فهرست مطالب

مهار زیستی در گیاه پزشکی - سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مهار زیستی در گیاه پزشکی
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شعبان کیا *، کامران رهنما صفحات 1-10
    بیماری پوسیدگی زغالی ناشی از Macrophomina phaseolina، از معمول ترین بیماری های سویا در بسیاری از نقاط دنیا می‏باشد.به دلیل خاکزی بودن قارچ بیمارگر و توان بالای ساپروفیتی آن در خاک، عدم کنترل موثر بیماری و ایجاد آلودگی های زیست محیطی در اثر استفاده از سموم شیمیایی، از عوامل آنتاگونیست طبیعی مانند جدایه های قارچی متعلق به جنس Trichoderma برای مهارزیستی این بیماری می توان استفاده کرد. در این پژوهشتاثیر دو جدایه متعلق به گونه های‏ Trichoderma harzianum و Trichoderma atroviride در کنترل M. phaseolina و همچنین القای مقاومت گیاه نسبت به این بیمارگر در شرایط گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در تیمارهای آلوده سازی خاک با بیمارگر، جدایه ی T. harzianum در خاک های سترون و غیرسترون به ترتیب موجب کاهش بیماری به میزان 62 و 65 درصد شد. جدایه T. atroviride نیز بیماری را در خاک های سترون و غیرسترون، به ترتیب 59 و 62 درصد کاهش داد. تلفیق دو جدایه ی تریکودرما با هم، به ترتیب بیماری را 67 و 70 درصد را کاهش دادند.براساس نتایج به دست آمده، در تیمارهای آلوده سازی نوک ساقه ی سویا با بیمارگر، گونه ی T. harzianum در خاک های سترون و غیرسترون به ترتیب موجب 56 و 58 درصد کاهش بیماری شد. جدایه ی T. atroviride نیز در خاک های سترون و غیرسترون به ترتیب موجب کاهش بیماری به میزان 52 و 53 درصد شد. تلفیق دو جدایه ی تریکودرما با هم، به ترتیب بیماری را 60 و 63 درصد کاهش دادند.در مجموع، در این پژوهش، جدایه های تریکودرما در خاک غیرسترون کارایی بیش تری در کاهش بیماری و القای مقاومت نشان دادند. جدایه های تریکودرما در تیمارهای آلوده سازی خاک با بیمارگر تاثیر بیش تری در کاهش بیماری داشتند. جدایه T. harzianum نسبت به جدایه T. atroviride موجب کاهش بیش تر بیماری در هر دو روش کاربرد بیمارگر شده است. تلفیق دو جدایه تریکودرما نیز تاثیر بیش تری در کاهش بیماری و القای مقاومت داشتند.
    کلیدواژگان: مهار زیستی، پوسیدگی زغالی، القای مقاومت، تریکودرما
  • محمدرضا صفری مطلق*، صابر محمدیان صفحات 11-25
    بیماری لکه قهوه ای برنج که توسط گونه های مختلفی از Bipolaris ایجاد می شود یکی از مهم ترین بیماری های برنج در ایران و جهان است. در این تحقیق، از مجموع 220 نمونه آلوده جمع آوری شده از مزارع برنج استان گیلان، با استفاده از محیط های کشت سیب‏زمینی، دکستروز آگار و آب آگار، 80 جدایه قارچی جداسازی شد. برای شناسایی این قارچ ها، خصوصیات مورفولوژیکی آن ها مورد استفاده قرار گرفت و قارچ‏های شناسایی شده به گونه های Bipolaris victoriae(24 جدایه)، Bipolaris oryzae(12 جدایه)، Alternaria tenuissima(11 جدایه)، Preussia sp. (8 جدایه)، Fusarium verticillioides(6 جدایه)، Alternaria infectoria (7 جدایه)، Alternaria citri(9 جدایه)، Trichoderma harzianum(یک جدایه) و Trichoderma virens(2 جدایه) تعلق داشتند. بیماری زایی تمامی جدایه های Bipolaris victoriae و Bipolaris oryzae به اثبات رسید و از بین جدایه های قارچی متعلق به جنس های قارچی دیگر20 جدایه که در برنج ایجاد بیماری نکرده یا قدرت بیماری زایی آن ها بسیار کم بود برای بررسی های مهار زیستی انتخاب شدند. در آزمایشگاه از روش های مختلفی مانند مطالعه بازدارندگی رشد victoriaeB. با استفاده از عصاره ی کشت، کشت متقابل قارچ های آنتاگونیست مورد نظر و victoriaeB. به روش کشت اسلاید و اثر متابولیت های فرار در بازدارندگی رشد این قارچ استفاده شد. T. harzianum به عنوان موثرترین جدایه در مهار رشد میسلیومی عامل بیماری در آزمایشگاه شناخته شد. در گلخانه همه ی جدایه ها به استثنای A. tenuissima و F. verticillioides شدت بیماری لکه قهوه ای را کاهش دادند که در این بین، جدایه ی Preussia sp. با کاهش شدت بیماری به میزان 4/33% موثرترین آنتاگونیست در بررسی های گلخانه ای تشخیص داده شد و در رتبه های بعدی به ترتیب جدایه های T. harzianum، A. citri، A. infectoria و T. virensاز بیشترین کارایی در کنترل بیماری برخوردار بودند. تجزیه ی واریانس و مقایسه ی میانگین صفات به روش حداقل اختلاف معنی دار (LSD)، تفاوت معنی دار قارچ های مورد مطالعه را از نظر کارایی در کنترل بیماری لکه قهوه ای برنج اثبات کرد.
    کلیدواژگان: قارچ آنتاگونیست، برنج، مهار زیستی، Bipolaris، گلخانه
  • سعیده تنها، فرشته بیات*، فاطمه جمالی، آیت الله سعیدی زاده صفحات 27-39
    نماتد مولد ریشه گرهی Meloidogyne javanica یکی از عوامل مهم بیمارگر گوجه فرنگی در کشور به شمار می رود. در این تحقیق کنترل بیولوژیک این نماتد توسط سویه های UTPF68 و UTPF101باکتری Pseudomonas fluorescens، مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا سویه ها از نظر دارا بودن ژن phlD از طریق واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) مورد بررسی قرار گرفتند. سپس توانایی تولید متابولیت‏های ضد میکروبی توسط این باکتری ها و تاثیر آن ها بر تفریخ تخم و فعالیت لارو سن دوم نماتد در شرایط آزمایشگاه و اثر بیوکنترلی آن ها بر فعالیت نماتد در ریزوسفر چهار رقم گوجه فرنگی در شرایط گلخانه براساس طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج واکنش زنجیره ای پلیمراز نشان داد که هر دو سویه واجد ژن phlD بوده و قطعه DNA با طول 629 جفت باز در آن ها تکثیر شد. سویه های باکتریایی قادر به تولید آنتی بیوتیک DAPG، سیانید هیدروژن و پروتئاز در شرایط آزمایشگاهی بودند. سویه UTPF68 نسبت به سویه UTPF101 توانایی بیشتری در عدم تفریخ تخم نماتد داشت، درحالی که میزان مرگ و میر لارو سن دوم در هر دو سویه یکسان بوده است. نتایج گلخانه ای نشان داد که سویه های باکتری موجب افزایش شاخص های رشدی ارقام و کاهش فعالیت نماتد در ریزوسفر آن ها شدند. میزان افزایش رشد یا کنترل نماتد بسته به رقم گوجه فرنگی و سویه باکتری متفاوت بود.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، نماتد ریشه گرهی، سودومونادهای فلورسنت، 2 و 4- دی استیل فلوروگلوسینول
  • دنیا بهرامیان، لاله نراقی، اصغر حیدری صفحات 41-51
    قارچ آنتاگونیست Talaromyces flavus از مهم ترین عوامل کنترل بیولوژیک بیماری های گیاهی خاکزاد مانند مرگ گیاهچه محسوب می شود. در این پژوهش، برای افزایش کارایی زادمایه جدایه های T. flavusبه دست آمده از گلخانه های خیار و مزارع گوجه فرنگی، پنج تثبیت کننده شیمیایی این قارچ بررسی شدند. براساس نتایج تحقیقات پیشین، موثرترین بسترها از لحاظ رشد، اسپورزایی و پایداری برای جدایه های T. flavus مربوط به خیار گلخانه ای و گوجه فرنگی، ترکیب سبوس برنج و خاک پیت بود. برای هر گیاه، آزمایشی در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنج تثبیت کننده مختلف (آمینوفنل، دی سیکلو سرین، سولفات منیزیم، کربوکسی متیل سلولز و نیترات سدیم)، شاهد آلوده و شاهد سالم بودند. ارزیابی تیمارهای مختلف، براساس تعداد گیاهچه های سالم انجام گرفت. نتایج کلی این پژوهش نشان داد که زادمایه های T. flavus در برگیرنده تثبیت کننده های نیترات سدیم، دی سیکلوسرین و کربوکسی متیل سلولز در مقایسه با آمینوفنل و سولفات منیزیم کارایی بیش تری در کنترل بیماری مرگ گیاهچه داشتند.
    کلیدواژگان: Rhizoctonia solani، Talaromyces flavus، تثبیت کننده شیمیایی، مرگ گیاهچه، گوجه فرنگی، خیار گلخانه ای
  • رضا رضایی، سلیمان جمشیدی*، ابوالقاسم قاسمی صفحات 53-63
    در این مطالعه اثر بازدارندگی عصاره ی اتانولی، متانولی، استونی و کلروفرمی بخش های مختلف برگ گیاه صبر زرد شامل بخش پارانشیمی، ژل و شیرابه بر باکتری عامل بیماری پوسیدگی نرم غده سیب زمینی Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum به روش نشر در آگار بررسی شد. همچنین اثر باکتری ایستایی و باکتری کشی عصاره های مذکور در شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. تمام بخش های برگ گیاه صبر زرد حاوی ترکیبات ضدباکتریایی بودند. حلال متانول، عصاره هایی با بازدارندگی نسبتا بیشتری را ایجاد نمود. اثر باکتری ایستایی و باکتری کشی عصاره های کلروفرمی در قیاس با عصاره سایر حلال ها، ضعیف تر بود. اثر باکتری ایستایی و باکتری کشی ژل روی باکتری مورد مطالعه از سایر قسمت های برگی بیشتر بود. در کل، 31 ترکیب از مواد گیاهی گیاه صبر زرد با روش کروماتوگرافی گازی استخراج شد که 25 مورد آن در شیرابه ی گیاه یافت شد. مواد ضدباکتری چون سینامیک اسید، تترادکانوئیک اسید، 2-هیدروکسی اتیل پروپیونیت، سیتوسترول، لوپئول و کاروون و 1-هپتانول-2-پروپیل و 1و2-بنزن دی کربوکسیلیک اسید در قسمت های مختلف برگ گیاه صبر زرد به عنوان مواد ضدباکتریایی وجود داشتند. با توجه به توان ضدباکتریایی عصاره های برگ گیاه صبر زرد، این خاصیت را می توان برای مهار باکتری پوسیدگی نرم باکتریایی سیب‏زمینی مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، کنترل طبیعی، باکتری کشی، باکتری ایستایی، مهار زیستی
  • محسن فرزانه*، فرزاد افشاری، عباس شریفی تهرانی صفحات 65-77
    در این پژوهش قابلیت میزان کلونیزه شدن ریزوسفر سه رقم گندم (بولانی، روشن و فورنو) توسط دو جدایه باکتری سودمند Pseudomonas fluorescens PF153mcherry و P. fluorescens CHA0gfp2 به روش آغشته‏سازی بذر در کاهش بیماری زنگ برگی ناشی از Puccinia triticina در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده کاهش شدت بیماری روی برگ ها در تعامل های خاصی از جدایه باکتری و رقم گندم بود. این کاهش بیماری به طور ویژه ای در تعامل جدایه ی CHA0gfp2و رقم فورنو با 74/69% کاهش جوش روی برگ ها مشاهده شد. دو رقم بولانی و فورنو فاقد زادمایه باکتری، بیشترین میزان آلودگی به زنگ را داشتند. بررسی اثر متقابل جدایه باکتری، رقم گندم و بیمارگر نشان داد که در تعامل های جدایه ی PF153mcherry با رقم روشن آلوده و غیرآلوده به زنگ، بیشترین جمعیت باکتریایی روی ریشه وجود دارد (به ترتیب 2/7801 و 4/8154 یاخته باکتری در میلی‏گرم وزن خشک ریشه). کمترین تعداد یاخته باکتری روی ریشه در تعامل جدایه CHA0gfp2با رقم روشن آلوده و غیرآلوده به زنگ به ترتیب با جمعیتی برابر با 2/938 و 3/887 یاخته باکتری در میلی گرم وزن خشک ریشه مشاهده شد. تعامل بیمارگر با هر سه رقم گندم باعث افزایش معنی دار فعالیت فنیل آلانین آمونیالیاز در برگ ها شد. همچنین آلودگی به زنگ در افزایش فعالیت پراکسیداز تفاوت معنی داری نشان داد. در نهایت بین میزان کلونیزاسیون باکتری (تعداد یاخته باکتری در میلی‏گرم وزن خشک ریشه) با شدت بیماری زنگ برگی همبستگی منفی مشاهده شد. همچنین همبستگی مثبت بین آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و شدت بیماری وجود داشت. نتایج این تحقیق نشان دهنده برقراری تعامل سودمند بین جدایه ریزوباکتری-رقم گندم است که در راستای القای مقاومت و مهار بیمارگرهای برگی در سیستم کشاورزی پایدار امیدوارکننده بود.
    کلیدواژگان: ریزوسفر گندم، باکتری سودمند، مقاومت القایی، بیماری زنگ، فعالیت آنزیمی
  • زهرا افتخاری، اسماعیل چمنی، محمود باقری خیرآبادی، فروع الدین زرگرزاده، مهدی داوری* صفحات 79-84
    در کشت درون شیشه ای گیاهان پیازی، وجود آلودگی های قارچی و باکتریایی از مشکلات اساسی می باشند که می توانند کارایی این نوع روش های تکثیری را تحت تاثیر قرار دهند. به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف ترکیبات گیاهی در رفع این قبیل آلودگی ها از محیط کشت گیاه پیازی لاله واژگون، سه آزمایش به طور جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل غلظت های مختلف اس- کاروون، تیمول و کارواکرول بود. بین تیمارها از لحاظ بازدارندگی از آلودگی های قارچی و باکتریایی، اختلاف معنی داری در سطح احتمال پنج درصد وجود داشت، به طوری که غلظت ppm100 کارواکرول و ppm150 تیمول بازدارندگی کامل از رشد قارچ Alternaria sp. را نشان داد. همچنین رشد باکتری Pectobacteriumcarotovorum subsp. carotovorumبا چگالی نوری 2/0-1/0 در غلظت ppm200 کارواکرول و تیمول و نیز در چگالی نوری 2 با غلظت ppm300 تیمول و ppm400 کارواکرول به طور کامل متوقف شد. بنابراین به نظر می رسد که استفاده از ترکیبات گیاهی تیمول و کارواکرول می تواند در کنترل آلودگی های قارچی و باکتریایی محیط کشت ریزازدیادی گیاهان پیازی از جمله لاله واژگون مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: تیمول، کارواکرول، کشت بافت، گیاهان پیازی، Alternaria sp، Pectobacterium carotovora
  • مصطفی معروف پور* صفحات 85-92
    نرخ شکارگری و ترجیح غذایی، یکی از پدیده هایی است که در بررسی کارایی و انتخاب دشمنان طبیعی، باید مورد توجه قرار گیرد. کنه ی swirskiiAthias-Henriot (Acari: Phytoseiidae) Amblyseiusیکی از کنه های شکارگر خانواده ی فیتوزئید می باشد که می تواند از تعداد زیادی از بندپایان کوچک و گرده گیاهان تغذیه کند. در این تحقیق، ظرفیت شکارگری این کنه فیتوزئید در کنترل دو گونه ی مهم از آفات گلخانه، کنه ی تارتن دو نقطه ایTetranychusurticae Koch (Acari: Tetranychidae) و کنه ی گال زای اریوفیدهPhyllocoptesadaliusKeifer (Acari: Eriophyoidea) در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش با کنه های بالغ شکارگر در دمای5/0± 25 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 70-75 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی درون قفس های مانگر انجام شد. هر کنه ی بالغ روزانه با 10 عدد کنه ی تارتن و 20 عدد کنه ی اریوفیده تغذیه شدند. نرخ خالص شکارگری (C0) با تغذیه از کنه ی تارتن و کنه ی گال زا به ترتیب 183 و 420 کنه به ازای هر فرد ماده محاسبه گردید که نشان دهنده ی حد بالایی از کنترل این آفت است. بیشترین میزان تغذیه در دوره ی تخم ریزی انجام گرفت. نتایج این پژوهش نشان می دهد کنه ی A. swirskii قادر به تغذیه از هر دو کنه طعمه بوده و می تواند در کنترل زیستی این آفات نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، کنه ی شکارگرAmblyseius swirskii، نرخ خالص شکارگری
  • سیامک روشندل، حسن عسکری*، رضا طلایی حسنلویی، حسین اللهیاری صفحات 94-104
    در این تحقیق میزان تولید و جوانه زنی اسپور و بلاستوسپورهای قارچ Metarhizium anisopliae که روی بذرهای مختلف تولید شده بودند، مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش ها به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی که دارای 9 تیمار در سه تکرار بودند، انجام شد. نتایج اختلاف معنی داری را بین تعداد کنیدی تولید شده، دو هفته پس از کشت نشان داد (F= 4.66، df= 7، 16، p<0.01). بیشترین میانگین تولید محصول به میزان 108×1/3 و 108×3 کنیدی/گرم متعلق به آرد برنج و محیط کشت SDA (شاهد) بود. کمترین میانگین تولید محصول به میزان 106×4 کنیدی/گرم متعلق به سبوس گندم بود. همچنین اختلاف معنی داری بین میزان تولید بلاستوسپور بعد از 4 روز کشت در محیط های مایع مشاهده شد (F= 2.57، df=8، 18، p<0.05). بیشترین و کمترین میزان تولید بلاستوسپور به میزان 108×1/6 و 108×5/4 در هر میلی لیتر به ترتیب متعلق به عصاره ی سبوس گندم+سبوس برنج+مخمر و سبوس برنج+مخمر بودند. تجزیه ی واریانس برای تیمارهای مواد افزودنی شیمیایی و عناصر غذایی که در محیط های کشت مایع اضافه شده بودند نشان داد که اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود دارد (F=5.02، df= 13، 29، p<0.01) بیشترین میزان تولید بلاستوسپور در هر میلی لیتر 108×6/6، 108×1/6 و 108×7/5 به ترتیب متعلق به تیمار عصاره ی سبوس برنج+سبوس گندم+مخمر+آب پنیر؛ تیمار عصاره ی سبوس برنج+عصاره ی سبوس گندم+مخمر و تیمار عصاره ی سبوس گندم+عصاره ی سبوس برنج، سولفات منیزیوم و کمترین میزان محصول تولید شده متعلق به تیمار آب انگور بود. نتایج نشان داد که میانگین درصد جوانه زنی کنیدی های M. anisopliae بعد از یک، دو و سه ماه که در شرایط 4 و 25 درجه ی سلسیوس نگهداری شده بودند، تفاوت معنی داری با هم داشتند. درصد جوانه زنی در تمام تیمارهایی که در یخچال نگهداری شده بودند بیشتر از تیمارهایی بودند که در دمای معمولی اتاق حفظ شده بودند.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، تولید انبوه، قارچ، عناصر غذایی، محیط کشت، Metarhizium anisopliae
|
  • Shaban Kia *, Kamran Rahnama Pages 1-10
    The charcoal rot disease caused by Macrophomina phaseolina is the most common disease of soybean in many parts of the world. Because of the soil-born and high saprophytic nature of the fungus in the soil, lack of effective control of the disease and environmental contamination due to the application of chemical pesticides, beneficial microorganisms such as Trichoderma species can be used for biocontrol of plant diseases. In this study, two isolates of Trichoderma harzianum and T. atroviride were studied in biocontrol of M. phaseolina and in the induction of plant resistance to pathogen under greenhouse conditions. The results showed that in treatments of soil inoculated with pathogen, T. harzianum isolate reduced the disease by 62 and 65 percent in sterile and non-sterile soil, respectively. The T. atroviride isolate reduced the disease by 59 and 62 percent in the sterile and non-sterile soil, respectively. The combination of two Trichoderma isolates reduced the disease by 67 and 70 percent, respectively. According to the results, in the treatment of soybeans inoculated with pathogen, T. harzianum isolate reduced the disease by 56 and 58 percent in sterilized and non-sterilized soil, respectively.The Trichoderma atroviride isolate reduced the disease by 52 and 53 percent in sterile and non-sterile soil, respectively. The combination of two Trichoderma isolates reduced the disease by 60 and 63 percent, respectively. Trichoderma isolates in the non-sterile soil were more effective in reducing disease. Trichoderma isolates in treatments of inoculated soil with the pathogen were more effective in reducing disease. T. harzianum isolate decreased the disease more than T. atroviride isolate in both methods that pathogen was used. The combining of two Trichoderma isolates also had a greater impact on the reduction of disease and resistance induction.
    Keywords: biological control, charcoal rot, induction of resistance, Trichoderma
  • Mohammad Reza Safarimotlagh*, Saber Mohammadian Pages 11-25
    The rice brown spot disease caused by Bipolaris spp., is one of the most important diseases of rice in Iran and world. Eighty fungal isolates were isolated from 220 collected samples in Guilan province fields using PDA and WA. Morphological characteristics were used for identification of these fungi. Identified fungal species belonged to Bipolaris victoriae (24 isolates), Bipolaris oryzae (12 isolates), Alternaria tenuissima (11 isolates), Preussia sp. (8 isolates), Fusarium verticillioides (6 isolates), Alternaria infectoria (7 isolates), Alternaria citri (9 isolates), Trichoderma harzianum (one isolate)and Trichoderma virens (two isolates). Pathogenicity of all isolates of Bipolaris spp. was proved and among fungal isolates belonged to other fungal genera, 20 isolates which did not cause disease on rice or their pathogenicity was low were selected for biocontrol studies. In the laboratory, various methods were used such as inhibition of B. victoriae using culture filtrate,dual culture of the studied antagonistic fungi and B. victoriae by slide culture and effect of volatile metabolites on the inhibition of growth of this fungus. T. harzianum had been recognized as the most effective isolate in mycelial growth inhibition of the causal agent in vitro. In the greenhouse experiment, all isolates, except A. tenussima and F. verticilliodes, reduced disease rating of brown spot.The Preussia sp. isolate with 33.4% reduction in disease rating was the most effective antagonist followed by T. harzianum, A. citri, A. infectoria and T. virens which had the highest effect in control of disease, respectively. Analyze of variance and comparing the average characters in LSD method showed significant difference in terms of efficiency in disease control among studied fungi.
    Keywords: antagonistic fungi, biological control, Bipolaris, greenhouse conditions, rice
  • Saeedeh Tanha, Fereshteh Bayat *, Fatemeh Jamali, Ayatollah Saeedizadeh Pages 27-39
    The root-knot nematode, Meloidogyne javanica, is one of the major tomato pathogens in Iran. In the current study, Pseudomonas fluorescens UTPF101 and UTPF68 strains were evaluated for biological control of the pathogen. The strains were studied in terms of having phlD gene through polymerase chain reaction (PCR). The ability of bacteria to produce antimicrobial metabolites and their effect on hatching eggs and larvicidal activity were then studied in vitro. Finally, the ability of bacteria to control nematode on four varieties of tomatoes was studied via a factorial experiment in a randomized complete block design with four replications under greenhouse conditions. PCR procedure results showed that both strains contained phlD gene and 629 bp DNA fragment was reproduced in both of them. Bacterial strains were capable of producing DAPG antibiotic, hydrogen cyanide and protease in in vitro conditions. UTPF68 strain showed a greater impact on the egg hatching compared to strain UTPF101, while in terms of the impact on larvae mortality; both strains performed the same. The greenhouse results indicated that both bacterial strains increased the growth factors and reduced nematode pathogenicity in the infected plants. The rate of growth or controlling nematode was different depending on tomato cultivar or bacterial strain.
    Keywords: fluorescent pseudomonads, Root, knot nematode, tomato, 2-4-diacetylphloroglucinol
  • Donya Bahramiyam, Laleh Naraghi, Asghar Hidari Pages 41-51
    Fungal antagonist, Talaromyces flavus, is one of the most important biocontrol agents of soil borne plant diseases including seedling damping-off. In this research, to increase the effectiveness of T. flavus isolates obtained from cucumber greenhouses and tomato fields, five chemical stabilizers were tested. Based on the results of the previous studies, the most effective substrate for the growth, sporulation and stability of T. flavus isolates related to the above-mentioned plants was a mixture of rice bran and peat-moss. For each plant, the greenhouse experiment was performed as randomized complete blocks with seven treatments and three replications. Experimental treatments included five different stabilizers (aminophenol, D- cycloserine, magnesium sulfate, carboxymethyl cellulose, and sodium nitrate), infected control and healthy control. The final evaluation of different treatments was based on the number of healthy plants. The overall results of this study, indicted that T. flavus inocula containing sodium nitrate, D- cycloserine, and carboxymethyl cellulose were more effective than aminophenol and magnesium sulfate in controlling seedling damping-off disease.
    Keywords: Rhizoctonia solani, Talaromyces flavus, chemical stabilizer, seedling damping, off, tomato, greenhouse cucumber
  • Reza Rezaee, Soleiman Jamshidi *, Abolghasem Ghasemi Pages 53-63
    In this study, the growth inhibiion potential of methanol, ethanol, acetone, and chloroform extracts of rind, gel, latex and whole leaf of Aloe vera was evaluated using agar diffusion disc method. The bacteriostatic and bactericidal activity were also tested by minimal inhibitive and bactericidal concentration methods. Results showed that all leaf parts of A. vera had antibacterial potential. Methanol could release more growth inhibitory substances than other solvents studied in disc diffusion method. Results also showed that chloroform released the lowest amount of bacteriostatic and bactericidal substances. Leaf gel showed more bacteriostatic and bactericidal activities than other leaf parts of the plant. In total, 31 chemicals were identified using gas chromatography, of which 25 were found in latex. Some antibacterial substances such as cinnamic acid, tetradecanoid acid, 2-hydroxy propionate, sitosterol, carvone, lupeol, 1-heptanol, 2-propyle, 1, 2-banzan di-carboxylic acid were found in different parts of A. vera leaf. Based on the overall results, the antibacterial activity of A. vera against the pathogenic bacteria can be considered as a biocontrol potential in the future.
    Keywords: Aloe vera, natural control, antibacterials, bactericide, bacteriostatic, biocontrol
  • Mohsen Farzaneh *, Farzad Afshari, Abbas Sharifi Tehrani Pages 65-77
    In this research, the interaction between two biocontrol strains of Pseudomonas fluorescens (PF153mcherry andCHA0gfp2)and three wheat cultivars (Boulani, Roushan, Forno) were studied to control wheat leaf rust disease (Puccinia triticina) under greenhouse conditions. Bacteria were appliedusing the seed treatment method. Results showed a reduction in disease severity on the leaves in certain combinations of bacterial strains and wheat cultivars. This was particularly evident for the interaction between CHA0gfp2 and Forno with 69.74% decrease in the number of pustules on leaves. The Bolani and Forno cultivars that were not treated by bacteria exhibited the highest infection of leaf rust. Study of bacteria–wheat-pathogen interactions showed that the interaction between PF153mcherry with infected and non-infected Forno showed the highest bacterial colonization (7801.1 and 8154.4 cfu per mg dry root, respectively). Interaction between CHA0gfp2 with infected and non-infected Roushan cultivar induced the lowest colonization on the rhizosphere by 938.2 and 887.3 cfu per mg dry root, respectively. However, interaction between pathogen and cultivars resulted in the increase of peroxidase and phenylalanine ammonia lyase (PAL) activity in the leaves. In summary, we observed negative correlations between the bacterial colonization (cfu per mg dry root) and the number of rust pustules on the leaves. There was significant correlation between PAL activity and disease severity. Overall results of this study indicate that there is a promising beneficial interaction between the bacterial isolates and wheat cultivars which induce systemic resistance and suppress the leaf diseases in the sustainable agricultural system.
    Keywords: wheat rhizosphere, beneficial bacteria, induced resistance, leaf rust, enzyme activity
  • Zahra Eftekhari, Esmaeel Chamani, Mahmood Bagheri, Kheriabadi, Forooadin Zargharzadeh, Mahdi Davari * Pages 79-84
    Fungal and bacterial infections are main problems in the micropropagation of bulbous plants which can affect the efficiency of these propagation methods.To investigate the effect of different concentrations of herbal compounds on the growth and regeneration of crown imperial, an experiment was conducted based on the completely randomized design in factorial arrangement with five replications. Treatments included various concentrations of S-carvon, thymol and carvacrol. The concentrations of thymol and carvacrol significantly (P
    Keywords: bulbous plants, carvacrol, tissue culture, Alternaria sp, Pectobacterium carotovora, Thymol
  • Mostafa Maroufpoor * Pages 85-92
    The predation rate and prey preference is essential in the selection and efficiency of appropriate combinations of beneficial species for biological control. Amblyseius swirskii is a phytoseiid mite that feeds on many species of small arthropods as well as pollen grains. In the present study, predation capacity of this mite in control of Tetranychus urticae and Phyllocoptes adalius as two serious pests in greenhouse were studied under laboratory conditions. The experiments, were conducted at 25± 0.5˚C, 70-75% RH and photoperiod of 16:8 (L: D) and adults were introduced in Manger cages. For quantification of the daily predation rate, 10 and 20 individuals of the tetranychus and eriophid were supplied to the adult of A. swirskii, respectively. The average predation rate (C0) on eriophid and tetranychus mites was 183 and 420 mite, respectively that shows a high rate of predation on the pest population. The maximum consumption was recorded for the adult female during the oviposition period. Results suggest that A. swirskii is able to feed on both prey mites and could be used for biological control of these pests.
    Keywords: Amblyseius swirskii, biological control, net predation rate
  • Siamak Roshandel, Hasan Askary*, Reza Talaei, Hassanloui, Hosin Allahyari Pages 94-104
    In this study the effects of natural grain-based media on the sporulation and germination of conidia and blastospores of Metarhizium anisopliae were investigated. Experiments were conducted with factorial arrangement in a completely randomized design with nine treatments and three replications. The obtained results showed that there was significant difference in the yield of conidia among different treatnents, two weeks after inoculation, (F= 4.66, df= 7, 16, p
    Keywords: oculture substrate, mass production, media, Metarhizium anisopliae