فهرست مطالب

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا پیشداد سلیمان آباد، علی نجفی نژاد، امیر سعدالدین، کامران چپی، حنانه محمدی کنگرانی صفحات 5-22

    آگاهی از دینامیک تخریب تالاب ها به دلیل منافع مختلف این اکوسیستم های طبیعی برای دستگاه های خشکی زی و آبزی مهم است. علاوه بر تامین آب، غذا و دیگر نیازها، حمایت مستقیم و غیرمستقیم معیشت مردم از طریق تعدیل (برای مثال تعدیل سیلاب، تنظیم کیفیت آب) و منافع فرهنگی- تفریحی چشمگیر است. تالاب زری بار، واقع در شمال غرب کشور، به دلیل عواملی همچون مصرف آب، ورود آلودگی ها و تغییر در کاربری اراضی، دستخوش تغییرات زیادی درگذر زمان شده که این تغییرات پیامدهای نامطلوبی برای اکوسیستم دریاچه و ساکنان اطراف آن به دنبال داشته داشت. در این مطالعه به منظور پی بردن به دلایل و شدت تغییرات صورت گرفته در تالاب زری بار، از تصاویر ماهواره ای TM، MSS و ETM سال های 1977، 2000 و 2014 استفاده شد. طبقه بندی تصاویر، پس از تصحیح اتمسفری و هندسی، به روش نظارت شده و با استفاده از الگوریتم های حداکثر شباهت، روش های متوازی السطوح و حداقل فاصله از میانگین، انجام گرفت و طبقه های آب، حاشیه تالاب، کشاورزی، جنگل تنک و جنگل پرپشت رده بندی شدند. یافته های پردازش زمانی اطلاعات نقشه های به دست آمده پس از صحت سنجی آن ها با روش ماتریس خطا، کاهش 15 درصدی مساحت بخش آبی و افزایش 21 درصدی مساحت حاشیه تالاب در دوره زمانی 1977 تا 2014 را نشان می دهند؛ این در حالی است که در همین دوره زمانی 99/44 درصد از مساحت جنگل های پرپشت کاسته شده و به ترتیب 38 و 43 درصد به مساحت جنگل های تنک و کاربری زراعی افزوده شده است که این امر باعث افزایش ورود آلاینده ها و رسوبات به دریاچه، کاهش مساحت بخش آبگیر، افزایش پدیده پر غذایی در تالاب و به طورکلی شکل گیری یک بحران زیست محیطی در منطقه طی این دوره کوتاه 37 ساله شده است. ازاین رو، ضروری است مدیران و تصمیم گیران با تجدیدنظر در رویکرد مدیریتی خود، هر چه بیشتر جنبه های اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی ذی نفعان تالاب را در مدیریت این اکوسیستم لحاظ کنند.

    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، کاربری زمین، سامانه اطلاعات جغرافیایی، تخریب اکوسیستم، تالاب زریبار
  • محمدحسن طرازکار، منصور زیبایی، غلامرضا سلطانی صفحات 23-40

    در این مطالعه راهکار های حفاظت و احیای تالاب بین المللی بختگان در استان فارس با استفاده از تحلیل SWOT شناسایی و تدوین شد. برای این منظور نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای احیای تالاب بختگان موردبررسی قرار گرفت. در ادامه نیز با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی و تاپسیس فازی، راهکار های تدوین شده، رتبه بندی شدند. برای تدوین چارچوب نظری مطالعه از روش کتابخانه ای بهره گرفته شد. سپس با استفاده از مصاحبه و نظرخواهی از کارشناسان و تصمیم سازان مربوطه، آمار و اطلاعات موردنیاز در خصوص وضعیت تالاب بختگان و چگونگی احیای آن در سال 1394 گردآوری شد. بر اساس نتایج به دست آمده، عوامل داخلی درمجموع 16 مورد شامل 10 مورد نقاط ضعف و 6 مورد نقاط قوت و عوامل بیرونی نیز 10 مورد شامل 4 فرصت و 6 تهدید، استخراج گردید. همچنین 10 راهکار در چهار دسته شامل راهکار های تهاجمی (2 راهکار) ، بازنگری (2 راهکار) ، تنوع (3 راهکار) و تدافعی (3 راهکار) جهت احیای تالاب بین المللی بختگان تدوین و رتبه بندی شدند. از میان راهکار های تدوین شده، اجرای برنامه آگاه سازی، اطلاع رسانی و آموزشی درباره وضعیت تالاب و نقش جوامع محلی در احیای آن، در رتبه اول قرار گرفت.

    کلیدواژگان: SWOT، تحلیل سلسله مراتبی فازی، تاپ سیس فازی، تالاب بختگان
  • شکوفه رنجبر، مژگان خدادادی صفحات 41-52

    در این بررسی تاثیر عملکرد گیاه چای سبز (Camellia sinensis) به عنوان یک فیتوبیوتیک بر شاخص های خونی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 360 عدد از بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزن اولیه 22± 1 گرم انتخاب و پس از سازگاری با محیط به صورت انتخابی در 12 مخزن با 30 قطعه بچه ماهی ذخیره شد. گیاه چای سبز در 3 سطح 5/1 درصد (تیمار 2) ، 3درصد (تیمار 3) و 5 درصد (تیمار 4) و جیره فاقد چای سبز برای تغذیه گروه شاهد (تیمار 1) مورداستفاده قرار گرفت. هر تیمار در 3 تکرار انجام گرفت. ماهیان روزانه به میزان 3 درصد از وزن بدن مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان دوره پرورشی 45 روزه تعداد 15 قطعه ماهی از هر تیمار به صورت تصادفی انتخاب و خون گیری از محل قطع ساقه دمی انجام گرفت. شاخص های خونی شامل شمارش تعداد گلبول های قرمز (RBC) ، شمارش تعداد گلبول های سفید (WBC) ، هماتوکریت (PCV)
    و هموگلوبین (Hb) موردبررسی قرار گرفتند و نتایج نشان داد که میزان گلبول های سفید، هماتوکریت و هموگلوبین اختلاف معنی داری را با سایر تیمارها داشته است (P<0/05) و بیشترین میزان آن در تیمار 1/5 درصد به ترتیب به میزان 1/19 ± 7/95 (تعداد در میکرو لیتر × 103) ، 4/87 ± 43/73 (درصد) و 0/74 ± 6/74 (گرم بر دسی لیتر) بوده است، ولی تعداد گلبو ل های قرمز تحت تاثیر هیچ کدام از موارد آزمایشی قرار نگرفت (P>0/05). به طورکلی تجویز پودر چای سبز در سطح 1/5 درصد به صورت خوراکی باعث تحریک برخی شاخص های خونی گردید و این ماده به عنوان یک محرک در بچه ماهی کپور معمولی قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: چای سبز، Camellia sinensis، کپور معمولی، Cyprinus carpio، فاکتور خونی، هماتولوژی
  • هاجر شریفی، سام حایری پور، رضا امیرنژاد صفحات 53-64

    آلودگی منابع آب بوسیله آفت کش ها یکی از معضلات زیست محیطی محسوب می گردد که در حال حاضر به واسطه توسعه کشاورزی و تنوع آفات مقاوم گیاهی، گسترش روزافزونی یافته است. پلرود یکی از مهمترین رودخانه های شرق استان گیلان می باشد که به دلیل وجود مزارع وسیع برنج درحوزه آبریز آن هرساله مقادیر قابل توجهی سموم کشاورزی را به دریا منتشر می نماید و سم غالب مورد استفاده در منطقه برای مبارزه با کرم ساقه خوار برنج حشره کش دیازینون می باشد. لذا در این تحقیق به منظور تعیین میزان غلظت باقیمانده سم دیازینون در آب و نقش گیاهان در جذب و تجمع دیازینون از گونه غالب منطقه (Sambucus nigra) و رسوبات، 5 ایستگاه در رودخانه پلرود، طی دو فصل بهار (خرداد) و تابستان (تیر و مرداد) سال 1391 مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های آب به روش فاز جامد استخراج و سپس تمامی نمونه های استخراج شده بوسیله دستگاه GC بادتکتور NPD مورد آنالیز قرار گرفتند و سرانجام با استفاده از آنالیز آماری ANOVA و T-TEST داده های به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با توجه به نتایج تجزیه شیمیایی، درفصل بهار سم دیازینون در نمونه های آب، گیاه و رسوب هیچ کدام از ایستگاه های مطالعاتی دیده نشد. حداکثر غلظت مشاهده شده در فصل تابستان مربوط به نمونه های آب در ایستگاه شماره 3 با میانگین غلظت 75/0 میکروگرم بر لیتر می باشد. براساس آزمون آماری انجام شده میان تجمع دیازینون درآب، گیاه ورسوب درفصل تابستان اختلاف معنی داری وجود داشت.

    کلیدواژگان: دریای خزر، دیازینون، پلرود، آلودگی
  • سمانه امین پور شیانی، محسن محمدی، محمدرضا خالدیان، اعظم سادات میر روشندل صفحات 65-78

    آگاهی از کیفیت منابع آب در حفظ، برنامه ریزی و مدیریت این منابع بسیار حائز اهمیت است. رودخانه گاز رودبار با طول تقریبی 73/61 کیلومتر یکی از رودخانه های ورودی به تالاب بین المللی انزلی هست. این مطالعه باهدف ارزیابی کیفیت آب رودخانه گاز رودبار با استفاده از شاخص کیفی NSFWQI و شاخص آلودگی Liou انجام شده است. در این مطالعه پارامتر های اکسیژن محلول، اکسیژن بیو شیمیایی، خاصیت اسیدی، نیترات، کل مواد جامد، دما، فسفات کل، کلی فرم مدفوعی، کدورت، مواد جامد معلق و نیتروژن آمونیاکی طبق روش استاندارد متد اندازه گیری و مورد آزمایش قرار گرفت. نمونه برداری طی 12 ماه (شهریور ماه سال 1393 تا مرداد ماه سال 1394) و از پنج ایستگاه منتخب صورت گرفت. طبق نتایج حاصل از این مطالعه میزان میانگین ماهیانه شاخص NSFWQI در محدوده 60-4/50 و میزان میانگین ماهیانه شاخص Liou در محدوده 85/3-1/1 قرار می گیرد. بر اساس این شاخص ها ایستگاه شماره یک دارای بهترین کیفیت (4/1= Liou، 6/64= NSFWQI) و ایستگاه شماره چهار دارای بد ترین کیفیت (73/3= Liou، 25/49= NSFWQI) هست. بر اساس شاخص NSFWQI آب رودخانه گاز رودبار در رده کیفی متوسط (70-50) و بر اساس شاخص Liou در رده کیفی اندکی آلوده (3-2) قرار می گیرد. طبق نتایج به دست آمده تخلیه زباله و فاضلاب های خانگی، روستایی و شهری، زهاب های کشاورزی، فضولات حیوانی و دبی پایین رودخانه از علل اصلی کاهش کیفیت آب رودخانه در ایستگاه های موردمطالعه هست.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، رودخانه گاز رودبار، کیفیت آب
  • سامان فشخورانی، مریم پایداری صفحات 79-88

    شرایط حاکم بر هوا عامل مهمی در توسعه بخش توریست یک منطقه به شمار می رود، اطلاع از وضعیت آب وهوا در انتخاب محل مناسب، زمان مناسب و برنامه ریزی در خصوص چگونگی گذران اوقات فراغت برای فرد گردشگر می تواند بسیار سودمند باشد. فاکتورهای اقلیمی همچون بارش، دما، رطوبت نسبی، مدت ساعات آفتابی، وضعیت آلودگی هوا و مواردی ازاین دست، در توریست پذیری یک محل از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند. این تحقیق به منظور بررسی و یافتن زمان مناسب، که بهترین شرایط اقلیمی برای گردشگری در تالاب زریوار فراهم باشد، انجام شد. برای انجام این تحقیق از داده های آماری 15 ساله (1378 تا 1392) ایستگاه سینوپتیک مریوان استفاده شد. ابزار مورداستفاده در این تحقیق، شاخص اقلیم گردشگریTCI بوده است. نتایج تحقیق نشان داد ماه های سرد سال (دی، بهمن و اسفند) به دلیل کاهش دما و بارش برف و باران شرایط نامطلوبی برای گردشگری ایجاد می کند و در ماه های گرم سال (اردیبهشت تا مهر) به دلیل تعدیل شرایط دما و بارش از شرایط مطلوبی برای گردشگری برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: شرایط اقلیمی، گردشگری، دریاچه زریوار، شاخص اقلیم گردشگری، TCI
  • سولماز احمدی، سهیل ایگدری، نرگس جوادزاده صفحات 107-115

    شکل بدن ماهیان یک شاخص مهم برای رفتارهای شناگری و انتخاب زیستگاه می باشد. ماهی کاراس (Carrassius auratus) به عنوان یک گونه غیربومی، توانایی بالایی در سازگاری با شرایط محیطی زیستگاه های مختلف دارد. ازاین رو این تحقیق باهدف بررسی انعطاف پذیری ریختی شکل بدن دو جمعیت این گونه در دو سیستم آب ساکن و جاری با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی به اجرا درآمد. تعداد 67 نمونه ماهی کاراس از رودخانه سفیدرود و دریاچه آلاگل توسط دستگاه الکتروشوکر صید گردید. برای استخراج داده های شکل درروش ریخت سنجی هندسی، از سمت چپ سطح جانبی نمونه ها عکس برداری گردید و بر روی تصاویر دوبعدی حاصل با استفاده از نرم افزار TpsDig2 تعداد 15 نقطه لندمارک گذاشته شد. پس از روی هم گذاری جایگاه لندمارک های نمونه ها با استفاده از آنالیز پروکراست، مقایسه شکل بدن دو گروه با استفاده از آنالیزهای چند متغیره DFA و Manova انجام شد. مصورسازی تغییرات شکل بدن میانگین جمعیت ها توسط نمودار wireframe صورت پذیرفت. تفاوت معنی داری بین شکل بدن دو جمعیت موردمطالعه یافت شد (0001/0P<). مقایسه شکل بدن نشان داد که ماهیان رودخانه سفیدرود شکل بدن پهن، سربزرگ و ساقه دمی نسبتا کوتاه تری نسبت به ماهیان دریاچه آلاگل داشتند. نتایج این مطالعه، انعطاف پذیری ریختی شکل بدن ماهی کاراس را با ویژگی های محیطی زیستگاه تائید نمود. با توجه به اینکه مدت زمان طولانی از معرفی این گونه به آب های داخلی کشور نمی گذرد، ازاین رو در مورد ماهی کاراس، نوع زیستگاه و ویژگی های آن در مقایسه با تمایز ژنتیکی، می بایست به عنوان عامل اصلی موثر بر شکل بدن در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ریخت سنجی، انعطاف پذیری ریختی، رودخانه سفیدرود، دریاچه آلاگل، Carrassius auratus
|
  • Pages 5-22

    Information about the degradative dynamicsof Wetlands is important because these natural ecosystems provide numerous vital services for both terrestrial and aquatic systems. In addition to supplying of water, food and other materials, the supporting benefits of wetlands for people livelihoods directly and indirectly via regulation (e. g. flood mitigation, water quality regulation) and or recreational/culturalcan be substantial. Because of water use, contaminants input and land use change, the Zeribar wetland, northwest of Iran, have undergone remarkable losses and changes in its water area and structure in recent decades, with undesirable consequences for this ecosystem and the communities that depend upon it. The aim of this study was to evaluate the nature and magnitude of these changes from 1977 to 2014 using TM, MSS and ETM+ landsat images. The images were preprocessed and corrected atmospherically and geomaticaly prior to classification upon on water layers, wetland margin, agriculture lands, sparse forest, and dense forest using maximum likelihood classification, parallel piped classification, and minimum distance to means algorithms. The results of temporal processing of the data maps showed a 15% loss in water area and 21% increase in wetland margin area from 1977 to 2014, while, 44.99% loss in dense forest and versus 38% and 43% increase in sparse forest and agriculture usage, respectively, was also detected. Our findings revealed high level degradation in Zeribar wetland resulted in intensive change in its components such as plant cover and water area into eutrophication and shaping an environmental crisis during this short-term 37-year period. Therefore, it is necessary the wetland managers and decision-makers to revise their view, and to more focus on social, environmental and economical issues of the Zeribar Wetland stakeholders in their managemental framework than before.

    Keywords: Satellite Images, Land Use, Geoghraphic Information Systames, Ecosystem Degradation, Zeribar Wetland
  • Pages 23-40

    In this study the conservation and reviving strategies for Bakhtegan wetland located in Fars province was developed by using SWOT analysis. Moreover, fuzzy analytic hierarchy process (FAHP) and Fuzzy-TOPSIS method was used for ranking the strategies. The data in the field of Bakhtegan Lake state and revive methods, was collected from decision makers in 2015. Then the strengths, Weaknesses, Opportunities and threats of Bakhtegan wetland revive were survived. According to study results, the internal factors contain the strengths (6 factors) and Weaknesses (10 factors) and the external factor contain Opportunities (4 factors) and threats (6 factors). Finally, 10 strategies contain 2 SO strategies, 2 ST strategies, 3 WO strategies and 3 WT strategies, were formulated and prioritizing to revive Bakhtegan wetland. Training, planning and informing about Bakhtegan wetland state and Promoting stakeholders’ participation in reviving process, is placed at the high rank of all the formulated strategies.

    Keywords: SWOT, FAHP, Fuzzy-TOPSIS, Bakhtegan Wetland
  • Pages 41-52

    In this investigation the effects of Camellia sinensis as a phytobiotic on the blood factors of the Cyprinuscarpio was examined. For this purpose 360 juvenile Cyprinuscarpio with the average weight of 22±1g were selected and after being adapted to the environment, the fish were stored in 12 tanks (30 fish in each tank). The Camellia sinensis was added to the diet in three levels 1.5% (treatment 2) 3% (treatment 3) and 5% (treatment 4) and the diet without Camellia sinensis was used for the control group (treatment 1). Each treatment repeated 3 times a day. The fish were fed 3% of their weight. At the end of the 45 day treatment period, 15 fish were randomly selected from each treatment and their blood sample was taken from the caudal vein. The hematology factors including differential red blood cells, white blood cells, hematocrit and hemoglobulin had significant difference white compare to other treatments (P<0/05), and maximum amount of them in 1.5% treatment was equal to 7.95±1.19, 43.73±4.78 and 6.74±0.74, respectively. However, amount of white blood cells was not affected by experimental factors (P>0.05) and minimum of it (1.68±0.21) was related to 5% green tea treatment. In general, that prescribing Camellia sinensis at 1.5% level orally stimulates some non-specific blood and immune factors and it can be used as the immunity stimulant for the juvenile Cyprinuscarpio.

    Keywords: Camellia sinensis, Cyprinuscarpio, Blood factor, Hemathology
  • Pages 53-64

    Water Pollution by pesticides is one of the major environmental problems that observe in the surface water of Gilan province because of increasing usage of pesticide due to agriculture development and resitance pest. Polroud River is one of the most important rivers in the eastern of Guilan. There are vast paddy fields in this catchment and a large amount of the organophosphorous pesticides wich drained to the Caspian Sea. Diazinon is one of the well-known pesticide in this area in order to control of ChiloSuppressalis.In current research, the concentration of Diazinon in water, sediment and Sambucusnigra was analysed, Samples were gathered from five stations during two seasons, spring (June) and summer (July, August)of 2012. The water sampels were extracted by solid phasetechnique and then all extracted samples were analyzed by GC-NPD.Finally,obtained data were analyzed by using ANOVA and T-TEST statistical methods.According to the analysis results, Diazinon concentration was negligible in the water, plants and sediment samples during the spring . The maximum concentration of Diazinon(0/75 (l/ug in water sampels was observed in station 3 at summer.Based on the statistical analysis, there was a significant difference between Diazinon concentration in water, plants and sediment samples in summer.

    Keywords: Caspian Sea, Diazinon, polroud, pollution
  • Pages 65-78

    Current information about the quality of water resources is highly important in preservation, planning and management of these resources. Gazroudbar River with a length of 61.73 km flows into the international wetland of Anzali. This study aimed to assess the water quality of this river by using and comparing NSFWQI and Liou indices. In this study dissolved oxygen, biochemical oxygen demand, pH, nitrate, temperature, total phosphorus, total solids, fecal coliform, turbidity, suspended solids and ammonium were measured based on “Standard Methods”. Sampling was done during 12 months (from September 2014 until August 2015) in five selected stations. The results of this study showed that the monthly average of NSFWQI index values were in the range of 50.4-60 and the monthly average of Liou index values were in the range of 1.1-3.85. According to the results of these indices, the first station had the best quality (NSFWQI=64.6, Liou=1.4) and the forth station had the worth quality (NSFWQI=49.25, Liou=3.73). According to the NSFWQI index, the water quality of the Gazroudbar River is within the category of medium (50-70) and based on the Liou index, the water quality is in the category of slightly polluted (2-3). According to the results, garbage dump, depletion of household, rural and urban wastewater, agricultural drain water, and animal waste into the river as well as a low river discharge are the main reasons to have an unsuitable water quality in the studied stations.

    Keywords: Anzali wetland, Gazroudbar River, Water quality
  • Pages 79-88

    Weather conditions in the region is an important factor in tourism development. The status of climate choosing the right place, right time and plan for how to spend their leisure time can be very useful for tourists. Climatic factors such as rainfall, temperature, relative humidity, sunshine duration, air pollution and so on are very important in the taking place of.tourists. This study was performed to evaluate and find the right time, provide the best conditions for tourism in the lagoon flows. For this study, cilimatological data of 15 years (1378 to 1392) was used from synoptic station in Marivan. Tourism climate index (TCI) was used as an tourism development index .The results showed that the cold months ( January, February and March ) due to the decrease in temperature and rain and snow creates unfavorable conditions for tourism and the warm months ( May to October ) due to favorable conditions are reasonable time for tourism development.

    Keywords: climatological parameters, tourism flows, Zarivar wetland, Tourism climate index, TCI
  • Pages 107-115

    Body shape of fishes is an important indicator of habitat selection and swimming behavior. Carassin as a non-native fish in Iran has an ability to adapt to various environmental conditions of its habitats. This study was conducted to investigate the body shape phenotypic plasticity of Carassin in two lentic and lotic conditions using geometric morphometric method. A total of 67 specimens of Carassin were captured from the Sefidrood River and Alagol Lake by electrofishing. Left side of specimens were photographed using digital camera and fifteen landmarks points were digitized on two-dimensional images using TpsDig2. Landmark data after GPA, analyzed using DFA and Manova and the patterns of body shape differences between two populations were illustrated in wireframe graph. Results revealed significant differences between the body shape of two studied populations (P<0.0001). Results, also, showed that the Sefidrood population has larger body depth, head, and shorter caudal peduncle than those of Alagol Lake. Finding of this study could confirm phenotypic plasticity response of Carassin to environmental features. Because of a short period from introduction of this fish to Iranian freshwater ecosystems, environmental features of carassin's habitats should be considered as main factor leading the morphological divergence than genetic ones.

    Keywords: Carrassius auratus, Geometric morphometrics, Phenotypic plasticity, Sefidrood river, Alagol lake