فهرست مطالب

نشریه کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمانه غلامی مقدم، مجتبی حسینی*، مهدی مدرس اول، حسین الهیاری صفحات 73-85
    واکنش تابعی یکی از مهم ترین اجزای برهم کنش های شکار- شکارگر است که اطلاعات مهمی درباره واکنش شکارگر به تغییرات تراکم میزبان ارائه می کند. ویژگی های ریخت شناسی گیاه میزبان از عوامل موثر بر واکنش تابعی شکارگرها است. در این پژوهش اثر تراکم و طول تریکوم برگ سه رقم گندم (فلات، قدس و پیشتاز) بر واکنش تابعی سنک Orius albidipennisنسبت بهشته ی جو،Sipha maydis ، در شرایط آزمایشگاه (دمای 1 ± 24 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 10 ± 60 درصد و دوره تاریکی : روشنایی 8 : 16) بررسی شد. تراکم های 2، 4، 6، 8، 12، 24 و 36 شته جو به طور جداگانه در اختیار پوره سن سوم و سنک های ماده قرار داده شدند و تعداد شته های خورده شده در هر تراکم ثبت شد. نتایج تجزیه رگرسیون لجستیک نشان داد نوع واکنش تابعی برای هر دو مرحله ی زیستی سنک شکارگر روی ارقام گندم از نوع دوم می باشد. قدرت جستجوگری (a) پوره ی سن سوم به ترتیب 019/0، 021/0 و 036/0 بر ساعت و زمان دست یابی (Th) 17/1، 5/2 و 09/5 ساعت روی ارقام فلات، پیشتاز و قدس تعیین گردید. قدرت جستجوگری سنک‏های ماده به ترتیب 020/0، 018/0 و 022/0 بر ساعت و زمان دست یابی 35/1، 41/1 و 25/2 ساعت روی این ارقام محاسبه شد. مقایسه واکنش های تابعی با استفاده از معادله ترکیبی مشخص نمود که تفاوت زمان‏های دستیابی پوره ی سن سوم O. albidipennis روی ارقام مختلف گندم معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: جستجوگری، تریکوم برگ، شته ی جو، واکنش تابعی
  • نازنین حاتمی، حسین اللهیاری*، مجتبی حسینی صفحات 87-94
    شکارگری درون رسته ای هنگامی رخ می دهد که یک شکارگر از شکارگر دیگری در حالی که بر سر منابع غذایی مشترک رقابت می کنند، تغذیه کند. در این تحقیق میزان شکارگری درون رسته ای بین مراحل مختلف کفشدوزک Hippodamia variegata و پشه شته خوار Aphidoletes aphidimyza در حضور و عدم حضور شته جالیز Aphis gossypii در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. در عدم حضور شکار خارج رسته ای (شته جالیز) تمامی مراحل کفشدوزک شامل لارو سن 1، 2، 3، 4، حشرات کامل ماده و نر از مراحل مختلف پشه شته خوار شامل تخم، لارو 24 ساعته و لارو 48 ساعته تغذیه کردند که بیشترین میزان تغذیه از لارو 48 ساعته به میزان 100 درصد مشاهده شد. کمترین میزان شکارگری نیز در تیمارهای حاوی تخم پشه شته خوار مشاهده شد. در تمام تیمارها، شکارگری درون رسته ای یک طرفه و نامتقارن بود و هیچ تغذیه ای از جانب پشه روی مراحل مختلف کفشدوزک دیده نشد. در برآورد میزان شکارگری درون رسته ای در حضور تراکم های متفاوت شکار خارج رسته ای، مشخص شد که در تراکم 30، 60، و 120 شته، تفاوت معنی داری بین مقدار شکارگری مورد انتظار و مشاهده شده وجود ندارد، ولی با افزایش تراکم تا 240 شته در هر واحد آزمایش، اثر کاهشی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: شکارگری درون رسته ای، شکار خارج رسته ای، دشمنان طبیعی، شته
  • فاطمه رزاقی بورخانی*، احمد رضوانفر، حسین شعبانعلی فمی، محمد شوکتی آمقانی صفحات 95-107
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل تبیین کننده بکارگیری کنترل بیولوژیکی آفات برنج در میان شالیکاران شهرستان ساری بود. پژوهش از نوع کاربردی و جامعه آماری آن شامل تمامی شالیکاران روستاهای پنج بخش شهرستان ساری بود. نمونه گیری به روش طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انجام شد و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 260 نفر تعیین گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بوده که روایی (صوری و محتوایی) آن بر اساس نظر جمعی از کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان ساری و اعضای هیات علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران تایید شد و پایایی پرسشنامه با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ (بالاتر از 7/0) تایید گردید. مطابق یافته ها، همبستگی مثبت و معنی داری بین متغیرهای سطح سواد، دانش کنترل بیولوژیکی، مشارکت اجتماعی، تاثیر پذیری از رهبران افکار، میزان آشنایی با روش های مبارزه با آفات، شرکت در کلاس‏های ترویجی و تماس های ترویجی با میزان پذیرش کنترل بیولوژیکی آفات در میان شالیکاران وجود دارد. و بین متغیرهای سن، تعداد نیروی کار، سابقه کشاورزی، میزان استفاده از سموم و آفت کش های شیمیایی با میزان پذیرش کنترل بیولوژیکی آفات همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد که متغیرهای دانش بیولوژیکی و تعداد ساعات شرکت در کلاس های آموزشی- ترویجی توانایی تبیین 8/44 درصد از تغییرات میزان پذیرش کنترل بیولوژیکی آفات برنج را در میان شالیکاران دارا می باشند.
    کلیدواژگان: پذیرش، ترویج کشاورزی، کنترل بیولوژیکی، شالیکاران
  • سلیمان قاسمی*، حسین صارمی، سیاوش ترابی، مجید حسینی صفحات 109-119
    گل جالیز انگل ریشه بسیاری از گیاهان دولپه‏ای مانند گوجه فرنگی، خیار، خربزه، توتون و غیره می‏باشد. این انگل در بیشتر مناطق گوجه کاری، به خصوص شمال غرب کشور گسترش داشته و به صورت یک مشکل عمده بروز کرده است. جدایه های آنتاگونیست قارچی Fusarium spp. و باکتریایی Pseudomonas fluorescens به عنوان عوامل بیولوژیک موثر در کنترل بیولوژیک این علف هرز شناخته شده هستند. در این راستا در سال زراعی 1390 نمونه برداری از مناطق عمده گوجه کاری شهرستان های استان البرز از جمله کرج، هشتگرد و نظرآباد انجام شد. پس از جداسازی، خالص سازی و شناسایی جدایه های این دو عامل بیولوژیک، غربالگری آنها در گلخانه روی کنترل گل جالیز در محصول گوجه فرنگی انجام شد، تا بهترین آنها برای آزمایش های بعدی انتخاب شوند. در این تحقیق 69 جدایه قارچ فوزاریوم شامل 26 جدایه F. oxysporum، 43 جدایه F. solani و 10 جدایه باکتری سودوموناس جداسازی شدند. با غربال این جدایه ها در گلخانه روی گل جالیز گوجه فرنگی 5 جدایه قارچیFso84، Fso106، Fox116، Fox135 و Fso145 و 3 جدایه باکتری PfN2، PfN4و PfX8 که حدود 65 تا 73 درصد بازدارندگی از رشد گل جالیز داشتند، برای تست های تکمیلی انتخاب شدند. تلفیق های قارچی و باکتریایی Fox104- PfX7وFso68 - PfX9نیز توانستند به خوبی از رشد این انگل جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: Pseudomonas fluorescens، Fusarium spp، کنترل بیولوژیک، گل جالیز، گوجه فرنگی
  • هادی گلزاری*، محمد سالاری، ابراهیم صداقتی خروی، فرهاد رجالی صفحات 121-129
    مطالعات گلخانه ای نشان داد در نشا های گوجه فرنگی که دو هفته قبل از آلودگی با نماتود با دو گونه میکوریز mosseae G.و G. intraradices مایه زنی شده بودند، کاهش رشد ناشی از نماتود به میزان قابل توجهی جبران شد. لازم به ذکر است که درصد کلنیزه شدن ریشه ها با دو گونه مذکور به ترتیب 3/66 و 2/62 درصد بود و این تحقیق بر اساس طرح آماری کاملا تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار تنظیم شد. وزن خشک شاخه و ریشه نشا های مایه زنی شده با mosseae G. نسبت به تیمار نماتود تنها به ترتیب 44% و 45% بیشتر بود (05/0P≤). وزن خشک شاخه و ریشه نشا های مایه زنی شده با G. intraradicesبه ترتیب 40% و 37% بیشتر بود. تعداد گره، قطر گره و میزان نفوذ نماتود به ریشه های مایه زنی شده با mosseae G.نسبت به تیمار نماتود تنها به ترتیب 55% و 47% و 55% کاهش یافت (05/0P≤). تعداد گره، قطر گره و میزان نفوذ نماتود به ریشه های مایه زنی شده با G. intraradices به ترتیب 47% و 41% و 51% کاهش یافت. در گیاهان تیمار شده با G1M و G2M شاخص گال نسبت به شاهد آلوده 1 واحد کاهش یافت (05/0P≤). جمعیت نماتود در خاک گلدان های تیمار شده با هر یک از دو گونه میکوریز به کمتر از نصف شاهد آلوده به نماتود تنها کاهش یافت (05/0P≤).
    کلیدواژگان: نماتود ریشه گرهی، Meloidogyne javanica، Glomus sp، گوجه فرنگی، کلنیزاسیون، میکوریز
  • کارایی دو گونه از قارچ Pleurotus در کنترل بیولوژیک نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica
    رامین حیدری*، ابراهیم پورجم صفحات 131-139
    کارایی دو قارچ Pleurotus ostreatus و P. sajor-caju در کاهش جمعیت مرحله آلوده کننده نماتد مولد گره ریشه، Meloidogyne javanicaو امکان کاربرد آنها در کنترل بیولوژیک این نماتد در آزمایشگاه و گلخانه بررسی شد. جمعیت نماتد تکثیر شد و اثر عصاره کشت قارچ ها بر لاروهای سن دوم نماتد آزمایش شد. اثر سه سطح وزنی کمپوست حاصل از کشت این گونه ها بر کاهش جمعیت نماتد و شاخص گال ریشه و بهبود شاخص های رشد گیاهان گوجه فرنگی آلوده شده با دو سطح جمعیتی نماتد، ارزیابی شد. عصاره کشت هر دو گونه مورد مطالعه بر روی لاروهای نماتد مولد گره ریشه سمیت نشان دادند و میزان مرگ و میر لاروها در عصاره کشت P. ostreatusبیشتر بود. کاربرد 100 و 150 گرم از کمپوست حاصل از کشت این قارچ ها، افزایش وزن ریشه و کاهش جمعیت لارو خاک و شاخص گال ریشه را سبب شد. این اثرات در کاربرد کمپوست P. ostreatus بیشتر از کمپوستP. sajor-cajuمشاهده شد.
    کلیدواژگان: گال ریشه، گوجه فرنگی، Pleurotus ostreatus، Pleurotus sajor-caju
  • کنترل بیولوژیک کپک خاکستری سیب با استفاده از ترکیب چند جدایه مخمر و باکتریBacillus subtillis و القای پاسخ های دفاعی
    اسماعیل زنگویی*، حسن رضا اعتباریان، نوازالله صاحبانی صفحات 141-153
    دو جدایه مخمر A5 وA4 از گونهCandida membranifuciens و جدایهA6 از گونهPichia guilliermondii همچنین دو جدایه باکتری B2 و B6 از گونهBacillus subtilis برای کنترل بیماری کپک خاکستری سیب با عامل Pers.:Fr.Botrytis cinerea به صورت انفرادی و مخلوط مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش سازگاری مواد بیوکنترل با استفاده از آزمون تولید ترکیبات خارج سلولی به روش سلوفان و کشت همزمان دو آنتاگونیست در محیط کشت جامد نشان داد، جدایه های مخمر با باکتری سازگار می باشند. آزمایش بررسی تقابل آنتاگونیست ها در محیط کشت مایع ثابت کرد جمعیت جدایه های مخمر در حضور جدایه های باکتری به خوبی تا انتهای آزمایش مشابه کاربرد انفرادی رشد می کنند. نتایج آزمایشات در شرایط انبار نیز نشان داد مخلوط هایB2+A5 وB6+A6 با قطر لکه برابر با 23/5 و 43/7 میلی متر در دمای 20 درجه سلسیوس و همچنین در دمای 4 درجه سلسیوس بترتیب با ایجاد قطر لکه معادل 48/3 و 87/3 میلی متر، بیشترین کنترل کنندگی را نسبت به دیگر آنتاگونیست ها و مخلوط آن ها دارند. توانایی مخلوط آنتاگونیستی B2+A5 در القای پاسخ های دفاعی در بافت میوه سیب نشان داد این مخلوط دو روز بعد از مایه زنی سبب افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز و ترکیبات فنلی می شود علاوه بر آن، این مخلوط چهار روز پس از مایه زنی عامل بیماری فعالیت آنزیم کاتالاز را کاهش می دهد. مطابق نتایج این پژوهش مخلوط عوامل آنتاگونیست با افزایش القای مقاومت در میوه سیب، سبب بهبود بیوکنترل می گردند.
    کلیدواژگان: مخلوط آنتاگونیست ها، کپک خاکستری، پراکسیداز، کاتالاز و فنل
|
  • S. Gholami Moghaddam, M. Hosseini*, Mehdi Modarres Awal, H. Allahyari Pages 73-85
    The functional response is an important characteristic of predator–prey interactions that determinate which predator species or stage classes of predator is the most effective for pest control. Host plant morphological characteristics are the effective factors on predator’s functional response. The objective of this study was to determine whether differences in trichome density of wheat cultivars (Falat, Ghuds and Pishtaz) affect the functional response of Orius albidipennis to sipha maydis.Functional response of third nymphal stage and adult female of predatory bug to different densities (4, 6, 8, 12, 24 and 32) of barley aphid was evaluated under laboratory condition (24 ± 1ºC, 60 ± 10 RH and 16: 8 (L: D) photoperiod). Time of each experiment was 24 hours and all experiments were carried out in 10-14 replications. Based on logistic regression, functional response type II was determined for two life stages of predatory bug on tested wheat cultivars. Searching efficiency (a) and handling time (Th) for third nymphal stage on Falat, Pishtaz and Ghuds cultivars were estimated 0.019, 0.021, 0.036 h-1 and 1.17, 2.5, 5.09 h, respectively. In addition, searching efficiency and handling time for female adult were obtained 0.020, 0.018, 0.022 h-1 and 1.35, 1.41, 2.25 h on Falat, Pishtaz and Ghuds cultivars, respectively. Use of an equation with indicator variable revealed that there are significant differences among handling times of third nymphal stage of O. albidipennis on tested wheat cultivars.
    Keywords: Foraging, Leaf trichome, Sipha maydis, functional response, Orius
  • N. Hatami, H. Allahyari*, M. Hosseini Pages 87-94
    Intraguild predation (IGP) occurs when one predator species consumes another predator species with whom it also competes for shared prey. We studied IGP between different stages of Hippodamia variegata and Aphidoletes aphidimyza in absence and presence of extraguild prey (Aphis gossypii) in Petri dish arena. In the absence of extraguild prey all stages of H. variegata (larva1, 2, 3, 4, female and male) consumed all stages of A. aphidimyza (egg, young larva and old larva). The most consumption of A. aphidimyza was recorded for old larva (48h) which reached to 100%. The minimum IGP recorded in combinations which contained eggs of A.aphidimyza. Interactions between H. variegata and A. aphidimyza in all combinations were asymmetric. In the presence of extraguild prey in density of 30, 60 and 120, There was no difference between observed and expected proportions of aphids eaten by both predators together but when the prey density reached at 240 aphids in each petri, IGP decreased.
    Keywords: Intraguild predation (IGP), extraguild prey, natural enemy, aphids
  • F. Razzaghi Borkhani*, A. Rezvanfar, H. Shabanali Fami, M. Shokati Amghani Pages 95-107
    The main purpose of this study was to determine factors influencing the adoption of biological control by paddy farmers. The population consisted of paddy farmers in SariCounty. Sampling of 260 farmers was selected by using proportional random sampling method. Data were collected by means of a questionnaire. Validity of questionnaire was confirmed by Agricultural Jihad experts of SariCounty and some faculty members at University of Tehran. Cronbach’s alpha was used to estimate the reliability. The reliability was found to be acceptable. The results revealed that the educational level, farming income, level knowledge of biological control, level of social participation, level influence of opinion Leadership, participation in extension-education courses, number of extension contacts have been positively and significantly correlated with level of adoption of biological control by paddy farmers. Also, the findings of correlation revealed that age, number of family work force, agricultural experience have been negatively and significantly correlated with level adoption of biological control among paddy farmers. Regression analysis indicated that about 44.8% of the variation in the extent of biological control application by paddy farmers, could be explained by variables consisting different levels of knowledge about the biological control and taking time of participation in extension-education courses.
    Keywords: Adoption, paddy farmers, biological control, factors
  • S. Ghasemi*, H. Saremi, S. Torabi, M. Hosseini Pages 109-119
    Broomrape (Orobanche spp.) is one of the most serious weed pathogen on many dicotyledonous plants such as tomato, cucumber, melon, tobacco and others. This weed parasite caused serious problem in tomato cultivation fields, especially in North West Iran. Some isolates of Fusarium spp. and Pseudomonas fluorescens are known as effective biological agents in biocontrol of this weed. In order to find the pathogens from broomrape, infected bromrapes were sampled from different tomato cultivation areas of Alborz province including Karaj, Hashtgerd and Nazarabad during 2011. All isolated pathogens were cultured and identified according to key references. The effect of antagonists was evaluated against tomato broomrape in greenhouse condition and the best isolates were selected for subsequent experiments. Finally, 69 isolates of the fungus including 26 isolates of F. oxysporum, 43 isolates of F. solani and then 10 bacteria contain Pseudomonas spp. were isolated. Only five isolates of Fusarium spp. including Fso84, Fso106, Fox116, Fox135, Fso145 and 3 isolates of P. fluorescens including PfN2, PfN4 and PfX8 were experienced on tomato plant in greenhouse condition. Results showed these isolates inhibited the broomrape weed growth about 65 to 73%. The combinations of fungal and bacterial Isolates including Fox104-PfX7 and Fso68-PfX showed also a good percentage of inhibition on broomrape growth.
    Keywords: biological control, Pseudomona fluorescens, Fusarium oxysporum, Broomrape, tomato
  • H. Golzari*, N. Panjehkeh, E. Sedaghati Khoravi, F. Rejali Pages 121-129
    Greenhouse studies showed in the transplant of tomato that two weeks before infection with nematodes with two species of mycorrhizal G. mosseae and G. intraradices had been inoculated, were significantly offseted the reduction of growth that had been done by nematodes. It should be noted that the percentage of root colonization with two species 66.3% and 62.2% respectively and based on this study were set completely randomized design with five treatments and five replicates. Dry weight of shoots and roots of inoculated transplant with G. mosseae 44% and 45%, respectively, was higher compared with Nematodes alone (P ≤ 0.05). Dry weight of shoots and roots of inoculated transplant with G. intraradices was more than 40% and 37%. Number of nodes, the diameter of the root-knot nematode penetration in inoculated roots with G. mosseae wasdecreased 55%, 47%, and 55%respectively, compared with Nematodes alone (P ≤ 0.05). Number of nodes, the diameter of the root-knot nematode penetration in inoculated roots with G. intraradices was decreased 47%, 41% and 51% respectively. In treated plants with G1M and G2M, gall index was decreased the 1 unit compared with infection control (P ≤ 0.05). Nematode population in treated soil with each two species mycorrhizal fungus was decreased less than half compared with infection control with nematodes only (P ≤ 0.05).
    Keywords: root-knot nematode, Meloidogyne javanica, Glomus sp, tomato, colonization, Mycorrhizal
  • Efficiency of two species of Pleurotus in biological control of the root knot nematode, Meloidogyne javanica
    R. Heydari*, E. Pourjam Pages 131-139
    Efficiency of Pleurotus ostreatus and P. sajor-caju as biocontrol agents of the root knot nematode, Meloidogyne javanica, was evaluated in vitro and in greenhouse experiments. Population of the nematode were prepared and nematicidal effects of culture filtrates of the fungal specieson second stage juveniles of M. javanica were tested. Substrates completely colonized by tested fungi as fungal inoculums in three weight levels and two levels of nematode populations were used to evaluate the effect of the fungi on severity of disease caused by the nematode in a greenhouse trial. Culture filtrates of the fungi were toxic to nematodes and filtrates of P. ostreatus showed greater nematicidal activity. Application of 100 and 150 gr. of completely colonized composts of the fungi improved the fresh root weight of the seedlings and reduced the galling index and nematode population as compared to the controls and application of P. ostreatus was more effective than P. sajor-caju
    Keywords: Pleurotus ostreatus, Pleurotus sajor-caju, Root gall, tomato
  • Biological control of gray mold on apple by combining of some yeast and Bacillus subtilis isolates and induction of defense responses
    E. Zangoei*, H.R. Etebarian, N. Sahebani Pages 141-153
    The biocontrol agents Candida membranifuciens (isolates A4 and A5), Pichia guilliermondi (A6) and Bacillus subtilis (B2 and B6) were tested both individually and in combination for biological control of the grey mold in fruit apple caused by Botrytis cinerea Pers.:Fr. Regarding the compatibility of the biocontrol agents, it showed that antagonists were compatible with each other according to in vitro antibiosis and cell-free metabolite by applying cellophane test. The interaction of the antagonists in liquid media showed that the growth of yeast isolates was not affected by the presence of B. subtilis isolates, and then the yeast population increased until the end of the experiment. Results of storage experiments of yeast, bacteria and their mixture indicated that the lesion diameters caused by the biocontrol agents combinations of B2 and B6 treated fruit were 5.23 and7.43mm, respectively, at 20 C° and 3.48 and 3.87 mm for 4 oC respectively, that provided better control than the antagonist alone. The combination of B2 caused an increase in peroxidase activity and phenolic accumulation showing a maximum level 2 day after pathogen inoculation. This combination decreased catalase activities 4 day after pathogen inoculation. These results indicated that by using antagonist mixtures, it is possible to further of induction of resistance in apple fruits and improving biological control.
    Keywords: Botrytis cinerea, mixture antagonists, gray mold, Peroxidase, catalase, Phenol