فهرست مطالب

گیاهان دانه روغنی - شماره 2 (1394)

نشریه گیاهان دانه روغنی
شماره 2 (1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • اکرم منتظریان، محمدعلی آقاجانی *، علی اسکندری صفحات 1-14
    Macrophomina phaseolina یک بیمارگر قارچی خاک زی است که عامل بیماری پوسیدگی ذغالی سویا و بسیاری از گیاهان می باشد. شدت بیماری در میزبان های مختلف با شرایط آب و هوای گرم و خشک در ارتباط است. به منظور تعیین دماهای اصلی (کمینه، بهینه و بیشینه ) مورد نیاز برای رشد میسلیومی و جوانه زنی میکروسکلرت ها، سه جدایه ی قارچ تهیه شده از مزارع سویای سه منطقه ی علی آباد، گرگان و کلاله در استان گلستان در شرایط آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفتند. رشد میسلیومی و تعداد میکروسکلرت های جوانه زده در دماهای مختلف به طور روزانه ثبت شد و برازش داده ها با سه مدل رشد بتا، دوتکه ای و دندان مانند مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه های آماری (رگرسیون غیرخطی) نشان داد که مدل دوتکه ای، مناسب ترین مدل برای توصیف روابط دما با رشد میسلیومی و جوانه زنی میکروسکلرت های این قارچ در نظر گرفته شد. دماهای کمینه، بهینه و بیشینه ی محاسبه شده به وسیله ی مدل دوتکه ای برای رشد میسلیومی به ترتیب 8، 5/34 و 3/44 درجه و برای جوانه زنی میکروسکلرت به ترتیب 9/8، 3/32 و 5/45 درجه بود.
    کلیدواژگان: سویا، پوسیدگی ذغالی، دماهای اصلی، رشد میسلیومی، جوانه زنی میکروسکلرت ها
  • منصوره کمندلو *، علی جعفری مفیدآبادی صفحات 15-28
    به منظور بررسی اثر اندازه بذر و رقم بر روی تشکیل غلاف کامل و عملکرد، آزمایش با سه رقم سویا Glycine max L.شامل ویلیامز، کتول و سحر با سه اندازه بذر (کوچک، متوسط و درشت)، به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 1390 اجرا شد. تجزیه واریانس داده های به دست آمده نشان داد که بین ارقام سویا از نظر تشکیل غلاف کامل و عملکرد، اختلاف معنی داری در سطح یک درصد وجود داشت. نتایج مقایسه میانگین بین ارقام نشان داد که بیشترین تعداد غلاف کامل در رقم سحر به تعداد 64 و کمترین آن در رقم کتول به تعداد 36 عدد به دست آمده است. با توجه به مشاهدات، به نظر می رسد عدم تشکیل غلاف کامل نشان دهنده حساس بودن آن نسبت به سایر ارقام بوده که سبب کاهش تعداد کل غلاف کامل در این رقم گردید. نتایج مقایسه میانگین عملکرد ارقام مختلف نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در رقم ویلیامز 2984 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن در رقم کتول با 2246 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. تجزیه داده های به دست آمده، بیانگر وجود اختلاف معنی داری در سطح یک درصد بین اندازه های مختلف بذور (درشت، متوسط و ریز) برای در صد تشکیل غلاف کامل و عملکرد است. مقایسه میانگین بین اندازه های مختلف بذر روی تشکیل غلاف کامل نشان داد که بیشترین تعداد کل غلاف کامل در بذور درشت به تعداد 57، و کمترین آن در بذور ریز به تعداد 43 عدد، به دست آمد. مقایسه میانگین عملکرد تحت تاثیر اندازه های مختلف بذر نیز نشان داد که بیشترین عملکرد در تیمارهای مربوط به کاشت با بذور درشت به میزان 3192 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد در اندازه بذر ریز به میزان 1981 کیلوگرم در هکتارحاصل شد. با توجه به نتایج، اندازه بذر در تشکیل غلاف کامل و حصول عملکرد مطلوب و در نهایت تهیه و تولید بذر سویا موثر است.
    کلیدواژگان: اندازه بذر، رقم، سویا، عملکرد، تشکیل غلاف کامل
  • ملیحه بهشتیان، محسن باقری*، محمدرضا داداشی صفحات 29-40
    به منظور بررسی اثر آرایش کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد کتان روغنی در منطقه گرگان آزمایشی در سال زراعی 92-1391 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان (عراقی محله) اجرا شد. تیمارهای مورد آزمایش شامل فاصله ردیف در سه سطح 30، 45 و 60 سانتی متر و فاصله بوته روی ردیف کاشت در سه سطح 5، 10 و 15 سانتی متر بود که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد تیمارهای فواصل کشت بر روی عملکرد دانه، شاخص برداشت، ، وزن هزار دانه، تعداد طبق در متر مربع، وزن طبق در بوته و درصد روغن در سطح یک درصد معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه، اثرات متقابل فاصله بین ردیف 30 و فاصله روی ردیف 5 سانتی متر با 3426 کیلوگرم و کمترین عملکرد در تیمار فاصله بین ردیف 60 و فاصله روی ردیف 10 سانتی متر با 1765 کیلوگرم در هکتار مشاهده گردید. با توجه به نتایج این تحقیق، با تعیین آرایش کاشت مناسب می توان عملکرد گیاه کتان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: کتان روغنی، آرایش کاشت، تراکم، گیاهان روغنی
  • کامی کابوسی*، ابوالفضل فرجی، سید محمد مهدی نژادحسینی صفحات 41-58
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر سطوح مختلف شوری آب (2/1، 4، 7 و 10 دسی زیمنس بر متر) و ورمی کمپوست (صفر، 3، 6 و 9 تن بر هکتار) بر کلزا (هایولا 401) بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 93-1392 در شرایط گلدانی انجام شد. نتایج نشان داد که شوری بیش از 4 و 7 دسی زیمنس بر متر موجب کاهش معنی دار به ترتیب طول غلاف و ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین گردید. شوری منجر به کاهش معنی دار وزن هزار دانه و عملکرد و بهره وری آب دانه شد به طوری که این صفات در شوری 10 نسبت به 2/1 دسی-زیمنس بر متر به ترتیب 25، 26 و 26 درصد کاهش یافت. بیشترین و کمترین عملکرد بیولوژیکی به ترتیب در شوری 7 و 10 دسی زیمنس بر متر مشاهده گردید. شوری 10 نسبت به 2/1 و 7 دسی زیمنس بر متر به ترتیب موجب حدود 32 و 55 درصد کاهش عملکرد بیولوژیکی شد. تفاوت بین تیمارهای مختلف شوری از نظر درصد روغن معنی داری بود ولی این تفاوت از الگوی منظمی برخوردار نبود. اختلاف بین تیمارهای مختلف ورمی کمپوست از نظر کلیه صفات مورد بررسی بجز ارتفاع اولین غلاف، تعداد دانه در غلاف و شاخص برداشت معنی داری بود. کاربرد 9 تن بر هکتار ورمی کمپوست نسبت به عدم کاربرد موجب افزایش ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد و بهره وری آب دانه، عملکرد بیولوژیکی، درصد روغن و عملکرد و بهره وری آب روغن به ترتیب به میزان 10، 15، 10، 25، 26، 6 و 32 درصد گردید.
    کلیدواژگان: بهره وری آب، شوری آب، کلزا، هایولا
  • امیر رضا صادقی بختوری*، بهمن پاسبان اسلام، سمانه قربی چلکی، حمید محمدی صفحات 59-74
    به منظور ارزیابی اثرات پرایمینگ و تنش کم آبی روی گلرنگ بهاره آزمایشی در ایستگاه تحقیقات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان طی سال زراعی 1393 به اجرا در آمد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار صورت گرفت. تیمارهای آزمایش شامل پرایمینگ بذر در چهار سطح (محلول اکسین، محلول نیتروکسین، هیدروپرایمینگ و شاهد) و تنش کم آبی در سه سطح (مرحله ساقه رفتن، پر شدن دانه و شاهد) بودند. مدت اعمال تنش در مراحل ساقه رفتن و پر شدن دانه برابر بود با تبخیر 120 میلی متری از آب درون تشتک تبخیر کلاس A که به طور تقریبی 10 روز به طول انجامید. اثر متقابل پرایمینگ در تنش کم آبی بر سرعت رشد طبق و وزن گلبرگ در بوته معنی دار بود. بالاترین میزان عملکرد دانه در بوته در تیمار پرایمینگ اکسین ( 44/15 گرم در بوته) و نیتروکسین (15/15 گرم در بوته) و در تیمار آبیاری کامل (04/39 گرم در بوته) به دست آمد. عملکرد دانه در بوته با تمامی صفات مورد بررسی همبستگی مثبت و معنی داری داشت که در این میان بیشترین همبستگی با درصد مغز دانه (85r= ) داشت. به طور کلی پرایمینگ بذر باعث بهبود صفات مورد مطالعه شد، در این میان بذور پرایمینگ شده با اکسین و نیتروکسین نسبت به بذور هیدروپرایمینگ شده عکس العمل بهتری از خود نشان دادند این امر می تواند به خصوصیات شیمیایی و قدرت تحریک کنندگی بیشتر این ترکیبات مربوط باشد، می توان نتیجه گرفت استفاده از پرایمینگ بذر می تواند اثرات نامطلوب تنش کم آبی در زمان سبز کردن بذر گلرنگ در مزرعه را کاهش بدهد.
    کلیدواژگان: اکسین، تنش رطوبتی، پرایمینگ، نیتروکسین
  • هادی نجفی نوایی*، عباسعلی نوری نیا، ابوالفضل فرجی، محمدرضا داداشی، حسین غلامی تیله بنی صفحات 75-91
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بر تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشمیایی بذور زوال یافته کلزا به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل زوال بذر در پنج سطح (0، 48، 72، 96 و 144 ساعت) و هیدروپرایمینگ در سه سطح (0، 5 و 10 ساعت) بود. در این روش بذرهای کلزا پس از زوال یافتن در دمای 43 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 100 درصد انجام شد. نتایج تغییرات فیزیولوژیکی بذر نشان داد که با افزایش سطوح زوال، خصوصیاتی نظیر درصد، سرعت و یکنواختی جوانه زنی، مقدار استفاده از ذخایر بذر و کارایی استفاده از ذخایر بذر کاهش یافت، اما میزان این کاهش برای بذرهای پرایمینگ شده کمتر بود. همچنین در کلیه سطوح زوال، بذرهای پرایم شده نسبت به شاهد زمان کمتری طول کشید تا به 50 درصد جوانه زنی برسند. در مورد تغییرات بیوشمیایی که شامل تغییر در میزان پراکسیداسیون لپید، میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان سوپر اکسید دیسموتاز، پراکسیداز، کاتالاز و هدایت الکتریکی (EC) بود، نتایج نشان داد که با افزایش سطوح زوال میزان پراکسیداسیون لیپید، افزایش و میزان فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز کاهش یافت، اما میزان این افزایش و کاهش برای بذرهای پرایمینگ شده کمتر بود. همچنین در کلیه سطوح زوال، در بذرهای پرایم شده نسبت به شاهد مواد محلول سیتوپلاسمی کمتری از غشاء پلاسمایی به محیط بیرون تراوش یافت. به طورکلی می توان نتیجه گرفت که هیدروپرایمینگ باعث کاهش پراکسیداسیون لیپید، بهبود بذرهای زوال یافته و به دنبال آن افزایش قدرت سبزشدن کلزا می شود.
    کلیدواژگان: کلزا، زوال بذر، هیدروپرایمینگ، آنتی اکسیدان، پراکسیداسیون لیپید
  • ابوالفضل فرجی*، ناصر لطیفی صفحات 93-106
    وزن دانه کلزا تابعی از عوامل محیطی مانند دما و نسبت فتوترمال طی دوره پر شدن دانه، طول دوره و سرعت پر شدن دانه است. هدف این آزمایش تعیین عوامل محیطی موثر بر وزن دانه، طی دوره پر شدن دانه، بود. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در دو شرایط آبیاری تکمیلی و دیم در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد انجام شد. پنج تاریخ کاشت با فاصله 30 روز بین آن ها در کرت های اصلی و دو رقم کلزا (هیبرید هایولا401 و رقم آرجی اس003) در کرت های فرعی قرار گرفتند. به ازای افزایش هر درجه سانتی گراد میانگین دمای هوا طی دوره پر شدن دانه، وزن هزار دانه در هایولا401 و آرجی اس003 به ترتیب 171/0 و 144/0 گرم کاهش یافت. بین وزن هزار دانه با میانگین نسبت فتوترمال طی دوره پر شدن دانه یک رابطه درجه 2 مشاهده شد. بین سرعت پر شدن دانه با وزن هزار دانه رابطه خطی وجود داشت، که به ترتیب 67 و 74 درصد از تغییرات در هایولا401 و آرجی اس003 را توجیه کرد. روابط قوی بین وزن دانه با دما، نسبت فتوترمال و سرعت رشد جامعه گیاهی طی دوره پر شدن دانه و طول دوره و سرعت پر شدن دانه تحت شرایط محیطی مختلف، تاریخ های مختلف کاشت و ارقام مختلف نشان دهنده اهمیت این صفات در تعیین وزن دانه کلزا بود
    کلیدواژگان: تشعشع، دما، رقم، سرعت رشد جامعه گیاهی، وزن دانه
|
  • Akram Montazeriyan, Mohamadali Aqajani *, Ali Eskandari Pages 1-14
    Macrophomina phaseolina is a soil born fungal pathogen that caused charcoal rot of soybean and several other plants. Disease intensity in different hosts is related to hot and dry weather condition. In order to determination of cardinal (minimum, optimum and maximum) temperatures required for mycelial growth and microsclerotial germination, three fungal isolates prepared from soybean fields of three regions Aliabad, Gorgan and Kalaleh in Golestan province were studied in vitro. Mycelial growth and germinated microsclerotia number were recorded daily in different temperatures and fitness of data with three growth models (Beta, segmented and dent-like) were examined. Results of statistical analyses (nonlinear regression) showed that the segmented was the most suitable model for describing the relationships between mycelial growth and microsclerotial germination of this fungus. Minimum, optimum and maximum temperatures estimated by the segmented model for mycelial growth were 8, 34.5 and 44.3 ºC, respectively, and 8.9, 32.3 and 45.5 ºC for microsclerotial germination.
    Keywords: Soybean, charcoal rot, cardinal temperatures, mycelial growth, microsclerotial germination
  • Mansoreh Kamandloo *, Ali Jafari Mofidabadi Pages 15-28
    In order to study the effect of seed size and cultivar on pod formation and yield, a factorial experiment was performed as a Randomized Complete Block Design (RCBD) with three cultivars (williams, Sahar and Katol) and three seed size (small, medium and large) in 2011 The results of analysis of variance showed that there were significant difference between cultivars for pod setting and yield at 1%probability level. Mean comparison between cultivars indicted that highest pod setting was observed in Sahar with 64 pods and lowest in Katol with 36 pods. Based on the observation, it seems that unfertile pods in the latter one is the indicator of its susceptibility compared to other cultivars resulting in decreased number of fertile pods. Mean yield comparison revealed that he highest yield (2984 kg/ha) was produced by Williams while lowest yield (2246kg/ha) belonged to Katol.The analysis of variance of the dates indicated that there was significant difference between seed sizes (Small, Medium and Large)at 1% probability level for pod fertility and yield. Mean comparison between seed size for pod setting indicated that large-and small sized seeds produced the highest (57) and lowest (43) number of pods, respectively. The mean comparison of yield under the influence of various sizes of seeds revealed that the highest yield (3192 kg/ha) was produced in sowing large seeds whereas the lowest yield (1981 kg/ha) was obtained with small seed size. Based on the results, seed size was effective in pod setting and producing suitable yield, and as a consequence it was effective for soybean seed increase.
    een 1000-SW and seed filling rate, explaining 67 and 74% of the variation for Hyola401 and RGS003, respectively. The strong relationships of SW with temperature, PTQ and CGR during SFP, and the duration and rate of SFP over different environmental conditions, SDs and cultivars, showed these variables to be generally applicable in SW determination.
    Keywords: Seed size, Cultivar, Soybean, yield, Pod fertility
  • Malihe Beheshtian, Mohsen Bagheri *, Mohammad Reza Dadashi Pages 29-40
    A study was conducted to evaluate the effect of planting Pattern on yield and yield components of oil linseed at the agricultural research station of Gorgan (Araqi Mahalleh) in 2012-2013. Experimental treatments were row distances at three levels: 30, 45 and 60 cm and three within row distances (5, 10 and 15 cm). A factorial experiment was performed based on a randomized complete block design with three replications. The results of this study indicated that row spacing had a significant effect (p≤0.01) on seed yield, harvest index, thousand seed weight, number of heads per square meter, head weight per plant and oil percentage. The highest grain yield (3426kg per ha) was observed at planting patterns 30 cm by 5 cm and lowest yield (1765 kg/ha)was seen at planting pattern of 60 cm by 10 cm. Based on the results of the present study, linseed yield might be increased by determining suitable planting pattern.
    Keywords: Linseed, Planting pattern, density, Oil seed crops
  • Kami Kaboosi * Pages 41-58
    This study was conducted aiming to investigate the effects of different irrigation water salinity (1.2, 4, 7 and 10 dS.m-1) and vemicompost usage (0, 3, 6 and 9 ton.ha-1) levels on canola (Hyola 401 cultivar) as factorial experiment based on completely randomized design with 3 replications in pot condition in 2013-14. The results showed that height of the first silique and silique length significantly decreased when salinity was higher than 4 and 7 dS.m-1, respectively. Salinity resulted in decreasing 1000- seed weight and seed yield and water productivity, significantly, so water salinity 10 dS.m-1 in comparison with 1.2 dS.m-1 caused to decreasing by 25, 26 and 26 percent respectively. Maximum and minimum values of biological yield observed in irrigation water salinity 7 and 10 dS.m-1, respectively. Water salinity 10 in comparison with 1.2 and 7 dS.m-1 resulted decreasing in biological yield by 32 and 55 percent, respectively. .There was significant difference between salinity treatments in aspect of seed oil content. However, it did not follow a certain order. On the base of findings, significant difference was observed between vermicompost treatments on all studied traits except height of the first silique, number of seeds per silique and harvest index. In comparison with no usage, application of 9 ton.ha-1of vermicompost led to increasing plant height, number of silique per plant, 1000- seed weight, seed yield and water productivity, biological yield, seed oil yield and water productivityby 10, 15, 10, 25, 26, 6 and 32 percent, respectively.
    Keywords: Canola, Hyola, Water productivity, water salinity
  • Amirreza Sadeghi *, Bahman Pasban, Samane Qorbi, Hamid Mohamadi Pages 59-74
    In order to study the effects of priming and water stress on safflower, an experiment was conducted at the research farm of the college of agriculture, Azerbaijan Shahid Madani University in 2014. The experiment was done factorial on randomized complete block design (RCBD) with three replications. Priming factor included (Water and nitro auxin, water and auxin, hydro priming and control (without priming) and factor water stress include (stress on during stem stage, stress during grain filling stage and control (normal). Water stress during stem and grain filling period was equal to 120 mm of irrigation based on evaporation from the evaporation basin that approximately 10 day. The results showed that all traits were affected by water stress and priming main effects. Interaction between factors was a significantly effect on the plant growth rate and petal weight. The highest seed yields per plant were obtained from auxin priming (15.44 g) and nito auxin priming (15.15 g) and full irrigation (Control) (39.04 g). The seed yield per plant showed with the most correlation (r= 0.85) with the percentage of the grain kernel. This study showed that application of priming useful role in improving the growth, yield and performance components of safflower, and also the seed priming with auxin and nitro auxin, were better than seed hydro-priming, this can be related to the chemical properties of these compounds. It can be concluded that using seed priming could alleviate water stress adverse effects, and improved plant growth and yield of safflower.
    Keywords: Auxin, Drought stress, Grain filling, Nitroauxin, Priming
  • Hadi Najafi Navaei *, Abbas Ali Nourinia, Abolfazl Faraji, Mohammad Reza Dadashi, Hosein Gholami Tileh Bani Pages 75-91
    This research was conducted to evaluate the effects of priming on physiological and biochemical deterioration of canola seeds. A factorial experiment based on a CRD with three replicates was performed in 2012. Treatments were combinations of five levels of seed ageing (0, 48, 72, 96 and 144 hours) and three levels of hydro-priming (0, 5 and 10 hours). Canola seeds were kept at temperature of 43°C and relative humidity of 100% to create seed aging. The results of physiological changes of seeds indicated that with an increase in ageing levels, characteristics such as germination percentage, rate, uniformity, and seed reserve utilization rate, seed reserve use efficiency decreased more than, primed seeds. At all levels of ageing, primed seeds reached to 50% germination earlier than the control. In the case of biochemical changes which were consisted of lipid peroxidation rate, activity rate of superoxide dismutase, peroxidase and catalase enzymes and electrical conductivity (EC) , results indicated that with an increase in ageing levels, lipid peroxidation increased, while the activity of superoxide dismutase, peroxidase, catalase enzymes decreased. However, , the rate of this increase and decrease was less in primed seeds. In addition, at all levels of seed ageing, less cytoplasmic soluble matter moved out of plasma membrane in primed seeds compared to the control. As a whole, we can conclude that hydro-priming resulted in reduction of lipid peroxidation, improvement of deteriorated seeds , and as consequence, the emergence strength of canola seed increases.
    Keywords: Canola, Seed Ageing, Hydro, priming, Antioxidants, lipid peroxidation
  • Abolfazl Faraji *, Naser Latifi Pages 93-106
    Seed weight (SW) in canola is a function of environmental factors, such as temperature and photothermal quotient (PTQ) during seed filling period (SFP), and duration and rate of SFP. The objective of this experiment was to determine environmental factors influencing SW, during SFP. The experiment was a randomized complete block design, arranged in a split-plot in two conditions, i.e. supplemental irrigation and rainfed. The experiment was conducted at Agricultural Research Station of Gonbad, during 2005-7. Two cultivars of canola (Hyola401 and RGS003) as subplots were grown at 5 sowing dates (SDs) as main plots, spaced approximately 30 days apart. For an each degree increase of mean air temperature during SFP, 1000-SW of Hyola401 and RGS003 decreased 0.171 and 0.144 g, respectively. There was a quadratic relationship between 1000-SW and PTQ during SFP. Also, there was a linear relationship between 1000-SW and seed filling rate, explaining 67 and 74% of the variation for Hyola401 and RGS003, respectively. The strong relationships of SW with temperature, PTQ and CGR during SFP, and the duration and rate of SFP over different environmental conditions, SDs and cultivars, showed these variables to be generally applicable in SW determination.
    Keywords: Crop growth rate, Cultivar, Radiation, Seed weight, temperature