فهرست مطالب

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد حسنی، الهام صدیقی صفحات 5-18
    اکوسیستم های تالابی زیستگاه های مولد و پویایی هستند که از تنوع زیستی حمایت می کنند. شناخت زیستگاه و نیازهای زیستگاهی پرندگان به خصوص گونه های آسیب پذیر در جهت حفاظت از آن ها و نیز اجرای برنامه های مدیریتی و نظارت پیوسته بر جمعیت آن ها بسیار موثر است. برای این منظور تالاب شیرین سو با وسعت 15 هکتار با ارتفاع 1873 متر از سطح دریا، در استان همدان موردبررسی قرار گرفت. شناسایی، شمارش و تعیین ترکیب جمعیت پرندگان مهاجر آبزی در این زیستگاه و ثبت تغییرات تعداد گونه ها و تعداد جمعیت به صورت یک هفته در ماه در طی سال 1391- 1390 انجام گرفت، برای تحلیل داده ها نرم افزار SDR-IV، BioDiversityPro و CAP 4. 0 مورداستفاده قرار گرفت. کمیت های تنوع گونه ای با استفاده از شاخص های سیمپسون، شانون- وینر و بریلوئین و یکنواختی با استفاده از شاخص های سیمپسون، اسمیت و ویلسون و کامارگو محاسبه گردید. نمودار حاصل از مرتب سازی تنوع زیستی به روش Renyi نشان داد که فصل پاییز دارای بیش ترین تنوع بوده است. آنالیز SHE نیز بیان کننده این موضوع بود که مولفه های موثر بر شاخص عددی تنوع گونه ای، مولفه های غنا و تنوع بوده اند. نتایج نشان داد که تعداد کل پرندگان 2725 فرد از 54 گونه است. بیش ترین جمعیت گونه های مهاجر در آبان ماه و کم ترین آن در بهمن ماه مشاهده شد. این مطالعه نشان داد که بیش ترین جمعیت را پرستوی دریایی بال سفید با تعداد 295 فرد و کم ترین جمعیت را درنای معمولی و چنگر نوک سرخ با یک بار مشاهده در طول یک ساله به خود اختصاص داده‏اند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، پرندگان آبزی، فراوانی نسبی، تالاب شیرین سو
  • بررسی کیفیت شیمیایی آب رودخانه گرگر بوسیله روش های گرافیکی و تحلیل آماری چند متغیره
    ساناز شکری، عبدالرحیم هوشمند، هادی معاضد صفحات 19-33
    در اکثر مناطق رودخانه ها به عنوان مجاری طبیعی در انتقال پساب ها و فاضلاب های تولید شده عمل می نمایند بنابراین بررسی کیفی آب رودخانه ها حایز اهمیت می باشد. در مطالعه انجام پذیرفته، آنالیز کیفی آب براساس داده های موجود در ایستگاه های شوشتر و بندقیر واقع در رودخانه گرگر استان خوزستان برای سال های آبی 1372 تا 1392 با ترسیم نمودارهای پایپر و ویلاکس و محاسبه سدیم کربنات باقی مانده (RSC) و درصد سدیم صورت پذیرفت و برای تعیین روند در داده ها از آزمون من-کندال استفاده شد. برای بررسی ساختار همبستگی و ارتباط میان متغیرها از روش آنالیز مولفه های اصلی (PCA) استفاده شد. نتایج نشان داد که آب رودخانه گرگر مربوط به تیپ آب های شور بوده و به سمت کلریده میل می کند هم چنین بررسی کیفیت آب رودخانه براساس میزان RSC و درصد سدیم نشان داد که از نظر میزان RSC کیفیت آب در هر دو ایستگاه برای کشاورزی مناسب است و از نظر درصد سدیم کیفیت آب رودخانه در ایستگاه شوشتر مناسب و در ایستگاه بندقیر نامناسب برای کشاورزی می باشد. بررسی روند پارامترهای کیفی نشان داد که پارامترهای باقی مانده املاح، هدایت الکتریکی، بی کربنات، کلر، کلسیم، دارای روند صعودی و معنی دار و پارامترهای اسیدیته و دبی جریان نیز دارای روند نزولی و معنی دار در سطح 99 درصد می باشند و در طول مسیر رودخانه به دلیل ورود آلاینده ها به داخل رودخانه از کیفیت آب رودخانه برای کشاورزی کاسته می شود. هم چنین نتایج PCA نشان داد مهم ترین پارامترهای کیفیت آب در رودخانه گرگر، پارامترهای SAR، SO4 و HCO3 میباشند که با توجه به نوع کاربری اراضی منطقه مورد مطالعه، که شهری کشاورزی می باشد، بیانگر این مهم بود که استفاده از مواد حاصل خیز کننده و کودهای در کشاورزی و هم چنین ورود فاضلاب شهری شوشتر به رودخانه گرگر سبب تعیین این سه عمل به عنوان مهم ترین پارامترها در تعیین کیفیت آب این رودخانه شده است.
    کلیدواژگان: آنالیز کیفی، پایپر، ویلکاکس، روندیابی، PCA
  • فاطمه مشیدی، سهیل ایگدری، شقایق حسن پور صفحات 35-43
    مطالعه حاضر به منظور بررسی تنوع ریختی چهار جمعیت شاه کولی ارومیه (Alburnus atropatenae) ، با استفاده از روش خط سیر پیرامونی به اجرا در آمد. برای این منظور تعداد 163 نمونه از چهار رودخانه حوضه دریاچه ارومیه شامل رودخانه های بانه، سقزچای، سیمینه رود و زرینه رود در سال 1391 با استفاده از الکتروشوکر نمونه برداری گردید. برای استخراج داده های شکل از سمت چپ نمونه تصاویر دوبعدی تهیه و سپس با استفاده از نرم افزار TpsDig2 بر روی آن ها خط سیر پیرامونی ترسیم و به 150 نقطه با فواصل مساوی بازنمونه گیری شدند. داده ها پس از تبدیل به داده های خط سیر پیرامونی، در نرم افزار EFAwin با ضریب هارمونی 17 مورد آنالیز EFA قرار گرفتند و سپس با استفاده از آنالیز های چند متغیره PCA و CVA/Manova مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری از نظر شکل بدن بین جمعیت های مورد مطالعه وجود دارد. بر اساس تجزیه و تحلیل خوشه ای، جمعیت های مورد مطالعه براساس شکل بدن به دو خوشه شامل رودخانه زرینه رود و رودخانه های سقزچای، سیمینه رود و بانه تقسیم شدند. بر این اساس جمعیت های بانه، سیمینه رود و سقزچای به واسطه کوچک بودن نواحی سر و دم جمعیت زرینه رود به واسطه بزرگ بودن سر و دم تفکیک شدند. به علاوه جمعیت های بانه و سقزچای دارای بدنی پهن و ارتفاع ساقه دمی بیش تر نسبت به جمعیت های زرینه رود و سیمینه رود بودند. این تفاوت های ریختی می تواند بیانگر انعطاف پذیری ریختی در جمعیت های این گونه تحت تاثیر شرایط محیطی رودخانه های محل زیست و جدایی جغرافیایی باشد.
    کلیدواژگان: شاه کولی، انعطاف پذیری ریختی، حوضه دریاچه ارومیه، ریخت سنجی
  • صمد فتوحی، سید حمید مصباح، سعیده صدری صفحات 43-54
    یکی از موضوعاتی که بیش تر جوامع دنیا با آن دست به گریبان هستند بحران های محیطی می-باشند. خشکسالی یکی از پدیده های آب و هوایی و از جمله رخدادهای مصیبت بار می باشد که با سایر بحران های طبیعی متفاوت است. وقوع هر بار این پدیده، همراه با خسارات سنگین به بخش های مختلف اقتصادی و اجتماعی بوده است. هدف از این پژوهش اولویت بندی مخاطرات ناشی از خشک شدن تالاب مهارلو و تاثیر آن بر محیط اطراف منطقه مذکور می باشد. تالاب بی نظیر مهارلو در استان فارس در نزدیکی شهرهای شیراز و سروستان واقع شده است. این دریاچه از طرف شمال غربی به شهرستان شیراز و از طرف جنوب شرقی به دشت سروستان محدود می گردد. در این پژوهش ابتدا بازدیدهای میدانی از منطقه صورت گرفته، در مرحله بعد با استفاده از روش پرسشنامه دلفی، مخاطرات ناشی از خشک شدن تالاب مهارلو مشخص گردید و با توجه به احتمال وقوع و میزان آسیب پذیری منطقه ی مطالعاتی، از هر یک از این مخاطرات، ماتریس ریسک تکمیل گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که افزایش دما، تغییر کاربری اراضی، افت سطح ایستایی چاه ها وخشک شدن چشمه ها در راس قطر ماتریس از مهم ترین مخاطرات می باشند. همچنین کاهش رطوبت محیط، افزایش شوری، آلودگی ناشی از خشک شدن فاضلاب های صنعتی از دیگر خطرات آن محسوب می-شود.
    کلیدواژگان: مخاطره، تالاب مهارلو، شناسایی، ماتریس ریسک
  • عبای عاشوری، حسین وارسته مرادی صفحات 55-66
    مقاله حاضر به منظور برررسی روند تغییرات تنوع و تراکم پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر زمستان گذران در تالاب بین المللی انزلی و چهار بخش آن (مرکزی، شرقی، غربی و سیاه کشیم) ، بر اساس آمار سرشماری نیمه زمستانه یک دوره 8 ساله (1384-1385 و 1387-1392) ارائه شده است. در طول دوره 8 ساله مورد بررسی، 70 گونه پرنده آبزی و کنارآبزی در تالاب انزلی شناسایی گردید. بیش ترین جمعیت در سال 1392 و کم ترین جمعیت در سال 1384 به ترتیب با جمعیت 125427 قطعه و 68953 قطعه شمارش شد. مرغابیان (Anatidae) با 19 گونه بیش ترین تعداد را در بین تیره ها دارا بودند و به طور میانگین 52/6± 99/65 درصد از کل جمعیت پرندگان مهاجر متعلق به پرندگان این تیره بود. بیش ترین غنای گونه ای براساس شاخص مارگالف در آبچلیکیان و بر اساس شاخص منهنیک در کشیمیان مشاهده شد. بیشترین تنوع گونه ای بر اساس شاخص شانون-وینر و عکس شاخص سیمسون در مرغابیان و بیش ترین مقدار یکنواختی گونه ای نیز بر اساس شاخص پیلو و شاخص سیمسون در باکلانیان مشاهده گردید. بخش مرکزی تالاب انزلی در همه سال ها بیش ترین تنوع و تعداد را دارا بود و بیش ترین شباهت بر اساس شاخص موریستا و آزمون PCA نیز در بین بخش مرکزی و شرقی مشاهده گردید. این بررسی نشان می دهد علیرغم تهدیدات و مشکلات تالاب انزلی در سال های اخیر، تغییرات تنوع و جمعیت پرندگان آبزی و کنار آبزی با توجه به شرایط دمایی هوا همواره در نوسان بوده است.
    کلیدواژگان: پرندگان آبزی، پرندگان کنارآبزی، تنوع گونه ای، شاخص های تنوع زیستی، سرشماری نیمه زمستانه، تالاب انزلی، گیلان
  • سهیل سبحان اردکانی، کیانا جمشیدی، علی نیازی صفحات 67-77
    رسوبات، جزیی تفکیک ناپذیر از بوم سازگان تالابی هستند، که مانند آرشیوی تاریخی در ثبت روند تغییرات تجمع فلزات سنگین عمل می کنند. بنابراین در این پژوهش، رسوبات تالاب میقان از نظر شدت آلودگی به فلزات سنگین مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور در سال 1391 پس از بازدید از منطقه، 11 ایستگاه به صورت تصادفی انتخاب و در طی یک مرحله از هر ایستگاه، 3 نمونه رسوب برداشت گردید. پس از آماده سازی و هضم رسوبات، غلظت فلزات سنگین مورد ارزیابی در نمونه ها توسط دستگاه جذب اتمی قرائت گردید. همچنین برای پردازش آماری داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج بیانگر آن بود که میانگین غلظت عنصر آهن در تمام ایستگاه های نمونه برداری با یکدیگر اختلاف معنی دار داشته و میانگین غلظت عناصر سرب، کادمیوم و مس به جز در تعدادی از ایستگاه ها، در سایر ایستگاه ها اختلاف معنی داری را نشان داد. همچنین، مقایسه میانگین غلظت عناصر مورد ارزیابی با مقادیر استاندارد سازمان بهداشت جهانی، بیانگر مقادیر بیش از حد استاندارد برای عناصر آهن و مس بود. در نهایت با محاسبه شاخص ژئوشیمیایی مولر، رسوبات تالاب میقان از نظر آلودگی به هر 4 عنصر سنگین، با درجه آلودگی صفر و در رده غیر آلوده طبقه بندی شدند. به طور کلی با توجه به نتایج می توان اذعان نمود گرچه در حال حاضر رسوبات تالاب میقان آلوده به فلزات سنگین نیستند، اما ورود فاضلاب های شهری و صنعتی به تالاب، استقرار شرکت معدنی املاح ایران و تصفیه خانه شهر اراک در نزدیکی آن، می تواند در بلندمدت سبب آلودگی تالاب به انواع آلاینده ها از جمله فلزات سنگین شده و تبعات غیرقابل جبرانی را نیز به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: آهن، مس، سرب، کادمیوم، رسوب تالاب میقان، شاخص ژئوشیمیایی مولر
  • ساناز عصار، ابراهیم رجب زاده قطرمی، مریم محمدی روزبهانی صفحات 79-92
    سد مخزنی دز به حجم 3/3 میلیارد متر مکعب آب از سدهای مهم کشور در 25 کیلومتری شمال شرقی شهر دزفول بر روی رودخانه دز جهت بهره برداری های چند منظوره احداث گردیده است. بررسی کیفیت آب دریاچه سد دز به دلیل نقش این سد در کنترل سیلاب های مربوط به رودخانه دز و آبیاری بخش وسیعی از اراضی دشت خوزستان و اهمیت آن در تولید برق ضروری می باشد. این بررسی با هدف ارزیابی کیفیت آب ورودی، مخزن سد و تاثیرات سد دز بر آب خروجی تا سد تنظیمی با استفاده از شاخص های کیفی NSFWQI و BCWQI صورت گرفت. بدین منظور 5 ایستگاه نمونه برداری انتخاب گردید و پارامترهای نیترات، فسفات، BOD، TDS، pH، کدورت، کلی فرم مدفوعی، دما و اکسیژن محلول در طی چهار فصل و در هر فصل یک بار (اردیبهشت، مرداد، آبان و بهمن) در سال 1391 مورد سنجش قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که بر اساس نرم افزار NSFWQI، کلیه ایستگاه ها در فصول مختلف در طبقه خوب و بر اساس روش BCWQI، در دامنه مناسب تا عالی قرار گرفته اند. این نتایج نشان از اعتبار بیش تر روش NSFWQI نسبت به BCWQI را بیان می دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، سد دز، شاخص های کیفی آب، NSFWQI، BCWQI
  • جبرائیل قربانیان، پرویز کردوانی صفحات 93-102
    پدیده گرد و غبار یکی از مخاطرات مهم طبیعی می باشد که علل طبیعی و انسانی داشته و با ورود از کشور های عراق، عربستان، کویت، اردن و سوریه، در جنوب غرب ایران نیز تقویت گردیده و باعث خسارت های فراوان اقتصادی، اجتماعی و کشاورزی و… شده است. این مطالعه در اواخر سال 1391 در شهر اهواز انجام شد و محل آزمایش ریز گردها، آزمایشگاه شیمی پارک علم و فناوری استان خراسان بوده است. هدف در این کار تحقیقی، تعیین رابطه بین بافت ریز گردهای شهر اهواز با نوع خاک تالاب هورالعظیم و تعیین منشا این ریزگرد ها و بررسی عوامل موثر در تخریب این تالاب می-باشد. مواد کار تحقیقی، نمونه ریز گردها به میزان 100 گرم و نقشه های زمین شناسی شهر اهواز و عراق و نرم افزار SPSS جهت تحلیل داده های آماری بود. ابتدا نمونه های گرد و غبار به آزمایشگاه منتقل و با روش پرتو ایکس، بافت آن ها تعیین گردید و با نوع خاک بستر هورالعظیم مقایسه شد. با تفسیر نقشه های زمین شناسی، عوامل موثر در تخریب هورالعظیم و نوع خاک منشا ریزگرد ها، شناسایی شدند و رابطه داده های رطوبت و تعداد وقوع ریزگرد های شهر اهواز نیز با روش همبستگی اسپیرمن و من کندال، بررسی گردید. یافته های تحقیق نشان داد که کانی موجود در بافت نمونه های گرد و غبار شهر اهواز و تالاب هورالعظیم، کلسیت و کوارتز می باشد و بین میزان رطوبت و تعداد روزهای گرد و غبار این شهر، رابطه معنی داری وجود دارد. متوسط قطر ذرات 6/16 میکرون است که نشانه ریز دانه بودن رسوبات است. نتیجه ای که حاصل شد این بود که کانی های ریزگرد های اهواز با نمونه خاک های بستر تالاب هورالعظیم، مشابه بوده و منشا این ریزگرد ها، تالابی است.
    کلیدواژگان: ریزگرد ها، تالاب هورالعظیم، اهواز
|
  • Mohammad Hasani, Elham Sedighi Pages 5-18
    Wetland ecosystems are dynamic and productive habitats, which support high biodiversity. Identifying of birds habitat and their needs, especially those are in vulnerable situation is more importance for protection, management programs and continuous monitoring. This study done in Shirinsoo lagoon with an area of 15 hectares and average elevation of 1873 meters a.s.l. Identifying, counting and recording of composition of aquatic migratory birds’ populations in the study area done by randome sampling one week per month during year of 2011 – 2012. Variation in number of species was the core part of sampling process. SDR-IV, BioDiversityPro and CAP 4.0 softwares used for data analysis. The species diversity calculated using Simpson, Shannon-wiener and Brillouin and evenness calculated using Simpson, Smith and Wilson and Camargo indexes. Diagram sort of Renyi biodiversity method showed most variety accurse in autumn. In addition, SHE analysis indicated that affect factors on the species diversity numerical index were richness and diversity components. According to the results, totalbirds of the shirinsoo lagoon are 2725 bird individuals from 54 bird species. According to the results, the largest population of migratory species observed in the November and the lowest one recorded in the February. This study indicated that largest population is Chlidoniasleucoptera with a number of 295 and the lowest one is Grus grus and Gallinulachloropus with observed population of only one individual during the whole year.
    Keywords: species diversity, aquatic birds, relativity abundance, Shirinsoo Wetland
  • Study of chemical quality of river water Gargar by graphical methods and multivariate statistical analysis
    Sanaz Shokri, Abdul Rahim Hooshmand, Hadi Moazed Pages 19-33
    In most regions, rivers are not only a supplier of various uses of water, but they acts as the natural channels of transmission wastewater and sewage produced, So checking the quality of river water is important. The present study done based on analysis of water quality data at Shooshtar and Bandeqir stations located in Gargar river among 2002 to 2012 in Khuzestan province by drawing diagrams Piper and Wilcox, calculated residual sodium carbonate (RSC), the percentage of sodium occurred, and conducted to determine the trend in the data which has been used by Mann Kendall. To examine the correlation structure and the relationship between variables, method of principal component analysis (PCA) used. The results showed that the water of Gargar was kind of brackish water and it is heading to chloride. In addition, check the water quality of rivers based on RSC and Percent sodium indicated terms of theRSC water quality of stations in both is suitable for agriculture and the percentage of sodium water quality in Shushtar Station is appropriate and in Bndeghir station is unsuitable for agriculture. Study of trend quality parameters indicated Parameters Residual salts, electrical conductivity, bicarbonate, chloride and calcium have a significant ascending trend and Parameters, pH and flow rate have decreased significantly at the 99% level and along the river due to the entry of pollutants into the river and leads to reduce the water quality. In addition, The PCA results indicated the most important water quality parameters in the river Gargari, Parameters are SAR, SO4 and HCO3. baised on land use which is urban, and agriculture. Suggest that the use of fertilizer and agricultural fertilizers and sewage entering the River Shushtar Gargar, determining the cause the most three important parameters in determining the cause as the most important parameter in determining the water quality of the river.
    Keywords: Qualitative analysis, Piper, Wilcox, routing, PCA
  • Fatemeh Moshaiedi, Soheil Eagderi, Shaghayegh Hasanpour Pages 35-43
    This study was conducted to survey the phenotypic variation in four populations of Urmia kingfish (Alburnusatropatenae)using Elliptic Fourier Analysis. Hence, a total number of 163 specimens wassampled from the four Rivers of the Urmia basin including the Baneh, Saghezchai, Siminehrood and Zarinehrood rivers. The left sides of specimens were photographed. Then, the outline curve was drawn using TpsDig2 software and resampled to equal distances with 150 points. TPS data was converted to a readable file format for EPA analysis in EFAWIN software and EFA analysis was carried out with opting 17 shape harmonics (with 2 constants and four coefficients per harmonic). Data analyzed by PCA and CVA/Manova analysis. A significant difference between studied populations in terms of body shape was seen. Based on cluster analysis, the studied populations according to their body shape divided into (1) Zarinehrood and (2) Saghezchai, Siminehrood and Baneh branches.Based on results,the Bane, Siminehrood and Saqghezchai population distinguished due to having smallhead size and caudal peduncle and The Zarinehrood population due to bearing larger head and caudal peduncle was. In addition, TheBaneh and Saghezchai population copared to TheZarinehrood and Siminehrood populationspossessgreater caudal peduncle and body depth.The observed morphological variation can display phenotypic plasticity among studied populations as result of environmental conditions of their habitats and geographical isolation.
    Keywords: Kingfish, Phenotypic plasticity, Urmia Lake Basin, Morphometrics
  • Samad Fotouhi, Seyed Hamid Mesbah, Saeedeh Sadri Pages 43-54
    One of the challenging issues for most of the world's societies is environmental crises. Drought is one of the climatic phenomena and disastrous events, which is different from other natural crises. Each time of the occurrence of this phenomenon has been accompanied by serious damage to different economic and social sectors. Objective of the present work was to prioritize the hazardscaused by drying-up of Maharlou Wetland and investigate its outcome in the environment surrounding the mentioned area. Unprecedented Maharlou Wetland in Fars Province, which is also called a lake, is located near Shiraz and Sarvestan cities with the geographical situation of 29° and 10' to 29° and 40' north and 52° and 30' to 53° east. First, field observations were conducted in the area and then Delphi questionnaire was used to determine the hazards caused by drying-up of Maharlou Wetland. Considering the occurrence probability and vulnerability rate of the studied area considering each of these hazards, a risk matrix was completed. Results showed that increased temperature, variation in land use, drop in static level of wells, and drying-up of springs on top of the diagonal of the matrix were among the most important hazards. Moreover, reduced environmental humidity, increased salinity, contamination caused by drying-up of industrial wastewater were among the other hazards.
    Keywords: Identification, Risk matrix, Outcome, Maharlou Wetland, Hazard
  • Abbas Ashoori, Hossein Varasteh Moradi Pages 55-66
    This studyinvestigated variations in diversity and abundance of wintering waterfowls and waders in four different parts of Anzali international wetland (East, West ,Central and Siahkieshim) in northern Iran based on 8 years of mid –winter census (2006-2007 and 2009 -2014). During this period, 70 species of waterbirds and waders winteringidentified in this wetland. Highest number of birds was observed in 2014 and lowest in 2005 with 125427 and 68953 individuals respectively both occurring in Choukam. Anatidae family was the dominant group among waterbirds with 19 species and average 65.99 ±6.52 percent of total migratory population. Margalef and Menhinick's richness indices peaked in 2013 and 2006 respectively. Highest species diversity, based on Shannon-wiener and Simpson indices found in 2009. Species evenness index showed the peak in 2005 using Camargo index whereas it was the highest in 2009 and 2010 calculated by Simpson index. Highest diversity and density found in Central part of Anzali wetland in each year and in terms of Morista Index and PCA test, we found highest similarity in central and east parts of the wetland during the study period.The survey showed, despite threats and problems of Anzali wetland in recent years, changing diversity and density waterfowls and waders emphasizing on temperature condition was always in fluctuation.
    Keywords: waterfowl, wader, diversity, biodiversity index, census of the mid -winter, Anzali wetland, Gilan
  • Soheil Sobhanardakani, Kiana Jamshidi, Ali Niazi Pages 67-77
    Heavy metals dont disintegrate by microbial process, are persistent and storage pollutants. Sediments are inseparable fractions of wetland ecosystems that work as a historical archive in record of heavy metal aggregation changes process. So in this research, sediments of Mighan Wetland were evaluated from aspect of quantity of heavy metal pollution. For this purpose, in year of 2013 after review of region, 11 stations were selected random, and in one stage from every station, 3 sediment samples were picked up. After preparing and digesting the sediments, concentrations of evaluating heavy metals in samples were measured by atomic absorption. All statistical analyses were performed using the SPSS 19.0 statistical package. Results showed that average concentration of Fe in all sampling stations had meaningful difference and average concentrations of Pb, Cd and Cu except in several stations, in rest of stations showed meaningful difference. Also, comparing the average concentration of evaluating elements with WHO permissible limits showed more values than standard for iron and copper elements. Finally, with calculating geochemical Muller index, sediments of Mighan Wetland from aspect of all heavy metals pollution, with Igeo value
    Keywords: Fe, Cu, Pb, Cd, sediment of Mighan Wetland, geo, accumultion index
  • Sanaz Assar, Ebrahim Rajab Zadeh Ghatramie, Maryam Mohammadi Roozbahani Pages 79-92
    The Dez Dam reservoir with capacity of 3.3×109 m3water is one of theimportant dams of Iran. It has been constructed for multipurpose applications on the DezRiver in the 25 km northeast of Dezful. Because of the role of this dam on the floods control of the DezRiver, irrigation of large areas of Khuzestan plain lands and its importance in the production of electricity evaluation of water quality in this dam seems necessary. This study carried out for assessment of water quality inthe interior and reservoir, also for evaluation effects of dam on the output water to its regulatory. The National Sanitation Foundation Water Quality Index (NSFWQI) and British Columbia Water Quality Index (BCWQI) characteristics of water studied. For these purpose, five sampling stations selected. Sampling done during the four seasons (once in each season May, August, November and February) in 2012 year. The certain parameters including: nitrate, phosphate, BOD, TDS, pH, turbidity, fecal coliform, dissolved oxygen and temperature measured for each sample. Considering the classification system of water quality, our NSFWQI results are indicating that all stations at different seasons canclassified in the second class as good. On the other hand, according to BCWQI results different stations classified in the range of first to third categories as suitable to excellent. These results expressed more validity of NSFWQI method on BCWQI.
    Keywords: water quality, Dez dam, water quality indicators, NSFWQI, BCWQI
  • Gabraail Ghorbanian, Parvyz Kardavani Pages 93-102
    Dust from natural hazards is an important phenomenon that is natural and human causes. Dust of Iraq, Saudi Arabia, Kuwait, Jordan, Syria, and Iran reinforced in the South West and causing damage to numerous economic, social, agricultural and so on. This study done in year of 1391 on Ahvaz city dust site testing the laboratory has been Khorasan Science and Technology Park. The purpose of this study is to determine the relationship between soil textures in Ahvaz dust of wetlands and determine the origin dust Hoorolazim and the factors affecting the wetland destruction. Materials for this research areDust sample of 100 grams, satellite images and maps of the geology and topography Hoorolazim 1:50000 and 1:250000 and 1:100000 Ahvaz, as well as the geological map of Iraq and SPSS software to analyze the data statistically. The dust samples analyzed in laboratory with X-ray method, so the tissue of dust was determined and compared with the soil type of Hoorolazim bed Interpretation of satellite images and maps of the geology. Then the soils and factors affecting on degradation of Hoorolazimdustidentified. Data related to the moisture and the occurrence of Ahwaz dustalso using Spearman correlation andKendall, investigated. The findings showed that the mineral content of the tissue samples of dust Hoorolazim Ahwaz and wetland is Calcite and Quartz. Humidity and dust between days in the city, there is a significant relationship.The average particles diameter was 16/6 microns, which is a sign of fine-grained sediment. Similar result obtained with sample of the mineral soil of Hoorolazim wetland bed, Reverse of humidity and dust as well as a number of days, showing the destruction of vegetation and wetlands of Hoorolazim is reduced.With-increasing humidity, days of dust decreases and viceversa. Hoorolazimwetland is one of the centers of Ahvaz Dust.
    Keywords: Dust, wetland Hoorolazim, Ahvaz