فهرست مطالب

طب و تزکیه - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 101، زمستان 1395)

فصلنامه طب و تزکیه
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 101، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسرین بهشتی، مرجان عجمی، زهرا کمال، مرتضی عبداللهی، سید حسین داوودی صفحات 169-182
    مقدمه
    سرطان کولورکتال یک بیماری کشنده و نسبتا شایع می باشد. بعلاوه سومین عامل رایج مرگ و میر ناشی از سرطان می باشد. التهاب و اکسیدان ها از جمله عوامل افزایش دهنده خطر تشکیل تومور می باشند. بنابراین استفاده از ترکیباتی که در پیشگیری از التهاب، عوامل اکسیدانی و بیماری های التهابی نقش دارند نقش به سزایی در کاهش شیوع ابتلا به سرطان کلورکتال ایفا می کنند. اسیدلینولئیک کونژوگه یکی از اسیدهای چرب عملکردی می باشد که نقش ضد التهابی و آنتی اکسیدانی موثری دارد بنابراین می تواند به عنوان یک عامل مفید در پیشگیری از بروز سرطان کلورکتال مورد استفاده قرارگیرد. براساس این پیش زمینه مطالعه مروری حاضر با هدف یافتن راه حلی جهت پیشگیری و کنترل سرطان کولورکتال صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    واژگان کلیدی 6 Interleukin ، Paraxonase، Myeloperoxidase ، Malondialdehyde ، Conjugated linoleic acid ، ، TNF-α ، Rat، در ترکیب با واژه Colorectal ، Cancer، جهت جستجوی مقالات به زبان انگلیسی در سایت های PubMed و Google scholar، ISI webofknowledge، Scopus بین سال های 2000 تا 2015 میلادی مورد استفاده قرار گرفت. کارآزمایی های بالینی و مقالات مروری و متاآنالیز با کیفیت مطلوب جمع آوری شدند.
    نتایج
    مصرف اسید لینولئیک کونژوگه باعث کاهش فاکتور های التهابی و افزایش فاکتور های آنتی اکسیدانی در رت های مبتلا به سرطان کلورکتال می گردد. بنابراین، اسید لینولئیک کونژوگه یک عامل بسیار موثر در پیشگیری و درمان سرطاان کلورکتال می باشد.
    کلیدواژگان: اسید لینولئیک کونژوگه، سرطان کولورکتال، پاراکسوناز، میلوپراکسیداز، اینترلوکین6، مالون دی آلدهید، فاکتور کشنده تومور آلفا
  • زهرا کمال، سید حسین داودی، نسرین بهشتی، مرتضی عبداللهی، مرجان عجمی صفحات 183-198
    سابقه و هدف
    سرطان کولورکتال سومین عامل مرگ ناشی از سرطان در ایران و جهان می باشد. بررسی های آماری در ایران نشان می دهد که سرعت بروز این سرطان در طی سه دهه اخیر افزایش چشمگیری داشته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط مصرف لینولئیک اسید کنژوگه (conjugated linoleic acid، CLA) و ارتباط بین سطح سرمی ویسفاتین با خطر بروز و پیشرفت سرطان کولورکتال است.
    مواد و روش ها
    واژگان کلیدی NAMPT، Visfatin، PBEF، Rat، Conjugated linoleic Acid، در ترکیب با واژگانColorectal ، Cancer، Neoplasm و malignant جهت جستجوی مقالات به زبان انگلیسی در سایت های PubMed و google scholar، ISIwebofknowledge، Scopus بین سال های 2000 تا 2015 میلادی مورد استفاده قرار گرفت. کارآزمایی های بالینی و مقالات مروری با کیفیت مطلوب جمع آوری شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی مطالعات مختلف نشان می دهد که CLA با استفاده از مسیرهای مختلف مانند القای آپوپتوز و تحریک تجمع پروتئین های سرکوبگر تومور، تعدیل متابولیسم آراشیدونیک اسید در غشای سلول های سرطانی و فعال کردن Peroxisome proliferator-activated receptor γ (PPARγ) و نیز کاهش تولید واسطه های التهابی، می تواند مانع بدخیمی و پیشرفت سرطان ها از جمله سرطان کولورکتال شود؛ همچنین سطح سرمی ویسفاتین در بسیاری از سرطان ها افزایش می یابد و این افزایش، ارتباط مستقیمی با افزایش میزان بدخیمی و متاستاز دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعات مختلف می توان نتیجه گرفت که با کنترل ویسفاتین سرمی و سرکوب آن به عنوان یک عامل کلیدی در درمان سرطان، می توان یک راهکار تازه برای درمان سرطان کولورکتال ارائه داد، از این رو پیشنهاد می شود که یکی از مسیرهایی که می توان از آن جهت سرکوب و کاهش ویسفاتین سرمی استفاده کرد، استفاده از CLA رژیمی می باشد.
    کلیدواژگان: ویسفاتین، لینولئیک اسید کنژوگه، سرطان کولورکتال، رت
  • محمدحسین صفری زاده، منصوره عزیززاده فروزی، بتول تیرگری، یونس جهانی صفحات 199-212
    مقدمه
    بررسی عوامل مرتبط با کیفیت زندگی در بیماران سرطانی و نیاز های معنوی آنان نقش مهمی در ارزیابی اثر بخشی درمان و و روند بیماری دارد به طوری که در سال های اخیر شناسایی و رفع نیاز های معنوی بیماران مبتلا به سرطان به عنوان هدفی مطلوب و حیطه مهمی از مراقبت پرستاری مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط کیفیت زندگی و نیاز های معنوی بیماران بستری در بخش انکولوژی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1394-1393 .
    روش
    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی همبستگی، 150 بیمارمبتلا به سرطان به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار گردآروی داده ها شامل پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی اختصاصی بیماران مبتلا به سرطان (QLQ-C30)، پرسشنامه نیاز های معنوی بود. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی، اسپیرمن، کروسکال وارلیس و منویتنی ویت نی با استفاده ازنرم افزار SPSS نسخه 19 در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد که بین نیاز های معنوی و کیفیت زندگی ارتباط وجود دارد (0001/0 p-value=) این بیان گر این است که بین معنویت و رفع نیاز های آن شامل نیاز به معنا و هدف در زندگی، نیاز به دریافت عشق و مهرورزی، نیاز به امیدواری و خلاقیت، نیاز به بخشش، روابط صادقانه با خود، دیگران و خدا با بهبود کیفیت زندگی ارتباط و جود دارد.
    نتیجه گیری
    توجه به عوامل ارتقاء کیفیت زندگی و نیاز های معنوی در بیماران مبتلا به سرطان می تواند باعث سازگای بیماران با بیماری و بهبود روند درمان در این بیماران شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نیاز های معنوی، سرطان، انکولوژی
  • احد بختیاری، امیرحسین تکیان، علی اکبر سیاری، فیروزه بایرامی، جعفر صادق تبریزی، آذر محمدی، سمیرا علیرضایی صفحات 213-232
    زمینه و هدف
    با گسترش شهرنشینی در جهان مشکل حاشیه نشینی و وضعیت سلامت افراد در وضعیت حاشیه نشینی با شدتی متفاوت، از جمله مسائل تمام کشورهای جهان شده است به نحوی که مناطق زاغه نشین در هدف شماره 11.1 اهداف توسعه پایدار مستقیما مورد توجه قرار گرفته است. برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد تخمین زده است 863 میلیون نفر در مناطق زاغه نشین زندگی می نمایند (2014)، در ایران طبق سرشماری سال2015 وزارت بهداشت در سراسر کشور تعداد 10280270 نفر در مناطق حاشیه نشین می زیسته اند، در زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی تبریز طبق این سرشماری 505356 نفر حاشیه نشین موجود بوده است این مقاله بر آنست تا به عنوان ارزیابی مستقل به معرفی و بحث در مورد تجربه تبریز با هدف پوشش همگانی سلامت برای حاشیه نشینان شهری بپردازد.
    روش بررسی
    این بررسی به صورت کیفی و انجام مصاحبه، مرور اسناد، مقایسه آمارهای قبل و بعد از اجرا شدن طرح تحول در حوزه بهداشت و بازدید های میدانی توسط 2 تیم مجزای کشوری و استانی صورت پذیرفت.
    یافته ها
    با استفاده از استراتژی مجتمع های سلامت تعداد موسسات و نیروهای حوزه سلامت در مناطق حاشیه نشین افزایش قابل توجهی داشته(به ازای هر 4 هزار نفر یک تیم سلامت) و برآیند آن در یک مجتمع دارای62 هزار نفر جمعیت، موارد دیابتی شناسایی شده از 30 مورد به 621 مورد و موارد بیماری های قلبی شناسایی شده از 5 مورد به 167 مورد افزایش یافت، ضمن اینکه بسته های خدمت ضروری به صورت حمایتی (سرانه پرداختی از سوی دولت) در اختیار افراد قرار گرفت و همچنین شیوه های مدیریتی و پرداختی متفاوتی_کاراتری_ نسبت به گذشته نیز مورد استفاده قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    ساختارهای مورد استفاده برای اجرای طرح تحول در حوزه بهداشت در استانهای مختلف متفاوت می باشند. شناسایی نقاط قوت این ساختارهای متفاوت و معرفی آنها ساختاری طراحی شده بر اساس تجربیات استانها و کارا را در برخواهد داشت.
    کلیدواژگان: پوشش همگانی سلامت، مجتمع سلامت، حاشیه نشینی
  • نوشین سادات آهن چی، جلیل حسنی، احمد شجاعی، سید سعید هاشمی صفحات 233-246
    مقدمه
    حوادث رانندگی درایران ازلحاظ تعدادقربانیان، دومین عامل مرگ ومیر محسوب میشود. باتوجه به اهمیت وبارناشی از تصادفات رانندگی لازم است تاباترسیم و تحلیل وضعیت موجود بستر اطلاعاتی مناسبی برای پیشگیری و کنترل سوانح جاده ای فراهم شود از طرفی با توجه به اینکه استان اصفهان به دلیل داشتن جاذبه های گردشگری و واقع شدن در شاهراه مواصلاتی اصلی کشور و با جابه جایی روزانه 40 میلیون تن بار و 30 هزار مسافر سهم ده درصد کل حمل و نقل کشور را دارا می باشد و یکی از مسیرهای پر ترافیک به شمار می رود و همین امر باعث افزایش سوانح جاده ای دراین استان شده است. لذا مطالعه حاضربا هدف بررسی اپیدمیولوژی حوادث رانندگی منجربه مرگ در استان اصفهان درسال1391انجام شده است.
    موادوروش ها
    دراین مطالعه مقطعی-تحلیلی، ازکلیه ی اطلاعات مربوط به مرگ ناشی از سوانح ترافیکی استان اصفهان درسال1391که توسط سازمان پزشکی قانونی کشور گزارش شد، استفاده شد. برای مقایسه ی فراوانی تصادفات رانندگی منجر به فوت درماه ها و ساعت های مختلف درجاده های برون شهری، در مخرج کسر، از برآورد تعداد کل ترددها در 46 محور استان اصفهان استفاده نمودیم. کلیه ی اطلاعات دریافتی، ابتدا کنترل و سپس با استفاده از نرم افزار آماری Stata 11 مورد تجزیه و تحلیل از نظر متغیرهای اپیدمیولوژیک قرار گرفت. همچنین رابطه ی بین برخی متغیرهای موثر بر روی تصادف با آزمونهای آماری سنجیده شد.
    نتایج
    میزان بروز خام ومیزان بروز استاندارد شده سنی به ترتیب 4/24 و 3/24 درصد هزار نفر بود. اغلب متوفیان حوادث مورد مطالعه مذکر (79/98درصد) و در سنین 44-15 سال بودند. میزان بروز تصادفات درمحورهای برون شهری براساس کل تعداد ترددهای وسایل نقلیه در محورهای برون شهری استان محاسبه شد، که بیشترین میزان مربوط به ماه شهریورودرساعت6 صبح می باشد. محل تصادف 50/38درصدازمرگ و میر در تصادفات برون شهری بود. مرگ اکثر افراد به علت ضربه به سر (48/02درصد) بوده است. رابطه معناداری بین محل تصادف ومحل فوت ونیزبین نوع خودرو مورد استفاده و نحوه وقوع تصادف مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج حاصل ازاین مطالعه تصادفات منجربه مرگ بیشتر در جنس مذکر، سنین 44-15 سال، تحصیلات پایین، ماه های شهر یوروتیر رخ داده است. با توجه به این مطلب که ضربه به سر علت بیش از 40 درصد متوفیان را تشکیل می داد، اقدامات پیشگیرانه و برنامه ریزی های مناسب در جهت کاهش مرگ ناشی از تصادفات، افزیش ایمنی جاده ها و راه ها بخصوص محورهای برون شهری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: حوادث جاده ای، استان اصفهان، اپیدمیولوژی
  • رابطه حمایت اجتماعی و سازگاری زناشویی با سلامت روان زنان شاغل در یک سازمان دولتی
    احمد حاجبی، حوریه خوشدل، مرتضی ناصر بخت، ارسلان خان محمدی صفحات 247-256
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش بررسی رابطه حمایت اجتماعی و سازگاری زناشویی با سلامت روان زنان متاهل شاغل در یک سازمان دولتی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع کاربردی است. جامعه آماری را کارکنان زن متاهل شاغل در یک سازمان دولتی در سال 1395 تشکیل می دادند که طبق فرمول کوکران 250 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه های استاندارد ارزیابی حمایت اجتماعی شربورن و استوارت ، مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های t تک متغیره، همبستگی پیرسون و رگرسیون به منظور آزمون فرضیات استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد حدود 65 درصد از افراد شرکت کننده در مطالعه نمره بالاتر از نقطه برش در پرسشنامه سلامت عمومی کسب کردند و این یافته نشان می دهد جمعیت مورد مطالعه از وضعیت سلامت روان مطلوبی برخوردار نیستند. همچنین مشخص گردید با بهبود حمایت اجتماعی و سازگاری زناشویی، سلامت روان زنان شاغل افزایش می یابدو حدود 70 درصد تغییرات سلامت روان توسط مولفه های حمایت اجتماعی و سازگاری زناشویی قابل پیش بینی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیرگذاری حمایت اجتماعی و سازگاری زناشویی بر سلامت روان زنان شاغل، ارائه آموزش و مشاوره کافی و مستمربه زوجین قبل و بعد از ازدواج و تمرکز بر ارتقاء حمایت اجتماعی با هدف ارتقاء کیفیت و کمیت شبکه های حمایتی می تواند باعث تقویت اثرات محافظتی شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، حمایت اجتماعی، سازگاری زناشویی، زنان شاغل
|
  • Nasrin Beheshti, Marjan Ajami, Zahra Kamal, Morteza Abdollahi, Seyed Hossein Davoodi Pages 169-182
    Introduction
    Colorectal cancer (CRC) is one of the most common types of cancer affecting 1.23million individuals per and is the third most common cancer in males and the second in Females. In addition¡ it is the third most common cause of cancer-related death.In recent years Oxidative stress and Chronic inflammation are believed to be two of the risk factors of colorectal carcinogenesis that have an important role in colorectal cancer(CRC). Biological and epidemiological studies indicated that some factores such as diet an life style can prevent incidence of CRC.Conjugated linoleic acid (CLA) is one of the functional lipids and is known to have physiological benefits such as the prevention and attenuation of lifestyle-related Colorectal cancer.
    Materials And Methods
    PubMed¡ Google scholar¡ ISI webofknowledge and Scopus were searched for studies published between 2000 till 2015. “inflammatory”¡ “anti oxidant”¡ “Rat”¡ “Conjugated linoleic acid” in combination with “Colorectal”¡ “Cancer” were used as search terms. Clinical trials with high quality and review articles were collected.
    Results
    it is suggested reduction of inflammatory factors level as a key point in controlling cancer is a novel approach to prevent malignancy. For this purpose dietary CLA is suggested as a powerful factor to decrease inflammatory factors and increase anti oxidant factors level.
    Keywords: Conjugated linoleic Acid, Colorectal cance, Interleukin 6, Paraxonase, Myeloperoxidase Malondialdehyde, TNF, α
  • Zahra Kamal, Seyed Hasan Davoodi, Nastaran Beheshti, Morteza Abdollahi, Marjan Ajami Pages 183-198
    Background And Objectives
    Colorectal cancer is the third cause of cancer death in the world and also in Iran. Recent studies in Iran show that colorectal cancer incidence has increased dramatically in the three recent decades. The current review was conducted to investigate the effect of dietary conjugated linoleic acid and serum Visfatin levels on the risk of developing colorectal cancer.
    Materials And Methods
    PubMed, Google scholar, ISIwebofknowledge and Scopus were searched for studies published between 2000 till 2015. “NAMPT”, “Visfatin”, “PBEF”, “Rat”, “Conjugated linoleic acid” in combination with “Colorectal”, “Cancer”, “Neoplasm” and “malignant” were used as search terms. Clinical trials with high quality and review articles were collected.
    Results
    Various studies show that conjugated linoleic acid (CLA) prevents metastasis and progressive cancers especially colorectal cancer by different ways such as inducing apoptosis and aggregating of tumor suppressor proteins. It has been concluded that the serum Visfatin levels increase in different cancers and a positive correlation between serum Visfatin levels and metastasis has been shown.
    Conclusion
    It is suggested that reduction of serum Visfatin level as a key point in controlling cancer is a novel approach to prevent malignancy. For this purpose dietary CLA is suggested as a powerful factor to decrease serum Visfatin.
    Keywords: Visfatin, Rat, Conjugated linoleic Acid, Colorectal cancer
  • Mohammad Hossein Safari, Mansooreh Azizi Zadeh Forozy, Batool Tirgari, Younis Jahani Pages 199-212
    Introduction
    factors associated with quality of life in cancer patients and their spiritual needs an important role in evaluating the effectiveness of treatment and the disease process so that in recent years to identify and meet the spiritual needs of cancer patients as a desirable goal and Nursing care is an important safety consideration. This study aimed to determine the relationship between quality of life and spiritual needs of patients in oncology hospitals in Kerman University of Medical Sciences in 2015.
    Methods
    This descriptive correlational study, 150 patients with cancer were selected based on sampling. Collection tool questionnaire data quality of life of patients with cancer (QLQ-C30), a questionnaire was spiritual needs. Data using descriptive test, Spearman, Mann-Whitney and Kruskal_Varlys and Whitney using SPSS software version 19 was analyzed at the significant level of 0.05.
    Results
    The results showed that there is a need for spiritual and quality of life (p-value= 0.0001) this indicates is that the spiritual needs include the need for meaning and purpose in life, the need to receive love and affection, the need for hope and creativity, the need for forgiveness, honest relationships with self, others and God by improving the quality of life there.
    Conclusion
    the role of quality of life and spiritual needs of patients with cancer can cause patients cope with the disease and improve the treatment of these patients.
    Keywords: quality of life, spiritual needs, cancer, oncology
  • Ahad Bakhtiari, Dr Amirhossein Takian, Dr Aliakbar Sayari, Firoozeh Bairami, Dr Jafar Sadeghtabrizi, Azar Mohammadi, Samira Alirezaei Pages 213-232
    Background And Objective
    With increasing rate of urbanization in the globe, the problem of marginalization and health status of marginalized group, although with a different severity has been turned to a big issue for all nations and countries, in a way that slums have been addressed directly in the 11.1 of Sustainable Development Goals. The United Nations Human Settlements Programme estimates that 863 million people living in slum areas (2014), According to the 2015 census of Ministry of Health and Medical Education in Iran 10,280,270 people lived in slum areas (2015) and again according to this census this rate for Tabriz University of Medical Sciences is about 505,356 persons. This article as an independent assessment intends to introduce and discuss the Tabriz experience in this regard in line with universal health coverage for marginalized groups.
    Methods
    This paper has been conducted through qualitative methods, interviews, documents reviewing, data comparison before and after the implementation of health transformation plan and field surveys by two separate teams (national and provincial).
    Results
    By implementing the health complex strategy in marginalized areas the number of health institutions and healthcare workers has been significantly increased in these areas (a health team for 4000 persons and a 62000 population for a health complex, Diabetes cases detection has been increased from 30 to 621 and detection of heart diseases increased from 5 to 167, Meanwhile essential packages and supportive services provided to the population by governmental subsidy , as well as managerial practices and payment methods were used much more efficiently than in the past.
    Conclusions
    The implemented structures used to the health transformation plan were varied in different provinces. Recognizing the strengths of different structures and introduce them¡ will provide a structural design based on the experiences of all provinces.
    Keywords: Universal Health Coverage, health complexes, marginalization
  • Nooshin Ahanchi, Jalil Hasani, Ahmad Shojaei, Seyed Saeed Hashemi Pages 233-246
    Road traffic accidents accidents in Iran due to high frequency of their victims are the second cause of mortality. Considering the burden of road traffic accidents, it is necessary to provide a proper information setting for decision makers with analysis of current data in order to prevent and control road traffic accidents. Esfahan province is considered as one of the main roads with high traffic because of its touristic attractions and also its location in the in the country main traffic roads. Esfehan has 10 percent share of total transportation in country with daily transferring of more than 40 million ton cargo and 30 thousand passengers. Therefore, Esfahan province is considered as one of the high traffic ways in which the road accidents occur increasingly. This research is accomplished to investigate the epidemiology of fatal driving accidents in Esfahan province in 2012.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, all data of deaths following Isfahan traffic accident injuries in 2012 reported by forensic medicine organization were used. All received information first were controlled and then using Stata 11 were analyzed in terms of epidemiological variables. Relations of some effective variables on accident were also evaluated by statistical tests.
    Results
    Raw andage standardized incidence were 24.4 and 24.3 in 100000 person, respectively. Most of the studied subjects were male (79.98%) and between the ages of 15-44. suburbanaccident rate was also calculated based on the total number of vehicle transits in suburban roads that most of them happened in 6:00 AM and September.accoring to the location of accident 50.38% of them occurred in suburban roads. Cause of death in most of the accidents head injury (48.02). there was statistically Significant relation between crash site, vehicle type and the way of accident occurrence.
    The study results indicate that accidents resulting in death most occurred in low educated males, between the ages of 15-44years and in July and September. Since more than 40 % of deaths was due to head injury, preventive measures and proper planning is necessary to decrease the deaths caused by accidents and increase the road safety especially in suburban roads.
    Keywords: Road accidents, Isfahan province, Epidemi
  • The relationship between social support and marital adjustment and mental health of women in a government organization
    Ahmad Hajebi, Hooriyeh Khoshdel, Morteza Naserbakht, Arsalan Khanmohamadi Pages 247-256
    Background And Objective
    The aim of this study was to investigate the relationship between social support and marital adjustment and mental health of married women working in a governmental organization.
    Method
    This study is descriptive-analytic and applied was conducted in 2016 were selected as examples. Standard information gathering questionnaires assessing social support Sherborne and Stewart, Dyadic Adjustment Scale Spanier and General Health Questionnaire Goldberg. For analysis data from one sample t test, Pearson correlation and regression was used to test the hypothesis.
    Results
    The results showed that about 65 percent of participants scored above the cut-off point in the General Health Questionnaire. Results show that the mental health of women working in a governmental organization has been unfavorable. It was also found to improve social support and marital adjustment, mental health of women working proliferate for about 70 percent of mental health changes to components of social support and marital adjustment is predictable.
    Conclusion
    Due to the influence of social support and marital adjustment on the mental health of working women. Providing training and adequate consultation and Mstmrbh couples before and after marriage. And focusing on the promotion of social support with the aim of improving the quality and quantity of supportive networks there can strengthen the protective effect.
    Keywords: mental health, social support, marital, working women