروری ضروری است. در این مقاله انواع ربات های قابل استفاده در دامداری ها در چهار گروه ربات های شیردوش، ربات های تغذیه علوفه به دام، ربات های تمیز کننده دامداری و ربات های مراقبت از دام دسته بندی شده، اجزاء و نحوه کار آنها نیز تشریح شده است. با این هدف که ضمن آشنایی محققین کشور با این زمینه جدید از کاربرد ربات ها، فتح بابی باشد برای تحقیق و توسعه و کارآفرینی در این زمینه و فراهم آوردن امکان تولید و بکارگیری ربات ها در بخش دامپروری کشور.
    کلیدواژگان: رباتیک، دامپروری، کارآفرینی، شیردوشی، تغذیه علوفه
  • فاطمه علی توکلی*، رضا موحدی صفحات 39-55
    امروزه یکی از اصلی ترین زمینه های مشارکت زنان در جامعه روستایی ایجاد کسب و کارهای کوچک و ورورد به کارآفرینی یا خوداشتغالی است. هم چنین کارآفرینی روستایی به عنوان یک رویکرد اساسی و موازی با اهداف توسعه روستایی می تواند کمک شایانی به توسعه و پیشرفت روستاها نماید. درحال حاضر با توجه به چالش های موجود در روستاهای کشورمان مانند بیکاری، نرخ بهره وری پایین، مهاجرت های بی رویه و بالا بودن میزان فقر به نظر می رسد توسعه و گسترش پرداخت منابع مالی از جمله اعتبارات خرد راهی است که می تواند از طریق افزایش قابلیت کارآفرینی میان مردم روستایی منجر به توسعه این مناطق شود. لذا نظام اعتبارات خرد از جمله راهکارهای مطرح شده طی چند دهه اخیر با هدف تسریع فرآیند سرمایه گذاری و تقویت بنیاد مالی و پس انداز در مناطق روستایی و نهایتا توانمندسازی زنان روستایی بوده است. هم چنین قرار دادن سرمایه در اختیار زنان برای راه اندازی فعالیت های درآمدزا در توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی آنها موثر بوده و موجب بهبود کیفیت زندگی آن ها می شود. از این رو در مقاله حاضر که از نوع مطالعات کتابخانه ای بوده و اطلاعات مورد نظر از طریق، مجلات و پژوهش های انجام شده قبلی گردآوری شده است به نقش بی بدیل اعتبارات خرد در توانمندسازی زنان، توسعه کسب و کارهای کوچک و تحقق کارآفرینی زنان در جوامع روستایی تاکید و اشاره گردیده است.
    کلیدواژگان: اعتبارات خرد، کارآفرینی، زنان روستایی، توانمندسازی
  • نعمت الله شیری، آذرمیدخت رضایی *، کیومرث زرافشانی، مژگان خوش مرام صفحات 57-70
    توسعه مطلوب صنعت گردشگری و به دنبال آن ترویج کارآفرینی گردشگری، مستلزم آگاهی و شناخت کافی از موانع و مشکلات موجود در این حوزه می باشد. بی شک ناآگاهی مدیران، برنامه ریزان و سیاستگذاران از موانع و مشکلات موجود در این بخش، یکی از عمده ترین دلایل عدم توسعه کارآفرینی گردشگری در شهرستان مرودشت بوده است. در همین راستا، پژوهش حاضر تلاشی در جهت شناسایی موانع توسعه ترویج کارآفرینی گردشگری در شهرستان مرودشت است. بنابراین، مطالعه حاضر ضمن بهره گیری از پارادایم کیفی، برای انتخاب نمونه های مورد مطالعه ابتدا از روش نمونه گیری هدفمند و در ادامه از روش نمونه گیری شبکه ای بهره گرفت. در نهایت، پس از انجام هفت مصاحبه با صاحبنظران، متخصصان و فعالان حوزه کارآفرینی و گردشگری در شهرستان مورد مطالعه، اشباع داده حاصل گردید. تحلیل محتوای داده های حاصل از مصاحبه های عمیق انفرادی با نمونه های برگزیده در محیط نرم افزار NVivo8 انجام شد. نتایج نشان داد که اصلی ترین موانع پیش روی توسعه کارآفرینی گردشگری در شهرستان مرودشت عبارتند از: موانع سیاسی- دولتی، زیرساختی، تبلیغی- ترویجی، ارزشی- فرهنگی، طبیعی و آموزشی. نتایج این مطالعه، می تواند دستاوردهایی برای سیاستگذاران حوزه گردشگری شهرستان مرودشت و همچنین علاقمندان به سرمایه گذاری در بخش خصوصی داشته باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، اشتغال، کارآفرینی گردشگری، نرم افزار Nvivo
  • احمد عربشاهی کریزی* صفحات 71-90
    هدف این مقاله تبیین مفهوم سازمان کارآفرین و ابعاد مختلف آن است. یکی از مشخصه های اصلی عصر حاضر تغییر و پویایی است و مدیران سازمان ها در جهت دستیابی به اهداف سازمانی خویش ناگزیر هستند تا توجه لازم را به این مقوله مبذول داشته باشند. اگر قرار است سازمان به اهدافش و از جمله بقا و سودآوری دست یابد، باید واکنش های مناسب را در مقابل تغییر و پویایی ارائه نماید و کمتر سازمانی را می توان یافت که این قابلیت را داشته باشد. یکی از انواع سازمانی که در سال های اخیر ظهور پیدا کرده و بر سر زبان ها افتاده است سازمان کارآفرین می باشد. در این مقاله ابتدا مفاهیم کلیدی سازمان کارآفرین مطرح و مزایا و اهمیت این نوع سازمان بررسی شده است. سپس عوامل حیاتی موفقیت سازمان کارآفرین مورد اشاره قرار گرفته و مراحل و یا اقداماتی که برای طراحی سازمان کارآفرین باید صورت گیرد بیان شده است. در انتهای مقاله نیز چالش ها و آینده سازمان کارآفرین تحلیل شده است. نتایج نشان داد سازمان کارآفرین این قابلیت را دارد تا با تکیه بر خلاقیت و نوآوری به نحوی موثر با تغییر و پویایی روزافزون روبرو شده و با استفاده صحیح و کارآمد از منابع، از فرصت های بدست آمده بهره گرفته و در زمینه تحقق اهداف والای سازمانی به موفقیت دست یابد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرین، خلاقیت، نوآوری، سازمان کارآفرین
  • محمدشریف شریف زاده*، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 91-116
    علی رغم جدید بودن مباحث مرتبط با اخلاق و کارآفرینی، اما پژوهش های علمی قابل توجهی در این زمینه صورت گرفته است که ارتباط بین اخلاق و کارآفرینی را تبیین کرده اند. شناخت کارهای تجربی و نظری انجام شده در این حوزه دورنمای مناسبی برای درک کنش متقابل بین اخلاق و کارآفرینی فراهم می کند. به علاوه همزمان با رشد توجه به مباحث کلی کارآفرینی، اخلاقیات کارآفرینی و کسب وکار نیز به روش های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. محتوای اخلاق کارآفرینی، نظریه های مرتبط با اخلاق کارآفرینی، ارزش های اخلاقی، عوامل موثر بر رفتار اخلاقی در بین کارآفرینانه، زمینه های اخلاقی کارآفرینی، ابعاد و مولفه های اخلاق کارآفرینانه و نظایر این موضوعاتی است که اخیرا مورد بررسی قرار گرفته است. اینها مباحث مهمی هستند که مطالعه حاضر بر این اساس روش تحقیق توصیفی مبتنی تحلیل و بررسی و اسناد و مدارک موجود در زمینه اخلاق کارآفرینی و کسب و کار و همچنین ادبیات تجربی در خصوص مولفه های اخلاق کارآفرینانه در پی بررسی و شناخت بیشتر آن ها است. یافته ها نشان داد که به علت تفاوت گسترده ارزش های اخلاقی در بین مردم و ملت ها، اخلاق کسب و کار موضوع حساسی است در کارآفرینی بین المللی تلقی می شود. چیزی که در یک جامعه به عنوان ارزش اخلاقی شناخته می شود ممکن است در جای دیگر غیراخلاقی تلقی شود. به علاوه افراد با زمینه های مختلف ممکن است، ارزش های اخلاقی مشابهی داشته باشند، اما هنگامی که با یک وضعیت عمومی مواجه می شوند به شیوه های متفاوت رفتار می کنند.
    کلیدواژگان: اخلاق کارآفرینی، اخلاق کسب و کار، رویکرد اخلاقی، توسعه کارآفرینی
  • سید غلامرضا موسوی*، محمدحسن مبارکی، ابوالقاسم عربیون صفحات 117-140
    این مطالعه با هدف شناسایی و تحلیل بازدارنده های کارآفرینی دانشگاهی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به انجام رسیده است. به منظور گردآوری داده ها به تدوین یک پرسشنامه به عنوان ابزار تحقیق اقدام شد. با بهره گیری از جدول کرجسی و مورگان، 92 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به عنوان نمونه انتخاب و از طریق روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی با انتساب متناسب مورد مطالعه قرار گرفتند. روی همرفته دسته بندی مفهومی بازدارنده ها به استخراج 12 مولفه مفهومی زیر منجر شده است: محدودیت سرمایه گذاری و تامین اعتبار برای فعالیت های کارآفرینانه، محدودیت ظرفیت تجاری سازی و پشتیبانی نامناسب از کارآفرینی اعضای هیات علمی (مولفه حمایت از راه اندازی کسب وکار)، ضعف رویه ها و فرآیندها، ظرفیت محدود کسب وکار در سطح منطقه، کمبود منابع و زیرساخت ها (مولفه حمایت از توسعه کسب وکار)، ضعف آموزش و اطلاع رسانی در خصوص کارآفرینی دانشگاهی، رویکرد حرفه ای غیرکارآفرینانه و عدم تلفیق کارآفرینی در راهبرد مدیریتی دانشگاه (مولفه حمایت از کارآفرینی)، بازدارنده های انگیزشی، درک نامناسب از کارآفرینی دانشگاهی، و ضعف ترویج و فرهنگ سازی برای کارآفرینی دانشگاهی (مولفه فرهنگ کارآفرینی). بر اساس بازدارنده های شناسایی شده، راهکارهایی برای بهبود کارآفرینی دانشگاهی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی دانشگاهی، اعضای هیئت علمی، مرور تجربی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
|
  • A. Yaghoubi Farani, M. Sepahpanah* Pages 1-18
    The purpose of this paper was to evaluate entrepreneurial talent among rural youths in Gilan-e-Gharb County. The study's population included 1453 rural youths. A number of 160 rural youth were randomly selected as research sample by using Morgan's sampling size table. A standard questionnaire with Likert scale (five levels) was used. The reliability of the questionnaire estimated with Cranach's Alpha coefficient that was 0.9. In order to analyze data, t-test (rural male and female) was used in SPSS software. The results showed that the entrepreneurial talent of rural youth was too weak in most indexes like internal locus of control, intellectual clearness, motivation, risk taking and activism but the rate of challenging was higher than the benchmark. In addition to it was found that there were significant differences in activism between rural boys and girls.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial talent, Rural youths
  • H. Masoudi * Pages 19-38
    By development of science and technology in recent years a variety of robots have been made to perform various operations in agriculture. Animal husbandry industry is no exception from this rule, and some robots and automatic equipments are going to be used in this sector. New technologies are favorable issues for development of entrepreneurship in every section including animal husbandary. Automatic milking machines, feeding and barn cleaning equipments, and automatic systems for animal care- that can be named as animal husbandry robots- have been produced and are entered to animal husbandries in developed countries. These automatic machines will be used in Iran animal husbandries soon. So, knowing the animal farms automatic machines is essencial for entrepreneurship development in the field of new technologies in animal husbandry section. In this paper, the robots that can be used in animal husbandries have been classified in four groups, including milking, feeding, barn cleaning and animal care robots. Also, components and working method of them have been described. The aim is, while helping the researchers to be familiar with this new field of robots application, to open new ways for R&D and entrepreneurship in this field and result to production and using robots in the animal husbandry section of Iran.
    Keywords: Robotics, Animal husbandry, Entrepreneurship, Milking, Feeding
  • F. Alitavakoli *, R. Movahedi Pages 39-55
    One of the major areas of women's participation in rural society is to create small businesses and initiate to enter entrepreneurship or self-employment. Rural entrepreneurship as a basic approach can both contribute to development and progress of the rural. Already regard to the challenges in our rural such as unemployment, low productivity rate, improper migrations and high rate of poverty seems to be paying development funds, including microcredit way that can by increasing the entrepreneurial capabilities among rural people has led to the development of these regions. The aims of micro-credit system at to accelerate the process of investment and strengthening financial and savings in rural areas and eventually empowerment of rural women. Also, putting capital in the hands of women for commissioning income-generating activities and have been effective in social and economic empowerment and improve their quality of life. Therefore, this paper is done by a library research in addition has an emphasis both on the role of microcredit in the development of small businesses and womens entrepreneurship in rural communities.
    Keywords: Microcredit, Entrepreneurship, Rural Women, Empowerment
  • A. Rezaei *, K. Zarafshani, N. Shiri, M. Khoshmaram Pages 57-70
    The development of tourism industry in general and entrepreneurship tourism calls for identifying the constraints in this industry. Policymakers in tourism industry in Marvdasht Township need to be aware of constraints inhibiting the development of tourism industry as well as tourism entrepreneurship. This study sought to investigate constraints in developing and expanding tourism and tourism entrepreneurship in Marvdasht Township. Using qualitative paradigm, purposeful and network sampling was used to collect data from experts in entrepreneurship and tourism. Theoretical sampling was reached after seven interviews with experts. Content analysis was used to analyze deep individual interviews using NviVo8 Software. Results revealed that major constraints inhibiting tourism entrepreneurship development include: political, infrastructural, advertising, cultural, natural and educational. Result of this study has implications for policymakers in tourisms entrepreneurship and private investors.
    Keywords: Tourism, Employment, Tourism Entrepreneurship, NviVo Software
  • A. Arabshahi * Pages 71-90
    The aim of this paper was to study entrepreneurial organization's concept and dimensions. Change is one of the main features of the contemporary world and managers in order to achieve organizational goals are forced to pay attention to this issue. If we want to achieved to organizational goals (Including the survival and profitability), we need to deal with dynamics and change to do a good reaction. The entrepreneurial organization is one of the new organization faces that have been proposed in recent years. In this paper, key concepts of entrepreneur organization, the benefits and importance of this type of organization and its critical success factors are examined. Necessary procedures and actions for design and implementation of the entrepreneurial organization are characterized. Entrepreneurial organization's future challenges will be discussed. Entrepreneurial organization (with innovation and effective use of resources) uses opportunities for achieving to organizational goals.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneur, Corporate entrepreneurship, entrepreneurial organization
  • M.Sh. Sharifzadeh *, Gh.H. Abdollahzadeh Pages 91-116
    Despite the novel of issues related to ethics and entrepreneurship, but there are considerable researches that explain the relationship betweens ethics and entrepreneurship. Identifying the prior theoretical and empirical literatures can provide appropriate vision to understand interaction between ethic and entrepreneurship. Moreover by increase in interest in entrepreneurship general issues ethics of business and entrepreneurship have been investigated from different orientation. Entrepreneurship ethic contents, ethic values, determinants of ethical behavior among entrepreneurs, the ethical context of entrepreneurship and such these have been studied over the recent years. These are important issues that currents study wants to investigate by using descriptive research based on analyzing documents related to entrepreneurship and business ethic as well as prior empirical research regarding components of entrepreneurial ethic. Generally finding revealed that business ethics are a sensitive subject in international entrepreneurship because moral values differ widely among people and nations. What is considered moral in one community may be considered completely immoral elsewhere. It is also possible for individuals from different backgrounds to have the same moral values, but to behave differently when faced with a common situation.
    Keywords: Entrepreneurship ethic, Enterprise ethic, Ethic orientation, Entrepreneurship development
  • S.Gh.R. Mossavi *, M.H. Mobaraki, A. Arabion Pages 117-140
    This research was done with aim of identifying and analyzing barriers of academic entrepreneurship at the University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Gorgan. A researcher-made questionnaire, as a research tool, was used for collecting data. Using Krejcie and Morgan Table, 92 faculty members of the University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Gorgan were selected and studied through random sampling through appropriate assignment. Conceptual categorizing of the four dimension of academic entrepreneurship barriers has been led to the extraction of the following 12 principal conceptual components: non-entrepreneurship professional approach, lack of entrepreneurship integration for university’s management strategy and poor training and information about entrepreneurship (entrepreneurship support component), investment and funding restrictions for entrepreneurship activities, improper support of faculty members’ entrepreneurship and limited capacity (business launch support component), poor procedures and processes, limited capacity of business in the region and lack of resources and infrastructures (business development support component), insufficient understanding of academic entrepreneurship, insufficiency of propagation and developing culture for academic entrepreneurship and motivational obstacles of academic entrepreneurship (entrepreneurship culture component). Based on the identified obstacles, some strategies have been suggested for improving academic entrepreneurship at the University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Gorgan.
    Keywords: Academic entrepreneurship, Faculty members, Empirical Review, University of Agricultural Sciences, Natural Resources of Gorgan