فهرست مطالب

پژوهش های انقلاب اسلامی - پیاپی 6 (پاییز 1392)

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 6 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدتقی کریمی، عبدالحسین خسروپناه* صفحه 7

    از آنجا که دست‌یابی استیون لوکس به نظریه قدرت رادیکال در پرتو پیروی از مبانی معرفت‌شناسی، هستی‌شناسی و انسان‌شناسی است، با یافتن این مبانی و جایگزینی آنها با مبانی دینی، اصل نظریه نیز تغییر یافته و نظریه جدیدی مبتنی بر مبانی دینی تولید خواهد شد. بر اساس مبانی دینی و به خصوص، اندیشه‌های حضرت امام خمینی+، اجبار و زور و اینکه شخص یا گروهی تلاش کند شهروندان را مجبور به پذیرش سیاست‌هایی کنند پذیرفتنی نیست. بلکه از آنجا که قدرت واقعی متعلق به خداوند است، اعمال قدرت توسط حکومت نیز با این عنوان صورت می‌گیرد.

    کلیدواژگان: سیاست، قدرت، منافع عینی، منافع ذهنی، ستیز
  • محمدجواد نوروزی*، سید محمد معصومی صفحه 29

    چهره خصوصی دولت و حاکمیت از آن جهت که مبتنی بر اصول و مبانی سیاست به معنای مدرن، غیر الهی و شیطانی است و در تعارض شدید با اخلاق سیاسی مبتنی بر اندیشه‌های دینی می باشد در آراء و اندیشه سیاسی امام نفی شده و مورد انتقاد شدید قرار گرفته است. در عرصه عمل سیاسی نیز رفتار امام، موید طرد و نفی این چهره از حاکمیت است. از طریق مراجعه مستقیم به آثار اندیشه‌ای امام در کنار توجه به نظرات تفسیری صاحب‌نظران، آنچه که در این تقریر قابل ذکر است اعتقاد ایشان به عینیت دین و سیاست به واسطه جامعیت دین اسلام و یکسان بودن هدف دین و سیاست و رد هرگونه پارادایم سیاسی عاری از ملاحظات اخلاقی و دینی مانند چهره خصوصی حاکمیت است. همچنین دغدغه دینی کردن امر سیاست در همه شیون از جانب ایشان، قابل فهم و استتاج است.

    کلیدواژگان: اخلاق، سیاست، اخلاق سیاسی، چهره خصوصی، اندیشه سیاسی. امام خمینی
  • نجف لک زایی*، علی اکبر باقری صفحه 49

    امام خمینی هم در عرصه نظر و هم در مقام عمل، پایه و اساس نظام سیاسی خود را بر «ولایت مطلقه فقیه» استوار کرده و الگوی حکومت اسلامی را با تولی و ولایت سیاسی فقیه جامع الشرایط ترسیم کرد و نقش و جایگاه مردم در نظام اسلامی نیز در اندیشه ایشان در همین چارچوب معنا و مفهوم می‌یابد. در اندیشه امام، نقش اصلی و کلیدی مردم در مرحله تحقق حکومت ولایی می‌باشد؛ چون بدون مردم و استقبال و خواست آنها و مشارکت همه‌جانبه مردم، حکومت تحقق نمی‌یابد اگرچه حاکم، شخصی مانند علی بن ابیطالب باشد. در این پژوهش با بررسی مرکزیت معنایی اندیشه سیاسی امام راحل که همان ولایت سیاسی فقها در عصر غیبت می باشد به جایگاه مردم در اندیشه‌های وی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: حکومت ولایی، مردم، امام خمینی، مشروعیت، مقبولیت
  • منوچهر محمدی*، محمد قربانی گلشن آباد صفحه 71

    این مقاله در ابتدا به مباحث «انقلاب»، «اقسام انقلاب»، «انقلاب اسلامی یا اسلام انقلابی؟» به طور اختصار از منظر شهید مطهری و با عنایت به کتاب پیرامون جمهوری اسلامی ایشان پرداخته و سپس به بحث اصلی یعنی «انقلاب اسلامی ایران» که بخش پایانی کتاب بررسی اجمالی نهضت‌های اسلامی در صد ساله اخیر است، می‌پردازد. استاد مطهری در بحث نهضت اسلامی ایران، چهار موضوع را مورد ارزیابی قرار می‌دهد که عبارتند از: ماهیت، هدف، رهبری و آفات نهضت. (انقلاب) شهید مطهری از بین فرضیه‌های مختلفی که پیرامون علل و عوامل شکل‌گیری انقلاب اسلامی مطرح است، عامل مذهب و اسلام را علت اصلی و مهم پیروزی و تداوم انقلاب اسلامی معرفی می‌کند و اگر مجموع نظریات ایشان را در قالب علل اربعه (فاعلی، غایی، صوری و مادی) بیان کنیم، شهید مطهری همه این علل اربعه را در قالب اسلام و مذهب بیان می‌کنند.

    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب اسلامی، اسلام انقلابی، نهضت اسلامی ایران
  • محمد باغستانی کوزه گر*، علیرضا محمدی صفحه 89

    کارآمدی سیاسی و تلاش برای تحقق اهداف نظام سیاسی، مورد تاکید حضرت امام خمینی+ است. ایشان در کارآمدی سیاسی، همواره بر لزوم انجام وظایف و تکالیف الهی که بر عهده کارگزاران و دولتمردان و بخش‌های مختلف جامعه است، تاکید داشتند. تکلیف‌گرایی بر کارآمدی سیاسی و مولفه‌های سنجش آن (اهداف، امکانات و موانع) تاثیر مستقیم داشته و ضمن استفاده این نظریه از نکات مثبت سایر نظریات، نمی‌توان کارآمدی نظام اسلامی را بر اساس سایر الگوهای رقیب نظیر رضایت شهروندان، توفیق و تیوری سیستمی سنجید. میزان کارآمدی سیاسی، تابعی از میزان پایندی اعتقادی و عملی به تکالیف الهی است. ارتقاء سطح کارآمدی سیاسی نیز، اثبات صحت و اتقان ایدیولوژی اسلامی در پاسخ‌گویی به نیازهای جامعه و استحکام اعتقادی و اهتمام بیشتر جامعه به رعایت تکالیف الهی را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: کارآمدی سیاسی، تکلیف گرایی، دین و سیاست، نظام سیاسی اسلام، امام خمینی
  • مصطفی ملکوتیان* صفحه 113

    انقلاب اسلامی ایران نقطه آغازی بر بیداری اسلامی در میان مسلمانان در جهان به ویژه منطقه خاورمیانه گردید که انقلاب‌های کنونی در جهان عرب از نمودهای آن است. نتایج ناشی از این انقلاب‌ها تاکنون تغییراتی مهم در هندسه قدرت در منطقه به نفع یک خاورمیانه اسلامی پدید آورده و از پتانسیل لازم برای تداوم این تغییرات برخوردار است. در این پژوهش به دنبال بازشناسی انقلاب اسلامی و نتایج کنونی و احتمالی آینده آن بر جغرافیای سیاسی منطقه هستیم.

    کلیدواژگان: بیداری اسلای، جغرافیای سیاسی، خاورمیانه، انقلاب اسلامی، هندسه قدرت
  • غلامرضا خواجه سروی*، مریم رحمنی صفحه 127

    دغدغه اصلی پژوهش حاضر پاسخ‌گویی به این سوال بوده که انقلاب اسلامی ایران چه بازتابی بر گفتمان سیاسی شیعه در لبنان داشته است؟ به همین منظور تلاش شد با کاربست دو روش گفتمان لاکلا و موف و نظریه پخش، مدلی تحلیلی ارایه شود که در سنجه آن به ارزیابی فرضیه اصلی مقاله، یعنی اینکه انقلاب اسلامی ایران با تاثیرگذاری خود موجب پویایی، فعال و انقلابی شدن اندیشه سیاسی تشیع در کشور لبنان شده است، پرداخته شود. به منظور اثبات فرضیه، سعی شد هژمونیک شدن دال استکبارستیزی و ایجاد گفتمان مقاومت که نمود عینی آن حزب‌الله لبنان است، مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، گفتمان سیاسی شیعه، لبنان، گفتمان مقاومت
  • محمدجعفر جوادی ارجمند*، محمدرضا امیر زاده صفحه 149

    در این مقاله با نگاه مختصر به گذشته روابط ایران و عراق و با توجه به این پیش‌فرض که در بررسی روابط ایران و عراق باید بین روابط سیاسی از یک‌سو و روابط فرهنگی از سوی دیگر تمایز قایل شد، به بررسی این فرضیه پرداخته‌ایم که هر چه روابط فرهنگی و متاثر از آن، ارتباطات اجتماعی میان ملت‌های دو کشور بیشتر باشد، امکان همگرایی سیاسی میان آن دولت‌ها بیشتر می شود. برای انجام این تحقیق که از روش کتابخانه‌ای و فرضیه‌آزما استفاده شده است با الهام از نظریه دویچ به دنبال بررسی تاثیر روابط فرهنگی بر روابط سیاسی (مطالعه موردی ایران و عراق) هستیم.

    کلیدواژگان: روابط فرهنگی، روابط رسمی، ایران، انقلاب اسلامی، عراق
  • ابوالفضل خوشی* صفحه 170

    در بخش اول پژوهش با مطالعه اسناد و مدارک بالا دستی، اهداف مطلوب شناسایی گردید و داده‌ها موضوع‌بندی و به 385 کد اولیه تقسیم گردید و از طریق مقوله بندی و موضوعات اساسی (Theme) اهداف مطلوب بر اساس منابع پژوهش در هشت محور کلی جمع‌آوری و ارایه گردید. در بخش دوم پژوهش که اعتبارسنجی اهداف مطلوب می باشد از روش کیفی و کمی استفاده گردید. روش فن دلفی انفرادی و جمعی (کنفرانس) برای دریافت نظریات صاحب‌نظران و اساتید مورد استفاده قرار گرفت و پس از اعتبارسنجی اهداف مطلوب توسط صاحب نظران، اهداف در 9 محور کلی و در قالب 19 سوال پرسشنامه بیش از 400 نفر دانشجویان دانشگاه‌های شهر تهران انجام گرفت و برای اولین مرتبه پس از سه دهه از انقلاب اسلامی اهداف مطلوب دروس معارف اسلامی با مطالعه اسناد و مدارک بالادستی و اعتبارسنجی صاحب نظران و اساتید و دانشجویان در طول 2 سال پژوهش کیفی و کمی از یافته‌های ارزشمند این پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، اهداف مطلوب، دروس معارف اسلامی، برنامه درسی
  • سید محمد موسوی*، سید محمدرضا موسوی، حسینعلی توتی صفحه 197

    این مقاله در پی تبیین نقش دین مبین اسلام و انقلاب اسلامی ایران در شکل‌گیری هویت جوان ایرانی است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که ملت ایران ملتی مستقل، آزاد و هوشمند و به شدت به هویت ملی و اسلامی خود علاقه‌مند هستند. برای اینکه این هویت اسلامی دچار مشکل نشود می‌بایست شعایر اسلامی احیا شود، دین و معارف دینی به خوبی تبلیغ شود و به مردم و جوانان ایرانی در مسایل دینی، فرهنگی و سیاسی و به ویژه نسبت به دنیای غرب در هویت‌زدایی دینی اطلاعات لازم داده شود.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، هویت دینی، هویت بخشی، جوانان ایرانی
|
  • AbdulHussein Khosropanah*, MuhammadTaqi Karimi Page 7

    Since Steven Luke's achievement of the theory of "radical power" has been possible through adopting the foundations of epistemology, ontology and human studies, therefore by finding these foundations and replacing them with religious foundations, this theory will be transformed into a new theory based on religious foundations. Based on religious foundations especially Imam Khomeini's thought, applying coercion and force to make citizens accept a policy is unacceptable. Rather since the real power belongs to God, enforcement of the power is also by divine will.

    Keywords: Politics, power, objective profits, subjective profits, fight
  • MuhammadJavad Norouzi*, Seyyed Muhammad Masoomi Page 29

    Since the private face of government and state, based on principles and foundations of politics in its modern sense, is non-divine and satanic and is seriously against political ethics based on religious thought, it has been rejected and rebuked in Imam Khomeini's ideas and thoughts. In practical politics Imam's behavior also confirms the rejection of this face of state. Directly referring to Imam Khomeini's thoughts as well as considering expert's interpretive ideas, what can be said in this article is his belief in that religion and politics are the same. He believes so due to the comprehensiveness of religion of Islam and similar goals of religion and politics rejecting any political paradigm lacking ethical and religious considerations such as the private face of state. His concern to make politics religious in every aspect is also understandable and extractable this way.

    Keywords: Ethics, politics, political ethics, private face, Imam Khomeini's political thought
  • Najaf Lakzaee*, AliAkbar Baqeri Page 49

    Both in theory and in practice, Imam Khomeini established foundations of his political system on "welayate faqih" and drew the patterns of an Islamic state by political welayat of a comprehensive faqih. People's role and position also becomes meaningful within this framework. In Imam Khomeini's thought people's key and pivotal role is during the implementation of a state based on welayat; since without people and their request as well as their full participation, state will not be formed even if the ruler is someone such as Imam Ali (A). Analyzing the centrality of Imam Khomeini's political thought i.e. jurisprudent's political welayat during the age of 12th Imam’s occultation (May Allah hasten his reappearance) the current article explains people's position in his thoughts.

    Keywords: State based on welayat, people, Imam Khomeini, legitimacy, popularity
  • Manoochehr Mohammadi*, Muhammad Qorbani Golshanabad Page 71

    At the beginning, this article briefly explains "revolution", "types of revolution", "Islamic revolution or revolutionary Islam?" from martyr Mutahhari's viewpoint considering his book "About Islamic Revolution". Later, it covers "Islamic revolution of Iran" as the main subject of the article which is the last part of his book "A Brief Study of Islamic Movements in Recent Century". About Islamic movement in Iran, martyr Mutahhari analyzes four topics; concept, goal, leadership and impediments of the movement (revolution) Out of different theories about causes and reasons behind the formation of Islamic revolution, martyr Mutahhari introduces religion and Islam as the main and important cause for the victory and continuation of Islamic revolution. If we put his theories within the framework of four causes (efficient cause, final cause, formal cause, material cause), martyr Mutahhari expresses all these four causes in the form of Islam and religion.

    Keywords: Revolution, types of revolution, Islamic revolution or revolutionary Islam, Islamic movement of Iran, Islam as the cause of Islamic revolution
  • Muhammad Baghestani Koozehgar*, Alireza Muhammadi Page 89

    Political viability and the efforts to implement objectives of the political system are emphasized by Imam Khomeini (PBUH). About the political viability, he always emphasized the necessity to perform divine duties assigned to officials and different parts of the society. Dutifulness exerts a direct impact on political viability and components of its evaluation (goals, facilities and barriers). Although this theory applies positive points of other theories, the viability of Islamic system cant be assessed based on other competitive models such as citizen's satisfaction, success and system theory. The level of political viability directly depends on the level of faith in and loyalty toward divine duties. The increase in political viability will prove the correctness of Islamic ideology to meet the needs of the society and strengthening beliefs and society's more effort to perform divine duties.

    Keywords: Political viability, dutifulness, religion, politics, Islam's political system, Imam Khomeini (PBUH)
  • Mustafa Malakoutian* Page 113

    Islamic revolution of Iran has become a starting point for Islamic awakening among Muslims throughout the world especially middle east region which has been expressed in the current revolutions in the Arab world. These revolutions have resulted in important transformations in the geometry of power in the region in favor of an Islamic middle east and it has necessary potential to continue these changes. This article tries to restudy the Islamic revolution and its current as well as probable future results on political geography of the region.

    Keywords: Islamic awakening, political geography, Middle East, Islamic revolution, geometry of power
  • Golamreza Khajesarvi*, Maryam Rahmani Page 127

    The primary concern of this article is to explore the reflections of Islamic revolution of Iran on Shiite political discourse in Lebanon. Therefore, applying Ernesto Laclau and Chantal Mouffe’s discourse methods as well as broadcast theory, we have tried to present an analytical model through the examination of which the main hypothesis of this article, that the Islamic revolution of Iran with its influence has made Lebanese Shiite more dynamic, more active and more revolutionary, can be covered. In order to prove the hypothesis, it was tried to study the pivot of the fight against global arrogance becoming hegemonic and the formation of the discourse of defense whose objective symbol is Hezbollah in Lebanon.

    Keywords: Islamic revolution of Iran, Shiite political discourse, Lebanon, discourse of defense
  • MuhammadJafar Javadi Arjmand*, MuhammadReza Amirzade Page 149

    With a brief look at the history of Iran-Iraq relations and considering this fact that cultural relations and political relations should be differentiated, this article studies a theory that says the more cultural relations and as a result more social relations between two nations, the more political convergence among the states. Applying library method and hypothesis testing and inspired by Karl Deutsch’s theory, this article tries to find the impacts of cultural relations on political relations (case study of Iran and Iraq).

    Keywords: Cultural relations, official relations, Iran, Islamic Revolution, Iraq
  • Abolfazl Khoshi* Page 170

    In the first section of the article, higher documents were studied and the desired objectives were identified and data were categorized and divided into 385 early codes. Desired objectives were collected and presented applying main theme categorization. The desired objectives are collected and presented in eight general fields. In the second section in which the evaluation of the desired objectives, qualitative and quantitative methods were applied. Fan Delphi, individual and collective (conference) were used to receive the comments by the authors. After the evaluation of the desired objectives by experts, these objectives were studied in 9 general fields through a questionnaire with 19 questions among more than 400 students of Tehran's universities. For the first time three decades after revolution, the desired objectives of Islamic maaref were extracted studying higher documents evaluated by experts and university students in two years of qualitative and quantitative research which is among the valuable findings of this article.

    Keywords: Evaluation, desired objectives, Islamic Maaref courses, educational curriculum
  • Seyyed Muhammad Mousavi*, Seyyed MuhammadReza Mousavi, Hasanali Tooti Page 197

    This article tries to explain the role of the religion of Islam and Islamic revolution in the formation of Iranian youth's identity. The results of this article suggest that Iranian people are independent, free and intelligent and are very interested in their national and Islamic identity. To protect this identity against problems, Islamic rites should be revived, religion and religious teachings should be propagated in a good manner and youth should be provided with enough information about religious, cultural and political issues especially about the west’s efforts to distance people from their religious identity.

    Keywords: Islamic revolution, religious identity, giving identity, Iranian youth