فهرست مطالب

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نرگس ظهرابی، علیرضا مساح باوانی، الهه گودرزی، محمد حیدرنژاد صفحات 5-22

    دما و بارش از عناصر اساسی شکل گیری اقلیم هستند که تغییرات آن ها می تواند ساختار آب و هوایی هر محل را دگرگون سازد. این پژوهش به بررسی تغییرات زمانی و مکانی متغیرهای اقلیمی دما و بارش در حوضه آبریز کرخه واقع در غرب کشور ایران پرداخته است. به این منظور پس از همگنی و صحت سنجی داده ها، 22 ایستگاه باران سنجی، تبخیرسنجی و سینوپتیک با دوره آماری 2011-1971 انتخاب شد. هدف این پژوهش، ارزیابی روند تغییرات سری های زمانی متغیرهای دما و بارش با استفاده از آزمون های آماری من کندال، اسپیرمن و تخمینگر سن است. نتایج آزمون های آماری برای سری های زمانی دما و بارش سالانه به ترتیب روند افزایشی و کاهشی با سطوح معنی داری بالای 1 و 5 درصد را برای اکثر ایستگاه های موردمطالعه نشان داده است. تخمینگر سن شیب تغییرات کاهشی را برای متغیر دما از 12/0 () تا 61/0 () درجه سانتی گراد/دهه نشان می داد. بیشترین و کمترین مقدار کاهش بارش سالانه در ایستگاه های قورباغستان واقع در استان کرمانشاه و دهنود به ترتیب با شیب تغییرات 77/8 (-) و 27/1 (-) میلی متر در سال بود. ازنظر مکانی تقریبا تمامی ایستگاه های واقع در بخش شرقی حوضه کرخه، روند تغییرات بارش را یک روند بدون معنی نشان دادند. بیشترین تغییرات معنی دار کاهشی در بخش های غرب و جنوب حوضه کرخه مشاهده شد. در مناطق مرکزی و شرقی علیرغم روند کاهش مقادیر بارش، این روندها معنی دار نبود. به طورکلی آشکارسازی روند تغییرات متغیرها، به جز موارد استثنایی، با آخرین یافته های مطالعات جهانی همخوانی داشت.

    کلیدواژگان: آشکارسازی، روند بارش و دما، آزمون های آماری، حوضه کرخه
  • مریم قربانی، ساناز شکری، سعید برومند نسب صفحات 23-34

    تبخیر و تعرق یکی از پارامترهای موثر بر بیلان آبی حوضه های آبریز و از اجزای اصلی چرخه هیدرولوژیکی محسوب می شود. به علت نیاز به برگ خریدهای اقلیمی مختلف و اثر متقابل این برگ خریدها برهم دیگر تبخیر و تعرق یک پدیده غیر خطی و پیچیده می باشد. یکی از مراحل پیچیده در مدل سازی سیستم های غیرخطی، پیش پردازش پارامترهای ورودی جهت انتخاب ترکیبی مناسب است. در این پژوهش امکان استفاده از شبکه های MLP،MNN و FF برای تخمین تبخیر و تعرق گیاه مرجع مورد مطالعه قرار گرفته است و در این راستا از نرم افزار MATLAB کمک گرفته شد. با استفاده از سری داده های هواشناسی سال های 93 – 1377 ایستگاه اهواز، ابتدا مقادیر متوسط تبخیر و تعرق روزانه گیاه مرجع از روش استاندارد فائوپنمن مانتیث محاسبه شد، سپس با استفاده از این مقادیر به عنوان خروجی های هدف، شبکه های مختلفی با ساختارهای متعارف تعریف و آموزش داده شد. درنهایت قابلیت شبکه برای تخمین تبخیر و تعرق با استفاده از قسمتی از داده ها که در طراحی و یا آموزش شبکه استفاده نشده است، موردبررسی قرار گرفت. با بررسی ها انجام گرفته مشخص شد که تنها با استفاده از پارامتر دمای متوسط روزانه به عنوان ورودی، می توان میزان تبخیر و تعرق گیاه مرجع را با استفاده از سه نوع شبکه با دقت قابل قبولی تخمین زد. هم چنین با مقایسه نتایج حاصل از سه شبکه با آزمون های آماری مشخص شد که شبکه هایFF و MLP با R2بیش تر نسبت به MNN در تعیین تبخیر و تعرق گیاه مرجع از دقت بیش تری برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، فائو پنمن مانتیث، شبکه عصبی، ایستگاه سینوپتیک اهواز
  • فرانک پور بهرام، سینا عطار روشن، روج الله کاظمی صفحات 35-46

    این مقاله با هدف تعیین عوامل تهدیدکننده ی زیست محیطی جنگل های دست کاشت منطقه غرب رودخانه کرخه شهرستان اهواز بر اساس مدل تصمیم گیری چند معیار در منطقه بیت قشم و شنین حسین در سال 1393 به انجام رسیده است. این منطقه در فاصله 40 کیلومتری مرکز استان خوزستان در جهت شمال شهر اهواز و جنوب شهرستان شوش و در ضلع غربی رودخانه کرخه قرار داشته و دارای 6/4086 هکتار مساحت می باشد. این منطقه از ویژگی های منحصربه فرد زیست محیطی برخوردار است و متاثر از عوامل اثرگذار منفی فعالیت های نادرست جوامع محلی است. در این پژوهش ابتدا جهت شناسایی تهدید های موجود در منطقه از روش دلفی استفاده شد سپس از 21 تهدید شناخته شده، 15 عامل به عنوان تهدید های نهایی در گروه تهدیدهای زیست محیطی باقی ماندند. در مرحله بعد جهت تجزیه وتحلیل و اولویت بندی تهدید های شناسایی شده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده گردید. در این بررسی عوامل تهدید با استفاده از سه شاخص شدت اثر، احتمال وقوع و حساسیت محیط پذیرنده ارزیابی شدند. تجزیه وتحلیل داده ها نشان دادند که بالاترین تهدید ها در دو معیار اقتصادی و فرهنگی قرار دارند که در معیار اقتصادی، مشکلات اقتصادی نظیر فقر و بیکاری با وزن 544/0 در اولویت اول، کمبود قرقبان با وزن 328/0 (در همان معیار اقتصادی) در اولویت دوم و در معیار فرهنگی، عدم آگاهی بومیان منطقه از ارزش های زیستی با وزن 302/0 اولویت سوم را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: عوامل تهدیدکننده ی زیست محیطی، منطقه غرب رودخانه کرخه، جنگل دست کاشت، تصمیم گیری چند معیار، منطقه بیت قشم و شنین حسین
  • جواد درویشی خاتونی صفحات 47-62

    دریاچه ارومیه به عنوان یکی از بزرگ ترین دریاچه های فوق اشباع از نمک جهان واقع در شمال غرب ایران است. مطالعه فراوانی پلت های دفعی آرتمیا اورمیانا در رسوبات بستر دریاچه ارومیه می تواند به عنوان شاخصی برای بازسازی شرایط فیزیکوشیمیایی گذشته و مقایسه با شرایط فعلی عمل نماید. در این پژوهش ضمن جمع آوری اطلاعات قبلی اقدام به برداشت 28 مغزه رسوبی با بیشینه ژرفای 10 متر و مجموعا بیش از 200 متر به صورت دست نخورده از رسوبات بستر دریاچه توسط مغزه گیر گوج اوگر شد. رخساره های رسوبی بر اساس رنگ، اندازه دانه، وجود پلت آرتمیس، ساخت رسوبی و نوع کانی های تبخیری تفکیک گردید. با توجه به تغییر رخساره های رسوبی از سطح به عمق و نتایج آنالیز عنصری، جغرافیا، اقلیم و تغییرات تراز آب دریاچه از سطح به عمق بازسازی گردید. رخساره ها متعلق به محیط های رسوبی دریاچه ای، تالابی و رودخانه ای و پایایی می باشد. با توجه به سن سنجی به روش ایزوتوپ کربن 14 نرخ رسوب گذاری بین 7/0 تا 8/0 میلی متر ارسال می باشد، البته این نرخ در نقاط مختلف دریاچه متغیر (1/0 تا 1 میلی متر در سال) است، این مقدار در دلتای رودخانه ها (غالبا غرب دریاچه) بیشینه است. پلت (فضولات) دفعی آرتمیس متوسط 35-5 درصد رسوبات و در حالت بیشینه وابسته به شرایط اکولوژیکی دریاچه (عمق، شوری و دما) 90 درصد رسوبات را به خود اختصاص می دهد. پلت مای دفعی که عمدتا از منشورهای آراگونتی تشکیل گردیده است به عنوان یکی از مهم ترین اجزاء بیوشیمیایی رسوبات دریاچه می باشند که غالبا به صورت پلت های سالم و یا خردشده کرمی رنگ و نیز پلت های پیریتی سیاه رنگ مشاهده می گردند. وجود پلت های دفعی آرتمیا در رسوبات مغزه ها نشان از زندگی آرتمیس در دریاچه ارومیه حداقل از ابتدای هولوسن دارد و با افزایش عمق رسوبات از تعداد پلت ما کاسته می شود. افزایش میزان پلت ها با دوره های مرطوب بین یخچالی در جنوب آسیا و آفریقا (4 تا 10 هزار سال قبل) مطابقت خوبی دارد. این دوره ها با مطالعات ژئوشیمی رسوبی نیز شرایط مرطوب را نشان می دهد. تغییرات تراز دریاچه ارومیه عامل اصلی در تغییرات میزان پلت های آرتمیس بوده است. ولی بااین حال در تفسیرها باید جانب احتیاط را رعایت کرد و عوامل محیطی مانند تغییرات دما، گردش آب، تاریخچه فسیل شناسی و… را در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، آرتمیس، پلت های دفعی، رسوبات بیوشیمیایی، مغزه های رسوبی
  • غلامرضا نوری، هاجر پاکباز، زهرا تقی زاده صفحات 63-74

    منطقه ی حفاظت شده ی آبشار مارگون با 10000 هکتار وسعت و آب وهوای معتدل مرطوب ازنظر تنوع گیاهی و جانوری یکی از شاخص ترین مناطق حفاظت شده استان فارس می باشد به عبارتی این منطقه ازهرجهت فرصتی مناسب برای احیای اکوتوریسم استان فارس محسوب می شود. هدف این پژوهش ارزیابی شرایط اکولوژیکی منطقه حفاظت شده مارگون جهت توسعه فعالیت های اکوتوریسمی است روش جمع آوری داده ها توصیفی – تحلیلی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و پیمایش داده های میدانی می باشد؛ که جهت رسیدن به اهداف تحقیق از روش استراتژی SWOT که مبتنی بر شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهاست استفاده شده است و با فرایند سلسله مراتبی AHP این عوامل وزن بندی می شود. پژوهش حاضر که در سال 1391 انجام شده است بیانگر این است که منطقه مارگون دارای 16 عامل داخلی است که امتیاز وزنی عوامل داخلی (55/6) ، تعداد عوامل خارجی 15 عامل است و با توجه به ارزیابی صورت گرفته امتیاز وزنی عوامل خارجی (9/6) که با توجه به این شرایط مجموعه امتیاز عوامل تقریبا باهم برابر می باشند؛ بنابراین در حال حاضر با توجه به ارزیابی صورت گرفته شرایط ارزیابی متوسط ارزیابی می گردد. بر این اساس مهم ترین راهبردهای ارائه شده جهت رفع نقاط ضعف و تهدیدات و تقویت نقاط قوت و فرصت ها در ماتریس SWOT ارائه شده است که بر این اساس با سرمایه گذاری های لازم در بخش اکوتوریسم و ایجاد سایت های برمگردی در مناطق اطراف آبشار مارگون و انجام مدیریت های صحیح و ارائه تسهیلات و خدمات لازم، می توان اکوتوریسم را در این منطقه گسترش داد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اکولوژیکی، اکوتوریسم، SWOT، AHP، آبشار مارگون
  • صادق قاسمی، رویا مافی غلامی صفحات 75-84

    در این تحقیق که در سال 1392 انجام گرفت به منظور بررسی اثرات پساب های خروجی 1500 حوضچه پرورش ماهی به مساحت 2000 هکتار در منطقه نور علی (روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان شوشتر در استان خوزستان) که درمجموع دارای 23 زهکش بزرگ تخلیه پساب می باشد، بر خصوصیات و کیفیت آب رودخانه گرگر واقع در حدفاصل شهرستان شوشتر تا بند قیر (در 55 کیلومتری شمال شهر اهواز) صورت گرفته است. پس از شناسایی کلیه منابع آلاینده اصلی، اطلاعات کمی و کیفی ایستگاه های موردمطالعه استخراج و موردبررسی قرار گرفت. کاهش منحنی اکسیژن محلول از 07/7 میلی گرم در لیتر به 27/3 میلی گرم در لیتر، نمایانگر آلودگی آب حاصل از ورود پساب خروجی حوضچه های پرورش ماهی به رودخانه گرگر می باشد و با توجه به افزایش تدریجی اکسیژن محلول به میزان 03/4 میلی گرم در لیتر در پایین دست رودخانه، گویای خود پالایی تدریجی رودخانه بوده و نشان از کاهش بار آلودگی دارد. به طورکلی تاثیر پساب حوضچه های پرورش ماهی بر کیفیت رودخانه در بازه های مختلف کاملا مشهود بود و حداقل زمان بحرانی (tc) ، مقدار کمبود بحرانی اکسیژن (Dc) و محل آن در پایاب نقطه تخلیه (X) به ترتیب 64/2 روز، 23/5 میلی گرم در لیتر و 619/45 کیلومتر به دست آمد. بااین وجود با توجه به قدرت خود پالایی رودخانه در ایستگاه آخر در پایین دست، کیفیت نسبتا قابل قبولی حاصل می گردد. درنهایت بهبود کیفیت آب رودخانه گرگر درگرو مدیریت صحیح پساب کاربری های مختلف و کاهش بار آلودگی آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: رودخانه گرگر، پساب حوضچه های پرورش ماهی، تغییرات اکسیژن محلول، خود پالایی رودخانه
  • محمد جوکار، تیمور رستمی شاهراجی، محسن محمدی صفحات 85-96

    تالاب ها به عنوان یکی از باارزش ترین اکوسیستم های طبیعی در معرض آلودگی به فلزات سنگین هستند. در سال های اخیر تلاش های زیادی در راستای یافتن روشی برای حذف فلزات سنگین از محیط زیست صورت گرفته است. در این راستا گیاه پالایی، به دلایلی ازجمله تاثیر زیاد، هزینه های کم و هماهنگی با طبیعت، با استقبال زیادی روبه رو شده است. پژوهش حاضر به منظور بررسی تعیین توان و ظرفیت زیست پالایی گونه درختی دارتالاب، در محیط های آلوده به فلزات سنگین سرب و کادمیوم، در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار و 4 تیمار انجام شد. نتایج نشان داد بالاترین غلظت این فلزات در برگ، ساقه-شاخه و ریشه گیاه دارتالاب، در تیمار 150 میلی گرم بر کیلوگرم کادمیوم و 400 میلی گرم بر کیلوگرم سرب بوده و برای فلز کادمیوم به ترتیب 6/18،33/35 و 06/89 و فلز سرب 4/23،84/32 و 53/94 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد. بیشترین تجمع فلزات در اندام های زیر زمینی گیاه بوده و میزان عناصر موردمطالعه به ترتیب در برگ، ساقه-شاخه و ریشه کاهش می یابند که می تواند تحرک کم این عناصر از اندام های زیرزمینی به اندام های هوایی را بیان کند. بر اساس نتایج حاصل می توان بیان نمود که گونه دارتالاب در شرایط مقادیر بالای کادمیوم و سرب به خوبی مقاومت کرده و قادر به انباشت این عناصر در اندام های مختلف خود است. این گونه با دارا بودن فاکتور انتقال کوچک تر از یک برای تثبیت گیاهی کادمیوم و سرب مناسب بوده و در همین راستا اهمیت به کارگیری گیاه دارتالاب به عنوان یک گیاه تجمع دهنده برای فلزات موردمطالعه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آلودگی، دارتالاب، فلزات سنگین، گیاه پالایی
  • بررسی اثر اینولین و مکملهای گیاهی (پودر مرزه و پیاز) بر شاخصهای رشد، تغذیه، ترکیبات بدن و فعالیت آنزیمهای گوارشی (لیپاز، آمیلاز و آلکالین فسفاتاز) در ماهیان جوان کپور معمولی (Cyprinus carpio)
    فهیمه صفریان، حمید محمدی آذرم، امیرپرویز سلاتی، سعید ضیائی نژاد صفحات 97-106

    هدف از این مطالعه بررسی اثرات اینولین و مکملهای گیاهی پودر مرزه و پیاز بر شاخصهای رشد، تغذیه، ترکیبات بدن و فعالیت آنزیمهای گوارشی لیپاز، آمیلاز و آلکالین فسفاتاز در ماهیان جوان کپور بود. در این بررسی تعداد 950 عدد ماهی کپور جوان با میانگین وزنی Cyprinus carpio معمولی 80±0/02 گرم، در 95 گروه 90 تایی شامل یک گروه شاهد و 4 گروه تیمار و هر یک با سه تکرار به مدت 45 روز با جیره های غذایی آزمایشی تغذیه شدند. گروه شاهد تنها با جیره پایه فاقد اینولین و پودر گیاه مرزه و پیاز تغذیهشده و جیره تیمار اینولین حاوی 9 درصد اینولین، تیمار مرزه حاوی 9 درصد پودر مرزه، تیمار 0 درصد پودر / 0 درصد پودر مرزه و 5 / پیاز حاوی 9 درصد پودر پیاز و تیمار مرزه- پیاز حاوی مخلوطی از 5 پیاز بود. تغذیه ماهیان مورد آزمایش تا حد سیری و به تعداد سه بار در روز انجام شد. نتایج نشان داد که اینولین و مکملهای گیاهی، تاثیر معنیداری بر عملکرد رشد وزن نهایی، مقدار افزایش وزن بدن و نرخ رشد ویژه و تغذیه ماهیان کپور معمولی ضریب تبدیل غذایی، نرخ بازده پروتئین و کارایی غذا در مقایسه 3 و پروتئین دریافتی روزانه /43 ± 0/ اما مقدار غذای دریافتی 01 ؛P > 0/ با گروه شاهد نداشته است 05 ±0/ 8 و 09 /41 ±0/ 9/3±0/01 به طور معنی داری در تیمار مرزه به ترتیب در مقایسه با گروه شاهد 99 از طرفی مقدار فعالیت آنزیمهای گوارشی شامل آمیلاز، لیپاز و آلکالین .P > 0/ 0/19 بیشتر بوده است 05 ؛P > 0/ فسفاتاز در تیمارهای مختلف آزمایشی در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معنیداری نداشته است 05 به طوری که بیشترین .P > 0/ اما بر ترکیبات بدن تاثیر معنیداری در مقایسه با گروه شاهد داشتند 05 19 مشاهده /91 ±0/ 10 و پیاز 01 /43 ±0/ میزان پروتئین در تیمارهای مکملهای گیاهی حاوی مرزه 85 52 که دارای کمترین میزان پروتئین بود، اختلاف معنیدار نشان داد /31 ±0/ شد که با تیمار شاهد 38 لذا با توجه به نتایج استفاده از یک درصد پودر مرزه و یا پودر پیاز به جهت ارتقای کیفیت لاشه .P>0/05 در جیره غذایی ماهیان جوان کپور معمولی توصیه میشود.

    کلیدواژگان: اینولین، مرزه، پیاز، رشد، کپور معمولی
|
  • Narges Zohrabi, Alireza Massah Bavani, Elahe Goodarzi, Mohammad Heidarnejad Pages 5-22

    Temperature and precipitation are the main components of climate forming which their variation can change the climate structure of each site. This study investigated the temporal and spatial variations of temperature and precipitation in the Karkheh Basin, located in the West of Iran. For this purpose, after checking thehomogeneity and accuracy of data, 22 synoptic and meteorological stations over the 1971-2011 periods were selected. The objective of this study is evaluating the changes in temperature and precipitation time series by Mnn-Kendall, Spearman tests and Sen’s slope estimator. Results showed significant increasing and decreasing trends in the annual temperature and precipitation, respectively, with significant levels of 1 and 5 percent for most of the stations. The magnitude of the significant positive trends of annual temperature changed from (+) 0.12 °C/decade at Khrromabad to (+) 0.61 °C/decade at Kermanshah. The maximum and minimum annual precipitation decreasing trend was observed at Ghourbaghestan station located in the Kermanshah province and Dehnoud station, with slope of (-) 8/77 mm/year and (-) 1/27 mm/year, respectively. In special pattern, almost all stations in the eastern part of the Karkheh basin showed non-significant trend in precipitation. The most significant decreasing changes was observed in the West and South parts of Karkheh basin although the decreasing of precipitation in central and eastern parts was seen but this trend was not significant. Generally, the detection trend changes, except for exceptional cases, are consistent with recent findings of global studies.

    Keywords: Detection, Precipitation, Temperature, trend, Statistical tests, Karkheh basin, Iran
  • Maryam Ghorbani, Sanaz Shokri, Saeid Broomand Nasab Pages 23-34

    Evapotranspiration is one of the parameters affecting the watershed water balance and as a basic parameter in hydrologic cycle.Being a function of different metrological parameters and their interactions, evapotranspiration is a complex, nonlinear phenomenon. Preprocessing input parameters to select appropriate combinations is complex when modeling nonlinear systems. Therefore, in this study artificial neural networks MLP, FF and MNN for evapotranspiration modeling and in this context of MATLAB software was used. By using the climatic data in Ahvaz climateyears 1988-2014, the average values of reference crop evapotranspiration was calculated by FAO Penman Montith standard.Then these values was used as output targets of different networks with conventional structures defined and trained. Eventually capability of estimation of evapotranspiration network by using the part of the data network is not used in the design or training, was evaluated. With reviews was conductedshowed who using only the daily average temperature as an input parametercan be the reference evapotranspiration using three types accurately estimate network. Also compares the results of three network tests showed that FF and MLP networks to MNN for determining reference evapotranspiration are higher accuracy.

    Keywords: evapotranspiration, artificial neural networks, FAO Penman Montith, Synoptic stations Ahvaz
  • Pages 35-46

    The aim of this study is investigation of environmental threaten factors of the forests located in the west of Karkheh river in Ahvaz based on Multi-criteria decision-making model in the area of bitQeshm and Shenin Hosein. The region is 40 km away from the center of Khozestan; it is located in the north of Ahvaz, south of Shoushtar and the west side of Karkheh River. The surface area of the region is 4086.6 hectares. It has unique ecological features and influenced by the negative influencing factors because of improper activities of local communities. In this study, Delphi technique was used for identifying existing risks in the region, then 21 risks were identified and 15 of these risks were left as the final risks in the group of environmental risks. In the next step, Analytical Hierarchy Process (AHP) was used for analyzing and prioritizing the identified risks. In this study, the risk factors evaluated using the severity of the impact, occurrence probability and sensitivity of the receptive field. Results showed that the most threatened factors are economical and cultural factors. In the category of economical factors, poverty and unemployee with the weghit of 0.554, shortage of forest warden the weghit of 0.328 and in cultural category; Lack of knowledge of the indigenous peoples of environmental values with the weghit of 0.302 were the most parameters respectively.

    Keywords: risk management, ecological, forest, Multi Criteria Decision Making, bietQesham, Shenin
  • Pages 47-62

    Urmia Lake is one of the biggest over-saturated salt lakes of the world. It is located at the northwestern part of Iran. The temporal change in the concentration of Artemia fecal pellets can be used as an indicator of lake level changes, paleoclimate and therefore regional hydrological changes. In this study basis on the previous data collection, 28 sedimentary intact cores with a maximum depth of 10 meters and a total of more than 200 meters were sampled from the lake sediments by Gouge Auger coring method. Sedimentary facies were separated based on color, grain size, existence of Artemia fecal pellets, sedimentary fabrics and the type of evaporative minerals. With regard to vertical sedimentary facies (from surface to sub-surface areas) changes and the results of elemental analysis, geography, climatic conditions and lake water level fluctuation were re-constructed. Facies belong to Lake, Lagoon, River and Playa environments. According to the age measurement by isotope carbon-14 method, deposition rate is between 0.7 to 0.8 mm per year, but this rate was varied in different parts of the lake (1.0 to 1 mm per year), this amount was maximum in river delta (mostly west of lake). Artemia fecal pellets constitute about 5-35% in average and 90% in maximum of the deposits. Fecal pellets of Artemia that formed of aragonite prismes were one of the biochemical sediments of the lake that mostly intact pellets or crushed cream color and black pyrite pellets are observed. Finding Artemia fecal pellets as old as early Holocene, showing that this Crustacean lived in the lake since at least the beginning of the Holocene. Sediments study shows that the organic content of fecal pellets gradually diminishes down the cores. Increase in amount of fecal pellets was match with wet interglacial periods in South Asia and Africa (4 to 10 thousand years ago). These periods also shows wet conditions with sediment geochemistry studies. The Urmia lake level fluctuations can be a major factor in controlling the high temporal variations in the abundance of Artemia fecal pellets. However, caution should be taken in the interpretations as other environmental factors, such as temperature changes, water circulation, taphonomic history, etc.

    Keywords: Urmia Lake, Artemia, Fecal pellet, Biochemical sediments, Sedimentary cores
  • Pages 63-74

    Protected region of Margoon with area of 10000 hectar and mild weather with and different variety of plants and animals is one of the especialest protected places of Fars province; in other word, this region is very suitable for reviving the Ecosystem of Fars province. The objective of this research is to evaluate the ecological conditions of protected region of Margoon in order to developing the Ecotourism activities. The method of gathering descriptive-analytic data was done by library and documentary studies and in field data analysis. To achieve the objectives of this research the method of SWOT strategy was used base on the specifying the advantages, disadvantages, opportunities and threads and this method is weighted by the Analytic Hierarchy Process (AHP(.The present study which was conducted in 1391 Indicates that Margoon area had 16 domestic factors that weight rating of internal factors (6/55), the number of external factors was 15 factors and according to the assessment conducted weight score external factors (6/9). The number of external factors was 15 factors, and according to the assessment conducted, weight rating external factors (6/9) due to these conditions rating total factors are almost equal. According to the evaluation conducted, situation of Margoon Waterfall is in average condition. According to this research, the most important strategies to meet strengths and weaknesses, threats and opportunities have presented in the SWOT matrix. On this basis necessary investments in Section ecotourism and create ecotourism sites in surrounding area of Margoon waterfall and perform correct management and provide the necessary facilities and services, can be expanded the ecotourism in the area.

    Keywords: ecological evaluation, Ecotourism, SWOT, AHP, Margoon fall
  • Pages 75-84

    This study carried out in 2013 to investigate the effects of wastewaters output of 1500 pisciculture ponds with an area of ​​2,000 hectares in region of Noor Ali (rural areas of central township shushtar in Khozestan province), which totally had 23 Large drains of discharging wastewater, on characteristics and quality of Gorgor river water located between the city of Shooshtar and Ghir dam (at 55 km from the North of Ahvaz). The qualitative and quantitative data were extracted and examined after identifying all major pollutant sources. Reducing dissolved oxygen curve from 7.07 Mg/L to 3.27 Mg /L represented that the water pollution due to the wastewaters of pisciculture ponds into the Gorgor River and the gradual rise of dissolved oxygen to the value of 4.03 Mg/L in the river downstream suggested the river self-refinement and showed that the reduction of pollution load. In general, the effects of pisciculture ponds wastewaters on the quality of the river were quite evident at different intervals, and the minimum critical time (tc), the critical depletion of oxygen (Dc) and its place at the downstream of the discharge point (X) were obtained as 2.64 d, 5.2 mg/L and 45.619 km, respectively. However, according to the river self-refinement capacity in the last station at the downstream, a relatively acceptable quality will be resulted. Finally, the Gorgor River water quality improvement depended on proper management of water waste due to various applications and reduced pollution load.

    Keywords: Gorgor River, Pisciculture ponds wastewater, dissolved oxygen changes, River self-refinement
  • Pages 85-96

    Wetlands as one of the most valuable ecosystems exposed to heavy metal pollution. In recent years, many researches were performed to find a method to remove heavy metals from the environment. Phytoremediation technology has received increasing consideration owning to its characteristics including low impact and cost and environmental friendly nature. This study aimed to determine capacity of Taxodium distichum bioremediation of tree species in environments wich contaminated with heavy metals of lead and cadmium, in a completely randomized design with 4 treatments and 3 replications was used. The results showed that the highest concentrations of these metals were observed in the leaves, stems and roots, 150 and 400 mg kg-1 of cadmium and lead in 18.6, 35.33 and 89.06, cadmium and 23.4, 32.84 and 94.53 mg kg -1 lead respectively. The highest accumulation of metals was underground plant organs and the elements, reduced, in leaf> stem-branch> root respectively. That can low the mobility of the underground organs to shoots. Aaccording to the results it can be concluded that Taxodium distichum is resistant to high levels of cadmium and lead and be able to accumulate these elements in different organs. This plant were suitable for phytostabilization of studied elements with TF>1, and Use of Taxodium distichum as a accumulate plant of metals under study suggested.

    Keywords: Heavy metals, phytoremediation, Pollution, Taxodium distichum
  • Investigation of the effect of inulin and herbal addetives (Savory and Onion Powder) on growth performance, feeding indices, body composition and activity of digestive enzymes (Lipase, Amylase and Alkaline phosphatase) in the juveniles of the common Carp (Cyprinus carpio)
    Pages 97-106

    The goal of this study was evaluating of the effects of inulin and herbal additives (Savory and Onion) on growth performance, feeding indices, body composition and activity of digestive enzymes (Lipase, Amylase and Alkaline phosphatase) in the juveniles of the common Carp (Cyprinus carpio). In this study 150 young carp fish with initial average weight of 20.0 ± 0.08 g were fed in fifteen groups of ten (containing a control group and four other groups with three replicate) with different experimental diets for 45 days. control group was fed with basal diet only (without inulin, savory powder and onion) and the diet of treatment inulin contained 1% inulin, treatment savory; 1% savory powder, treatment onion; 1% onion powder and treatment savory-onion; mixture of 0.5% savory powder and 0.5% onion powder. Experimental fish were fed to satiation triple daily. At the end of the period, growth performance (Final weight, weight gain, specific growth rate) and feed utilization (food conversion ratio, feed efficiency, protein efficiency ratio) were not significantly different compared with control group (p>0.05), but daily feed (3.43± 0.09) and protein intake (1.3±0.06) respectively were significantly increased in fish fed by savory compared with control group (2.49± 0.17) and (0.97±0.07) (p<0.05). On the other hand, digestive enzymes activity in different treatments was not significantly different compared with control group (p>0.05). But they have significant effect on the body composition (p < 0.05). So, the maximum amount of protein was observed in herbal treatments containing savory (60.43 ± 0.25) and onion (61.19 ± 0.06) which showed significant different compared with control group (58.39 ± 0.32) (p<0.05). Basis on the results, the use of 1% savory or onion powder is recommended for improving body composition of juvenile carp.

    Keywords: Inulin, Savory, Onion, Growth performance, Common Carp