فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 45 (پاییز 1395)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 45 (پاییز 1395)

  • 98 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریبا حاجی علی، زینب نفر صفحه 8
    ماهیت بحث این مقاله «عدالت قاضی» می باشد. «عدالت» از منظر فقهای مذاهب خمسه، تعاریف متفاوت و مختلفی دارد. فقهای شافعیه، عدالت را پرهیز از گناهان کبیره و عدم اصرار بر گناهان صغیره تعریف کرده اند. حنابله، آن را اعتدال حالات شخص در رفتار و گفتار می دانند. از نظر مالکیه حفاظت دین دارانه از ارتکاب گناهان کبیره و نگهداری خود از گناهان صغیره، ادای امانت و تعامل نیکو داشتن است. حنفیه آن را استقامت در امور اسلامی، اعتدال عقل و مباره با هوای نفس می دانند. فقهای امامیه نیز دو دیدگاه دارند: برخی مفهوم عدالت را از قبیل ملکه دانسته اند و برخی دیگر ملکه بودن عدالت را صرفا مستند به معنای لغوی آن می دانند. در این راستا برخی قائلند که عدالت دارای حقیقت شرعیه نیست و برخی دیگر تعاریف دیگری ارائه داده اند. در این مقاله، ادله اقوال فقها در این باره، مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عدالت، تقوی، مروت، ملکه، فقهای مذاهب خمسه
  • محمدعلی مشایخی پور صفحه 27
    تحقیق حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی، به بررسی اهمیت و جایگاه وحدت از دیدگاه امام علی(ع) می پردازد. نگاه امام علی(ع) به موضوع وحدت، نگاهی راهبردی و سرشار از عشق و علاقه است و اشاره حضرت به مواردی نظیر نیاز درونی و اجتماعی، تحقق یابی بخش عمده ای از آموزه های دینی و سعادت یابی جامعه اسلامی به واسطه آن، جایگاه و اهمیت ویژه مقوله وحدت را در نگاه ایشان نمایان می سازد. روح وحدت آمیز تعالیم الهی، نعمتی پرارج و پربها و ضرورت شکرگزاری آن، عزت آفرینی، برکت آوری، وجود دشمنی ها و غیره از جمله مواردی است که امام علی(ع) در تشریح فلسفه و چرایی ضرورت وحدت به آنها اشاره کرده است.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، امت اسلامی، وحدت، اختلاف، استکبار
  • محمود کریمی، زهرا یوسفی صفحه 42
    زندگی خانوادگی و اجتماعی، با ناملایمات و مشکلاتی آمیخته است که از تزاحم منافع افراد با یکدیگر ناشی می شود. در صورتی که این ناملایمات استمرار یابد، نه تنها افراد، بلکه نهاد خانواده و جامعه با انحطاط و نابودی مواجه می شوند. اسلام به منظور تحکیم روابط خانوادگی و اجتماعی، مراعات اصولی، همچون «رفق» و «مدارا» را پیشنهاد می کند. آگاهی از آثار خانوادگی و اجتماعی رفق و مدارا، خانواده ها را تشویق می کند، تا در ناملایمات واکنش منطقی نشان داده، از تندروی بپرهیزند. در این صورت، افراد و اعضای خانواده با انعطاف خردمندانه، زندگی خانوادگی را سرشار از آرامش، همدلی و همراهی می نمایند و از طرفی آرامش و کمال را برای دیگران نیز به ارمغان می آورند. اصول رفق و مدارا در مقام تعامل افراد با یکدیگر در احادیث فریقین و نیز آثار علمای امامیه و اهل سنت از همان سده های نخستین اسلام مورد اهتمام بوده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی، اصول رفق و مدارا را در منابع فریقین مورد بررسی قرار داده و برجسته ترین آثار آنها را در روابط خانوادگی و اجتماعی تبیین می نماید. دستاوردهای مقاله نشان می دهد که سلامت جسمی و روانی، آرامش، برکت، بهره مندی مشروع، رزق وافر و تربیت سالم فرزندان، از جمله آثار خانوادگی، و کینه زدایی، امنیت، محبوبیت، پایداری روابط اجتماعی و تالیف قلوب، از جمله آثار اجتماعی رفق و مدارا هستند.
    کلیدواژگان: رفق، مدارا، روابط خانوادگی، روابط اجتماعی، فضایل اخلاقی، تحکیم خانواده
  • مریم قوجایی خامنه، سیدعلی موسوی نژاد صفحه 53
    زیدیه یکی از فرق شیعه است که با اعتقاد به امامت زید بن علی بن حسین(ع) و قرار دادن ویژگی هایی خاص برای امامت، از شیعه امامیه جدا شدند. از قرن دوم تا دهم قمری شاهد حضور زیدیه در ایران و به خصوص مناطق شمال ایران طبرستان و دیلمان هستیم. میراث علمی و فرهنگی متعددی از زیدیه شمال ایران باقی مانده که «تفسیر کتاب الله » متعلق به «ابوالفضل عباس بن شهردویر دیلمی»، یکی از این آثار است. این تفسیر هنوز به صورت نسخه خطی بوده و نسخه های متعددی از آن گزارش شده است. در این تفسیر در مواردی گرایش ولایی مفسر و ارادت به امامان شیعه تا امام سجاد(ع) به چشم می خورد و در مواردی دیگر گرایش زیدی مفسر نیز در تفسیر آیات مشهود است. در این نوشتار به معرفی این تفسیر و تبیین گرایشات زیدی و ولایی مفسر پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: تفسیر کتاب الله، ابوالفضل شهردویر دیلمی، زیدیه، امامیه، زیدیان ایران
  • ایوب شافعی پور صفحه 64
    احکام مربوط به ولدالزنا همواره در فقه اسلامی، مورد بحث و مناقشه بوده است. یکی از احکام مربوط به ولدالزنا، مبحث شهادت او است. مذاهب فقهی چهارگانه اهل سنت و زیدیه به اتفاق، شهادت ولدالزنا را در همه امور اعم از مدنی و جزایی پذیرفته اند، به جز مذهب مالکی که شهادت ولدالزنا را بر زنای شخص دیگر، جایز نمی داند. جمهور مذاهب فقهی اهل سنت و زیدیه دلیل خود را عمومات و اطلاقات آیات قرآن مبنی بر پذیرش شهادت فرد عادل بیان کرده اند و معتقدند که آیات، مطلق عادل بودن را شرط دانسته و قید دیگری چون نسب را شرط ندانسته است. در مقابل، مالکیه دلیل خود را مبنی بر عدم پذیرش شهادت ولدالزنا بر زنای شخص دیگر، میل و رغبت ولدالزنا به اینکه دیگران نیز همانند او باشند و مرتکب زنا شوند، تا همتایان او بیشتر شوند و این مصیبت بر او، سبک شود، بیان، و در این مورد به برخی از ادله نقلی و عقلی استدلال کرده اند.
    کلیدواژگان: شهادت، ولدالزنا، مذاهب اهل سنت، زیدیه، نسب، اثبات زنا
  • محمدعلی چلونگر، زهره باقریان صفحه 74
    اسماعیلیه یکی از مهم ترین فرق اسلامی است که بسیار متفاوت از سایر مکاتب اسلام، از منظر فلسفی تاریخی به مقوله عقل و وحی می نگرد. از آنجا که بینش رستگارشناسی اسماعیلیه، نه صرفا بینشی دینی، بلکه تفکری تاریخی است که در مسیر و منازل تاریخ امکان پذیر است، از این رو می توان برخلاف سایر مکاتب اسلامی، از رابطه عقل و وحی نه تنها در فلسفه، بلکه در بینش تاریخی اسماعیلیه نیز سخن به میان آورد. در نگرش متفکران اسماعیلی، غایت تاریخ رسیدن به معرفت کل است که این معرفت در مسیر و منازل تاریخ و به واسطه عقل و شریعت کسب می گردد، به طوری که تعامل این دو، وصول به معرفت کل را امکان پذیر می سازد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی تعامل عقل و شریعت در مسیر تاریخ و براساس روش تفهمی، سوال خویش را این گونه طرح می کند: در نگرش اسماعیلیان، تعامل عقل و شریعت چگونه منجر به وصول معرفت می-گردد؟ نتیجه مدعای پژوهش این است: عقل و شریعت در دیدگاه اسماعیلیه تعریفی مشترک دارند و عقل نقشی دینی داشته؛ یعنی هر راهی برای کسب معرفت و دستیابی به عقل کل، از گذرگاه دین امکان پذیر است و دین نیز به نوبه خود به تکامل عقل مدد می رساند.
    کلیدواژگان: اسماعیلیه، عقل، شریعت، معرفت، فلسفه تاریخ
  • صفحه 87
|
  • Fariba Haji Ali, Zeinab Nafar Page 8
    The nature of this article is "justice of judge". "Justice" from the viewpoint of Jurisprudents of the Five Schools of Law has many different definitions. Shafiiyya Jurisprudents have defined justice as abstaining from major sins and not insisting on minor sins. Hanbalis define it as moderation of the Man in behavior and speech. According to Malikiyya, justice is pious safeguard of committing major sins and holdings oneself from minor sins, fulfilling trusts and good interaction. Hanafiyyah consider it as forbearance in Islamic affairs, moderation of Wisdom and fighting sensual passions. Shiite Jurisprudences also have two views: Some have considered the concept of justice as a faculty and others merely consider its being a faculty as a matter of literal meaning. In this regard some believe that Justice is not a religious technical term. Others have offered different definitions. In this paper, the evidence of Jurisprudents will be discussed.
    Keywords: Justice, Piety, temperance, faculty, jurisprudents of the Five Schools of Law
  • Mohammad Ali Mashayekhi Poor Page 27
    Using library sources and applying the descriptive, analytical method, the present article deals with the significance and position of unity from the perspective of Imam Ali. Imam Ali's perspective towards unity is a strategic look and full of love and interest. Imam Ali's reference to issues such the domestic and social need, materialization of a big part of religious teachings and the happiness of the Islamic Society through unity indicate the high position and especial significance of unity in his opinion. Unifying spirit of divine teachings, unity as a precious blessing, and the necessity of thanking for it, creating esteem and dignity, bringing blessings, and confronting enmities are among the things Imam Ali explains as the philosophy and reason of the necessity of unity.
    Keywords: Imam Ali (P.B.U.H), Muslim Ummah, unity, difference, arrogance
  • Mahmoud Karimi, Zahra Yousofi Page 42
    Familial and social life is full of certain troubles and problems emanating from the conflict of interests of individuals. If these disorders continue, not only individuals but the family and the society would face decadence and destruction. Islam proposes certain principles such as kindness and compliance in order to consolidate the familial and social relations. It encourages the families to take logical reactions to these troubles and avoid extreme behaviors. In this case individuals and members of the family fill the familial life with peace, compassion, and sympathy following a wise flexibility. They also offer peace and perfection to others. The principles of kindness and compliance in the interactions of different people have been among major concerns of the Sunni and Shiite traditions and sources from the very early centuries of Islam. The present article studies the principles of kindness and compliance in Sunni and Shiite sources following a descriptive and analytical method explaining their most prominent effects in familial as well as social relations. The outcomes of the article indicate that physical and spiritual health, peace, security, legitimate enjoyment, abundant provision, and good upbringing of children are among the familial effects of kindness and compliance. On the other hand, eliminating enmities, security, popularity, lastingness of social relations and the winning over of hearts are among the social effects of kindness and compliance.
    Keywords: kindness, compliance, familial relations, social relations, moral virtues, consolidation of family
  • Maryam Ghojaei Khamene, Seyed Ali Mousavi Nejad Page 53
    Zaydiyyah is one of Shia sects that was separated from Imamiyyah Shia due to its special beliefs in leadership of Zayd ibn Ali ibn Husayn. The presence of this sect has been proved in northern part of Iran in Deilaman and Tabarestan since the second lunar century to the tenth. Cultural and theological heritage of this sect is still available in above -mentioned regions. Tafsir Kitab i -llah is one of the books belonging to this sect written by Abulfazl Abbas ibn Shahr Davir Deilami in interpretation of holy Quran. This book is in its original manuscript form and several other versions of it have been reported. In this book, the writer’s tendency toward Wilayah and his devotion to Shia Imams up to Imam Sajjad, and in some cases his tendency towards Zaydism is observable. This paper introduces the above mentioned commentary and explains the tendency of the commentator towards Zaydiyya and Wilaya of Ahl al Bayt.
    Keywords: Tafsir Kitab i, llah, Abulfazl Shahr Davir Deilami, Zaydiyya –Imamiyya, Iranian Zaydis
  • Ayoub Shafei Poor Page 64
    In Islamic Fiqh, the regulations related to illegitimately-born individuals have always been controversial. The topic of testimony is one of the regulations related to illegitimately-born individuals. Except for the Malikiyyah sect which does not accept the testimony of an illegitimately-born individual to someone else's adultery, all the four Sunni and Zaidiyyah sects have unanimously accepted the testimony of illegitimately-born individuals in all matters. All Sunni and Zaydiyyah sects have based their argument on the Quran's generalizations and implications regarding the acceptance of an honest and just person's testimony, and believe that the only condition set by the Quran is that the person testifying must be honest and just. In contrast, the Malikiyyah sect argues that its reason for not accepting the testimony of an illegitimately-born person regarding another person's adultery is the illegitimately-born person's desire to turn other people into individuals like himself, so that the burden of his misery gets alleviated, and regarding this issue, the Malikiyyah sect has had recourse to some traditional and rational arguments.
    Keywords: testimony, illegitimately-born individual, Sunni schools of law, Zaidiyya, genealogy, proving adultery
  • Mohammad Ali Chelongar, Zohreh Bagherian Page 74
    Ismailism is one of the most important Islamic sects that looks at intellect and revelation from the historical- philosophical perspective, more distinctly than other schools of thought in Islam. Since, the concept of “salvation” in Ismailism is not just a religious vision but also it is a historical thinking which is possible throughout history, so, in contrast to other Islamic schools, it is possible to raise the relation between intellect and revelation in both historical and philosophical vision of Ismailism. Ismailism believed the ultimate destination or end of history is to achieve general knowledge which is attained throughout history by interacting between intellect and Sharia (divine law). The present study aims at examining the manner of the interaction between intellect and Sharia through the history, according to interpretative method. So, the main question is: “how does the interaction between intellect and Sharia lead to acquisition of knowledge, in Ismailism view?” The hypothesis is: “Intellect and Sharia have a common definition in Ismailism, and intellect has a religious role”. It means that all ways are open to gaining knowledge or acquiring universal intellect through Sharia; and, religion in turn helps to develop the intellect.
    Keywords: Ismailiyya, intellect, divine law, knowledge, philosophy of history