فهرست مطالب

نگرش های نو در جغرافیای انسانی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1395)

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/29
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عبدالرضا فرجی راد، ریباز قربانی نژاد صفحه 1

    مناطق مختلف جغرافیایی جهان به لحاظ قدرت تاثیرگذاری بر سایر مناطق و نیز میزان اهمیتی که در سیاست گذاری های قدرت های جهانی دارند، از جایگاه یکسانی برخوردار نیستند. هر کدام از مناطق مختلف جغرافیایی بر اساس موقعیت نسبی و مطلق خود و سایر ویژگی های ساختاری و کارکردی خویش، وزن ژیوپلیتیکی مخصوصی را دارا می‌باشد. منطقه کردنشین خاورمیانه با وسعتی در حدود 475000 کیلومتر مربع در قلب منطقه بحرانی خاورمیانه جای گرفته است. واقع شدن در محل تقاطع چهار حوزه تمدنی متفاوت؛ تمدن ترک - آلتایی در شمال، تمدن عربی- سامی در جنوب و جنوب غرب، تمدن آریایی - ایرانی در شرق، و تمدن اسلاو - ارمنی در شمال شرق، و نیز تقسیم شدن در بین چهار کشور منطقه، بیش از پیش باعث پیچیدگی مسایل این بخش از خاورمیانه شده است. در این بین، کردستان عراق که در شمال این کشور واقع شده است، به لحاظ دارا بودن ذخایر فراوان انرژی، رودخانه های جاری قابل توجه و مسایل هیدروپلیتیک مربوط به آن در کنار موقعیت معبری و توریستی آن از اهمیت فوق العاده ای در ساختار جغرافیای سیاسی این کشور برخوردار است. غیر متمرکز بودن نظام سیاسی عراق و اعطای اختیارات اجرایی و قانونگذاری به مناطق و استان‌های این کشور در قانون اساسی آن، بیش از پیش بر اهمیت ژیوپلیتیکی مناطق جغرافیایی تشکیل‌دهنده عراق افزوده است. در این مقاله، سعی شده است تا با رویکردی توصیفی- تحلیلی و با بهره‌گیری از روش کتابخانه‌ای و استفاده از اسناد و متون مرتبط، جایگاه و اهمیت ژیوپلیتیکی منطقه کردنشین عراق در شمال این کشور بررسی و تبیین گردد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که این منطقه به خاطر داشتن موقعیت برتر ژیواکونومیکی و هیدروپلیتیکی در کنار جاذبه های توریستی و موقعیت گذرگاهی در چارچوب کشور عراق از جایگاه قابل توجهی برخوردار می‌باشد.

    کلیدواژگان: کردستان، خاورمیانه، عراق، ژئوپلیتیک، هیدروپلیتیک، وزن ژئوپلیتیکی
  • پریسا سجادی، مجید کریم پور ریحان صفحه 15

    مناطق آزاد جایگاه ویژه‌ای در جذب گردشگران داخلی و خارجی دارند، بر همین اساس باید توسعه قابلیت‌ها، امکانات و تسهیلات مورد نیاز جهت افزایش جذب گردشگران مورد توجه قرار گیرد. هدف این پژوهش بررسی راهکارهای توسعه ی گردشگری منطقه آزاد اروند می باشد. پژوهش حاضر توصیفی می‌باشد. جامعه آماری کلیه کارشناسان و شاغلین و بخش گردشگری در سازمان منطقه آزاد اروند، اداره ی میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و شهرداری آبادان، که تعداد آنها 36 نفر است، می‌باشد. به علت محدودیت جامعه آماری، تمامی افراد مورد آزمون قرار می‌گیرند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه محقق ساخته می باشد. در تجزیه و تحلیل داده‌ها ازآزمونTتک نمونه‌ای با استفاده از نرم افزارSPSSاستفاده می‌گردد. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که جذب سرمایه‌های غیر دولتی، زیرساخت‌ها و امکانات رفاهی و قابلیت های گردشگری همگی دارای نقشی بسیار موثر در توسعه گردشگری این منطقه می باشند. منطقه آزاد اروند با پتانسیل‌های منحصر به فرد خود توانایی رسیدن به جایگاه ویژه ای در زمینه گردشگری و جذب گردشگر را دارد. در پایان راهکارهایی درجهت توسعه توریسم ملی و بین المللی ارایه می‌گردد.

    کلیدواژگان: توسعه ی گردشگری، منطقه آزاد اروند، نرم افزار SPSS، نمودار ستونی، آزمونTتک نمونه ای
  • افشین متقی صفحه 29

    هدف مقاله ی حاضر بررسی ابعاد ذهنی امنیت و تاثیر آن بر مکان است. رسمیت کردستان عراق از یک منطقه ی خودمختار به یک کشور-ملت، موضوعی است که می تواند سویه‌های مختلفی بر امنیت ایران داشته باشد. به نظر می رسد که با توجه به پیوستگی ژیوپلیتیکی و فضایی اقلیت های مذهبی و قومی‌کردستان عراق در درون فضای سرزمینی ایران، رسمیت یافتن منطقه ی خودمختار کردستان عراق به یک کشور-ملت، تبعاتی خواهد داشت که با توجه به وضعیت فعلی ایران، پیامدهای منفی آن بیشتر از پیامدهای مثبت خواهد بود. برای سنجش تبعات رسمیت یافتن کردستان عراق به یک کشور مستقل، پژوهش حاضر به بررسی احساس امنیت در مرز کردستان ایران و کردستان عراق پرداخته است. بر پایه ی نتایج این تحقیق، وضعیت اقتصادی به عنوان نخستین عامل در ناپایداری وضعیت امنیت در کردستان ایران شناسایی شده است و پیوستگی ژیوپلیتیکی قومیت به عنوان دومین عامل در تولید احساس امنیت ناپایدار در کردستان ایران نقش داشته است. بنابراین، مقایسه ی ذهنی که مرزنشینان در دو سوی مرز انجام می دهند، به عنوان یک شاخص تهدیدآفرین در رسمیت کردستان عراق به عنوان یک کشور مستقل، شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: امنیت، مرز، کردستان ایران، کردستان عراق
  • یاشار ذکی، مصطفی رشیدی صفحه 43

    آب به عنوان یک ماده رقابتی بسیار مهم در سطح بین‌المللی، منطقه‌ای، ملی، ناحیه ای و محلی است و بر این اساس مدیریت منابع آب، رقابت شدیدی را برای سلطه و نظارت بر منابع آبی ایجاد کرده است، که از آن به «ژیوپلیتیک آب» و یا «هیدروپلیتیک» تعبیر می شود. توزیع ناهمگون مکانی و زمانی بارش، کمبود ریزش‌های جوی، عدم تناسب میان عرضه و تقاضای آب در برخی نواحی کشور، کاهش تدریجی منابع آب بویژه بر اثر برداشت بی رویه از آب های سطحی و زیرزمینی و تغییرات آب و هوایی در کنار رشد بالای جمعیت بویژه در برخی نواحی کشور از یک سو و انتقال آب از نواحی دارای توان هیدرولوژیکی نسبتا خوب به سایر مکان های دارای کمبود آب از سوی دیگر سبب می‌شود که رقابت های شدید و منفی بر سر تصاحب منابع آب صورت گیرد. این امر در نهایت زمینه تنش میان گروه‌ها، مراکز جمعیتی و فضاهای سکونتگاهی را با یکدیگر فراهم می نماید. امری که از منظر ژیوپلیتیک منجر به صورت بندی «هیدروپلیتیک منفی» در مقیاس ملی و ناحیه ای می گردد. مقاله حاضر با روش تحقیق تحلیلی توصیفی و با هدف شناسایی و تبیین اثرات مدیریت غیرآمایشی و غیرمنطبق بر توان سرزمینی در حوزه منابع آب و بویژه مسئله انتقال بین حوضه ای آب از حوضه آبریز کارون بزرگ (بهشت آباد) به داخل فلات مرکزی ایران در بروز منازعات و واگرایی های محلی انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، هیدروپلیتیک، انتقال بین حوضه ای آب، کارون بزرگ، امنیت ملی
  • عباس علی پور، حسن سعادتی جعفرآبادی، حسن جباری صفحه 61

    جهانی شدن یک فرآیند چند بعدی است که از یک طرف موجب یکپارچگی ملل مختلف جهان می‏گردد و از سویی با ایجاد بحران هویت و تحریک و توسعه خودآگاهی، موجبات پیدایش محلی گرایی را در پی دارد. استان کردستان به لحاظ هویتی جزو مناطق دو هویتی ایران (هویت ملی و هویت قومی) محسوب می‌شود که متاثر از فرآیند جهانی شدن است. هدف پژوهش حاضر عبارت است از "بررسی گسترش جهانی شدن فرهنگی و تاثیر آن بر هویت ملی و قومی اقلیت کرد استان کردستان " در این ارتباط، سوالاتی به شکل زیر مطرح می‌گردد: 1- چه رابطه معناداری بین جهانی شدن و هویت ملی کردها وجود دارد؟ 2- چه رابطه معناداری بین جهانی شدن و هویت قومی‌کردها وجود دارد؟به لحاظ روش شناسی، پژوهش حاضر از نوع پوزیتویستی(اثباتی) و از نظر روش انجام تحقیق، توصیفی- تحلیلی و همبستگی می‌باشد. ابزار جمع اوری اطلاعات پرسشنامه‌ای بوده است. جامعه آماری کلیه دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی استان کردستان به مطابق با سرشماری سال 1390، 1982 نفر می‌باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 235 نفر بوده است. نتایج یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که ضریب رگرسیون استاندارد شده برای متغیر جهانی شدن و هویت‌های ملی و قومی به ترتیب (167/0-) و (143/0) در سطح خطای کمتر از 05/0 معنادار می‌باشد و می‌توان گفت که گسترش جهانی شدن گرچه منجر به ایجاد گسست‌های هویتی می‌شود، اما این پدیده نتوانسته است بحران هویتی را در منطقه کردستان به وجود آورد، زیرا هویت ملی و هویت قومی در بین کردهای ایران بخش‌هایی جدایی ناپذیر از یکدیگرند.

    کلیدواژگان: جهانی شدن فرهنگی، هویت ملی، هویت قومی، کردستان، اقلیت
  • حبیب الله کریمیان، مهسا فکار صفحه 77

    یکی از مشکلاتی که جهان امروز با آن روبرو است حفظ توسعه گردشگری پایدار مناطق می‌باشد. درکشور ما ایران برنامه‌ریزی در این خصوص کمتر مورد توجه قرار گرفته و باعث شده فعالیت در این خصوص سودآوری چندانی نداشته باشد این تحقیق با هدف ارزیابی مدیریت و برنامه‌ریزی در ابعاد مختلف جهت توسعه گردشگری تهیه گردیده است. روش این تحقیق پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده که روایی آن توسط کارشناسان و محققین تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ877/0 می‌باشد. در این تحقیق 160 پرسشنامه توزیع گردید.پس از جمع آوری داده‌های پرسشنامه، با استفاده از نرم افزارهای SPSS به تجزیه و تحلیل داده‌ها پرداخته شده است. نتیجه تحقیقات با استفاده از آزمون رگرسیون خطی و آزمون t تک نمونه‌ای این مطلب را روشن می‌کندکه بعدکالبدی_فضایی، بعدفرهنگی_اجتماعی بعداقتصادی برنامه‌ریزی توسعه گردشگری رابطه معنی داری با میزان جذب گردشگر دارد.برنامه‌ریزی توسعه گردشگری، در زمینه کالبدی- فضایی و زمینه فرهنگی-اجتماعی، در این منطقه بخوبی اجر انشده است لیکن در زمینه اقتصادی، در این منطقه بخوبی اجرا شده است. مدیریت برنامه‌ریزی توسعه گردشگری رابطه معنی داری با میزان گردشگران در این منطقه داردکه 50 درصد از این رابطه مربوط به برنامه‌ریزی در زمینه کالبدی- فضایی است. همچنین مشخص گردید در این منطقه عملکرد مناسبی از نظر برنامه‌ریزی وجود ندارد مخصوصا در زمینه کالبدی-فضایی این عملکرد ضعیف ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، مدیریت وبرنامه ریزی، آثارتاریخی، معبدچغازنبیل
  • نیر پیراهری، منصوره تاجیک صفحه 95

    تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان مشارکت اجتماعی شهروندان تهرانی در فعالیت‌های شهری انجام شده است. چارچوب نظری تحقیق براساس نظریه‌های جامعه شناسی دورکیم، گیدنز، هومنز، رابرت دال انتخاب گردید. جامعه آماری تحقیق شهروندان بالای هجده سال منطقه یک و بیست شهر تهران هستند که به روش نمونه‌گیری تصادفی تعداد 286 نفر انتخاب شده‌اند. تحقیق حاضر از لحاظ روش یک تحقیق پیمایشی بوده که در آن از تکنیک پرسشنامه برای جمع آوری داده‌ها استفاده شده است. نتایج نشان داد 12.7 درصد پاسخگویان به میزان کم، 65.6 درصد تا حدودی و 21.7 درصد به میزان زیاد در امور شهری مشارکت دارند. همچنین بین میزان مشارکت پاسخگویان در امور شهری با منطقه سکونت، سابقه سکونت، میزان احساس مالکیت برمحیط شهری، اعتماد اجتماعی و رضایت از خدمات شهری رابطه معنادار مستقیم ملاحظه گردید

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت اجتماعی، مشارکت در امور شهری، احساس مالکیت بر امور شهری، شهر تهران، اعتماد اجتماعی
  • نصرت برزگر، حسین موسی زاده، ایوب بدراق نژاد، مهدی خداداد صفحه 111

    سنجش و ارزیابی یکی از راه های قابل قبول برای دست یابی به اهداف توسعه پایدار است که می تواند به عنوان یک ابزار برنامه ریزی، اثرات بالقوه زیست محیطی را که در نتیجه اجرای پروژه های عمرانی و توسعه در مناطق شهری، پدیدار می شوند، شناسایی کند و گزینه های منطقی برای حل آن ها را انتخاب نماید. استان مازندران با تنوع اکوسیستم های مناسب و مساعد برای زیست انسانی جزء مهم ترین نقاط جمعیت پذیر کشور به شمار می رود، که طی دهه های اخیر دارای نر خ رشد متوسط جمعیت شهری در مقابل کاهش نرخ رشد جمعیت روستایی بوده است. این امر باعث افزاش ضریب شهرنشینی و در نتیجه افزایش شدت فشار بر محیط زیست استان گردیده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف تحلیل وضعیت زیست محیطی سکونتگاه های شهری استان مازندران با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره VIKOR، صورت پذیرفته است. در نهایت نتایج حاکی از آن است که سکونتگاه های شهری نوشهر و آمل به ترتیب رتبه های اول و آخر را در سطح استان به خود اختصاص داده اند

    کلیدواژگان: وضعیت زیست محیطی، سکونتگاه شهری، تصمیم گیری چند معیاره VIKOR، مازندران
  • قاسم کیخسروی، حسن لشکری، مجتبی بقایی، مهدی نهالدانی صفحه 125

    مکان‌یابی یکی از عوامل مهم برنامه‌ریزی در امر توسعه منطقه‌ای است. توزیع منطقی و متوزان فعالیت‌های اقتصادی و اهداف توسعه منطقه‌ای از بعد سیاسی و اجتماعی استقرار واحدهای صنعتی، رشد اقتصادی را به دنبال داشته و توزیع بهتر به کاهش اختلافات منطقه‌ای و تعدیل نابرابری‌های شهری و روستایی منجر شده و به نوعی تحقق عدالت اجتماعی را در سطح منطقه در پی دارد. شهرستان سبزوار با توجه به وجود معادن و همچنین فعالیت‌های کشاورزی زمینه لازم را برای توسعه صنایع کارخانه‌ای را دارد. لذا در این تحقیق سعی می‌گردد با تاکید بر هیدرو اقلیم منطقه و آمار20ساله (2010- 1990) ایستگاه سینوپتیک شهرستان سبزوار ، سایت‌های مناسب برای توسعه صنایع کارخانه‌ای تشخیص داده شود. در این مطالعه با استفاده از لایه‌های اقلیمی‌و هیدرولوژی (بارندگی، دما، باد ، رودخانه، سطح آب‌های زیرزمینی و...) و دیگر لایه‌های اطلاعاتی نظیر توپوگرافی، خطوط انتقال نیرو، جاده و... که همگی حاصل تجزیه و تحلیل در سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) می‌باشند، به انتخاب مکان‌های مناسب برای احداث صنایع پرداخته شده است. پس از تهیه لایه‌های اطلاعاتی، استاندارد‌های مشخص شده توسط سازمان محیط زیست و دانش کارشناسی برای احداث صنایع کارخانه‌ای و وزن‌های بدست آمده با روش وزن دهی مقایسه زوجی (AHP) ، در پنج گروه صنایع کد«الف، ب، ج، د و ه» مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نقشه‌های خروجی نهایی در گروه‌های مختلف صنعتی با اعمال جهت باد غالب برای بهترین مناطق مکان‌یابی به شرح زیر می‌باشد:کد الف: مناطق جنوب غربی و شمال و شمال شرقی.کد ب: مناطق جنوب غربی و شمال غربی.کد ج: مناطق جنوب غربی و شمال غربی.کد د: مناطق جنوب غربی و شمال غربی.کد ه: مناطق جنوب غربی و شمال غربی شهرستان.

    کلیدواژگان: مکان یابی، صنایع کارخانه ای، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، شهرستان سبزوار
  • فرهاد حمزه، اردوان بهزاد صفحه 149

    سیل ازجمله پدیده‌هایی است که هرساله خسارات فراوانی را به بار می‌آورد و همواره مورد توجه کارشناسان هیدرولوژی بوده است. عواملی نظیر فیزیوگرافی، ژیومورفولوژی و عوامل انسانی می‌تواند این پدیده را در حوضه‌ها تسریع ببخشد. ازآنجایی که درطرحهای بهره برداری از منابع آب،کنترل سیلاب، سدسازی، عملیات آبخیزداری و اکثر زمینه‌های مطالعات هیدرولوژی، دبی سیلاب اهمیت دارد لذا دقت مطالعات و درجه ایمنی طراحی تاسیسات و سازه‌های آبی، بستگی زیادی به روش مطالعات دارد.در تحقیق حاضر پتانسیل سیلاب حوضه آبخیز خرشک با استفاده از روش SCSمطالعه شده است. ابعاد هیدروگراف حوضه با توجه به مقادیر بارش 24 ساعته، زمان تمرکز، شماره منحنی، بارش مازاد، زمان تا اوج و دبی اوج بدست آمد، سپس هیدروگراف سیل برای حوضه خرشکدر دوره‌های زمانی 2، 5، 10، 25، 50 و 100 سال محاسبه گردید. نتایج نشان داد که با توجه به شکل حوضه خرشک، این حوضه توان سیل خیزی ندارد، اما با توجه به باریک بودن حوضه، رواناب‌های حاصل از بارندگی در مدت زمان کوتاهی به زهکش اصلی رسیده و آن را پر نموده و در نتیجه جایی که رودخانه از واحد کوهستان خارج می‌شود، خطر سیل وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آنالیز منطقه ای، دبی اوج، روشSCS، زمان تا اوج، شماره منحنی (CN)، خرشک، هیدروگراف
  • ایمان چقاجردی، رضا مختاری ملک آبادی صفحه 161

    گردشگری ورزشی نیز بخشی از گردشگری به شمار می‌آید که از تلفیق ورزش و گردشگری به وجود آمده است و با سرعت بالایی در حال رشد و تبدیل شدن به صنعتی بزرگ و مستقل است. یکی از مسایل و مشکلات گردشگری در ایران از جمله استان اصفهان، عدم توازن در سازمان فضایی و عدم سلسله مراتب مبتنی بر رابطه تعاملی میان نواحی گردشگری است. سطح بندی زیرساخت‌های گردشگری در نواحی مختلف یک استان و توزیع متعادل زیرساخت‌ها و تعدیل نابرابری در نواحی مختلف، یکی از اقدامات اساسی توسعه گرشگری است.هدف از این پژوهش سطح بندی شهرستان‌های استان اصفهان از لحاظ زیر ساخت‌های گردشگری ورزشی می‌باشد و از مدل HDIبرای تحلیل آن استفاده شده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی می‌باشد جهت جمع‌آوری اطلاعات از آمارنامه استان اصفهان استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که تمامی 24 شهرستان استان اصفهان دارای سطح توسعه یافتگی محروم می‌باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، زیرساخت های ورزشی، سطح بندی، استان اصفهان، مدل HDI
  • اسماعیل ابراهیمی صفحه 173

    هدف اصلی این مقاله بررسی علل اصلی شکل‌گیری مهاجرت معکوس و سنجش تاثیرات آن در باز ساخت اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، فضایی- کالبدی و سیاست‌گذاری و راهبردی در روستاهای شمال استان اردبیل (شهرستانهای پارس آباد، بیله سوار و مغان) است. روش انجام پژوهش نیز کتابخانه ای– اسنادی است که با تحلیل ثانویه داده های حاصل از سرشماری های عمومی نفوس و مسکن و استفاده از شیوه نمونه گیری سهمیه ای با توزیع پرسشنامه بصورت تصادفی ساده در بین 333 نفر از مسولین مرتبط (فرمانداران، بخشداران)، کارشناسان بنیاد مسکن، دهیاران، اعضای شورای اسلامی روستاها و نیز اهالی روستاهای مورد مطالعه صورت گرفته است. برای آزمون متغیرهای پژوهش از روش پیرسون و نرم افزار SPSS اسفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه ی مثبت، معنادار و تاثیرگذاری بین متغیر مهاجرت معکوس و متغیرهای اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، فضایی- کالبدی و سیاست‌گذاری و راهبردی وجود دارد

    کلیدواژگان: پارس آباد، بیله سوار، مغان (گرمی)، مهاجرت معکوس، توسعه روستایی
  • آزیتا رجبی، مسعود مهدوی، محمد ابراهیم درزی رامندی صفحه 193

    با گسترش شهرها، به تدریج اولویت دادن به نقش عابر پیاده و فضاهای پیاده محور در شهرها و فضاهای شهری کمرنگ شده و از کیفیت فضاهای باز شهری و پیاده راه‌ها کاسته شده است. پیاده راه‌ها عرصه‌هایی هستند که می‌توانند به عنوان بستر و خاستگاه، نقش محوری در ارتقای سطح تماس‌ها، ارتباطات و تعاملات اجتماعی بین شهروندان ایفا کنند. از این رو در بین برنامه‌ریزان، طراحان شهری و نیز شهروندان پیاده راه از اهمیت خاصی برخوردار می‌باشد. چراکه احداث مسیر ویژه پیاده علاوه بر اینکه در تجدید حیات مراکز شهری نقشی موثر ایفاء می‌کند، با فراهم آوردن تعاملات اجتماعی به شهروندان اجازه می‌دهد در محیطی آرام و بدون خطر حواس خود را کاملا معطوف انتخاب، خرید، خط بصر و یا پیاده روی با آرامش کنند. در نظام شهری ایران نیز با توجه به اینکه قسمتی از سفرهای درون شهری به صورت پیاده انجام میگیرد و اکثر شهرها در بطن شبکه‌های شهری امکانات مناسبی برای ایجاد پیاده راه در خود دارند که متاسفانه به این موضوع توجه چندانی نمی‌کنند و باعث گردیده که برنامه‌ریزی و طراحی شهری در ایران روز به روز از مقیاس‌ها و نیازهای انسان پیاده دور شده و در نتیجه از ارزش‌ها و جاذبه‌های اجتماعی و فرهنگی فضاهای شهری کاسته شود. مسئله اصلی در این پژوهش توجه به سنجش و ارزیابی عملکرد پیاده راه‌های موجود محور صادقیه و فرحزاد می‌باشد که با توجه به جنبش پیاده سازی نسبت به شاخص‌های 5گانه، ویژگی‌های کمی و کیفی پیاده راه‌ها مورد بررسی قرار می گیرند. تا بتوانیم باتوجه به معیارهای کمی و کیفی ویژگی‌های پیاده راه، مناسبترین پیاده راه را انتخاب کنیم.نتایج این تحقیق حاکی از آن است که با توجه به امتیاز شاخص‌ها و تحلیل ضریب همبستگی پیرسون و سطح معناداری آن، پیاده‌راه محور صادقیه دارای بالاترین شاخص‌های 5 گانه پیاده‌راه بوده و بالاترین سطح معناداری نسبت به ویژگی‌های یک پیاده‌راه مناسب را به خود اختصاص داده است

    کلیدواژگان: پیاده راه، اصلاح، فرهنگ پیاده روی، آسایش، منطقه 2شهر تهران
|
  • Abdolreza Faraji Rad, Ribaz Ghorbani Nejad Page 1
    Introduction

    Nowadays the subject of Geopolitical Position is a considerable issue for geographers and geopolitisians. In American and European countries, during last four decades, many studies and research about this subject have been done. We can analyze geopolitical position from different aspects. One of these aspects is hydro politics, another dimension is hydro carbonic potentials. Different geographical regions of the world in terms of power and influence over other areas and amount of importance that have in the policy of world powers do not have the same status. Each of the different geographical areas based on their relative and absolute position, and other structural and functional features has a special geopolitical weight.

    Methodology

    In this paper, we try to study and explain the geopolitical importance of the Kurdish region in northern Iraq with a descriptive - analytic approach and use of related texts, documents and books. And for that the methodology of the research is based on descriptive analysis.

    Results And Discussion

    Kurdish Region in the Middle East with an area of 475,000 square kilometers is located in the heart of the crisis region of the Middle East. Located at the crossroads of four different areas of civilization, Turk- Altai civilization in the north, Arabic and Semitic civilization in South and South-West, Aryan civilization in the East, Slavic and Armenian civilization in the North East, and division among four countries, has cause the more complex issues in this part of the Middle East. Meanwhile, Iraqi Kurdistan in terms of having energy natural resources, flowing a lot of rivers and hidropolitical issues related to them, and its transitional and tourism position, play a very important role in structure of political geography of Iraq. Moreover, decentralization of Iraqi political system has increased the geopolitical importance of regions in Iraq.

    Conclusion

    Research findings show that Iraqi Kurdistan in comparative with another region of Iraq has a very important position in the country. This part of Iraq that has located in north of country, due to its geopolitical and hydro political position, play an important role in structure of political geography of Iraq, especially after fall of Saddam in 2003 until now.

    Keywords: Kurdistan, Middle East, Iraq, Geopolitics, Hydropolitics, Geopolitical weight
  • Parisa Sajjadi, Majid Karimpoor Reihan Page 15

    Free zones have special position to attract foreign and local tourists, therefor development of required capabilities and facilities to increase tourism attraction should be considered. The aim of this study is to investigate tourism development strategies for Arvand free zone. This research is descriptive and practical based on method and purpose and the statistical population is consisting of all experts and employees in tourism sector of Arvand Free Zone Organization, Abadan Cultural Heritage, Handcrafts and Tourism office and Abadan municipality which are included 36 persons that due to small number of statistical population, all individuals of it were considered. Data were collected by library studying and researcher made questionnaire. In data analyzing by SPSS software, frequency table, bar or box charts and single sample T-test were used. The results show that the absorption of non-governmental investment, infrastructures, amenities and tourism facilities in this area all have effective role in the tourism development of this region. Arvand free zone with its unique features has ability to achieve a special place in tourism and tourist attraction and by multidimensional planning in the region can develop and organize tourism industry in a way that lead to economic growth, social welfare and sustainable development. In the following of this research, strategies for the tourism development of the region at national and international levels have been presented.

    Keywords: tourism development, Arvand free zone, SPSS software, Bar chart, single sample T-test
  • Afshin Mottaghi Page 29

    Security is a substantial and essential factor to the development of any state after the political stability. This factor makes a space of perpetuity and prosperity in all scales and according to its increasing or decreasing, the process of development in any state takes more different visions. Security has an uncontroversial significant in border territories and lacking of it makes a state faced with geopolitical issues out of the borders. The aim of the paper is spatial analyzing of the security in 5 border cities of Iran’s Kordestan. The main question of this paper what are the security circumstances in the border cities in Kordestan. To studying of the concept of security, 383 people of the whole 9 border cities of Kordestan has evaluated by means of 18 indexes of the sustainable security. As a result, economic circumstance is a vital and substantial index in the security position of the area. Environmental changes as a second index have affected in the perpetuity of the unacceptable security circumstance of the border cities and ethnicity as a third poignant index has influenced on the security. Therefore, as much as heterogeneous distribution of economic indexes and harsh changes in environment, the security position is uncomplimentary.

    Keywords: Security, Border, Territory, Kurdistan
  • Yashar Zaki, Mostafa Rashidi Page 43

    Problem Statement: Uneven spatial and temporal distribution of rainfall, shortage of rainfalls, the disproportion between supply and demand for water in some areas of the country, dwindling water resources, particularly as a result of uncontrolled exploitation of groundwater and surface water and climate change along with high population growth especially in some areas of the country on the one hand Water from areas with relatively good hydrological be other places with water shortages on the other hand, it is Intense competition and the appropriation of water resources will be negative. This is the field of tension between groups, with each population centers and residential spaces provided. In terms of geopolitics which led to the formation of "hydro-negative" in the national and regional scale. The present article is descriptive and analytical research methods to identify and explain the effects of non-use planning and management of land unmatched ability in the field of water resources and especially the inter-basin transfer of water from the Karun watershed basin in the central plateau of Iran, the conflicts and local divergence has been done.

    Discussion

    The main purpose water transfer project is to transfer the "surplus water", water rights, Waters share, owners of existing subscriptions and environmental sustainability, economic, social and political basin of origin is a priority and not seriously deficient. National species based on systematic approach to landscape look national territory and to avoid local and wide area within the central plateau of Iran's ethnic soon be saved from the scourge of dehydration, but not at any price. For example, water from the basin Beheshtabad and Koohrang the river and the recent initiative entitled "Drinking Water Supply Project Isfahan" and "comprehensive plan for restoration of the catchment basin Zayandehrood" not to be as anticipated in the initial plan (1100 million cubic meters) and regardless of the source and basins downstream needs to be done.

    Conclusion

    In short, the plan to transfer water from the Great Karun catchment area, beyond technical aspects and consequences of the ecological, economic, political, social, and environmental security and integrated source and target systematically taken into account. Comprehensive and integrated study of the effects and consequences of Karun watershed sub-basin water transfer on national interests, regional and local needs in a complete scientific experts and based on international standards such as Codex and proposed standards UNESCO, World Commission on Dams, indicators sustainable development and inter-basin water transfer successful and unsuccessful experiences in different countries and, without thinking of social, economic and political localism to be done. Considering the geographical space as an integrated and systematic as well as the interaction space components, in the geopolitical space is exactly the approach, Such a holistic approach in the implementation of political geographers and spatial development plan preparation and construction of regional and local and national recommend.

    Keywords: Geopolitics, Hydropolitics, Inter-basin water transfer, Karun national security
  • Abbas Alipour, Hassan Saadati Jafarabadi, Hassan Jabary Page 61

    Problem Statement: Iran's Kurdistan province in terms of identifying the areas of identity (national identity and ethnic identity) is affected by the process of globalization. The aim of this study is to “review the development process of cultural globalization and its impact on national identity and ethnic Kurdish minority in Kurdistan” In this connection, questions are raised as follows: 1. what is the relationship between globalization and national identity of Kurds there? 2. What is the relationship between globalization and Kurdish ethnic identity? In terms of methodology, the study is a positivist (proof) and in terms of research, analytical and correlation. Data for this study were collected using a questionnaire techniques. To do this, researchers recognized the validity and reliability indices and scale, Likert rank them in the form of a questionnaire prepared for distribution among the elite to have. To select the sample size used in this study sample is obtained by this method, the sample includes 235 people. Master's degrees and doctoral students of Kurdistan province as the population of the study are According to official statistics, in 1982 the number of people.

    Discussion

    By doing regression testing hypothesis about the first hypothesis " there is a significant relationship between globalization and national identity of Kurds”, The results show that the amount F (090/6) and the significance level 0/014), the independent variable (globalization) is relatively high explanatory power and is able to change the dependent variable (national identity Kurdish minorities) to as well as their experiences. Therefore, to ensure linear regression analysis of the relationships between independent and dependent variables can be used.

    Conclusion

    According to analysis of regression equation between the variables can be concluded that the standardized coefficient ./143) show Which changes the size of a standard deviation in the independent variable globalization causes a change in the amount ./143 standard deviation (positive) in the ethnic identity .This shows the positive effect of globalization on ethnic identity is variable . In this case also seen the above rates are generally low and shows although globalization on ethnic identity Kurdish minority in Kurdistan province had a positive effect, but the significance of such effects is very low. It can be concluded that the global variable only able to account for only 2% of the variability of ethnic identity and other unknown factors are responsible for 98 percent of variation In the end, it was determined that the standardized regression coefficients for the variables of globalization and national and ethnic identities respectively (-. / 167) and (. /143) in a significant error level is less than 05/0. Although it can be said that globalization leads to a discrete entity, but this phenomenon has not been able Identity crisis created in the Kurdistan region, because national identity and ethnic identity among Iranian Kurds integral parts of each other.

    Keywords: Cultural globalization, national identity, ethnic identity, the Kurdish minority
  • Habib Allah Karimiyan, Mahsa Fakar Page 77

    One of the problems the present world is faced with is the maintenance of the areas’ stable tourism. In Iran, planning in this regard has been less paid attention to; this has caused activity in this field not to be that much profitable. Therefore, this study has been conducted with the aim of management evaluation and planning in different aspects for the purpose of tourism development. This study is a survey and the data collection has been through questionnaire whose justifiability was confirmed via experts and researchers; additionally, its perpetuity was established through the Cronbach alpha of 0.88. In this study, 160 questionnaires were distributed. Having collected the required data, SPSS has been used to analyze the data. The results of this study through linear regression test and one sample t-test confirm that there is a significant relationship between the body-space, cultural-social, and economic aspects of tourism developing planning with the tourism attraction rate. Tourism developing planning in the fields of body-space and cultural-social has not been implemented well in this area. On the other hand, with regard to economic aspect, there have been significant implementations in this area. The management of tourism development planning has a significant relationship with the number of tourists in this area with 50% of this relationship being related to planning in the field of body-space. It was also made clear that there is no appropriate performance in terms of planning in this area, especially in the field of body-space, this performance has been evaluated as being weak.

    Keywords: Tourism management, planning, historical monuments, Choqazanbil temple
  • Nayer Pirahari, Mansure Tajik Page 95

    The aim of the present research is to study the social participation of Tehran city citizens in municipal activities. The theoretical framework of research on Durkheims, Giddens, Homans, Dahl theory was selected. In this research the method of research is survey and technique of data collection is questionnaire. In this research 286 of the citizens of this city (region1 & region20) have been selected with the use of simple random sampling method and have responded to social participation questionnaires. The collected data from the questionnaires were analyzed with the use of program of spss. The results showed that 12.7 percent of respondents in down amounts, 65.6 percent in average amounts and 21.7 percent in top amounts are involved in municipal affairs. As well as between the respondent's participation in municipal affairs by place of residence, history of residence, ownership of urban environment, social trust and satisfaction with municipal services direct relation was observed.

    Keywords: participation, social participation, participation in municipal affairs, city of Tehran, Social trust, ownership of urban environment, satisfaction with municipal services
  • Nosrat Barzegar, Hosein Mousazadeh, Aeyob Badragh Nejad, Mehdi Khodadad Page 111

    Assessment and evaluation is an accepted way to achieve sustainable development goals which can be seen as a means for environmental potential effects which is caused by implantation of construction and development projects in urban areas. This assessment can identify the potential effects of the project and provide an optimal choice to complete the project. Mazandaran province with diverse appropriate ecosystem is one of the most populated area of Iran which is suitable for human living but in recent years has shown a dramatically increase in rural population rate. This has led to an increase in urbanization rate which is consequently caused an increasing pressure on the environment. This research had been conducted with aiming analysis of environmental condition of urban settlement in Mazandaran province with application of VIKOR method. A comparative study of environmental condition of urban settlement revealed that settlements in tow cities of Mazandaran, namely Noshahr and Amol have achieved first and last grate among other cities accordingly.

    Keywords: Environmental condition, Urban Settlements, Multiple criteria decision, making, VIKOR, Mazandaran
  • Ghassem Keikhosravi, Hassan Lashkari, Mojtaba Bghai, Mahdi Nahardhni Page 125

    Locate is one of the most important factors in the development of regional planning. Rational and balanced distribution of economic activities and regional development goals of the political and social establishment of industrial units, followed economic growth and distribution leads to reducing regional disparities and adjusted rural and urban disparities and followed social justice in the region. Sabzevar city due to the presence of mines and agricultural activities needed for the development of its manufacturing industry. In this study, we tried to be with emphasis on hydro-climate and 20 years statistics (1990-2011) of Synoptic station in city of Sabzevar, recognize suitable Sites for the development of manufacturing industries. In this research using climatic layers and water resources, natural factors and infrastructure possibilities and applicable type (temperature, wind, river level of underground water) and other data layers such as topography, power transmitting lines ,road which all are resulted from analyses in GIS selecting proper locations to establish industries have been considered. After providing data layers , determined standards were used by environment organization to establish factory industries and obtained weights through professional knowledge using AHP method and phase location finding model in five groups of industry codes (A-B-C-D-E) The results of the final output maps in various industrial groups by applying the prevailing wind direction to locate the best areas explained as follow: Code A: Southwest, north and northeast Code B: Southwest and Northwest Code C: Southwest and Northwest Code D: Southwest and Northwest Code E: Southwest and Northwest .

    Keywords: location finding, factory industries, GIS, Sabzevar city. Received Date: 10 July 2016 Accepted Date: 25 September 2016
  • Farhad Hamzeh, Ardavan Behzad Page 149

    Flood is among phenomenon which brings about considerable damage each year. This has been attracted greatly by hydrologists. The factors such as physiography, geomorphology and human factors can accelerate this phenomenon in basins. For using water source, flood management, damming, watershed management and the most basic hydrologic studies, peak discharge is important, so accuracy of studies and the safeties’ level of the hydraulic structures and establishments are independent to it. In this research potential flood Kharashk basin were studied by using of SCS method. So Basin Hydrograph dimensions calculated by using of 24 hour rainfall, time of concentration, Curve Number, rainfall excess, time to peak and peak discharge. Then was design Hydrograph for basins in 2,5,10,25,50,100 period time . Results show, because of form of Kharashk basin, it has not ability for making flood, but because of narrowness of basin, runoffs in short time arrive to main drainage and fill it. So it will have ability for making flood where that the river gets out of mountain.

    Keywords: Regional analysis, peak discharge, SCS method, Time to peak, Curve number, Kharashk, Hydrograph
  • Iman Chaghajerdi, Reza Mokhtari Malek Abadi Page 161

    Sport Tourism is also a part of tourism is considered that the combination of sport and tourism, there is growing at a rapid rate and becoming major industrial and independent. One of the problems of tourism in Iran, including Isfahan, imbalance in spatial organization and lack of hierarchy based on the interaction between tourism areas. Level of tourism infrastructure in different regions of the province and balanced distribution infrastructure and moderating inequality in different areas, one of the major initiatives is the development of Tourism. The aim of this study was the city of Isfahan in terms of sports tourism infrastructure and the HDI model has been used to analyze it The research is descriptive analysis was used for data collection of statistics Isfahan. The results showed that all 24 city of Isfahan has deprived their level of development.

    Keywords: sport tourism, sports infrastructure, leveling, Isfahan, model HDI
  • Ismail Ebrahimi Page 173

    The main objective of this paper is to examine the root causes of the formation of reverse migration and its Impact on the reconstruction of socio-cultural, economic, policy and strategic spatial-physical and villages of Ardebil north (Parsabad, Bilesuar And Moghan). Method of the research is also library – documents that With analysis of Secondary data from population and housing censuses And using simple random sampling by distributing questionnaires among 333 people from relevant authorities (governors, district), housing experts Housing, and village Islamic council members and residents of villages was carried out. To test Research Variables use Pearson's method and SPSS software. The results show that a positive, Meaningful and effectiveness relationship is between Reverse migration variables and socio-cultural, economic, policy and spatial-physical and strategic variables.

    Keywords: status, Pars Abad, Bilehsuar, germi, reverse migration, rural development
  • Azita Rajabi, Masoud Mahdavi, Mohamadebrahimndi Darzi Ra Page 193

    The preference of pedestrian and cities pavement’s role is destructed gradually and the quality of urban open spaces and sidewalks are decreased by expanding the cities. The pavements are arena that can have fundamental role as origins in upgrading contact surface, connections, and social interactions between citizens. Therefore, the pavement has special importance among planners, urban designers, and citizens. Because constructing an especial path for pedestrians not just have effective role in renewal of city centers, but lets the citizens completely focus on shopping, visual line, and walking calmly. Although a part of urban trips are made on walking and most of the cities have convenient facilities to make the pavements at the heart of urban networks, unfortunately there is also no attention to creating pavements in Iran’s urban system. Hence, the urban planning and designing are taken away more and more from humanitarian needs and scales, and so the importance and value of urban social and cultural attractions are reduced. The scope of this study is attending to evaluation of pavements operation in Sadeghieh and Farahzad streets, and investigating the quality and quantity properties of them regarding to walking promotion according to five key indicators. Therefore, we can choose more convenient pavement by regarding to the quantity and quality criteria of pavement’s properties. The results show that the Sadeghieh’s pavement has the highest five key indicators and highest significance level than the properties of convenient pavement according to value of indicators, analyzing the Pearson’s correlation coefficient, and its significance level.

    Keywords: Pavement, Modifying, Walking culture, Comfort, Tehran region 2